Pengikut

Nuffnang

Rabu, 15 Februari 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Jamin Tidak Berlaku Krisis Air 2014

Posted: 15 Feb 2012 01:00 AM PST

SHAH ALAM, 15 Feb: Kerajaan Negeri Selangor memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku krisis air menjelang 2014 seperti mana yang dihebahkan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Kerajaan Persekutuan sebelum ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap, Kesihatan, Pekerja, Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin negeri, Dr Xavier Jayakumar berkata, krisis air yang dibangkitkan itu merupakan propaganda politik kerajaan Barisan Nasional.

"Ini adalah usaha BN untuk meracun pemikiran dan bertujuan menakut-nakut rakyat Selangor dalam usaha mereka untuk merampas kembali negeri ini.

"Kerajaan negeri berpendapat bahawa projek mega pemindahan air dari Pahang ke Negeri Selangor serta tindakan Syabas memaksa Kerajaan Negeri meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat (Langat 2) yang menelan berbilion-bilion ringgit itu tiada tujuan lain.

"Apa yang diketahui ia hanya bertujuan memberi kontrak dan habuan keuntungan kepada syarikat-syarikat kroni yang rapat kepada pemimpin-pemimpin BN," jelasnya kepada pemberita selepas mesyuarat mingguan exco kerajaan negeri di sini, hari ini.

Dalam pada itu beliau menyatakan, Kerajaan Selangor dengan menggunakan teknologi rawatan air terkini telah mengenalpasti beberapa punca air yang telah dirawat dan boleh digunapakai bagi menampung keperluah rakyat Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Bagi menampung keperluan air kita akan mengambil air mentah dari bekas-bekas lombong yang banyak terdapat di seluruh negeri Selangor, pengambilan air bawah tanah, rawatan dan penapisan air singai, penggunaan air hujan dan juga air mentah dari takungan air hujan.

"Malah kerajaan negeri juga bersetuju dengan cadangan Persatuan Pengguna untuk memaksimakan penggunaan sumber-sumber air tersebut untuk menampung keperluan harian rakyat Selangor," jelasnya lagi.

Tambahnya lagi, cadangan ini merupakan alternatif yang lebih bermanafaat dan menjimatkan daripada projek pembangunan infrastruktur pemindahan air dari Pahang yang menelan belanja berbilion ringgit wang pembayar cukai.

Kerajaan negeri juga sedang mempercepatkan langkah bagu merawat air sungai untuk penggunaan sektor perindustrian di Negeri Selangor.

"Bagi tujuan ini kerajaan negeri telah meluluskan lesen pemindahan air mentah kepada anak syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), Konsortium Air Sdn Bhd yang mempunyai trek rekod dan kepakaran teknologi terkini dalam menguruskan dan merawat air.

"Sekali lagi kerajaan negeri memberi jaminan bahawa isu bekalan air tidak akan timbul malah ia mencukupi sehingga tahun 2020," sambungnya lagi.

Lantaran itu, kerajaan negeri bertegas untuk terus meneruskan tadbir isu bekalan air bagi memastikan rakyat Selangor terus mendapat manafaat pemberian 20 meter padu air percuma.Sumber: Harakahdaily

PR Kemuka Cadangan Konsep 'Rumah Sewa Hingga Milik Tanpa Faedah'

Posted: 15 Feb 2012 12:30 AM PST

SHAH ALAM,15 FEB : Pakatan Rakyat mencadangkan supaya kerajaan tidak menjadikan pembeli-pembeli perumahan Rakyat dan awam (PPR-PA) sebagai tindakan mengaut keuntungan berlebihan dan bukan bertujuan membela golongan yang memerlukan.
 
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata kerajaan seharusnya melaksanakan konsep 'Sewa Hingga Milik- Tanpa Faedah (SHM-TF) iaitu konsep sewaan yang dimasukkan sebagai bayaran kepada pembelian rumah.

"Sebagai contoh harga rumah RM35,000 dengan masa bayaran melalui sewa selama 25 tahun akan menjadikan bayaran bulanan hanya sekitar RM117 tidak termasuk kos penyelenggaraan bangunan kerana harga tersebut sudah dimasukkan nilai rumah tersebut.

"Kerajaan juga tidak perlu meminjam daripada KWSP atau institusi kewangan lain. Konsep ini akan juga mengurangkan kos pentadbiran kerana sistem kutipan sewa sedia ada sudah mencukupi.

"Ini adalah konsep semua menang - rakyat senang," kata Izzah yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam surat terbukanya kepada Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ,Dato' Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Tambah Izzah, Pakatan Rakyat menyokong penuh terhadap usaha murni skim pembelian rumah mampu milik untuk rakyat berpendapatan rendah, selagi pelaksanaan dibuat secara teratur. Ini jelas dinyatakan di dalam kenyataan akhbar rasmi dan memorandum Pakatan Rakyat kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) justeru tidak timbul persoalan bahawa kami tidak menyokong skim ini.

"Isu dasar bukanlah seperti tuduhan tidak berasas Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar yang mendakwa Pakatan Rakyat tidak yakin dengan kebolehan bakal peminjam untuk membuat bayaran - tetapi isu dasar adalah mengenai sumber dana untuk skim ini yang akan datang dari KWSP.

Kenyataan Menteri mengenai peranan KWSP juga telah menyebabkan timbulnya reaksi meminta penjelasan sepenuhnya bukan sahaja dari Pakatan Rakyat malah dari rakyat, ahli lembaga KWSP, MTUC dan CUEPACS kerana ia melibatkan tabungan simpanan hari tua pekerja, sedangkan sudah ada sumber dana lain yang dapat memberi manfaat kepada semua pihak terutamanya bakal pemilik sendiri," katanya.

Izzah menjelaskan, kadar faedah atau kadar keuntungan yang akan dikenakan ke atas pinjaman seperti yang diumumkan Timbalan Ketua Pengarah DBKL , Datuk Mohd Amin Nordin, (pada 31 Jan 2012) adalah 6.5 peratus, di mana 1 peratus adalah untuk kos perkhidmatan dan 5.5 peratus kepada KWSP.

"Kadar faedah 6.5 peratus terlalu tinggi kenapa kadar yang lebih rendah, seperti 2 peratus yang dikenakan kepada pinjaman mudah (soft loan) RM250 juta projek National Feedlot Center (NFC) melibatkan suami dan keluarga salah seorang Menteri dalam kabinet Kerajaan Pusat tidak digunakan.

"Kerajaan sepatutnya tidak membezakan di antara kadar faedah pinjaman untuk golongan kaya dengan golongan berpendapatan rendah. Pada kadar 6.5 peratus selama 25 tahun, harga rumah asal RM35,000 mencecah RM70,800, iaitu dua kali ganda harga rumah asal.

"Sekiranya kadar 2 peratus digunakan, sama seperti yang diberi oleh kerajaan BN kepada projek NFC, peminjam akhirnya hanya membayar sebanyak RM44,400." jelas beliau.

Katanya, pemberian kadar faedah yang hanya memihak kepada golongan atasan juga dilihat di dalam projek Lebuhraya Pantai Barat bernilai RM7 billion, di mana pinjaman mudah (soft loan) RM2.24 bilion diberikan oleh kerajaan pusat kepada Kumpulan Europlus pada kadar faedah 4 peratus, termasuk subsidi 3 peratus ke atas pinjaman komersil kumpulan tersebut.

"Untuk memenuhi aspirasi dan membela rakyat berpendapatan rendah, skim memiliki rumah PPR-PA ini juga mestilah diperluaskan kepada semua rakyat di seluruh negara kerana rakyat berpendapatan rendah bukan semuanya tinggal di Kuala Lumpur.

Skim ini mesti memberi peluang kepada semua penyewa tidak kira status ekonomi atau bangsa untuk memiliki rumah yang dapat memberi jaminan tempat tinggal serta menjadi asas membangunkan harta keluarga dengan mudah dan telus," katanya.

Justeru menurut Izzah , untuk memperkayakan lagi proses demokrasi "mengutamakan rakyat", dicadangkan penduduk PPR-PA diberi peluang melalui satu referendum memilih di antara tiga cadangan iaitu :

i) Cadangan Kerajaan untuk skim pinjaman tajaan KWSP pada kadar faedah 6.5 peratus;
ii) Cadangan untuk skim pinjaman mudah (soft loan) pada kadar faedah ala-'NFC' sebanyak 2 peratus; atau
iii) Skim Sewa Hingga Milik - Tanpa Faedah.

Pilihan (ii) dan (iii) boleh ditawarkan kerana Menteri telah mengeluarkan kenyataan bahawa Kerajaan memiliki dana mencukupi walaupun keputusan yang beliau ambil adalah untuk menggunakan dana KWSP.

"Pakatan Rakyat menerima cabaran berdebat yang dikeluarkan Menteri di mana tajuknya hendaklah "Apakah kaedah pembiayaian terbaik untuk Skim Pembiayaian Khas Program PPR-PA?".

"Debat ini juga mesti disiar langsung di kaca televisyen seperti mana debat di antara Ketua Menteri Pulau Pinang dan Presiden MCA akan disiarkan dalam saluran Astro. Ini barulah demokrasi yang berdasarkan keperluan rakyat untuk mendapat informasi telus dan tepat untuk membuat pilihan yang adil," ujar beliau.


Sumber: TVSNEWS

Program Sumbangan Beg Sekolah Di Desa Latania

Posted: 14 Feb 2012 05:00 PM PST

Desa Latania, Klang, 14 Februari 2012 - Sebanyak 100 buah beg sekolah telah disumbangkan kepada murid-murid dari keluarga berpendapatan rendah di flat Desa Latania hari ini.

Hadir menyampaikan sumbangan tersebut adalah YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas. Turut menghadiri program tersebut adalah Encik Manaf, Ahli Majlis MBSA dan Ketua Kampung, Tuan Haji Miswan.

Dalam program tersebut, YB Dr Xavier Jayakumar turut berucap memberi penerangan ringkas tentang program-program Kerajaan Negeri Selangor yang boleh dimanfaatkan oleh orang ramai.

Program tersebut telah dikoordinasikan oleh sukarelawan Encik Nageswaran dan Puan Saraswathy.

YB Dr Xavier Jayakumar berharap dengan sumbangan beg sekolah ini dapat membantu meringankan sedikit beban keluarga dan memberi keselesaan kepada murid-murid untuk ke sekolah.The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Pengisytiharan Calon Tanpa Persetujuan

Posted: 15 Feb 2012 07:33 PM PST

Walaupun saya bersetuju dengan pandangan Penasihat Parti DAP Kebangsaan, YB Lim Kit Siang, bahawa tugas mengambil alih Putrajaya bukanlah satu tugas kecil dan senang, ia memerlukan komitmen yang kukuh dan kuat dan Negeri-Negeri yang kini menjadi "kubu kuat" UMNO/BN perlu ditembusi, namun saya kurang bersetuju dengan pengumuman calon kawasan Parlimen Bentong bagi mewakili Pakatan Rakyat.

Pengumuman sepihak yang dibuat oleh Lim Kit Siang boleh dianggap sebagai membelakangi keputusan bersama yang dibuat didalam rundingan-rundingan diantara Parti Keadilan Rakyat-Parti Islam Se Malaysia-Democratic Action Party peringkat Negeri Pahang.

Kawasan Parlimen Bentong adalah kawasan yang diperuntukkan kepada Parti Keadilan Rakyat iaitu mengekalkan status quo jika tidak berlaku sebarang perubahan kawasan samada didalam bentuk persetujuan diantara parti-parti itu akan pertukaran kawasan atau didalam bentuk yang dilepaskan oleh Parti yang terakhir bertanding di kawasan itu iaitu mengambil kira senario PRU-12.

DAP Pahang sudah membuat pelbagai perisytiharan melibatkan kawasan-kawasan yang ditandingi oleh PKR didalam Pilihanraya yang lalu melibatkan 2 kawasan DUN di Pahang Timur, satu kawasan DUN di Jerantut dan kini kawasan Parlimen Bentong.  Trend ini adalah tidak sihat dan memanggil perbalahan.

Di kawasan Parlimen Bentong, Parti Keadilan Rakyat sudah pun mencadangkan dua nama dan kedua-dua mereka itu sedang menjalankan kerja masing-masing di kawasan yang begitu luas dengan rancangan Felda.  Dari segi pembahagian kaum, pengundi Melayu dan pengundi bukan Melayu adalah sama, dan jika tidak berlaku persengkitaan, kawasan Parlimen Bentong bakal dimenangi oleh PR, tetapi dengan perkembangan yang terbaharu ini, harapan PR untuk menang menghadapi jalan sukar.

DAP Bentong membayangkan bahawa jika PKR bertanding di kawasan Parlimen Bentong, mereka sanggup bertanding melibatkan tiga penjuru, maka tersenyumlah Barisan Nasional di Bentong.

Sebenarnya, PKR telah membuat kerja yang cukup berkesan di kawasan DUN Tanah Rata, Cameron Highlands sejak PRU-12 yang lalu.tetapi oleh kerana didalam PRU yang lepas kawasan itu ditandingi oleh DAP, maka PKR akur dengan keadaan itu walaupun jika calon PKR yang bertanding harapan menang adalah lebih cerah.

DUN Mentakab adalah DUN yang paling sesuai untuk PKR kerana pertaburan pengundi yang bercampur dengan majoriti kecil terdiri daripada pengundi-pengundi Melayu, tetapi DAP telah bertanding di kawasan ini sejak berpuluh tahun yang lampau dengan tidak pernah berjaya mengecilkan majoriti Barisan Nasional.  DAP tetap mahu mengekalkan kawasan itu walaupun trend pengundian di kawasan Mentakab ini sejak berzaman lagi tidak memihak kepada DAP.

Di DUN Damak pula, DAP telah membuat perisytiharan sepihak bahawa calon dari parti itu akan bertanding mewakili PR, walhal kawasan ini ditandingi oleh PKR menentang calon BN dan Bebas didalam PRU yang lepas.

Didalam Pilihanraya Umum yang lalu, calon yang dinamakan oleh DAP ini telah bertanding sebagai calon Bebas menentang calon Barisan Nasional dan calon Parti Keadilan Rakyat menyebabkan calon PKR kalah tipis.  Kali ini, calon bebas itu yang telah menyertai DAP telah dinamakan oleh DAP sebagai calon Pakatan Rakyat.

Saya bukanlah pemimpin PKR dan tidak ada kuasa untuk menentukan apa-apa, tetapi jikalah saya ini seorang Pengerusi PKR Negeri, dengan sikap saya yang sentiasa "panas", mungkinlah saya mahu menganjurkan supaya didalam PRU-13 ini, semua parti didalam PR bertanding di semua kawasan DUN dan Parlimen di Negeri Pahang.  Tujuannya bukan untuk menang, tetapi untuk menentukan parti yang mana yang lebih layak bertanding di dalam PRU-14 iaitu dengan mengambil kira bahawa mana-mana parti yang mendapat undi yang lebih didalam satu-satu kawasan itu layak bertanding bagi pihak PR didalam Pilihanraya Umum yang ke-14.  Sementara itu, UMNO/BN akan memenangi semua kerusi DUN dan Parlimen di Negeri Pahang.

Amin!

"Durian Runtuh" untuk Peneroka Felda

Posted: 15 Feb 2012 04:21 PM PST

Dari sumber bekas pimpinan tertinggi Felda telah dipetik bahawa setiap dari Peneroka Felda akan dapat RM30,000.00 apabila penyenaraian FGVHB dilakukan.  RM30,000.00 ini akan diberikan samada dalam bentuk tunai atau dalam bentuk saham.

Pemberian ini akan dilakukan sebaik sahaja Parlimen dibubarkan dan wang RM30,000.00 ini akan dijadikan bahan kempen UMNO/BN betapa penyenaraian FGVHB ini memberikan menfaat kepada peneroka-peneroka Felda.

Ini bukanlah kali pertama UMNO/BN menghulurkan wang tunai kepada peneroka-peneroka Felda bagi mengumpan undi peneroka-peneroka.

Semasa Pilihanraya Kecil Hulu Selangor, Najib Tun Razak telah menghulurkan RM1000.00 sebelum hari mengundi dan RM49,000.00 lagi selepas BN menang kepada peneroka-peneroka Sungai Buaya.  Hasil daripada rasuah politik ini penduduk Sungai Buaya yang sudah tertipu untuk menjadi jutawan telah merobah pendirian mereka dengan mengundi calon Barisan Nasional.

Mereka menjadi lupa akan penderitaan mereka bertahun-tahun; tanah mereka telah menjadi hakmilik syarikat-syarikat kroni UMNO/BN, apa yang dijanjikan kepada mereka bahawa mereka akan memperolehi RM1.2 juta menjadi "mimpi angan-angan" dan mereka mengharungi kehidupan dengan pendapatan kecil didalam lingkungan RM200.00 - RM500.00 dengan menjalankan bermacam-macam pekerjaan "odd jobs" yang tidak memberikan pulangan yang baik.  Mereka hidup menderita.  Tanah ladang mereka sudah tiada dan mereka juga tidak mempunyai apa-apa pekerjaan.  Penderitaan mereka itu dikongsi oleh anak-anak mereka dari generasi kedua dan ketiga.

Semasa Pilihanraya Kecil Kerdau, tiba-tiba ada wang cess sebanyak RM13,000.00 dibayar kepada peneroka-peneroka Felda Jengka 22 dan ada pula wang dari MPOB sebanyak RM4,000.00 dibayar kepada peneroka-peneroka Jengka 23.

Entah dari mana sumbernya wang cess ini tiada diketahui.  Kalau wang cess dari RISDA, sudah pasti wang itu sudah kehabisan semasa peneroka-peneroka menyerahkan ladang masing-masing untuk ditanam semula oleh Felda dan wang cess itu sudah digunakan oleh Felda untuk kos tanam semula.  Maka wang yang dikatakan wang "cess" ini pastilah bukan wang cess tetapi wang sogokan untuk meraih undi peneroka-peneroka Felda Jengka 22 itu untuk ombak perubahan menentang BN di Jengka 22 yang besar.

MPOB juga membayar insentif tanam semula sawit kepada peneroka-peneroka Felda Jengka 23 walhal puluhan rancangan Felda didalam kawasan Jengka tidak diberikan kemudahan yang sama, bahkan apabila MPOB dihubungi mereka menyatakan bahawa tidak ada peruntukan.

Maka peruntukan "mee segera" yang diberikan atas nama insentif tanam semula dari MPOB itu adalah wang untuk "rasuah politik" bagi mengembalikan sokongan peneroka-peneroka di Jengka 23 kembali mengundi UMNO/BN.

Pemberian wang sejumlah RM30,000.00 samada sebelum atau selepas penynaraian FGVHB yang akan diberikan kepada peneroka-peneroka Felda adalah satu lagi umpan rasuah politik yang akan dilaksanakan oleh UMNO/BN bagi mengekang kebangkitan peneroka-peneroka Felda.

Apakah kesannya nanti kepada peneroka-peneroka dari sudut hala tuju pengundian mereka?  RM30,000.00 adalah jumlah yang besar, apatah lagi jika diperolehi sekaligus.  Sudah pasti wang sebanyak ini boleh merubah pemikiran sesetengah peneroka-peneroka.

Kepada peneroka-peneroka yang tegar penyokong pembangkang, mereka bersyukur dengan "durian runtuh" ini tetapi undi mereka tetap diberikan kepada Pembangkang.  Kepada peneroka-peneroka yang baru hendak berjinak-jinak dengan Pembangkang, ada diantara mereka yang akan berpaling tadah.  Pengundi-pengundi atas pagar boleh dipengaruhi dengan pemberian wang rasuah ini!

Bagaimanapun, perlu diingat bahawa anak-anak peneroka Felda dari generasi kedua dan ketiga tidak mendapat imbuhan rasuah ini, kerana pembayaran itu hanyalah untuk peneroka-peneroka Felda sahaja.

Didalam satu-satu rancangan Felda bukan hanya sekadar didiami oleh peneroka-peneroka tetapi yang lebih ramai dengan nisbah yang jauh lebih besar adalah anak-anak peneroka Felda dari generasi kedua dan ketiga.

Golongan terbesar mereka ini tidak mempunyai pekerjaan yang tetap dan pendapatan yang stabil.

Golongan ini sangat mengharapkan bahawa Felda Plantation seluas 830,000 ekar itu dapat dimansuhkan dan tanah-tanah itu diagih-agihkan kepada mereka untuk menjadi peneroka baru supaya tidaklah lagi mereka perlu menumpang di rumah ibu-bapa mereka dan mengharapkan penghasilan ladang ibu bapa mereka untuk menumpang hidup.

Dengan penyenaraian FGVHB nanti, harapan mereka untuk menjadi peneroka baru hancur berkecai kerana tanah seluas 830,000 ekar itu akan dicagarkan oleh Felda kepada FGVHB untuk pulangan yang kecil yang mungkin tidak mencukupi untuk menampung kos yang kini ditanggung oleh Felda.

Peneroka-peneroka juga akan terus kerugian kerana Koperasi Permodalan Felda juga akan diserahkan kepada FGVHB dan saham peneroka-peneroka menghadapi risiko tidak lagi memperolehi dividen tahunan  sebanyak 15% setahun, Isa Samad didalam jawapan yang ditujukan kepada beliau menjawab bahawa "bergantung kepada untung rugi perniagaan."

Durian runtuh yang diumumkan oleh Perdana Menteri itu adalah wang rasuah politik dan inilah jenis politik yang diketahui oleh UMNO/BN, sebuah parti yang mengamalkan rasuah disemua bidang.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


The Palestinians and the Arab Spring

Posted: 15 Feb 2012 06:34 AM PST

“The Palestinian right to statehood remains the Arab people’s foremost cause.”

From WSJ
By ABDULLAH BIN HUSSEIN

Amman

A year has passed since the Arab Spring began to change our region, showing the determination of Arab men and women, especially youth. But a key issue remains unresolved: peace between Palestinians and Israelis. This month, in Amman, the parties sat across the negotiating table for the first time in 16 months. What message will the United States now send to them and to the people of the region?

I’ve heard it said that with all the regional change and uncertainty, there’s no point in restarting talks right now. This “wait-and-see” argument joins a long line of false excuses for why the parties can’t get negotiating. A changing region doesn’t preclude a settlement, it demands one. It is now, not tomorrow, that a settlement can show that political processes of negotiation and agreement can deliver what people want. It is now, not next year, that young people, Arab and otherwise, need to see the U.S., Europe and the rest of the democratic world mean what they say about justice for all.

Make no mistake about it: The Palestinian right to statehood and their cry for justice and a homeland free of occupation remain the Arab people’s foremost cause. In Jordan, the “final-status” issues—including borders, refugees, security and Jerusalem—are at the heart of our priorities. This means making real the promise of a viable, independent, sovereign Palestinian state, as part of a two-state agreement that resolves all final-status issues and guarantees security for Israel.

The two-state solution is supported by the U.S. and the rest of the Quartet (the European Union, the United Nations and Russia), and it is at the core of the Arab Peace Initiative, adopted unanimously by the 2002 Arab Summit in Beirut. Ours was an unequivocal statement of the Arab world’s commitment to a neighborhood of peace and acceptance, opening the way to a comprehensive settlement that would end the conflict, meet the Palestinians’ right to freedom and statehood, and give Israel acceptance and security. This Initiative was endorsed by the entire Muslim world—57 countries—and remains a cornerstone for peacemaking in the Middle East.

Yes, substantive negotiations are difficult. But what is difficult today may be next to impossible if we fail this time. In three months, the Arab Peace Initiative will have been on the table for 10 whole years. Meantime, Israel has continued to build settlements, particularly in Jerusalem, a flash point for global concern. Threats to holy sites, or efforts to change the city’s character by driving out Arab Muslim and Christian Jerusalemites, could stop peace for decades to come.

This coming spring, a new government will take office in Egypt. Momentous events are unfolding in countries such as Syria. People are raising questions about how they will be governed, and there is a feeling that everything hangs in the balance. In this environment, settling the region’s central conflict, a crisis in East-West relations for more than three generations, will show that the outside world can and will help us as we build a more just and optimistic future. It will place more weight on the balance in favor of moderation everywhere. If we stop trying, we leave our fates too much to chance, and leave the field to the extremists.

What is frustrating is that the components of a final agreement have been addressed in numerous rounds of negotiations over two decades. Still the parties, and by extension all of us, are failing to cross the finish line. This month’s launch of exploratory talks in Amman can now lead to substantive negotiations—first on borders and security, to resolve the issue of settlements once and for all, and then on remaining final-status issues. The Quartet has set a timeline to wrap up an agreement by the end of 2012. But it can’t happen unless we all build the environment for success. U.S. support is pivotal.

Across the entire Arab world, people are demanding freedom, dignity and hope. In Jordan we have charted our course through an irreversible, inclusive and evolutionary process of political, social and economic reform. Regional peace must be part of this future—for Palestinians, for Israelis, for all. There have been too many failed attempts. Can we all do it this time?

Abdullah II is king of Jordan.

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Pekan, Pahang

Posted: 15 Feb 2012 06:25 AM PST

DEMI RAKYAT

17 Februari 2012 (Jumaat)
1) 5.00 ptg – Hi-Tea di Felda Bukit Damar, Lancang

2) 7.30 mlm – Makan Malam di Restoran New Horizon, Kuantan

3) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 1 – Parlimen Paya Besar
Lokasi : PASTI Mahkota Aman, Batu 11, Jalan Gambang, Kuantan

4) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana 2 – Parlimen Pekan
Lokasi : Markaz PAS, Kampong Mengkasar, Pekan

5) Penceramah :
i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YB Dr Dzulkifli Ahmad
iii) YBhg Dato' Fauzi Abdul Rahman
iv) YBhg Ustaz Suhaimi Saad

Malaysia’s Opposition Leader Sees Early Elections

Posted: 15 Feb 2012 05:12 AM PST

From VOA

Malaysian opposition leader, Anwar Ibrahim, says he expects the Malaysian government of Prime Minister Najib Razak to call early elections within months despite one more year for the government's term in office to run. Anwar says the opposition is pegging its hopes of winning control of the government, for the first time in six decades, on policies promoting economic reforms.

Malaysia's opposition leader, Anwar Ibrahim, is predicting Malaysian Prime Minister Najib Razak will hold elections within months, well ahead of the end of the goverment’s full term in office in March, 2013.

Anwar, speaking to reporters in Bangkok, pointed to recently announced government income support programs as a sign the governing coalition parties were preparing the people for a national vote.

"I would assume that the elections are just around the corner. We had a discussion among the opposition coalition yesterday – most of them are not too convinced that the election will be very soon. But I told them – and I think it will be much sooner than later. But it's tough for us because the campaign period will be one week – the shortest in the world," he said.

Prime Minister Najib, who came to office in mid-term in 2009, has triggered this speculation of early elections in recent months.

Former Prime Minister, Mahathir Mohamad, has warned the ruling UMNO coalition to allow more time to boost support especially among the Chinese minority before holding elections.

Anwar said the opposition would be offering the people major economic reforms, including an end to programs that in the past led to affirmative action policies – known as the New Economic Policy – that provided the majority ethnic group, the Malays, with education, housing and employment preferences.

"So the [opposition] economic policy clearly states that we have to dismantle what we consider as obsolete race-based New Economic Policy to replace it with the Malaysian Economic Agenda which promotes growth, which has to bring back Malaysia into a growing vibrant economy, more competitive able to attract – as in attractive destination for investments," he said.

Anwar said Malaysia had fallen behind on the regional economic ladder over the past 20 years as other countries such as South Korea, Taiwan, Singapore, Thailand, Vietnam and more recently the Philippines, captured a larger share of foreign investment, growth and competitiveness. He said if he won the election his government would also look to address corruption, assist the poor and the marginalized communities.

The governing United Malays National Organization – UMNO – which has led Malaysia since independence in 1957 has been facing increasing challenges from the opposition parties over recent years, especially in state elections.

Under Anwar the opposition made strong gains in national elections in 2008.

Anwar, a former finance minister under Prime Minister Mahathir, has faced a long political battle after he was sentenced to six years in prison for corruption in 1999 and another nine years for charges of sodomy.

But a federal court in 2004 quashed the second conviction and he was released. In January this year the Court again acquitted Anwar on a second sodomy charge. The Malaysian prosecutors are appealing the verdict.

Malaysia’s Anwar Ibrahim Swerves MidEast Minefield As Election Looms

Posted: 15 Feb 2012 05:01 AM PST

From Forbes

Recently acquitted in a controversial sodomy trial, Malaysia's Anwar Ibrahim is again in hot water, this time over remarks supportive of Israel, a no-no for many of his Muslim voters. Both his allies and enemies have demanded that he retract his comments to the Wall Street Journal. This is yet another distraction ahead of possible elections later this year. As a former deputy prime minister, Anwar knows a thing or two about campaigning. He knows that the vote could make or break his multiracial opposition coalition, which won five out of 13 states in 2008 but faces a tough climb to pull off a federal parliamentary majority. Speaking Tuesday night at the Foreign Correspondents Club of Thailand, Anwar said his coalition was anticipating a snap election in May or June. But his personal view was that it could come sooner. "I assume an election is just around the corner," he said. He joked that he could read the mind of the ruling coalition. "I used to be one of them."

Indeed, Anwar was a go-to guy for Western investors in the 1990s, before Malaysia's miracle economy ran aground and bankers moved onto greener pastures. Ambitious Anwar was turfed out in 1998 by vengeful premier Mahathir Mohamad, who has used the latest controversy to smear Anwar as a trojan horse for Jewish and American interests. This is standard fare in Malaysia's right-wing media, which hews closely to the government line and is either state-run or controlled by political parties. This is the same media in which the election campaign will be waged, though online news channels have replaced the mainstream media among wired youth. Yet television and radio remain popular in rural areas where key seats will be fought and won. "We're talking about an election without any access to media," Anwar complained.

Prime Minister Najib Razak, who took power in 2009 and has struggled to revive Malaysia's economic potential, has taken his own potshots at Anwar. Asked Tuesday about his policy on Malaysia's lack of diplomatic relations with Israel, Anwar refused to answer directly, instead talking up reconciliation between Palestinian factions. "The legitimate aspirations of the Palestinian people must be respected. To my mind, this has not happened." Last month he told the WSJ, "I support all efforts to support the security of the state of Israel." Yes, that was the line that got him in trouble. Now the spiritual leader of the conservative Muslim party in Anwar's coalition has demanded that he either retract his statement or sue the WSJ. Anwar joked repeatedly during his talk about being a 'Jewish agent', raising his eyebrows at the apparent absurdity.

However, he omitted to mention that he had used the same smear against Najib in 2010 over the hiring of public relations firm APCO, which Anwar called an Israeli front. He was censured by a parliamentary committee for remarks made at a press conference concerning APCO's work for Najib. To critics, this is classic Anwar: serving up one message for an international audience and another for his Malay-Muslim base. Yet the notion of Anwar as a Jewish agent is risible. As he pointed out, he flew to Bangkok after spending three days in Qatar where he met representatives of Hamas and Fatah, amongst others. As a former Muslim youth leader inspired by Islamic revolution in Iran, Anwar has his 'brotherhood' bona fides.

Coincidentally he spoke in Bangkok on the day when a group of Iranians detonated explosives in what Israel has called a failed terrorist plot against its diplomats. Southeast Asia may seem remote from the sectarian and geopolitical tensions of the Middle East, but its politics and security can't be separated from the wider world. Should Israel bring the fight to Iran, more ripples can be expected. And more Malaysian politicking.

Cows And Condos Scandal Highlights Malaysia’s Faded Reforms

Posted: 14 Feb 2012 09:54 PM PST

From Reuters

A scandal centred on cows and luxury condos raises the chances that Malaysian elections will be delayed and highlights Prime Minister Najib Razak’s stuttering efforts to reform the corruption-prone Southeast Asian nation.

“Cowgate,” as it has inevitably been dubbed, is providing rich fodder for the opposition as it digs up dirt on a publicly funded cattle-rearing project that it says was used as a personal fund for the family of one of Najib’s ministers.

It is not the first corruption scandal to hit Najib and his long-ruling United Malays National Organization (UMNO), but the farmyard connection makes it a potentially damaging one because rural Malays – the bedrock of UMNO’s support – may relate to it more easily than to more obscure financial matters.

“The cow issue is God-given,” Zuraida Kamaruddin, the head of the women’s wing of the opposition People’s Justice Party, told Reuters following a speech at a recent rally, which she punctuated with the occasional “moo” for comic effect.

“This time we have real evidence that proves their mismanagement.”

The family of Women, Families and Communities Minister Shahrizat Abdul Jalil is accused of using 250 million ringgit ($83 million) in soft government loans meant to develop the cattle project to buy luxury apartments, expensive overseas trips and a Mercedes.

Meanwhile, the National Feedlot Centre (NFC) project was found by the auditor-general to have done little to reach its initial goal of making the country 40 percent self-sufficient in beef production by 2010.

Najib last month froze the assets of the NFC, which is under investigation by Malaysia’s anti-corruption commission. With fresh allegations appearing almost daily on the country’s lively Internet news sites, the scandal adds to growing temptations for him to delay elections that must be called by April 2013.

The 58-year-old son of a former prime minister had been expected to call the polls around April, before a looming global slowdown risked hurting Malaysia’s trade-dependent economy.

But with the U.S. economy showing signs of recovery and the euro zone not yet imploding, he may feel he can wait and hope for the scandal to blow over while recent government handouts to poorer families take effect.

Gross domestic product figures out on Wednesday are expected to show Southeast Asia’s third-largest economy slowed in the last quarter of 2011 but still grew at a brisk annual pace of 5 percent.

The risk for Najib is that the scandal could balloon further or set off other allegations of graft, implicating other members of his government and giving a further boost to opposition leader Anwar Ibrahim. Anwar was acquitted on sodomy charges last month, leaving him free to campaign.

The ruling Barisan Nasional coalition is expected to hold on to its parliamentary majority after historic gains by the opposition in 2008. But the NFC scandal adds to the difficulty Najib faces in recapturing the coalition’s once impregnable two-thirds majority and winning a mandate to keep up with his tentative reforms.

That could set off an internal power struggle, with many expecting Najib’s more conservative, less reform-minded deputy Muhyiddin Yassin to launch a bid for the UMNO leadership.

“There are people within UMNO who don’t want any change at all,” said a Kuala-Lumpur-based fund manager who asked not to be identified. “If Muhyiddin comes in … he’s an old fashioned sort of politician and the market won’t react well.”

FADING REFORMS

Malaysia, once mentioned in the same breath as South Korea and Singapore as an Asian “tiger” economy, has mostly disappointed since the region’s financial crisis of 1997 as it struggles to revamp an economy centred on commodities and low-end manufacturing. Corruption has worsened, with the country sliding to 60th in Transparency International’s global ranking of graft perceptions last year compared to 33rd in 2002.

Najib has reached out to Malaysia’s middle class as a reformer, promising to replace repressive security laws and wean the country off a race-based economic system that has alleviated poverty but increasingly stunted growth, fuelled corruption and turned off foreign investors.

But he has watered down or backtracked on many of his key pledges, encountering opposition from within UMNO and its network of corporate interests that benefit from the system of ethnic Malay privileges.

Najib announced a significant overhaul of the system in 2010 named the New Economic Model (NEM), most of which has not been implemented.

“The NEM is not only dead but has also been effectively buried under a new avalanche of preferential policies and contracts that run against the open, transparent and accountable system promised,” said Lim Teck Ghee, the director of Malaysia’s Centre for Policy Initiatives.

Cowgate is a gift for critics who say little has changed on Najib’s watch since 2009 other than the rhetoric.

In the first major red flag over its operations, the auditor-general said in a report last year that the NFC had failed to set up a network of satellite farms and produced less than half of its target of 8,000 head of cattle by 2010.

Whistleblowers, the opposition and Malaysia’s irreverent blogosphere then took up the baton. The opposition has cited accounting and property documents, the authenticity of which has not been disputed, showing that around 62 million ringgit was spent by family members on — among other things — several up-scale apartments in Kuala Lumpur and Singapore, land and a $180,000 Mercedes.

The NFCorp company that runs the centre is undeniably a family affair, which critics say epitomizes the cozy relations between UMNO and well-connected families and businesses. Its chairman is Mohamad Salleh Ismail, Shahrizat’s husband, and all three of their children are directors.

Shahrizat has denied any personal wrongdoing and has filed a defamation suit against two opposition members, including Zuraida. Wan Shahinur Izmir Salleh, Shahrizat’s son and NFCorp’s chief executive, has said the company was allowed to use the loan at its discretion and that the properties were bought to earn rental income.

Even some UMNO members are not convinced by the explanation, however, and have called on Shahrizat to quit. Influential former prime minister Mahathir Mohamad has added his voice to calls for her dismissal.

“It looks ugly,” said Shahrir Abdul Samad, an UMNO member of parliament for the southern state of Johor and a former cabinet minister. “This was an opportunity for him (Najib) to show he could handle a crisis.”

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Komuter KTMB Papa Kedana, Lambat, Lantai Pecah

Posted: 15 Feb 2012 01:40 AM PSTAduan Rakyat.Com, 15 Feb 2012 - Perkara ini telah lama saya harungi, amat lama. Malangnya semakin hari semakin teruk. Maintenance komuter tidak dijaga, sering rosak di tengah jalan atau di mana-mana stesen keretapi di mana saya terpaksa bertukar tren.

Ataupun perjalanan tertangguh dan terpaksa menunggu lebih lama lagi. Lantai train ada yang takut hendak dipijak kerana menjadi terlalu lembut sehinggakan terasa seperti nak pecah. Pergerakan tren pula terlalu lambat.

Saya tidak faham mengapa KTMB ibarat papa kedana dalam banyak-banyak sistem tren yang lain di mana penjagaan maintenance serta perjalanan tidak tepat pada masa lagi lembab.

Kata nak naik taraf perkhidmatan seperti swasta tapi swasta pada nama sedangkan segalanya sama seperti dahulu. Memang ada nampak perubahan dan peningkatan tapi berapa peratus berbanding dengan konsesi perkhidmatan keretapi lain yang muncul terkemudian daripada KTMB tetapi mampu memberi perkhidmatan yang jauh lebih bagus, selesa dan tepat pada masa.

Saya sudah naik bosan dengan rentak perkhidmatan KTMB ini dan tak tahu la bila nak sedar dan berubah. Yang sengsara kami pengguna perkhidmatan ini kerana kami bukan naik free, kami bayar!

Ke mana perginya wang keuntungan yang telah bertahun-tahun di pungut dan mengapa tidak digunakan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan, kelancaran perjalanan serta kualiti tren yang disediakan untuk kami yang membayar segala perkhidmatan yang diberikan.

BERUBAH DAN BUAT SESUATU KTMB. JANGAN JADI SEPERTI KATAK DI BAWAH TEMPURUNG DAN NAK TUNGGU ADA KEJADIAN BARU NAK BERTINDAK. PERKHIDMATAN TREN YANG BARU PERGI BALIK KE IPOH PUN ORANG DAH KOMPLEN SAMPAI MASUK BERITA. ITUPUN TAK SEDAR LAGI?

By: Hannah

Sumber dari : http://www.aduanrakyat.com.my/perkhidmatan-komuter-teruk-lambat-lantai-pecah

Ex Jeneral di Port Dickson 17 Feb 2012

Posted: 14 Feb 2012 07:37 PM PSTCERAMAH UMUM
17 Febuari 2012 , Jumaat
Jam 9 malam
Di Markas Pakatan Rakyat, Sirusa, Batu 4, Port Dickson (rumah Pak Ngah)
Penceramah :
- Brigadier Jeneral (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab
- YB Dato' Kamarul Baharin Abbas
- Wan Fauzuldin Wan Samad (Pesara Tentera/Blogger)

Semua dijemput hadir

YB Dato Ir Amiruddin 22 Feb 2012 di Seremban

Posted: 14 Feb 2012 07:37 PM PSTCERAMAH PERDANA
Tarikh : 22 Feb 2012 , Rabu
Masa : 9 malam
Batu 8, Pekan Pantai, Jalan Jelebu, Seremban
Penceramah :
- YB Dato Ir Hj Amiruddin
- YB Cha Kee Chin
- Dr Badrul Amin Baharon
- Dr Abd Aziz Bari
- Zulkefly Mohamad Omar

Semua dijemput hadir

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Pancing Jangan Tak Pancing !!!

Posted: 14 Feb 2012 08:25 PM PST

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Ceramah 19 Februari 2012

Posted: 14 Feb 2012 08:38 PM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang