Pengikut

Nuffnang

Khamis, 20 Disember 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kedahkini: Panas ! Isa Samad Kecut Perut...Cuba gagalkan Road...

Posted: 20 Dec 2012 03:03 PM PST

Kedahkini: Panas ! Isa Samad Kecut Perut...Cuba gagalkan Road...: Isa Samad dan Faizoull Ahmad dikhabarkan semakin mengelabah semenjak bekas pengarah Eksekutif Felda Hj.Md Said menyertai PAS dimaklu...

Kerusi roda untuk Chor Boas

Posted: 20 Dec 2012 02:33 PM PST

Tanpa pengetahuan saya atau mana-mana Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau, Sdr Chim bin Ni, Ketua Ranting PKR Kg Penderas telah membuat permohonan lisan kepada Dato Seri Anwar Ibrahim semasa DSAI membuat lawatan ke Kg Penderas pada 18hb November 2012 yang lalu.

Kerusi roda itu adalah untuk isterinya yang lumpuh, Pn Chor binti Boas.

Walaupun saya sentiasa pergi ke Kg Penderas, tetapi saya tidak dimaklumkan bahawa Chor Boas ini mendapat sakit lumpuh dan tidak dapat bergerak.  Dan tiada sesiapa pun termasuk Chim bin Ni yang memberitahu saya.

Beberapa hari lepas, semacam sebutir bomb telah digugurkan di kepala saya dengan hujanan soalan samada Dato Seri Anwar Ibrahim sudah menyerahkan sebuah kerusi roda untuk diserahkan kepada Chor.  Saya memanglah terpinga-pinga dan saya kemukakan dengan soalan balas.  "Bilakah permohonan kepada DSAI dibuat?"

PKR Cabang Kuala Krau telah memberikan berbagai bantuan kepada Ibu Tunggal, Orang-Orang Tua, golongan OKU dengan berbagai bantuan yang termampu.  Dan kerusi roda untuk mereka yang lumpuh sudah tentu boleh disediakan oleh PKR Cabang ini.

Sebaik saja saya mendapat tahu akan kedudukan ini, saya terus membeli sebuah kerusi roda untuk Chor Boas dan semalam (20.12.12) jam 5.00 petang, saya dan Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau bersama Jawatankuasa PKR Ranting Kg Penderas telah menyerahkan sebuah kerusi roda kepada Chor serta membawa sedikit bekalan makanan untuk keluarga itu.

Sebelum menyerahkan kerusi roda itu, kawan-kawan meminta saya duduk diatas kerusi roda itu (gambar tak perlu tunjuklah ya?  Kerana gambar itu boleh didapati di dalam fb Sdr Azmi Zainon, Timbalan Ketua PKR Cabang Kuala Krau) dengan menggayakan sebagai seorang yang lumpuh.

Iwak-iwak (kanak-kanak yang ramai hadir itu) ketawa-ketawa melihat lakonan saya, dan rupa-rupanya gambar yang diambil oleh Sdr Azmi yang dimasuk terus kedalam fb telah turut mencuit hati kawan-kawan fb.
Maka mencurah-curahlah panggilan melalui handphone saya bertanyakan jenis penyakit saya dan apa bantuan yang mereka boleh berikan kepada saya.

Saya bermohon banyak-banyak maaf kepada rakan-rakan fb bahawa saya tidak diserang oleh sebarang penyakit, kesihatan saya adalah top form, dan masih mampu berkebun dengan garang dan menampal poster dan membuat edaran rumah ke rumah, dengan izin Allah swt.

Dan saya tak akan melakonkan perbuatan seumpama itu lagi.

Kepada Chor binti Boas, saya ucapkan semoga penyakitnya sembuh dan kembali kepada kehidupan seperti biasa.

JALAN PULANG: KANTOI! Bekas Wartawan Suara Keadilan Ejen Umno?

Posted: 20 Dec 2012 02:01 PM PST

JALAN PULANG: Apa Sebab Kita Kena Turun Ke Jalan Raya Pada #KL11...

Posted: 20 Dec 2012 01:55 PM PST

JALAN PULANG: Apa Sebab Kita Kena Turun Ke Jalan Raya Pada #KL11...: Ada yang bertanya kepada saya, apa pentingnya kita mesti turun ke jalan raya dan berarak ke Stadium Merdeka pada hari Sabtu, 12 Januari 2...

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


[KENYATAAN MEDIA] Aliran Keluar Wang Haram: Kedudukan Malaysia Bukti Lemahnya Tata Kelola Dan Berleluasanya Rasuah

Posted: 19 Dec 2012 09:36 PM PST

KENYATAAN MEDIA
20 DISEMBER 2012

ALIRAN KELUAR WANG HARAM: KEDUDUKAN MALAYSIA BUKTI LEMAHNYA TATA KELOLA DAN BERLELUASANYA RASUAH

Laporan terbaru oleh Global Financial Integrity (GFI) meletakkan Malaysia sebagai negara kedua paling teruk dalam senarai aliran keluar wang haram (illicit financial flows) di kalangan negara-negara membangun di seluruh dunia bagi tahun 2010. Walaupun ini sudah diduga, namun jumlah besar wang haram yang dipindahkan keluar dari Malaysia di antara tahun 2000 hingga 2010 tetap mengejutkan negara.

GFI memantau aliran keluar wang haram dengan menggunakan kaedah ekonomi yang diterimapakai di seluruh dunia. Kajian GFI adalah satu-satunya kajian seumpamanya yang dijadikan kayu ukur di seluruh dunia. Makanya, dapatan kajian GFI yang meletakkan Malaysia di kedudukan tercorot sewajarnya diambil serius oleh semua pihak di Malaysia.

Malaysia adalah sebuah negara yang ekonominya bergantung kepada perdagangan antarabangsa. Kegiatan eksport dan import melibatkan aliran wang keluar masuk dan perpindahan dana pelaburan yang saban hari menjadi lebih rumit. Oleh itu, dapatan kajian GFI ini memberi gambaran besarnya ketirisan ekonomi dalam negara dipindahkan ke luar negara yang akhirnya merugikan rakyat.

Sebab itu saya memulakan siri sidang akhbar mingguan saya menjelang Pilihanraya Umum 13 (PRU13) ini dengan memberi fokus kepada krisis aliran keluar wang haram. Ia menjadi bukti bahawa rasuah, penyelewengan dan tiadanya disiplin tata kelola yang telus akhirnya akan meranapkan kedudukan ekonomi Malaysia yang dibina selama ini.

Dalam laporannya, GFI menggariskan tiga aspek utama yang mempengaruhi jumlah aliran keluar wang haram sesebuah negara, iaitu:

  1. Isu-isu makroekonomi sesebuah negara yang bersabit rapat dengan persepsi rasuah dan berleluasanya rasuah;
  2. Saiz ekonomi haram dari kegiatan-kegiatan haram seperti kongsi gelap, perjudian tanpa lesen dan lain-lain; dan
  3. Penguatkuasaan undang-undang yang lemah oleh institusi yang dipertanggungjawabkan menyebabkan tiadanya disiplin tata kelola pentadbiran ekonomi yang baik

Oleh itu, jumlah aliran keluar wang haram yang meningkat 111% dari angka US$30.41 bilion (bersamaan RM94.27 bilion) pada tahun 2009 kepada US$64.38 (bersamaan RM199.58 bilion) dalam tahun 2010 adalah bukti kegagalan Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dalam menguruskan ekonomi negara.

Jika dibandingkan dengan negara-negara yang sama-sama menduduki tempat tercorot dari segi jumlah aliran keluar wang haram iaitu China, Mexico dan Arab Saudi (selain Malaysia), Malaysia adalah satu-satunya negara yang menyaksikan jumlah aliran keluar wang haramnya meningkat satu kali ganda dalam tempoh setahun antara 2009 hingga 2010.

Tempoh 2009 dan 2010 ini adalah tempoh kritikal pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak yang menggambarkan dasar dan pendekatan ekonomi yang beliau laksanakan. Justeru, peningkatan satu kali ganda aliran keluar wang haram di dalam tempoh ini membuktikan bahawa dasar dan pendekatan ekonomi beliau gagal membanteras rasuah, gagal menyekat aktiviti jenayah yang menjadi dalang ekonomi haram dan gagal memperkuatkan institusi negara untuk membudayakan tata kelola yang baik.

Oleh sebab itu, saya melontarkan jemputan yang tidak putus-putus kepada beliau untuk berdebat mengenai pengurusan ekonomi negara demi kebajikan rakyat. Saya yakin isu yang paling menarik minat rakyat dalam PRU13 ini adalah tata kelola pengurusan ekonomi yang baik, makanya Dato' Seri Najib Tun Razak harus mempertahankan rekod pengurusan ekonomi beliau.

Setakat ini, rekod pengurusan ekonomi beliau tidak memberangsangkan. Selepas empat tahun menjadi Menteri Kewangan, beliau masih belum menyelesaikan masalah pokok ekonomi rakyat seperti kenaikan harga barang, perumahan rakyat yang tidak mencukupi, gaji yang tidak meningkat dan rasuah yang berleluasa. Pada peringkat pengurusan ekonomi makro pula, beliau masih gagal menyelesaikan masalah hutang negara, defisit belanjawan yang berpanjangan dan terkini, aliran keluar wang haram yang meningkat satu kali ganda di bawah pentadbiran beliau.

Jika prestasi ini tidak berubah, ia akan membawa musibah besar kepada ekonomi negara dan kebajikan rakyat.
Sebab itu, saya memandang serius sikap acuh tidak acuh Dato' Seri Najib Tun Razak dan pentadbiran beliau dalam menangani masalah aliran keluar wang haram ini. Sehingga kini, masih belum ada jawapan dari beliau mengenai kegagalan dasar ekonomi beliau hingga melonjakkan Malaysia ke tempat kedua paling corot dalam tahun 2010 dari segi jumlah wang haram.

Saya dan rakan-rakan Pakatan Rakyat akan mengambil inisiatif untuk membawa pihak-pihak terbabit ke meja rundingan untuk mendalami masalah ini dan memuktamadkan pelan tindakan membanteras aliran keluar wang haram.

Hari ini, saya akan menulis kepada Tan Sri Zeti Akhtar, Gabenor Bank Negara, GFI dan Menteri-menteri Besar/Ketua Menteri Pakatan Rakyat untuk menjemput mereka menganggotai wacana membanteras aliran keluar wang haram yang dijangka diadakan dalam bulan Januari 2013.

Saya percaya negara memerlukan pendekatan membina untuk menyelesaikan masalah ini. Langkah segera perlu diambil dengan memuktamadkan pelan tindakan yang perlu dilaksanakan, bukannya dengan mengelak dari menjawab isu seperti mana gelagat Dato' Seri Najib Tun Razak setakat ini.

ANWAR IBRAHIM

DIRTY MONEY: Act now, Anwar slams Najib for “MIND-BOGGLING CRIME”

Posted: 19 Dec 2012 09:15 PM PST

Malaysia Chronicle

Opposition Leader Anwar Ibrahim held Prime Minister Najib Razak accountable for the huge jump in “dirty money” siphoned out of Malaysia, accusing him of blocking investigations and failing to make public the results of a central bank probe.

Anwar also challenged the central bank to explain “how it can fail to detect such a large sum as RM197billion” leaving the country when the existing financial system was “transparent.”

Anwar also slammed BN Members of Parliament for failing in their duty to the people and demanding for an explanation from the government.

“We are talking about mind-boggling crime… This is the same situation as in the Great Indian Robbery where US$500 billion was spirited out of the coutry over a period of 6 decades. But not a single BN MP has stood up to question what is happening here,” Anwar told a press conference on Thursday.

“The Opposition has already raised the matter in Parliament two years ago and we were told by the Deputy Minister of Finance that the probe carried out by Bank Negara found the amount was exaggerated. But now we find that a year later, the amount of illegal outflows has jumped even more.

“The Bank Negara report was never made public. Why? I will be writing to Zeti Akhtar Aziz, the BNM governor, GFI officials, representatives of the government and state governments to come together in a meeting in 2013 to sort out what is behind these huge numbers. We also welcome Datuk Najib to attend.”

Earlier this week, Washington-based financial watchdog Global Financial Integrity (GFI), in its latest report which tracks capital flight, had said that RM 197 billion of illicit money was siphoned out of Malaysia in 2010 compared to RM 93 billion in 2009, an increase of 112 %. Malaysia has the shameful record of being the No.2 country in the world after China, of illicit outflow of dirty money in 2010.

GFI warned that capital flight in Malaysia is “at a scale seen in few Asian countries”. Malaysia was ranked No. 2 globally in 2010 and No. 3 globally over 10 years from 2001-2010. The total 10-year estimate for Malaysia is US$285 billion (RM871.4 billion), while China is US$2,740 billion, and Mexico, US$476 billion.

Malaysia is World Champion in Corruption

Posted: 19 Dec 2012 08:39 PM PST

Malaysia is world champion in corruption

Washington, December 13, 2012

Despite Malaysia’s high-profile anti-corruption crusade, half of the corporate executives surveyed by a global corruption watchdog believe that competitors have obtained business in the country through bribery.

Transparency International said Malaysia scored worst in the 2012

Bribe Payers Survey.It asked nearly 3,000 executives from 30 countries whether they had lost a contract in the past year because competitors paid a bribe, and in Malaysia, 50% of them said ‘yes’.

Second on the dubious honor roll was Mexico, which was at 48%.

According to the Wall Street Journal, Japan was ranked as the world’s least-corrupt place to do business, with just 2% of respondents saying they had lost out due to bribery.

Malaysia’s neighbour Singapore was second-cleanest, which was at 9%.
Even Indonesia, with a long-standing reputation for corruption, fared better than more-developed Malaysia.
By comparison, 27% of respondents in China said they thought bribes had cost them business, the report said.

“It shows the attitude of private companies in Malaysia, indicating that bribery in the public sector could be systemic and in a sense institutionalized,” Paul Low, president of the Malaysian chapter of Transparency International, said.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang