Pengikut

Nuffnang

Isnin, 2 Januari 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Pakatan Tetap Teruskan Perhimpunan 9 Januari

Posted: 02 Jan 2012 09:30 PM PST

Walaupun polis melarang semua pihak berhimpun di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari ini, Pakatan Rakyat akan tetap menggerakkan penyokongnya hadir memberikan sokongan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menghadapi kes tuduhan liwat.

"Insya-Allah, saya, seluruh pimpinan (Pakatan) dan seluruh rakyat Malaysia akan hadir menyatakan sokongan dan bersama-sama Datuk Seri Anwar pada hari tersebut," kata Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Bercakap selepas memberi taklimat kepada Majlis Pimpinan Pusat, ahli Parlimen dan ADUN PKR hari ini, Azmin menegaskan Pakatan akan menggerakkan 100,000 penyokong pada hari itu.

Katanya, walau apa pun keputusan yang diumumkan, Pakatan dan PKR telah bersedia menggalas amanah memimpin negara serta berusaha mengembalikannya ke landasan yang tepat.

"Justeru saya memberi jaminan bahawa kepimpinan PKR akan terus menerajui agenda rakyat," katanya dalam sidang media di ibu pejabat parti itu pagi ini.

Turut hadir dalam sidang media tersebut, semua ahli parlimen dan ADUN PKR termasuk Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abd Rani Osman.

Mengulas lanjut berhubung perhimpunan itu, Azmin yang juga ahli parlimen Gombak berkata PAS juga memberi jaminan dan pengakuan bahawa parti itu akan menggerakkan penyokongnya dalam perhimpunan pada hari tersebut.

Bincang dalam Majlis Presiden Pakatan

Katanya, jaminan tersebut diberikan selepas beliau berkomunikasi dengan setiausaha agung PAS Datuk Mustaffa Ali, yang tidak dapat hadir ke taklimat tersebut kerana terpaksa menghadiri mesyuarat Dewan Harian PAS hari ini.

Ditanya berhubung sokongan DAP pula, Azmin berkata Ketua AMK Pusat Shamsul Iskandar Md Akin sedang berkomunikasi dengan pemimpin DAP.

"Saya (juga) akan berbincang (perkara ini) dalam Majlis Presiden Pakatan Rakyat hari ini dan taklimat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat," katanya.

Sementara itu Dr Abd Rani berkata beliau berharap "tidak ada masalah" akan timbul pada perhimpunan 9 Januari ini.

Bahkan, beliau berharap pihak polis dapat mengawal keselamatan dan keadaan pada hari tersebut.

"Kalau polis Arab Saudi boleh mengawal tiga juta jemaah haji, takkan PDRM tak boleh... Jadi tak ada masalah, kita protes secara aman.

"Saya nasihatkan (rakyat) jangan bawa senjata tajam," katanya sambil mengerahkan semua kawasan PAS di Selangor menghantar "seramai mungkin" anggota pada perhimpunan tersebut.

Sumber: Malaysiakini

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kenapa individu boleh berubah?

Posted: 02 Jan 2012 06:26 AM PST

Semasa bertanding di kawasan Parlimen Temerloh menentang Dato Sabbaruddin Chik yang pada waktu itu adalah seorang Menteri, saya berada dikedudukan yang sangat lemah.

Pertama sekali saya pada waktu itu tidak dibenarkan pulang ke Temerloh kerana masih dibawah tahanan didalam rumah selepas dibebaskan dari Tahanan ISA di Kemunting. Saya tinggal di Batu Berendam, Melaka.

Parti yang menjadikan saya calon pada waktu itu adalah PAS yang hanya mempunyai keanggotaan yang tidak melebihi 500 orang.

Kewangan peribadi saya tidak ada dan kewangan parti juga tidak kukuh. Saya menjadi calon hanya diatas keyakinan bahawa Barisan Nasional mesti ditentang dan sebahagian dari rakyat Temerloh tidak suka kepada Barisan Nasional dan pembangkang mempunyai penyokong tegar.

Saya mendapat 12000 undi lebih manakala Sabbaruddin Chik mendapat 16000 lebih.

Walaupun saya kalah tetapi dari segi moralnya saya menang. Menang kerana undi yang saya dapat adalah begitu tinggi dibandingkan anggota PAS di kawasan Parlimen itu hanyalah lebihkurang 500 orang sahaja.

Saya menang dari segi moralnya kerana begitu ramai orang UMNO/BN dan orang ramai yang lain mengundi saya.

Kalau dikira keahlian UMNO, MCA, MIC, PPP, dan Gerakan yang berada di kawasan Parlimen Temerloh, gabungan itu mempunyai hampir 30,000 ahli, tetapi begitu besar dari mereka itu tidak mengundi Barisan Nasional tetapi mengundi saya.

Undi yang saya perolehi juga adalah jauh lebih tinggi daripada undi yang diperolehi oleh calon-calon PAS yang bertanding di kawasan-kawasan DUN didalam kawasan Parlimen Temerloh.

Maka jika ditanyakan kenapa undi PAS untuk saya waktu itu begitu tinggi jika dibandingkan dengan yang pernah diperolehi parti itu di waktu-waktu sebelum itu, maka
jawapannya, manusia itu boleh berubah. Kenapa mereka berubah? Diantaranya kerana mungkin calon PAS itu adalah jauh lebih baik dari calon BN. Mungkin juga ahli-ahli UMNO/BN sudah mual dengan calon BN itu. Mungkin juga calon PAS itu merupakan seorang individu yang lasak di kawasan parlimen Temerloh.

Sebelum menjadi calon PAS itu, saya pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Daerah Temerloh, bukan kerana saya ahli UMNO tetapi kerana penglibatan saya yang tak henti-henti dengan kerja-kerja masyarakat.

Saya juga memimpin kaum belia sebagai Pengerusi Gerakan Belia 4B Malaysia Daerah Temerloh yang mempunyai lebih dari 60 cawangan di seluruh kawasan Parlimen Temerloh, iaitu melebihi cawangan UMNO sendiri.

Saya juga memimpin pelbagai badan sukan seperti Persatuan Lumba Basikal Daerah Temerloh, Persatuan Bolasepak Daerah Temerloh, Persatuan Badminton Melayu Daerah Temerloh dan terlibat aktif didalam persatuan penulisan.

Sebagai seorang peguam, saya memberikan khidmat-khidmat guaman percuma kepada anak-anak guam yang kurang berkemampuan.

Latar belakang itu menjadikan saya mempunyai rangkaian rakan-rakan yang mahu mengundi saya diatas sumbangan yang pernah saya sempurnakan.

Itu adalah diantara sebab-sebab undi saya tinggi.

Disebaliknya, pengundi-pengundi berubah kerana mereka sudah jemu dan mual dengan calon Barisan Nasional.

Didalam lapangan yang lain, manusia boleh berubah kerana berlaku perubahan yang menimpa dirinya sendiri, mungkin status ekonomi yang lebih baik boleh merubah pandangan politiknya, dan sebaliknya mungkin juga status ekonominya yang merosot menyebabkan dia berubah pandangan politiknya.

Ada manusia yang tidak mampu menghadapi tekanan kemiskinan. Ada pula yang tidak dapat mengatasi tekanan kekayaan.

Ada yang mempunyai pandangan politik tertentu kerana dikelilingi oleh rakan-rakan yang ramai yang mempunyai pandangan politik yang sama. Kesunyian boleh juga merubah pandangan seseorang.

Tekanan dari sebab ia terkurung seperti kerana ditahan dibawah ISA boleh merubah pegangan politik seseorang, ramai yang hilang keyakinan kepada pegangan politik semasanya apabila dia ditahan dan diinterogasi berterusan, ia mengalah dan mengambil arus politik yang berbeza.

Mungkin keseronokannya menjadi pengkritik Kerajaan akan menjadi tumpul apabila ia mungkin terpisah dari masyarakat seperti terpencil di luar negara dan pandangannya sudah tidak diambil kira oleh kawan dan lawan. Dia semakin menjadi tidak relevan.

Dengan keadaan itu mungkin dia membuat teguran demi teguran terhadap rakan-rakan tetapi teguran-teguran itu tidak berpijak di bumi nyata dan tidak dihiraukan oleh kawan-kawan, menjadikan ia terasa terpencil dan 'sakit hati'.

Ia mula berubah dan perubahan kecilnya mendatangkan respon yang baik dari musuhnya sebelum ini, maka diuji dengan perubahan yang lebih besar, dan didalam perubahan itu dia mungkin diberikan perhatian oleh musuh asalnya, dan dia mendapati bahawa musuh asalnya itu memberi ruang yang cukup luas untuk dia menyatakan pandangannya yang cukup kritikal terhadap rakan-rakan lamanya.

Perubahan berlaku kerana individu-individu itu menjadi semakin tidak relevan didalam pertubuhan yang dianutinya.

Ada juga perubahan yang berlaku kerana individu itu sesungguhnya tidak lagi yakin dengan konsep atau arahtuju pertubuhan yang pernah dianutinya sebelum ini, perubahan ideologi atau dasar politik boleh menjadikan seseorang itu berubah dari pegangan asalnya kepada pegangan yang baru.

Perubahan pegangan politik oleh individu-individu itu bukanlah perkara yang luar biasa, tetapi perubahan daripada pegangan politik yang kolot kepada pegangan yang progresif adalah baik, tetapi tidak semua perubahan berlaku dari yang tidak baik kepada yang baik, ada juga perubahan berlaku daripada yang baik kepada yang tidak baik.

Untuk sesebuah Negara, hanya perubahan menuju kebaikan yang dicita-citakan oleh rakyat, dan perubahan untuk kebaikan adalah perubahan yang menepati aspirasi rakyat.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Bebas Anwar 901

Posted: 02 Jan 2012 08:23 PM PST

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kenyataan Media Timbalan Presiden

Posted: 02 Jan 2012 10:54 AM PST

Memasuki tahun 2012 kita dikejutkan dengan berita bahawa seramai 17 orang mahasiswa ditahan dan dua mahasiswa telah dipukul pihak polis di Universiti Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim. Salah seorang mahasiswa tersebut, Sdr Safwan Anang masih terlantar di Hospital Slim River akibat kekasaran melampau pihak berkuasa. Kita difahamkan mahasiswa terbabit sekadar menyatakan bantahan mereka terhadap Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan menuntut agar kerajaan memansuhkannya dengan kadar segera. 

Kejadian awal pagi tadi menjadi saksi bahawa pentadbiran Dato' Seri Najib Razak tidak ada iltizam politik untuk melaksanakan transformasi yang diwar warkannya. Transformasi yang diumumkan perdana menteri itu tidak lebih dari kosmetik politik bertujuan mengaburi rakyat dari kenyataan yang sebenar, bahawa pentadbiran beliau sebenarnya lemah serta tidak berdaya mengotakan janji yang dibuat. Hasrat untuk meminda Seksyen 15, Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan memastikan kebebasan kepada mahasiswa kini dilihat tidak lebih sekadar omongan kosong. 

Kita menuntut agar siasatan berkaitan kekerasan terhadap mahasiswa ini dijalankan segera. Mereka yang tidak bertanggungjawab melakukan kekerasan terhadap mahasiswa ini mesti dihadapkan ke muka pengadilan. Manakala itu, kita juga menuntut agar pihak polis dan Menteri Dalam Negerimemohon maaf kerana kekerasan keterlaluan yang dilakukan. Kita juga berhasrat mengulangi pendirian Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat untuk memansuhkan AUKU serta iltizam demi memastikan kebebasan akademik terlaksana.

Mohamed Azmin Ali
Timbalan Presiden
Parti Keadilan Rakyat

Sidang Media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat

Posted: 02 Jan 2012 12:35 AM PST

MAKLUMAN MEDIA
Tarikh: 2hb. Januari 2012
 
 
SIDANG MEDIA MAJLIS PIMPINAN PAKATAN RAKYAT
 
Dimaklumkan bahawa satu sidang media akan diadakan selepas Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.
 
Sidang media ini akan diadakan seperti berikut:
 
Tarikh      :  3hb. Januari 2012 (Selasa)
Masa        :  4:30 petang
Tempat      :  Bilik Mesyuarat, Ibu Pejabat PKR, Merchant Square
            Petaling Jaya

 
Antara yang akan menghadiri sidang akhbar ini adalah YB Dato' Seri Anwar Ibrahim, YB Dato'Seri Haji Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang dan para Pimpinan Kanan Pakatan Rakyat.

RPK’s Statement Baseless And Unsupported

Posted: 01 Jan 2012 08:34 PM PST

I refer to blogger Raja Petra Kamaruddin’s interview in which he discusses ‘ gay Prime Ministers’ in relation to the sodomy trial of federal Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim. He also says he is ’90 per cent sure’ that the person in the notorious ‘Datuk T’ sex video is Anwar Ibrahim. I do not wish to speculate as to RPK’s motives in making such statements. However I do say that his statements, insinuations and innuendoes are unfair,untrue, unsupported by any believable evidence and plainly libellous. For some reason, RPK ignores the fact that the entire sodomy case is a transparent fabrication by Umno/BN with the connivance and cooperation of the police force and the Attorney General’s office. RPK’s insinuations are thus based upon a malicious conspiracy which is widely disbelieved throughout this country and abroad. Anwar’s trial has made a mockery of justice, and fair and accepted legal procedures; and it has been condemned as such by civil and political leaders as well as rights bodies worldwide. The failure to disclose material evidence critical to the defence; the serious flaws in the way forensic samples were obtained,stored and analyzed; the unusual and legally unsound pre-judgement of the case by Judge Zabidin at the end of prosecution case; the extraordinary meeting between the complainant and the Prime Minister, and the PM’s lying explanation for it, are but some of the proofs of a wide-ranging conspiracy behind the Sodomy II case. Upon this shaky ground, RPK builds a ramshackle tower of vague suppositions and wild innuendoes.
 
As for the sex video, it was concocted out of desperation by UMNO-linked conspirators as a result of Sodomy II’s failure to turn the rakyat against Anwar Ibrahim and Pakatan Rakyat. A key figure in the shameful sex video fiasco is the former UMNO Vice-President and Chief Minister of Melaka, Rahim Thamby Chik who was forced to resign over a sex scandal involving a minor. Tens of thousands of copies of the pornographic video were freely distributed all over the country, while the police sat by and took no action against the porn-peddlers. When after months of public pressure, the Datuk T trio were charged for a minor offence, the A-G’s chambers took advantage of the proceedings to slander and attack the reputation of Anwar Ibrahim. Has RPK forgotten UMNO’s long, disgraceful and criminal history of abusing the police, prosecution and judiciary in order to silence or neutralize key opposition figures? Further, he provides not the slightest basis or evidence for his extraordinary claim that he is ’90 %’ certain that it is Anwar in the sex video.
 
It is extremely fortunate that the people of this country have not fallen for these UMNO-inspired plots, which are simply underhand and criminal attempts to halt the reform movement and Pakatan Rakyat’s march to federal power. UMNO must engage in democratic politics by debate and discussion, and stop using dirty and dishonest means to try to bring down Anwar and Pakatan Rakyat.
 
Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Abused of “1MALAYSIA” logo

Posted: 01 Jan 2012 08:05 PM PST

Prima Setapak in Wangsa Maju is a residential area. It is surrounded with enough shops and food outlets including hawker stalls.  Yet a syndicate saw it fit to clear an empty land, which belongs to the Ministry of Education, to start a “Bazar Sore 1Malaysia” that will operate from 2 pm to 2 am daily. [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang