Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 28 Januari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Ceramah dan Kenduri Kesyukuran di Felda Jenderak Utara

Posted: 28 Jan 2012 06:31 PM PST
Ceramah dan Kenduri Kesyukuran di Felda Jenderak Utara

Posted: 28 Jan 2012 04:49 PM PST

Sungguh tidak aku sangkakan.  Begitu ramai bergotong royong untuk melapah lembu dan bergotong royong memasak.  Sebelum ini tak aku kenali mereka.  Tapi untuk menyediakan kenduri kesyukuran di Felda Jenderak Utara ini begitu ramai datang ke rumah Sdr Aliayasak Idris/Noryati Ghani untuk sama-sama melapah lembu yang disembelih dan memasak.

Pada tengah hari 28.1.12 itu kami makan pula beramai-ramai, ada ulam raja dan ada budu.  Sungguh menyelerakan aku.  Bab budu ini, memang dari kecil lagi aku suka budu.  Mungkin kerana nenek sebelah ibu aku berasal dari Pasir Mas, Kelantan.

Masa aku kecil-kecil dulu, nenek aku itu berniaga budu di pekan-pekan sehari, dan kalau pada hari cuti sekolah, aku turut membantu nenek aku berniaga budu.  Harga budu pada masa itu tidaklah mahal seperti hari ini.  Masa itu harga budu yang dijual dalam pot susu hanyalah RM0.30 bagi setiap pot.  Orang Pahang tidak panggil budu, tapi dengan nama PEDA.

Haji Ibrahim, Ketua PAS Felda Jenderak Utara yang juga Imam di Masjid Felda Jenderak Utara mengepalai kerja masak memasak.  Gulai kari yang dimasak sungguh menawan rasa, dan sebelum dijadikan gulai, kami meratah daging-daging lembu pacak dan dibuat juga soup.

Sedapnya sampai ke tulang hitam.  Tak sangka aku boleh meratah daging lembu itu dengan banyak sehingga Kak Hendon berkata "Bah, hati-hatilah makan daging tu, nanti mudharat."

Apabila Kak Hendon berbunyi begitu memang aku terus berhenti kerana dia tahu tahap kesihatan aku dan memang dipesankan oleh anak aku, Surina, yang kini menyambung pelajaran ke Australia kepada ibunya seperti berikut, "Mama tengok-tengohkan Abah tu, jaga sikit makan dia, jangan lebih dari setengah pinggan, dan jangan makan banyak daging, banyakkan sayur-sayuran, banyak minum air suam dan air kosong, jangan minum air yang manis."

Pada maghrib itu, saya dan rakan-rakan pergi memenuhi Masjid Felda Jenderak Utara, Haji Ibrahim mengimamkan solat Maghrib dan kemudian solat Hajat.

Haji Ibrahim bukanlah Imam yang diberi gaji seperti imam-imam lain, beliau dilantik oleh masyarakat Felda Jenderak Utara menjadi Imam.  Dan di Jenderak Utara bukan sahaja beliau menjadi Imam, tetapi semua urusan melibatkan jenazah disempurnakan oleh Haji Ibrahim, juga kenduri-kendara disana, kerana Haji Ibrahim ini adalah pakar memasak.

Selepas Maghrib di Masjid, kami pergi ke rumah Aliayasak, kami makan beramai-ramai.  Dan selepas itu barulah kami pergi ke Markas PAS Felda Jenderak Utara.  Ado mak.  Ramainya manusia.  Tak pernah seramai itu menghadiri Ceramah yang diadakan di Felda Jenderak Utara sebelum ini.

Semua hadirin mahu melihat dengan lebih dekat Putri Reformasi, anak sulung Dato Seri Anwar Ibrahim, dan tidak ada sesiap meninggalkan Majlis sehinggalah YB Nurul Izzah selesai memberikan ceramah tepat jam 12.00 malam, dan selepas itu beliau dikerumuni oleh para hadirin, semuanya mahu bergambar dengan beliau.

Inilah gambaran bahawa Nurul Izzah diterima oleh masyarakat, dan Putri Reformasi ini diterima untuk menerajui Negara ini didalam jangka yang terdekat.  Dimana tumpahnya nasi jika tidak ke kuahnya.

Dan perjuangan rakyat di DUN Jenderak maju dan mengatur tapak untuk bersama-sama rakyat Negeri Pahang menawan DUN Pahang.  Insya Allah!

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Distributing Oranges to Residents

Posted: 28 Jan 2012 08:34 AM PST

Every year, in the week before Chinese New Year, Sivarasa would meet residents to wish them Happy Chinese New Year and giving out oranges as a token of good wishes and blessings. 2012 is no different and Sivarasa was present at the Chinese New Villages of Subang and Sungei Buloh as well as at the Night Market at Matang Pagar and morning market at Desa Jaya.
Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Jangan Putar Belit Kenyataan Demi Menghambur Fitnah

Posted: 28 Jan 2012 05:43 AM PST

Saya diwawancara oleh Wall Street Journal pada hari Khamis, 26hb Januari 2011. Antara soalan yang ditanya kepada saya adalah berkaitan dasar luar negara dan isu Palestin. Saya tuntas menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi. Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati. Berikut adalah jawapan yang saya berikan:
“I support all efforts to protect the security of the state of Israel,” said Mr. Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.
Pendirian saya ini ternyata sejajar dengan prinsip perjuangan Parti Keadilan Rakyat yang menjunjung tinggi prinsip Keadilan Sejagat dan tegas membela hak mereka yang dizalimi. Selain itu pandangan saya ini ternyata selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab (Arab Peace Initiative) yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution. Malahan dasar luar negara juga menekankan prinsip Penyelesaian Dua Negara sebagaimana yang diungkapkan YB Menteri Luar ketika Perbahasan Perhimpunan Agung PBB Sesi ke-66 pada 27hb September 2011 di New York (GENERAL
DEBATE OF THE 66TH SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY). Beliau menyebut:

“..Malaysia fully supports the legitimate rights of the Palestinian people for an independent State of Palestine, based on the two-state solution, taking into account the security concerns of both parties (Israel and Palestine).”
Ternyata dari kenyataan Menteri Luar Negara, dasar Malaysia adalah bersedia menghormati hak rakyat Palestin dan Israel untuk menikmati keamanan dan kedamaian. Akan tetapi kesediaan kita pastinya bergantung kepada syarat selagi mana hak rakyat Palestin tidak dicerobohi. Justeru saya memberi amaran keras kepada mana-mana pihak yang cuba memutar belit kenyataan saya semata-mata mahu menyebar fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin. Pendirian Parti Keadilan Rakyat adalah tuntas membela hak sesiapa sahaja yang dirampas dan dizalimi. Iltizam untuk memastikan keadilan buat semua tidak pernah surut malah pastinya digilap dan diperkukuh.
ANWAR IBRAHIM

Debat Dituntut Dalam Islam Tapi Najib Elak Untuk Sorok ‘Sesuatu’

Posted: 28 Jan 2012 01:46 AM PST

Keadilan Daily

Budaya debat antara pemimpin selaras dengan tuntutan al-Quran dan menjadi tradisi kepimpinan silam tamadun dunia, kata Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty.

Sambil memetik Surah An-Nahl: 125, beliau berkata budaya itu lumrah ilmuan dan kepimpinan silam kerana kebenaran akan lebih terserlah dan pandangan baru dapat dicerna demi kepentingan negara dan rakyat.

"Lebih penting, rakyat diberi peluang menilai secara empirikal dan adil akan ketrampilan dan keikhlasan kepimpinan yang diberi amanah mengurus negara pada masa depan.

"Inilah demokrasi sebenar yang dituntut oleh rakyat," katanya pada kenyataan media, hari ini.

Dr Muhammad Nur kesal dengan keengganan Datuk Seri Najib Razak menyahut seruan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk berdebat secara terbuka mengenai isu politik, ekonomi dan kebajikan rakyat yang sedang hangat diperkata.

"Pemimpin yang enggan bersemuka dan bertentang mata memberi persepsi ketidakikhlasan dan ketidakjujuran. Ia mempamer bahawa ada rahsia yang mahu disorok.

"Apakah sebenarnya mahu disembunyikan dari rakyat itu?  Umno wajib menjelaskannya," kata beliau yang menganggap alasan parti itu sebagai memual dan menjengkelkan.

Beliau menyifatkan keengganan Najib berdebat adalah manifestasi dari lesunya daya fikir dan intelek kepimpinan Umno dalam politik semasa yang mengamal budaya telus dan terbuka.

"Najib sebenar lebih beruntung kerana dikelilingi ratusan pegawai dan pembantu yang bersiap siaga dengan bekalan idea dan maklumat," kata beliau.

Beliau juga percaya Umno belum berhenti dari muslihatnya untuk memperbodoh dan menindas minda rakyat untuk kekal berkuasa dan meneruskan penyelewengan tanpa sekatan.

Katanya, KEADILAN kesal kerana Umno yang memerintah sejak 54 tahun lalu, menghina dan merendah-rendahkan kemampuan rakyat Malaysia membuat penilaian.

"Jika benarlah rakyat masih belum mampu menerima debat kepimpinan secara terbuka, bukankah ini  bukti kegagalan Umno sendiri?" katanya.

Dia Cakap 40 minit, Saya 20 Minit Sudah

Posted: 28 Jan 2012 01:42 AM PST

Harakah

“Dia boleh cakap 20 minit, saya 10 minit. Dia balas 20 minit dan saya jawab 10 minit.”

Itulah cadangan yang dikemukakan Datuk Sri Anwar Ibrahim kepada Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Razak dalam cadangan debat antara mereka.

Namun sehingga kini Najib tidak memberikan sebarang kesanggupan untuk debat ini.

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan pula berkata, ia tidak perlu diadakan kerana ia budaya barat yang belum boleh diterima masyarakat negara ini.
Sebelum ini, badan penyelidikan, Merdeka Centre mencadangkan agar kedua-dua mereka berdebat.

Anwar Ibrahim mengalu-alukan idea berdebat dengan Najib sebagaimana disarankan oleh Merdeka Center berdasarkan penemuannya baru-baru ini.

Sehubungan itu kata Anwar, debat yang disyorkan wajar bagi menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan terhadap Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

"Masing-masing buat tuduhan, kita tuduh Barisan Nasional rasuah dan gagal tadbir negara, BN tuduh kita tidak tahu urus ekonomi, tuduh Anwar jadi alat DAP, masing-masing ada pendekatan dan kita cadang debat.

"Apa yang kita sebut, kita pertahankan, itu sebabnya kita perlu debat. Insya-Allah kita menang dan dapat tawan Putrajaya," kata beliau pada Program Mesra Rakyat Bersama Penasihat Ekonomi Selangor di Stadium Sabak Bernam di sini baru-baru ini.

Hari ini, Anwar memberikan syarat dan cadangan yang cukup berat sebelah untuk Najib iaitu tempoh masa bercakap yang lebih untuk Najib.

Cadangan itu dikemukakan Anwar melalui twitternya hari ini.

Sikap Najib enggan berdebat ini dibidas oleh Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty.

“Ini menampakkan betapa purbanya cara berfikir kepimpinan parti ini dan betapa gentarnya UMNO untuk berbicara secara bersemuka mengenai hak rakyat,” katanya.

Rakaman Dato Seri Anwar Ibrahim Di Masjid Lapangan Terbang Subang

Posted: 27 Jan 2012 06:54 PM PST

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


Paying last of respect to family of the late Lawrence Ang of Lorong Patuuma Kapayan Rumah Murah

Posted: 28 Jan 2012 12:35 AM PST

20120128_094521

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


UST NASHARUDDIN LAPOR POLIS, KAITKAN DIRINYA DGN DR HASAN ALI

Posted: 27 Jan 2012 05:44 PM PST

Ahli Parlimen Bachok yang juga AJK PAS Pusat, Ustaz Nasharuddin Mat Isa terus menerus difitnah oleh orang tertentu yang mahu merosakkan beliau supaya meninggalkan jemaah.


Terbaru bekas Timbalan Presiden PAS itu membuat Laporan Polis di Balai Polis Bandar Seri Putra menafikan penglibatannya dalam satu program di Bandar Baru Bang di mana banner yang di pasang memaparkan gambar beliau. Banner tersebut dipasang di sekitar Bandar Baru Bangi.

Banner memaparkan jemputan ke program Roadshow Masa Depan Politik Malaysia bersama Dr Hassan Ali yang djadualkan berlangsung pada 31 Januari di Balai Pahlawan Seksyen 2 Bandar Baru Bangi. Antara penceramah yang dinyatakan di dalam banner tersebut ialah Dr Hassan Ali, Ustaz Nasa, dan Ustaz Hassan Basri,

Program tersebut anjuran Persatuan Perajurit Daerah Hulu Langat.

Ustaz Nasharuddin telah menafikan pengelibatan beliau dalam program ini dan beliau telah membuat laporan Polis sebentar tadi.

Terbukti ada pihak cuba memfitnah beliau dan melaga-lagakan beliau dengan PAS. Setakat ini Ustaz Nasa jelas menyatakan bahawa beliau akan tetap bersama PAS dan tidak akan keluar dari PAS.MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


UST NASHARUDDIN BUAT LAPORAN POLIS KAITKAN DIRINYA DGN DR HASAN ALI

Posted: 27 Jan 2012 05:43 PM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang