Pengikut

Nuffnang

Isnin, 26 Mac 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Undang-Undang Adat bagi tanah adat Orang Asal di Sabah adalah lebih kukuh dari peruntukan undang-undang - Dato Kong Hong Ming.

Posted: 26 Mar 2012 08:49 PM PDT

Tanah Adat di Negeri Sabah menurut undang-undang:

Dato Kong Hong Ming, Ketua Parti Keadilan Rakyat Cabang Tawau telah menghuraikan undang-undang mengenai tanah adat Orang Asal di Sabah sebagai amalan dan tidak bergantung kepada undang-undang bertulis tetapi amalan yang diamalkan oleh Orang Asal di Sabah.

Sebagai seorang peguam, Dato Kong telah memperjuangkan hak tanah Orang Asal Sabah dan telah memenangkan kes-kes tanah Orang Asal sehingga ke Mahkamah Persekutuan.

"Tanah Adat bukanlah perkara baru," kata Dato Kong semasa bercakap dihadapan penduduk-penduduk Kg Tambisan didalam kawasan Parlimen Tawau pada 24hb Mac lalu, "Tanah Adat tidak bergantung kepada undang-undang bertulis tetapi amalan Orang Asal yang diamalkan mereka sejak datuk moyang mereka."

Mengikut Dato Kong, apabila wujud manusia, maka wujud Tanah Adat, "Kita lahir disitu, kita buka hutan, kita huni kawasan itu, kita hidup dan kita mati disitu.  Cara kehidupan itulah yang dikatakan Tanah Adat."

Didalam Perlembagaan Malaysia Perkara 160 memperuntukkan Tanah Orang Asal, "Dan kita gunakan adat tempatan untuk pergi ke Mahkamah."

Untuk ditetapkan sebagai Tanah Adat mesti wujud 3 syarat:

1.  Orang yang menuntut itu mestilah Orang Asal, dan Orang Asal itu bermaksud "Tuan Rumah di Negeri ini." Kalau pendatang dari Indonesia atau Filipina, umpamanya, bukanlah Orang Asal.  Sekarang ini orang asing sudah boleh mengundi, taktik BN di Sabah kini telah digunakan di Semenanjung, dan Orang Asal di Semenanjung sudah tidak dihormati lagi, Tanah Adat Orang Asal di Semenanjung telah diketepikan oleh UMNO/BN.

2. Tanah yang dituntut itu bukanlah tanah yang bergeran atau tanah rezab untuk penggunaan awam.  Tanah itu mestilah tanah kosong.  Sebelum datangnya British dulu, tanah-tanah ini sudah didiami oleh Orang Asal, paling lama kini sudah didiami 13 generasi, kebanyakannya 6 hingga 8 generasi, ada juga 5 generasi, bahkan sebelum adanya kerajaan Orang Asal sudah berada di sana.

3.  Tanah itu mestilah diusahakan oleh Orang Asal.  Tanah itu dikerjakan dan sekurang-kurangnya ada 50 pokok sudah ditanam diatas tanah itu, dan jenis pokoknya tidak ditentukan; 50 batang pisang pun sudah memadai; ada rumah didirikan diatas tanah itu, dan tanaman itu hendaklah ditanam memadai dengan 3 tahun sahaja.

Tanah adat adalah lebih kuat dari tanah geran.  Jika tanah adat diceroboh atau sudah dikeluarkan geran kepada mana-mana syarikat, geran itu boleh dibatalkan, dan keputusan ini terkandung didalam keputusan Mahkamah Persekutuan.

Dato Kong juga menyentuh mengenai tanah didalam Rancangan Felda.  Semasa Dato Harris Salleh menjadi Ketua Menteri Sabah, beliau telah menjemput Felda membuka tanah di Sabah dengan syarat tidak kurang 20,000 orang peneroka ditempatkan didalam Rancangan Felda di Sabah.

Tetapi setelah pertukaran Kerajaan Berjaya kerajaan-kerajaan BN selepas itu tidak menghormati penetapan oleh Harris Salleh.  Kini 306,000 ekar tanah di Sabah telah dimajukan oleh Felda tetapi rakyat Sabah tidak diambil untuk menjadi peneroka.  Setakat ini hanya wujud 3000 orang sahaja peneroka di Sabah, tanah-tanah yang dimajukan oleh Felda dijadikan Felda Plantation dan tidak ada peneroka dimasukkan kedalam tanah-tanah itu.

Rakyat Sabah menuntut supaya tanah-tanah di Felda Plantation ini dimasukkan peneroka-peneroka untuk mengatasi masalah kelaparan tanah oleh petani-petani di Sabah, dan rakyat Sabah sekali-kali tidak bersetuju tanah Felda Plantation di Sabah ini diserahkan kepada Felda Global Ventures untuk disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Cabar Chin Debat 'Krisis Air'

Posted: 26 Mar 2012 09:50 PM PDT

Exco Kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar mencabar Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Peter Chin Fah Kui mengadakan debat terbuka mengenai isu berlarutan bekalan air di Selangor.

"Kami mencabar Chin untuk debat terbuka dengan kerajaan Selangor supaya rakyat Malaysia, khususnya rakyat Selangor, dapat membuat penghakiman mereka sendiri berhubung isu air di Selangor," katanya ketika menggulung halehwal jawatankuasanya di sidang Dewan Undangan Negeri semalam.

Kerajaan negeri Selangor sedang 'berperang' dengan kerajaan pusat pimpinan BN yang merancang untuk mengambil alih pengurusan air di negeri itu, tetapi rundingan mengenainya sejak dua tahun lalu telah menemui jalan buntu.

Putrajaya telah menggesa kerajaan negeri supaya meluluskan projek loji rawatan air Langat 2 untuk membolehkan pemindahan air dari Pahang, jika tidak, Selangor akan berdepan dengan masalah kekurangan air yang serius pada tahun 2014.

Tetapi unjuran itu ditolak oleh kerajaan negeri, yang berhujah bahawa  Selangor mempunyai bekalan air yang cukup.

Xavier mengkritik projek RM8 bilion untuk memindahkan air dari Pahang, yang didakwanya bertujuan untuk memperkayakan kroni BN kerana menurutnya, ia melibatkan jumlah sogokan dan komisen yang besar.

Sebaliknya, kata beliau, apa yang diperlukan adalah untuk menaik taraf infrastruktur loji rawatan air semasa bagi meningkatkan rizab air di Selangor.

Xavier juga membidas SYABAS - pengendali perkhidmatan air di negeri itu - yang didakwanya kerap mengganggu bekalan air di bawah alasan penyelenggaraan loji rawatan air.


Sumber: Malaysiakini

Ucapan Penggulungan YB Dr Xavier Jayakumar Semasa Sesi Pengulungan Sidang Dewan Negeri Selangor Pada 26 Mac, 2012

Posted: 26 Mar 2012 03:00 AM PDT

Isnin, 26 Mac, 2012

 Isu Air di Negeri Selangor

Minggu lepas YAB Ijok telah membangkitkan isu yang melibatkan industri air di negeri Selangor dan saya ingin membuat sedikit penambahan fakta tentang isu ini.

Sekali lagi Utusan Malaysia, TV 3 dan Kumpulan NST  memutarbelit berita mengatakan Selangor akan menghadapi krisis air pada tahun 2014 sekiranya tidak segera melaksanakan projek penyaluran air dari Pahang dan projek pembinaan Loji Air Langat 2.

Isu ini terus disensasi oleh Datuk Peter Chin Fah Kui Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan  Air yang terus mendesak Kerajaan Negeri memberikan 'lampu hijau' untuk melaksanakan projek tersebut dengan tergesa-gesa.

Tapi pemimpin-pemimpin  Barisan Nasional samada sengaja atau tidak sengaja telah "menyembunyikan" fakta kos projek tersebut dari pengetahuan rakyat Selangor khasnya dan rakyat Malaysia amnya.

Saya kurang pasti samaada Utusan Malaysia atau TV3 ada menghebahkan tentang kos sebenar projek tersebut

Untuk pengetahuan Yang Berhormat di Dewan ini ……….kos projek tersebut ialah Ringgit Malaysia
8 Bilion……Saya ulang sekali lagi RM8 Bilion dan seingat saya kecuali akhbar Sinar Harian ada menyebut jumlah tersebut…..Utusan Malaysia dan TV 3 tidak pernah menyebut angka tersebut dalam beritanya kerana angka tersebut akan menaikan lagi kemarahan rakyat Malaysia kerana dengan angka RM250 Juta yang disalahgunakan dalam skandal "Lembu NFC" sudah cukup menjadikan mimpi ngeri kepada Najib Tun Razak dan pemimpin-pemimpin UMNO yang lain. 

Kita berpendapat angka  8 billion Ringgit adalah satu angka yang tidak disenangi oleh kalangan rakyat Malaysia dalam mereka menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini …tetapi bagi pemimpin UMNO dan Barisan Nasional ianya merupakan kaedah memperkayakan diri mereka dan syarikat kroni mereka. Syarikat-syarikat kroni yang rapat dengan pemimpin UMNO terus melobi agar projek tersebut disegerakan.

Ekoran itu Utusan Malaysia, Kumpulan NST  dan TV3 tanpa henti-henti memutarkan berita berunsur bohong dan fitnah  mengatakan bahawa Negeri Selangor dan Kuala Lumpur akan menghadapi krisis air menjelang 2014 dengan harapan agar rakyat Selangor akan bangkit menentang Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor tetapi rakyat Selangor tidak termakan pembohongan tersebut.

Di sini kita ingin memberi amaran keras kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) jangan berniat jahat untuk sabotaj pembekalan air kepada rakyat Selangor dengan kerapkali mengumumkan gangguan bekalan di merata kawasan di Negeri Selangor dengan alasan penyelengaraan loji air dan sebagainya kerana Kerajaan Negeri tidak teragak-agak menggunakan kuasa yang diberikan oleh undang-undang untuk mengambil alih asset-aset air di negeri ini dari mereka demi untuk melindungi kepentingan rakyat Selangor.   

Ianya sudah menjadi semacam 'trend' oleh Syabas untuk mengumumkan ganguan air dan kemudian kita saksikan rakyat bersusah payah menyediakan tong-tong air bagi tujuan untuk menyimpan air. Saya berpendapat ini merupakan satu bentuk modus operandi untuk 'menakut-nakut' rakyat konon krisis air akan berlaku semasa pemerintahan Pakatan Rakyat di Negeri Selangor 

Kita ingin tegas di sini bahawa bekalan air mentah yang boleh kita dapat dari banyak sungai-sungai dan beberapa lagi sumber air yang lain  Negeri Selangor, adalah sudah lebih dari mencukupi untuk rakyat Selangor dan Kuala Lumpur menjangkau tahun 2019 dan kita tidak nampak sebarang keperluan untuk kita 'impot' air dari Pahang.      

Isu air di Selangor ialah berkaitan air mentah yang telah 'dirawat' dan bukannya kuantiti air mentah yang tidak dirawat seperti yang dicanangkan oleh pemimpin BN untuk kita "impot" air dari Pahang itu.

Kita tegaskan disini bahawa projek '8 Bilion' tersebut tidak ada kaitan dengan rasa prihatin atau peduli pemimpin-pemimpin BN terhadap keperluan air rakyat Selangor tetapi sebaliknya tujuan utama mereka ialah untuk meng'kaya' syarikat-syarikat kroni pemimpin-pemimpin BN tersebut. Kita berpendapat bahawa 'kick back' serta komisyennya agak lumayan bagi projek yang bernilai besar ini.

Apa yang kita perlukan ialah menaik taraf infrastruktur loji-loji yang sedia ada bagi menambah kapasiti penyimpanan air.

Sekali lagi kita sarankan kepada Menteri Pusat yang bertanggungjawab terhadap urusan Air  agar tidak berdolak dalih untuk melaksanakan penstrukturan industri di Selangor.

Harus diingat bahawa Kerajaan Persekutuan terikat di bawah Akta Perkhidmatan Industri Air (Water Services Industry Act (WSIA) 2006 yang telah didebat dan diluluskan di Parlimen pada tahun 2006.

Dalam Akta tersebut ianya menjadi tanggungjawab Kerajaan Pusat untuk mengambil alih pengurusan semua aset air di seluruh negara dan dikembalikan  aset-aset air untuk diurus selia oleh Kerajaan Negeri masing-masing.

Tetapi dalam kes ini kita merasa sedih kerana Kerajaan Pusat bukan saja gagal menyerah balik aset-aset air tersebut sebalik terus mencari alasan untuk mengagalkan proses penstrukturan  tersebut.

Lantaran itu kita mencabar Datuk Peter Chin agar berani berdebat secara terbuka dengan kerajaan Selangor bagi membolehkan rakyat Selangor khas dan rakyat Malaysia umumnya membuat penilaian mereka sendiri berkaitan isu air di Negeri Selangor .

Ini juga dapat menyelesaikan masalah tuding menuding jari yang berpanjangan antara Kerajaan Persekutuan dengan Kerajaan Negeri bagi mencari jalan penyelesaian.   


Isu Yayasan Basmi Kemiskinan

Kita begitu terkejut bagaimana Najib Tun Razak begitu menaruh harapan menggunung kepada sebuah NGO 'celah gigi' seperti YBK dalam memperjuangkan nasib golongan miskin di Negeri Selangor.

Saya rasa ada sesuatu yang 'agak kurang' tentang Najib. Masakan sebuah NGO yang hidup atas belas ehsan orangramai, syarikat-syarikat korporat dan bantuan dana kerajaan boleh diberikan kredit yang begitu tinggi oleh tinggi oleh seorang Perdana Menteri.

Kerajaan Negeri mempunyai stanco 'Kemiskinan' di bawah saya dan stanco 'Kebajikan' di bawah Yang Berhormat Batu Tiga dan kita telah memperuntukan dana kewangan yang  mencukupi untuk melaksanakan beberapa program pembasmian kemiskinan.

Program-program 'blueprint' pemberian  kelengkapan atau jentera pertanian serta peralatan untuk perniagaan kecil disediakan oleh Kerajaan Negeri melalui Seksyen Sektoral, Upen bagi menambahkan pendapatan golongan miskin di Negeri Selangor.

Program baik pulih dan bina baru rumah golongan ini dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri secara berterusan bagi memberikan tempat tinggal yang agak selesa kepada golongan ini.

Rekod kita menunjukkan bahawa akaun YBK tidak pernah diaudit sejak beberapa tahun dan urusniaganya meragukan.

Kredibiliti Lembaga Pengarahnya yang terdiri dari bekas-bekas pemimpin UMNO sangat diragui tahap keboleh percayaan nya.

Yang peliknya sebuah NGO yang dikatakan 'core business' nya membasmi kemiskinan mempunyai anak syarikat yang terlibat menjadi pengedar menjual kereta nasional kedua.     

Kerajaan Negeri merampas tanah di Serendah disebabkan YBK gagal menjelaskan cukai tanah lebih dari 13 tahun di atas tanah berkeluasan 876 ekar tersebut

Tetapi YBK kemudian memanipulasi isu dengan mengatakan bahawa tanah tersebut telah di tawarkan untuk membina sebuah kampus UiTM di tapak tersebut tetapi kita meragui kesahihan cadangan pembinaan kampus itu.

Untuk makluman Yang Berhormat di dewan yang mulai ini, Kerajaan telah menawarkan kepada UiTM tanah seluas 1,085 ekar di Jeram, Selangor dan UiTM baru saja menyiapkan pembinaan Fasa 1, kampusnya yang  dikenali sebagai Kampus Puncak Alam. Kita juga dapati masih banyak tanah yang diberikan oleh Kerajaan di tapak tersebut yang belum dibangunkan.      

Jadi kita ragui kenyataan pihak tertentu bahawa UiTM bercadang membina kampusnya di Serendah itu sebaliknya ianya dijadikan  sebagai alasan dan modal UMNO dan Barisan Nasional kononnya Kerajaan Negeri menindas sebuah institusi pendidikan milik orang Melayu.

Kita juga ingin menasihati pengurusan UiTM agar bersikap professional dan jangan 'bermain api' dengan Kerajaan Negeri dengan "menari mengikut rentak" pemimpin UMNO dan Barisan Nasional.

Kerajaan Negeri sedang menjalinkan  hubungan dengan beberapa persatuan pelajar UiTM agar menjadi "check and balance" supaya UiTM tidak lari dari matlamat dan hala tuju untuk asalnya menaikan taraf hidup dan sosio ekonomi orang-orang Melayu dan Kaum Bumiputera Sabah dan Sarawak dan bukannya menjadi 'kubu gelanggang permainan politik' UMNO dan Barisan Nasional.       


Skim 1 Care

Saya ingin menarik perhatian Yang Berhormat terhadap kenyataan Presiden Keadilan, Datuk Seri Wan Azizah Bte Wan Ismail baru-baru ini antara lain menyatakan bahawa isu melibatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan di Malaysia, dimana jalan penyelesaiannya bukanlah melalui 1 Care sebaliknya peningkatan peratusan perbelanjaan Kerajaan untuk kesihatan dalam tempuh beberapa tahun bagi melebarkan kekuatan infrastruktur asas kesihatan yang ada di Malaysia hari ini.

Dalam lain perkataan kita sarankan agar Kerajaan Pusat memperbaiki sistem kesihatan sedia ada yang mana ianya adalah lebih baik berbanding melaksanakan skim 1 Care yang mendapat tentangan hebat oleh lapisan masyarakat di Malaysia sejak isu ini dibangkit baru-baru ini.

Melihat kepada bantahan yang begitu hebat terhadap sekim ini, kita dimaklumkan bahawa Kerajaan Pusat 'menangguh buat sementara' perlaksanaan skim tersebut dan besar kemungkinan ianya akan dilaksanakan dengan serta merta sekiranya Barisan Nasional diberikan mandat selepas Piliharaya yang akan datang.

Kita difahamkan melalui skim 1Care ini sebanyak 10% dari pendapatan rakyat akan dipotong bagi membiayai skim tersebut dan ini membebankan rakyat yang sedang menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat ekoran kenaikan harga minyak dan harga barang sejak kebelakangan ini.

Dalam kata lain, 1Care bermakna rakyat dan kerajaan akan memberi subsidi kepada hospital swasta dalam mendapatkan perkhidmatan kesihatan.

Hospital-hospital kerajaan menjadi mangsa dalam proses penswastaan perkhidmatan asas dan memberikan keuntungan yang besar kepada syarikat-syarikat kroni pemimpin Barisan Nasional sebaliknya merugikan pembayar cukai dan pesakit.


Berdasarkan laporan Kesihatan Sedunia 2010 oleh WHO berkaitan Pembiayaan Sistem Kesihatan menunjukkan bahawa 20 hingga 40 peratus perbelanjaan kesihatan dibazirkan disebabkan ketidakcekapan sistem tersebut.

Apa yang jelas ialah apabila sesuatu skim itu yang melibatkan 'projek' untuk 'memperkayakan syarikat kroni ianya dilakukan dengan secepat kilat tanpa berbincang dengan masyarakat sivil yang berkepentingan terlebih dahulu, tetapi apabila ianya melibatkan kepentingan rakyat terbanyak maka kita lihat ianya dilaksanakan begitu lembab dan secara sambil lewa…dan inilah yang terjadi terhadap pembinaan Hospital Shah Alam yang tertangguh beberapa kali dan hingga ke hari ini masih belum siap.

Seperti komitmen kita dalam Buku Jingga, kita  akan membentuk Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan sekiranya diberi mandat menduduki Putrajaya bagi meningkatkan mutu perkhidmatan, menilai semula pendapatan pekerja sektor kesihatan, memastikan perbelanjaan yang telus dan mengkaji semula perkhidmatan yang telah diswastakan di hospital-hospital kerajaan.

YB Xavier Jayakumar
EXCO Kesihatan, Pekerja Ladang,
Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri Selangor
(ADUN Seri Andalas)

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Dialog Bersama Penduduk Subang Suria

Posted: 25 Mar 2012 11:22 PM PDT

Pada Hari Ahad, 25hb Mac, Sivarasa turun bersama penduduk-penduduk Subang Suria di U5, Shah Alam.

Dalam lawatan ini, Sivarasa juga berpeluang untuk dialog dengan penduduk-penduduk yang membangkitkan berbagai masalah kepada wakil rakyat mereka.

Isu-isu yang dibangkitkan termasuk skim air percuma, masalah strata serta kekurangan tempat letak kereta.

Masalah kekurangan barangan dan infrastuktur telah juga dibangkitkan oleh AJK Surau.

Lebih 300 penduduk-penduduk mengambil kesempatan untuk bersama wakil rakyat mereka, untuk bergambar dan bersalam.

Dalam program ini, Sivarasa telah memberikan sumbangan sebuah Khemah untuk kegunaan surau.

Banner yang disediakan penganjur program

Sivarasa mendekati penduduk semasa memberi ucapan

Bersama pimpinan masyarakat dalam sessi dialog

Press Conference at Parliament - Pictures

Posted: 25 Mar 2012 11:10 PM PDT

At press conference in Parliament with YB Tian, YB Fuziah and YB Nurul Izzah

PC re: Electoral Roll Abuses by SPR

Present in support, James Ng, Councillor MBSA

Sivarasa menyokong Tuntutan SRJK Effingham

Posted: 25 Mar 2012 11:05 PM PDT

Sivarasa turun memberi sokongan moral kepada kumpulan NGO REFLEX (Return Effingham Land).

Kumpulan ini menuntut kembali 3 ekar tanah Sekolah Rendah Tamil Effingham di Bandar Utama, yang telah dicuri oleh MIC. Pihak pemaju Bandar Utama telah memperuntukan 6 ekar tanah untuk SRJK Effingham. Sekolah tersebut telah dibina atas 3 ekar tanah sahaja dan baki 3 ekar telah ditukarmilik kepada MIC.

Kumpulan ini telah membuat lapuran polis serta lapuran kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia.

Pada setial hari Sabtu, jam 8:00malam, di Brickfields, kumpulan ini akan mengadakan vigil lilin untuk menuntut kembali tanah ini daripada MIC. Vigil Lilin ini juga bertujuan untuk menghebohkan  penyelewengan MIC mencuri tanah sekolah.

Hadir bersama adalah Exco Sgor dan ADUN Bukit Lanjan, YB Elizabeth Wong

Turut Bersama Memberi Sokongan, YB Tian Chua, MP Batu dan Naib Presiden PKR

Sivarasa memberi ucapan sokongan

Anak-anak muda Ara Damansara bersama memberikan sokongan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


PRU13: Masa Untuk Menilai Semula Prestasi BN

Posted: 26 Mar 2012 03:28 AM PDT

Malaysia Chronicle

Cubalah kita bayangkan jika anda adalah seorang pemilik sebuah syarikat perniagaan dan apakah yang akan anda lakukakan jika sekiranya ada seorang "pekerja" anda yang tidak pernah mempamerkan prestasi yang memuaskan sepanjang tempoh penggajiannya dengan syarikat anda? Kenapa? "Pekerja" yang prestasinya yang tidak baik selama ini sudah tentunya akan menerima tindakan yang sewajarnya, sama ada penggantungan kerja ataupun penamatan perkhidmatan. Dan ini adalah merupakan suatu keadaan yang hampir sama sekali apabila tibanya pilihanraya umum ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Kita semua selaku rakyat dan pengundi umum adalah merupakan "majikan" kepada kerajaan yang dipilih dan oleh itu, kita akan menilai semula prestasi kerajaan apabila PRU menjelang pada setiap lima tahun. Di dalam PRU 2008 yang lalu, rakyat telahpun memberikan satu peringatan dan amaran keras kepada kerajaan persekutuan BN agar berubah atau menghadapi penyingkiran di dalam PRU yang akan datang.

Namum demikian, nampaknya rakyat jelata dilihat akan memberikan BN satu lagi peluang apabila kerajaan BN tanpa segan silu merasuah kita semua, selaku "majikan" dengan pemberian RM500 seorang, permohonan maaf yang tidak begitu ikhlas dan pelbagai-bagai janji-janji manis kononnya mereka akan berubah menjadi lebih baik.

Jika sekiranya amalan ini berlaku di sesebuah syarikat swasta di mana seorang pekerja yang cuba merasuah majikan untuk terus bekerja di situ, sudah tentu pekerja tersebut akan disingkirkan serta-merta kerana cubaan merasuah majikan. Perkara yang sama inilah yang kini cuba dilakukan oleh kerajaan BN terhadap rakyat jelata.

Apakah jenis "pekerja" ini? Dari masa ke semasa, kerajaan BN sering merayu rakyat agar mereka diberikan peluang dan kita senantiasa memberi laluan yang begitu mudah untuk kerajaan BN untuk kembali berkuasa pada setiap PRU. Akan tetapi, BN sering memungkiri janji-janjinya dengan tanggapan rakyat akan mudah lupa. Ini sememangnya sikap para pemimpin BN, seringkali menabur pelbagai janji dan akhirnya memungkirinya apabila PRU berlalu.

Jika anda adalah "majikan" di dalam keadaan di atas, sudah tnetu "pekerja" sebegini akan disingkirkan dan digantikan denhan pekerja baru yang lebih berkebolehan. Inilah yang kita perlu tunjukkan kepada kerajaan BN siapakah yang sebenarnya Bos di negara ini.

Dan dengan kad laporan prestasi BN inilah akan dijadikan sebagai satu daya pengukur di dalam persidangan parlimen yang telahpun berlangsung dari 12 Mac hingga 12 April dan berdasarkan keadaan yang terkini, sidang parlimen ini mungkin menjadi seesi yang terakhir buat BN.

Isu-isu hangat

Antara isu-isu yang dijangka "akan cuba dibangkitkan" oleh ahli-ahli parlimen gabungan pembangkang, Pakatan Rakyat (PR) adalah seperti yang berikut:

1) Skandal kondo-lembu NFC,

2) Penetapan kadar gaji minimum,

3) Skim kesihatan 1Care,

4) Pembinaan kilang penapisan sisa toksik Lynas,

5) Kos Lebuhraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX) yang semakin meningkat,

6) Janji BN untuk membina enam buah sekolah jenis kebangsaan (Tamil) yang masih tinggal janji,

7) Pembiakan nyamuk yang diubahsuai secara genetik,

8) Penyenaraian saham Felda.

Perkataan "akan cuba dibangkitkan" digunakan pada perenggan yang lalu kerana di kebanyakan seesi persidangan parlimen yang lalu, ahli-ahli parlimen PR tidak diberikan masa yang mencukupi untuk mengemukakan soalan ataupun membahaskan sesuatu perkara demi kepentingan rakyat dan negara.

Pertama, siasatan terhadap skandal kondo-lembu NFC itu telah mengambil masa yang begitu lama sekali di dalam menentukan sama ada para pengarah syarikat berkenaan harus didakwa atau sebaliknya. Malah pihak polis dan pejabat peguam negara saling tolak menolak hasil kertas siasatan sebelum ini. Adakah ia merupakan suatu taktik kerajaan BN untuk melengahkan masa dan keadaan agar rakyat akan mudah melupakan kes tersebut? Akan tetapi, para pemimpin PR terus berusaha memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap kes tersebut yang akhirnya berjaya dikemukakan ke mahkamah untuk didakwa para pesalahnya.

Kita tengoklah apa yang telah berlaku pada kes skandal Port Klang Free Zone (PKFZ) yang menyebabkan kerugian berjuta-juta Ringgit. Walaupun bekas presiden MCA dan bekas menteri pengangkutan Dr Ling Liong Sik yang kini sedang didakwa berkaitan kes berkenaan, namum, satu demi satu bukti-bukti skandal dilesap atau dihilangkan dengan begitu sahaja agar kerajaan BN tidak akan menerima tamparan akibat daripada siri perbicaraan tersebut.

Sementara isu yang kedua pula adalah mengenai penetapan kadar gaji minima yang kini hangat diperkatakan ramai. Apabila PR mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar RM1100 sebulan melalui pembentangan Bajet Alternatif 2012 ppada 4 Oktober 2011 yang lalu, para pemimpin BN dengan lantas mentertawakan cadangan tersebut bagaikan jenaka.

Kini tiba giliran BN pula yang akan mengemukakan cadangan gaji minimanya pada kadar di antara RM880 hingga RM900 sebulan yang dianggap rakyat jelata terlalu rendah berbanding dengan kenaikan kadar inflasi yang begitu mendadak. Seperti biasa golongan pekerja akan terus menjadi mangsa. Suatu perseimbangan kadar di antara majikan dan pekerja perlu diwujudkan bagi menangani masalah inflasi yang kini semakin meningkat agar suatu kadar gaji yang adil dapat dilaksanakan dan tidak membebankan kedua-dua belah pihak.

Isu yang ketiga melibatkan skim insurans kesihatan 1Care yang penuh dengan misteri. Adalah difahamkan bahawa 10 peratus daripada gaji pekerja swasta akan dipotong pada setiap bulan untuk disalurkan kepada 1Care. Menurut BN, insurans sedemikian adalah untuk membantu mereka yang memerlukan rawatan bagi penyakit-penyakit yang serius. Tetapi, apakah yang akan berlaku jka sekiranya wang di dalam 1Care itu tidak digunakan oleh mereka-mereka yang sentiasa sihat dan tidak mempunyai sebarang penyakit? Ahli-ahli parlimen PR kini sedang memberikan tekanan yang menyeluruh terhadap timbalan presiden MCA dan menteri kesihatan Liow Tiong Lai agar mengemukakan maklumat yang lebih terperinci, namum sehingga hari ini Liow masih membisu dan enggan menggulas lanjut.

Kontroversi yang seterusnya adalah pembinaan kilang pemprosesan sisa toksik Lynas di Gebeng, Pahang. Sebelum projek pembinaan itu dilaksanakan kerajaan BN telah merahsiakan tujuan pembinaan kilang itu daripada rakyat. Namun, akhirnya rakyat tetap juga mengetahuinya dan keluar beramai-ramai untuk membantah projek Lynas tersebut. Apakah yang telah berlaku pada slogan "Rakyat Didahulukan" uang sering dilaung-laungkan oleh perdana menteri dan presiden Umno Najib Razak sebelum ini?

Kalaulah Lynas itu merupakan satu projek yang selamat dan berfaedah seperti yang didakwa oleh Najib, kenapa pula merahsiakannya daripada rakyat sebelum ini? Dan kenapa pula kilang tersebut tidak dibina di atas tanah Australia itu sendiri oleh kerana syarikat itu milik pelabur Australia?

Walau macam manapun, ahli-ahli parlimen PR akan tetap meneruskan tekanan mereka di dalam parlimen agar kilang tersebut segera ditutup demi memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat jelata tidak tidak tergadai begitu sahaja demi keuntungan sesetengah pihak yang didokong oleh BN.

Bagi projek Lebihraya Ekspres Kinrara-Damansara (KIDEX), kita juga dapati bahawa kos projek pembinaan tersebut telah meningkat secara mendadak sehingga mencecah RM2 bilion dan persoalannya adalah kenapa projek pembinaan tersebut tidak ditawarkan melalui proses tender terbuka seperti yang diwajibkan mengikut undang-undang?

Selain daripada itu, kerajaan BN sebelum ini telah berjanji kepada masyarakat India bahawa 6 buah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) akan dibina tidak lama lagi, namum sehingga pada hari ini, janji tersebut hanya tinggal janji dan kerajaan BN masih tetap menjanjikannya tetapi tidak memberikan sebarang tarikh perlaksanaan tersebut. Persoalannya adalah bila? Adakah ianya hanya merupakan suatu tipu muslihat agar masyarakat India kembali menyokong BN pada PRU yang akan datang?

Isu yang ketujuh pula adalah berkenaan projek pembiakan sejenis nyamuk yang dibuat secara genetik bagi memerangi ancaman nyamuk aedes, namum tidak ada maklumat terperinci yang dapat dikemukakan oleh kementerian kesihatan bagi memastikan pembiakan baka baru nyamuk tersebut tidak mengamcam orang ramai khususnya kanak-kanak. Apa yang pihak kementerian berikan sehingga pada hari ini adalah hanya maklumat-maklumat yang masih kabur dan tidak jelas.

Cadangan penyenaraian Felda di dalam Bursa Saham oleh kerajaan BN turut menerima bantahan yang begitu hebat daripada para pemimpin PR dan sebilangan besar peneroka Felda itu sendiri yang telah melihat penyenaraian tersebut bakal mengancam kedudukan dan kebajikan mereka sebagai peneroka di masa yang akan datang. Walaupun kerajaan BN sebelum ini telah menjanjikan pulangan yang paling lumayan daripada penyenaraian Felda, namun para peneroka Felda masih tidak berpuashati mengenai maklumat-maklumat urusan tersebut yang dikatakan tidak telus dan kurang jelas serta tidak mudah difahami.

Oleh yang demikian, kajian semua terhadap penyenaraian itu adalah perlu bagi memastikan kebajikan para peneroka Felda ini tidak tergadai dengan begitu sahaja pada masa yang akan datang.

Ketidakseimbangan dalam parlimen

Masalah yang utama sekarang adalah di kebanyakan seesi persidangan parlimen, ahli-ahli parlimen PR selalunya tidak diberikan peluang yang mencukupi bagi membahas dan mengemukakan soalan-soalan yang berkaitan. Selain daripada itu, ramai di antara menteri-menteri kerajaan BN juga gagal atau tidak dapat memberikan jawapan yang sempurna apabila disoal mengenai beberapa perlaksanaan dan projek di bawah kelolaan kementerian masing-masing.

Maklumat mengenai persidangan parlimen yang diperolehi daripada rekod Hansard sering menunjukkan ahli-ahli parlimen BN dan menteri-menteri khususnya daripada Umno suka menunjukkan tingkahlaku yang tidak profesional apabila sedang bersemuka dengan ahli-ahli parlimen PR yang lebih giat menumpukan perhatian mereka terhadap tanggungjawab mereka sebagai ahli parlimen.

Sementara speaker dan timbalan speaker parlimen yang kedua-duanya ahli BN juga asyik menghalang seesi perbahasan yang efektif daripada berjalan dengan lancar khususnya di pihak PR dengan alasan "masa tidak mencukupi" dan pada masa yang sama akan memberikan masa yang lebih panjang kepada ahli-ahli parlimen BN untuk berbahas dan mengemukakan sokongan mereka.

Keadaan tersebut juga telah menyebabkan ketidakseimbangan kuasa di dalam parlimen dan mengakibatkan keseluruhan persidangan tersebut menjadi kurang berkesan dan tidak adil sama sekali pada akhirnya.

Tibalah masa untuk rakyat untuk menunjukkan kepada BN siapakah "majikan" sebenarnya daripada terus dibuli sedemikian. Lebih baik BN ini digantikan dengan seberapa segera yang boleh, agar negara ini dapat kembali ke pangkal jalan demi kepentingan rakyat jelata.

Kenyataan Media Yb Nurul Izzah Mengenai CUEPACS Dan SSM

Posted: 26 Mar 2012 02:22 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
26 March 2012
UNTUK SEBARAN SEGERA

Mengapa CUEPACS diketepikan sekali lagi?

Sekali lagi rakyat gelisah mendengar berita bahawa CUEPACS, seperti yang disebut presidennya Datuk Omar Osman, tidak dimaklumkan tentang siapa yang akan menyertai suruhanjaya untuk mengkaji penyelaran gaji perkhidmatan awam selepas pembatalan tiba-tiba skim Saraan Baru Perkidmatan Awam (SBPA).

Pakatan Rakyat menyokong penuh gesaan CUEPACS untuk dijadikan salah satu pihak berkepentingan (“stakeholder”) dalam isu ini, tapi juga agar pihak kerajaan tidak lagi melakukan tindakan bersifat “unilateral” seperti skim SBPA dahulu, yang telah gagal akibat tentangan yang begitu kuat dari pelbagai pihak.

Pakatan Rakyat juga sedar akan usaha kerajaan untuk meneruskan dan menambahbaik sistem Skim Saraan Malaysia (SSM) sedia ada, termasuk menubuhkan suruhanjaya khas untuk melaksanakan penambahbaikan yang “komprehensif dan menyeluruh” terhadap perkhidmatan awam negara.

Oleh itu, kami menyarankan satu Jawatankuasa Tetap Parlimen ditubuhkan agar semua pihak berkepentingan termasuklah pihak Pembangkang akan dapat memberi cadangan-cadangan membina bagi perkhidmatan awam, yang merupakan salah satu tunjang pembangunan negara.

YB Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap
Naib Presiden KEADILAN

+++++

MEDIA STATEMENT
26 March 2012
FOR IMMEDIATE RELEASE

Why keep CUEPACS in the dark, again?

It is of public interest and a grave concern that CUEPACS, according to its president Datuk Omar Osman, has not been informed on the necessary details including the identity of the members of a public service pay review commission after the abrupt cancellation of the Civil Service Remuneration Scheme (SBPA).

Pakatan Rakyat not only supports the call by CUEPACS to be consulted as a rightful stakeholder, but also not to repeat the government's penchant for unilateral action which caused the earlier SBPA scheme to be unceremoniously scrapped due to strong opposition.

Pakatan Rakyat is also aware of the government's effort to maintain and improve the existing Malaysian Remuneration System (SSM) which includes the formation of a special commission tasked to review in a "comprehensive and holistic" manner all aspects on how to improve the country's civil service.

Therefore, we propose that a Permanent Parliamentary Committee be established for the Civil Service so that all stakeholder's including from the Royal Opposition will be able to contribute constructively in the affairs of one of our nation's key pillar in development.

YB Nurul Izzah Anwar
MP for Lembah Pantai and
Vice President of KEADILAN

Anwar Sues Nallakaruppan, Utusan for RM100m

Posted: 26 Mar 2012 01:11 AM PDT

The Malaysian Insider

Pakatan Rakyat de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has filed a RM100 million defamation suit against Senator Datuk S. Nallakaruppan, Utusan Melayu (M) Bhd and its editor-in-chief Datuk Abdul Aziz Ishak over a March 20 article which appeared in the Utusan Malaysia.

Anwar claimed the article in the Umno daily, which quoted Nallakaruppan, implied that he "is of low moral".

According to a report in The Star Online, Anwar also claimed that Nallakaruppan's statement in the article meant that Anwar "is unqualified to hold the opposition leader's post and a Muslim leader whose conduct is not in accordance with Islamic teachings."

The opposition leader said the words had seriously injured his reputation, character, dignity and published with bad intention.

Tribunal Will Show A-G’s Hand in Altantuya Trial, says Mat Zain

Posted: 26 Mar 2012 12:57 AM PDT

The Malaysian Insider

Datuk Mat Zain Ibrahim today continued to pressure the prime minister to investigate the Attorney-General for alleged abuse of power, arguing that a tribunal will prove Tan Sri Abdul Gani Patail's "manipulation" in the Altantuya Shaariibuu murder trial.

PM Datuk Seri Najib Razak had on Friday said there was no need to probe claims against the A-G made by Mat Zain and former Bukit Aman commercial criminal investigations chief Datuk Ramli Yusoff, saying they were mere allegations.

But Mat Zain claimed today a tribunal would "expose the wrongdoings of Abdul Gani in manipulating, hiding material evidence" in the Altantuya trial.

The A-G's manipulation, said the ex-cop, was evident with the change in prosecutors in the trial, where deputy public prosecutor Datuk Sallehuddin Saidin was replaced by Datuk Tun Majid Hamzah.

Mat Zain said the reason given by Abdul Gani (picture) back then was that Sallehuddin had an "intimate relationship" with the presiding judge as they were "badminton partners", and that that might affect the trial process.

"If the close ties betwen judge Mohd Zaki and Sallehuddin are being questioned, why did Gani Patail hide his personal relationship with Mohd Zaki and as well as Tun Majid's ties with the judge?

"Mohd Zaki was a judicial commissioner (JC) under Abdul Gani in 2005. Tun Majid, like Sallehuddin had close ties with Mohd Zaki as they were working together in Perak in 1987, and then the A-G's chambers," Mat Zain said today in an open letter addressed to Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar.

He said that if Abdul Gani had really wanted to be fair and impartial, he would have ensured that another judge presided over the Altantuya murder trial.

"By withholding material evidence, it is an offence under Section 415 of the Penal Code, and Gani cannot do this," added the ex-cop.

Mat Zain also claimed that former trial suspect Abdul Razak Baginda had signed an affidavit relating to the case in 2007, but the contents of the affidavit were never challenged by the A-G.

"Mohd Zaki released him without calling for his defence, as though his affidavit was not challenged.

"When Razak Baginda was freed, Gani Patail did not want to file an appeal even though there were a lot of calls to do so."

Mat Zain also alleged that a tribunal would shed some light into instances of power abuse and manipulation of facts in Datuk Seri Anwar Ibrahim's Sodomy II trial and 1998 "black eye" incident involving the A-G and former IGP Tan Sri Musa Hassan.

He accused the two of stealing Anwar's blood samples for DNA tests in the Sodomy II trial and using it against him.

Mat Zain stressed that these were merely parts of a "no holds barred" testimony that he is prepared to give in front of the tribunal, should it be formed.

"The issue of a tribunal will not go away as long as both Abdul Gani and Musa Hassan are not brought to justice. Their transgression…is too serious to be forgiven."

Rakaman Ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim Di Rapat Rakyat Kuala Selangor 25/03/2012

Posted: 26 Mar 2012 12:53 AM PDT

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Ampang

Posted: 25 Mar 2012 10:13 PM PDT

Demi Rakyat

27 Mac 2012 (Selasa)

1) 8.30 – 11.00 mlm – Majlis Makan Malam

Lokasi: Kelab Darul Ehsan, Ampang Jaya

2) 9.00 – 12.00 mlm – Rapat Rakyat Perdana

Lokasi: Padang Awam, Taman Kosas, Ampang
(Sebelah Sek Ren Taman Kosas)

3) Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YBhg Mat Sabu
iii. YB Azmin Ali
iv. YB Zuraida Kamaruddin
v. YB Mat Kassim

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


WAU! “Open Tender is no Push Full in this country”

Posted: 26 Mar 2012 09:57 AM PDT

At 1:30 pm on 26-3-2012 MAS management came to Parliament to brief MPs. MAS Management team was represented by En Ahmad Jauhari Yahya (AJ), Tan Sri Md Nor Yusof (Md Nor) and Tun Abdullah Hj Ahmad Badawi, as MAS Advisor. Another person from MAS, whom yours truly is not familiar with.  It could be En [...]

PKR PENGKALAN HULU

0 ulasan
sumber :-

PKR PENGKALAN HULU


UMNO bertambah lemah kerana rakyat kini rakyat bermaklumat

Posted: 26 Mar 2012 05:03 AM PDT

Keadaan dunia hari ini tidak lagi boleh sesebuah parti atau kumpulan pemimpin-pemimpin yang tidak beretika dan bermoral bertahan lebih lama lagi. Keadaan itu juga melibatkan negara dan rakyatnya sekali. Seperti dinegara kita UMNO telah memerintah negara sejak merdeka dan dalam keadaan negara yang baru merdeka, UMNO menjadi dukungan rakyat bukan sahaja oleh bangsa Melayu tetapi juga bangsa bukan Melayu. Justru UMNO telah mengepalai kepimpinan negara sejak zaman itu kerana rakyat belum lagi cukup maklumat tentang apa yang sebenarnya berlaku dalam kepimpinan UMNO itu.

Tetapi sekarang, oleh kerana negara kita bersama-sama menikmati perubahan serta kemajuan dalam teknologi dan bidang-bidang pembangunan manusia yang lain, rakyat negara ini juga sudah menjadi rakyat yang bermaklumat. Walaupun masih ada yang belum bermaklumat tetapi angka dari masa kesemasa mereka juga akhirnya akan dihampiri oleh maklumat-maklumat yang tepat tentang apa yang berlaku disekeliling mereka.

Rakyat bermaklumat ini merupakan rakyat yang susah untuk ditipu helah keatas mereka kerana mereka sudah bijak berfikir dan memahami yang mana satu yang benar dan yang tidak benar. Pembangunan manusia moden ini juga membentuk satu elemen yang penting dalam kehidupan mereka, iaitu elemen etika dan moral yang tinggi sejajar dengan pendidikan dan pergaulan dengan masyarakat yang membangun dalam semua bidang kehidupan seperti ekonomi dan sosial manusia sejagat.

Agama kita pun menuntut umat Islam untuk hidup mengikut waktu dan zamannya. Nilai-nilai Islam itu merupakan nilai sejagat dan nilai itu merupakan nilai yang membentuk manusia hidup secara 'civil' dan tidak melakukan perkara-perkara yang tidak diizinkan oleh agama kita yang suci ini serta mana-mana agama sekali pun. Rakyat yang bermaklumat merupakan rakyat yang hidup jiwanya.

Tetapi sebaliknya rakyat yang tidak bermaklumat itu sangat kecil jiwa mereka dan fakir dari segi pemikiran dan persepsi-persepsi mereka terhadap isu-isu yang mengelilingi kehidupan seharian mereka. Orang yang tidak bermaklumat atau mereka yang tidak tahu menilai sesuatu maklumat itu akan sentiasa terjerumus dengan tipu helah pihak-pihak yang ingin menggunakan mereka untuk kepentingan kumpulan yang mahu terus-menerus untuk mengambil kesempatan seperti semasa rakyat ramai yang belum bermaklumat itu.

Disini saya ingin mengambil sekali lagi contoh yang berhadapan dengan kita semua di negara ini khususnya mereka yang bermain politik sempit dan jumud pemikiran. Penyertaan orang Melayu Islam didalam DAP dianggap sebagai pengkhianatan terhadap bangsa dan agamanya. Tetapi anggapan itu sudah ditentang oleh mereka yang memahami politik serta agama yang bermaklumat.

Saya menyebut perkara ini kerana mereka yang mengkritik saya kerana menyertai DAP dan meninggalkan UMNO ini tidak habis-habis menuduh saya sebagai kafir dan anti Islam dan petualang kepada bangsa Melayu. Saya ingin memberikan jawapan kepada isu yang dilemparkan oleh OKU-OKU (Orang kuat UMNO) terhadap saya ini lagi sekali dan saya tidak akan lagi menjawabnya pada masa-masa yang akan datang dalam tulisan saya. Saya akan hanya menjawbnya di dalam ceramah-ceramah di mana saya dijemput untuk berucap di seluruh negara.

Saya meninggalkan UMNO adalah kerana sebab yang sama seperti yang dituduh terhadap saya itu. Saya menentang budaya rasuah yang tidak lagi dapat diselesaikan oleh pimpinan kerana rasuah itu sudah sebati dengan kerajaan hari ini. Apa pun yang dikatakan oleh pimpinan Najib tentang kebaikkan kerajaan hari ini, tetapi jika rasuah masih menempel dan bertenggek diatas kerajaan ini selagi itulah tidak ada perkara yang diputuskan oleh kerajaan itu akan menjadi betul dan benar lagi.

Apabila rasuah berluas-luasa maka segala perkara yang lain tidak akan terlingkung di dalam kehendak dan kemahuan agama kita lagi. Jika saya dikatakan sebagai anti Islam itu merupakan tuduhan yang melulu kerana rasuah itu adalah perkara yang amat bertentangan dengan agama kita.

Maka saya ingin mengingatkan kepada siapa yang menyokong pimpinan UMNO pada hari ini yang mereka adalah gulungan yang membiarkan unsur rasuah didalam pimpinan yang amat bertentangan sekali dengan agama kita serta agama-agama yang lain. Malahan kita jangan lupa pesanan agama kita yang sesiapa yang memakan rasuah itu, menyerupai orang yang memakan daging saudaranya sendiri.

Tidak ada negara dan pimpinan serta tamaddun yang kekal jika rasuah melanda sesebuah negara dan tamaddunnya. Bacalah sejarah mana sekali pun, samada sejarah lama atau pun yang baru. Kenapa kita tidak mahu belajar dari contoh-contoh nyata ini? Kenapa perlu kita melalui pengalaman yang buruk tamaddun dan banyak negara lain yang telah melalui kesengsaraan negara dan rakyatnya yang dihasilkan oleh rasuah yang tidak dapat dikawal ini?

Bukankah kita tahu yang penamat kepada kerja rasuah ini ialah kehancuran sesebuah negara itu dan negara kita sekarang benar-benar sedang berada dilandasan yang begitu bahaya ini. Jika kita benar-benar beragama apakah peranan yang kita mesti lakukan jika kita tahu yang negara kita suatu hari akan hancur oleh kerana rasuah ini?

Adakah cukup kita ini beragama dengan hanya melaungkan Islam..Islam….tetapi di samping laungan itu pimpinan kita yang beragama Islam itu sedang melakukan perkara-perkara yang terkutuk itu? Tidak salah jika saya katakan yang mereka ini hanya setakat melaungkan isu-isu agama tetapi tidak pernah menjadikan Islam itu sebagai addin seperti yang dilaungkan disetiap perhimpunan agong UMNO dalam usul agama.

Addin kata orang, addin kata kita. Apa dia addin tidak siapa yang mahu berusaha untuk mengaddinkan agama seperti yang mereka laungkan itu. Salahguna kuasa, rasuah, melanggar perjanjian persekutuan dan menindas orang Melayu yang kononnya dalam perlindungan UMNO seperti yang dilaungkan sejak berdekad-dekad dahulu. Kerajaan Persekutuan telah merampas harta rakyat yang kebanyakkan nya Melayu dalam isu hasil minyak negeri Kelantan. Di manakah letaknya Islam dan addinnya di sini selain dari hanya memperjuangkan sebahagian kecil Melayu dalam UMNO itu sahaja?

Bagaimana dengan Melayu yang lain dan dimana Islam dan nilainya? Islam itu merupakan agama yang mempunyai nilai sejagat. Malahan disemua negara yang telah maju itu mengamalkan nilai Islam yang tinggi yang telah membawa kemajuan kepada negara mereka.

Apakah diantara banyak nilai Islam yang mereka laksanakan atau mereka addinkan itu?. Yang paling menonjol ialah, rasuah amat berkurangan kerana mereka tahu Islam dan agama mereka juga menolak rasuah habis-habisan. Selagi ada rasuah negara tidak akan berkembang apatah lagi dalam kontek pembangunan pemikiran dan nilai kehidupan. Mungkin mereka tidak Islam tetapi mereka melaksanakan kehendak serta tuntutan Islam.

Di negara ini juga sudah ada bukti yang kerajaan yang beretika dan sedang mengikut kehendak Islam yang sebenarnya dalam mentadbir beberapa buah negeri. Yang paling nyata nilai ini mula terlaksana ialah Pulau Pinang, Selangor dan negeri-negeri lain yang diperintah oleh parti alternatif kepada BN. Rasuahnya amat kecil malahan tidak nampak ianya berkembang, malahan mereka dalam kerajaan negeri-negeri dibawah PR ini sedang berhempas pulas untuk menghilangkan budaya rasuah yang besar-besar ini.

Tidak ada pula pemimpin PR yang menggunakan wang ringgit rakyat untuk membiayai majlis pertunangan anak mereka untuk 'berglamour'. Tidak ada kes kerugian seperti kes PKFZ yang melibatkan RM12 billion. Tidak ada kes yang melibatkan pemimpin kanan menggunakan pengaruh mereka untuk mendapatkan pinjaman RM250 juta untuk memulakan bisnes monopoli lembu yang akhirnya menggunaka wang sebesar itu membeli harta-harta mewah di seluruh dunia untuk ahli-ahli keluarga mereka.

Tidak ada kes Menteri Besar yang mengaku miskin yang hanya menjual surat khabar dalam hidupnya telah membina mahligai semasa menjadi Menteri Besar. Saya tidak percaya jualan surat khabar dan tempe dahulu boleh mengumpulkan wang sebanyak berjuta-juta ringgit untuk membina sebuah mahligai. Tidak juga kedengaran Menteri Besar PR yang telah memindahkan wang RM10 juta melalui penggurup wang yang begitu 'dubious' keadaannya.

Dalam BN ada pemimpin tertinggi yang menggunakan kedudukannya untuk berniaga dengan Surahanjaya Pilihanraya melalui anak dan menantunya yang berjumlah ratusan juta. Tetapi pemimpin ini jugalah yang berdiri dihadapan perwakilan UMNO membaca cebisan-cebisan ayat-ayat al Quran dengan selambanya.

Mereka-mereka ini membaca ayat-ayat suci dari kitab Quran tetapi apabila melaksanakan tugas mereka menggunakan kedudukan mereka seperti apa yang dilakukan oleh Qarun seorang yang hampir dan rapat dengan raja Firaun dahulu.

Quran dan elemen Qarun ada dengan mereka dan dipergunakan silih berganti mengikut kehendak nafsu dan nafsi mereka. Apa pun orang nak mengata saya, saya tidak peduli kerana saya tahu dan memahami yang DAP telah berusaha untuk melaksanakan pentadbiran di Pulau Pinang itu sedang menghampiri nilai-nilai yang dituntut agama kita.

Jika UMNO berteriak tentang addin biarkan DAP melaksanakan addin itu. DAP juga telah membantu kerajaan pimpinan TS Khalid Ibrahim untuk melakukan kebaikkan seperti tuntutan Islam itu tadi….jauhkan rasuah dan salahguna kuasa dan melakukan perkara-perkara yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan BN sebelum ini.

Saya berdoa agar TS Khalid akan berjaya melakukan perkara yang beliau sedang lakukan dengan baik itu, walaupun beliau sentiasa ditekan oleh pihak UMNO. TS Khalid mesti faham yang UMNO tidak suka kepada kebaikkan yang dilakukan oleh TS Khalid.

Mereka sedang berusaha untuk merampas kembali negeri itu kerana negeri itu kaya raya supaya dapat menggunakan kekayaan negeri itu untuk pemimpin mereka sesama sendiri. Kita semua tahu apa yang berlaku di dalam UMNO kerana kita sekarang semuanya sedang berada di dalam dunia bermaklumat.

Sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Md Sabu, Husam Musa dll 1 Apr 2012 di Jempol, N9

Posted: 25 Mar 2012 10:58 PM PDTSOLAT HAJAT & CERAMAH MEGA
1 April 2012, Ahad, Jam 8 Mlm
Di Muassasah Darul Syariff, Batu Kikir, N.Sembilan
Bersama : Tn Hj Mohamad Sabu, YB Dato' Paduka Husam Musa, YB Dato Tn Guru Harun Taib, YB Dato Kamarul Baharin Abbas, YB Anthony Loke, YB Dr Hatta Ramli, Ustaz Nasaruddin Tantawi, YB Hj Taufek Abd Ghani dan Sdr Abd Rahman Ramly

Masjid usang bahayakan jemaah di Melaka

Posted: 25 Mar 2012 08:55 PM PDTMasjid di Kampung Bukit Pegoh, Melaka ini mengalami kerosakan selepas beberapa siling berhampiran kubah runtuh sejak tiga tahun lalu. Adakah ini masjid yang sama yang berhadapan situasi bersolat dengan diimamkan oleh dua imam dipercayai akibat perbezaan fahaman politik sejak awal April 2010? Lebih menghairankan Jabatan Agama Islam Melaka tidak mempunyai peruntukan mencukupi untuk membaiki kerosakan siling tersebut yang dianggarkan berrnilai RM260,000.00.

26 Mac 2012 TELOK MAS - "Mungkin hendak tunggu ada yang cedera di masjid ini baru perlu ambil tindakan," kata Mohamad Ali Abdullah, 76, jemaah Masjid Al-Watani di Kampung Bukit Pegoh, di sini.

Dia berkata demikian akibat kecewa apabila keadaan masjid berkenaan tidak sempurna serta tidak mendapat perhatian pihak terbabit.

Menurutnya, kerosakan masjid dibina sejak tahun 1960-an itu mengalami kerosakan selepas beberapa siling berhampiran kubah runtuh sejak tiga tahun lalu.

"Siling yang runtuh ketika itu turut menimpa beberapa jemaah yang sedang bersolat, namun bernasib baik tiada nyawa yang melayang," katanya.

Seorang lagi jemaah masjid dikenali sebagai Ishak Kari berkata, hampir dua tahun lalu, siling di ruang solat pula dilihat mula terhakis hingga menampak struktur besi, selain cat siling juga tertanggal.

"Ia dipercayai berlaku akibat faktor cuaca dan pembuatan yang tidak mengikut spesifikasi hingga memboleh air hujan menyerap masuk.

"Memang ada jemaah yang terkena air menitik ketika sedang solat, namun hendak buat bagaimana dan mereka tetap teruskan solat berjemaah," katanya.

Sementara itu, Pengerusi masjid berkenaan, Md Jani Gembor berkata, pihaknya sudah beberapa kali mengajukan masalah terbabit kepada Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan berkenaan, namun tidak mendapat maklum balas positif diterima.

"Beberapa bahagian siling plaster berhampiran kubah masjid itu runtuh tiga tahun lalu kerana serapan air hujan dan sehingga kini ia masih tidak dibaiki akibat faktor kekangan kewangan.

"Berdasarkan penilaian Jabatan Kerja Raya (JKR) tiga tahun lalu, kos diperlukan bagi membaiki kerosakan siling runtuh berhampiran kubah adalah kira-kira RM260,000. Bagaimanapun, Jaim mendakwa tidak mempunyai peruntukan mencukupi," katanya.

Md Jani berkata, masalah terbabit tidak pernah lepas daripada dibangkitkan dalam setiap mesyuarat Jawatankuasa Penyelaras Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Japerun) serta Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), namun hanya jawapan dolak dalih yang mereka terima.

"Masjid ini menjadi tumpuan masyarakat Islam daripada enam kampung dan perumahan setiap minggu dengan mengadakan aktiviti keagamaan. Jadi, saya khuatir jika lambat laun terjadi perkara yang tidak diingini terhadap jemaah.

"Wang masjid sedia ada tidak boleh digunakan sebarangan, apatah lagi ia tidak cukup untuk memperbaiki keadaan masjid ini," katanya.

Menurutnya, selain masalah siling yang rosak teruk, sistem pengudaraan masjid terbabit juga kurang sempurna menyebabkan jemaah terpaksa bersolat dalam keadaan tidak selesa akibat panas.

"Kemudahan pendingin hawa memang disediakan, namun penggunaan yang kerap akan meningkatkan lagi jumlah bil elektrik bulanan masjid.

"Saya berharap pihak berkenaan dapat berbuat sesuatu bagi memulihkan struktur binaan masjid ini secepat mungkin," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/masjid-usang-bahayakan-jemaah-1.35170

Sembahyang dua imam di Bukit Pegoh

MELAKA 9 Mei 2010 - Ahli jemaah kariah Masjid Bukit Pegoh, Pernu di sini berada dalam dilema apabila berhadapan situasi bersolat dengan diimamkan oleh dua imam dipercayai akibat perbezaan fahaman politik sejak awal April lalu.

Pengerusi masjid tersebut, Md. Jani Gembor, 65, berkata, perselisihan faham antara imam masjid tersebut yang dilantik Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dan seorang imam muda berumur 28 tahun itu bermula sejak setahun lalu.

Beliau mendakwa, bukan sekadar mengajar agama tanpa tauliah sejak setahun yang lalu, malah imam muda itu juga seolah-olah menghasut dengan mengatakan Imam 1 masjid terbabit tidak layak menjadi imam.

Tambahnya, menyedari beliau mengajar tanpa tauliah, kariah masjid kemudian memintanya mendapat tauliah daripada Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) terlebih dahulu.

"Awal tahun ini, kita telah minta dia mendapatkan tauliah mengajar agama tetapi dia enggan, malah pengikutnya terdiri antara 15 dan 20 orang juga memarahi tindakan kami itu.

"Ekoran itu pada 1 April lalu, ahli kariah masjid telah membuat laporan kepada JAIM dan sejak itu imam muda bersama pengikutnya itu melakukan solat berasingan di masjid ini," katanya ketika di temui di sini semalam.

Menurut Md. Jani, imam muda dari Masjid Tanah itu bersama pengikut-pengikutnya akan datang sebelum masuk waktu solat lima waktu, namun tidak menyertai solat berimamkan imam masjid tersebut.

Sebaliknya, kata beliau, mereka akan menunggu di saf belakang sehingga solat selesai dan setelah itu, barulah imam muda tersebut mengimamkan solat diikuti pengikut-pengikutnya itu.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam ketika diminta mengulas berkata, isu tersebut tidak sepatutnya timbul.

Sehubungan itu, beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Tanah, Kewangan dan Perancangan Ekonomi negeri akan memanggil penghulu kampung terbabit.

"Saya akan panggil penghulu kampung tersebut untuk membincangkannya dan mahu isu ini dibawa pada mesyuarat Exco Rabu ini," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0510&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_29.htm

Jemaah Bukit Pegoh dilema solat dua imam
2010/05/10

JASIN: Ahli jemaah kariah Masjid Bukit Pegoh di Pernu, dekat sini, bagaikan dalam dilema apabila mereka berhadapan situasi melakukan solat berimamkan dua imam, sejak awal April lalu, dipercayai akibat perbezaan fahaman politik.

Pengerusi masjid berkenaan, Md Jani Gembor, 65, berkata perselisihan faham antara imam masjid itu yang dilantik Majlis Agama Islam Melaka (Maim) dengan seorang imam muda berusia 28 tahun bermula tahun lalu.

Beliau mendakwa, bukan sekadar mengajar ilmu agama tanpa tauliah sejak setahun yang lalu, imam muda itu juga seolah-olah menghasut dengan mengatakan Imam 1 masjid terbabit tidak layak menjadi imam.

Katanya, menyedari imam muda itu mengajar tanpa tauliah, kariah masjid memintanya untuk mendapatkan tauliah terlebih dulu daripada Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim).

"Pada awal tahun ini, kita memintanya mendapatkan tauliah mengajar agama tetapi dia enggan, malah pengikutnya seramai kira-kira 15 orang hingga 20 orang memarahi kami.

"Berikutan itu, pada 1 April lalu, ahli kariah masjid membuat laporan kepada Jaim dan sejak itu imam muda bersama pengikutnya melakukan solat dua imam di masjid ini," katanya di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Md Jani berkata, imam muda dari Masjid Tanah itu bersama pengikutnya akan datang sebelum masuk waktu solat lima waktu, namun akan melihat dan menunggu di saf belakang sehingga solat selesai dan selepas itu, barulah beliau mengimamkan solat.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/JemaahBukitPegohdilemasolatduaimam/Article/print_html

Santai bersama Md Sabu 1 Apr 2012 di Senawang

Posted: 25 Mar 2012 07:08 PM PDT


MAJLIS MINUM PETANG DAN CERAMAH
Bersama :
~ Tn Hj Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS
~ YB Dato' Paduka Husam Musa, EXCO Kerajaan Negeri Kelantan
~ YB Dr. Hatta Ramli, Pengarah Pilihanraya PAS Pusat
Tarikh : 1 April 2012, Ahad
Masa : 5 ptg
Tempat : Pasti Hasanah, Bandar Seremban Selatan Fasa 1, Senawang

Semua dijemput hadir

(Minum petang percuma, kupon tidak diperlukan)

Sebarang sumbangan untuk menjayakan majlis ini atau sumbangan untuk Tabung Dana Pilihanraya PAS DUN Paroi sila salurkan melalui akaun Bank Islam (BIMB) :
Nama akaun : PAS Dun Paroi
No akaun : 05012010063902

Untuk pertanyaan sila hubungi Sdr Hassan 019-2171942


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang