Pengikut

Nuffnang

Khamis, 14 Jun 2012

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


MENGAPA TIADA TINDAKAN KE ATAS MUSA AMAN?

Posted: 14 Jun 2012 07:33 PM PDT

KENYATAAN MEDIA
14 Jun 2012

MENGAPA TIADA TINDAKAN KE ATAS MUSA AMAN?

Setelah dikejutkan dengan skandal RM250 juta NFC dan jualan rahsia pertahanan negara dalam kes Scorpene, rakyat Malaysia dikejutkan sekali lagi oleh skandal rasuah yang maha besar. Kali ini, perlakuan rasuah didakwa dilakukan salah seorang pemimpin kanan Barisan Nasional di Sabah, iaitu tidak lain dan tidak bukan Ketua Menteri Sabah sendiri, Datuk Seri Musa Aman.

Laman web "Sarawak Report" dalam beberapa artikel sejak bulan April 2012 telah mendedahkan Datuk Seri Musa secara sistematik merompak harta pusaka rakyat Sabah sejak tahun 1996 dengan mengaut keuntungan haram melalui rasuah jualan balak.

Dalam satu artikel bertarikh 10 Jun 2012, "Sarawak Report" telah mempamerkan dokumen-dokumen yang mendedahkan Datuk Seri Musa telah menyimpan wang haram yang dianggar melebihi USD90 juta di bank-bank di Hong Kong dan Zurich.

Kami difahamkan bahawa kes tersebut telah disiasat badan anti-rasuah di Hong Kong iaitu Independent Commission Against Corruption (ICAC), yang menyatakan bahawa Datuk Seri Musa telah menggunakan sistem "money-laundering" melalui beberapa ajen - termasuklah Michael Chia dan peguam Richard Barnes - serta akaun-akaun di luar negara untuk cuba menyembunyikan identiti beliau.

Pada masa yang sama, "Sarawak Report" turut mendedahkan terdapat usaha melengahkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas kes rasuah ini yang dilakukan oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail. Untuk makluman semua, Tan Sri Abdul Gani Patail juga mempunyai pertalian persaudaraan dengan Datuk Seri Musa Aman.

Maka KEADILAN menggesa pihak-pihak bertanggungjawab memberi penjelasan berkaitan hal-hal yang berikut:

1) Demi membuktikan sama ada dakwaan "Sarawak Report" adalah benar atau tidak, Datuk Seri Musa Aman wajib membuat deklarasi aset sepenuhnya dalam masa yang terdekat, termasuklah segala aset dan harta yang disimpan dalam semua akaun-akaun bank di luar negara di atas nama beliau ataupun ahli-ahli keluarga terdekat.

2) SPRM wajib perjelas status siasatan ke atas Datuk Seri Musa Aman, sama ada pihak ICAC ada meminta bantuan siasatan di bawah "Mutual Assistance in Criminal Matters Act (2002)" berkaitan kes rasuah ini, serta apakah tindakan lanjut pihak SPRM berkaitan skandal ini.

3) Tan Sri Abdul Gani Patail wajib menjawab dakwaan bahawa beliau telah melengahkan siasatan SPRM sama ada secara langsung ataupun tidak, hingga mengakibatkan pihak ICAC tidak dapat mengambil tindakan terhadap Datuk Seri Musa.

4) Difahamkan siasatan terhadap bank UBS AG, yang didakwa membantu menyalurkan wang haram ("money-laundering") Datuk Seri Musa, akan bermula di Switzerland - mengapa Kerajaan Malaysia kelihatan seperti enggan melaksanakan sebarang tindakan undang-undang berkaitan dakwaan rasuah Datuk Seri Musa Aman?

YB Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden KEADILAN
YB Tian Chua, Ahli Parlimen Batu merangkap Naib Presiden KEADILAN
YB Sivarasa Rasiah, Ahli Parlimen Subang merangkap Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN
Darrell Leiking, Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Putrajaya Minta RM14b Lagi Untuk Dibelanjakan

Posted: 14 Jun 2012 02:30 AM PDT

KUALA LUMPUR, 14 Jun — Kerajaan persekutuan hari ini membentangkan bil bekalan tambahan meminta sejumlah RM13.8 bilion lagi untuk dihabiskan tahun ini, mencetuskan kebimbangan pentadbiran Najib tidak akan dapat mengurangkan defisit dan melanggar had hutang berkanun.

Rang Undang-Undang yang dibentangkan pagi ini oleh Kementerian Kewangan memperuntukkan RM360 juta kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), RM113 juta kepada Jabatan Perdana Menteri, RM446 juta untuk Kementerian Kerja Raya dan mencecah RM11.2 bilion untuk "perkhidmatan am perbendaharaan" dengan pilihan raya yang semakin hampir.

The Malaysian Insider melaporkan sebelum ini bahawa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) masing-masing akan menerima RM1.5 juta untuk diagihkan ke kawasan mereka dan bahawa parti pemerintah berkemungkinan mengadakan pilihan raya sejurus pembentangan Bajet 2013 oleh Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 September depan.

Perdana Menteri juga telah mengaku baru-baru ini bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan kembali pemberian sebanyak RM500 awal tahun ini kepada keluarga berpendapatan rendah di bawah skim Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang bernilai RM2.6 bilion.

"Tambahan sebanyak RM360 juta diperlukan untuk membayar persiapan dan menjalankan Pilihan Raya Umum ke-13," kata nota penerangan untuk amaun bagi SPR.

Ia juga menggariskan RM7.5 bilion untuk subsidi "gas petroleum cecair, diesel dan petrol dan bantuan tunai" serta RM30 juta untuk Unit Penjenamaan Kebangsaan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata akhir bulan lalu, kerajaan akan memastikan bahawa hutang Malaysia tidak akan melebihi had berkanun di bawah Akta Pinjaman (Tempatan) dan Akta Pembiayaan Kerajaan kerana pengurusan kewangan negara yang berhemat.

Beliau berkata hutang negara berjumlah 53.5 peratus daripada KDNK, yang berjumlah RM881 bilion bagi 2011 selepas semakan baru-baru ini, menyaksikan Malaysia hanya kurang M13 bilion daripada 55 peratus hutang.

Pentadbiran Najib telah berikrar untuk mengurangkan defisit fiskal, yang menurun kepada 4.8 peratus tahun lepas dari paras tertinggi dalam tempoh 22 tahun lebih tujuh peratus pada tahun 2009.

Tetapi ekonomi Malaysia semakin perlahan, yang mencatatkan penurunan suku tahun ketiga berturut-turut dalam pertumbuhan kepada 4.7 peratus dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, telah menimbulkan persoalan sama ada kerajaan persekutuan boleh menyimpan perbelanjaan di dalam semakan.

Penganalisis memberi amaran kepada Malaysia untuk lebih bersedia menghadapi  kelembapan yang ketara di sini kerana peningkatan hubungan dengan rakan kongsi perdagangan utama termasuk China, pasaran kedua terbesar di dunia di mana pakar ekonomi berkata mengetuai bagi penurunan suku tahun keenam berturut-turut dalam pertumbuhan dengan lebih teruk.

Penyingkiran Greece dari zon Euro, akan menyebabkan kemelesetan kedua dalam masa empat tahun di Malaysia kerana keadaan di Eropah menimbulkan ancaman kepada ekonomi global, kata penganalisis Bloomberg.

Bank Dunia juga menggesa Malaysia minggu lalu bagi mempercepatkan pembaharuan seperti pemotongan subsidi dan meluaskan yang cukai asas, inisiatif utama yang telah terhenti menjelang pilihan raya, jika ia mahu untuk mencapai sasaran Putrajaya menjadi ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Jika BN terus berbelanja mengikut Belanjawan semasa, ini akan mempunyai kesan yang teruk kepada tahap defisit dan boleh melanggar had 55 peratus berkanun nisbah hutang-kepada KDNK," kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.


Sumber: The Malaysian Insider

Pakar Air : Data Yang Menyokong Langat 2 Tidak Tepat, Lemah

Posted: 14 Jun 2012 02:15 AM PDT

SHAH ALAM 14 JUN : Laporan yang digunakan untuk justifikasikan projek mega Langat 2 bagi memindah air mentah dari Pahang ke Selangor, tidak tepat and mengandungi kelemahan.

Malah laporan itu, Kajian Sumber Air Negara 2000 (NWRS2000), tidak mencerminkan tahap penggunaan air sebenar di Selangor dan didakwa cuba memperbesarkan tahap permintaan air bagi mewajarkan projek berharga RM 6 billion itu.

Menurut Dr Lee Jin dari pertubuhan Coalition for Sustainable Water Management (CSWM) statistik permintaan air di Selangor yang dikeluarkan oleh Kerajaan Pusat ini jauh tersasar dari realiti sebenar.

"Kajian NWRS menunjukkan beberapa kelemahan seperti angka bagi permintaan air perkapita sengaja ditambah.

"Kaedah untuk menganggar permintaan alam industri air dan pertumbuhan ekonomi turut menampakkan kecacatan.

"Ia sengaja dilakukan untuk meningkatkan keraguan terhadap daya maju perancangan Negeri Selangor untuk ambil alih pengurusan air dan cubaan mewajarkan projek pemindahan Air Mentah Pahang-selangor.

"Pada tahun 2009, CWSM menjalankan analisis laporan NWRS 2000 kerana Pakatan Rakyat tidak percaya anggaran permintaan air yang digunakan untuk mewajarkan pemindahan air dari Pahang ke Selangor," ujar Dr Lee Jin dalam kertas kerjanya yang dibentangkan di Forum Air Selangor baru baru ini.

Kerajaan Pusat sendang mendesak Selangor untuk meluluskan projek Langat 2 kerana ia mendakwa Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan mengalami masalah bekalan air pada masa akan datang.

Manakala Kerajaan Selangor berpendirian projek tersebut terlalu mahal dan tidak diperlukan kerana Selangor mempunyai kebolehan untuk membekalkan air dengan cukup jika industri air distruktur semula.

Malah Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pernah berkata harga air akan melonjak sebanyak 100 peratus jika Langat 2 dibina. Manakala penstrukturan semula lebih menjimatkan dan harga air tidak akan naik lebih dari 12 peratus.

Forum yang dihadiri kira-kira 200 jemputan itu memperlihatkan sebanyak sembilan kertas kerja dibentangkan oleh pakar industri air dan agensi pengurusan air Selangor seperti Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN).

Forum itu bertujuan membincangkan isu-isu berkaitan penyusunan semula industri air di selangor seperti yang termaktub dalam Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (WSIA).

Turut hadir Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MP Klang Charles Santiago, MP Petaling Jaya Utara Tony Pua, MP Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad dan Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar.


Sumber: Selangorku

Noh Akui Penstrukturan Semula Cara Terbaik Selesai Isu Air

Posted: 14 Jun 2012 01:45 AM PDT

SHAH ALAM, 14 JUN : Datuk Seri Noh Omar akhirnya mengakui bahawa masalah sebenar air di Selangor berpunca daripada keengganan syarikat konsesi menerima tawaran Kerajaan Negeri untuk menstruktur semula perkhidmatan air.

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin berkata, Noh secara tidak langsung mengakui bahawa isu air di Selangor hanya akan selesai sekiranya penstrukturan semula dilakukan.

Ini kerana, ia akan memberi perkhidmatan lebih berkualiti, cekap dan pada harga munasabah kepada pengguna di Lembah Klang.

"Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu sedar bahawa kekurangan rezab air terawat yang kini dikatakan sekitar 2.4 peratus adalah kerana ketidakupayaan Syarikat Konsesi Air Selangor (Syabas) dan Puncak Niaga menguruskan rawatan air bersih seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi.

"Kita amat menghargai keprihatinan Noh yang mengakui penstrukturan semula ini menemui jalan buntu kerana syarikat konsesi enggan menerima tawaran Kerajaan Negeri Selangor," katanya.

Bagaimanapun, Faekah tetap mempersoalkan penglibatan Noh sebagai Menteri Kabinet dari Selangor untuk memujuk Kerajaan Pusat membenarkan penstrukturan semula air seperti yang dikehendaki Akta Industri Pembekalan Air 2006 (WSIA).

Soalnya, adakah Noh tahu bahawa Kerajaan Selangor menawarkan keuntungan 12 peratus kepada syarikat-syarikat konsesi bagi pengambil alihan ini yang menepati piawaian antarabangsa.

Kerajaan Pusat pada Januari 2008 bersetuju untuk membenarkan Kerajaan Selangor mengurus perkhidmatan air, namun membuat 'u-turn' selepas Umno-BN kalah pada PRU-12.

Tidak terkecuali, Umno-BN turut membuat 'u-turn' tidak sampai 24 jam berhubung isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan menjadikan pelajar-pelajar baru Universiti Selangor (Unisel) sebagai tebusan politik.

"Jika Noh tahu tentang perkara ini, adakah ini bermakna beliau setuju dengan permintaan Syabas dan Puncak Niaga yang meminta keuntungan sehingga 75 % (untuk pengambilalihan) dan akhirnya rakyat terbeban dengan kenaikan tarif air.

"Adakah Noh berani untuk mengakui beliau lebih mengutamakan kepentingan syarikat konsesi berbanding kebajikan rakyat? soalnya.


Sumber: Selangorku

Peniaga Kecil Sambut Baik MiMBAR Kerajaan Negeri

Posted: 14 Jun 2012 01:30 AM PDT

KLANG 14 JUN : Orang ramai khususnya peniaga kecil di negeri ini menyambut baik Program Mikrokredit Miskin Bandar (MiMBAR) yang diperkenalkan Kerajaan Negeri pada Mac lalu.

Peniaga kecil yang ditemui di Majlis Taklimat MiMBAR di Pasar Besar di sini rata-rata berpendapat program itu banyak membantu golongan usahawan kecil di kawasan bandar bagi memajukan perniagaan serta menambah pendapatan.

Dalam majlis itu, seramai 60 peniaga membuat permohonan pinjaman skim terbabit daripada 85 peniaga keseluruhannya di pasar itu.

Majlis itu dihadiri oleh Adun Meru, Dr Rani Osman, Ahli Majlis Majlis Perbandaran Klang (MPK), Noh Najhan Mohd Salleh dan Pengurus Data Mimbar, Mohamad Asri Abd Hamid.

Peniaga Bunga, Azura Amran, 45, berkata beliau menyertai skim ini bagi membiayai modal pusingan serta membantu kos pembelian barangan.

"Skim ini banyak membantu peniaga bagi memulakan perniagaan atau mengembangkan perniagaan sedia ada dengan memberikan pinjaman tanpa faedah serta khidmat nasihat," katanya ketika ditemui.

Beliau yang menjalankan perniagaan menjual bunga sejak 1991 secara kecil-kecilan turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana berjaya menganjurkan skim yang boleh membantu golongan berpendapatan rendah untuk memulakan perniagaan.

"Saya berharap permohonan ini berjaya. Jika berjaya saya akan menggunakan peluang ini dengan sebaiknya," katanya.

Peniaga lain, Mohd Zhafir Sharifuddin, 21, berkata MiMBAR yang diperkenalkan Kerajaan Negeri di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) sememangnya banyak membantu dan meringankan bebanan peniaga yang kurang berkemampuan atau berpendapatan rendah khususnya yang berpendapatan RM1,500 sebulan.

Katanya, pinjaman menerusi program itu juga tidak membebankan kerana ia tidak mengenakan sebarang kadar faedah.

"Saya ingin mencubanya bagi mengembangkan lagi perniagaan kuih karipap yang dikendalikan olehnya serta empat adik beradiknya yang lain.

"Kami berniaga di pasar malam sekitar Klang dan Shah Alam. Jika permohonan berjaya kami mahukan menambah pelbagai jenis kuih muih dan mahu membeli alatan untuk menghasilkan karipap besar ini," katanya.

Bagi, S.Parvathy, 42, pula, pinjaman MiMBAR juga amat mudah berbeza dengan kaedah disyaratkan institusi kewangan serta Ah long yang menyusahkan dan membahayakan peminjam.

"Jika mahu meminjam daripada pihak bank, mereka tidak menawarkan pinjaman yang sedikit jadi ia akan menyukarkan peniaga kecil seperti saya yang mahu menambah modal atau sebagainya," katanya.

Ibu tunggal dari tiga orang anak itu berkata daripada program itu juga usahawan muda boleh mengambil manfaat kerana ia memberi peluang dan galakan menceburi bidang perniagaan.

Sementara itu, Pengurus Data Mimbar, Mohamad Asri Abd Hamid berkata setakat ini seramai 4,280 peniaga kecil dengan peruntukkan sebanyak RM8 juta sudah menerima manfaat itu.

Manakala seramai 7,000 peniaga masih dalam semakan dan dijangka akan diselesaikan hujung tahun ini.

Bagi daerah Klang, seramai 728 peniaga berjaya dan Shah Alam pula sebanyak 289 peniaga.

"Manakala bagi permohonan yang sedang diproses sebanyak 300 peniaga bagi kedua-dua PBT itu," katanya.

Tambahnya, program Mimbar itu dilihat mendapat sambutan yang menggalakkan dari masa ke semasa.

Justeru, pihaknya mengadakan taklimat seperti itu seminggu sekali di semua PBT.


Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Johor

Posted: 14 Jun 2012 08:52 AM PDT

Merdeka Rakyat

16 Jun 2012 (Sabtu)

1)    12.00 – 2.00 ptg – Jamuan Rakyat Pakatan Rakyat

               Lokasi : Pekan Tongkang Pecah, Batu Pahat 

2)    3.00 – 5.00 ptg – Perjumpaan Bersama Pimpinan Masyarakat Tionghua

              Lokasi : Pulai Spring Resort, Kulai

3)    8.00 – 12.00 mlm – Jamuan Makan Malam & Ceramah Perdana

              Lokasi : Pejabat PKR Kulai, Taman Tropika, Kulai

             Penceramah:

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YB Dato' Seri Chua Jui Meng

iii.                YB Tian Chua

iv.               YB Sivarasa Rasiah

4)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 1 – Merdeka Rakyat

              Lokasi: Pejabat PKR , Jalan Pejabt POS, Layang-Layang, Kluang

              Penceramah:

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YB Manikavasagam

iii.                YB Sivarasa Rasiah

iv.               YBhg Ust Badrul Amin Baharom

v.                 YB Dr Boo Cheng Hau

5)    9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 2 – Merdeka Rakyat

              Lokasi: Pejabat PKR Sembrong, Batu 4, Jalan Mersing-Kluang, Kluang

             Penceramah:

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YBhg Dato' Seri Chua jui Meng

iii.                YB Tian Chua

iv.               YB Manikavasagam

v.                 YBhg Utz Badrul Amin Baharom  

‘Trias Politica’ Dalam Satu Mahathir

Posted: 13 Jun 2012 09:45 PM PDT

Malaysiakini

Demokrasi, selalu diberi ragam makna. Bergantung kepada fahamnya.

Faham demokrasi Mahathir Mohamad selalu mudah: demokrasi harus ada batasannya, harus diiringi dengan tanggungjawab, dan berfungsi untuk tujuan pembangunan. Inilah “acuan demokrasi yang ideal” yang Mahathir sampaikan sewaktu syarahan utama di University of Santo Tomas (UST) di Manila seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini pada 11 Jun 2012.

Lebih lanjut di Filipina tersebut, Mahathir turut menegaskan bahawa sekiranya mahu mengubah pemerintahan, cukuplah dengan kotak undi. Ini dapat dilakukan lima tahun sekali. Selain itu, nilai pemimpin, bagi Mahathir, ialah idea dan strategi yang dimilikinya. Sesuai dengan faham ini, maka Mahathir sama sekali tidak melihat Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi liberal. Anehnya, Mahathir tidak pula memaklumkan jenis apakah demokrasi di Malaysia ini.

Bagaimanapun – terlepas dari semua ini – kita harus menelaah kembali apakah sebenarnya tujuan dari hidup bernegara ini. Sebab, tampaknya Mahathir cuba menyelewengkan makna demokrasi kepada sebuah faham kenegaraan yang kabur. Justeru, untuk memahami persoalan ini, maka adalah lebih baik kita mengungkapkan lima persoalan kepadanya.

Pertama, Mahathir berkata bahawa demokrasi mestilah difahami bersama batasannya. Persoalannya: sejak bilakah demokrasi tidak pernah dikaitkan dengan batasannya? Hanya Mahathir saja yang tidak pernah lelah mengulangi batasan demokrasi.

Sebelumnya, Mahathir begitu bimbang dengan kebebasan mutlak. Padahal, tidak ada siapa pun yang mempertikaikan. Memang, kita semua tahu bahawa takkan ada kebebasan mutlak. Dalam sebuah negara hukum, perlembagaan (undang-undang) adalah pembatasnya. Masalahnya ialah, bagaimana perlembagaan itu digubal: Lewat deliberatif atau lewat autokratik? Persoalan inilah yang lebih berfaedah untuk Mahathir risaukan, berbanding dengan tidak habis-habis meratibkan batasan demokrasi.

‘Komuniti hukum’

Kedua, mengapa Mahathir lagi-lagi bercakap soal tanggungjawab? Kenapa tidak bercakap soal hak? Walhal, dalam konsep hak yang sifatnya sangat universal, itu sebenarnya sudah tertanam konsep tanggungjawab. Misalnya, dalam konsep hak, itu terdapat konsep tanggungjawab untuk dalam menghormati hak-hak warga lain, yang harus dipatuhi secara bersama. Konsep hak ini yang lebih kuat premisnya berbanding dengan konsep tanggungjawab.

Tapi, dengan beria-ia berbicara soal tanggungjawab, maka apakah niat terselindung Mahathir ini? Jangan-jangan, laungan tanggungjawab (yang garisnya ditentukan pemerintah secara sepihak) tersebut berniat untuk mengawasi dan mengawal segala tingkah-laku (malah, fikiran!) rakyatnya. Tidak demikian, Mahathir?

Ketiga, Mahathir meletakkan makna kehidupan bernegara adalah pembangunan semata. Bukan demokrasi. Benarkah demikian? Persoalannya, apakah makna pembangunan menurut Mahathir ini? Dan, persoalan berikutnya, adakah dengan melakukan pembangunan, maka sempurnalah makna negara? Apakah sebegini dangkal makna negara menurut Mahathir?

Padahal, kata negara itu adalah terbitan dari pemaknaan kepada sebuah “komuniti hukum”. Dalam komuniti ini, yang menjadi tujuannya bukannya pembangunan (yang telah disempitkan oleh Mahathir). Sebaliknya, bagaimana melibatkan warganegara dalam setiap keputusan-dasar negara. Inilah roh hidup bernegara. Malangnya, yang terlintas dalam fikiran Mahathir tatkala berfikir mengenai negara ialah pembangunan. Betapa dangkalnya.

Keempat, Mahathir menekankan bahawa yang terpenting dari kualiti pemimpin adalah kemampuannya dalam merangka strategi dan idea untuk kemakmuran negara. Lagi-lagi, benarkah yang terpenting ialah kualiti pemimpin, bukannya kualiti sistem (demokrasi)? Jadi, individu lebih penting dari sistem, begitu Mahathir? Ini logik bernegara apa yang dipakai Mahathir? Lagi pula, kualiti pemimpin bukanlah diukur dari kecerdasan dan kebernasannya. Tapi, diukur dari kemampuannya untuk memastikan tatacara demokrasi terus mengalir dengan baik. Inilah tugas hakiki pemimpin.

Di samping itu, Mahathir selalu berfikir bahawa kemakmuran – yang sering disempitkan secara instrumental – adalah segala-galanya. Padahal, negara itu bukanlah sebuah syarikat perusahaan. Malah, kedudukan perdana menteri juga bukanlah seperti kedudukan seorang ketua pengarah eksekutif (CEO).

Machiavelli hormati aspirasi rakyat

Kelima, Mahathir, beranggapan bahawa cukuplah untuk mengubah pemerintah saat pilihan raya umum. Bermakna, menurut Mahathir, proses mengubah pemerintah hanya boleh dilakukan setiap lima tahun, lewat kotak undi. Lalu, pertanyaannya: apakah yang warga harus lakukan di antara dua pilihan raya, atau dalam tempoh lima tahun tersebut? Hanya patuh saya semua titah pemimpin?

Maka, ke mana perginya konsep “masyarakat warga” (civil society), ketakpatuhan warga (civil disobedient), kewarganegaraan aktif (active citizenship) dan ruang awam (public sphere) yang menjadi sendi demokrasi? Mahathir, percaya atau tidak, tidak pernah menyebutnya. Sekalipun tidak pernah. Padanya, demokrasi ialah pilihan raya umum. Selain dari hari mengundi, rakyat mestilah pasif.

Justeru, berdasarkan kepada lima persoalan ini, cukuplah untuk kita melukiskan bagaimana faham demokrasi Mahathir ini. Demokrasi, menurut Mahathir, selalu dimomokkan sebagai sebuah “kebebasan mutlak”, “tidak bertanggungjawab”, “antipembangunan”, “menghambat idea pemimpin” dan “hanya pilihanraya.” Setohor ini saja makna demokrasi Mahathir. Tentunya, makna tumpul seperti ini dengan mudah dapat kita temukan dalam negara totalitarian.

Sebab itu, usah hairan, ciri-ciri totalitarianisme ini turut terlekat sepanjang 22 tahun Mahathir sebagai perdana menteri Malaysia. Demokrasi di Malaysia, pada waktu Mahathir, berada pada titik terendah dalam sejarah. Seluruh trias politica (eksekutif, judikatif dan legislatif) telah dimuatkan ke dalam satu individu: bernama Mahathir. Inilah Mahathirisme, nama lain kepada Machiavellianisme. Sementara, rakyat di mata Mahathir tidak lain adalah sebuah objek, yang sekadar berfungsi lima tahun sekali. Padahal, Niccolò Machiavelli sendiri bukan begitu.

Andai kata Machiavelli masih hidup sekalipun, tentunya takkan bersependapat dengan Mahathir ini. Kerana, Machiavelli bukanlah seorang Machiavellian, seperti Mahathir. Sebaliknya, Machiavelli adalah seorang republikan, yang menghargai aspirasi rakyat.

Manakala, Mahathir pula dalam diam-diam adalah seorang diktator, yang selalu mencipta pemujanya yang fanatik, sepanjang waktu, selagi mana faham totalitarianisme terus saja bermaharajalela.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


NOW EVERYONE CAN SUE & BE COMPENSATED FOR FLIGHT DELAY

Posted: 14 Jun 2012 10:58 AM PDT

On 13-6-2012, the Consumer Tribunal in Putrajaya has made a landmark decision involving a case of flight delay by AirAsia.  It has set a new legal precedent that all passengers of AirAsia has new found legal right: “NOW EVERYONE CAN SUE & BE COMPENSATED“ for all costs incurred directly from flight delay i.e. cost of [...]

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Daulat tuanku!

Posted: 14 Jun 2012 08:25 AM PDT


JOHOR BHARU - 'Dia Kena Minta Maaf Dengan Seluruh Rakyat Johor' - Titah Sultan Johor. Sultan Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar semasa merasmikan pembukaan Dewan Undangan Negeri Johor pagi ini. Sultan Johor bertitah adalah tidak perlu untuk memberi publisiti kepada semua apa yang baginda telah lakukan untuk kebajikan. Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah baginda sentiasa menggunakan saluran yang betul untuk melakukan sesuatu.

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


KEADILAN NS tetap bersedia andainya PRU 13 berlangsung Mac 2013

Posted: 14 Jun 2012 03:21 AM PDT

Tarikh pilihanraya umum di negara ini umpama 'suatu misteri politik' yang hanya diketahui oleh Perdana Menteri.

Kepastian jelas tentang misteri tersebut adalah ia antara strategi politik pemerintah BN untuk mencetuskan tanda tanya dan usaha 'melemahkan' daya juang pembangkang tanpa pihak pembangkang mengetahui tempoh sebenar PRU yang bakal berlaku.

Tanpa pengumuman awal tarikh pilihanraya sebagaimana yang dilakukan di Amerika Syarikat,   Eropah dan beberapa negara Asia lain, pemerintah BN dilihat memanipulasi tempoh masa yang 'menjadi misteri dan rahsia' itu untuk memperkukuhkan pengaruh politik dikalangan rakyat tanpa melibatkan pembangkang dalam situasi berkenaan.

Walau apa sekali terjadi, Pakatan Rakyat khususnya KEADILAN Negeri Sembilan akan tetap bersedia  menghadapi gelora PRU-13 seandainya ia berlaku pada Mac 2013. Semangat juang bagi menghadapi pilihanraya tersebut bukan suatu cakap-cakap kosong politik tetapi ia adalah kehendak mengambilalih teraju pemerintah negara dan Negeri Sembilan ke arah membina kembali kesejahteraan hidup rakyat.

Pergolakan Dalaman Umno NS

Pertentangan dalaman yang berlaku dalam Umno Negeri Sembilan bukan lagi suatu rahsia politik, malah rakyat kebanyakan menyedarinya. Malahan orang-orang dalam organisasi tersebut juga sendiri yang menghebahkan kepincangan politik dalaman mereka. Tsunami 2008 menggoncang benar segala isi dalam pertubuhan kebangsaan Melayu itu dan memecahkan 'perpaduan politik' sesama mereka.

Kedudukan MB sendiri sebagai Pengerusi pertubuhan tersebut mulai dicabar dan telah ada pimpinan Umno lain-lain bahagian telah membayangkan untuk menduduki kerusi Menteri Besar NS selepas PRU-13 ini. Perebutan dan hebahan wajah-wajah yang dikatakan bakal menggantikan Mohammad Hasan sebagai MB NS telah mula bertebaran di seluruh negeri. Pelbagai spekulasi politik didengari namun masih belum ada perkhabaran mutlak tentangnya.

Ke Arah Menawan NS

Keadaan politik dalaman Umno NS yang bergelora itu, harus digunakan sebaik mungkin oleh jentera PR khususnya KEADILAN NS dalam memperbaiki dan memperkemaskan strategi dan gerak kerja. Ia suatu cabaran besar dan bukan suatu kerja mudah untuk memecah benteng tradisi Umno di kawasan-kawasan pedalam dan luar bandar.

Harapan mempertahankan kemenangan lalu tetap besar dan kemungkinan untuk PR menawan Negeri Sembilan cukup tinggi. Adalah penting bagi KEADILAN NS memperkasakan jentera dan memperkemaskan strategi terutama dalam penyampaian dan sebaran maklumat kepada rakyat. Kegagalan penyampaian maklumat tepat kepada rakyat khususnya di luar bandar memungkin kegagalan mencapai kemenangan.


Bekas Pengerusi Kita Kedah ejen BN untuk beli 2 MP Pakatan

Posted: 14 Jun 2012 02:31 AM PDT


dipetik daripada Keadilan Daily
(Oleh Mohd Martin Kahar)
KUALA LUMPUR 14 Jun: Bekas Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) Kedah, Zamil Ibrahim antara lima individu yang terdapat dalam rakaman video cubaan membeli Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (Pakatan).
Perkara itu didedahkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad di Parlimen hari ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor itu berkata, Zamil bertindak sebagai salah seorang ejen kepada Umno BN untuk memujuk dua Ahli Parlimen Pakatan lompat parti dengan tawaran RM2 juta.

Bekas ADUN Umno: Rakyat NS tidak mahu Mohamad

Posted: 14 Jun 2012 02:28 AM PDT

dipetik daripada FreeMalaysiaToday

Sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

REMBAU: Negeri Sembilan dalam bahaya jika BN masih mengekalkan Datuk Seri Mohamad Hasan bertanding dalam pilihan raya umum 13.

"Rakyat Negeri Sembilan mengatakan mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding sekali lagi.
"Mereka kata,jika Mohamad bertanding, mereka tdak akan undi BN," kata bekas ADUN BN Chembong, Datuk Mohamd Rais Zainuddin.
Menurutnya, sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Tazak.
Katanya, rakyat tidak gembira dengan Mohamad dan meminta beliau tidak bertanding mana-mana kerusi DUN di Negeri Sembilan.
"Mereka kata, mereka tidak gembira dengan keluarga Mohamad. Ini pandangan rakyat, saya cuma memberitahu.
"Jika Najib mengutamakan rakyat, beliau harus melihat dan mempertimbangkan perkara ini dengan serius, " kata Mohamad Rais yang juga bekas AJK Umno Rembau.
Katanya, rakyat yang sayangkan BN dan Umno bimbang Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan pembangkang jika Mohamad terus bertanding dalam PRU 13.
Sementara itu, seorang AJK Umno Rembau memberitahu,  penyokong bekas Menteri Besar Tan Sri Isa Samad yang tidak gembira dengan Mohamad.
"Mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding lagi di DUN Rantau," kata  Mohd Fauzi Othman.
'Orang Isa tidak suka Mohamad'
Mohamad bekas tokoh korporat menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selepas PRU 12. Beliau juga merupakan Ketua Umno Rembau.
Kata Mohd Fauzi, orang Isa masih belum puas dengan Pengerusi Felda itu yang telah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 21 tahun itu.
"Orang Isa tidak suka kepada Mohamad, mungkin mereka sudah tidak dapat apa yang mereka dapat semasa Isa menjadi Menteri Besar.
"Tapi apa yang Isa buat selama menjadi Menteri Besar? Sepatutnya Negeri Sembilan sudah jadi seperti Melaka jika ditadbir secara korporat.
"Ini yang mahu dibuat oleh Mohamad iaitu membangunkan Negeri Sembilan secara korporat.
"Cara ini (korporat)  mungkin menyebabkan orang tidak suka kepada Mohamad tetapi ia sesuai untuk pembangunan Negeri Sembilan," katanya lagi.
Menurut Mohd Fauzi, bagaimanapun beliau tidak mendengar bahawa  Mohamad akan bertanding di Parlimen atau DUN lain dalam PRU 13.
Katanya, Mohamad akan kekal di DUN Rantau dan pengundi serta boleh menerima pemerintahannya secara korporat yang sesuai dengan perkembangan semasa Negeri Sembilan yang berkembang pesat.
"Tanya rakyat Negeri Sembilan, apa beza Menteri Besar Negeri Sembilan sekarang dengan Menteri Besar sebelum-sebelum ini?" katanya lagi.
Mohd Fauzi yakin Mohamad akan kekal bertanding di DUN Rantau kerana beliau merupakan anak jadi kawasan tersebut.
Mohamad disebut-sebut akan bertanding di DUN Paroi yang kini diwakili Pesuruhjaya PAS negeri, Mohamad Taufek Abdul Ghani dalam PRU 13.

Peneroka menang di Kuantan, lebih banyak saman menyusul

Posted: 14 Jun 2012 02:17 AM PDT

dipetik daripada FreeMalaysiaToday


Dua bank berkenaan ialah CIMB Bank dan Amislamic Bank sebagaimana diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi Kuantan Datuk Mariana Yahya hari ini.


PETALING JAYA: Lebih ramai peneroka akan memfailkan saman terhadap Felda berikutan kemenangan 147 peneroka menghalang dua bank memproses pinjaman yang ditanda tangani mereka.

Dua bank berkenaan ialah CIMB Bank dan Amislamic Bank sebagaimana diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi Kuantan Datuk Mariana Yahya hari ini.
Peneroka dari Pahang dan Negeri Sembilan itu memohon injunksi mahkamah dengan 'inter parte' bagi melarang CIMB dan AmIslamic Bank untuk memproses dokumen pinjaman yang ditandatangani mereka pada 21 Mac lalu.
Alasan peneroka ialah mereka tidak memahami isi kandungan dan menandatangi dalam keadaan dan tergesa-gesa.
Presiden Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman yang dihubungi hari ini ,berkata sekurang-kurangnya 100 peneroka dari Johor dan Terengganu akan mengemukakan saman sama kepada Felda pada minggu depa.
Halang FGV
Selepas itu menyusul peneroka-peneroka Felda dari Kedah, Negeri Sembilan dan Pahang akan mengambil tindakan sama.
"ANAK sedang mengumpul maklumat mengenai peneroka di Johor dan Terengganu yang mahu berbuat demikian tetapi menjangkakan paling kurang 100 orang," tambah beliau.
"ANAK juga menggesa peneroka yang telah menyerahkan boran pinjaman supaya mengemukan saman untuk kebaikan merka juga.
"Kira-kira 80, 000 peneroka dari 112, 635 peneroka telah menyerahkan borang pinjaman untuk membeli saham Felda Global Ventures FGV) Holding Berhad.
"ANAK akan melakukan apa sahaja untuk menghalang penyenaraian FGV yang dijadualkan 30 Jun ini," katanya.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Penerangan DUN Kota 24 Jun 2012

Posted: 13 Jun 2012 08:41 PM PDT

CERAMAH PENERANGAN
Tarikh : 24 Jun 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Sawah Raja, Rembau (DUN Kota)
Penceramah :
1. YB Dr Ismail Salleh (EXCO Kedah/ADUN Alor Mengkudu)
2. Mohamad Nasaei Ismail (SU Presiden PAS/Naib Ketua Pemuda KL)
3. Dr Mohamad Rafie Abdul Malik (Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR)
4. Mohd Nazree Mohd Yunus (Naib Ketua AMK Pusat/Ketua AMK N.Sembilan)
5. Pn Norwani Ahmat (AJK Muslimat PAS Pusat/Ketua Muslimat PAS Rembau)

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sdr Izamri 013-2124086

CERAMAH UMUM

Posted: 13 Jun 2012 06:47 PM PDT


MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Karena kapoor boleh jadi heroin dalam filem NFC utk watak Shahrizat .....

Posted: 13 Jun 2012 04:04 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang