Pengikut

Nuffnang

Ahad, 27 Mei 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Selangor Bantu Warganegara Yang Masih Tiada Mykad

Posted: 27 May 2012 10:39 PM PDT

KLANG 28 Mei : Merah, biru "campur" merah dan kembali kepada merah. Itulah pengalaman luar biasa Valiamah Adika ketika memohon MyKad daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Saya lahir di negara ini, surat beranak ada, cuma masalahnya masa saya kanak-kanak, bapa saya tak daftar untuk dapatkan kad pengenalan biru.

"Kemudiannya bila saya dah umur dekat 40 saya daftar. Tetapi cuma dapat kad pengenalan merah," kata ibu yang berumur 54 ini yang ditemui di satu majlis pendaftaran MyKad oleh Kerajaan Selangor.

"Dengan bantuan anak-anak, saya cuba mohon untuk dapatkan Mykad biru. Saya dapat Mykad biru, tetapi ada tanda merah pada Mykad saya."

Apabila Valiamah pergi untuk memohon kepada Jabatan Pendaftaran Negara untuk kali ketiga bagi mendapatkan MyKad biru, perkara yang pelik berlaku.

"Saya memohon semula untuk Mykad yang biru sepenuhnya tetapi apa yang saya dapat adalah Mykad merah semuanya."

Valiamah antara 1,000 individu keturunan India yang hadir pada majlis pendaftaran MyKad tersebut yang diadakan di Dewan Dato Hamzah, di sini semalam.

Beberapa kaunter telah dibuka bagi memudahkan pemegang MyKad merah untuk memohon MyKad biru.

Majlis tersebut dianjurkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Exco Selangor Dr Xavier Jayakumar.

Turut hadir Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim dan MP Kapar S Manikavasagam.

Abdul Khalid berkata, kerajaan Selangor telah memperuntukan RM500,000 dari Geran Selangorku bagi membiayai kempen pendaftaran tersebut.

Bagi Rani Muruthai pula, beliau masih gagal memperolehi Mykad walaupun sudah 26 tahun memohon bagi dokumen tersebut.

"Selalunya tidak dapat jawapan dari JPN. Bila saya daftar untuk mohon Mykad mereka suruh saya datang semula minggu depan tetapi tak ada apa-apa pun.

"Saya lahir di sini tetapi tak ada Mykad buat saya susah nak buat apa-apa urusan rasmi dengan pejabat kerajaan," ujar Rani, yang sudah mencecah 54 tahun.

Abdul Khalid dalam ucapannya berkata sesiapa yang dilahirkan di negara ini mempunyai hak yang sama bagi memiliki Mykad biru.

"Ini adalah hak rakyat, tanpa memiliki Mykad menjadikan seseorang tertinggal dalam banyak hal, sukar menjalankan urusan rasmi, nak bersekolah dan malah hak untuk memilih siapa yang patut jadi kerajaan juga dinafikan.

"Kita tak boleh bergembira sebab ramai lagi yang tak dapat Mykad walaupun dilahirkan di sini," ujar Abdul Khalid.


Sumber: Selangorku

Air Selangor Buat Kroni Umno Kenyang

Posted: 27 May 2012 10:10 PM PDT

PETALING JAYA: Kenyataan seorang pemimpin Umno Selangor bahawa jika Barisan Nasional (BN) berjaya menawan semula negeri itu maka masalah air akan diselesaikan adalah muslihatnya untuk memberi 'makan' kepada kroni dan dirinya sendiri.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Faekah Husin berkata, kenyataan ini merupakan amaran awal BN akan meneruskan projek pembinaan loji Langat 2.

Beliau merujuk kepada kenyataan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor dan juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berhubung masalah bekalan air yang bakal dihadapi negeri itu menjelang tahun 2014.

"Rakyat akan tahu bahawa projek ini sebenarnya untuk kepentingan kroni dan Umno malah Noh sendiri, bukannya untuk kesenangan rakyat," katanya dalam satu kenyataan media semalam.

Beliau menegaskan, "jika Noh gagal memahami isu ini, kita tidak hairan bagaimana kementerian beliau gagal menangani isu penyelewengan dana NFC (National Feedlot Corporation) yang memalukan seluruh menteri kabinet.

"Kita telah tegaskan masalah air di Selangor berpunca dari pengurusan yang lemah dan pengetahuan yang cetek.  Disebabkan kelemahan-kelemahan ini, rakyat terpaksa menanggung kos pembinaan Langat 2 yang sangat mahal.

'Sedia payung sebelum hujan'

Jika ini berlaku katanya, tiada guna rakyat menyesal kerana nasi sudah menjadi bubur. Adalah lebih baik rakyat 'menyediakan payung sebelum hujan' dengan menolak Umno-BN yang jelas hanya berjuang untuk menambah kekayaan keluarga dan kroni.

"Kos RM12 bilion untuk membina Langat 2 mungkin ditanggung rakyat Selangor hingga ke cucu cicit dengan kenaikan tarif air yang melampau dan membebankan," tegas beliau.

Faekah menempelak cabaran Noh menyarankan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya minum air empangan sebagai benar-benar kurang bijak yang hanya menggambarkan betapa ceteknya akal beliau.

"Air empangan hanya selamat diminum selepas dirawat di loji pembersihan. Di negara-negara maju, air paip selamat diminum terus dari paip tetapi di Selangor sebaliknya berlaku.

"Pengguna terpaksa mengeluarkan lagi perbelanjaan untuk membeli penapis air kerana air berkeladak dan berbau klorin.

Ujar beliau, "inilah hasilnya apabila pengurusan air diberikan kepada syarikat kroni yang tidak mengutamakan kualiti tetapi mengejar keuntungan semata-mata untuk menambah kekayaan kroni dan keluarga.

"Oleh sebab itu, kerajaan negeri akan membina loji pembersihan sendiri tanpa perlu menebuk Banjaran Tiiwangsa yang kosnya dianggarkan RM12 billion.


Sumber: FreeMalaysiaToday

Air Mentah Isu Pokok Selesai Masalah Air Selangor, Kata Khalid

Posted: 27 May 2012 10:06 PM PDT

SHAH ALAM, 27 Mei — Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini bertegas mempertahankan pendirian kerajaan negeri bahawa bekalan air mentah adalah lebih penting daripada bekalan air terawat sebagai persiapan Selangor menghadapi masalah kekurangan air pada masa hadapan.

Abdul Khalid (gambar) turut mencadangkan agar air mentah yang disalurkan di Selangor diambil dari Tasik Kenyir di Terengganu yang mempunyai kedalaman melebihi 100 meter dan mempunyai kapasiti menyimpan air terbanyak di seluruh Semenanjung.

Katanya penyaluran air mentah dari Tasik Kenyir adalah lebih rendah kosnya daripada menyalurkan air dari Sungai Pahang yang memerlukan pemasangan paip melalui Banjaran Titiwangsa dengan kos dianggarkan mencecah RM5 bilion.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis penyerahan Surat Lanjutan Pajakan Tanah untuk 183 penduduk Shah Alam dan Surat Hak Milik Tanah untuk 27 peneroka tanah dari Bukit Cherakah, dekat sini.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar pada Jumaat yang mendakwa masalah kekurangan rizab air terawat di Selangor tinggal 2.4 peratus berbanding kadar sepatutnya pada 20 peratus serta bukannya kapasiti air mentah di semua empangan di Selangor.

Abdul Khalid berkata kos memasang paip daripada Tasik Kenyir dianggarkan sekitar RM700 juta dengan memasang paip air bersebelahan dengan rangkaian paip saluran gas dari Terengganu ke Selangor, Pahang dan Johor yang sedia ada.

Tasik Kenyir seluas 369 km persegi mampu menakung 13.6 bilion meter padu air dibina bagi tujuan penjanaan tenaga elektrik menerusi tenaga hidro. Stesen Janakuasa di Empangan Tasik Kenyir mampu menjana 400 megawatt tenaga untuk keperluan negara. — Bernama

Kelas Menjahit Untuk Wanita DUN Seri Andalas Bantu Tingkat Pendapatan Keluarga

Posted: 27 May 2012 09:57 PM PDT

Atas keprihatinan terhadap peranan wanita dalam sesebuah keluarga, Pejabat ADUN Seri Andalas telah memulakan kelas menjahit untuk wanita bagi membantu mereka pelajari kemahiran menjahit yang dapat digunakan untuk menjana pendapatan dari rumah.

Tiga kumpulan pertama telah pun menamatkan kelas menjahit dan kini kumpulan keempat baru sahaja menamatkan pelajaran kedua asas menjahit. Kumpulan keempat ini terdiri daripada 10 peserta wanita yang dikoordinasi oleh dua orang tenaga pengajar.

Kelas-kelas menjahit untuk para wanita DUN Seri Andalas diadakan pada hari Sabtu dan Ahad.

Pada hari Sabtu, dua kelas menjahit blaus sari dan pakaian Punjabi diadakan untuk mereka yang telah boleh menjahit, manakala pada hari Ahad kelas jahitan asas dan langsir diadakan.

Tujuan utama kelas menjahit ini diadakan adalah untuk mengajar kemahiran yang bukan sahaja boleh digunakan dirumah malah boleh menjana pendapatan pada masa akan datang.

Para peserta yang telah menamatkan kelas menjahit diberikan sijil tamat latihan.
Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Indraf 2.0 Berhimpun Suarakan Sokongan Kepada Pakatan

Posted: 27 May 2012 09:24 AM PDT

Video Dari Malaysiakini

The Malaysian Insider

Kumpulan Indian Rights Action Force (Indraf 2.0) hari ini berhimpun bagi menyuarakan sokongan terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) memandangkan pilihan raya umum semakin hampir.

Himpunan tersebut yang turut dihadiri pemimpin tertinggi PR seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, itu juga memperlihatkan kepimpinan PR cuba untuk meraih sokongan pengundi India ekoran penganalisis dan pemerhati politik sebelum ini menyatakan sokongan komuniti tersebut telah kembali kepada Barisan Nasional (BN) ekoran transformasi yang dilaksanakan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Himpunan di Girl Guides Hall yang bermula jam 3 petang di Brickfields di sini dan dijangka berakhir jam 8 malam ini turut melihatkan kehadiran Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, serta kepimpinan tertinggi PR yang lain.

Menurut penganalisis politik tanah air, polisi-polisi Najib yang dilihat lebih baik berbanding polisi yang diamalkan perdana menteri sebelum ini telah berjaya meraih kembali sokongan pengundi India selepas sokongan mereka berpindah kepada pembangkang pada 2008.

Mengulas berkenaan perhimpunan tersebut, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dalam kenyataannya kepada The Malaysian Insider berkata, "PR akan merombak semula polisi ekonomi dalam Dasar Ekonomi Baru (DEB) bagi memenuhi kehendak dan keperluan masyarakat India di negara ini."

Jelas Izzah lagi, Indraf turut menyerahkan memorandum sokongan terhadap PR, yang mana bertujuan untuk mengubah pentadbiran negara ini dan membebaskan pentadbiran daripada belenggu politik perkauman.

"Indraf menyerahkan memorandum kepada kami dengan harapan kepimpinan negara perlu diubah bagi mengelakkan politik perkauman," katanya lagi.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri (II) Pulau Pinang Dr P. Ramasamy yang hadir dalam perhimpunan tersebut melihat sokongan rakyat India kepada PR semakin kukuh dan turut menepis dakwaan media BN yang menyatakan masyarakat India sudah kembali menyokong mereka.

"Itu mainan media BN. Saya yakin masyarakat India menyokong penuh kepimpinan PR.

"55 tahun memerintah BN tak mampu menyelesaikan masalah masyarakat India seperti — masalah berkaitan kad kelahiran, kad pengenalan, masalah mendapatkan biasiswa dalam pendidikan, dan masalah dalam meningkatkan ekonomi masyarakat India." tambahnya kepada The Malaysian Insider.

Beliau yakin segala masalah komuniti India di negara ini akan beroleh penyelasaian melalui kepimpinan PR dan masyarakat India menolak untuk menyokong MIC atau mana-mana parti yang mewakili masyarakat India selain PR.

"Kami sudah tidak percayakan mana-mana parti India lagi temasuk MIC. Kami letakkan kepercayaan penuh kepada Pakatan untuk membantu masyarakat India," katanya dan menambah "Indraf akan bergabung dengan Pakatan dalam pilihan raya akan datang."

Perhimpunan Indraf 2.0 hari ini menyaksikan kehadiran hampir 2,000 peserta daripada seluruh negara adalah projek NGO Suara Masyarakat India Malaysia yang diketuai oleh Timbalan Ketua Menteri (II) Pulau Pinang Dr P. Ramasamy, Presiden National Interlok Action Team, Datuk Thasleem Ibrahim dan bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) V. Ganabatiraodan R. Kengadharan.

Sepanjang perhimpunan tersebut berlangsung, turut kelihatan anggota polis di sekitar kawasan Brickfield bagi mengawal keadaan lalulintas.

PM Biarkan Keganasan Di Ceramah

Posted: 27 May 2012 12:04 AM PDT

Malaysiakini

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara tidak langsung membiarkan tindakan ganas dilakukan ke atas ceramah Pakatan dengan tidak mengutuk tindakan tersebut.

Katanya, Najib secara tidak langsung membiarkan tindakan tersebut ketika apabila perdana menteri tidak membuat kenyataan supaya perkara seperti itu dihentikan.

Najib juga melepaskan tanggungjawabnya dengan bertindak demikian, kata Anwar lagi ketika ditemui pemberita di Klang petang ini.

Siri serangan yang mensasarkan ceramah Pakatan Rakyat semakin menjadi-jadi seperti yang berlaku di Gambang (Pahang), Merlimau (Melaka) dan terbaru di Lembah Pantai (Kuala Lumpur yang menyebabkan sekurang-kurangnya tiga orang cedera.

Ditanya mengenai dakwaan Umno bahawa beliau yang mencetus pergaduhan di Lembah Pantai ketika ceramah pada Khamis malam itu, Anwar dengan sinis berkata mangsa dalam kejadian tersebut, seorang lelaki yang sudah berumur, mungkin cedera akibat perbuatan sendiri.

Malah ketika cermin keretanya dipecahkan, beliau juga memecahkannya sendiri, kata Anwar lagi.

Ops Scorpene 2.0: SUARAM Tells of Envelope With Sub-Folder Entitled “C4″

Posted: 26 May 2012 10:30 PM PDT

Malaysia Chronicle

Earlier this week, a newspaper in Hong Kong ran an expose’ of the Scorpene submarines scandal implicating Prime Minister Najib Razak, his close friend Razak Baginda and murdered Mongolian translator Altantuya Shaariibuu.

In the news report, which was picked up by several Malaysian blogs, Najib was portrayed as the main culprit behind the conspiracy to skim a huge commission from the Malaysian government’s purchase of the 2 submarines from French arms maker DCNS.

He was also implicated in the Altantuya murder, for which two of his former bodyguards have been sentenced to hang while Baginda was controversially acquitted.

The HK newspaper also reported that the French courts had summoned Najib to testify as witness in the corruption trial filed by Malaysian NGO SUARAM against DCNS.

The 28-year-old Altantuya, believed to have been lovers with both Najib and Baginda, was portrayed as a translator who was killed for her role as a middleman in the case, in which Najib and Baginda have been accused of collecting an illegal kickback worth more than RM500 million.

She was shot in the head in a jungle clearing in Malaysia in 2006 and her body bombed with military-grade C4 explosives to prevent identification.

More funds needed to nail the culprits

Meanwhile, SUARAM has announced that it will be launching Ops Scorpene 2.0 to raise funds to fight DCNS in the French courts. It has issued the statement below.

“SUARAM hopes that with the commencement of the Submarine case in France, we can send a clear message that Malaysians will not sit back and accept corrupt politicians and rampant corruption activities in Malaysia.

The submarine commission scandal, one of the greatest Malaysian robberies in modern times, is not a single one-off issue but reflects the widespread abuse of the Barisan Nasional administration with spiraling dominos effects, on how tax payers monies have been used and abused.

SUARAM is a human rights organization, known to speak out fearlessly in defence of human rights, good governance and an open and accountable society. We pursued the court case to seek truth and justice for the Malaysian people whose monies have been misused. For over 20 years SUARAM has worked to expose corrupt practices, poor governance and champion the rights of people before profits.

So to continue the struggle to unravel the scandals behind the submarine purchase, and in pursuance of the ongoing case in France, SUARAM needs much help and donations from people of Malaysia. This campaign needs to continue without any interference and with the full support of the Malaysian people. Costs are very high and will remain that way for the next few years until the case is disposed off and the truth unraveled, once and for all.”

Second fundraising campaign

Ops Scorpene 2.0 is a second fundraiser and awareness campaign (the first was in July 2011) to further pursue and to bear expenses of the case in the French courts, which has escalated to become a huge issue of national interest.

It seeks to instill consciousness amongst Malaysians to question arms spending and transparency in arms procurement of the country.

The dinner will be held on 15 June 2012, 7.30 pm at Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya, Selangor. Ops Scorpene aims to raise RM300, 000 from this fundraising dinner and to bear the legal fees of the lawyers who are working to ensure the success of the case.

Cynthia Gabriel from SUARAM, Joseph Breham, one of the 2 French lawyers, and political leaders like Saudara Mat Sabu, Members of parliament Tian Chua and Tony Pua will address the latest developments surrounding the case.

There will also be a number of performances and booths for NGOs to get their message and campaign forward (scroll below for details of event).

How it began

On the 5th June 2002, the Malaysian Government signed an agreement with French DCNS and Spanish Navantia for the procurement of two Scorpene class submarines. The procurement contract was through direct negotiation with the manufacturing companies, said to be with the service of Perimekar Sdn Bhd. Razak Baginda is the owner of Perimekar.

According to the Government explanation, the contract was divided into two parts:

Cost of two Scorpene submarines together with the package that covers Integrated Logistic Support and training amounted to Euro 969.15m (however on 14 May 2008, Najib told the Parliament that this part cost Euro 999.15)

Payment to Perimekar Sdn Bhd in the name of "coordination services" for a period of six years, the sum was Euro 114.96m.

With the exchange rate at the time, the cost was equivalent to:

Payment for submarine cost between: RM 2.14b (Euro=RM3.2 in 2002) – RM 5.43b (Euro=RM5.6 in 2008) (now Euro=RM4.7)

Commission: probably about RM 540m (exchange rate at the time of payment)

Complaint filed in the hope of initiating a probe

On 23 December 2009, SUARAM through its networks in France linked up with leading human rights lawyers in France, to file a complaint with the French judicial system, with the hope that a preliminary investigation would be initiated. This was done to enable access to information, to the government contracts signed with PERIMEKAR and other information classified as government secrets in Malaysia.

In April 2010, the lawyers representing SUARAM informed that the courts had accepted the request to investigate the claim of corruption for a payment amounting to Euro 114 million made as commissions from DCNS to Perimekar.

The French, practising the Civil Law system where a judge assumes the role of an inquisitorial and investigative referee, has so far kept the findings of its investigations confidential.

SUARAM lawyers however, have informed that the investigation is coming to an end, and should move to full trial after it decides whether or not there is sufficient evidence to pursue the matter in open court.

On 16 March 2012, the French courts have opened an inquiry into the alleged corruption, misuse and abuse of taxpayer's money, linked to the purchase of the 2 Scorpene class submarines, back in 2002.

First degree court: Witnesses including Najib proposed

An inquiry into the alleged corruption, misuse and abuse of taxpayers money, linked to the purchase of the two Scorpene class submarines, back in 2002 commence on 19 April 2012 (Thursday) at the Paris Tribunal de Grande Instance (TGI), known as a first degree court that deals with civil litigation matters. This investigation will be conducted before two judges, Judge Roger Le Loire and Judge Serge Tournaire.

On 20th April SUARAM was represented by Dr. Kua Kia Soong (Director and one of the founders of SUARAM), followed by Cynthia Gabriel (Secretariat Member) and lawyer Fadiah Nadwa. They appeared before Judge Roger Le Loire with their lawyer Joseph Breham.

Dr Kua presented the case for SUARAM, pinning its hopes on the judicial hearing in France after the disappointing trial over the Altantuya murder, the ineffectual MACC, the suppression of information in Malaysia and the lack of transparency in the parliamentary questions over the Scorpene commissions.

SUARAM duly proposed then Defence Minister and current Prime Minister Najib Razak, Abdul Razak Baginda, the defence minister Zahid Hamidi, PI Balasubramaniam, Setev Shariibuu, Jasbir Singh Chahl, Tan Sri Lodin and Mazlinda as the potential witnesses as the case proceeds.

On 3rd May 2012, SUARAM revealed that it has gained full access to investigation papers from the Public Prosecutor's office. This is a huge step forward, as many of the details kept confidential are now made accessible to SUARAM as the Plaintiff in the civil case against the DCNS. French law provides several constraints on the area of access. While SUARAM was not able to obtain a hard copy and distribute copies around, it is however entitled to a full view of the documents and is able to quote from them to the media and to the public.

New findings

At the PC SUARAM revealed new expose and findings on:

a. Document 87

b. Document 144

Document 87

The documents seized by the French police from the office of Mr. Henri GIDE (THALES) on 28 May 2010 which includes a fax written in English and sent by F. DUPONT dated 1 June 2001 addressed to D. ARNAUD, CCed to BAIOCCO and SAUVAGEOT with "MALAYSIA/SUBMARINE PROJECT" as the subject. Mr. DUPONT detailed out the chronology of visits and future actions during the journey in Malaysia of which there were various planned undertakings in particular negotiation meetings with the Ministry of Defense and the management members of PERIMEKAR during which two (2) contract proposals would be mentioned (from DCNI to PERIMEKAR as well as between PERIMEKAR and the Malaysian Government). He finally indicated a meeting with DATO' SRI NAJIB in France on 14 July 2001 with the condition that DCNI offers a maximum sum of USD 1 billion for PERIMEKAR's stay (in France).

Envelope with sub-folder entitled ‘C4′

The prosecutor's office upon instructions had received from THALES International Asia, an envelope on 22 August 2011. The envelope contained:

- A sub folder entitled "C4"

- A sub folder entitled "invoices"

- PDF files

- A USB thumb drive

Among the crucial documents was the existence of an invoice faxed by TERASASI Sdn Bhd (Company No.524814-P) on 19 September 2004 to Bernard BAIOCCO the then CEO of THALES International Asia. The invoice stated an amount of Euro 359, 450.00 for the purpose of success fees to be paid to Alliance Bank Malaysia Berhad, Branch CP Tower, Seksyen 16, Petaling Jaya, Account No:12109-0-01-3000450-8 and contains a handwritten note in French as follows:

"Razak demande si ce SF peut etre pris en compte assez vite. Le Support Fee suit avec un rapport".

Translation : Razak requests if that SF can be taken into account quite urgently. The support fee follows with a report.

Beneficiaries- Najib and Baginda?

It therefore appears that Thales International Asia could not ignore that the sum paid to TERASASI Sdn Bhd ultimately benefitted Mr Najib Razak the Minister of Defence and/or his consultant Abdul Razak Baginda.

It has become apparent that this constitutes one of the Malaysian government's greatest robberies over its people! It is no longer just the Euro 114.9 million commissions to Perimekar that formed the basis of the complaint to the French Courts that is in question.

It has magnified into a web of lies involving a slew of companies formed to complicate the concealment of the blatant robbery of Malaysian and French tax-payers' money. More retro-commissions have surfaced allowing the misuse of such bodies as the pilgrimage funds (Lembaga Tabung Haji) and the military pension funds (Lembaga Tabung Angkatan Tentera).

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Ketika rakyat susah jom tengok beg tangan Rosmah

Posted: 26 May 2012 11:42 PM PDT

Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Beg tangan ini menjadil simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh orang awam. Harga bagi sebuah beg adalah diantara US$9,000 (lebih RM25 ribu) hingga US$150,000 (lebih RM450 ribu).

Harganya menjadi lebih mahal bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Beg-beg tangan ini diedarkan ke butik Hermes pada jadual yang tidak berkala dan dalam jumlah yang terhad, ini mencetuskan rebutan dan, secara tidak langsung ia telah menjadi eksklusif. Ia akhirnya menjadi kegilaan ramai, ia dikatakan mempunyai senarai menunggu yang panjang sehingga 6 tahun, dan dikatakan mempunyai senarai menunggu paling lama dalam sejarah.

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Ketika rakyat susah jom tengok beg tangan Rosmah

Posted: 26 May 2012 11:38 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang