Pengikut

Nuffnang

Khamis, 4 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Allahyarham Yusof Sukarno didalam ingatan...

Posted: 04 Aug 2011 03:13 PM PDT

Apabila 5 orang peneroka Felda Ulu Jempol, Maran mengambil tindakan berani memisahkan diri mereka daripada warga peneroka lain dengan tidak mahu menyerahkan ladang mereka untuk diuruskan oleh Felda diawal tahun 1980-an, mereka dengan serta merta diambil tindakan oleh Felda untuk menyingkirkan mereka sebagai peneroka.

Saya mempertahankan mereka daripada disingkirkan dari rancangan Felda, tetapi saya tidak kesempatan untuk mewakili mereka di Mahkamah kerana saya telah ditahan dibawah ISA pada awal tahun 1985 tersebut.

Tetapi sebelum kejadian ini saya telah mengujudkan kumpulan peneroka-peneroka Felda bagaimanakah mereka boleh mengatasi masalah kekurangan pendapatan dan mengelakkan daripada berhutang dengan Felda.

Kumpulan saya itu termasuklah sahabat saya yang sekarang ini sudah pun meninggalkan kita semua iaitu Allahyarham Yusof Sukarno, seorang peneroka yang bertubuh kecil, bercakap pelat Kelantan yang pekat tetapi mempunyai pandangan luas dan berjiwa besar dari Felda Jengka 10.

Yusof memberikan masanya untuk memperjuangkan dan membela nasib peneroka-peneroka Felda.

Melalui kesepakatan itu, ramai peneroka-peneroka yang bersama kami khususnya dari gugusan Jengka. Kami berbincang dan mengaturkan sesi-sesi penerangan. Di peringkat awalnya memang peneroka-peneroka tidak nampak jalan keluarnya dari gagasan yang ingin kami bawa.

Mereka takut untuk mencuba. Mereka merasakan bahawa mereka tidak mempunyai kekuatan untuk mencuba.

Kami tetap meneruskan penerangan kami. Yusof dan saya tidak henti-henti membuat penerangan walaupun kepada kelompok yang kecil sahaja.

Apakah gagasan kami? Peneroka-peneroka Felda boleh mengatasi masalah pendapatan yang kecil dan mengelakkan dari hutang dengan Felda jika menanam sendiri.

Kami andaikan bahawa wang caruman yang dicarum oleh peneroka untuk tanam semula yang disimpan oleh Felda sudah cukup untuk memulakan proses menanam sendiri tanpa melalui Felda. Wang sebanyak RM17,000.00 itu sudah cukup untuk pembelian benih, baja dan racun dan elaun saraan dalam tempoh tanam semula itu.

Bahkan semasa proses tanam semula itu, kami andaikan bahawa antara 50% hingga 70% pendapatan mengikut tahap masih boleh diambil dari pokok-pokok sawit yang tidak ditebang itu.

Biarlah saya namakan sistem ini SISTEM YUSOF SUKARNO. Melalui sistem Yusof Sukarno ini, seseorang peneroka menanam anak-anak benih sawit dicelah-celah sawit yang tua dengan sawit yang tua itu dimusnahkan mengikut peringkat-peringkatnya.

10%-20% dari sawit tua itu dimusnahkan sebaik saja benih-benih sawit itu mula menumbuh dengan baik untuk memberikan cahaya matahari untuk kesuburannya.

Pokok-pokok sawit yang tua itu masih boleh memberikan pendapatan kepada peneroka-peneroka yang terlibat, dan justeru itu masalah saraan mereka adalah terjamin.

Pokok-pokok tua itu dibunuh (dimusnahkan) mengikut tahap pembesaran anak-anak sawit itu, dan sementara itu peneroka-peneroka tersebut masih boleh bergantung kepada hasil pokok-pokok tua itu untuk menyara hidup mereka; sehinggalah kepringkat anak-anak sawit itu sudah mula berbuah selepas 3 tahun, maka pokok-pokok tua itu dimusnahkan keseluruhannya.

Pokok-pokok sawit baru yang dijaga dengan baja dan ladang dibersihkan dengan racun, mengeluarkan hasil yang baik dan dengan sistem ini, peneroka-peneroka tidak putus dengan pendapatan dari mula anak-anak sawit ditanam hinggalah anak-anak sawit itu memberikan hasil.

Melalui sistem ini, peneroka-peneroka tidak perlu menanggung sebarang hutang dan apabila sudah mengeluarkan hasil pendapatan peneroka-peneroka terlibat tidak lagi dikawal oleh Felda, dan pada hari ini mereka yang menanam sendiri boleh berpendapatan melebihi RM6000.00 sebulan dan semasa harga sawit tinggi ada yang boleh berpendapatan hingga melebihi RM10,000.00 sebulan jika nak dibandingkan dengan peneroka-peneroka yang menyerahkan urusan ladang kepada Felda dimana Felda memberikan pinjaman elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 (gross).

Mereka yang tanam sendiri bukan sahaja memperolehi pendapatan yang besar bahkan mereka juga tidak perlu menanggung hutang kepada Felda, manakala mereka yang diuruskan oleh Felda mendapat elaun sara hidup yang kecil dan dikira hutang.

Peneroka-peneroka melalui Felda ini menanggung hutang yang tinggi. Didalam tempoh 8 tahun sahaja dari mula ladang mereka ditanam semula peneroka-peneroka ini sudah pun dikenakan hutang sebanyak RM95,000.00.

Yusof Sukarno sudah lama meninggalkan kita. Saya berjuang bersama beliau dan semasa beliau meneruskan perjuangan itu kehidupan beliau juga terhimpit, namun, demi perjuangan Yusof meneruskannya untuk kepentingan peneroka-peneroka.

Didalam perjuangan ini, tidak semestinya peneroka-peneroka menanam sendiri. Bahkan memang dianjurkan bahawa Felda menanamkan untuk peneroka-peneroka. Jika sistem yang dijalankan oleh Felda itu telus, peneroka-peneroka mungkin tidak memperolehi pendapatan sebesar yang diperolehi oleh peneroka-peneroka yang tanam sendiri, tetapi adalah tidak munasabah bahawa peneroka-peneroka yang tanam sendiri boleh berpendapatan hingga RM10,000.00 sebulan sedangkan peneroka-peneroka yang tanam melalui Felda hanya diberikan elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 (gross) yang dikira hutang.

Saya ambil perkiraan yang paling mudah. Andaikan sahaja bahawa peneroka-peneroka boleh berpendapatan hanya RM5000.00 sahaja dari ladang mereka. Terbukti bahawa melalui Penyata Hutang (bukan kunci kira-kira) seseorang peneroka itu telah menanggung hutang sebanyak RM95,000.00 dalam tempoh lapan tahun (iaitu 3 tahun sebelum mengeluarkan hasil dan 5 tahun setelah mengeluarkan hasil).

Pendapatan RM5000.00 sebulan x 12 bulan x 5 tahun, maka pendapatan peneroka dalam tempoh 5 tahun setelah ladang mereka mengeluarkan hasil adalah RM300,000.00, sedangkan Penyata Hutang mereka menyatakan bahawa mereka berhutang kepada Felda sebanyak RM95,000.00. Maka pendapatan bersih peneroka itu adalah RM205,000.00.

Mengikut perkiraan ini Felda masih terhutang dengan setiap seorang peneroka sebanyak RM205,000.00.

Inilah kemungkinannya kenapa Felda enggan dan gagal mengeluarkan Kunci Kira-Kira bagi setiap peneroka Felda untuk mengelakkan rahsia Felda terhutang dengan peneroka-peneroka terbongkar.

Saya salute arwah Yusof Sukarno. Walaupun dia bukan berpelajaran tinggi dan bukan pula seorang pakar pertanian, tetapi beliau telah menyumbang kepada pembelaan nasib peneroka-peneroka Felda. Semoga Allah mencucuri rahmatNya kepada roh Allahyarham Yusof Sukarno, Al Fatehah.

(5 orang peneroka Felda Ulu Jempol Maran tersebut telah dibela oleh seorang peguambela dari Kuantan, dan mereka kekal menjadi peneroka di Ulu Jempol)

Kenapa tidak berminat jadi calon?

Posted: 04 Aug 2011 02:46 PM PDT

Rata-rata saya memberitahu rakan-rakan didalam parti bahawa saya tidak berminat menjadi calon didalam Pilihanraya. Ini bukan kerana alasan-alasan yang biasa kita dengar. Tetapi ini adalah protes kecil saya bahawa Pilihanraya di Malaysia ini adalah pilihanraya yang tidak demokratik.

Saya menyampah dengan alasan SPR bahawa badan yang kononnya bebas itu sebenarnya adalah sebuah badan yang tidak bebas.

SPR sepatutnya mempertahankan pilihanraya yang bebas, demokratik, telus dan berintegriti, tetapi SPR berlagak seolah-olah dia adalah sebahagian daripada parti komponen Barisan Nasional, dia mempertahankan perjalanan pilihanraya yang tidak demokratik.

Di negara-negara demokrasi lain, badan seperti SPR ini terpaksa bermasam muka dengan parti yang memerintah jika parti yang memerintah itu cuba mempengaruhi SPRnya untuk kepentingan parti yang memerintah. Tetapi disini lebih sudu dari kuah.

Apabila ditunjukkan bahawa daftar senarai pengundi-pengundi tidak bersih, bertikam lidah SPR nak membuktikan bahawa senarai itu bersih. Walaupun ditunjukkan bahawa sesebuah alamat itu mengandungi berpuluh orang pemilih daripada pelbagai kaum, SPR akan kata bahawa itu adalah kesilapan teknikal.

Apabila ditunjukkan bahawa penduduk tetap dimasukkan kedalam senarai daftar pemilih, SPR bermati-matian mengatakan bahawa itu adalah kesilapan teknikal.

Apabila ditunjukkan bahawa disesetengah Negeri dan disesetengah kawasan Pilihanraya dimana BN menang tipis atau PR menang tipis, SPR menyatakan bahawa telah wujud kesedaran dikalangan pemilih untuk berdaftar.

Apabila ditunjukkan bahawa undi pos telah diselewengkan dengan seorang berdua mengundikan untuk ratusan pengundi pos (khususnya tentera) dan diakui oleh pegawai-pegawai yang terlibat dengan pengundian itu, SPR kata ini tidak pernah berlaku.

Apabila ditunjukkan bahawa berlaku pertindihan nama seseorang yang mengundi pos juga berdaftar sebagai seorang pengundi ditempat lain, SPR mengatakan bahawa perkara itu tidak berlaku.

Apabila ditunjukkan bahawa seseorang pengundi itu mengundi lebih dari sekali di tempat yang berbeza, SPR mempertahankan bahawa kejadian seumpama itu hanyalah tuduhan liar.

Bawalah apa-apa bukti sekali pun mengenai penyelewengan ini, SPR tetap mempertahankan penyelewengan itu sebagai tidak wujud, dan berkata bahawa jika SPR menyeleweng, bagaimanakah Pakatan Rakyat dapat kekal di Kelantan dan menawan 4 Negeri yang lain?

Tidak pernah SPR menyatakan bahawa tanpa penyelewengan itu bukan sahaja 5 Negeri jatuh ke tangan PR bahkan seluruh Malaysia jatuh ke tangan PR.

Selain dari SPR, Mahkamah juga sudah menjadi pak turut BN. Jelas bahawa rasuah didalam skala besar berlaku seperti di Hulu Selangor apabila pengundi di Felda Sg Buaya diberikan RM1000.00 dan baki RM49,000.00 akan diberikan jika BN menang, tetapi itu tidak dianggap rasuah.

Jelas bahawa BN menjanjikan pelbagai projek semasa Pilihanraya jika BN menang, dan jelas projek-projek dijalankan semata-mata semasa Pilihanraya, tetapi kesemua itu tidak dianggap rasuah.

Jelas berlaku pemberian wang semasa pilihanraya bahkan menjadi pertikaian dikalangan penerima di Sarawak baru-baru ini, tetapi itu tidak dianggap rasuah Pilihanraya.

Maka Pilihanraya di Malaysia adalah Pilihanraya yang paling rasuah didalam dunia.

Barisan Nasional telah menyalahgunakan semua jentera kerajaan. TV dan Radio digunakan 24 jam untuk kempen BN, sesuatu yang tidak berlaku bahkan dicemoh di Negara-Negara demokrasi tetapi berlaku di Malaysia.

Penyalahgunaan kuasa sebegini menjadi alasan utama keputusan pilihanraya ditolak di negara-negara demokrasi, tetapi di Malaysia, penyalahgunaan kuasa ini tidak mencemarkan demokrasi ala-BN ini.

Untuk Pembangkang menang didalam Pilihanraya di Malaysia ini ia perlu mendapat sokongan lebih dari 60% pengundi, kalau hanya sekadar memperolehi 51% Pembangkang masih kalah dan mungkin kalah agak besar juga berhadapan dengan segala bentuk penipuan yang dijalankan oleh UMNO/BN dengan diizinkan oleh SPR.

Untuk diri saya sendiri, saya tidak berminat menjadi calon didalam Pilihanraya, dan belum sampai ke tahap saya memboikot pilihanraya kerana saya masih akur dengan parti yang saya sertai. Selagi parti saya menyertai Pilihanraya, saya akan membantu parti saya, walaupun saya sendiri sudah hilang selera untuk menjadi calon.

Saya akur dengan keputusan parti saya.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Sebanyak RM58,600 Diagihkan Pada Majlis Penyampaian Sumbangan Ramadhan Al Mubarak di Teluk Menegon

Posted: 04 Aug 2011 09:00 PM PDT

Pada 30 Julai yang lepas, bertempat di Teluk Menegon, sebanyak RM58,600 sumbangan telah diagihkan kepada surau, masjid, Sekolah Agama Rakyat, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta Persatuan Penduduk dalam kawasan DUN Sri Andalas.

Sumbangan telah diserahkan kepada para penerima oleh YB Dr Xavier Jayakumar yang merupakan ADUN Sri Andalas.

Majlis dihadiri oleh Puan Sheila Devaraj, wakil PEKAWANIS, Encik Azmi Bin Jusoh, Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Klang, Ketua-ketua Kampung, para pemimpin setempat serta wakil-wakil penerima masing-masing.

Sumbangan sebanyak RM58,600 tersebut adalah hasil sumbangan daripada Kerajaan Negeri Selangor sebanyak RM38,200, ADUN Sri Andalas sebanyak RM17,400 dan PEKAWANIS (Persatuan Isteri ADUN dan Ahli Parlimen) sebanyak RM3,000.

Selain daripada sumbangan tunai, setiap masjid dan surau juga diberikan sumbangan Al Quran dan Kurma sebanyak 2 kotak.

Berikut adalah agihan sumbangan secara terperinci kepada penerima masing-masing:


Dan berikut adalah foto pada majlis tersebut:


Selangor Regrets Raid, Ask JAIS for a Report

Posted: 04 Aug 2011 03:00 AM PDT

PRESS STATEMENT
AUGUST  4, 2011
SELANGOR REGRETS RAID, ASK JAIS FOR A REPORT


The State Government views seriously the incident where the police and JAIS raided a multi-racial dinner at the Damansara Utama Methodist Church in Petaling Jaya last night.

Menteri Besar Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim has called Senior Pastor Daniel Ho to personally express his regrets regarding the incident.

"I told him that the state has instructed JAIS to provide a full report detailing the incident, including their justifications for their actions that night. I hope to meet the pastor again once the report is completed," said the Menteri Besar.

The Menteri Besar assures the people of Selangor that the state government fully respects freedom of religion and the rights of religious groups to manage their affairs.

He also repeated that the state is always open to engagement and dialogue regarding the harmonious and mutually respectful coexistence of different religious communities, and appreciates the efforts of all who seek to build a more united society.

PRESS SECRETARIAT
OFFICE OF SELANGOR MENTERI BESAR

Selangor Sedia Geran Untuk Pilihan Raya Adil, Bersih

Posted: 04 Aug 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 4 OGOS : Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN)  bersetuju menubuhkan satu geran untuk membiayai usaha-usaha memfailkan bantahan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  terhadap senarai daftar pengundi  baharu yang meragukan.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim , Kerajaan Negeri  memandang serius aduan-aduan mengenai kepincangan pada daftar pengundi yang sedia ada dan senarai daftar pengundi baharu.

"Aduan dan tuduhan termasuk rakyat negara jiran yang mendapat taraf permaustatin tetap dan disenarai sebagai pengundi  amat merungsingkan dan perlu diselesaikan dengan segera.

"Kerajaan Selangor berpandangan bahawa rakyat mempunyai hak untuk  menuntut satu daftar pemilih yang bersih untuk membuka jalan kepada satu pilihan raya yang bersih dan adil,"kata Khalid selepas mempengerusikan mesyuarat exco semalam.

Tambah beliau, geran ini terbuka kepada orang ramai tanpa mengira kaum, agama dan kecenderungan parti politik.  Oleh kerana dana kerajaan negeri digunakan,  bantahan ini hanya melibatkan kawasan di Selangor sahaja.

"Pilihan raya bersih dan adil adalah tiang utama kepada demokrasi tulen. Pilihan raya bukan sahaja perlu bersih dan adil tetapi juga perlu kelihatan bersih dan adil di mata semua.

"Setiap usaha mesti diambil demi memastikan kredibiliti pilihan raya dijaga dan pilihan sebenar rakyat dihormati," katanya.


Sumber: Selangorkini

Exco Selangor : Bekalan Air Cukup

Posted: 03 Aug 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 3 OGOS :  Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Negeri Selangor berkata bekalan air mencukupi sehingga 2019 untuk pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur dan menolak kenyataan yang mengatakan akan berlaku krisis air sebagai mengelirukan dan tidak tepat.

Menurut Elizabeth kenyataan ini terlalu bergantung kepada Kajian Sumber Air Nasional (NWRS) yang dilakukan Unit Perancang Ekonomi (EPU) pada 2000.

"Perlu diingat bahawa anggaran NWRS per kapita keperluan air tidak didasarkan pada Design Guidelines for Water Supply Systems  yang dihasilkan Persatuan Air Malaysia seperti kita fahami.

Sebaliknya, mereka menggunakan "Pendekatan Keperluan Air" yang didasarkan pada unjuran pertumbuhan KDNK nasional yang berubah mengikut pasaran ekonomi global yang tidak stabil sejak krisis ekonomi dunia yang turut menjejaskan ekonomi Malaysia," katanya.

Elizabeth menjelaskan fakta penting yang perlu diberi perhatian ialah  anggaran NWRS untuk Selangor dan Kuala Lumpur antara  500-1,224 liter per kapitan sehari pada 2010, berbanding dengan penggunaan air per kapita sehari dilaporkan untuk bandar-bandar utama dunia seperti Singapura 328 liter, Sydney 214 liter, dan New York 420 liter.

"Kapasiti loji rawatan air sedia ada sepatutnya cukup untuk menampung permintaan air yang semakin meningkat.  Tambahan, kerja-kerja naik taraf loji ini sudah dilakukan dan dijangka selesai tidak lama lagi.

Jika pun ada krisis, masalah yang perlu di beri perhatian adalah Non-Revenue Water dimana di Selangor ianya sangat tinggi pada tahap 30%. Syabas sehingga kini belum lagi menurunkan tahap NRW ke tahap yang boleh diterima," katanya.

Tambah Elizabeth, Selangor juga mahu mempromosikan pemuliharaan air dan menggalakkan penggunaan yang bijaksana, kitar semula air, pengumpulan dan pemeprosesan air hujan, menurunkan kadar NRW dan meneroka sumber air alternatif.

Kerajaan Selangor tetap berpendirian bahawa isu air boleh diselesaikan jika semua pihak memberi tekanan kepada kerajaan Pusat untuk menyelesaikan proses penstrukturan semula industri perkhidmatan air.Jika isu ini tidak diselesaikan terlebih dahulu, pembinaan loji rawatan air di Hulu Langat tidak dapat dilaksanakan.

"Dua bulan lalu, Kerajaan Negeri telah bertemu dengan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui. Formula untuk selesaikan penstrukturan semula industri air adalah jelas dan kita berharap Menteri tidak melenggahkan masa atau menunda isu ini," katanya.


Sumber: SelangorKini

Persekutuan Perlu Contohi Kerajaan PR Berbelanja

Posted: 03 Aug 2011 01:15 AM PDT

SHAH ALAM 3 OGOS: Pakatan Rakyat mencadangkan agar kerajaan persekutuan mencontohi pendekatan ekonomi yang dilaksanakan di Selangor dan Pulau Pinang sekiranya berhasrat mengurangkan defisit belanjawan negara.

Mengambil contoh negeri Selangor, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, negeri itu tidak mencatatkan sebarang defisit berikutan jumlah hutang yang berjaya dikurangkan selain membelanjakan keuntungan yang diperoleh daripada syarikat-syarikat kerajaan negeri.

Abdul Khalid yang ditemui pada sidang media di bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah semalam menyifatkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak telah mula mencontohi corak perbelanjaan yang digunapakai negeri Selangor.

Namun beliau menasihati agar perbelanjaan diuruskan dengan cara lebih berhemah selain mengurangkan penggunaan wang pembayar cukai.

Beliau mengulangi kejayaan negeri itu memungut semula keuntungan daripada operasi pasir yang mencatatkan keuntungan sehingga RM40 juta setahun.

Manakala 25 peratus hasil tersebut menurut Abdul Khalid  diperuntukkan pada satu program warga emas dengan harapan dapat memberi kelebihan dalam bentuk kewangan kepada golongan itu.

"Saya lihat kerajaan persekutuan telah mula meniru sesuatu perkara yang sama. Tapi saya mahu minta kerajaan pusat jangan gunakan duit daripada pembayar cukai. Cari syarikat-syarikat yang untung dan buat program ini.

"Jadi tidak perlu membebankan lagi sebab belanjawan kerajaan persekutuan sangat tinggi defisitnya," katanya selepas menghadiri rundingan ekonomi Buku Jingga bersama Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini semalam.

Abdul Khalid yang juga ADUN Ijok mengungkap kejayaan negeri mencatat lebihan RM200 juta setahun berdasarkan tata kelola yang baik selain menguruskan perbelanjaan mengikut keperluan.

Ini termasuk dana-dana yang dikutip daripada hutang tidak berbayar pemerintahan Umno-Barisan Nasional (B) terdahulu untuk disalurkan kepada skim-skim yang diperkenalkan.

Katanya perkara tersebut secara tidak langsung memberi peluang kepada rakyat merasai sebahagian daripada keuntungan hasil negeri dalam bentuk fizikal.

Kerajaan Najib sebelum ini mensasarkan hasrat mengurankan defisit belanjawan negara kepada 2.8 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2015.

Namun kontradik dengan hasrat itu Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat dalam kenyataannya sebelum ini membayangkan rakyat terpaksa membayar 30 peratus lebih daripada harga kos setiap jenis makanan jika dibandingkan dengan tahun 2005 pada akhir tahun ini.

Unjuran tersebut dicongak berdasarkan lonjakan kadar harga makanan bagi empat bulan pertama tahun 2011 iaitu 4.9 peratus.

Sedangkan menurut beliau purata kenaikan upah negara hanya mencecah 2.6 peratus dari tahun 2001 hingga 2010.

Buat julung kalinya Pakatan Rakyat akan membentangkan cadangan Belanjawan 2012 pada Oktober nanti untuk memberi ruang kepada rakyat membandingkannya dengan pendekatan kerajaan Najib Razak.


Sumber: SelangorKini

PAS: 1,100 PR Dalam Daftar Pengundi Selangor

Posted: 03 Aug 2011 01:00 AM PDT

PAS mendakwa telah mengesan lebih 1,000 penduduk tetap (PR) di Selangor, yang telah dimasukkan ke dalam daftar pemilih yang layak mengundi, dan ini, menurut parti itu, mengukuhkan dakwaan bahawa masalah itu mungkin lebih daripada setakat 'kecuaian teknikal' Jabatan Pendaftaran Negara.

Selepas mengenalpasti kehadiran orang asing dalam senarai pemilih yang yang pengundi di Selangor, badan pemantau pilihan raya Pemuda PAS negeri itu, menggesa ahli di negeri-negeri lain supaya meneliti daftar tambahan pengundi yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya itu (EC) di kawasan masing-masing.

"Di Selangor ada lebih kurang 1,100 nama penduduk tetap (PR) ini sedang dibantah oleh pihak PAS negeri dan PAS negeri-negeri lain juga diharapkan dapat meneruskan bantahan yang serupa," kata pengarah jabatan pilihan raya Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Sany Hamzah.Semalam, PAS Wilayah Persekutuan mendakwa telah mengesan 52 kes penduduk tetap disenarai sebagai pengundi apabila mengemukakan bantahan kepada SPR Wilayah Persekutuan.

Sama seperti Malaysiakini yang mengesan seorang penduduk tetap bernama 'Mismah', setiausaha PAS kawasan Titiwangsa, Hedzer Ibrahim berkata pada jam 3 petang, 52 penduduk tetap tersebut telah dikategorikan sebagai warganegara Malaysia.


Sumber: Malaysiakini

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


POLITIK AL-KAZEEB

Posted: 04 Aug 2011 02:26 AM PDT

Salam 2 all.

Sabda Rasulullah saw, dibulan Ramadhan ini semua iblis dan syaitan ditambat oleh ALLAH. Maknanya sepatutnya segala dan sifat perangai iblis dan syaitan tidak sepatutnya ada dengan mana-mana orang yang mengaku Islam. Tetapi jika perangai itu masih dilakukan, maka hakikat sebenarnya pelaku itulah iblis dan syaitan sebenar-benarnya!!! Na'uzubillah min zalik.

Teman hanya mampu geleng kepala bila melihat pembohongan dan putar-belit terbaru yang dimainkan oleh kaum pembangkang, termasuk dari kalangan yang mengaku Islam, membabitkan isu seorang rakyat Indonesia bernama Mismah yang telah diberikan kewarganegaraan atas dakyah konon pihak SPR berpakat dengan JPN untuk menambah pengundi.

Sudah hilang kewarasan ke kaum pembangkang ini? Sudah tiada kemaluan lagikah pada ALLAH dan diri sendiri? Teman sampai bertanya, mereka ini sudah bertuhankan kerusi kah sehingga sudah tidak tahu lagi batasan kebenaran dan pembohongan, haq dan palsu, dosa dan pahala!

Konon pembohongan itu ialah seorang rakyat Indonesia bernama Mismah diluluskan taraf Penduduk Tetap (KP merah) pada jam 11.30am, dan kemudian diberikan kewarganegaraan pada jam 03.30pm hari yang sama. Dan beliau didaftarkan sebagai pengundi oleh SPR!!! Semuanya dalam tempoh 4 jam sahaja! Kalau mereka yang tidak berminat dengan kebenaran membaca, pasti mereka akan terpedaya. Maka SPR, JPN, dan Kerajaan akan dimaki hamun dan dihamput. Kaum Anwarinas siap buat kenyataan media menyebarkan pembohongan ini, siap ugut kerajaan dan rakyat Malaysia yang cintakan kebenaran lagi.

Wamakaruu wamakarallah, pembohongan mereka terbongkar dalam sekelip mata. Sama macam pembohongan twitter yang terbongkar, konon cerita semasa Mat CD gendut main kondang-kondi, Mat CD kempis tengah bertweet. Maka bermulalah mentera "looks like me, sound like me..but not my tummy"! Tak lama lepas tu terbongkar rupanya takde tweet pun dalam masa adengan kondang-kondi tu. Malah jam Omega pun tak jumpa-jumpa walaupun kabar cerita ada dalam lemari kat rumah!

Alhamdulillah Ketua Pengarah JPN Datin Jariah Mohd. Said membuat kenyataan memperjelaskan semalam bahawa pemohon bernama Mismah (KP No. 640704-71-5238) diberikan taraf Penduduk Tetap pada 17.07.1982 (29 tahun yang lepas). Pada 31.01.2011, hampir 30 tahun selepas itu, barulah permohonan Mismah untuk taraf kewarganegaraan diluluskan. Jadi tak timbul soal warga kilat saperti yang ditohmahkan oleh kaum Anwarinas.

Yang peliknya, mereka siap membawa teori kesemua pendatang yang diluluskan punya nombor siri '71' pada kad pengenalan mereka. Tembelang teori palsu ini pecah bila didedahkan pemimpin PKR sendiri punya kad pengenalan siri '71' iaitu Azmin Ali (KPT No: 640825-71-5269), Saifuddin Nasution (KPT No: 631207-71-5005) dan Zuraida Kamarudin (KPT No: 580314-71-5206). Maka jatuhlah kemaluan para Anwarinas ini. Tetapi sedikit pun mereka tidak berasa bersalah atau menyesal, malah mereka teruskan pulak dengan pembohongan lain.

Ini berlaku bila Presiden pepatung PKR Wan Azizah membuat kenyataan beliau tidak saperti Datin Sri Rosmah Mansor. Ini berkaitan dengan tohmahan konon Datin Sri Rosmah Mansor membeli cincin berlian bernilai RM24 juta. Sedangkan penjelasan telahpun diberi dengan detail membuktikan pembohongan tersebut (untuk detail sila layari laman www.apanama2020.blogspot.com). Namun Wan Azizah masih mahu terus mempergunakan pembohongan tersebut.

Sedangkan Wan Azizah sendiri sehingga kini masih belum mengemukakan jam Omega yang ditemui bersama China-Doll, walaupun Wan Azizah beriya-iya mendakwa jam Omega itu ada dalam simpanan beliau. Apalah susah sangat nak tunjuk jam Omega itu, jika benar ada pada beliau. Hakikatnya tidak ada, kerana semasa Johari Abdul menyaksikan videoklip tersebut bersama Datuk Eskay, jam Omega itu telah ditunjukkan kepada beliau. Dan Johari Abdul hanya mampu ketawa sahaja, walaupun nada ketawanya tidak macam Almarhum Tan Sri P.Ramlee.

Virus pembohongan dan putar-belit ini sudah sampai keperingkat sakaratul dikalangan pembangkang sekarang. Seluruh dunia terkejut bagaimana virus ini sudah melanda parti yang mengaku Islam, PAS. Pembohongan Mat Sabu, Timbalan Presiden yang baru dinobatkan kaum Anwarinas, bahawa beliau dirempuh oleh landrover polis pada 09.07.2011 lepas terbongkar bila dengan izin ALLAH, rupanya ada kamera cctv sedang merakam insiden beliau jatuh motor sendiri.

Tapi yang lebih teruk bila Presiden PAS yang berserban tebal sendiri memberitahu satu dunia bahawa parti yang dipimpinnya tidak lagi mahu memperjuangkan negara Islam kerana "rupanya negara Islam tidak ada dalam Quran"; walaupun beliau jugalah orang mengeluarkan amanat di Kg Banggol Pradong memaki UMNO kerana tidak mahukan perlaksaan hudud kononnya. Sehingga berlaku peristiwa cerai berai, solat dua imam, keluarga berpecah gara-gara amanat beliau; kemuncaknya terbunuhnya Ustadz Ibrahim Libya pada 19.11.1985 dalam peristiwa Memali kerana antara lain memperjuangkan negara Islam.

Itu belum lagi kita kisahkan cerita kelentong putar-belit pimpinan biaDAP saperti Karpal Singh, yang pada 22.10.1997 didalam Dewan Rakyat menuduh Anwar Ibrahim sebagai kaki homoseks & liwat, tau-tau sekarang menjadi loyer Anwar dalam kes liwat!? Yang mendesak Anwar bertaubat setelah pembohongan 16 September terbongkar, tau-tau sekarang mengangkat Anwar menjadi kalipahnya!

Oh ya, bila cakap pasal pembohongan dan putar-belit ini, siapa boleh lupa pembohongan 16 Sept. Satu dunia kena bohong dengan manusia yang ditabal bininya sendiri sebagai anugerah tuhan. Rupanya pembohongan ini sudah menjadi darah daging dan sebati dengan kaum Anwarinas ini. Dan yang paling malang, pembohongan dan putar-belit mereka ini sudah tidak ada batasan dan sempadan; sehingga dibulan Ramadhan yang mulia penuh keberkatan ini pun mereka teruskan juga aktiviti pembohongan ini.

Rakyat Malaysia perlu sedar bahawa kita sedang berdepan dengan politiking dan politikus paling kotor yang dunia pernah tengok. Tengok bagaimana mereka lakukan pembohongan demi pembohongan, putarbelitan demi putarbelitan dalam isu himpunan haram 09 Julai. Kalau ALLAH pun mereka boleh jual, kalau anak bini pun mereka boleh gadai, Raja pun mereka boleh kelentong, cuba bayangkan apa yang kaum al-kazeeb ini mampu lakukan? Sampai teman ingat Ya'juj & Ma'juj pun tak jadi turun sebab yang dah turun ni lagi teruk daripada Ya'juj & Ma'juj. Mungkin Ya'juj & Ma'juj ingat bos mereka Dajjal Mata Satu dah datang kot.

Apa pun, teman cukup yakin virus pembohongan dan putar-belit ini bukan sahaja akan berterusan, malahan akan menjadi lebih parah. Mereka tahu mereka akan kalah dalam pilihanraya akan datang. Mereka tahu sokongan rakyat makin berkurangan. Berdasarkan kayu ukur dalam beberapa pilihanraya kecil dan Pilihanraya Negeri Sarawak, mereka tahu mereka pasti hancur dalam PRU 13. Kalau dilihat dari kehadiran penyokong dalam kes liwat Anwar pun mereka tahu yang sokongan untuk mereka sekarang tinggal seciput je. Sebab itu mereka perlu lakukan gerakan pre-emptive dan psy-war yang SPR itu kotor, daftar pengundi itu kotor, pilihanraya itu kotor, dan semua institusi utama kerajaan juga kotor. Dengan cara itu, bila mereka benar-benar hancur tumbang dalam PRU 13 nanti, dengan mudah mereka akan berkompang keseluruh dunia bahawa kerajaan yang dipilih oleh rakyat dalam PRU 13 nanti adalah tidak sah kerana kononnya pilihanraya kita kotor.

Dan ini semua untuk menghalalkan mereka menjadikan Dataran Merdeka sebagai Dataran Tahrir, untuk memberi justifikasi rusuhan haram untuk menjatuhkan kerajaan secara haram, secara politik jalanraya, setelah mereka gagal melakukannya melalui politik pilihanraya.

Kepada semua rakyat Malaysia, tidak kira apa agama dan kaum, marilah kita bersatu menolak kaum pembohong ini. Mari kita sapu-bersih mereka yang mengamal politik pembohongan dan putar-belit ini. Diatas runtuhnya pembohongan mereka, kita dirikan negara merdeka, bersatulah semua rakyat Malaysia, pertahankan negara daulatkan hak kita.

Persoalan besar yang seluruh rakyat Malaysia perlu tanya ialah: sedang iblis & syaitan dikurung dibulan Ramadhan ini, siapa sebenarnya mereka-mereka ini yang terus melakukan perangai iblis & syaitan ini. Atau adakah mereka sebenarnya iblis & syaitan yang bertopengkan manusia? Tepok dada tanyalah iman masing-masing. Selamat berpuasa, semoga beroleh taqwa. Ameen!


Adios amigis, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
04 Ramadhan 1432
04 Ogos 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Tindakan Polis Panggil Editor, Wartawan Gangguan Kepada Media – Latheefa

Posted: 04 Aug 2011 06:23 PM PDT

Keadilan Daily

Tindakan polis mengambil keterangan Editor dan Ketua Wartawan Suara Keadilan hanya bersifat mengganggu tugasan mereka, kata Pengarah Biro Guaman KEADILAN, Latheefa Koya.

Editor, Fazallah Pit dan Ketua Wartawan, Ahmad Fadli Mohd Nazari dipanggil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, petang tadi.

Ia berhubung satu laporan yang diterbitkan portal KeadilanDaily – versi online kepada akhbar rasmi KEADILAN mengenai penggunaan kanister gas pemedih mata oleh Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Kanister itu dilapor digunakan oleh polis untuk menyuraikan peserta himpunan Bersih pada 9 Julai lalu.

Mereka dipanggil memberi keterangan di bawah Seksyen 505 (b) selama lebih kurang 15 minit.

Kata Latheefa, walaupun perkara sama turut dilakukan kepada pemimpin parti KEADILAN sebelum ini, namun ia sama sekali tidak akan menggentarkan KEADILAN bagi mendedahkan salah laku kerajaan.

"Kami tidak gentar langsung, bukan mahu jadi hero, polis hanya gunakan taktik begini dan tidak menjawab soalan salah guna, sepatutnya dia siasat tentang kanister dan sebagainya, sebaliknya siasat wartawan dan orang yang memberi kenyataan.

"Polis harus tahu isi kandungann kanister, nampaknya tidak, persoalannya kenapa anggap kita sebagai musuh sebagaimana orang-orang Israel anggap orang Palestin musuh.

"Itu kita persoalkan, jika ia dibuat di Afrika Selatan atau tempat lain, itu bukan isunya, tapi cara dan tindakan kanister digunakan," kata Latheefa ketika sidang media di perkarangan Ibu Pejabat Daerah (IPD) Dang Wangi.

Sementara itu wakil peguam hak asasi manusia dari Lawyers For Liberty (LFL), Fadiah Nadwa Fikri menyifatkan tindakan menyoal wartawan dan editor tidak berasas ekoran beberapa soalan yang ditanyanya.

"Ada beberapa soalan yang ditanya antaranya 'Apakah tugas anda editor? Siapakah yang menulis artikel berkenaan yang mengesahkan kezaliman BN ketika perhimpunan Bersih? Ada buat editing? Bilakah kedua-dua artikel itu disiarkan di Keadilandaily.com? Adakah berita ini disiarkan di mana-mana akhbar tempatan? Siapakah pemilik Keadilandaily?'

"Saya tanya polis apakah mesej soal siasat ini, tapi polis tidak dapat beri jawapan.Tiada mesej untuk disiasat," kata Fadiah.

Manakala Naib Presiden KEADILAN, N.Surendran berkata sekali lagi pihak berkuasa mengamalkan kekerasan kepada rakyat yang tidak sehaluan dengan mereka sehingga sanggup menggunakan undang-undang.

"Sekali lagi, menggunakan undang-undang jenayah, gunakan polis ini. Ini adalah salah, mesti dihentikan walaupun mereka siasat isu di Stesen Sentral Kuala Lumpur.

"Mereka disiasat di bawah seksyen 505(b) berkenaan ketenteraman awam. Setiap kali mengambil kenyataan, polis gunakan taktik sama.

"Kerajaan mesti ingat kebenaran adalah penting sama ada dalam politik, kehidupan, seni, prinsipnya adalah kebenaran. Tolong hentikan dengan taktik ini," ujarnya.

Sementara itu, Fazallah tetap mempertahankan kredibiliti berita yang disiarKeadilanDaily berkaitan kanister Israel itu.

"Walaupun kenyataan dari pimpinan parti, kami tetap buat semakan dan bila ada asasnya baru kami keluarkan berita. Malangnya kami pula yang disiasat,"

Enggan Ke Mahkamah: Najib, Rosmah Takut Konspirasi Terbongkar

Posted: 04 Aug 2011 01:57 AM PDT

KeadilanDaily

Perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor enggan ke mahkamah sebagai saksi dalam kes Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana bimbang konspirasi  mereka terbongkar.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata,  Najib dan Rosmah tidak mungkin dapat menyembunyikan penglibatan mereka dalam kes itu, sekiranya dipanggil ke mahkamah.

Ini kerana bukti menunjukkan Najib berjumpa dengan Mohd Saiful Bukhari Azlan, dua hari sebelum pengadu itu membuat laporan polis pada 28 Jun 2008, mendakwa diliwat Anwar. Selain itu Saiful juga bertemu Datuk Mumtaz Jaafar iaitu pembantu khas kepada Rosmah.

Kenyataan Najib dan isterinya turut direkodkan oleh Pegawai penyiasat DSP Jude Pereira sepertimana yang diberitahu pegawai polis itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Mac lalu.

"Dalam dua-dua latar belakang ini, Najib dan Rosmah ada peranan penting dalam keseluruhan kes fitnah ini. Kalau mereka disoal siasat, saya tidak yakin mereka boleh sembunyikan konspirasi ini.

"Ia akan mengesahkan pendapat rakyat bahawa mereka terlibat dalam keseluruhan konspirasi fitnah ini.

"Kita tahu di mahkamah, soalan akan ditanyakan secara khusus, sebab itu mereka tidak berani tampil sebagai saksi," kata Rafizi kepada Keadilandaily.

Tambahnya lagi, Najib sepatutnya menggunakan peluang yang ada untuk membersihkan imejnya dengan hadir ke mahkamah, namun ternyata mengelak berbuat demikian.

"Kalau betul Najib tak terlibat dia boleh hadir sebagai saksi kerana ia baik untuk imejnya dan Rosmah. Lebih baik tampil di mahkamah berikan keterangan yang betul," katanya.

Sementara itu, beliau turut menyatakan kes itu hanya mengulangi semula skrip pada 1998 dengan beberapa watak masih dikekalkan.

"Kaedahnya sama dari segi cara , malah watak-watak dari 1998 juga adalah orang yang sama seperti Musa Hassan (bekas Ketua Polis Negara) dan Rodwan Yusof (bekas Ketua Polis Melaka).

Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dimaklumkan oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden bahawa Najib dan Rosmah,akan hanya ditemubual jika mereka disepina dengan alasan mereka bukan saksi utama.

Ia termasuk juga bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan bekas ketua polis Melaka Datuk Mohd Rodhwan Yusof.

Justeru mahkamah akan memutuskan Isnin ini sama ada permohonan Anwar memanggil 15 orang saksi termasuk Najib dan Rosmah untuk dibawa ke mahkamah dibenarkan atau sebaliknya.

CNBC Drops ‘World Business’

Posted: 04 Aug 2011 12:11 AM PDT

From  http://www.politico.com/blogs/onmedia/0811/CNBC_drops_World_Business.html#

CNBC has pulled its weekend international business show, "World Business," after a blog edited by Gordon Brown's sister-in-law found that the show's production company was doubling as a PR firm for Malaysian politicians.

The blog, the Sarawak Report, named after one of the states on the island of Borneo, reported that the London-based television production-company, FBC Media, had a contract with Sarawak's Chief Minister, Taib Mahmud, to improve his international image. It suggests FBC carried out this contract in part through puff pieces in the news shows it produced.

"In light of serious questions raised last week, CNBC immediately initiative an examination of FBC and its business practices and has withdrawn the program 'World Business' indefinitely," Brian Steel, senior vice president of media relations at CNBC, told POLITICO.

'World Business' did not run in the U.S. market, but aired in Europe on Friday nights and in Asia on Saturday evenings.

FBC Media, short for Fact Based Communications, was formed in 1998 as a "European-based media and entertainment group specialising in television format creation, production and distribution," according to a cached version of its website. Its active website has apparently been taken down.

The company's executive chairman is Alan Friedman, an American journalist who interned in the Carter White House and worked as a columnist for the Financial Times and Wall Street Journal. Last year, he wrote for The Atlantic as a special correspondent from Davos.

Although staffers were around to answer phones at FBC Media on Wednesday, messages left for Friedman were not returned.

On Friedman's Wikipedia page, FBC Media is listed as as a "a London-based strategic communications, national branding and television and online content group with interests primarily in Europe, the Middle East and Asia."

FBC Media is listed in lobbying reports as having paid tens of thousands of dollars to Washington-based lobbying firm Apco in recent years to lobby on behalf of the Malaysian government, the blog points out.

FBC Media has also produced content for an array of top news broadcasters, including CNN and the BBC.

Although the Sarawak Report alleges that CNN has "carried a number of shows made by FBC, including a number of interviews with [Malaysian Prime Minister] Najib [Razak] by the company's President, John Defterios," a CNN spokeswoman says this is not true.

"CNN's recent interview with the Malaysian Prime Minister was set up solely y CNN with the PM's office," CNN spokeswoman Lauren Cone told POLITICO. "John Defterios became a full-time employee with CNN in March, at which time he severed his affiliation with FBC."

Cone added that "there has never been a contract between CNN and FBC to carry any editorial content on CNN," and "the only FBC content CNN has carried is FBC advertorial, clearly labeled, in commercial time."

A spokesman from the BBC said the broadcaster "was not aware of some of the information provided and we will examine the claims made as a matter of urgency."

All independent TV companies who make shows from BBC World News have to sign strict agreements to ensure against conflict of interest, the spokesman said.

"As a precautionary step, we will not broadcast programmes made by FBC whilst we look into these claims.”

The Sarawak Report was founded and is edited by Clare Rewcastle Brown, an environmental journalist who lived in Sarawak as a child and is a frequent critic of Mahmud's leadership and its impact on Sarawak's rainforests.

BBC Suspends FBC Shows, CNN Denies Paid For Najib Interview

Posted: 04 Aug 2011 12:08 AM PDT

The Malaysian Insider

US-based broadcaster CNN has denied it was paid to interview Prime Minister Datuk Seri Najib Razak but questions remain about the role played by its anchor John Defterios after the latter's FBC Media programme World Business was axed yesterday by rival network CNBC.

The spotlight is on the relationship between FBC Media — the British publicity firm led by media giant Alan Friedman with Defterios (picture) still listed as its group president — and broadcasters like CNBC, CNN and the BBC.

As a result of the allegations, BBC has also said it will suspend programmes produced by FBC Media and investigate the company.

Influential Washington-based news website Politico.com reported today a CNN spokesman as saying there had never been any contract between the satellite news channel and Friedman's FBC Media for editorial content, only advertorials that are clearly labelled as such and which run only during the commercial slots.

According to Politico, FBC Media is listed in lobbying reports as having paid tens of thousands of dollars to Washington-based lobbying firm APCO in recent years to lobby on behalf of the Malaysian government.

CNN's denial comes on the heels of rival CNBC's decision to drop its flagship show World Business, which has similarly been alleged to have been paid to feature Najib in its prime-time news slots last month after his administration cracked down on a civil rally pushing for cleaner and more honest elections.

Both interviews were conducted by Defterios which has raised eyebrows over his appearance on the rival channels as well as questions over a conflict of interest to his unclear ties with FBC Media.

Defterios was listed as director in the British firm on the FBC Media website before it was stripped down to a one-page fact sheet yesterday, with all information about its board members removed. The information remains available on the whistleblower Sarawak Report website.

CNN told Politico that Defterios had been a full-time employee since March and had cut all ties with FBC Media at that time, but he remains listed as CNBC's managing editor for the just axed World Business programme.

In profiles of Defterios available online, he is listed as the group president of FBC Media.

Global broadcasters have been scrambling to contain potential damage after allegations of impropriety surfaced following an expose by whistleblower Sarawak Report, which linked the interviews and other programmes produced by FBC Media as having been paid millions of ringgit by the ruling Barisan Nasional (BN) coalition to shine its international image.

"CNN's recent interview with the Malaysian prime minister was set up solely by CNN with the PM's office," Politico reported CNN spokeswoman Lauren Cone as saying in its story today headlined "CNBC drops 'World Business'".

Apart from CNN, FBC Media has also produced editorial content for the UK broadcaster BBC.

The British broadcaster told Politico all independent TV companies are required to sign strict agreements with it to prevent conflicts of interests and that it was not aware of some of the information provided by FBC but will be investigating the claims "as a matter of urgency."

"As a precautionary step, we will not broadcast programmes made by FBC whilst we look into these claims," Politico reported the anonymous BBC spokesman as saying.

Putrajaya and the Sarawak administration under Chief Minister Tan Sri Taib Mahmud have been questioned by the opposition PKR to come clean on the allegation they had paid FBC Media RM15 million a year from public coffers to produce programmes biased towards the BN coalition at federal and state levels on international media.

The Sarawak Report, in a story published three days ago, claimed insider sources revealed Najib "suggested" to Taib that he hire FBC Media to bolster his seemingly flagging popularity after the Sarawak chief minister appeared to suffer a publicity crisis due to allegations of extensive corruption.

Both have not denied the report since it was published by the whistleblower website. FBC Media's dealings with the Malaysian government came to light after supplementary supply Bills showed vast payments made for a "Global Strategic Communications Campaign".

The records showed that between 2008 and 2009, RM57.7 million was paid by the Prime Minister's office to FBC Media for the campaign.

Attempts by The Malaysian Insider to contact FBC Media since yesterday to clarify the reports have been unanswered.

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


'Sejahterakah Kedah?' naskhah fitnah terbaru di pasaran

Posted: 04 Aug 2011 03:45 AM PDT

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Guru seMalaysia merana sistem lembap, nak juga Biometrik

Posted: 03 Aug 2011 05:37 PM PDT


Macamanalah si Najib dan Pengerusi SPR ni beria-ia sangat nak laksanakan sistem Biometrik semasa pilihanraya nanti. Sedangkan guru-guru seluruh 1Malaysia sekarang ini merana, terkial-kial nak masukkan keputusan peperiksaan pelajar on-line. Dah lah kena guna komputer sendiri, broadband sendiri. Yang dapat laptop percuma pelajar, bukan guru.

Eloklah tu, biar semua guru-guru 1Malaysia bertambah benci Umno/BN, termasuk guru-guru yang jadi ahli Umno.

Macamana nak guna biometrik semasa pilihanraya, sedangkan biometrik memerlukan sistem online yang laju bukannya lembap? Berapa juta ringgit atau mungkin billion ringgit diperlukan untuk laksanakan Biometrik semasa pilihanraya? Ulasannya di http://amkns.blogspot.com/2011/07/kos-biometrik-spr-berapa-juta-atau.html

Apa nak buat cikgu, Menteri Pelajaran si Muhyiddin sedang sibuk berpolitik, bukan nak turun padang cuba guna komputer online. Sibuk nak bagi laptop percuma kepada pelajar adalah !!!

Thursday August 4, 2011
MANY TEACHERS COMPLAIN OVER SLOW ONLINE SYSTEM
BY TAN EE LOO

PETALING JAYA: THE SCHOOL EXAMS ONLINE DATA ANALYSIS SYSTEM IS NOT WORKING OUT WELL AS TEACHERS COMPLAINED THAT IT WAS NOT USER-FRIENDLY AND SLOW.

The system known as SAPS or System of Analysis for School Examination has caused frustration among teachers.

Under the Education National Key Result Area (NKRA) initiative, teachers are required to submit the exam data online.

MANY TEACHERS DESCRIBED THE PORTAL AS "EXTREMELY SLOW" AND NOT USER-FRIENDLY.

"The system often hangs due to heavy traffic. We are advised to use it late at night or early in the morning when the portal is less busy.

"Why must the MOE punish the teachers? We need time to prepare our lessons at home," one teacher said.

The system has been developed to collect, store and analyse examination marks online for the Education Ministry, state education departments, education district offices and schools to access the data for analysis.

The National Union of Teaching Union (NUTP) secretary-general Lok Yim Pheng said she had received many complaints from teachers in Selangor and Federal Territory.

"It's not fair to the teachers because their normal routine has been affected.

"MoE should have made sure it was ready for use. NKRA is supposed to solve problems and not create more problems for teachers," she said.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2011%2F8%2F4%2Fnation%2F9224912


Tazkirah Dr Badrul Amin 11 Ogos 2011 di PD

Posted: 03 Aug 2011 05:37 PM PDTTAZKIRAH RAMADHAN DAN ZIKIR MUNAJAT
Bersama Ustaz Dr. Badrul Amin Baharon
Tarikh : 11 Ogos 2011 , KHAMIS
Masa : Selepas Isyak
Tempat : Surau Taman Selasih , Port Dickson
Muslimin dan muslimat semua dijemput hadir

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Bantuan Wakil Rakyat meringankan beban SAR Gopeng

Posted: 03 Aug 2011 08:22 PM PDT

Pelajar dan warga Sekolah Rendah Agama Rakyat Al-Muttaqin, Taman Gopeng Baru gembira mendapat sumbangan kerusi dan meja daripada wakil rakyat kawasan Gopeng bagi membantu memperbaiki kemudahan sekolah. Pengerusi Sekolah, Abdullah Bin Sani tersebut telah menerima sumbangan daripada Ahli Parlimen Gopeng Dr. Lee Boon Chye dan ADUN Teja Chang Lih Kang. Turut hadir adalah Timbalan Pengerusi Sekolah Cikgu Hamdan, Ketua PAS [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang