Pengikut

Nuffnang

Ahad, 31 Julai 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Rumusan Lawatan Kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal ke Negeri Johor

Posted: 30 Jul 2011 06:22 PM PDT

Lawatan kerja Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Pusat ke Negeri Johor siri ke-2 selama 4 hari dari 27hb Julai dan berakhir 30hb Julai telah berjaya menubuhkan 2 buah Ranting iaitu di Felda Lok Heng dan Felda Nitar 2, sementara di Kg Selai, sebuah perkampongan Orang Asal di Bekok, Labis seramai 40 Orang Asal menyertai keanggotaan Parti Keadilan Rakyat dan penubuhan Ranting PKR di kampong itu ditangguhkan sehingga diadakan semula pertemuan dengan penduduk Orang Asal di 5 buah perkampongan di Mukim Bekok untuk diadakan satu keanggotaan yang lebih luas merangkumi ke lima-lima kampong tersebut; dan perjumpaan kedua itu akan diadakan pada awal bulan Oktober 2011 didalam lawatan kerja siri ke-3 Biro ini ke Negeri Johor.

Didalam lawatan kali ini, tenaga kerja Biro ini di peringkat Pusat dan Negeri Johor telah bergabung dan dipecah-pecahkan kepada tiga kumpulan dengan setiap kumpulan diketuai oleh pimpinan pweringkat Pusat.

Pada hari pertama kami telah memberikan tumpuan kepada rancangan-rancangan Felda di utara Negeri Johor; pada hari kedua di zon tengah Negeri Johor, manakala pada hari ketiga kami menumpukan ke kawasan-kawasan Felda di Selatan Negeri Johor.

Program kami terbahagi kepada majlis-majlis Dialog di sebelah petang dan ceramah di sebelah malam. Didalam tempoh 3 hari dari 27hb hingga 29hb Julai 2011, kami berjaya menziarahi 18 buah rancangan-rancangan Felda meliputi gugusan-gugusan keseluruhan Johor. Manakala pada 30hb Julai 2011 pula kami mengadakan mesyuarat bersama diantara Biro ini diperingkat pusat dan peringkat Negeri, bagi menerima laporan gerak kerja semua kumpulan dan membuat rumusan-rumusan.

Laporan-laporan yang kami terima dari setiap kumpulan adalah positif, di kebanyakan rancangan Felda di Negeri Johor peneroka-peneroka Felda menerima peratusan perahan KPG yang rendah dan mereka berhajat untuk mengambil tindakan saman terhadap Felda.

Peneroka-peneroka juga ingin menuntut wang dari tabung tanam semula yang masih gagal dibayar oleh Felda.

Ada beberapa buah rancangan mengadu bahawa Felda Technoplant telah gagal menjalankan tanam semula walaupun ladang mereka sudah ditebang beberapa tahun yang lepas. Peneroka-peneroka juga mengadu bahawa mereka tidak diberikan Penyata Kira-Kira mengenai hutang masing-masing dan tidak puas hati dengan jumlah hutang yang begitu tinggi.

Di Felda Cahaya Baru didalam kawasan Parlimen Tebrau, peneroka-peneroka mengadu bahawa mereka telah ditipu, dan tanah ladang mereka sudah tergadai oleh syarikat-syarikat kroni-UMNO kononnya untuk membangunkan tanah-tanah itu untuk dijadikan kawasan perindustrian dan perumahan dengan setiap pemilik dijanjikan dengan pampasan sejumlah RM1.2 juta, dan mereka menyatakan bahawa bukan sahaja mereka kehilangan tanah tetapi juta mata pencarian.

Peneroka-peneroka itu diberikan 2 ekar tanah sawit, tetapi mereka hanya diberikan sekadar RM55.00 sebulan, walhal kebun sawit seluas 2 ekar boleh memberikan pendapatan tidak kurang dari RM1200.00 setiap bulan.

Pimpinan UMNO diperingkat Negeri Johor dan Pusat telah menutup segala pintu bantuan kepada peneroka-peneroka Felda Cahaya Baru.

Juga dapat dikesan didalam lawatan ini perbuatan gangsterisme telah dilakukan oleh pihak UMNO di Felda Maokil apabila ceramah di Felda itu telah digagalkan oleh mereka apabila kumpulan pemuda tahan lasak mereka menjerit-jerit dan mengacau ceramah itu; dan peneroka-peneroka di Felda Maokil menyatakan bahawa pemuda-pemuda itu bukan terdiri daripada anak-anak muda dari rancangan itu, tetapi yang dibawa dari luar untuk mengacau semua ceramah pembangkang didalam kawasan Parlimen Pagoh, iaitu kawasan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri.

Memandangkan bahawa peneroka-peneroka di Johor disesetengah rancangan berhajat untuk menubuhkan ranting PKR, dan sesetengahnya telah menubuhkan jawatankuasa bertindak untuk mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman, maka Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat akan mengadakan lawatan kerja siri ke-3 di penghujung September-Awal Oktober 2011.


Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Sediakan Skim Mikro Kredit Untuk Pekerja Ladang Wanita

Posted: 31 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 31 JULAI : Kerajaan Negeri Selangor akan membangunkan skim mikro kredit bagi membantu pekerja ladang wanita meningkatkan pendapatan mereka agar dapat keluar daripada kepompong kemiskinan, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Abdul Khalid, sebagai permulaan kerajaan negeri akan memperuntuk sejumlah RM5 juta bagi membiayai program terbabit yang antara lainnya bertujuan membantu pekerja ladang wanita memohon pinjaman untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan.
   
"Skim ini diharap dapat membantu kaum wanita dan ibu tunggal yang terpaksa menanggung beban menyara keluarga di ladang.

"Mekanisma terperinci mengenai program ini akan diumumkan kemudian," kata Abdul Khalid ketika merasmikan Konvensyen Wanita Ladang Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tambah Abdul Khalid, jumlah RM5 juta itu merupakan tambahan kepada RM20 juta yang telah diperuntukan oleh kerajaan negeri untuk sistem mikro kredit miskin bandar (MiMBAR) bagi membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan mereka.
   
Dalam pada itu, beliau turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM100,000 yang bakal disalurkan melalui Tenaganita, sebuah pertubuhan bukan kerajaan bagi membantu menampung kos pengangkutan penghantaran anak pekerja ladang ke sekolah.


Sumber: TVSNEWS

Baucar RM100 Amat Berharga Buat Warga Emas

Posted: 30 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 30 JULAI : Pemberian baucar membeli belah bernilai RM 100.00walaupun dilihat kecil oleh sesetengah pihak, namun ianya sangat berharga kepada golongan warga emas dan mereka yang kurang berkemampuan.

Kenyataan ini sekaligus menafikan pemberian Kerajaan Negeri Selangor melalui program 'Jom Shopping' yang disifatkan sebagai 'gula-gula' dan mengaburi mata rakyat tanpa sebarang bentuk pembangunan.

Menurut Rodziah Ismail, selaku Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi,pemberian baucar kepada warga emas ini merupakan janji yang telah ditunaikan setelah Pakatan Rakyat (PAKATAN) berjaya mentadbir Negeri Selangor.

"Dikatakan 'gula-gula' ini pada saya tidak betul. Kalau 'gula-gula' kita taburkan sahaja kupon ini dan terpulang kepada mereka sama ada ingin berbelanja atau tidak. Bagi saya, kita mesti pastikan ianya terus kepada warga emas itu sendiri.

"Saya faham apa yang dikatakan oleh Datuk Seri Najib Razak, beri RM 100.00 'riuh sekampung'. pada saya mungkin pada perdana Menteri nilai RM 100.00 terlalu kecil. Tetapi bagi pihak-pihak tertentu, terutamanya warga emas yang telah pencen dan tidak ada kewangan, RM 100.00 besar bagi mereka. Ini adalah hadiah yang telah kita janjikan oleh Kerajaan Negeri Selangor," katanya.

Program 'Jom Shooping' yang diperkenalkan ini merupakan sebahagian daripada program untuk warga emas yang berusia 60 tahun ke atas yang telah berdaftar dengan Skim Mesra Usia Emas, SMUE melalui program Merakyatkan Ekonomi Selangor, MES.

Sebanyak RM 10 juta diperuntukkan untuk program ini melalui keuntungan perlombongan pasir yang dilakukan oleh Kumpulan Semesta Sdn Bhd, KSSB.

Beliau menambah, tidak ada gunanya sekiranya hanya mengumumkan projek bernilai jutaan ringgit walhal rakyat hanya memerhati tanpa mendapat sebarang manfaat daripada apa yang diumumkan.

"Pada saya, tiada gunanya kita umumkan pembangunan yang berjuta-juta dan berbillion ringgit, tetapi rakyat hanya memerhati sahaja. Pemberian RM 100.00 yang kita lakukan adalah terus kepada rakyat," katanya.

Untuk tahun hadapan, Kerajaan Negeri akan melaksanankan beberapa program baru yang bakal memberikan manfaat kepada golongan warga emas, anak muda, wanita dan mereka yang berkeluarga.

Ujar beliau lagi, peluang membeli belah sebegini merupakan antara cara untuk meningkatkan perkembangan ekonomi selain memberikan peluang untuk warga emas menikmati suasana membeli belah dengan pengawalan yang lebih kemas dan teratur.

"Ada dua faktor iaitu, pertamanya harga barangan semakin mahal dan kita rasakan dengan dana yang diperuntukkan sebanyak RM 10juta paling tidak membantu perkembangan ekonomi dengan memberikan mereka peluang berbelanja.

"Yang kedua kita memandang selalunya warga emas ini diketepikan. Ada kalanya dalam keluarga itu sendiri sukar untuk membawa mereka keluar. kadang-kadang tiada kerusi roda, tidak boleh berjalan misalnya, mereka membeli untuk pihak (warga emas).Tetapi kali ini kita keluar dan mahu mereka sendiri memilih barangan yang dimahukan," katanya.

Dalam sesi 'Jom Shopping' bertempat di Pasaraya Giant Seksyen 13, Shah Alam, seramai 93 orang warga emas telah dipilih untuk membeli belah menggunakan baucar RM 100.00 yang turut melibatkan kerjasama daripada tiga Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Majlis Bandaraya Shah Alam, (MBSA), Majlis Perbandaran Klang, (MPK) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).


Sumber: Selangorkini

Semua Enam Tahanan EO Dibebaskan

Posted: 29 Jul 2011 04:00 AM PDT

Semua enam tahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan sejak 28 hari lalu mengikut Seksyen 3(1) Ordinan Darurat dibebaskan sebentar tadi.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dalam satu kenyataan media ringkas berkata berikutan pembebasan mereka ini, tindakan selanjutnya akan ditentukan oleh Jabatan Peguam Negara.

"Polis Diraja Malaysia mengumumkan bahawa keputusan telah dibuat untuk membebaskan semua enam orang yang telah ditangkap pada 2 Julai lalu, di Seberang Prai Utara, Pulau Pinang, di bawah Ordinan Darurat," katanya.

Semua mereka dibebaskan pada jam 5.30 petang di balai polis Jinjang.

Mereka yang dibebaskan itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain itu ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, AP Letchumanan, 49, anggota jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M Sukumaran 50, timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R Sarat Babu, 25.

Mereka yang dikenali sebagai PSM6 itu - pada mulanya ditahan bersama 24 orang lain atas dakwaan mahu 'melancarkan perang terhadap Agong', tetapi pada jawapan balas permohonan afidavit habeas corpus berhubung pembebasan mereka, polis mendakwa mereka sebagai penggerak utama BERSIH 2.0.

Permohonan habeaus corpus itu bagaimanapun ditangguhkan kepada 5 Ogos, lima hari selepas tahanan 30 hari mereka berakhir.

Sebelum ini, pelbagai pihak membidas pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana meneruskan tahanan berkenaan.

Selain pemimpin Pakatan Rakyat, Presiden MIC Datuk G Palanivel juga semalam menuntut pembebasan mereka kerana mendakwa tindakan itu menarik "perhatian dunia" dan mungkin memberi kesan kepada BN pada pilihan raya umum akan datang.

Turut menuntut perdana menteri dan menteri dalam negeri supaya membebaskan Jeyakumar adalah Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) yang dianggotai 13,000 pengamal profesyen perubatan.


Sumber: Malaysiakini

Polis Sahkan MP Jeyakumar Enggan Makan

Posted: 29 Jul 2011 03:00 AM PDT

Parti Sosialis Malaysia (PSM) mengesahkan pihak polis telah memaklumkan kepada mereka pada malam semalam bahawa ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar telah memulakan mogok laparnya di lokap bagi menuntut pembebasan enam tahanan PSM, termasuk dirinya mengikut Ordinan Darurat.

"Selepas berjam-jam menunggu, kami akhirnya diberitahu oleh DSP Muhammad Razali bahawa Dr Jeyakumar menolak hidangan makan tengahari dan makan malam. Keadaanya setakat jam 9.35 malam pada 28 Julai 20011 adalah ok dan sedang dipantau," kata setiausaha PSM S Arutchelvan dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Arutchelvan, Jeyakumar (kanan) telah bertekad beliau hanya akan menamatkan mogoknya jika kerajaan membebaskan semua enam tahanan.

Beliau juga memberi amaran sekiranya kerajaan mengabaikan sentimen popular dan meneruskan reman ke atas keenam-enam mereka, PSM dan kumpulan lain akan memperhebatkan kempen, termasuk mencadangkan lebih ramai orang melancarkan mogok lapar.

"Kami percaya lebih ramai rakyat Malaysia akan menyertai Dr Jeyakumar mengadakan mogok lapar bagi menuntut pembebasan tahanan."

Arutchelvan menjelaskan kempen itu semakin mencapai kemuncaknya apabila EO yang membenarkan semakan selepas tahanan 30 hari itu berakhir Ahad ini.


Sumber: Malaysiakini

Peguam: Cukup Mudah Untuk Salah Guna EO

Posted: 26 Jul 2011 07:00 PM PDT

Peguam Baljit Singh Sidhu berkata 20 hingga 30 peratus tahanan EO adalah mereka yang tidak bersalah tetapi merengkok di penjara kerana tidak mampu mendapatkan khidmat perundangan.

Kebanyakan mereka yang ditahan itu, kata Baljit (kanan) dicekup antara tahun 2008 hingga 2010 ketika Tan Sri Musa Hassan adalah Ketua Polis Negara.

"Saya tidak tahu alasan bagi penahanan itu, tetapi ini berdasarkan pengamatan saya sejak beberpa tahun lalu, kata peguam yang juga penulis buku Criminal Litigation Process.

Sebelum ini pelbagai pihak mendakwa EO sering-kali disalah gunakan oleh pihak berkuasa.

Terdapat kes di mana seseorang ditahan mengikut EO hanya kerana saingan perniagaan di mana individu tertentu didakwa mempunyai hubungan rapat dengan pihak polis.

Ada juga kes di mana seseorang dituduh sebagai seorang bookie bolasepak meskipun tidak mempunyai sejarah seumpama itu ataupun pernah ke luar negara meskipun dakwaan EO mengatakan sedemikian.

Pelajar berusia 21 tahun, Mohd Faiz Sarparim, ditahan mengikut EO kerana didakwa mencuri motosikal meskipun bukti tidak menunjukkan demikian.

Faiz kemudiannya dibebaskan tetapi hanya selepas usaha berterusan tanpa mengenal putus asa oleh ibu-bapanya bagi membersihkan nama anak mereka.

Terbaru, enam anggota Parti Sosialis Malaysia, termasuk ahli parlimen Sungei Siput Dr D Jeyakumar, ditahan mengikut EO sejak 2 Julai lalu.

Sumber: Malaysiakini

Tahanan EO Naik 400 Peratus

Posted: 26 Jul 2011 03:00 AM PDT

Laporan Hak Asasi Manusia 2010 yang dikeluarkan oleh Suara Rakyat Malaysia (Suaram) hari ini mendedahkan bahawa tahanan mengikut Ordinan Darurat (EO) meningkat sehingga 400 peratus sejak 10 tahun yang lalu.

Menurut laporan itu, sejumlah 3,701 orang ditahan mengikut EO antara 2000 dan 2009 manakala 819 orang masih ditahan sehingga Februari 2010.

Sebagai perbandingan, 25 orang ditangkap mengikut Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) pada 2010 dan jumlah yang ditahan itu tetap sama sehingga akhir tahun berkenaan.

Seperti ISA, EO juga memperuntukkan tahanan tanpa perbicaraan.

Pengarah Suaram Kua Kia Soong berkata strategi atau taktik baru kerajaan adalah menggunakan EO yang kurang dikenali yang membolehkan mereka menahan seseorang tanpa didakwa.

"Kami dapati jumlah tahanan mengikut ISA berkurangan tetapi tahanan mengikut EO dan Akta Dadah Berbahaya pula meningkat, mencecah ratusan dan ribuan. Ini amat serius," katanya.

Sementara itu jumlah tahanan mengikut ISA jatuh daripada 43 orang pada 2008 kepada 25 orang pada 2010 tetapi tangkapa baru mengikut undang-undang itu meningkat dua kali ganda daripada 10 kepada 25 kes bagi tempoh yang sama.Sumber: Malaysiakini

Candlelight Vigil PSM6 di Stadium Malawati

Posted: 24 Jul 2011 06:00 PM PDT

Shah Alam, 24 Julai 2011 - Hadirin yang terdiri daripada para penyokong, ahli PSM, ahli keluarga enam aktivis PSM yang ditahan serta para pemimpin Pakatan Rakyat berkumpul pada candlelight vigil yang diadakan pada malam ini di Stadium Malawati.

Perhimpunan aman mendesak pembebasan keenam-enam aktivis Parti Sosialis Malaysia tersebut yang ditahan sejak 2 Julai yang lepas dianjurkan oleh Suaram pada malam ini yang juga Majlis Pelancaran Logo Selangorku.

Hadir memberi ucapan pada malam tersebut adalah para pemimpin Pakatan Rakyat, antaranya YB Dr Xavier Jayakumar, YB Haniza Talha, YB Ronnie Liu, YB Gwo-Burne Loh, dan Bendahari PSM, Encik A Sivarajan.

Turut memberi ucapan adalah bapa kepada aktivis yang ditahan, Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael Jeyajumar Devaraj iaitu Dr T Devaraj.

Juga hadir memberi sokongan adalah Senator Syed Hussin Ali, Dato' Seri wan Azizah dan YB Hassan Ali.

Orang ramai yang terdiri daripada pelbagai latar belakang serta dari segenap masyarakat yang hadir ke stadium telah diberi pamplet PSM 6.

Pada ucapan pembukaan Majlis Pelancaran Logo Selangorku, YB Dr Xavier Jayakumar telah meminta orang ramai supaya mendoakan keselamatan keenam-enam tahanan dibawah Ordinan Darurat tersebut. 
Ahli PKR Kota Raja Buat Laporan Polis Desak Bebaskan PSM 6

Posted: 24 Jul 2011 03:00 AM PDT

Klang, 24 Julai 2011 - Seramai 12 orang ahli PKR Cabang Kota Raja telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Dearah Klang Selatan mendesak pembebasan enam orang aktivis Parti Sosialis Malaysia.

Keenam-enam mereka ditahan di bawah Ordinan Darurat pada 2 Julai lepas atas dakwaan bahawa mereka menjadi ancaman kepada ketenteraman awam.

Mereka yang ditahan ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael D Jeyakumar dan lima lagi aktivis PSM iaitu M. Sukumaran, AP Letchumanan, Choo Chon Kai, M Sarasvathy dan R Sarat Babu.

AMK KEDAH

0 ulasan
sumber :-

AMK KEDAH


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN

Posted: 31 Jul 2011 08:41 PM PDT
IKHLAS DARI AMK KEDAH

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pilihan Raya Olok-Olok: BN Boleh Hilang Perak, Negeri Sembilan

Posted: 31 Jul 2011 06:20 PM PDT

The Malaysian Insider

Barisan Nasional (BN) boleh kehilangan Perak dan Negeri Sembilan pada pilihan raya umum ke-13, demikian menurut keputusan pilihan raya olok-olok melainkan parti-parti komponennya meletakkan muka-muka popular yang berpotensi dan memastikan jentera di peringkat akar umbi menjana sokongan pengundi.

The Malaysian Insider difahamkan pilihan raya latihan yang diadakan baru-baru ini menunjukkan BN boleh kehilangan sehingga 15 daripada 56 kerusi di Johor, dikuasai Pakatan Rakyat (PR).

Persekitaran itu tidak pernah diduga tetapi BN telah hilang enam kerusi di Johor pada pilihan raya umum 2008.

Daripada enam kerusi itu PAS menguasai dua manakala DAP pula empat.

Difahamkan Perlis, di mana BN menguasai 14 daripada 15 kerusi, kemungkinan akan kehilangan beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri dan salah satu daripada tiga bahagian Parlimen di tangan Pakatan Rakyat disebabkan kemarahan penduduk negeri itu mengenai isu Wahabi termasuk tindakan meletakkan Mufti Perlis Dr Juanda Jaya dalam senarai pengganas.

"Pilihan raya olok-olok ini menunjukkan banyak kelemahan. Dan, isu Wahabi tidak membantu," kata satu sumber Umno kepada The Malaysian Insider.

Seorang pemimpin Umno yang semakin meningkat juga memberikan sentimen yang sama sambil menegaskan, BN perlu meletakkan muka-muka baru untuk menyegarkan kedudukan perikatan itu sementara memastikan jentera peringkat bawah peringkat aktif bagi mendapatkan sokongan menyeluruh.

"Masalahnya ialah jentera Umno boleh bekerja jika diberikan motivasi, tetapi ahli parti komponen kelihatan tidak diberikan motivasi," kata pemimpin Umno itu.

Beliau mendedahkan bahawa Umno hanya boleh menang 27 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri di Perak meskipun BN memerintah semula negeri itu sejak awal 2009 ekoran tindakan melompat parti melibatkan tiga wakil rakyat dari Pakatan Rakyat.

Pada Jun lalu, Umno negeri itu yakin boleh menang 33 kerusi dengan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menolak laporan The Malaysian Insider bahawa kemenangan hanya boleh dipastikan jika calon yang betul dipilih kali ini.

Difahamkan beberapa pemimpin Umno bahagian di Perak keberatan untuk berkempen atau mendaftar pemilih baru melainkan mereka pasti akan menjadi calon pilihan raya umum ke-13.

"Umno Perak kuat dan boleh menang 33 kerusi negeri tetapi pemimpin-pemimpin bahagian tidak mahu bergerak kecuali mereka atau calon pilihan mereka diturunkan," kata sumber Umno ketika itu.

Pada Mac 2008, Umno bertanding di 34 daripada 59 kerusi Dewan Undngan Negeri di Perak dan menang 27 kerusi manakala MCA pula satu. Pakatan Rakyat memperoleh 31 kerusi.

"Keadaan tidak berubah di Perak dan kini keadaan yang sama wujud di Negeri Sembilan memandangkan pembangkang menjadi semakin kukuh, melihat pada kemungkinan Datuk Seri Mohamad Hasan tidak akan kekal sebagai menteri besar," kata sumber Umno.

Mohamad disebut-sebut akan bertanding kerusi Parlimen.

Kata sumber itu, mereka melobi dengan kuat untuk mendapatkan kerusi Menteri Besar Negeri Sembilan.

"Tetapi mereka lupa bahawa kemenangan ketika pilihan raya umum 2008 adalah tipis," katanya lagi.

Di negeri itu, BN menguasai 21 daripada 36 kerusi manakala 15 dimenangi Pakatan Rakyat, yang yakin untuk mengambil alih negeri itu kali ini.

Pakatan Rakyat yang terdiri daripada DAP, PKR dan PAS kini menguasai kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor selain memperoleh 82 kerusi Parlimen.

Perikatan itu menyasarkan akan memperoleh lebih banyak kerusi kali ini dan mengurangkan lagi majoriti BN pada pilihan raya umum ke-13.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak memberi bayangan bila pilihan raya umum akan diadakan tetapi timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memberitahu BN agar bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum dalam waktu terdekat.

Kebanyakan penganalisis dan pemimpin pembangkang menjangkakan pilihan raya umum akan diadakan dalam tempoh setahun ini tetapi ada juga mengatakan ia kemungkinan diadakan seawal November ini selepas Bajet 2012 dibentangkan di Parlimen awal 7Oktober dan sebelum perhimpunan agung tahunan Umno.

Kita Semua Jadi Mangsa Umno BN

Posted: 31 Jul 2011 06:05 PM PDT

Harakah

Sudah dua kali hak saya sebagai warganegara Malaysia dihalang untuk bebas bergerak dan bersuara.

Pertama pada 9hb Julai 2011 saya dihalang untuk berada di beberapa lokasi di Kuala Lumpur dan semalam saya pula dihalang untuk mengajukan soalan kepada Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Bin Wan Omar kononnya atas arahan orang atasan.

Walaubagaimana pun saya mengucapkan tahniah kepada Sinar yang telah menganjurkan "Dialog Apa selepas 9 Julai?" dengan mempertemukan Bersih 2.0 dan SPR. Bersih 2.0 telah dianggap sebuah pertubuhan haram oleh Menteri Dalam Negeri.

Secara tidak langsung Sinar sudah berani menyangah pandangan Menteri Dalam Negeri dan lebih mirip kepada pandangan Timbalan Menteri Pendidikan YB Saifuddin Abdullah yang menggangap Bersih 2.0 bukan sejenis pertubuhan tetapi sejenis aktiviti NGO yang berdaftar.

Sebenarnya saya mahu mengajukan beberapa soalan kepada Datuk Wan Ahmad iaitu berkaitan dengan Double Voting, Daftar Pemilih, Pengundi Pos dan Advance Voting.

Pada 7hb Oktober 2009 telah diadakan pertemuan antara SPR dan pemimpin PAS yang dianggotai oleh Dato Mustafa Ali , Dato Abdul Halim Abd Rahman, Tuan Hj Mohzit bin Mohid dan saya sendiri.

Pemuda PAS telah mengemukakan senarai 253 pengundi pos yang bertindan.

Mereka mempunyai nama sebagai pengundi pos di Bagan Pinang tetapi mempunyai nama yang sama di tempat lain. Pertindanan ini telah berlaku dalam pilihanraya umum 2008.

Dalam perbincangan itu SPR telah berjanji untuk menghapuskan pertindanan ini. Malangnya pertindanan ini masih lagi berlaku pada tahun 2011. Pertindanan ini bertentangan dengan perkara 119 Perlembagaan Malaysia.

Saya mempunyai terlalu banyak bukti pertindanan ini.

Dalam kenyataan Dato Wan Ahmad kepada The Star pada 24hb Julai 2011, bahawa beliau bersetuju bahawa terhadap kad pengenalan klon dalam daftar pemilih SPR yang sah. Secara tidak lansung juga SPR telah mendaftarkan pengundi yang tidak sah. Itulah yang dinamakan pengundi hantu.

Persoalannya mengapa SPR menafikan pengundi hantu?

Walaupun saya tidak dapat mengajukan soalan tetapi soalan ini dapat disampaikan oleh Tuan Hj Mohzit Bin Mohid.

Malangnya Dato Wan Ahmad menjawab bahawa soalan itu hanya sesuai untuk kerani sahaja bukan ahli suruhanjaya diraja sepertinya. Beliau hanya bertanggungjawab terhadap dasar-dasar dalam SPR bukan membuat kerja kerani.

Sepatutnya Dato Wan Ahmad tidak memberi jawapan seperti itu. Terbukti jawapanya telah di "boo" oleh penonton. Persoalannya apakah dasar yang dipakai oleh SPR jika masih terdapat pertindaan pengundi walaupun telah ditegur pada tahun 2009?

Apakah dasar SPR membenarkan nombor kad pengenalan yang diklon dibenarkan masuk dalam daftar pemilih SPR yang sah?

Saya berpendapat bahawa SPR sebenarnya terperangkap dalam kerangka politik sempit Umno, Barisan Nasional. Pembaharuan yang mahu dibuat oleh mereka tidak mendapat sokongan pemerintah.

Contohnya apabila SPR memperkenalkan pengunaan dakwat kekal pada tahun 2008 maka Pengerusi SPR di ajukan dengan persoalan keselamatan negara yang tidak masuk akal.

Inilah bukti bahawa SPR sebenarnya bukan badan bebas untuk melaksanakan pilihanraya yang bebas dan adil. Sampai bilakah SPR mampu melepaskan ikatan daripada pemerintah yang zalim? Yang menjadi mangsa adalah kakitangan SPR seperti Dato Wan Ahmad yang terpaksa menjawab segala persoalan yang tidak mempunyai jawapan. Beliau sendiri pun tidak boleh menerima jawapan yang beliau sendiri berikan.

Itulah hakikat kerajaan zalim Umno Barisan Nasional yang wajib ditumbangkan dalam pilihanraya akan datang. Bantahan saya kepada SPR selama ini adalah umpama pukul anak sindir menantu sahaja. Kita semua rakyat Malaysia menjadi mangsa kepada kezaliman kerajaan Umno Barisan Nasional.

SUHAIZAN BIN KAIAT,
PENGERUSI PEMULIHAN DEMOKRASI DAN MOBILISASI, PEMUDA PAS MALAYSIA
KETUA PEMUDA PAS NEGERI JOHOR

Malott Dares “Never Cheated” Najib To Implement 4 Key Election Reforms

Posted: 31 Jul 2011 05:49 PM PDT

Malaysia Chronicle

Former US ambassador to Malaysia John Malott has dared Prime Minister Najib Razak to put his money where his mouth is and prove that UMNO “has never cheated in any election” by implementing 4 key reforms, including allowing foreign observers and the use of indelible ink.

In a hard-hitting open letter to Najib and sent to Malaysiakini, Malott – who is believed to have been barred from entering the country due his outspokeness – urged Najib not to keep reneging on his word.

“You say that Malaysia’s elections are free and fair. Now you have a chance to prove it to the outside world and remove all doubts. And if your party wins, then the Malaysian people – and the world – might finally be convinced,” wrote Malott.

“As a result of the developments on July 9, the world is now paying increased attention to Malaysia. In particular, we now wonder how free and fair your nation’s elections are. We have learned that some of your country’s citizens believe that Malaysia needs electoral reform. On July 9, they marched with a coalition called Bersih 2.0, and they called for free and fair elections.”

“You responded by declaring Bersih illegal and suppressing the ‘Walk for Democracy’ with overwhelming police force. The world noticed your heavy-handed reaction, and it wondered why a peaceful demonstration calling for fair elections bothered you so much – so much so that you were willing to risk Malaysia’s international reputation – and give your country and yourself a major black eye.”

No reason not to implement

Malott called on the Malaysian leader to push through 4 easy to implement and effective electoral reforms. Outlawed polls pressure group Bersih 2.0 had asked for 8.

The concessions that Malott advised are:

1) Allow international groups to observe your elections. Based on your assertions, they will find nothing amiss, and their reports will give credibility to Malaysia’s election results.

2) Allow observers from all political parties to witness the postal balloting that takes place on military bases. For years, the opposition has said that something is amiss. But since you say that Umno never cheats, I am sure that they will find nothing wrong, and you will be vindicated.

3) Let’s put an end to all the accusations about phantom voters by using a simple, effective and cheap solution – indelible ink.
Your Elections Commission wants a super-sophisticated biometric system, but there is no way it can be in place by then – and many people worry that it can be manipulated. Indelible ink works – just ask the world’s largest democracy, India. I don’t think anyone has ever disputed the results of India’s elections in over 60 years.

4) Finally, let RTM be truly independent, like the BBC and NHK and the public broadcasting systems in Australia, France, Germany, and elsewhere in the world. RTM does not belong to Umno. It belongs to the people. As long as RTM – funded by all the people of Malaysia – acts as the propaganda arm of the 25 percent of Malaysians who voted for Umno, no one can believe that Malaysia’s elections are fair and free.

Reason for over-reaction – refusal to give up power

Indeed, Najib has disgusted a lot of Malaysians, both at home and abroad with his over-reaction to the rally. He and his UMNO party had feared it could trigger a wave of consciousness for social reform, and blaze a trail for Opposition Leader Anwar Ibrahim and his Pakatan Rakyat coalition to win. The next national polls is not due to be called until March 2013, but local experts say the latest Najib will delay is early next year.

In the runup to the rally, the greater Najib’s paranoia and the more brutal the police crackdowns, the more fiercely the people rejected his leadership. On D-Day, July 9, some 50,000 filled the streets of Kuala Lumpur. They locked arms, chanted, and sang the national anthem. By then it was clear, Najib had mishandled the rally. A slew of global rebukes followed, and to save his dignity, Najib is insisting that Bersih had ulterior motives, and wanted to topple his government. The UMNO-owned Utusannewspaper even suggested that Bersih was the work of ‘Jews’.

By now, all of the nearly 2,000 people detained in the runup to and during the July march, have been released. Six socialist leaders remanded under the draconian Emergency Ordinance for rekindling communism and waging war against the King were freed just a day ago.

Time is running out

Bersih chairwoman Ambiga Sreenevasan has begun a public debate with the Election Commission deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar. So far he has agreed to extend the 7-day campaigning period but refused to raise it all the way to 21 as Bersih had requested.

Sad to say, this is about all that the EC is willing to concede. Wan Ahmad has even insisted that he was powerless to implement changes and only the Najib administration could do so. Legal experts have said that this was a lie as the federal consititution clearly empowered the EC.

Hence, there is growing nervousness now. Some believe that Najib would declare a police state rather than to agree to reforms as there is a strong chance that he might lose in a free and fair competition. Hence, a recent round of calls both from within and outside Malaysia for him to pursue a wiser and fairer course of action.

“Governments that manipulate elections have lots to cover up. But you say that your elections are free and fair, so that means you have nothing to be afraid of showing to all of us in the outside world, not to mention your own people,” said Malott. – Malaysia Chronicle

Malaysia Chronicle appends below the full-text of his rather hard-hitting statrment

An open letter to PM Najib

You say that Malaysia’s elections are free and fair. Now you have a chance to prove it to the outside world and remove all doubts. And if your party wins, then the Malaysian people – and the world – might finally be convinced.

As a result of the developments on July 9, the world is now paying increased attention to Malaysia.

In particular, we now wonder how free and fair your nation’s elections are. We have learned that some of your country’s citizens believe that Malaysia needs electoral reform. On July 9, they marched with a coalition called Bersih 2.0, and they called for free and fair elections.

You responded by declaring Bersih illegal and suppressing the ‘Walk for Democracy’ with overwhelming police force. The world noticed your heavy-handed reaction, and it wondered why a peaceful demonstration calling for fair elections bothered you so much – so much so that you were willing to risk Malaysia’s international reputation – and give your country and yourself a major black eye.

When you returned from your visit to Europe, you declared that Malaysia’s elections truly are free and fair, and that Umno has never cheated in any election.

I am glad to hear that.

Because it means that in Malaysia’s next general elections, you have nothing to hide.

Governments that manipulate elections have lots to cover up. But you say that your elections are free and fair, so that means you have nothing to be afraid of showing to all of us in the outside world, not to mention your own people.

Therefore, I am sure that you are willing to readily agree to the following proposals:

1) Allow international groups to observe your elections. Based on your assertions, they will find nothing amiss, and their reports will give credibility to Malaysia’s election results.

2) Allow observers from all political parties to witness the postal balloting that takes place on military bases. For years, the opposition has said that something is amiss. But since you say that Umno never cheats, I am sure that they will find nothing wrong, and you will be vindicated.

3) Let’s put an end to all the accusations about phantom voters by using a simple, effective and cheap solution – indelible ink.

Your Elections Commission wants a super-sophisticated biometric system, but there is no way it can be in place by then – and many people worry that it can be manipulated. Indelible ink works – just ask the world’s largest democracy, India. I don’t think anyone has ever disputed the results of India’s elections in over 60 years.

4) Finally, let RTM be truly independent, like the BBC and NHK and the public broadcasting systems in Australia, France, Germany, and elsewhere in the world. RTM does not belong to Umno. It belongs to the people. As long as RTM – funded by all the people of Malaysia – acts as the propaganda arm of the 25 percent of Malaysians who voted for Umno, no one can believe that Malaysia’s elections are fair and free.

So, my dear Prime Minister, it’s all very simple. You say that Malaysia’s elections are free and fair. Now you have a chance to prove it to the outside world and remove all doubts. And if your party wins, then the Malaysian people – and the world – might finally be convinced.

If you refuse these suggestions, then the doubts will linger, and your assertions about the honesty of Malaysia’s election will continue to be questioned.

Sincerely,
John Malott

Perutusan Ramadhan 1432H

Posted: 31 Jul 2011 04:51 PM PDT

Alhamdulillah, dengan limpah inayah dan izinNya maka kita dapat memulakan ibadah Ramadhan untuk sekalian kalinya tahun ini.

Sabda Rasulullah SAW, “Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini.”

Ramadhan adalah bulan pembersihan dan penyucian jiwa, di mana Allah memberi ruang sekondusifnya untuk umat Islam beribadah demi mengimarahkan Ramadhan. Justeru wajarlah ia dimanfaatkan segenap masa agar Ramadhan

Semoga Ramadhan kali ini dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh kita inshaAllah.

ANWAR IBRAHIM

Takziah Buat Keluarga Syed Ahmad Jamal

Posted: 30 Jul 2011 11:40 PM PDT

Lukisan Seniman Negara, Syed Ahmad Jamal masih menghiasi ruang tamu rumah saya. Saya akui tersemat rasa bangga, namun bukan bermegah, kerana punyai karya seorang seniman hebat, jujur lagi berani. Seniman yang berasal dari Muar ini dijoloki gelar pelopor seni moden Malaysia bersama antaranya Latif Mohidin, Ibrahim Hussein dan Anthony Lau. Tatkala meletusnya Reformasi 98, Syed Ahmad Jamal tidak tinggal diam, allahyarham sedar peranannya sebagai seorang seniman adalah memahami dan seterusnya bersama dengan denyut nadi rakyat yang menuntut keadilan. Malah allahyarham lah yang melakar logo ADIL ketika itu di samping menghasilkan karya memperihalkan “mata lebam.” Ketika saya di Istana Hinggap Sungai Buloh, beliau sedaya mungkin menyatakan penentangannya terhadap kezaliman pemerintah. Allahyarham bersama isteri sering juga ke mahkamah menyatakan sokongan. Saya, Azizah dan keluarga sememangnya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dianugerahkan seorang sahabat yang baik dan setia. Izinkan saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan takziah buat keluarga Allahyarham Syed Ahmad Jamal dan moga ruh allahyarham ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.

ANWAR IBRAHIM 

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Selamat menjalani ibadah puasa kepada Umat Islam

Posted: 31 Jul 2011 12:25 AM PDT

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan kepada sahabat-sahabat yang beragama Islam.  Saya yakin dan percaya dalam suasana negara kita yang aman dan damai ini maka seluruh umat Islam akan dapat menjalankan ibadah puasa dalam keadaan yang lebih selesa.  Saya juga yakin dan percaya dengan kedatangan bulan Ramadan ini [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Salam Ramadhan

Posted: 31 Jul 2011 09:23 AM PDT

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera,

Saya mewakili seluruh pimpinan Keadilan Negeri Sembilan mengucapkan Salam Ramadhan buat semua umat Islam khususnya di seluruh Negeri Sembilan. Semoga kehadiran bulan puasa kali ini akan membuka rahmat Ilahi yang luas kepada rezeki dan kemakmuran kehidupan kepada semua.

Saya turut mendoakan agar ibadat puasa ini dapat kita semua jalankan dengan lancar tanpa digugat oleh perkara-perkara yang boleh merosakkan ibadat ini.

SU MPN

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang