Pengikut

Nuffnang

Selasa, 21 Februari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Semua Masyarakat Peneoka Felda dikehendaki menyerahkan kad pengenalan masing-masing kepada Felda

Posted: 21 Feb 2012 06:29 PM PST

Semalam semasa menghadiri ceramah Dato Seri Wan Azizah Wan Ismail di Dataran Niaga Felda Palong 4, 5 dan 6, seorang peneroka Felda, En. Tangga telah menemui saya dengan membawakan beberapa dokumen mengenai Mesyuarat Khas Koperasi Permodalan Felda yang dijadualkan akan berlangsung pada jam 3.00 petang 22hb Februari 2012.

Beliau adalah seorang perwakilan di Mesyuarat Khas itu. Dari apa yang beliau fahamkan setiap peneroka Felda di seluruh Negara dikehendaki menyerahkan salinan fotostat kad pengenalan masing-masing kepada Felda, setiap rancangan Felda akan diuruskan oleh Pengurus Felda setempat.

Mengikut kata Tangga, tujuan supaya peneroka-peneroka menyerahkan kad pengenalan itu untuk memudahkan Felda membuat bayaran sebanyak RM10,000.00 hingga RM20,000.00 berikutan penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad.

Tetapi mengikut kata Tangga bahawa itu bukanlah tujuan sebenar kenapa setiap peneroka Felda perlu menyerahkan fotostat kad pengenalan masing-masing kepada Felda. Beliau memahamkan bahawa tujuan sebenarnya adalah untuk propaganda bahawa semua peneroka-peneroka Felda bersetuju dengan penyenaraian itu dengan kononnya peneroka-peneroka telah dengan rela hati menyerahkan fotostat kad pengenalan mereka tanda persetujuan mereka.

Tangga menyatakan bahawa jika Felda hanya sekadar mahu membayar kepada peneroka-peneroka sejumlah wang berikutan penyenaraian FGVHB itu, Felda tidak perlu kepada fotostat kad pengenalan itu kerana semua butiran peribadi peneroka-peneroka sememangnya ada tersimpan didalam rekod Felda.

Saya telah diserahkan dokumen Mesyuarat Agung Khas KPF itu dan didalamnya mengandungi usul-usul yang apabila diperhalusi bahawa pemilik-pemilik saham KPF akan kehilangan segala-galanya kerana saham-saham KPF akan dijual kepada Felda untuk dilaburkan melalui sebuah syarikat yang baru diwujudkan yang tidak memiliki sebarang harta atau modal tunai bernama IHC, Investment Holding Company. Syarikat inilah yang akan memegang saham KPF dan mewakili KPF didalam FGVHB.

Pemegang-pemegang saham KPF tidak dibenarkan melabur secara langsung didalam FGVHB, jika berlaku keuntungan maka IHC lah yang mendapat faedahnya, tetapi jika berlaku kerugian, pemegang-pemegang sahamlah yang akan menanggungnya.

Felda betul-betul memperjudikan nasib masa depan KPF dan pemegang-pemegang sahamnya. Semakin hari semakin jelas bahawa penyenaraian FGVHB ini hanyalah untuk kepentingan penjawat-penjawat atasan Felda dan mereka yang berkepentingan didalam politik. Mereka itu akan benar-benar mendapat Durian Runtuh dengan memperolehi ratusan juta ringgit manakala peneroka-peneroka akan mendapat sedikit imbuhan penyejuk hati.

Adakah tujuan penyenaraian itu kelak akan memberikan satu jumlah wang yang besar kepada Politik UMNO untuk digunakan menanggung kos Pilihanraya UMNO/BN? Marilah kita ikuti perkembangan penyenaraian ini secara yang lebih dekat dan telus.

Sementara itu KPF telah memberi Notis bahawa Mesyuarat Agung Khasnya pada jam 3.00 petang 22hb Februari 2012 terpaksa dibatalkan kerana behadapan dengan Injunksi yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuantan bertarikh 17hb Februari 2012.

Injunksi itu melarang pelupusan harta benda KPF dari disalurkan kepada FGVHB untuk penyenaraian. Dan inilah Injunksi kali kedua yang telah diambil oleh Peneroka-Peneroka Felda melarang Mesyuarat Agung Khas KPF, dan tarik tali ini tidak akan terhenti disini.

Tidak syak lagi Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat

Posted: 21 Feb 2012 11:45 AM PST

Sudah hampir 2 tahun saya berulang alik dari Temerloh ke DUN Palong didalam kawasan Parlimen Jempol. Saya hadir ke Palong diatas undangan Sdr Rebin Birham yang diamanahkan oleh PKR Negeri Sembilan untuk menggerakkan jentera parti.

Rebin Birham adalah Naib Ketua PKR Cabang Jempol dan bekas calon PKR di DUN Palong. Dari sudut hubungan saya dengan Rebin, beliau adalah Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal. Seorang Setiausaha yang sangat dedikated. Sukar mencari Setiausaha seumpama ini. Dedikated dan bertugas dengan penuh disiplin. Beliau juga kini dilantik sebagai Penyelaras, Sekretariat Task Force Felda Negeri Selangor.

Pada peringkat awal saya menghadirkan diri ke Felda Palong, dan didalam setiap aktiviti yang diadakan, jumlah hadirin terkadang kala hampir sama ramai dengan jumlah penceramah yang hadir.

Tetapi Rebin tidak pernah jemu. Saya turun ke Palong setiap minggu kadang-kadang lebih dari 2 kali satu minggu. Saya sudah anggap kawasan DUN Palong ini sebagai satu kawasan yang menjadi sebahagian daripada DUN Jenderak, iaitu di tempat saya memberikan tumpuan kerja.

Saya lihat cara-cara Rebin mengorganisir parti di Palong hampir sama dengan cara saya melakukannya di DUN Jenderak. Kedua-dua kawasan ini, Palong dan Jenderak adalah dua-dua kawasan yang sukar. Palong adalah 100% melibatkan kawasan Peneroka Felda; manakala Jenderak pula adalah kawasan yang melibatkan lebih 95% penduduk Melayu.

Dengan kerja yang saya dan Rebin curahkan di kawasan masing-masing, dan jika lah, kawasan DUN Palong dan DUN Jenderak ini dihuni oleh 10% pengundi-pengundi Cina, nescaya kedua-dua kawasan sini sudah dapat menumbangkan UMNO/BN dari peringkat awal lagi. Kami menumpukan kepada gerak kerja politik di kawasan kami sepenuh masa.

Kami lakukan kerja-kerja massa, kerja-kerja parti, kerja-kerja sosial, kerja-kerja kebajikan dan kami curahkan apa yang ada untuk memperkukuhkan gerakan parti di kawasan kami. Rasanya, sukar nak dicarikan pergerakan yang begitu tersusun daripada 2 kawasan DUN, Jenderak dan Palong ini.

Setelah bertungkus lumus di Palong selama hampir 2 tahun ini, gerakan yang dibawakan oleh Rebin menampakkan perubahan yang segar. Tiba-tiba berlaku perubahan angin dikalangan peneroka-peneroka Palong. Ranting-ranting mula ditubuhkan. Ahli-ahli UMNO dan atas pagar mulai menyertai Parti Keadilan Rakyat. Di sesetengah rancangan Felda di Palong seperti Palong 6 dan 4, sudah tidak ada lagi anak muda yang masih mahu tinggal bersama UMNO.

Di kawasan Palong 4, 5, 6 ini sudah berlaku transformasi dan penghijrahan yang besar. Ratusan anak muda menyertai PKR. Mereka tubuhkan Ranting PKR di Palong 4, 5 dan 6, dengan keahlian yang begitu ramai.

Palong 7 dan 8 turut menubuhkan ranting-ranting PKR. Palong 9 - Ranting PKR ditubuhkan oleh ahli-ahli UMNO yang keluar dari parti itu.

Setiap kali berlaku aktiviti di mana-mana Palong di kawasan DUN ini, pasukan gotong royong yang begitu ramai menaikkan bendera dan banner. Kalau dulu tidak ada bendera, jauh sekali banner PKR yang boleh dipasang lebih dari 10 minit. Bendera-bendera, poster-poster dan banner-banner itu akan diturunkan oleh UMNO dan kebanyakannya akan dimusnahkan. Tetapi tidak lagi berlaku kini.

UMNO sudah menjadi sukar untuk merosakkan bendera-banner-poster PKR kerana kaki upah UMNO yang melakukan kerja-kerja jijik itu sudah sedar dan mereka sudah berduyun-duyun menyertai PKR.

Apabila Azmin Ali, Saifuddin Nasution dijemput ke Palong, ratusan manusia sudah mulai turun meraikan ceramah mereka. Tetapi pada hari ini jumlah manusia yang sama boleh hadir dengan tidak perlu menurunkan penceramah-penceramah besar. Tetapi apabila Dato Seri Anwar Ibrahim didatangkan ke Palong, ribuan manusia menghadirkan diri. Dan mereka itu datang dengan motorsikal, menandakan bahawa mereka itu adalah orang Palong. Cukup berbeza jika di kawasan ceramah itu dipenuhi oleh kereta-kereta kerana itu menandakan kehadiran adalah dari orang-orang jauh yang mungkin dari kawasan-kawasan pengundian yang jauh.

Pada hari ini, apabila Dato Seri Wan Azizah diturunkan ke Palong di Dataran Niaga Palong 4, 5 dan 6, saya cukup terperanjat dengan kehadiran yang begitu ramai dari penduduk Palong.

Diantara sebab-sebab peneroka-peneroka Palong secara tiba-tiba dan mendadak menyokong PKR kerana tindakan dari Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal dengan khidmat peguam-peguam PKR yang memberikan khidmat undang-undang kepada peneroka-peneroka yang menghadapi masalah.

Tidak kurang dari 5 kes telah difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban melibatkan pembelaan terhadap peneroka-peneroka Felda yang terdiri daripada ahli-ahli UMNO berhubung isu kayu getah yang harganya telah dimanipulasikan oleh Felda dan JKKR. Peguam-peguam UMNO tidak mahu bertindak kerana manipulasi harga kayu getah ini melibatkan pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat cawangan-cawangan didalam Palong.

Juga isu Injunction yang difailkan oleh Kontraktor yang dilantik oleh Felda yang ditentang oleh Peneroka-Peneroka telah diputuskan oleh Mahkamah dengan memihak kepada peneroka-peneroka.

Berlaku juga pemecatan peneroka yang diputuskan oleh Mahkamah bahawa pemecatan itu adalah salah, memberikan semangat kepada peneroka-peneroka bahawa Felda dan UMNO selama ini mengugut peneroka-peneroka dengan pemecatan dan Mahkamah telah memberikan jawapan bahawa ugutan dari Felda dan UMNO itu sudah tidak berharga lagi.

Peneroka-peneroka Felda Palong 4, 5 dan 6 pula memfailkan tuntutan di Mahkamah bagi menuntut bayaran lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka.

Kesemua ini boleh berlaku kerana gerak kerja yang dijalankan oleh Sdr Rebin, Sdr Kumar melalui Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR.

Program PKR Palong malam tadi (21.2.12) menampakkan satu kekuatan yang begitu nyata. Dan kiranya trend ini berterusan, saya sendiri tidak nampak lagi Palong tidak boleh direbut dari BN/UMNO.

Negeri Sembilan hanya memerlukan 3 sahaja lagi kawasan DUN untuk dimenangi untuk membolehkan Pakatan Rakyat mentadbirkan Negeri itu. Dan Palong merupakan salah satu daripada kawasan DUN yang boleh membantu hasrat Pakatan Rakyat itu.

Dengan kebangkitan hingga 83% undi Cina menyokong Pakatan Rakyat di Negeri Sembilan, tidak ada sebab lagi untuk Pakatan Rakyat tidak boleh mengambil alih pentadbiran Negeri Sembilan. Undi Melayu dan India juga sedang berubah, dengan perubahan yang lebih nyata dari kalangan pengundi-pengundi Cina yang begitu besar, saya tidak syak lagi bahawa Negeri Sembilan akan gugur dari UMNO/BN untuk menaikkan Pakatan Rakyat!

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kekecohan Sembrong: Seorang Dilastik Manakala Lelaki Tua Dilastik

Posted: 21 Feb 2012 05:34 PM PST

Malaysiakini

PKR menafikan ceramahnya di Jalan Mersing, Sembrong pada malam Ahad lalu di mana kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah itu diadakan tanpa permit.

"Majlis yang mendapat permit dari pihak polis itu diganggu dari awal hingga akhir oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Tujuan mereka ialah untuk menimbulkan kekecohan dan huru-hara," kata Ketua Penerangan PKR, Johor Syed Hamid Ali (kiri) dalam satu kenyataan memperincikan apa yang sebenarnya berlaku pada malam berkenaan.

Menurut beliau, pada kejadian itu, lebih 100 orang yang dipercayai kakitangan dan anak-anak muda yang diupah oleh Umno tempatan telah melakukan segala macam provokasi untuk mengganggu dan mencederakan orang ramai dan pemimpin yang hadir di situ.

"Mereka membuat bising dan menjerit-pekik; buat rioh-rendah dengan membunyikan enjin motorsikal, air horn dan siren.

"Kemudian, berpuluh-puluh anak muda yang bermotosikal terus mengganggu lalu lintas; batu, telor, botol plastik dan mercun bola berterbangan ke arah penceramah dan orang ramai," katanya.

Syed Hamid juga berkata pada malam itu, tidak kurang 4,000 orang membanjiri ruang di hadapan pejabat Cabang Semberong di Batu 4 Jalan Mersing, Kluang untuk mendengar ucapan daripada pemimpin-pemimpin parti peringkat negeri dan pusat.

Antara mereka termasuk ketua umum PKR itu sendiri, dirinya, ahli parlimen Kapar S Manikavasagam dan ADUN Mengkibul Ng Lam Wah.

"Ketika rombongan Anwar sampai di tempat ceramah kira-kira jam 11.30 (malam), suasana menjadi semakin ribut.

"Beliau dan rombongannya diserbu dan dikepung. Pergelutan kecil berlaku sebelum Anwar berjaya diselamatkan.

"Kami diberitahu, seorang mengalami cedera ringan di dahi dipercayai akibat dilastik; seorang lelaki tua cedera dibaling kayu; bendera PKR dibakar; cermin kereta Anwar pecah dan pintunya kemek," katanya.

Sehubungan dengan kejadian itu, katanya PKR menuntut supaya pihak polis bertanggungjawab untuk melakukan penyiasatan secara profesional.

Syed Hamid juga berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammudin Hussein selaku Ketua Bahagian Umno Semberong dan ahli parlimen kawasan itu juga perlu bertanggungjawab atas peristiwa buruk dan memalukan itu.

Kejadian itu antara beberapa siri gangguan yang disaksikan sejak beberapa minggu kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada 13 Februari lalu, kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap, Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Manakala pada Jumaat lalu pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

Malah, Anwar terpaksa membonceng motosikal untuk menuju ke lokasi ceramahnya.

Perak Pakatan Demands Explanation Over Highway Contract

Posted: 20 Feb 2012 11:36 PM PST

The Malaysian Insider

Perak Pakatan Rakyat (PR) leaders cried foul today over the award of a lucrative RM2.2 billion highway contract to companies linked to former Chief Justice Tun Zaki Azmi and Umno lawyer Datuk Hafarizam Harun, two key figures in the Perak constitutional crisis of 2009.

They demanded both men and the Najib administration explain the award and yesterday's allegation by controversial blogger Raja Petra Kamaruddin that the deal was Barisan Nasional's (BN) gift for their help in toppling PR in the northern state.

"(Prime Minister Datuk Seri) Najib Razak and the Works Ministry must come out to refute this allegation with proof that they carried out an open tender process and the award was based on the firms' proper qualifications, track record and expertise in the field.

"As an MP and the former mentri besar of Perak, I demand an explanation from the authorities… failing which, this allegation would hold true," PAS's Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin told The Malaysian Insider.

Nizar, who once led the Perak PR government, said the allegation was unsurprising as both men had been central figures during the year-long constitutional impasse that saw an endless series of legal suits mounted.

As an example, the Bukit Gantang MP said Hafarizam had even joined an Umno delegation to several Middle Eastern countries like Jordan, Syria and Egypt in a bid to justify the ruling party's power grab on the point of law to Malaysian students there.

Nizar's former colleague in the Perak PR government, Datuk Ngeh Koo Ham, shared his sentiment.

The Perak DAP chief charged that both Hafarizam and Zaki had already "compromised their principles" by allowing their political affiliations to interfere with their duties in the legal profession.

"With or without this allegation, these two have already soiled their careers," he told The Malaysian Insider.

The Beruas MP, who once held the post of senior state executive councillor in the Perak PR government, pointed out that Zaki was once Umno's disciplinary board chairman and has appeared numerous times for Umno cases.

"Such persons should never be a judge, let alone the country's Chief Justice. He is obviously biased. Obviously, his appointment was political," he said.

Ngeh also raised a complaint against Hafarizam, whom he alleged had once warned all government-linked companies and state agencies against engaging DAP's team of lawyers for any legal matter.

He claimed the prominent lawyer had done so openly and even through the media, clearly indicating that the latter had lost his "sense of professionalism".

"He (Hafarizam) tried to instil fear in the legal profession whereby under the Act, we are supposed to act without fear or favour and uphold justice," said Ngeh.

In a blog posting yesterday, Raja Petra alleged that the Najib administration have awarded the contract for the construction of the Kinrara-Damansara Expressway (Kidex) to Emrail Sdn Bhd And Zabima Engineering Sdn Bhd as a reward to the two men for their role in the infamous Perak power grab of 2009.

Hafarizam is a director in both firms while Zaki's wife, Toh Puan Nik Sazlina Mohd Zain, is a director in Emrail.

Hafarizam confirmed the award today but said that any suggestion of a deal struck because of his role in the Perak constitutional crisis in 2009 was "tainted with mala fide (bad faith) and intended to bring me and Tun Zaki into public odium, scandal and disrepute."

"This is a serious allegation. The prime minister must respond to it because it not only concerns the question of transparency and accountability in public works projects but also the independence of judiciary.

"Whether or not it is true, whether there is substance to this claim, there should be a full response from the prime minister," DAP's Ipoh Timor MP Lim Kit Siang told The Malaysian Insider when contacted.

"Both the government and the named persons should explain the allegation. Why was the project awarded to their company if not for the Perak case?

"Their involvement in the case and 'reward' look very fishy," said Perak PKR vice-chairman Chang Lih Kang.

The Edge Financial Daily had reported on February 17 that the government had called a tender for the Kinrara-Damansara Expressway (Kidex).

The announcement mentioned that seven companies are bidding for the job, which includes Bina Puri, Mudajaya, and Pesona Metro Sdn Bhd.

"The tenders are just out and it is not certain yet on the tenure of the concession as the CA has not been finalised," said a source.

The highway will link Kinrara and Pusat Bandar Damansara and will divert traffic on the LDP.

According to The Edge, the concession was suppose to be awarded to PLUS Expressways but Pesona Metro Sdn Bhd has been tipped as a frontrunner for the project.

Rakaman Ceramah Anwar Ibrahim Di Taman Sri Gombak Selangor 20/2/12

Posted: 20 Feb 2012 11:25 PM PST


Anwar Kongsi Pandangan Hamas Dengan Nik Aziz

Posted: 20 Feb 2012 09:00 PM PST

Malaysiakini

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengadakan pertemuan dengan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung kenyataannya berhubung kenyataan kontroversinya tentang Israel.

Selepas 40 minit bertentang mata, Anwar berkata kenyataannya yang dibuatnya sebelum ini selari dengan pandangan Hamas dan Fatah.

“Saya rasa baik sebab dah beri penjelasan,” kata Anwar.

“Akhirnya saya bagi tahu, saya tunduk dengan apa yang dikehendaki Hamas dan Fatah dan apa yang dirunding di Doha dua minggu lalu.

“Saya menjelaskan kenyataan saya di Wall Street Journal dan saya turut menyebut tentang reaksi Ketua Hamas, Khaled Mashal. Nik Aziz dengar dan faham pendirian saya. Saya sendiri pun faham pendirian Pas yang tegas tentang Israel, ” katanya .

Nik Aziz pada 14 Februari lalu mahu Anwar menarik balik kenyataannya yang didakwa menyokong usaha melindungi keselamatan Israel seperti yang dilaporkan The Wall Street Journal (WSJ) atau menyaman media itu jika laporannya tidak benar.

Mengulasnya dua hari selepas itu, Anwar menjelaskan, beliau memahami perbezaan pendirian antara PKR dan PAS dalam isu itu tetapi menegaskan mereka berkongsi hasrat melihat tertegaknya Palestin yang merdeka.

Malah, katanya, kenyataannya kepada WSJ yang juga menyatakan “pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin” tidak disiarkan sepenuhnya.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


AJ & Rashdan: What “COST CUTTING”? – Part 1

Posted: 21 Feb 2012 04:58 AM PST

En Ahamd Jauhari Yahya (AJ) and En Mohammed Rashdan Yusof (Rashdan), the known crony and ex-BinaFikir business partner of Tan Sri Azman Mokhtar, have been highlighting to MAS staff and Malaysians that MAS needed to do "COST CUTTING” to improve its “bottom line” i.e. to reduce losses.   This was the main principle under NEW BUSINESS PLAN launched [...]

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Anwar: Nik Aziz terima penjelasan saya

Posted: 20 Feb 2012 10:25 PM PST

LINK SINAR HARIAN: http://www.sinarharian.com.my/nasional/anwar-nik-aziz-terima-penjelasan-saya-1.25471


ZULAIKHA ZULKIFLI
21 Februari 2012
Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengadakan pertemuan kira-kira sejam dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di sini pagi ini berkata, Mursyidul Am Pas menerima penjelasan beliau berkenaan pendiriannya mengenai kedudukan Israel, yang disiarkan oleh akhbar Wall Street Journal (WSJ), bulan lalu.

Ketua Pembangkang itu tiba di apartmen PNB Darby Park di sini kira-kira jam 9.15 pagi dan keluar sejam kemudian.

Turut hadir pada pertemuan itu ialah Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sejurus selepas pertemuan itu, Anwar menuju ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur.

"Alhamdulillah, pertemuan saya bersama Nik Aziz baik. Kita bukan sahaja membincangkan tentang soal Israel, tetapi mengenai Pakatan Rakyat (PR) juga.

"Saya menjelaskan kenyataan saya di Wall Street Journal dan saya turut menyebut tentang reaksi Ketua Hamas, Khaled Mashal. Nik Aziz dengar dan faham pendirian saya. Saya sendiri pun faham pendirian Pas yang tegas tentang Israel, " katanya selepas pertemuan Nik Abdul Aziz.

Minggu lalu, Nik Abdul Aziz menggesa Anwar, yang juga Ketua Umum PKR agar menarik balik kenyataannya berkaitan dengan Israel, yang disiarkan dalam akhbar WSJ.

Nik Aziz berkata, jika kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka beliau dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Anwar untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman WSJ bagi membersihkan nama beliau.

Selain itu, Anwar menegaskan, dalam kenyataan beliau dalam WSJ, penekanan terhadap syarat-syarat tertentu perlu bagi pembebasan Palestin.

"Saya juga sebut tentang reaksi Ketua Hamas apabila dia melihat kenyataan saya itu. Saya ingin memberi penekanan di sini iaitu prasyarat, pertama undurkan tentera Israel dari Palestin; kedua, hentikan keganasan; ketiga, hentikan kepungan di Gaza dan keempat, Iktiraf Baitulmaqdis.

"Ini syarat-syarat yang saya sebut tetapi media di sini hanya gunakan bahagian pertama iaitu kesediaan mengiktiraf keselamatan Israel tetapi tidak letak kontinjen dan prasyarat," katanya

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang