Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 12 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Rumah anggota PKR di Matau hangus dijilat api

Posted: 12 Aug 2011 04:01 AM PDT

Suhaimi Said menyampaikan sumbangan derma peribadi dari Dr Syed Husin Ali
Suami isteri ini tinggal sehelai sepinggang
Inilah apa yang tinggal di rumah yang terbakar itu
Semua kayu alang juga turut terbakar
Api dari ruang ini berpunca dari obat nyamuk yang ditinggalkan tanpa dipadamkan

Mat Dollah, 62, bersama isterinya Siah Che Wil 56 tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya dijilat api seawal jam 9.00 pagi pada 8hb Ogos yang lalu. Mat Dollah, seorang yang menderita penyakit asma, tinggal berseorangan apabila mula terhidu asap dari bilik sebelah, iaitu bilik tidur isterinya, Siah Che Wil.

Dalam seketika itu api sudah menjilat keseluruhan rumahnya memakan semua serba sedikit harta yang mereka sekeluarga itu ada.

"Tidak ada apa yang dapat diselamatkan," kata Mat Dollah kepada saya dengan linangan air mata. Beliau hanya dapat menolak keluar motosikalnya, dan itu sajalah yang selamat. Tilam, katil, kain baju, dan alat-alat memasak dan pinggan mangkuk habis musnah. Dan yang paling bernilai adalah wang tunai sebanyak RM5000.00 yang suami isteri itu simpan sedikit demi sedikit.

Mat Dollah dan isterinya Siah mengucapkan ribuan terima kasih kepada Parti Keadilan Rakyat kerana sanggup menghulurkan bantuan.

Selaku Ketua PKR Cabang Kuala Krau saya merayu anggota-anggota parti memberikan apa juga sumbangan yang termampu termasuk barang-barang makanan, pakaian, dan alat-alat dapur dan wang tunai kepada keluarga Mat Dollah. Dan untuk makluman Mat Dollah adalah penyokong tegar Parti Keadilan Rakyat.

Sebarang sumbangan bolehlah disampaikan melalui saya, Suhaimi Said, F.128 Tkt 1, Jalan Tengku Ismail, 28000 Temerloh, Pahang hp: 0199321260.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kenyataan Media Pakatan Rakyat

Posted: 12 Aug 2011 08:40 AM PDT

12 Ogos 2011

Pertama sekali, Pakatan Rakyat mengucapkan tahniah kepada Warganegara-warganegara Baru BN (WBB), antara lain, penduduk tetap Malaysia yang berasal daripada negara-negara jiran dan baru-baru ini telah dianugerahkan kerakyatan oleh agen-agen pengkhianat kerajaan Malaysia.

Menerusi pengamatan kami, skim pemberian kewarganegaraan maha cepat ini mempunyai dua ciri istimewa:

(i) Mampu menjadi warganegara Malaysia dalam beberapa jam;
(ii) Didaftar sebagai pengundi tanpa perlu mendaftar di mana-mana pejabat SPR ataupun pejabat pos, seperti dilakukan oleh warganegara Malaysia lainnya.

Kedua, Pakatan Rakyat akan mengadakan kempen ‘penjernihan’ untuk mendidik setiap WBB ini untuk mengetahui hak-hak mereka sebagai rakyat baru dan membongkar penyalahgunaan kuasa imigresen ataupun penggunaan ugutan politik untuk kertas undi oleh mana-mana ejen pengkhianat di Malaysia.

Kempen ‘penjernihan’ ini akan memastikan tidak ada pihak yang boleh menarik balik secara semberono kewarganegaraan Malaysia setiap WBB atau menggunakan pemberian ini sebagai ugutan politik di dalam Pilihanraya Umum.

Ketiga dan akhir sekali, Pakatan Rakyat juga berjanji akan memperluaskan jaminan yang termaktub di dalam Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 kepada semua WBB dan juga kakitangan kerajaan yang terlibat dalam program pemberian ‘kerakyatan untuk undi’ yang tergerak hati untuk mendedahkan perkara ini demi kebenaran dan masa depan Malaysia.

Bagi memastikan perkara-perkara ini dapat dilaksanakan diminta semua WBB mendaftar dengan Biro Guaman dibawah Pakatan Rakyat yang akan menyediakan tempat aduan di kesemua tempat terbuka.

Sekretariat Pakatan Rakyat

Najib, Rosmah Muncul Di Mahkamah Tapi Enggan Ditemubual

Posted: 12 Aug 2011 03:12 AM PDT

Keadilan Daily

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor akhirnya hadir ke mahkamah  tetapi enggan memberikan kerjasama untuk ditemubual peguam Anwar.

Karpal Singh yang bertindak sebagai peguam bela utama Ketua Umum KEADILAN itu berkata, kedua-duanya yang ditemui secara berasingan menyatakan mereka tidak mahu ditemuramah mahu pun menjadi saksi perbicaraan kes Fitnah II.

"Kedua-duanya memberitahu mereka tidak mahu ditemubual dan juga tidak mahu menjadi saksi.

"Saya tidak tahu kenapa mereka begitu takut untuk hadir ke mahkamah (dan menjadi saksi)," kata Karpal.

Najib dan Rosmah hadir ke mahkamah secara senyap-senyap dan bersembunyi kerana nama mereka tiada dalam senarai saksi yang akan ditemubual hari ini.

Malah, peguam Anwar juga sedikit terkejut apabila mengetahui mereka hadir ke mahkamah hari ini.

"Kami tak diberikan notis (lebih awal) tentang kehadiran beliau dan isteri.

"Lebih kurang lagi lima minit ke pukul tiga petang saya diberitahu polis yang PM dan isterinya sudah menunggu di bilik sebelah untuk ditemubual," kata Sankara Nair.

Selain Rosmah, peguam bela Anwar menemubual bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Rodhwan Yusof petang tadi, kata Karpal.

Mereka kini masih mempunyai baki enam orang saksi untuk ditemubual, kata Karpal.

Mereka termasuklah bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, pemilik kondominium, Haji Hasanuddin Hamid dan isterinya, serta kakak ipar beliau, dan dua orang bekas pembantu rumahnya yang kini berada di Indonesia.

Sewaktu ditanya langkah seterusnya yang akan diambil peguam bela memandangkan Najib dan Rosmah enggan ditemubual, Karpal memberitahu perkara itu hanya akan diputuskan selepas semua saksi selesai ditemubual.

Namun, perbicaraan tidak dapat diteruskan Isnin ini kerana baki enam saksi  itu.

"Kita akan minta hakim tangguh kes ke beberapa hari kemudian," kata Karpal.

Pakatan Invites PR-Turned- Voters To Come Forward

Posted: 12 Aug 2011 12:27 AM PDT

Malaysiakini

Pakatan Rakyat today called for all former permanent residents allegedly given citizenships in return for votes to come forward to avoid being held to ransom by "treacherous agents".

Speaking in Petaling Jaya, PKR vice-president Nurul Izzah Anwar (right) said that by coming forward the new citizens will help expose those involved, and will no longer face threats of having their citizenships revoked.

"We will continue with our campaign to clean up and expose abuse of immigration powers.

"I appeal to these ‘BN citizens’ to give us information on how they were naturalised so that those involved can no longer revoke their citizenships at will and make political threats," she said.

Pakatan previously claimed to have found evidence of permanent residents and foreigners being offered citizenships in return for votes for BN.

The ruling coalition has vehemently denied such a practice exists.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Arah Berjimat, Tapi Bil Elektrik Najib RM10 Juta Setahun

Posted: 12 Aug 2011 12:20 AM PDT

KeadilanDaily

Arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak  supaya semua pejabat kerajaan  menjimatkan tenaga elektrik, dianggap sebagai cakap tak serupa bikin.

Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua mengulas keputusan kerajaan mengarahkan semua bangunan miliknya agar tidak membuka suhu penghawa dingin di bawah paras 24 darjah selsius, sebagai langkah berjimat cermat.

Menurut Tian Chua, arahan tersebut dianggap tidak konsisten kerana kos penyelenggaraan kediaman rasmi Najib dan timbalannya sahaja menjangkau RM49 juta setahun, manakala kos penyelenggaraan bil elektrik dan air di kediamannya pula mencecah RM10 juta setahun.

"Perdana Menteri sendiri tak jimat, berapa bil elektrik dia? Dia (Najib) suruh rakyat ubah cara hidup, suruh hidup berhemah tapi dia sendiri cakap tak serupa bikin," kata Tian Chua ketika dihubungi Keadilandaily.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya perlu lebih fokus untuk menyelesaikan isu yang lebih besar bagi menyelesaikan masalah rakyat.

"Najib tidak ambil tindakan tentang isu yang lebih besar berkaitan dengan pembangunan negara dan ekonomi tetapi hanya tampil dengan idea-idea yang remeh seperti ini, sedangkan dia sendiri melakukan pembaziran," katanya.

Sementara itu Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin menyifatkan Kerajaan sebagai sudah bercelaru dan tidak mampu untuk menyelesaikan isu pembaziran yang lebih utama.

"Mereka sudah bercelaru dan tidak ada idea selain selesai isu-isu kecil. Ini termasuk juga dengan kenaikan harga barang seperti gula dan minyak,"

Zuraida juga kesal dengan tindakan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor yang tidak menjawab dakwaan tentang pembelian cincinnya yang bernilai RM24.45 juta.

"Najib hanya boleh suruh kurangkan makan gula, kurangkan pakai elektrik, tapi isteri dia pakai cincin RM24 juta, sampai sekarang dia tak jawab," kata Zuraida.

Semalam, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui mengumumkan akta baru tentang penguatkuasaan pejabat kerajaan agar tidak membuka suhu penghawa dingin di bawah paras 24 darjah selsius.

Keputusan tersebut dicapai selepas mesyuarat Majlis Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

Menjustifikasikan keputusan terbaru ini, Peter Chin berkata, di setiap pejabat, sekurang-kurangnya 40% daripada tenaga elektrik disalurkan untuk menjana alat penghawa dingin.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kerajaan BN Pahang lama tak baiki jalan yang rosak teruk

Posted: 11 Aug 2011 05:28 PM PDTTOLONG BAIKI JALAN BUKIT IBAM ! SAYA salah seorang pengguna laluan Jalan Bukit Ibam menuju ke Muadzam Shah, Rompin. Apa yang ingin saya mahu kongsi menerusi ruangan Rakan Pahang adalah jalan tersebut rosak teruk sejak beberapa tahun lalu dan tidak dibaiki sejak sekian lama.

Terdapat beberapa kes kemalangan hingga meragut nyawa di jalan itu akibat struktur jalan yang rosak teruk.

Ingatkan keadaan itu hanya disedari oleh saya tetapi orang ramai yang melalui jalan tersebut turut meluahkan rasa kecewa mengenainya.

Kalangan yang saya temui memberitahu, jalan tersebut merupakan jalan utama ke Bukit Ibam dan telah berlaku banyak kes kemalangan di situ.

Terdapat kira-kira 3,000 pengguna jalan raya melalui kawasan itu setiap hari termasuk penduduk di Kampung Ibam, Kampung Aur dan kawasan penempatan Orang Asli berdekatan.

Oleh itu, saya berharap masalah ini ditangani segera kerana orang ramai sudah tentu mempertaruhkan nyawa mereka setiap kali melalui jalan berlubang di kanan dan kiri jalan.

Pihak berwajib seharusnya mengambil pendekatan proaktif dengan membaiki atau menurap semula jalan itu.

Saranan ini dibuat kerana jalan tersebut merupakan nadi perhubungan utama penduduk Bukit Ibam ke bandar Muadzam Shah.

MOHAMED SAMIN SALIMULLAH,
Muadzam Shah, Rompin
12 Ogos 2011
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0812&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pahang&pg=wp_01.htm


PEKERJA ISLAM DI PAHANG TERTINDAS, KERAJAAN BN TAK PEDULI !

Aduan Rakyat Online
9 Ogos 2010

Salam. Pihak syarikat perlombongan bijih besi di KM2 Bukit Ibam seperti mencabar kami dengan menjalankan operasi hingga lewat malam tanpa peduli waktu-waktu umat Islam berbuka serta solat.

Yang pasti tokey nya pasti KAFIR, tapi pihak pengguasa tempatan pasti beragama Islam (mungkin) pun sama tidak pedulikan kemulian bulan Ramadhan.

Pencemaran BUNYI begitu menusuk telinga hinggakan laungan Azan dari masjid tenggelam.

Jalan UTAMA kami pun hancur akibat lori2 besi yang membawa keluar hasil seperti samseng jalanan.

Syarikat perlombongan ini begitu kurang ajar dan kami mungkin akan mengambil tindakan sendiri jika tiada pihak yang cuba mengambil tindakan segera.

Perkara ini terlalu lama berlarutan walau beberapa kali kami menegur.

Harap maklum pihak PTG Rompin,PTG Negeri,JPJ,PDRM, SPRM Pahang dan Pejabat SUK Phg, jangan sampai kami ambil tindakan sendiri.

By: kiramin

Sumber : http://www.aduanrakyat.com.my/lombong-besi-cemar-ramadhan

Penyelewengan agihan komputer 1Malaysia di N.Sembilan

Posted: 11 Aug 2011 05:28 PM PDTKETIDAKADILAN PEMBAHAGIAN NOTEBOOK 1MALAYSIA ! Saya bagi pihak penjaga salah seorang pelajar dari Sekolah Dato' Undang Haji Adnan, 71350 Kota, Negeri Sembilan ingin mengadu tentang ketidakadilan pihak sekolah dalam membahagikan notebook 1Malaysia kepada pelajarnya.

Untuk makluman pihak tuan, guru-guru telah memilih senarai pelajar yang layak menerima notebook secara rawak. Pihak sekolah tidak mengkaji latar belakang pelajar dengan lebih teperinci.

Saya berkata demikian adalah kerana ada pelajar yang berasal dari keluarga yang berkemampuan menerima telah bantuan tersebut. Penjaga kepada pelajar tersebut merupakan seorang guru manakala ibunya masih bekerja.

Selain itu, ada juga pelajar yang mempunyai penjaga yang berpendapatan melebihi kelayakan yang sepatutnya telah mendapat bantuan ini.

Saya bagi pihak yang prihatin ingin memaklumkan bahawa lebih ramai lagi pelajar di sekolah ini yang layak menerima bantuan notebook antaranya keluarga pelajar yang menerima bantuan PPRT tetapi malangnya mereka tdak diberi perhatian olah pihak sekolah.

Jadi, dimanakah hilangnya keprihatinan guru-guru terhadap anak murid yang susah tetapi mempunyai masa hadapan yang cerah jika pada waktu ini mereka diabaikan?

Diharap dengan aduan ini,pihak yang bertanggungjawab dapat menyelesaikan masalah ini dengan segera kerana kita semua maklum bahawa sumbangan notebook 1Malaysia ini adalah berterusan dan tidak mahu perkara yang sama berulang lagi. Sekian..

By: ahmad diah - Aduan Rakyat, 11 Ogos 2011
http://www.aduanrakyat.com.my/ketidakadilan-pembahagian-notebook-1malaysia

PEMBAHAGIAN NETBOOK OLEH KERAJAAN
Aduan Rakyat, 11 Ogos 2011

Merujuk kepada pembahagian netbook oleh kerajaan bermula 2010 lagi. Pihak kerajaan perlu membuat semakan. Jangan hanya merasa seronok dapat menunjukkan kebaikan melalui dada akhbar sahaja. Kerajaan yang prihatin.

Macam biasa bagi mereka yang dapat tersenyum lebar tetapi apa perasaan bagi yang tak dapat seperti saya.

Asas pemilihan tidak berapa jelas, keluarga miskin sahaja atau ada faktor lain. Sebagaimana yang diadukan ada juga dikalangan penerima dari keluarga yang agak berada. Keluarga yang tak dapat tetapi merasakan mereka layak juga tentu rasa terkilan. Terus tertanam rasa tidak hormat kepada kerajaan.

Miskin juga satu faktor relatif.

Umpamanya pendapatan keluarga RM1,500 dianggap miskin dan layak. Pendapatan RM3,500 tidak layak. Cuba bandingkan siapa lebih miskin. Keluaga A (pendapatan RM1,500) dengan 2 orang anak (sek menengah dan rendah), Keluarga B(pendapatan RM3,500) dengan 8 orang anak ( 3 sek rendah, 3 sek menengah dan 2 IPT).

Perbelanjaan keluarga A lebih besar dalam segala hal contohnya rumah sewa. Keluarga A boleh sewa rumah 2 bilik @ RM450. Tetapi keluarga B terpaksa sewa rumah paling kurang 3 bilik @ RM650.

Untuk perbelanjaan lain, bolehlah congak sendiri. Secara perkapita pun keluarga A @ RM375 berbanding B @ RM350. Jadi jelas disini keluarga B lebih miskin. Jadi saya meminta pihak kerajaan memandang balik .

Disamping pendapatan keluarga, tengok juga jumlah tanggungan. Contohnya saya yang berpendapatan RM3,500 mempunyai 8 anak dan hidup dibandar terasa begitu perit. Jadi kalau dapat netbook free tu rasa legalah sikit.

By: Mohd Norman
http://www.aduanrakyat.com.my/pembahagian-netbook-oleh-kerajaan

PEMBAHAGIAN MINI LAPTOP YANG TIDAK ADIL
Aduan Rakyat, 8 Ogos 2011

Saya terpanggil untuk membuat aduan di ruangan ini mengenai pembahagian mini LAPTOP 1MALAYSIA YANG HANYA DI BERIKAN KEPADA ORANG YANG BERADA ,IBUBAPA YANG BERKERJA DI KERAJAAN SEPERTI GURU DAN SEDARA MARA SI PEMBERI?

Kenapa hal begini berlaku sedangkan ramai lagi remaja sekolah yang miskin ank yatim dan piatu tidak di berikan? Adakah ini arahan dari pihak kerajaan atau pihak tersebut yang mengadakan arahan?

Saya rasa amat terkilan kerana kebanyakan yang mendapat bantuan adalah anak-anak guru dan golongan yang berada.

Saya berharap hal ini dapat di selesaikan secepat mungkin. Terima kasih.

By: hamba allah
http://www.aduanrakyat.com.my/pembahagian-mini-laptop-yang-tidak-adil

Keadilan Bahagian Tampin

0 ulasan
sumber :-

Keadilan Bahagian Tampin


PKR Tampin komited membantu PR menang di Tampin PRU-13

Posted: 11 Aug 2011 09:38 PM PDT

Sudah lama ruangan ini tidak dikemaskini kerana perubahan pimpinan cabang tahun lalu. Walaubagaimanapun, pemilihan parti yang berlangsung lalu sedikit pun tidak menggugat perpaduan dan persefahaman antara anggota cabang.

Malah jentera dan gerak kerja sebagai persediaan menghadapi pilihanraya sedang rancak disusun oleh PKR Tampin.

PKR Tampin kini telah diketuai oleh Haji Baharuddin Arif bin Haji Siri. Beliau merupakan bekas calon pilihanraya umum tahun 1995 bagi Dun Gemencheh yang bertanding atas tiket Semangat 46.

Jika dibandingkan dengan Umno Tampin, sememangnya PKR Tampin nampak kecik dari segi jumlah keanggotaannya tetapi PKR Tampin tetap komited untuk membantu PR memenangi Parlimen Tampin dan kesemua dun di dalamnya. PKR Tampin tetap mempunyai ranting-ranting iaitu Ranting Tampin Sentral, Air Kuning, Pekan Gemencheh dan Jelai Kompleks. Pada tahun 2011 ini juga, PKR Tampin turut membuka pejabatnya di Pekan Gemencheh.

Dikhabarkan juga, bahawa PAS Tampin sedia memberi laluan kepada PKR untuk bertanding di Gemas. Namun ia masih belum dapat dipastikan kerana masih di peringkat perbincangan PR Negeri Sembilan.

PKR Tampin berhasrat untuk bertanding di Dun Gemencheh seandainya diberi peluang oleh PR Negeri Sembilan.

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


民联在霹雳将有一场硬战 公正党吁民916前登记选民

Posted: 11 Aug 2011 09:22 PM PDT

本刊记者 Aug 12, 2011 11:17:54 am 【本刊记者撰述】霹雳州人民公正党大选局署理主席曾敏凯分析,由于州内华人占大多数的议席已由民联夺得,若民联能维持308时的马来人支持率,那么将有望重夺州政权,但是目前在多个民联有机会获胜的选区增加了许多邮寄选民,令民联情况雪上加霜。他呼吁霹雳州人民在916前登记成为选民或转换投票选区,以助民联重夺霹雳! 曾敏凯(图)今天发文告称,日前,政治学者黄进发指出,净选盟2.0的709集会,将能协助民联攻下100国席,其中包括霹雳州马华公会仅剩的三个国席。但是,默迪卡民调中心的调查却表示,朝野的支持度709前后并没有太大的分别,而国阵在马来社群依然拥有55-58%的支持率。 他针对以上的分析表示说,霹雳州政局已经进入近距离的肉搏战,朝野双方下届大选的成绩,甚至可能仅有一席之差,因此,宏观的平均值分析,未能确切地剖析霹雳州的政局。加上国阵已经进行的布署,以及将可能进行的其他手段等,都可直接影响霹雳州政权的替换。 事实上,在霹雳州59个州议席当中,华裔超过30%的选区只有23个,其中22个已经在民联手中了,剩下唯一的,也是马华唯一的州议席,积莪营(chenderiang),也因为原住民选民翻倍至总数近4千人,华裔选民比例也相对减少,308大选马华公会以3392多数票守土。再减去国大党输掉的三席——美冷(Behrang)、半港(Hutan Melintang)和巴西班让(Pasir Panjang),余下的33席都由巫统竞选。 巫统在所竞选的34个马来人占大多数的议席里,仅输六席,分别为: 州选区  多数票 胜出政党 巫裔 华裔  印裔 308巫裔支持率 Lubok Merbau 72 回教党 67%  25%  8%   48% Kuala Kurau  467 公正党 59%  39% 2% 56% Selinsing 547 回教党 70% 19% 11% 48% Changkat Jong 899 回教党 60% 13% 27% 47% Changkat Jering 1102 公正党 61% [...]

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


Cara SPR membantu BN menipu

Posted: 11 Aug 2011 06:45 PM PDT

Sistem demokrasi pada umumnya merupakan suatu proses di mana pilihanraya akan diadakan bagi membolehkan rakyat jelata untuk memilih kerajaan mereka. Sesebuah kerajaan perlu memperbaharui mandate mereka apabila tibanya masa sebagai penilaian terhadap prestasi kerajaan tersebut di penggal yang lalu yang jauh bezanya dengan sistem autokratik di mana pemerintahnya tidak perlu menghadapi sebarang pilihanraya.

Walaubagaimanapun, sesuatu pilihanraya tidak semestinya membawa kepada perubahan menyeluruh di dalam pentadbiran kerajaan bercirikan sistem satu parti di mana parti memerintah sahaja yang berpeluang untuk memenangi pilihanraya tersebut. Kerajaan yang tidak berani menghadapi pertandingan di dalam pilihanraya tetapi tetap terpaksa menghadapi pilihanraya akan mencuba untuk mencacatkan sistem demokrasi tersebut dengan memutarbelit dan menyulitkan perjalanan sistem tersebut.

Di Malaysia, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah ditugaskan untuk menguruskan pilihanraya di negara ini. Pendek kata, SPR sepatutnya bebas dan berkecuali dari segi pengurusan dan pandangannya serta bertanggungjawab terus kepada Yang DiPertuan Agong, tetapi adalah amat berdukacita melihat SPR tidak menjalankan tanggungjawabnya secara bebas dan berkecuali yang mana ia sepatutnya.

Kaedah "gerrymandering"

Kaedah 'gerrymandering' ini adalah merupakan suatu amalan memanipulasi sempadan pilihanraya bagi mewujudkan lebih banyak kerusi perundangan untuk parti memerintah. Kaedah tersebut termaktub setelah Elbridge Gerry, Gabenor Massachusettes (1810-1812) di Amerika pada masa itu telah menandatangi rang undang-undang bagi mewujudkan lebih banyak kawasan pilihanraya di kawasan perundangan yang dikuasai partinya.

SPR juga turut menggunakan kaedah ini dengan sepenuhnya. Kata pengerusi penganjur Bersih 2.0 Ambiga Sreenevasan: "kita telah mengkaji persempadanan semula yang telah dilaksanakan pada tahun 2003 yang meliputi pelbagai keadaan yang dipersoalkan kesahihiannya di mana sesetengah kawasan perundangan telah melepasi had sempadan di antara kerajaan-kerajaan tempatan dan juga yang merangkumi keadaan yang cukup aneh.

Salah satu amalan 'gerrymandering' adalah untuk mewujudkan lebih banyak kerusi-kerusi parlimen atau dewan undangan negeri di kawasan-kawasan yang dikuasai oleh BN. Apa yang telah kita perhatikan adalah tidak banyak kerusi baru yang diwujudkan di Kelantan yang telah sekian lama diperintah oleh PAS.

Oleh kerana kawasan luar Bandar dianggap lebih pro-BN, maka lebih banyak kerusi-kerusi baru diwujudkan di kawasan-kawasan ini jika dibandingkan dengan jumlah kerusi di kawasan bandar. Keadaan ini telah mengakibatkan banyak perbezaan yang ketara di antara saiz kawasan dengan jumlah penduduk di kawasan tersebut. Misalannya kerusi parlimen Kapar yang kini dikuasai oleh PKR mempunyai jumlah pengundi seramai 112,224 orang, manakala banyak kerusi-kerusi di kawasan luar bandar yang dikuasai oleh BN hanya mempunyai jumlah pengundi pada kadar 50,000 orang sahaja. Di kawasan parlimen Putrajaya pula, hanya terdapat 7,000 pengundi sahaja di kawasan tersebut yang kebanyakan terdiri daripada pegawai-pegawai kerajaan pusat.

Setelah pilihanraya umum 1999, SPR telah menumpukan perhatian mereka dalam mewujudkan lebih banyak kerusi campuran pelbagai kaum sebagai menghalang perkembangan pengaruh PAS pada masa itu. Kerusi campuran pelbagai kaum ini juga dianggap sebagai kawasan-kawasan yang selamat buat BN disebabkan oleh corak pemilihan pada masa itu di mana orang-orang Cina hanya mengundi DAP manakala orang-orang Melayu bertumpu kepada PAS. Bagaimanapun kerusi-kerusi campuran ini telah memberikan tamparan yang hebat kepada BN pada pilihanraya umum 2008 yang lalu.

Persempadanan semula yang terbaru telahpun bermula pada Mac 2011 yang lalu dan ianya akan mengambil masa selama setahun untuk diseragamkan. Bagi menyempurnakan proses persempadanan semula ini, BN memerlukan sokongan majority dua pertiga undian di parlimen tetapi BN kini tidak lagi mempunyai majoriti tersebut.

Oleh itu, adalah kurang pasti sama ada persempadanan semula ini dapat dilaksanakan oleh BN di dalam pilihanraya yang akan datang.

Pemindahan pengundi

Walaupun tidak melaksanakan proses persempadanan semula, SPR turut mencuba cara lain dengan memindahkan para pengundi dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain ataupun dari sati pusat mengundi ke satu pusat mengundi yang lain bagi mengelirukan para pengundi sewaktu pilihanraya diadakan.

Kegiatan pemindahan tidak sah yang dilakukan oleh SPR jelas bertentangan dengan undang-undang pilihanraya di mana hanya pengundi itu sendiri yang berhak untuk menentukan samada seseorang pengundi itu hendak berpindah dari satu kawasan ke satu lagi kawasan.

Undi pos

Undi pos merangkumi para pengundi yang berkhidmat sebagai anggota tentera, polis dan lain-lain pasukan keselamatan yang tidak akan dapat mengundi di kawasan mereka masing-masing sewaktu pilihanraya diadakan. Kritikan yang berterusan terhadap perlaksanaan undi pos ini adalah kerana selama ini para pemerhati adalah tidak dibenarkan untuk memerhati proses undi pos ini sewaktu ianya dijalankan.

Sistem pengundian pos ini telah diketahui umum sebagai suatu langkah untuk menyelamatkan kerusi-kerusi parlimen atau dewan undangan negeri yang berisiko tinggi untuk BN. Contoh yang paling ketara adalah perdana menteri sekarang Najib Razak yang kalah di dalam pengiraan pertama di kerusi parlimen Pekan pada tahun 1999, tetapi beliau tiba-tiba diumumkan menang setelah pengiraan semula diadakan hasil daripada penambatan undi-undi pos ke kawasan tersebut.

Selain dari itu, kekuatan pasukan simpanan askar wataniah juga telah ditambah oleh Kementerian Pertahanan sebagai langkah kerajaan untuk turut menambah jumlah undi-undi pos. Kementerian Pertahanan juga telah merancang untuk menambah kekuatan jumlah kekuatan pasukan askar wataniah kepada 58 kompeni di setiap kawasan parlimen di masa yang terdekat sebagai langkah berjaga-jaga.

Pengundi hantu

Satu lagi masalah yang sering dinafikan oleh SPR adalah kewujudan pengundi hantu. Contohnya di negeri Perak terdapat lebih 1600 orang pengundi yang telah berumur lebih daripada 100 tahun, terdapat lebih daripada 100 orang pengundi yang berdaftar di satu alamat rumah di kawasan-kawasan yang tertentu, jumlah pengundian di sesuatu kawasan telah melebihi jumlah pengundi yang sebenarnya dan sebagainya.

Walaupun terdapat banyak tanda-tanda dan bukti-bukti kukuh mengenai kewujudan amalan-amalan tidak sihat sewaktu pengundian, ianya sering dinafikan oleh SPR yang selalu memberi alasan bahawa kesemua taktik ini hanya mainan politik pembangkang semata-mata.

Selain dari itu, permintaan umum agar SPR menggunkan dakwat kekal bagi membendung kegiatan pengundi hantu juga ditolak mentah-mentah oleh SPR. Sebagai imbasan kembali, SPR telah menarik balik penggunaan dakwat kekal pada saat-saat akhir pada pilihanraya umum 2008 yang lalu, setelah 47,000 botol dakwat tersebut telah dbeli.

Kelayakan sebagai pengundi seberang laut

Mengikut undang-undang yang ada sekarang hanya empat kategori rakyat Malaysia yang berada di luar negara layak sebagai pengundi seberang laut iaitu: anggota tentera, polis, pegawai kerajaan, pegawai dan kedutaan, serta pelajar-pelajar sepenuh masa bersama dengan suami dan isteri masing-masing.

Manakala mereka yang bekerja di sektor swasta diseberang laut atau mereka yang berniaga di negara lain adalah tidak layak untuk menjadi pengundi seberang laut.

Adalah dianggarkan terdapat lebih satu juta rakyat Malaysia yang bermastautin dan bekerja di seberang laut bagi menggelak daripada layanan tidak adil dan ketidakadilan social dan perkauman yang telah lama berleluasa di negara ini.

Pembawa kesulitan kepada pengundi

Kita telah beberapa kali perhatikan di beberapa siri pilihanraya kecil baru-baru ini di mana SPR telah banyak kali menetapkan tarikh pilihanraya diadakan pada hari-hari bekerja dan enggan mengadakan pilihanraya tersebut di hujung minggu bagi menggalakan lebih ramai pengundi keluar mengundi.

Jelas terbukti bahawa amalan SPR mengadakan pilihanraya ini pada hari-hari bekerja telah menyulitkan ramai pengundi kerana tidak mendapat cuti ataupun para pengundi akan menghadapi kesulitan untuk pulang ke kawasan mengundi mereka kerana keadaan yang tidak mengizinkan.

Keengganan SPR untuk melaksanakan pendaftaran pengundi secara automatik apabila seseorang rakyat Malaysia telah mencapai umur 21 tahun juga menjadi tanda tanya apakah sebab yang sebenarnya SPR berbuat demikian.

Jelas terbukti dengan pelbagai karenah di sini telah menunjukkan bahawa sekatan-sekatan ini adalah bertujuan untuk mengekalkan kerajaan dan kuasa BN yang ada sekarang. Selagi BN masih ada, demokrasi akan tetap dikekang dengan cara-cara begini dan selagi itulah demokrasi akan dilemahkan.

Tokoh akademik Melayu sertai DAP

Posted: 11 Aug 2011 06:16 PM PDTTokoh akademik dan pakar sejarah budaya bangsa Melayu Prof Dr Ariffin Omar (gambar) Ahad lepas telah mengumumkan penyertaannya ke dalam DAP demi meneruskan perjuangan menentang politik perkauman dan menggalakkan hubungan erat antara kaum.

Beliau menyertai DAP atas keyakinan bahawa parti itu bukan sahaja ditegakkan atas dasar berbilang kaum tetapi juga mengamalkan politik yang menolak perkauman.

"Selama lebih 30 tahun saya aktif dalam gerakan hak asasi manusia serta menentang korupsi dan salah guna kuasa serta menggalakkan amalan demokrasi.

"Kini masanya telah tiba untuk saya menjadi lebih aktif lagi melalui ruang politik," katanya dalam satu sidang akhbar Ahad lepas.

Turut hadir dalam sidang akhbar itu adalah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Ketua Pemuda DAP Anthony Loke, Setiausaha Antarabangsa DAP Liew Chin Tong dan Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung DAP Zairil Khir Johari.

Dr Ariffin, 62, adalah pensyarah di Universiti Pertahanan Malaysia, Kuala Lumpur.

Beliau yang dilahir dan dibesarkan di Pulau Pinang bersekolah di St Xavier's Institution, sebelum ke Universiti Sains Malaysia untuk memperolehi ijazah sarjana muda (B.A.).

Beliau melanjutkan pengajian tinggi di Singapore University dengan memperolehi ijazah sarjana (M.A.). Setelah mengajar di USM, beliau memasuki Australian National University untuk memperolehi ijazah doktor falsafah (PhD) pada 1991.

Beliau terkenal sebagai salah seorang pengasas gerakan hak asasi manusia dan kebebasan bersuara Aliran pada 1977.

Karya beliau yang terkenal serta menjadi rujukan kolej dan universiti antarabangsa ialah Bangsa Melayu: Malay Concepts of Democracy and Community 1945 – 1950 terbitan Oxford University Press, 1993.

Beliau juga adalah pengarang buku Revolusi Indonesia dan Bangsa Melayu: Runtuhnya Kerajaan-Kerajaan Melayu Sumatera Timur pada Tahun 1946 (2001, USM Press) yang memaparkan kajian tentang kejatuhan pemerintahan diraja di Sumatra Timur pada 1946, dan buku Bumiputra Policies: Dynamics and Dilemmas (2004, Kajian Malaysia) mengenai masalah negara yang berlaku akibat kerajaan mengenepikan keadilan sosial di Malaysia.

Dr Ariffin yang juga seorang Fulbright Fellow di University of Utah, Amerika Syarikat, kini sedang menulis buku mengenai hubungan antara kaum dan kebebasan beragama di Malaysia. –Roketkini.com

Belum Ada Petunjuk Bila Boleh Temubual Najib, Rosmah-Karpal

Posted: 11 Aug 2011 06:10 PM PDT

KUALA LUMPUR 11 OGOS : Tiga hari telah berlalu, namun belum ada petunjuk bila pasukan peguam bela, Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat menembual Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, kata peguam Karpal Singh.

Mahkamah sebelum ini membenarkan permohonan Anwar menemubual 15 saksi sebelum beliau memberikan keterangan membela diri dalam kes fitnah liwat ke atasnya pada 15 Ogos ini.

"Mahkamah telah memberikan pihak pendakwaan tempoh seminggu untuk membekalkan saksi untuk ditemubual oleh pihak pembelaan sebelum perbicaraan membela Anwar bermula. Jadi kita tunggu dan lihat," kata Karpal.


Hari ini, dua lagi saksi dalam kes fitnah liwat Anwar ditemubual oleh peguam Karpal dan Sankara Nair.

Mereka ialah pengawal peribadinya Mokhtar Mustafa dan pemandunya Abdullah Sani Said.

Temubual itu berlangsung selama sejam lamanya,

Dalam pada itu Karpal memberitahu, dua lagi saksi akan dipanggil esok.

Mereka adalah pemilik kondominium, lokasi kejadian di mana Anwar didakwa meliwat bekas pembantu peribadinya, Hasanuddin Abd Hamid dan Noor Sham Abdul Hamid.

Nurul Izzah Sanggah Kenyataan Dangkal Timb. Ketua Polis Negara

Posted: 11 Aug 2011 06:08 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang