Pengikut

Nuffnang

Isnin, 2 Disember 2013

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Kenaikan cukai taksiran tak munasabah, bebankan rakyat – Anwar

Posted: 01 Dec 2013 07:59 PM PST

AMPANG 2 DIS: Pakatan Rakyat membantah kenaikan cukai taksiran terlalu tinggi dan membebankan rakyat, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
dsai
Tegas Ketua Umum KEADILAN itu, kenaikan yang bakal dilaksanakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak munasabah dan satu lagi pembaziran kerajaan.

"Kita bantah kenaikan cukai tak munasabah, terlalu tinggi. Kita tolak cukai yang membebankan rakyat. Kerajaan membazir, beban kepada rakyat," katanya kepada Keadilan Daily.
Anwar 1
Beliau ditemui pada Ceramah Perdana dan Penerangan GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) selepas merasmikan Ekspo Industri Kecil dan Sederhana (IKS) peringkat Parlimen Ampang dan Pandan di Padang Taman Tasek Tambahan, Ampang, malam tadi.

Mengulas lanjut, Anwar menyeru penduduk KL menyertai himpunan membantah kenaikan cukai tersebut pada 16 Disember ini.
"Kita seru warga kota supaya bantah dan kita bantah apa yang perlu dibuat seperti yang diputuskan oleh pimpinan (Pakatan)," katanya menyokong himpunan di Dataran DBKL pada 11 pagi.
Anwar 3
Terdahulu, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat Wilayah Persekutuan KL membantah keras kenaikan cukai berkenaan dan untuk itu mereka bersama warga kota sepakat mahu berhimpun bagi menyatakan bantahan.

Menurut Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, dalam perhimpunan tersebut, setiap penduduk akan menghantar surat bantahan kenaikan secara beramai-ramai kepada DBKL.
Oleh itu, beliau menggesa penduduk KL supaya menghantar bantahan itu pada hari berkenaan dan menjangka sekurang-kurangnya 1,000 hingga 2,000 akan terlibat dalam himpunan tersebut.
DBKL pada 18 November lalu mengedarkan notis menyemak semula senarai nilaian cukai taksiran kepada pemilik rumah dan premis
di KL, dan kadar kenaikan cukai taksiran yang bakal dilaksana bermula 2014 dianggarkan lebih 100 peratus.

Anwar 2
Hadir sama dan turut menyampaikan ceramah yang dihadiri kira-kira 700 penduduk, Ahli Parlimen Ampang dan Ahli Parlimen Pandan, Zuraida Kamaruddin dan Rafizi Ramli.

Selain gerai-gerai jualan produk tempatan, antara program menarik pada ekspo yang bermula semalam dan berakhir pada 8 Disember meliputi seni kebudayaan pelbagai kaum, sukaneka kanak-kanak, aktiviti sukan dewasa dan penerangan pinjaman IKS.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56868

Sempadan semula: Rashid sahkan SPR jadi alat Umno

Posted: 01 Dec 2013 07:58 PM PST

KUALA LUMPUR 1 Dis: Kenyataan bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR),  Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman bahawa persempadanan semula pilihan raya ditentukan untuk mengekalkan kuasa Melayu bukti suruhanjaya itu cuma alat Umno BN, kata Ketua Sekretariat Pilihan Raya KEADILAN, Zakaria Abdul Hamid.
"Umum tahu SPR sentiasa menjadi alat Umno untuk kekal berkuasa dan kenyataan Rashid itu mengukuhkan lagi pandangan rakyat. Ia juga membuktikan apa yang didedah Pakatan Rakyat mengenai komplot SPR selama ini adalah benar" katanya kepada Suara Keadilan.
Sehubungan itu, beliau menyokong desakan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Ogos lalu agar tiada persempadanan semula dilakukan selagi anggota SPR tidak meletak jawatan.
"Anggota SPR sedia ada harus meletak jawatan dan pelantikan anggota baru harus terdiri dalam kalangan yang bebas dengan suruhanjaya itu wajar diletak bawah parlimen.
"Pemilihan anggota baru juga mesti melibatkan semua Ahli Parlimen termasuk Pakatan dan NGO yang pakar pilihan raya dan bersikap bebas," katanya lagi.
Pada 25 November lalu, The Malaysia Insider melaporkan, Rashid berkata, tiga persempadanan semula semasa beliau menerajui SPR bertujuan mengekalkan kuasa Melayu.
Pada PRU 1999, Umno tewas sebahagian besar kerusi Melayu termasuk tumbang di Terengganu, hilang penguasaan 2/3 di Kedah dan pertama kali Presiden PAS ketika itu, Datuk Fadhil Mohd Noor dilantik sebagai Ketua Pembangkang yang dilihat menggugat kuasa  Umno.
Oleh itu, persempadanan semula pada 2003 menyaksikan Umno BN menang besar lebih 90 peratus Parlimen pada PRU 2004.
Sementara pada 27 November lalu, Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengakui ketika menjawat Setiausaha SPR pada 2002, beliau hanya menurut arahan tujuh anggota suruhanjaya itu yang diketuai Rashid.
Manakala pada 8 Jun lalu, Wan Ahmad yang juga Timbalan Pengerusi SPR berkata, persempadanan semula akan dibuat bermula hujung tahun ini.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56862

DAP mahu PR NS kenalpasti calon MB

Posted: 01 Dec 2013 07:42 PM PST

dipetik daripada Free Malaysia Today

Loke: Saya mengulangi pendirian DAP bahawa kita tidak menolak kuasa politik Melayu
SEREMBAN:Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook mahu Pakatan Rakyat Negeri Sembilan memulakan langkah awal dan mengenalpasti siapakah bakal Menteri Besar Negeri Sembilan sekiranya Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan negeri pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) nanti.

Bercakap dalam Konvensyen DAP Negeri Sembilan penggal ke-16 di Seremban, lewat petang semalam, Loke berkata pada PRU-13, Pakatan
Rakyat telah berjaya menyakinkan majoriti pengundi di kawasan bandar seperti yang ditunjukkan dalam keputusan yang kita perolehi.

"Namun, kami menerima hakikat bahawa faktor ketakutan yang dibangkitkan oleh Umno terhadap masyarakat Melayu melalui isu
perkauman yang dimainkan masih begitu berkesan di kawasan luar bandar sehingga PAS dan PKR sukar menembusi kerusi-kerusi yang ditandingi oleh Umno.

"Umpamanya, ada di kalangan masyarakat Melayu di Negeri Sembilan yang termakan dengan propaganda Umno kononya orang Melayu akan kehilangan kuasa politik sekiranya Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan dan pemimpin bukan Melayu DAP akan merampas kuasa Melayu termasuk saya akan menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan sekiranya Pakatan Rakyat menang.
"Sebelum PRU-13 pun telah berkali-kali saya mengulangi pendirian DAP bahawa kita tidak menolak kuasa politik Melayu.
"Yang DAP dan Pakatan Rakyat ingin tolak ialah kerajaan Barisan Nasional (BN) yang rakus kuasa dan rasuah. DAP akan tetap mendokong peruntukan dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Sembilan bahawa jawatan Menteri Besar akan disandang orang seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Melayu yang beragama Islam. Pendirian DAP dalam hal ini tetap sama dan tidak berubah.
"Untuk menangkis tohmahan dan penipuan yang terus dilemparkan oleh Umno dan BN, Pakatan Rakyat perlu mengorak langkah dan strategi yang lebih berkesan untuk menyakinkan masyarakat Melayu bahawa masa depan seluruh rakyat Malaysia akan lebih baik dan terjamin di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat kerana dasar yang kita perjuangkan ialah untuk kesejahteraan rakyat dan bukannya untuk sebilangan kecil golongan yang terpilih.
"Justeru itu, saya menyokong penuh cadangan oleh Ketua Ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang, supaya sebuah Majlis Strategik Pakatan Rakyat ditubuhkan segera untuk memulakan langkah untuk persiapan menghadapi PRU-14.
"Satu strategi yang sangat penting untuk Negeri Sembilan ialah Pakatan Rakyat perlu mengenalpasti, memutuskan dan menampilkan calon Menteri Besar kita sekurang-kurangnya dua tahun sebelum PRU-14," kata Loke.
Sementara itu dalam pemilihan Ahli Jawatankuasa (AJK) Negeri yang baru untuk penggal 2013 – 2015, empat muka baru berjaya menempatkan diri dalam senarai 15 AJK Negeri.
Mereka ialah J Arulkumar (194 undi), Choo Ken Hwa (137 undi), A Kesavadas (115 undi) dan Lawrence Fah Hon Wee (112 undi).
Selepas keputusan diumumkan, mesyuarat AJK Negeri memutuskan kepimpinan baru DAP Negeri Sembilan untuk dua tahun akan datang seperti berikut:
Pengerusi: Loke Siew Fook
Timbalan Pengerusi: P Gunasekaran
Naib Pengerusi 1: Siow Kim Leong

Naib Pengerusi 2: S Veerapan

Setiausaha: Cha Kee Chin

Penolong Setiausaha: J Arulkumar

Bendahari: Yap Yew Weng

Berikut senarai penuh 15 AJK DAP Negeri Sembilan berserta jumlah undi
yang diperolehi:

1. Loke Siew Fook – 205 undi
2. Siow Kim Leong – 201 undi
3. J Arulkumar – 194 undi
4. Yap Yew Weng – 178 undi
5. Ng Chin Tsai – 160 undi
6. Teo Kok Seong – 155 undi
7. Cha Kee Chin – 139 undi
8. Chew Seh Yong – 139 undi
9. P Gunasekaran – 139 undi
10. Choo Ken Hwa – 137 undi
11. S Veerapan – 137 undi
12. A Kesavadas – 115 undi
13. Lawrance Fah Hon Wee – 112 undi
14. Mary Josephine Prittam Singh – 105 undi
15. Ean Yong Tin Sin – 92 undi

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang