Pengikut

Nuffnang

Khamis, 9 Februari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Taklimat Bantahan Penyenaraian FGVHB

Posted: 09 Feb 2012 11:41 AM PST

Selaku Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Negeri Pahang saya telah meminta kerjasama semua Ketua-Ketua Cabang dan semua Anggota Jawatankuasa Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR di peringkat Cabang-Cabang di Negeri Pahang untuk menghadiri Taklimat Bantahan Penhyeraian FGVHB pada 16hb Februai 2012 jam 3.00 petang di Pejabat PKR Kuala Krau.

Taklimat ini akan menerangkan isu penyenaraian dan kenapa PR/PKR membantahnya.  Tindakan bantahan ini akan dibuat di semua cabang-cabang PKR Negeri Pahang dan Dato Fauzi Abdul Rahman, selaku Pengerusi PKR Negeri Pahang akan diminta mengetuai tindakan bantahan ini.

Program bantahan ini akan diisikan dengan penandatanganan Memorandum Bantahan serta penandatanganan diatas kain putih setiap satu berukuran 3 meter.

Kempen bantahan ini bermula dari sekarang hingga 28hb Mac 2012 dan pada 29hb Mac 2012 akan diadakan Himpunan Besar-Besaran di Kuala Lumpur yang dijangka akan dihadiri oleh Ketua Umum PKR, Dato Seri Anwar Ibrahim; manakala pada 29hb Mac 2012 akan diadakan Himpunan bagi penyerahan Memorandum Bantahan kepada Perdana Menteri, Dato Seri Mohd Najib Tun Razak.

Kain Putih yang ditandatangani dari setiap Negeri akan dicantumkan dan setiap Negeri akan terlibat menjinjit kain putih tersebut yang dijangkakan akan melibatkan sepanjang 1 kilometer dari Masjid Putra ke Pejabat Perdana Menteri.

Semua anggota PKR Negeri Pahang dialu-alukan untuk menghadiri Taklimat Bantahan yang akan diadakan pada 16hb Februari 2012 jam 3.00 petang di Pejabat PKR Kuala Krau tersebut.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Dr Don: MAS-AIRASIA share swap is a “NATIONAL TRAGEDY!”

Posted: 09 Feb 2012 10:13 AM PST

Dr. Mohamad Don a.k.a. Dr Don, one of the pioneers of MAS wrote: Malaysia Airlines grew from a small Domestic & Regional Carrier to a major player in Airline Premier League. Engineering developed from a Line Maintenance Facility to become a major Aircraft Overhaul Facility in the region (initially supported by expatriate staff but ultimately [...]

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


NOH OMAR BERTERUSAN PERTAHANKAN LEMBU NFC JADI PUNCA ISU SHAHRIZAT DI TONJOLKAN ~ RAFIZI

Posted: 09 Feb 2012 12:44 AM PST


16 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, kenyataan Menteri Pertanian, Datuk Seri Noh Omar yang mempertahankan National Feedlot Corporation di Parlimen menjadi titik penting dalam isu berkenaan.

Selepas kenyataan itulah, beliau menerima satu salinan buku tunai berhubung projek fidlot tersebut melalui e-mel, kata Rafizi dalam satu wawancara dengan Malaysiakini minggu lalu.

Katanya, serangan PKR sebelum itu hanyalah berhubung
pengunegarahan projek kepada anggota keluarga menteri, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, yang tidak mempunyai pengalaman dalam bidang ternakan lembu.

Isu utama yang ditonjolkan PKR sebelum itu juga melibatkan prestasi projek berkenaan yang menurutnya tidak mencapai sasaran.

"Jika Noh Omar (kiri) tidak pergi ke Parlimen dan kata 8,000 lebih
lembu itu satu kejayaan nasional, (isu itu) mungkin mati di situ saja," katanya.

Selepas kenyataan Noh Omar pada awal November itu, Rafizi berkata kemudiannya menerima salinan penyata yang menyenaraikan bayaran tunai itu daripada seorang yang tidak dikenalinya.

"NFC berkeras untuk mengetahui siapakah pemberi maklumat itu kerana mereka tidak mahu pendedahan lanjut.

"Tapi daripada cara email itu ditulis, (saya tahu pemberi maklumat itu) bukanlah kartel (daging) atau pekerja yang tidak puas hati," katanya yang tidak mengenali individu berkenaan.

Sebaik sahaja beliau menerima buku tunai itu, Rafizi berkata, beliau kemudiannya menyemak senarai berkenaan untuk mengesan pembayaran yang diragui.

"Bayaran untuk kondominium, dan juga kepada pemaju hartanah mewah tidak... masuk akal dengan syarikat seperti itu," katanya.

Selepas itulah PKR mengetahui mengenai pembelian hartanah, termasuk kondominium mewah di Bangsar, Kuala Lumpur.

"Kita sudah tahu perkara ini apabila kita mendapat buku tunai itu tetapi kita turun (untuk periksa). Saya rasa kami ambil masa
dua hingga tiga minggu sebelum sidang akhbar pertama untuk mendedahkannya."

Katanya, 50 peratus daripada usaha itu merupakan kerja-kerja yang dijalankan untuk mengesahkan pembelian tersebut, termasuk melawat sendiri hartanah tersebut dan juga membuat semakan melalui sumber awam.

"Jadi 15-20 peratus lagi itu sebenarnya mengikut naluri dan risiko yang kami ambil... kerana jika anda mahu dapatkan dokumen lengkap, saya tidak fikir anda akan dapat apa-apa," katanya.

malaysiakini/-

ANTI ZINA DILANCAR LAGI SEMPENA HARI KEKASIH ~ DR HALIMAH ALI

Posted: 09 Feb 2012 12:39 AM PST

SHAH ALAM, 9 Feb: Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengambil inisiatif untuk melancarkan gerakan pencegahan zina sempena Hari Kekasih.Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali berkata, gerakan itu akan menumpukan kawasan-kawasan yang selalunya menjadi tumpuan anak-anak muda memadu asmara seperti pusat membeli-belah, kawasan tasik dan dataran di sini."Kita akan adakan ekspedisi dakwah di tempat-tempat yang menjadi tumpuan pasangan muda-mudi.

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Bandingkan Pengurusan Pakatan Rakyat dengan UMNO/BN

Posted: 08 Feb 2012 05:30 PM PST


Rakyat boleh menilai sendiri ketelusan pentadbiran. Selangor sekarang sudah punyai simpanan tunai sebanyak RM 1.9 bilion. Sebab itu Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat mampu beri air percuma kepada rakyat disebabkan kedudukan kewangan yang kukuh.

PESTA PONGGAL 5 FEB - PORT DICKSON

Posted: 08 Feb 2012 05:24 PM PST

Dua lagi kondo milik keluarga Shahrizat di Singapura RM34.6 juta

Posted: 08 Feb 2012 05:03 PM PST

PETALING JAYA 8 Feb: KEADILAN terus membongkar skandal penyelewengan dana National Feedlot Corporation (NFCorp), apabila mendedahkan dua lagi pembelian unit kondominium mewah oleh keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil di Singapura, berharga RM34.6 juta.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, kondominium mewah yang dibeli pada 27 Mei 2010 itu dimiliki suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail yang juga Pengerusi NFC dan anak mereka, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh.

Kondominium berkenaan- masing-masing berharga RM17,205,209 dan RM17,357,575- dibeli di Marina Bay Suites, yang terletak berhampiran restoran mewah milik keluarga menteri itu di Brawn Steakhouse.

Keluarga Shahrizat juga kata Rafizi, perlu membayar RM173,000 sebulan untuk membayar balik pinjaman yang dibiayai oleh United Overseas Bank Limited (UOB) dan Malayan Banking Berhad (Maybank).

"Persoalan yang lebih besar ialah bagaimanakah keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil mampu menanggung bayaran balik bulanan yang cukup besar?," Soal Rafizi ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini hari ini.

Menurut Rafizi, kemudahan pembiayaan dipercayai diluluskan sebagai urusan timbal balik kerana NFC dan syarikat berkaitan yang dimiliki keluarga Shahrizat, mempunyai deposit yang besar di bank-bank berkenaan.

"Deposit tersebut adalah sebahagian dari dana RM250 juta yang diluluskan bagi tujuan operasi Pusat Fidlot Kebangsaan yang gagal mencapai sasaran yang ditetapkan," kata Rafizi yang turut mengakui mengupah penyiasat persendirian untuk mendapatkan maklumat itu.

Menurutnya, KEADILAN sebelum ini mengemukakan bukti S$530,000 (bersamaan RM1.3 juta) telah dipindahkan dari dana NFC kepada Meatworks (Singapore) Pte Ltd, bagi tempoh 3 bulan antara Oktober hingga Disember 2010.

"Saya percaya banyak lagi pemindahan wang seperti ini berlaku untuk membiayai perniagaan milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil di Singapura.

"KEADILAN juga mengesyaki perniagaan-perniagaan ini digunakan untuk mengumpul harta peribadi di Singapura, termasuklah mendapatkan pinjaman bagi membeli kondominium-kondominium mewah di Singapura," ujarnya.

Dengan pendedahan terbaru ini, katanya, jumlah keseluruhan harta peribadi keluarga Shahrizat yang ditampung oleh dana awam RM250 juta yang diberikan kepada NFC ialah 62,160,913.

Ia termasuk pembelian dua unit kondominium One Menerung di Bangsar dan sebuah lagi di Orchard Scotts, Singapura, pembelian Mercedez Benz, dan dua lot tanah di Putrajaya seperti yang didedahkan sebelum ini.

Link:-http://www.keadilandaily.com/skandal-nfc-dua-lagi-kondominium-di-singapura-rm34-6-juta/

Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) VS Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia (SARA)

Posted: 08 Feb 2012 04:31 PM PST

Kerajaan menawarkan Bantuan RM 500 kepada rakyat, namun SARA atau Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia mohon rakyat hutang kembali sebanyak RM 5000.

Dana disediakan untuk pelaburan dan hutang rakyat sebanyak RM 500 juta dan juga subsidi RM 100 juta untuk 100 ribu rakyat berhutang melalui pelaburan.

Apakah ini bentuk rolling money UMNO/BN dalam keadaan terdesak mencari sumber dana bagi menampung sasaran 5.2 juta rakyat yang mahu diberikan RM 500.

Rakyat tertanya-tanya daripada manakah dana untuk menampung jumlah hampir RM 26 bilion bagi 5.2 juta rakyat sasaran pemberian RM 500?

Ini kita perlu fikirkan bersama, dalam keadaan negara pernah ketirisan RM 28 bilion akibat rasuah dan salah urus tadbir, dari mana sumber dana tersebut?

Apakah wang rakyat dalam KWSP atau Amanah Raya menjadi sasaran sepertimana FELDA meminjam RM 6 bilion daripada KWSP?Ini Kerajaan perlu jawab.

Apa pandangan rakyat?

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NOH OMAR PERTAHAN LEMBU NFC JADI TITIK PENTING ISU LEMBU SHAHRIZAT ~ RAFIZI

Posted: 09 Feb 2012 12:41 AM PST

BAZAR JALAN JELATEK AMPANG DIARAH TUTUP ~ FAEKAH

Posted: 09 Feb 2012 12:12 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang