Pengikut

Nuffnang

Rabu, 9 November 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PARLIMEN BUBAR 11.11.11?

Posted: 09 Nov 2011 10:24 PM PST

Sebentar tadi saya menerima berita bahawa Parlimen akan dibubarkan esuk, 11.11.11 dan ini bermakna Pilihanraya akan diadakan didalam tempoh 60 hari dari tarikh dibubarkan, dan besar keyakinan bahawa PRU-13 akan berlangsung didalam tahun ini juga.

Pilihanraya di Malaysia ini, selain dari tidak pernah bersih, ditentukan oleh seorang manusia bernama PM dan tidak pernah dilakukan dengan cara yang beretika dan beradab. Pembangkang turut serta didalam Pilihanraya ini semacam bermain dipadang boleh yang tidak rata.

Dengan semua jentera kerajaan disalahgunakan oleh BN, dengan rasuah yang dijalankan secara melampau-lampau, dengan penipuan dan ugutan yang semakin lama semakin memasak, itu pun BN tidak dapat sapu bersih didalam keputusan Pilihanraya. Ini bererti bahawa BN itu adalah parti lembik, parti yang ditolak oleh rakyat, parti yang hilang kredibilitinya.

SPR nya memainkan peranan kotor, tidak seperti SPR di Negara-Negara demokrasi lain, bahawa SPRnya bukan sahaja bersih tetapi dari masa ke masa mahu mengududkan sistem dan perjalanan Pilihanraya yang lebih bersih.

Dengan keadaan yang ada pada hari ini dimana kebobrokan pemerintahan menjadi terserlah, dengan kenaikan harga barang yang melampau-lampau, dengan rasuah semakin meninggi, pengagguran tidak dapat disekat, anak muda hilang hala tuju kerana tidak ada agenda Negara untuk memperbetulkan hala tuju mereka, peneroka-peneroka Felda semakin ditindas, pendapatan peneroka-peneroka dimanipulasi, tahap pendidikan Negara yang semakin menjatuh, kedudukan Orang Asal yang tidak terbela dan kerosakan moral yang melampau-lampau, maka amat sukar untuk BN mempertahankan kedudukannya.

Walaupun Pembangkang diperkenakan dengan cara yang amat jijik dan tidak bertemadun, namun, rakyat memberikan keyakinan kepada Pembangkang; ramalan-ramalan telah dibuat bahawa kebanyakan Negeri yang diperintah oleh BN akan jatuh ke tangan Pembangkang dan Pembangkang juga akan menang tipis di Parlimen.

Dengan PRU ini maka tamatlah riwayat BN meneruskan pemerintahannya di Negara ini, dan oleh kerana BN hanya berpegang kepada kekuatan secara ilusi dengan penyalahgunaan kuasa yang melampau, maka apabila BN jatuh diperingkat Parlimen, BN tidak akan boleh naik lagi dan akan menjadi sebuah parti kecil yang tidak ada ruang untuk mendaki tangga.

Saya sambut baik pembubaran Parlimen pada 11.11.11 dan saya nak ucapkan sayonara kepada BN, and thanks for nothing!

Felda melindungi Peneroka?

Posted: 09 Nov 2011 04:09 PM PST

Dialog bersama dengan peneroka-peneroka Felda Palong 10
Setelah dialog berlangsung
Haji Suhaimi menyampaikan pandangan undang-undang mengenai Perjanjian diantara Felda dan Koperasi selaku Kontraktor dan Perjanjian Kontraktor dan Sub-Kontraktor memangsakan peneroka-peneroka Felda Palong 10
Peneroka-peneroka yang hadir
Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR menerangkan latar belakang kekalutan hasil dari kegagalan Felda, Koperasi (Kontraktor) dan Sub-Kontraktor


Hasil daripada kegagalan Kontraktor menyempurnakan terma dan syarat yang ditetapkan didalam Surat Perjanjian diantara Felda dan Kontraktor dan diantara Kontraktor dan Sub-Kontrakktor berhubung dengan kerja-kerja menebang dan menjualkan kayu getah peneroka-peneroka Felda Palong 10, telah memangsakan peneroka-peneroka yang terperangkap diantara gergasi-gergasi yang terlibat.

Walaupun didalam Perjanjian yang dimeterai diantara Felda dan Kontraktor (yang tidak melibatkan entiti Peneroka sebagai pihak didalam Perjanjian), Kontraktor (Koperasi Felda Palong 10) Kontraktor berjanji akan menebang kayu getah milik peneroka dan untuk itu setiap peneroka Felda telah dibayar sejumlah wang harga kayu yang akan ditebang dan dijual, Felda mengenakan syarat-syarat ketat kononnya akan mendenda dan merampas wang cagaran dari Kontraktor dan melantik Kontraktor baru jika berlaku kegagalan, semuanya itu hanyalah terma diatas kertas dan tidak dilaksanakan.

Didalam perkara ini Peneroka-Peneroka tidak mempunyai apa-apa hak untuk mempastikan Perjanjian antara Felda dan Kontraktor itu dijalankan.

Setelah lebih dari 1 tahun, Perjanjian ini telah gagal sepenuhnya; tetapi Kontraktor tidak mengizinkan peneroka-peneroka menjalankan kerja sendiri untuk menebang dan menjualkan kayu getah diatas tanah masing-masing.

Setiap 10 ekar tanah ini kini berharga lebihkuran RM80,000.00 dan peneroka-peneroka berhajat untuk menebang dan menjualkan kayu getah diatas tanah masing-masing dan mengembalikan semua wang yang telah didahulukan oleh Kontraktor.

Namun, mereka tidak dibenarkan; bahkan melalui pihak-pihak tertentu, peneroka-peneroka telah diberikan amaran bahawa mereka akan disingkirkan dari Rancangan Felda jika meneruskan hajat untuk menjalankan kerja-kerja sendiri. Peneroka-peneroka yang menemui Kontraktor telah diberikan tambahan RM2000.00 setiap orang supaya mereka "tutup mulut" dan sebahagian daripada peneroka-peneroka itu tidak lagi mendesak supaya tanah mereka dijalankan penebangan bimbang menghadapi pemecatan dari Felda.

Hasil daripada kegagalan Kontraktor ini, tanah Peneroka sudah kelewatan lebih dari satu tahun untuk tanam semula. Sementara itu mereka diberikan elaun sara hidup sebanyak RM1000.00 setiap bulan.

Peneroka-peneroka yang terlibat bimbang akan menanggung hutang yang sangat besar kerana didalam mereka menerima bayaran sara hidup bulanan mereka, ladang mereka tidak ditanam dan tidak akan mengeluarkan sebarang hasil dan pendapatan.

Felda perlu bertegas didalam bidang ini, bahawa adakah Felda melindungi Kontraktor yang menempatkan semua pimpinan UMNO didalam Rancangan Felda Palong 10 atau mahu melindungi kepentingan Peneroka-Peneroka yang dimangsakan.

Pihak Peguam Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan memanjangkan bantuan guaman kepada peneroka-peneroka yang terlibat dan apabila diperlukan masalah ini akan dibawa ke Mahkamah.


Ke Kg Pian membawa roh silaturrahim pada 10.11.11

Posted: 09 Nov 2011 10:39 AM PST

Program di Kg Pian ditunda kepada 10.11.11 daripada 8.11.11 kerana pada 8hb November itu berlangsung Ibadat Qorban dengan penyembelihan 2 ekor lembu di perkampongan Orang Asal itu.

Tujuan utama ke Kg Pian adalah untuk mengadakan Majlis Silaturrahim dikalangan penduduk-penduduk Kampong-Kampong Pian, Lubok Wong dan Terbol.

Ketiga-tiga kampong ini bergabung didalam satu JDM iaitu JDM Kg Pian yang mengundi didalam Pilihanraya di Dewan Orang Ramai Kg Pian.

Didalam lawatan yang lalu ke Kg Pian, PKR Cabang Kuala Krau telah melanttik Ketua PACABA dan Ketua Sukarelawan bagi menubuhkan team PACABA dan Sukarelawan untuk menghadapi Pilihanraya Umum yang akan datang.

Dua kampong lagi tertinggal iaitu Kg Lubok Wong dan Kg Terbol. Majlis silaturrahim kali ini akan mengadakan jamuan sekadarnya untuk meraikan rakan-rakan yang beragama Islam di perkampongan Orang Asal tersebut dengan menyediakan hidangan nasi impit dan kuih muih sempena Hari Raya Aidil Adha pada 8hb November 2011. Tetapi oleh kerana berdempok dengan jadual Ibadah Qorban, maka Majlis Silaturrahim ini ditangguhkan kepada hari ini, 10.11.11 jam 4.00 petang di Rumah Sdr Cham Bakar.

Dijangka lebih dari 100 orang penduduk akan hadir di Majlis ini nanti.

Selepas Majlis Silaturrahim diadakan akan diikuti Majlis Penubuhan PACABA dan Sukarelawan untuk ketiga-tiga buah kampong yang berjiran itu.

Seramai 12 orang PACABA akan dilantik dengan 30 orang Sukarelawan, cukuplah untuk 3 buah kampong itu dan menjadikan Kg Pian sebagai Markas Besar untuk ketiga-tiga buah kampong itu menjalankan aktiviti dari Markas itu untuk ketiga-tiga buah kampong; manaka di Kg Lubok Wong dan di Kg Terbol akan ditubuhkan juga Markas Kecil bagi kampong masing-masing.

Jawatankuasa Pilihanraya akan turut ditubuhkan di Kg Lubok Wong, Kg Pian dan Kg Terbol dan dengan persediaan ini ketiga-tiga buah kampong itu sudah bersedia untuk menyambut ketibaan PRU-13 samada dibuat secara mengejut atau diberikan notis yang sesuai mengikut sistem demokrasi yang lohor.

Satu lagi kejayaan di DUN Palong dengan tertubuhnya PKR Ranting Felda Palong 4

Posted: 09 Nov 2011 09:40 AM PST
Kubu UMNO tembus lagi di DUN Palong apabila Parti Keadilan Rakyat berjaya menubuhkan sebuah lagi Rantingnya di Rancangan Felda Palong 4 pada 9hb November 2011. Jawatankuasa yang terpilih mengendali-tadbir ranting tersebut adalah:

Ketua: Mahadi Sar
T. Ketua Zuraimi bin Amin
Setiausaha: Mohd Nor Ramli
Bendahari: Isham Abdullah
Ketua Penerangan: Md De;li Md Nor
Ketua AMK: Ridzuan Huzaimah
Ketua Wanita: Rohani Hassan
5 Orang AJK: Rosli Mohd
Yusof Mohd
M. Hilmi Mahadi
Mohamad Bakar
Sham bin Nordin

Ketetapan yang diambil bahawa Ketua Ranting PKR Felda Palong 4 ini akan menyerahkan sejumlah 100 borang permohonan menjadi anggota PKR dari Palong 4 kepada Dato Seri Anwar Ibrahim didalam lawatan Ketua Umum PKR tersebut ke Felda Palong 6 pada 21hb November 2011 jam 9.00 malam.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Perubahan Yang Berlaku Secara Semulajadi Tidak Boleh Dihindari

Posted: 09 Nov 2011 04:21 PM PST

The Malaysian Insider
Oleh Aspan Alias

Beberapa posting saya yang lepas saya telah menulis secara simple and bersahaja tentang perubahan yang wajib dilalui oleh semua makhluk Tuhan. Itu adalah natural dan siapa yang hendak menafikannya silalah sekehendak hati. Tidak siapa boleh menghalang.

Walau bagaimana pun tentunya perubahan ini akan mengorbankan setengah pihak dan jika elemen pengorbanan tidak ada maka tidak akan adalah perubahan. Setiap makhluk sekecil atau sebesar mana pun akan melalui perubahan. Perubahan boleh berlaku dalam bentuk, fungsi dan rupa kepada sesuatu makhluk itu.

Struktur permukaan bumi ini berubah begitu besar jika dibandingkan dengan rupa strukturnya di antara sebelum dan selepas "ice-age". Manusia sendiri berbeza dalam saiznya dari zaman dahulu kalau dibandingkan dengan manusia zaman sekarang.

Yang lebih pantas melalui perubahan ini ialah cara manusia berfikir termasuk orang Melayu khususnya dan rakyat negara keseluruhannya. Manusia di jadikan Tuhan dalam berbagai-bagai puak dan bangsa serta agama untuk masing-masing mengenali serta menghormati di antara satu kaum dan agama dengan yang lain.

Masing-masing telah pun menerimanya sebagai satu hakikat yang tidak dapat di alih dan dianjak lagi. Baik bangsa Melayu dan keseluruhannya beragama islam mahu pun bangsa lain yang di dorminasi oleh bangsa lain semuanya hidup dalam aman dan muhibbah dan masyarakat negara yang mempunyai toleransi yang tinggi.

Kita tidak akan mampu menafikan atau mengelakan perubahan berlaku termasuk kepada pemikiran kita semua. Perubahan tetap berlaku di setiap ketika dan masa. Sesiapa yang tidak mahukan perubahan maka mereka akan berada di takuk lama dan ketinggalan serta tidak akan dapat mensesuaikan keadaan semasa dengan mudah.

Politik dan pemikiran manusia juga tidak statik dan akan tetap bersama menempa perubahan itu. Parti Liberal Demokrat Jepun kecundang setelah rakyatnya berubah cara berfikir selari dengan kehendak semasa rakyat negara itu. LDP tidak sensitif terhadap perubahan kehendak dan selera rakyat Jepun dan parti yang memerintah lebih dari 5 dekad itu tidak "abreast" dengan perubahan itu.

Akhirnya parti itu kecundang dan salah satu dari penyebabnya parti itu ditolak ialah kerana kegiatan rasuah yang berlebihan skalanya yang dilakukan oleh pemimpin parti itu. Walaupun rakyat telah memberi isyarat tentang kebencian mereka terhadap isu rasuah itu, LDP tetap terus menerus melakukan rasuah tanpa segan dan silu. Apabila LDP jatuh kecundang maka parti itu sampai hari ini tidak mampu bangun lagi.

Di negara kita perubahan ini juga jelas sedang berlaku tetapi pemimpin kita tidak begitu peka dengan kehendak dan kemahuan rakyat negara ini. Banyak dari kegiatan rasuah dan salah guna kuasa di pagari oleh akta-akta yang ketat untuk menjauhi rakyat dari mengetahui kegiatan haram itu.

Tetapi di zaman sekarang, rakyat akan tahu juga apa yang di selindungi oleh pihak yang berkuasa ini. Tidak mampu untuk memberikan bukti kerana wujudnya akta-akta yang menyekat apa-apa tindakan secara undang-undang, nampaknya rakyat sedang bersedia untuk mengambil tindakan pembersihan melalui pilihanraya umum yang akan datang.

Perubahan ketara ini jelas kita lihat dan rakyat faham usaha untuk membersihkan negara dari kerja dan tabiat yang tidak baik ini bukan satu kerja mudah kerana usaha yang baik akan sentiasa mendapat tentangan yang hebat dari kumpulan yang tidak mahu berubah. Tetapi yang nyata jika usaha untuk mencari kebaikan ini terus menerus di jadikan perjuangan setiap di antara insan yang sedar dan insaf ianya akan berjaya juga akhirnya.

Perubahan cara pemikiran rakyat di negara ini kian menampakan perubahan. Kita boleh lihat dengan jelas yang isu ungkit mengungkit pihak yang berkuasa itu sudah tidak di terima oleh kebanyakan rakyat lagi. Rakyat tidak merelakan negara mereka ditadbir oleh perasuah walaupun parti itu menggunakan apa yang di lakukan untuk rakyat sebagai isu kempen seperti yang dilakukan oleh mereka setiap pilihanraya di adakan.

Rakyat tahu sekarang yang apa-apa yang diberikan oleh pemerintah hari ini adalah dari wang kutipan cukai rakyat termasuk cukai dari pemimpin dan ahli pembangkang. Wang ringgit tersebut bukannya wang BN atau pun wang Umno. Malahan yang menjadi isu sekarang ialah Umno gagal menguruskan wang rakyat dengan baik kerana kegiatan elemen rasuah yang berlaku di mana-mana kerajaan pimpinan BN Umno itu.

Rakyat tahu BN tidak boleh menggunakan isu bantuan gigi palsu serta pembiayaan sekolah kanak-kanak sekolah sebagai alasan untuk meneruskan sokongan terhadap parti pemerintah yang rasuah di setiap peringkat pentadbiran.

Rakyat sekarang berkecenderungan untuk memberikan mandat untuk mentadbir wang mereka yang ada di dalam kantung kerajaan itu kepada pihak lain yang telah terbukti secara relatifnya lebih baik dari yang di uruskan oleh BN selama ini seperti yang terdapat di negeri-negeri yang di tadbir oleh Pakatan Rakyat.

BN boleh menafikan sekehendak hati mereka tetapi hakikatnya kerajaan yang di tadbir oleh kerajaan oleh parti-parti alternatif kepada BN itu adalah lebih telus dan baik. Perubahan yang baik ini adalah satu lagi bukti yang saya sebutkan sebagai perubahan yang sedang berlaku secara natural ini.

Perubahan cara berfikir dan persepsi rakyat kita sedang melalui proses perubahan yang sangat natural dengan keadaan dunia tanpa sempadan sekarang ini. Rakyat sudah tidak lagi menerima isu-isu yang rasis yang di mainkan oleh parti-parti dalam komponen. Isu rasis sudah ketinggalan zaman. Rakyat lebih berminat untuk hidup berdamai tanpa di halang oleh sentimen perkauman yang menebal.

Rakyat tahu sentimen perkauman ini dimainkan oleh parti-parti dalam BN semata-mata kerana kepentingan politik Umno, MCA dan MIC kerana parti-parti ini adalah parti rasis. Perubahan ini membuatkan BN dan parti-parti di dalamnya menjadi tertekan kerana mereka sudah terlalu biasa dengan kuasa yang sekarang ini memberikan mereka untuk melakukan segala-gala yang bertentangan dengan tuntutan semasa iaitu untuk berada di bawah pentadbiran kerajaan yang mengikut "rule of law", beretika, menghormati pandangan individu, serta kerajaan yang "magnanimous" dan demokratik yang tulin.

Rakyat juga sudah mula sedar apa yang dikatakan oleh Umno yang nasib bangsa dan agama kita hanya boleh selamat jika kerajaan terus di tadbir oleh Umno, seolah-olah parti itu sedang cuba memesongkan kita dari menyembah yang hak kepada yang bathil. Pengakuan Umno sebagai hanya pihak yang boleh menjamin masa depan manusia di negara ini adalah satu tindakan takbur dan sombong.

Masakan parti yang rasuah itu boleh diperakukan sebagai pihak yang hak dan mendapat keredhoan Tuhan? Masakan pihak yang di dukong oleh media massa seperti Utusan yang sentiasa memutar belitkan isu-isu penting rakyat itu boleh kita anggap sebagai pihak yang benar?

Masakan pihak yang melindungi kerja hina rasuah melalui akta-akta ketat itu boleh di yakini sebagai pihak yang baik dan adil serta boleh diberikan mandat terus menerus? Masakan pihak yang menjadi pembawa dalil-dalil hari kiamat boleh di katakan pihak yang benar? Tidak mungkin mereka yang cuba meyakinkan rakyat untuk membenarkan perkara yang salah dan menyalahkan yang benar itu boleh di berikan keyakinan.

Kita mesti berfikir dan membuat keputusan samada pihak yang sentiasa berjaya menyambung kekuasaan mereka dengan memecahbelahkan pemikiran rakyat itu masih wajar diberikan mandat untuk mentadbir kita semua? Sampai bila kita rela dipecahkan dan diperintah kerana kepentingan tempolok mereka semata-mata? Tidakkah kita terasa diperbodohkan tanpa henti-henti sejak 30 tahun dahulu sampai kehari ini?

Tidak beranikah kita untuk menolak pihak yang memecah belahkan kita selama ini? Kita masih ada jalan yang sangat baik dan ampuh untuk melakukan perubahan ini, iaitu melalui peti undi.

Perubahan pemikiran ini sudah bercambah setiap masa dan detik tetapi ianya perlu di pertahankan dan di tambah kekuatan "force" perubahan ini bukan untuk sesiapa tetapi untuk rakyat yang ramai juga.

Rakyat perlu membuktikan yang mereka adalah tuan yang sebenarnya dan berhak untuk menentukan siapa yang hendak diberikan kepercayaan untuk mentadbir negara dan rakyat serta melindungi harta benda rakyat ini dari dicuri dan dirompak oleh perompak-perompak kolar putih negara.Tidak kah kita sayang kepada harta rakyat dengan membiarkan di curi dan diferaidkan oleh mereka yang tidak bertanggung jawab?

Jawapan hanya boleh di berikan oleh rakyat sendiri. Kadang-kadang kita tidak boleh menyalahkan mereka yang telah merompak harta kita kerana kita yang memberikan kuasa kepada mereka untuk merompak kita. Selama ini kita yang memberikan mereka kemudahan untuk memecah belahkan kita sambil merompak dan mencuri harta-harta rakyat.

Perubahan pemikiran serta nilai beradaban rakyat sahaja yang akan memberikan jawapan yang sebenarnya semasa pilihanraya yang akan datang. Rakyat boleh memilih di antara mereka yang sudah sebati dengan sikap pencuri dan mereka yang sedang berusaha untuk memberhentikan kegiatan yang tidak bermoral itu

Tindakan Pemilik AIR ASIA Menubuhkan Syarikat Penerbangan Baru Menjejaskan Komitmen Kepada COMPREHENSIVE COLLABORATION FRAMEWORK (CCF) Dengan MAS

Posted: 09 Nov 2011 08:02 AM PST

KEADILAN merujuk kepada laporan Reuters mengenai penubuhan sebuah syarikat penerbangan baru yang menawarkan perkhidmatan premium penuh oleh pemilik Air Asia, Dato' Seri Tony Fernandes. Laporan itu turut menyebut bahawa syarikat penerbangan yang diberi nama Caterham Jet itu akan menyediakan perkhidmatan premium penuh di antara Subang dengan laluan serantau seperti Bangkok, Jakarta dan Singapura.
 
Tindakan Dato' Seri Tony Fernandes itu menimbulkan persoalan sama ada ia menjejaskan komitmen Air Asia yang dibuat berdasarkan Perjanjian Kerjasama Menyeluruh (CCF) dengan MAS. Tujuan utama perjanjian tersebut ialah untuk mengikat kedua-dua buah syarikat penerbangan agar menumpukan perhatian kepada pasaran masing-masing (iaitu pasaran khidmat premium penuh oleh MAS dan pasaran tiket murah oleh Air Asia) agar kedua-duanya tidak bersaing sesama sendiri.
 
Justeru, saya mempersoalkan sama ada tindakan Dato' Seri Tony Fernandes ini mencabuli komitmen yang telah dibuat melalui Air Asia di dalam perjanjian CCF yang ditandatangani dengan MAS?
 
Beliau dan Khazanah Berhad perlu juga menjawab soalan-soalan berikut:
 
1.      Bukankan perjanjian CCF secara jelas menghalang Air Asia dan pemiliknya membuka sebuah syarikat penerbangan yang menawarkan perkhidmatan premium penuh di laluan yang sama dengan MAS, agar masing-masing membina kekuatan di dalam pasaran tersendiri?
 
 
2.      Adakah Caterham Jet akan menggunakan laluan yang sama dengan MAS dan seterusnya menjadi pesaing kepada MAS? Ini menyebabkan perjanjian CCF tidak lagi bermakna dan berguna.
 

Pelaksanaan perjanjian CCF telah mengakibatkan kemarahan kakitangan MAS yang merasakan mereka dipinggirkan di dalam proses membuat keputusan; sedangkan mereka banyak berkorban di dalam pelbagai Pelan Transformasi Perniagaan (BTP) yang diperkenalkan pengurusan MAS sebelum ini.
 
Penubuhan Caterham Jet mengesahkan bantahan KEADILAN terhadap perjanjian CCF sebelum ini atas dasar ia tidak menjamin perkongsian sama rata di antara MAS dan Air Asia yang seterusnya merugikan rakyat akibat monopoli yang wujud.
 
 
MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI

=====

DID AIR ASIA BREACH ITS COMPREHENSIVE COLLABORATION FRAMEWORK (CCF) WITH MAS BY SETTING UP A FULL PREMIUM AIRLINE?
 
KEADILAN refers to a Reuter's report on Dato' Seri Tony Fernandes's move to set up a full premium airline to compete on regional routes. The report quotes that the new airline called Caterham Jet shall operate from Subang to service the Bangkok, Jakarta and Singapore routes (among others).
 
With this latest development, the relevance and usefulness of the much criticised Comprehensive Collaboration Framework (CCF) signed between MAS and AirAsia becomes more questionable. The cornerstone of the CCF is MAS and AirAsia's commitment to stay in their niche markets (full premium service and no-frills respectively) in order not to commercially weaken each other by avoiding a direct competition.
 
I therefore question whether the latest move by Dato' Seri Tony Fernandes to set up a full premium airline is in breach of the CCF he signed on behalf of Air Asia?
 
The following questions with regards to the CCF should be clarified immediately by Dato' Seri Tony Fernandes and Khazanah Berhad:
 
1.      Does the CCF prohibit Air Asia or its owner (Dato' Seri Tony Fernandes) to operate a full premium airline that serves the same route as MAS; in order to leverage Air Asia and MAS' strength in the no-frills and full premium markets respectively;
 
2.      Does Caterham Jet serve the same routes as MAS and therefore becomes the latter's direct competitor, thus obliterating the usefulness of the CCF?
 

The CCF has caused much discomfort to the staff of MAS who feel they were left out in the decision making process in spite of the staunch support given to the various Business Transformation Programs previously rolled out by the management.
 
The setting up of Caterham Jet confirms our argument that the CCF does not guarantee a mutually beneficial commercial arrangement between MAS and Air Asia's owners that eventually will short-change the public due to the cartel created between the two.
 
 
 
MOHD RAFIZI RAMLI
DIRECTOR OF STRATEGY

Pembantu Ku Li Dakwa Umno Juga Pinggir Muhyiddin

Posted: 09 Nov 2011 07:34 AM PST

Harakah

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak sedar yang dirinya juga sedang dipinggir Umno, kata Muhd Lukhman Ghani, pegawai khas kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau yang juga AJK Umno Petaling Jaya Utara berkata, status Muhyiddin mungkin berada di tangga ke lima dalam carta ‘orang yang diberi prioriti’ oleh Umno.

Perkara itu menurutnya boleh dilihat melalui program-program anjuran Umno serta liputan media arus perdana yang pro BN sendiri.

“Muhyiddin pun tak sedar dia dipinggir dalam Umno, mungkin dia duduk di nombor 5 atau 6,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian sebagai membidas jawapan Muhyiddin kononya Umno tidak pernah menyekat mana-mana suara ahlinya menyatakan pandangan seperti didakwa Tengku Razaleigh atau lebih dikenali sebagai ‘Ku Li’.

Lukhman yang juga Ahli Majlis Tertinggi Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) berkata, orang pertama yang diberi keutamaan oleh Umno adalah Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Kedua pula adalah kepada Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan isteri, Datin Seri Maznah Rais.

“Tempat ketiga diberikan kepada pengampu-pengampu Najib dan yang ‘menyalak’ kepada (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) seperti Senator Ezam Mohd Nor dan Zaid Mat Arip serta ahli parlimen bebas yang mengutuk pembangkang.

“Muhyiddin tak ada dalam ranking empat yang utama, apatah lagi naib-naib presiden Umno.

“(Dalam Umno) Kalau mengampu kerajaan baru dapat ruang,” katanya yang menyifatkan hanya ‘ruang terpilih’ yang ada dalam Umno.

Sambil menyifatkan Muhyidin tidak faham maksud Ku Li, Lukhman berkata ruang itu mula tertutup selepas penubuhan Umno baru, semasa era pimpinan bekas presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad hinggalah sekarang.

Ku Li semalam mendakwa  beliau terpaksa menubuhkan Amanah kerana tidak lagi mempunyai ruang untuk bersuara dalam Umno.

Ianya termasuk ruang untuk bercakap sewaktu perhimpunan agung Umno diberikan syarat yang ketat termasuk perlu mendapat kelulusan pimpinan parti.

Skandal Pusat FIDLOT Kebangsaan

Posted: 09 Nov 2011 06:19 AM PST

BARISAN NASIONAL MENGELAK DARI ISU PENYELEWENGAN DANA RAKYAT

Selepas pendedahan KEADILAN mengenai status dana rakyat sebanyak RM256 juta (RM250 juta dalam bentuk pinjaman dan RM6 juta dalam bentuk geran) yang telah disalurkan sepenuhnya kepada National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), ahli-ahli Dewan Rakyat dari Barisan Nasional cuba mengalihkan fokus rakyat daripada isu yang sebenarnya.
 
Isu-isu yang dibawa oleh YB Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan YB Rembau di dalam Dewan Rakyat semalam langsung tidak menyentuh perkara pokok yang didedahkan oleh KEADILAN; iaitu sejumlah besar wang rakyat diberikan kepada keluarga menteri dan dibelanjakan sesuka hati mereka sedangkan projek yang diamanahkan tidak mencapai sasaran awal.
 
Pun begitu, saya ingin menjawab beberapa isu yang cuba ditimbulkan oleh ahli-ahli Dewan Rakyat dari Barisan Nasional yang mempertahankan bahawa hanya RM181 juta daripada RM250 juta pinjaman telah disalurkan kepada NFC:
 
1.      Pinjaman RM250 juta disalurkan ke dalam Akaun Khas Pinjaman (Special Loan Account) berbentuk amanah (escrow account)
 
§     Secara lazimnya, sebuah akaun amanah (escrow account) adalah akaun yang dipegang oleh pihak ketiga (third party) yang menguruskan urusniaga di antara dua belah pihak.

§     Kebiasaannya, escrow account dipegang oleh pihak bank atau peguam yang bertanggungjawab menerima arahan dari pemberi pinjaman sebelum menyalurkan pinjaman kepada si peminjam.

§     Apabila si peminjam telah memenuhi syarat-syarat perjanjian pinjaman yang dipanggil Conditions Precedent (CP), barulah pihak ketiga menyalurkan wang ke akaun bank milik peminjam.

§     Di dalam kes pinjaman RM250 juta yang diambil oleh NFC, KEADILAN telah membuktikan bahawa wang-wang pinjaman sebanyak RM130 juta (bayaran pertama) dan RM120 juta (bayaran kedua) telah masuk ke dalam akaun milik NFC.

§     Akaun-akaun NFC di Maybank dan Public Bank bukanlah di atas nama pihak ketiga seperti mana konsep escrow account tetapi benar-benar di atas nama NFC.

§     Oleh sebab itu jugalah, mengikut peraturan International Financial Reporting Standard (IFRS) yang digunapakai dalam penyediaan penyata kewangan, pinjaman yang telah masuk ke akaun milik peminjam mestilah ditunjukkan sebagai hutang jangka panjang di dalam penyata kewangan peminjam.

§     Saya ingin menegaskan sekali lagi pendirian KEADILAN bahawa bukti jelas menunjukkan keseluruhan RM250 juta telah disalurkan kepada NFC berdasarkan rekod penyata bank; bukannya diletakkan di dalam escrow account seperti alasan yang diberikan Barisan Nasional.
 
2.      Perbelanjaan membazir dan pindahan wang ke syarikat-syarikat milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil
 
§     Kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani bahawa wang selebihnya masih berada di dalam escrow account yang dikawal oleh kementeriannya menjerat beliau sendiri.

§     Daripada rekod kewangan NFC, pelbagai perbelanjaan melampau dan pindahan wang dibuat sepanjang tahun 2008 dan 2009.

§     Ini termasuklah pindahan wang ke dalam akaun-akaun deposit tetap milik NFC yang bakinya berjumlah RM119 juta pada 31 Disember 2009, pindahan wang kepada syarikat-syarikat milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil sehingga mencecah jumlah RM83 juta pada 31 Disember 2009, perbelanjaan perjalanan luar negara dan keraian berjumlah RM828,000 dalam tahun 2009 dan subsidi kepada restoran Meatworks milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil berjumlah RM3 juta dalam tahun 2009.

§     Jika benar semua perbelanjaan ini datangnya dari dana yang diletakkan di dalam escrow account seperti yang didakwa Barisan Nasional, bermakna kementerian-kementerian terbabit telah cuai dan membiarkan sahaja perbelanjaan yang membazir dan menyeleweng ini dibuat.

§     Ini mengheret keseluruhan pentadbiran Barisan Nasional yang melindungi penyelewengan seorang menteri dan membiarkan sahaja keluarga beliau berbelanja wang rakyat sesuka hati.
 
3.      Aset bersih NFC berjumlah RM239 juta pada 31 Disember 2009
 
§     Hakikatnya, penyata kewangan NFC yang diaudit dan difailkan ke SSM secara jelas menunjukkan bahawa aset bersih NFC pada 31 Disember 2009 berjumlah RM239 juta.

§     Ini membabitkan simpanan deposit tetap di atas nama NFC berjumlah RM119 juta, hutang Meatworks kepada NFC berjumlah RM3 juta, hutang lain-lain kepada NFC berjumlah RM626,000, dana yang dipindahkan ke syarikat-syarikat lain berjumlah RM83 juta, baki lembu belum disembelih yang dinilai berharga RM6 juta dan nilai bersih aset tetap (selepas susut nilai tahunan) berjumlah RM28 juta.

§     Jika hanya RM181 juta yang disalurkan setakat ini, bagaimana pula NFC boleh berbelanja lebih besar sehingga aset bersihnya berjumlah RM239 juta pada 31 Disember 2009?
 
Ini adalah kepincangan-kepincangan alasan yang diberikan oleh Barisan Nasional setakat ini yang cuba mengabui mata rakyat.
 
Saya percaya rakyat tetap akan kekal mempersoalkan perkara pokok iaitu penyelewengan dana rakyat yang dibuktikan oleh:
 
1.      Pemindahan dana berjumlah RM83 juta ke syarikat-syarikat milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil;
2.      Perbelanjaan luar negara dan keraian yang melampau sehingga mencecah RM828,000 setahun; dan
3.      Pemberian subsidi sebanyak RM3 juta menggunakan wang rakyat kepada restoran Meatworks milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil.
 
Ketiga-tiga perkara ini masih belum dijawab oleh menteri dan wakil-wakil rakyat Barisan Nasional. Semakin lama mereka mengelak, semakin rakyat yakin bahawa Barisan Nasional cuba melindungi penyelewengan yang berlaku di NFC.
 
YB SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL,
SETIAUSAHA AGONG KEADILAN
AHLI PARLIMEN MACHANG

Checkpoint Charlie Museum: One Man’s heroic Determination To Fight Tyranny With Truth

Posted: 09 Nov 2011 04:15 AM PST

National Review Online

by Thor Halvorssen

While there are hundreds of military museums around the world, Haus am Checkpoint Charlie, or the Checkpoint Charlie Museum, is one of few memorials that expressly document the tyrannical force of dictatorship — in this instance, the Communist cruelty that operated with an iron fist thanks to a methodically conceived Iron Curtain. The museum ranks with far wealthier museums that document the horrors of fascist tyranny, such as the Holocaust Memorial Museum in Washington, D.C.

The story of the Berlin Wall begins on Saturday, Aug. 12, 1961, a seemingly lackluster summer day in Berlin. Residents from the eastern and western parts of town traveled to their favorite summer spots, to luxuriate in the last summer rays of the sun. Little did they know that something strange was unfolding, and by the end of the night, casually traversing to the opposite end of the city would become impossible. It would be a day Berliners would never be able to forget, and a day Rainer Hildebrandt's Checkpoint Charlie Museum will try to make sure the world too never forgets.

The same night, leading Politburo members of the German Democratic Republic (Soviet-controlled East Germany) were partaking in an awkward "get-together" at the government guesthouse in Döllnsee. While it was not uncommon for the Politburo to have conferences in Döllnsee, there was something different about this particular gathering. The housekeeping staff was ordered to spend the night, as were the guests. The uneasy small talk and forced socialization — as some noticed, under the supervision of military men — lasted for what seemed like hours, until around 10 p.m., when the decision to close the sector borders between East and West Berlin was presented as a fait accompli. Just a few days earlier, Soviet premier Nikita Khrushchev had given the Politburo permission to build a wall to stop East Berliners from moving to the western sector. The explanation? This migration was undermining the GDR's credibility and workforce. By midnight, more than 30,000 East German troops had left their garrisons to surround the entire West Berlin border.

When news of the blockade spread throughout Berlin the next morning, people were unsure how to react. It had become increasingly difficult to cross Berlin without being harassed for identification and paperwork by the Soviet forces and their accomplices in the East Berlin security forces.

The "American Sector" (West Berlin) was a small island of Western freedom inside the GDR, and the exodus to this zone had begun well before the border was closed. In the twelve years since pro-Soviet Communists had taken over East Germany, more than 2.5 million people voluntarily moved to the West — of which 144,000 left in 1959, 199,000 in 1960 and 207,000 in the first seven months of 1961 alone. Germans yearned for freedom and were keen to get out of the Communist sector. But rather than address the root causes of the exodus (dictatorial oppression), the Soviets decided they had the right to keep what East German Stalinist Walter Ubricht called "their" labor force from leaving, so erecting a wall was seen as the most efficient social-engineering solution.

Overnight, barbed wire festooned the perimeter, and suddenly it was official: Millions of Germans were trapped in East Berlin — unable to leave the enormous prison that had become East Germany. No exit. It was not enough for the Politburo that most East Berliners were silent about this sudden change — they needed to be certain they had the citizenry's full support. To do this, they rounded up people they considered dissenters, including not only those who overtly criticized the government but also people who had studied or worked in the West — the "border-crossers." And they were sent to prisons run by the GDR state police, the infamous Stasi, and to "labor-exchange factories," a euphemism for a term many historians continue to deny: slave-labor factories.

According to official numbers, 28 people managed to escape East Berlin on the first day, and 41 on the second day. That night, shots were fired at a couple swimming the Teltow Canal. Although there were no casualities, it was an ominous harbinger of what was to come. East Germans who lived on Bernauer Straße — the street that lined the Berlin Wall — were throwing themselves out the windows of their apartments to cross into the West. Even after all their windows were sealed with bricks, some attempted to jump off their roofs. West Berlin sympathizers and firefighters would stand on the Western side of the border with sheets to break the escapees' falls, but, between the East German police that came after them and the sheer impossibility of surviving such a fall, many simply plummeted to their deaths — preferring death to life without freedom.

One year later, Peter Fechter, an 18-year-old bricklayer, was shot by a border guard and left to bleed to death while his chilling calls for help could be heard on both sides of the wall. Fechter became the first victim of the Berlin Wall guards. When the GDR realized that the border-control guards, many of them young boys around the same age as the West Berlin demonstrators on the other side of the wall, were not shooting to kill, some sections of the wall were lined with motion-detecting automatic machine guns. In the next 28 years, 191 more people lost their lives in attempts to cross to West Berlin.

While the Cold War may seem far removed from 2011, the 50th anniversary of the construction of the Berlin Wall, it is important to reexamine the devastation caused by Communist regimes and the historical framework in which something so atrocious as the splitting of a city was allowed to happen. Further, it should serve as a powerful reminder that a country that does not allow you to leave is, by every conceivable standard, a totalitarian state (today this is best exemplified by Burma, Cuba, North Korea, and Vietnam, where having a passport is not a right of the common person, but rather a privilege the government reserves for a very small number of propaganda ambassadors and diplomats). German historian and anti-Communist activist Rainer Hildebrandt understood the necessity of this better than anyone else. On Oct. 19, 1962, a mere 13 months after the barrier was formed, Hildebrandt hosted his first exhibition in a modest two-room apartment on the infamous Bernauer Straße.

"We suggested that tourists be thankful to those border guards who do not shoot to kill: 'See through the uniform!' we would tell them. Some guards saw that we understood, and after their own escapes came to work with us," wrote Hildebrandt. "The large number of visitors encouraged us to look for new premises." A year later, Hildebrandt opened Haus am Checkpoint Charlie, also known as Mauermuseum, a collection of photos, stories, and miscellaneous items documenting the damage the wall had caused. In a stirring testimony to the irrepressible spirit of liberty, the museum today documents the daring successful escapes — most of them involving ordinary people with nothing at their disposal except courage and creativity. Home-made submarines, military disguises, secret compartments in cars, home-made airplanes, human catapults, identity theft — the museum contains information and objects detailing the most breathtaking of escapes.

Located next to the prominent border-crossing checkpoint from which it took its name, the museum also became a sort of safe haven for escapees and a place from which escape-helpers monitored movement at the borders. Hildebrandt's dogged fervor for this cause culminated in the creation of an exhaustive repository of GDR memorabilia that to this day remains open every day of the year at its original location near Checkpoint Charlie. The museum also houses the Czechoslovakian Charter 77 typewriter, the death mask of Elena Bonner's partner Andrei Sakharov, and Mahatma Gandhi's diary and sandals, making it certainly one of the first museums of international nonviolent protest.

Hildebrandt's project, marked by his indefatigable attention to detail, has served as a far more captivating reminder of Soviet cruelty than anything that can be found in the United States or Western Europe.

The best effort in the United States to document Communist history was the formation of the Victims of Communism Memorial Foundation. This non-profit was established by an Act of Congress and is chaired by the American equivalent of Rainer Hildebrandt, Lee Edwards, who originally intended to raise $100 million for a memorial and museum with plans to create an exhibit that included statues of notable freedom fighters and a recreation of the gulag, in addition to artifacts of Communist regimes. Regrettably, owing to an unforgivable lack of interest by philanthropists and institutional donors in the United States, the museum project had to be put on hold.

Undefeated, Edwards soldiered on and on June 12, 2007, the 20th anniversary of Pres. Ronald Reagan's "tear down this wall" speech in Berlin, a monument was unveiled on Capitol Hill to memorialize the victims of Communism. It is a sculpture of the "Goddess of Democracy," a bronze replica of the statue constructed by Chinese students in Tiananmen Square in 1989 (prior to their being murdered by the government that continues to rule China). I was there with Lee Edwards that day in June, and what made it particularly moving was that it was the late Tom Lantos, a Holocaust survivor, and the only American congressman to have survived the horror of Nazi Germany, who drove the point home about Soviet Communism. Edwards has since focused his efforts on education, founding an online Global Museum of Communism, with an extensive trove of Communist-era remnants, interactive graphics and texts, as well as evidence of Communist atrocities. Arguably, an online museum can reach more people than an actual edifice. Edwards's foundation is now preparing a curriculum on the history of Communism for use in American secondary education.

November 9, 1989, was the day that Politburo official Gunter Schabowski announced that travel "abroad" from East Germany would be allowed. Immediately, Berliners from the East and West stormed the Berlin Wall, ignoring the caveat that permission still had to be granted for travel. For a few hours, the confused border control attempted to hold the crowd back but was soon overwhelmed by the crowd's euphoria and began allowing people to pass through freely for the first time in 28 years. This is when the history books tell us that the Berlin Wall "fell." No, dear reader, it was torn down, mostly by young people with hammers, pickaxes, tractors, pulleys, and a strength of spirit that was made stronger over the years by the peaceful actions of those who stood against, documented, and bore witness to the cruelty and inhumanity of the Communist tyranny.

Recognition and attention should be paid to men like Hildebrandt whose life's work has affected millions yet who seldom get the recognition they so richly deserve. Tonight in New York City, the Atlas Foundation, a global public-policy think tank focused on "advancing the cause of liberty," will host a dinner to commemorate the tearing down of the Berlin Wall. Let's hope someone raises a glass to Hildebrandt's work. Meanwhile, at the Checkpoint Charlie Museum, the current curator, Alexandra Hildebrandt, has wasted no time carrying forward her husband's struggle beyond Berlin: On November 15, the museum will unveil the "Sergei Magnitsky Exhibition." To be opened by the German justice minister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, the exhibit will detail the life and ghastly death of 39-year-old Sergei Magnitsky, tortured to death by Vladimir Putin's government for blowing the whistle on corruption in modern Russia. The Magnitsky case is a key element in any discussion of human rights in Russia and the exhibit is well worth a visit. The museum previously had an exhibit about the continued imprisonment of Russia's most egregious political prisoner case in post-Soviet Russia: Mikhail Khodorkovsky, another Putin adversary.

Hildebrandt well understands that in places such as Russia, North Korea, Syria, China, Cuba, Burma, Saudi Arabia, Iran, and too many African countries to list here, entire peoples are still besieged within their nations by oppressive governments. Lucky for them, there still exists a piece of "the American Sector" in Berlin at the Checkpoint Charlie Museum, where they will find allies in the struggle for liberty.

Pakatan Will Not Retrench or Sack Civil Servants, Anwar Slams Umno News Reports

Posted: 08 Nov 2011 10:37 PM PST

Malaysia Chronicle

Opposition Leader Anwar Ibrahim has confirmed that Pakatan Rakyat would not be slashing the civil service, refuting the Umno-controlled newspapers which have been front-paging comments they alleged were made by DAP’s Tony expressing the intention to whittle down the country’s bloated civil service.

“I have asked our leaders to correct that perception. Pakatan will not disturb the civil servants. (Due to the sensationalised news reports), this froup is worried that they might be retrenched and unemployed if Pakatan takes over the federal government. Although, it makes a lot of economic sense, when it comes to politics, it makes no sense,” Anwar told a dinner talk in Subang Jaya on Tuesday.

Anwar’s clarification came even as the Public Services Department vowed to increase the civil service, the largest in the region. The PSD statement carried in the mainstream stunned many economists and prominent citizens.

“I cannot take the PSD statement seriously. They seem to be playing to some sort of gallery. I hope the Pakatan will take a more balanced approach. What Anwar can do is of course, don’t sack anyone. But don’t replace those who retire. Put a moratorium on recruitment and slowly engineer the civil service to the right size,” Ramon Navaratnam, the former secretary-general of the Transport ministry and past president of Transparency International.

“This way, nobody is sacked or deprived of a livelihood while the nation has a concrete plan to reform an really overlarge civil service. This is something that we must acknowledge has to be done. But for PSD to rebut and try to get one up on a political rival by promising to increase the civil service is irresponsible and most incredible.”

Limit PM to 2 terms, control excessive powers

In wide-ranging speech, Anwar had also vowed to limit the Prime Minister’s tenure to two terms. Pakatan will also prohibit the prime minister from holding the post of finance minister, as this could give rise to excess power held in the hand of one man and result in massive corruption.

“I was finance minister before. A finance minister is busy from morning to night. However, our prime ministers have been holding the post of finance minister as well since 1998, because they do not trust others – maybe it involves too many projects,” he said, adding that an overstaying PM more often than not aspired to become an “Emperor”.

Asked whether a Chinese could be Prime Minister, Anwar dodged the highly sensitive issue. “If I answer ‘yes’, it would become the headline in Utusan Malaysia; if I said ‘no’, it will become headlines in the Chinese dailies. So my answer is: the current consensus of Pakatan is that Anwar will be the next prime minister,” quipped a smiling Anwar amid loud cheers from the audience.

Earlier in his speech, he had also confirmed that PKR would not support PAS as far as Islamic hudud law was concerned, saying that hudud had no place in Pakatan policy.

Kemana Subsidi RM40 Juta Kedai Rakyat 1Malaysia?

Posted: 08 Nov 2011 10:33 PM PST

Keadilan Daily

Pakatan Rakyat mempersoalkan kemana hilangnya subsidi sebanyak RM40 juta yang diberikan untuk pembukaan 85 unit Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M).

Ini berikutan terdapat produk-produk yang ditawarkan oleh KR1M jauh lebih mahal berbanding produk yang dijual di pasaraya tempatan.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mempersoalkan peruntukan berkenaan yang diumumkan perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam ucapan Belanjawan 2012, 7 Oktober lalu.

"Di mana perginya (wang itu)? Bagaimanakah ia dibelanjakan? Tujuan utama Kedai 1Malaysia adalah untuk meringankan kos serta mengurangkan beban rakyat dengan 250 produk 1Malaysia sehingga 40% lebih murah.

"Kalau dia kata memang murah dari harga dipasaran, kita (Pakatan) buktikan sebaliknya," Katanya di Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua yang turut hadir pada sidang media sama membandingkan beberapa barangan termasuk peluntur yang dijual RM0.60 sen lebih mahal berbanding pasaraya lain.

Beliau turut melampirkan satu salinan harga sebanyak 23 barang keperluan yang membuktikan ia tidak semurah didakwa malah ada yang lebih mahal.

"Kenapa PM kita menjanjikan 'langit' kepada rakyat yang kononnya harga barang lebih murah tapi sebaliknya?

"PM boleh cakap pada rakyat bahawa barang di Kedai 1Malaysia lebih murah tapi dia juga perlu promosi pasaraya lain yang lebih murah," sindir Tony Pua.

Dalam sidang media sama, Nurul Izzah turut mempertikaikan tindakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mewujudkan Kedai Rakyat MAIWP yang  kononnya "menawarkan harga rendah bagi membantu rakyat di sekitar ibu kota terutama golongan asnaf dan rakyat termiskin.

"Saya bangkitkan soalan ini kerana MAIWP pernah terbabit dalam salah guna dana apabila RM31,150 wang zakat diguna bagi membayar peguam dalam kes tuntutan qazaf Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim," kata Izzah.

Sebelum ini, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution mendedahkan wang itu dikeluarkan bagi membiayai yuran guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali.

Perkara itu diakui sendiri Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah dalam jawapannya di Parlimen sebelum ini.

RM1,500 Minimum Wage For Selangor Gov’t Firms

Posted: 08 Nov 2011 10:30 PM PST

Malaysiakini

Selangor today beat the federal government in a race to implement a minimum wage policy, with a pledge to pay RM1,500 in wages for state owned companies beginning next year.

The announcement was made in Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim's speech when tabling the state's budget for next year at the Selangor state assembly today.

Khalid said employees of financially stable state-owned companies will be the first beneficiaries of the policy before it is expanded.

These companies includes Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) and Worldwide Holdings Bhd.

As for companies with an unstable financial status, Khalid said the state government will provide RM10 million to support the increase in wages.

In contrast, the federal government is still far from implementing a minimum wage policy, which unionists and Pakatan Rakyat claims was necessary to deal with poverty and help the country deal with an increasingly evident middle-income trap.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Questions time 9-11-2011: MAS sold 70% of MAS Catering & signed a 25 year exclusive contract

Posted: 09 Nov 2011 07:59 AM PST

09.11.2011 Y.B. TUAN WEE CHOO KEONG [ WANGSA MAJU ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:- (a)     mengapa pada tahun 2003, MAS yang berada di bawah Tan Sri Md Nor Md Yusof, yang pada masa itu merupakan Pengarah Urusan MAS dan juga arkitek bagi Widespread Asset Un-bundling aka "WAU" telah menjual 70% saham daripada bahagian di dalam [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Beginilah nasib Masjid di Johor yang hampir roboh

Posted: 08 Nov 2011 11:02 PM PST9 Okt 2011, PONTIAN: Kira-kira 300 jemaah Masjid Jamek Kampung Tenggayun, di sini bimbang keselamatan mereka terancam berikutan beberapa tiang masjid berkenaan kelihatan semakin condong hingga ada tapaknya yang terbenam, sekali gus mencetuskan kebimbangan struktur bangunannya yang tidak lagi selamat digunakan.

Bangunan masjid yang dibina sejak 41 tahun lalu atas tanah gambut seluas satu hektar bertiang konkrit, itu kini kelihatan condong dengan beberapa kesan retak pada tembok yang berfungsi sebagai penutup ruang bawahnya semakin ketara.

Tiang konkrit condong sudah berlaku sejak sembilan tahun lalu dan beberapa tiang kayu diletakkan sebagai sokongan mengelakkan keadaan lebih serius, namun ia tidak bertahan lama.

Mohd Khodri Sudir, Ahli JKKK Kampung Tenggayun Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Mohd Khodri Sudir, berkata keadaan beberapa tiang konkrit penyokong struktur masjid terbabit yang semakin condong, sekali gus menimbulkan kerisauan jemaah terutama ketika mengadakan majlis membabitkan ramai penduduk seperti solat Jumaat.

Katanya, pelbagai usaha dilakukan setakat ini bagi mengurangkan risiko termasuk memasang beberapa tiang tambahan dari kayu sebagai penahan, namun usaha itu tidak berhasil, sebaliknya tiang kayu itu lama kelamaan terbenam ke dalam tanah serta condong.

Beliau berkata, penduduk hanya mampu menggunakan bahan binaan seperti tiang kayu terpakai kerana harganya lebih murah dan ia dikumpul daripada wang kutipan tabung masjid.

"Kejadian beberapa tiang konkrit condong sudah berlaku sejak sembilan tahun lalu dan beberapa tiang kayu diletakkan sebagai sokongan mengelakkan keadaan lebih serius, namun ia tidak bertahan lama dan terpaksa diganti kayu lain dalam tempoh singkat," katanya.

Mohd Khodri berkata, masjid berkenaan bukan setakat condong, malah sebahagian dinding turut dinaiki anai-anai.

Ketua Kampung Tenggayun Kawasan 9, Ismail Ramlan berkata, berikutan masjid yang semakin uzur itu, jemaah yang hadir terpaksa berhati-hati ketika berada dalam masjid kerana bimbang ia runtuh pada bila-bila masa.

"Saya terharu ada kalangan penduduk sanggup meluangkan masa bergotong-royong untuk membina tiang tambahan dari kayu, namun ia tidak mampu bertahan lama," katanya.

Beberapa masalah lain yang membelenggu umat Islam di Johor di bawah ini :

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA - Komen Kelemahan Pengurusan Kewangan Kerajaan N. Sembilan

Posted: 08 Nov 2011 10:05 PM PST

Tahniah buat Ketua Audit Negara yang ada kekuatan untuk mendedahkan kelemahan dan mungkin kewujudan penyelewengan oleh Kerajaan N. Sembilan di bawah pentadbiran UMNO/BN.

Sikap pimpinan UMNO/BN ini telah memalukan rakyat N. Sembilan dan termasuk kakitangan awam. 7 daripada 10 Projek Pembangunan Kemiskinan di N. Sembilan dinyatakan gagal oleh Ketua Audit Negara. Apakah ini ciri-ciri Kerajaan 1 Malaysia yang kononnya mendahulukan rakyat? Akan banyak lagi pendedahan yang akan dibuat.

Angkatan Muda Keadilan N. Sembilan juga telah memaklumkan kepada saya bahawa mereka telah melaporkan isu rasuah ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Jumaat lepas. Harap anak muda N. Sembilan dapat membawa kesedaran ini kepada keluarga di rumah. Pemuda Harapan Bangsa, Pemudi Tiang Negara.

Salam Perjuangan.

Program Korban Parlimen Telok Kemang

Posted: 08 Nov 2011 09:56 PM PSTTerima kasih kepada semua sahabat-sahabat dan anggota KEADILAN di Parlimen Telok Kemang yang terlibat sama untuk menjayakan Program Ibadah Korban pada tahun ini. Mudah-mudahan gerak kerja kita diberkati Allah.

Salam perjuangan,

Ikhlas dari saya,

YB. Dato' Kamarul Baharin Abbas

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


Gambar Hajah Rosmah & Haji Jib baru pulang dari Tanah Suci Mekah

Posted: 09 Nov 2011 05:44 AM PST


SEPANG, 9 Nov -PM, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Rosmah Mansor melambai kearah orang ramai yang menyambut kepulangannya sejurus tiba dari mengerjakan ibadat haji di tanah suci Mekah ketika di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, hari ini.

Turut sama TPM, Muhyiddin Yassin (kanan) dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.Najib dan rombongan selamat tiba di tanah air dengan menaiki pesawat khas pada 3.25 petang. -BERNAMA

* Teman ngucapakan selamat pulang dan tahniah kerana selamat segalanya .

Tapi Jambul Hajah Bik semacam jer....

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang