Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 5 November 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Posted: 05 Nov 2011 07:04 PM PDT

Pegawai-pegawai Masjid Ar-Rahman, yang membawa tahlil adalah Imam Annuar Suhaimi, berbaju kuning tu adalah Zulkarnain, Pengerusi Masjid, berbaju hitam disebelah Pengerusi Masjid itu adalah Imam 2, Ustaz Zulkifli dan disebelahnya adalah Imam Zakaria, Imam 1, yang lain-lain itu adalah tok-tok Bilal.
Setelah selesai solat, dan mendengar Khutbah, masing-masing meninggalkan Masjid
Barisan kanak-kanak, hari raya Haji ni tak ramai kanak-kanak, maka setiap seorang mereka dapat RM8.00 dan banyak lagi duit sumbangan diinfakkan kepada Masjid
Khusuq mendengar Khutbah yang disampaikan oleh Imam Zulkifli
Selesai solat, masing-masing meninggalkan Masjid

Esuk di Hari Raya Kedua upacara Qurban akan disempurnakan diperkarangan Masjid Ar-Rahman, Kg Batu 4, Jalan Maran, Temerloh, Pahang. Masjid ini benar-benar merupakan Masjid Rakyat penduduk Kg Batu 4, kerana dari mula ia didirikan, tenaga sukarela dan tenaga gotong royong digunakan.

Masjid Kg Batu 4 ini pada asalnya dibina di atas tanah milik asalnya Allahyarham Said bin Haji Ismail, iaitu ayahanda saya di Kg Batu 5. Kemudian ayahanda saya meninggalkan Kg Batu 5 berpindah ke Kampong Asalnya, Kg Lubok Kawah kerana pada masa itu tidak ada mata pencarian di Kg Batu 4, Batu 5 dan Batu 6. Tidak ada kebun getah dan tidak ada sumber mencari rezeki sedangkan ayah saya amat perlu kepada kewangan kerana menyekolahkan 3 anak-anaknya iaitu Jamaludin Said, Suhaimi Said dan Jaenah Said serta menjaga kedua-dua orang tua ibu saya.

Maka tanah beliau di Kg Batu 5 itu ditukarkan dengan tanah di kampong Lubok Kawah iaitu kebun getah, dan tanah di Kg Batu 5 itu ditukar nama kepada Pak Alam Mat Amin Haji Ismail, abang kepada ayah saya. Dan Pak Alang Min mewakafkan kawasan Masjid itu untuk Masjid.

Pada hari ini terletak sebuah surau yang dinamakan Surau Cermin diatas tanah itu; manakala Masjid Kg Batu 4 yang kini dinamakan Masjid Ar-Rahman didirikan disekeping tanah yang lebih luas di Kg Batu 4 untuk qariah Kg Paya Pulai Dalam, Kg Batu 4, Kg Batu 5 dan Kg Batu 6; namun begitu penduduk Kg Batu 6 telah mendapat sebuah Masjid baru di Kg Sg Gau dan mereka berpindah ke Masjid tersebut.

Adapun Masjid Kg Batu 4 ini didirikan oleh penduduk kampong dengan duit poket sendiri kerana pada waktu itu Kerajaan UMNO tidak memperdulikan kebajikan penduduk kampong disini kerana Kampong ini terkenal dengan kekuatan parti pembangkang iaitu Parti Rakyat Malaya yang dipimpin oleh Ahmad Boestamam.

Sedikit demi sedikit Masjid itu diperluaskan dan ditambah serta diadakan kemudahan-kemudahan sesuai dengan keperluan sebuah Masjid. Setiap penambahan Masjid itu adalah datangnya dari sumbangan orang ramai dan rezeki yang paling besar ialah apabila seorang penduduk menyumbangkan RM60,000.00 kepada Masjid itu.

Bapa saudara yang juga bapa angkat (isterinya adalah adik kepada emak saya, dan saya menyusu dengan Mak Itam bersama-sama dengan seorang lagi anak angkat iaitu Kamaliah (sudah meninggal dunia) dan dengan anaknya sendiri (Saidal Khadri, juga sudah meninggal) adalah Imam di Masjid Batu 4 ini sehinggalah ayah angkat saya meninggal dunia.

Tanah tapak rumah saya sekarang adalah hadiah dari bapa angkat saya. Dan emak saudara/angkat kami juga menghadiahkan tanah tapak rumah kepada anak angkatnya (yang sepatutnya anak saudara saya iaitu anak kepada Kamaliah) tetapi menjadi adik pula kepada saya kerana dia pun diangkat oleh emak dan bapa angkat kami. Tetapi adik saya ini tinggal di Kuala Lumpur dan kemungkinannya tidak akan berpindah semula ke kampong ini. Nama bapa angkat saya adalah Haji Abdul Rahman Md Noor, beliau adalah Imam Masjid Kg Batu 4 sehingga meninggal dunia dan beliau juga adalah Ketua PAS Cawangan Kg Paya Pulai sewaktu itu.

Kini kewangan Masjid adalah kukuh.

Kampong Batu 4 kini terkenal dengan Kampong Pembangkang, mereka berasal dari Parti Rakyat dan kini berpindah kepada PAS. Namun pentadbiran Masjid tidak dimonopoli oleh orang-orang PAS sahaja. Orang UMNO juga dipilih dan dimasukkan kedalam Jawatankuasa Masjid.

Masjid Ar-Rahman ini adalah Masjid yang sangat aktif, ada berbagai aktiviti yang dijalankan di Masjid ini, dan semua berita mengenai perkembangan di kampong ini disampaikan melalui Masjid.

Ada khairat kematin ditubuhkan, setiap kematian akan mendapat sumbangan dan ahli-ahli khairat menyumbangkan RM3.00 bagi setiap kematian. Dari segi kemudahan mengutip wang khairat, kounter bayaran dibukakan pada setiap Jumaat di Masjid dan penduduk boleh membuat semakan dan menjelaskan bayaran.

Ada kulliah 3 hari seminggu dan ada bacaan Yasin setiap malam Jumaat. Kerja-kerja gotong royong dijalankan mengikut keperluan.

Saya sangat berbangga menjadi ahli qariah Masjid Ar-Rahman ini.

Posted: 05 Nov 2011 07:09 AM PDT

Ini adalah Kampong Lubok Wong. Diatas bukit sana adalah projek tanaman getah untuk penduduk kampong yang dibuat oleh RISDA. Sdr Alias Abdullah mengatakan bahawa pokok hutan, pokok semak dan mengkirai sudah jauh lebih tinggi dari pokok getah yang ditanam.
Ini adalah Alias Abdullah. Dia adalah bekas polis hutan bertugas di Perak sebelum dia berpencen, sebagai Orang Islam dia telah memohon sebuah surau untuk kampongnya, Kg Lubok Wong, Kuala Krau. Dia berjaya mendapatkannya. Tetapi surau itu berselut. Dari gambar nampak rumput tetapi bila dipijak air keluar, selut dibawah rumput. Dia sudah mengadu kepada banyak agensi yang bertanggungjawab tentang ugama tetapi tak dipedulikan. Dia juga merungut mengenai bil air dan elektrik yang diletakkan diatas namanya, dan dialah yang terpaksa membayar bil air dan elektrik itu, dia juga sudah mengadu kepada pihak-pihak berkenaan tetapi juga tidak dipedulikan. Saya tanya dia mengenai kedudukannya samada dia dilantik menjadi Batin atau tidak kerana dia beriya-iya sungguh nak menjadi ahli UMNO kerana kononnya Wakil Rakyat DUN Jenderak menjanjikan jawatan itu kepadanya. Denga rupa sedih dia kata jawatan itu sudah dilantik kepada orang lain, dan orang lain itu bukan ahli UMNO pun!

PACABA dan Sukarelawan di Ranting Felda Jenderak Utara

Posted: 05 Nov 2011 06:41 AM PDT

Inilah PACABA dan Sukarelawan yang ditubuhkan untuk JDM Felda Jenderak Utara
PACABA diketuai oleh Sdr Mohd Nor Bakar, Ketua Ranting dan Sdr Ahmad Bila Adam, Setiausaha Ranting Felda Jenderak Utara manakala Sukarelawan diketuai oleh Sdr Aliayasak Idris, Bendahari Ranting Felda Jenderak Utara.
Ada jamuan selepas meeting disediakan oleh Pn Rosimah, tuan rumah, yang juga AJK PKR Cabang Kuala Krau
Ramli Idup, Ketua Penerangan PKR Cabang Kuala Krau.

PKR Cabang Kuala Krau tidak henti-henti menubuhkan PACABA dan Sukarelawan Pilihanraya disemua JDM DUN Jenderak. Pada 30hb Oktober 2011 itu, Cabang menubuhkan PACABA dan Sukarelawan untuk Ranting Beredut JDM Felda Jenderak Selatan; dan malamnya di Felda Jenderak Utara.

Pada 1hb November 2011 pula Cabang menubuhkan PACABA Kg Seboi untuk JDM Kg Paya Luas, PACABA di Kg Mendoi untuk JDM Kg Paya Luas juga telah ditubuhkan seminggu yang lalu, dan pada 8hb November 2011 ini PACABA dan Sukarelawan di Ranting Kg Penderas akan ditubuhkan. 3 Ranting ini bertanggungjawab untuk JDM Kg Paya Luas.

Pada sebelah malam 1hb November 2011 itu PACABA dan Sukarelawan Kg Paya Pelong telah ditubuhkan.

Dengan perjumpaan penubuhan tersebut tinggal lagi Felda Jenderak Selatan, Kg Gong Halt, Kg Dato Shariff Ahmad, Kg Jenderak dan Pekan Kuala Krau belum lagi ditubuhkan PACABA dan Sukarelawan. Pada 8hb nanti, PACABA dan Sukarelawan Kg Pian dan Kg Paya Luas akan ditubuhkan, untuk JDM Kg Pian itu melibatkan 3 buah ranting iaitu di Kg Lubok Wong, Kg Pian dan Kg Terbol.

Pada 11hb November 2011 pula, PKR Cabang Kuala Krau akan menubuhkan PACABA dan Sukarelawan untuk JDM Kg Gong Halt untuk 2 kampong iaitu Kg Gong Halt dan Kg Paya Sok.

Seramai 20 orang PACABA dan Sukarelawan untuk Pekan Kuala Krau sedang diaturkan dan jika tiada aral melintang satu perjumpaan untuk tujuan itu akan dibuat pada 20hb November 2011 yang melibatkan pekan Kuala Krau, Taman Seri Desa, Taman Kuala Krau, Taman Tg Kubu dan Pekan Sari Lama.

Didalam Pilihanraya Umum 2008 dulu, kesemua organisasi ini tidak wujud. Kami menyahut slogan yang dipopularkan oleh PKR Kuala Krau iaitu: Buat Kerja Belum Tentu Menang, Tak Buat Kerja Sukar Mahu Menang.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Greek Debacle or Najib And Ahmad Husni Debacle

Posted: 05 Nov 2011 12:30 PM PDT

Malaysia Chronicle

On the 3rd of November, an interview with Malaysia's Finance Minister II, Ahmad Husni, which could only be described as baffling, appeared in the Star.

Malaysia, he declared, had enough funds to cushion the economy, should the European debt crisis hit the country. It was a strange statement considering that the European debt crisis, by which we suppose he means the Greek debt crisis, will without doubt hit Malaysia and the world in short order.

Ahmad Husni then went on to describe his sources of funds like a housewife pulling out cash from sugar containers and kitchen drawers. RM4 billion from the contingency fund, RM6 billion from Kumpulan Wang Amanah Nasional, 30 billion from trust funds and oh, we can sell off our landbanks. And after that, what will he sell? He has neither strategy nor plan, other than selling off all the nation's assets.

Where Malaysia needs a brilliant economist, we are foisted with a 2nd rate accountant in Ahmad Husni. That is not the kind of person we need running Malaysia's Finance Ministry in this terrifyingly testing time for the global economy. Of course, we have Prime Minister Najib Razak as the Finance Minister I, but what could Najib possibly know about the economy?

Mirror image of Greece

The Greek debt crisis continues to spiral out of control. For those who are unsure what it is all about; Greece has borrowed more money than it can repay, very much like what the BN is doing in Malaysia today.

Greece therefore is forced to request a write-down of its debts in return for which it must implement strict austerity measures. The problem is that the Greek people are uninterested in accepting any further austerity measures. They do not wish to suffer for what they see as problems caused by irresponsible and incompetent politicians.

The situation appears insoluble. Add to it the fact that Germany and France are making what can only be described as luke-warm efforts to solve the problem, and we have a very real crisis on our hands.

The EU wants private-sector lenders to write off 50% of what Greece owes them. The result of this is that private sector lenders are going to be very reluctant to lend money to Spain and Italy, countries which are still solvent, but labor under a high debt burden. This would inevitably result in a default by Spain and Italy. Which is how the sovereign debt crisis will spread.

Say goodbye to your money in the Banks and EPF

So why should Malaysians care? Because we are an export driven nation and when demand goes down for our goods and services, we will be affected. It may cause us to go into a recession.

Some analysts appear to think that Malaysia is protected because most of the debt (96%) is domestic. But this only means that if the government defaults, the banks will go under. Where your money is. And the EPF will be unable to collect all the dubious loans that it has been making on the instructions of BN Ministers. And the EPF is where the rest of your money is.

The MOF is also guilty of awarding projects without a tender even for products which have multiple vendors capable of supplying it. Recently, a RM20 million project was awarded to Century, a company with a reputedly close relationship to Ahmad Husni. We do not know many other projects have been awarded in this manner.

The EPF has also been investing in all kinds of dubious projects on the instructions of the MOF. Ahmad Husni therefore cannot claim that he is being a careful custodian of the nation's funds. It is precisely this kind of profligate spending that got the Greeks into their mess.

Ahmad Husni would be better occupied in planning a holistic strategy on how Malaysia can continue to grow in the face of a global crisis. Instead he seems to be spending his time spinning politically motivated fairy tales that everything will be all right, so that the BN can win the next election.

Everything will not be all right, certainly not if Ahmad Husni is in charge.

‘Malaysia Spring’ Approaches in Anwar Ibrahim Vision for Election Victory

Posted: 04 Nov 2011 09:04 PM PDT

Bloomberg

Malaysia's opposition leader, Anwar Ibrahim, said that in the nation's next election, his People's Alliance coalition will end five decades of rule by the National Front as a trend toward democracy strengthens across Southeast Asia.

"We're taking over the government at the rate we're going," Anwar said in an interview yesterday at his office in parliament in Kuala Lumpur, citing as a sign of support a July 9 rally where thousands marched and called for greater fairness in election practices. Currently on trial for sodomy — a charge he says was influenced by the ruling party — he predicted that the opposition would be boosted even if he is convicted.

An opposition victory would build on gains made in 2008, when Prime Minister Najib Razak's coalition had its slimmest election win since the country became independent in 1957. In a year that has seen autocratic regimes swept from power in a Middle East upheaval known as the "Arab Spring," neighboring Singapore saw a record vote for the opposition in May, and Myanmar released some political rivals from jail last month.

"When will the 'Malaysia Spring' be? The next elections," said Anwar, 64, a former deputy prime minister, anticipating that a vote will come anytime from the end of December to March. "Hopefully, we'll do ours in a peaceful democratic process."

Jailed, Then Freed

Once the designated successor of Prime Minister Mahathir Mohamad, who ruled from 1981 to 2003, Anwar was removed from office and tried in 1998 for abuse of power and having sex with a man, which is an offense in Malaysia. He was imprisoned for six years before the sodomy charge was overturned. Barred from politics for four years after being released from jail, he then led the opposition to its 2008 election result.

A conviction in his second trial on sodomy charges is a "foregone conclusion," said Anwar, who could be jailed for as long as 20 years if found guilty. Najib's administration has said that the trial, which is scheduled to resume Nov. 23, isn't politically motivated.

If Anwar were to win, Malaysia would experience significant turbulence as it adapted to the political change, said Scott Lim, who manages the equivalent of $464 million of assets as chief executive officer at MIDF Amanah Asset Management in Kuala Lumpur.

'Period of Volatility'

"We can anticipate a real period of volatility until the markets settle down and take the political changes in stride" if Anwar wins, Lim said. "So for this election, people will be nervous."

While an election isn't due until 2013, Najib announced a budget last month that stoked speculation about an earlier vote. The plan gives cash to low-income families, raises civil servants' pay and boosts spending on railways to spur growth at a time when global economic risks cloud the outlook for Malaysian exports.

Najib, 58, has sought to broaden the appeal of the ruling party, rolling back decades-old protectionist policies, opening up service industries to foreign investors and easing rules on ethnic-Malay ownership in companies.

Seeking to bolster his public image after July street protests in the capital led to the arrest of more than 1,600 people, Najib has also pledged to abolish a 51-year-old law allowing the government to detain citizens without trial.

Falling Poll Numbers

Support for Najib slipped to 59 percent in August from 65 percent in May, according to a survey by the Merdeka Center for Opinion Research, an independent research institute based near Kuala Lumpur.

"The opposition will probably win more seats, but an outright victory is doubtful," said Afif Bin Pasuni, a professor at the S. Rajaratnam School of International Studies in Singapore. "If Anwar is convicted, it'll be difficult to hold the opposition together because they have very different political ideologies — Anwar is adept at handling these differences."

The People's Alliance opposition group includes Anwar's People's Justice Party; the Pan-Malaysian Islamic Party, some of whose members espouse the implementation of Islamic law; and the Democratic Action Party, whose secretary-general is Penang Chief Minister Lim Guan Eng, Malaysia's only ethnic-Chinese state leader.

Coalition Differences

Theft, illicit sex, alcohol consumption and renouncing Islam are crimes under hudud, or Islamic law, and punishment can involve whipping, stoning to death or amputation of limbs. The Pan-Malaysian Islamic Party's support for implementing hudud has faced objections from the Democratic Action Party. Anwar said that while coalition members are free to articulate their views, they cannot compel others to agree.

If he is convicted, Anwar said, a "mechanism" has been put in place for leadership succession. He declined to identify who would take his place.

The alliance anticipates winning more than 40 percent of the vote in the states of Johor and Pahang, making gains in Negeri Sembilan and Terengganu and getting majorities in the five states it won in 2008, Anwar said.

"The trend for freedom and democracy is irreversible," said Anwar, who tells his party leaders to read French author Alexis de Tocqueville's 19th-century political work "Democracy in America." "We should be able to do much better."

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA 1432

Posted: 05 Nov 2011 03:15 AM PDT

Izinkan  saya  mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada sahabat-sahabat saya yang beragama Islam dan terutamanya kepada mereka-mereka yang sedang berada di makkah yang sedang menunaikan Ibadah Haji. Saya berdoa semoga mereka semua dapat mengerjakan ibadah Haji dengan sempurna serta selamat kembali ke tanah air dengan mendapat Haji mabrur. Kepada [...]

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


PKR: Authorities negligent by keeping silent

Posted: 05 Nov 2011 09:07 AM PDT

http://www.theborneopost.com/2011/11/03/pkr-authorities-negligent-by-keeping-silent/

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Huru hara betul Muhyiddin, Guru dan Kementerian

Posted: 05 Nov 2011 06:37 AM PDTMacamanalah Muhyiddin nak mentadbir negara ni. Sedangkan Kementerian Pelajaran pun huru hara sekarang ni. Dengan isu PPSMInya. Dengan isu ribuan bakal guru menganggur yang lepasan TESL, KPLI dan UPSI. Apa nak buat, Melayu Mudah Lupa.

Kisah Ramai Bakal Guru Mengamuk kat Muhyiddin di http://amkns.blogspot.com/2011/11/ramai-bakal-guru-mengamuk-kat-muhyiddin.html
Kisah ramai para guru graduan TESL menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/guru-amerika-diagungkan-guru-malaysia.html
Kisah ramai para guru graduan KPLI menganggur di http://amkns.blogspot.com/2011/10/kerajaan-tak-de-duit-ke-bakal-guru.html

Lepasan TESL dakwa dianaktirikan
Berita Harian 5 Nov 2011

SAYA terpanggil untuk mengulas pengumuman dibuat Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong, mengenai penempatan guru Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) pada tahun depan di saluran televisyen berbayar.

Anak saya bukan pelajar Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) atau Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) sebaliknya memasuki bidang pendidikan selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia dan menamatkan pengajian enam tahun untuk menjadi guru.

Malangnya, beliau dianaktirikan kerana penempatan diberi kepada KPLI dan GSTT terlebih dulu dan anak saya terpaksa menunggu giliran untuk ditempatkan di sekolah pada tahun depan.

Saya berharap Kementerian Pelajaran dapat menempatkan kumpulan guru TESL pada tahun ini juga kerana mereka akan hilang satu tahun perkhidmatan.

Usah jadikan cuti persekolahan satu alasan kerana pernah berlaku sebelum ini, ada penempatan pada musim cuti sekolah yang panjang.

Setahu saya, sudah berkali-kali mesyuarat pertukaran guru diadakan dan sepatutnya kali ini penempatan guru perlu dibuat dengan segera dan bukannya dilewatkan.

Untung pengetahuan pihak berwajib, saya juga seorang guru dan saya juga telah ditempatkan di sekolah pada cuti sekolah akhir tahun.

Diharap pihak bertanggungjawab dapat melakukan sesuatu dengan menempatkan pelajar TESL pada tahun ini dengan kadar yang segera, demi kepentingan semua pihak dan mengelakkan lepasan TESL menjadi penganggur berijazah.

BAPA PRIHATIN,
Kuala Lumpur.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/LepasanTESLdakwadianaktirikan/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang