Pengikut

Nuffnang

Rabu, 13 Julai 2011

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Perhimpunan Bersih 2.0

Posted: 13 Jul 2011 12:10 AM PDT

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Sebelas Doktor Sahkan 2 Hospital Diserang

Posted: 13 Jul 2011 07:22 PM PDT

Sekumpulan doktor kanan dan pakar perubatan telah mengeluarkan kenyataan membidas kerajaan berhubung 'serangan polis' ke atas peserta perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu di dua buah hospital.

Sehubungan itu, dalam satu kenyataan media yang dihantar kepada Malaysiakini lewat hari ini, doktor berkenaan yang bertugas di Hospital Tung Shin dan Hospital Bersalin Cina di Jalan Pudu berkata mereka akan mengemukakan afidavit bagi menyokong hujah bahawa hospital diserang.

Mereka mendakwa tindakan polis pada Sabtu lalu jelas mencabul pengiktirafan antarabangsa apabila hospital sebagai tempat santuari diserang.

Malah menurut sebeles doktor berkenaan, semasa peperangan hospital juga tidak akan diserang tetapi dalam kes di Malaysia, polis memasuki bangunan hospital bagi mencari peserta yang melarikan diri daripada tembakan gas pemedih mata dan pancutan air berkimia.

"Apa yang paling memeranjatkan dan disaksikan ramai bahawa serangan yang tidak diprovokasi itu berlaku di kawasan hospital dan beberapa peserta masuk ke hospital bagi mencari perlindungan daripada tembakan gas pemedih mata dan pancutan meriam air," kata mereka.

Ini adalah reaksi pertama oleh sekumpulan pakar perubatan berikutan penafian pihak polis dan kerajaan bahawa tidak ada gas pemedih mata dilontarkan ke perkarangan hospital berkenaan pada 9 Julai lalu.
Isnin lalu, menteri kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin ketika menyuraikan perhimpunan BERSIH 2.0.

Katanya, dakwaan yang berlegar di media internet berhubung tembakan ke arah hospital itu adalah tidak benar.

Liow juga berkata sebenarnya polis menembak gas pemedih mata itu ke arah jalan besar dan asap berkenaan mungkin dibawa angin ke arah hospital berkenaan.

Beberapa rakaman video dan gambar yang dikemukakan terus diperlekehkan oleh kerajaan termasuk anggota jemaah menteri.

Menurut kesebelas-sebelas doktor berkenaan, pihak berkuasa tanpa rasa malu terus menafikan serangan itu di sebalik pelbagai bukti yang dikemukakan dan ramai saksi yang tampil membuat pengakuan.

Kenyataan media itu ditandatangani oleh Datuk Dr Musa Nordin, Dr Sheikh Johari Bux, Dr Ng Kwee Boon, Dr Ng Swee Choon, Dr Jeffrey Abu Hassan, Dr David Quek, Dr Mary Cardozo, Dr Ahmad Farouk Musa, Dr Mazeni Alwi, Datin Low Low Paik See dan Dr Steve Wong.

"Adalah menjijikkan pihak berkuasa yang diamanahkan tanggungjawab kepolisian menjaga negara dan melindungi mereka yang lemah, tanpa rasa malu menafikan perbuatan mereka secara umum, di sebalik kejadian itu disokong banyak gambar, video dan pengakuan saksi termasuk pemerhati berkecuali," kata mereka.

Doktor-doktor itu berkata mereka tidak berhasrat menyertai polemik selepas perhimpunan itu, tetapi sebahagian daripada mereka yang sedang bertugas ketika kejadian, bersedia memberi keterangan bersumpah, jika diperlukan bagi memberitahu apa yang sebenarnya berlaku.

Mereka juga mengingatkan pemegang jawatan awam untuk menunaikan tanggungjawab mereka dengan "integriti moral, maruah, dan penuh ketelusan".

"Kegagalan mereka untuk berbuat demikian akan menimbulkan keraguan orang ramai terhadap kecekapan dan kredibiliti mereka dan juga merosakkan imej orang-orang di pejabat awam," kata mereka.


Sumber: Malaysiakini

Selangor Bangun ‘Workfare Information System’

Posted: 13 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 13 JULAI – Selari dengan dasar kerajaan "Dari kebajikan kepada berdikari" (Wellfare to workfare), kerajaan Selangor akan membangunkan satu sistem yang dikenali sebagai "Workfare Information System" untuk memberi fokus kepada golongan rakyat miskin atau asnaf bagi menjana ekonomi dengan memberikan bantuan serta peluang pekerjaan dan perniagaan dengan bimbingan khusus dari kerajaan negeri.

Menjawab pertanyaan mulut daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi tentang status terkini perancangan sistem tersebut, Exco Kerajaan Negeri Selangor Rodziah Ismail menjelaskan keutamaan akan diberikan kepada golongan-golongan terpinggir, pekerja kurang mahir dan berpendapatan rendah untuk menjana ekonomi sendiri melalui bantuan modal asas dan latihan yang disediakan.

Ujar Rodziah, melalui penceburan dalam bidang-bidang tertentu, mereka akan dapat menjana serta mempertingkatkan pendapatan sendiri supaya taraf hidup mereka berubah dari semasa ke semasa selain berupaya menjalani kehidupan sama seperti warga Selangor yang lain.

Selain itu menurut beliau dengan adanya sistem ini, maklumat-maklumat graduan dari keluarga miskin yang merupakan rakyat Selangor dapat dikumpulkan.

"Kerajaan negeri akan memberi fokus kepada graduan yang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan yang akan diberikan bimbingan, latihan dan kemahiran melalui program mentor-mentee bagi membaiki diri mereka untuk mempunyai kesungguhan yang tinggi, berdaya saing dan mempunyai sikap jati diri yang positif.

Kursus-kursus motivasi juga akan diberikan kepada mereka bagi mengubah minda mereka supaya lebih berwawasan dan menjadikan mereka berupaya membina hala tuju kehidupan ke arah positif," katanya.

Jelas Rodziah, sistem maklumat Workfare ini juga akan membangunkan satu pangkalan data bersepadu yang akan mengintegrasikan maklumat berkaitan bantuan kerajaan negeri Selangor yang telah disalurkan kepada rakyat bagi merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan tanpa ada pertindihan bantuan.

Beliau berkata, perolehan dan peruntukan kos untuk membangunkan sistem tersebut diluluskan Perbendaharaaan Negeri Selangor dan Jawatankuasa Sains, Teknologi dan Inovasi dengan kerjasama Bahagian Teknologi Maklumat dalam proses mengumpulkan data-data daripada kesemua agensi kerajaan yang telah dikenalpasti.

"Kita juga mendapatkan maklumat dan membuat beberapa sesi lawatan kepada agensi-agensi yang terlibat secara langsung dalam memberikan bantuan dan menyediakan keperluan sistem dan seterusnya membuat perolehan pembangunan sistem secara tender terbuka," ujar beliau.

Menurut Rodziah, sistem ini akan dilaksanakan secara web-based iaitu mewujudkan satu portal khusus yang memberi bantuan kepada rakyat Selangor dan boleh diakses mana-mana agensi atau jabatan atau Pusat Khidmat Dun yang diberi kebenaran untuk mengakses maklumat ini oleh kerajaan negeri seperti mana sistem Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Rodziah berkata, ianya boleh dijadikan perancangan agensi untuk menyalurkan bantuan dan memudahkan Pusat Khidmat Dun serta agensi pemberi bantuan memilih penerima bantuan kemiskinan atau memberi mereka dana untuk menceburi bidang perniagaan atau keusahawanan dalam mempertingkatkan taraf hidup.


Sumber: TVSNEWS

Belum Ada Syarikat 'Penyelamat' Hospital

Posted: 13 Jul 2011 01:30 AM PDT

Usaha mencari kontraktor baru bagi 'menyelamatkan' pembinaan Hospital Shah Alam terus buntu dengan kali ini Kementerian Kewangan dan Jabatan Kerja Raya (JKR) tidak bersependapat dengan kontraktor pilihan masing-masing.

Bulan lalu, kementerian berkenaan menolak cadangan JKR bagi melantik sebuah syarikat tempatan Gadang Engineering (M) Sdn Bhd bagi menerusi projek yang terbelangkai itu.

Gadang adalah kontraktor utama kerajaan dan telah membida projek awam bernilai RM2 bilion pada tahun lalu sahaja.

"Permohonan JKR bagi melantik Gadang ... tidak diluluskan. Pendirian Kementerian Kewangan sebelum ini kekal," kata kementerian itu dalam sepucuk surat bertarikh 17 Jun yang sesalinannya diperolehi oleh Malaysiakini.

Surat itu ditandatangani oleh seorang pegawai tinggi kementerian berhubung permohonan JKR bertarikh 2 Jun itu.

Sebelum ini, kementerian juga menolak permohonan syarikat lain pilihan JKR selepas mengadakan tender semula.

Pada surat bertarikh 17 Jun, kementerian meminta proses tender tertutup diulang semula dan dimasukkan nama dua lagi syarikat yang dibenarkan untuk membida.

Dua syarikat itu adalah - GMH Healthcare Sdn Bhd dan Frontier Structure Sdn Bhd - mereka adalah subkontractor asal projek ini sebelum masalah pembayaran menyebabkan pembinaan hospital itu tersekat.

Kontraktor utama bagi projek terbelangkai ini adalah Sunshine Fleet Sdn Bhd. Namun syarikat itu gagal menyelesaikan kerja-kerja binaan setelah menghadapi masalah membayar subkontraktornya. Ini menyebabkan kontrak Sunshine Fleet ditamatkan.


Sumber: Malaysiakini

Candlelight Vigil PSM 6 - Dr Jeyakumar Pesan Terus Berusaha Demi Rakyat

Posted: 12 Jul 2011 08:55 AM PDT

Bukit Aman, 12 Julai 2011 - Candlelight Vigil, perhimpunan protes terhadap penahanan enam aktivis PSM diteruskan lagi pada malam ini. Dr Xavier Jayakumar dan pemimpin Pakatan Rakyat turut hadir.

Jumlah yang hadir protes secara aman terhadap pihak berkuasa dan menyatakan sokongan terhadap mereka yang ditahan cukup memberangsangkan dengan kehadiran dari segenap lapisan masyarakat.

Pesanan daripada Dr Michael Jeyakumar Devaraj, Ahli Parlimen Sungai Siput yang ditahan disampaikan oleh salah seorang yang sempat melawat beliau di Institut Jantung Negara sebelum datang berhimpun.

Semasa dilawat, beliau kelihatan semakin pulih dan Dr Jeyakumar berpesan supaya pemimpin-pemimpin yang diberi amanah oleh rakyat supaya terus berusaha dan bekerja demi rakyat.

Seperti biasa, pihak polis berada berhampiran memerhatikan gerak-geri para peserta perhimpunan.Exco Selangor: Pengambilalihan Pembersihan Awam Untuk Jimat Kos PBT

Posted: 12 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 12 JULAI - Kerajaan negeri berharap pihak berkuasa tempatan (PBT) dapat menjimatkan kos selepas mengambilalih pengurusan pembersihan awam daripada Alam Flora kerana PBT tidak perlu membayar komisyen kepada orang tengah seperti pihak Alam Flora.

Menurut Exco Kerajaan Tempatan, Kajian & Penyelidikan Ronnie Liu Tian Khiew berkata kerajaan negeri mengarahkan agar semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) supaya mengambil alih kerja-kerja pemerbersihan awam yang sebelum ini dikendalikan oleh Alam Flora Sdn Bhd (AFSB).

"Hal ini berikutan kerana terdapat banyak aduan yang diterima daripada orang awam terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh Alam Flora.Sehubungan dengan itu pihak konsesi PBT terpaksa menanggung hutang berikutan daripada masalah berkenaan," jelas Ronnie di Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor di sini.

Tambah Ronnie ,kerajaan negeri berharap dengan perubahan ini prestasi pembersihan awam dan kos kecekapan dapat dipertingkatkan.

"Berdasarkan daripada mesyuarat yang telah diadakan, setiap PBT menyatakan kemampuan bagi melaksanakan kerja-kerja pembersihan awam berkenaan.

Walaubagaimanapun, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) dan Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB) menyatakan bahawa mereka menghadapi masalah kekangan kewangan untuk melaksanakannya," jelas Ronnie.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Dasar Tanah Untuk Orang Asal Semenanjung Malaysia

Posted: 13 Jul 2011 08:05 PM PDT

Forum Dasar Tanah untuk Orang Asal yang diadakan di Pejabat Parti Keadilan Rakyat Negeri Sembilan di Seremban pada 7hb Julai 2011 berjaya menyatukan dua pandangan berbeza antara pemuka-pemuka Orang Asal Nasional.

Perpecahan di kalangan mereka bertunas apabila satu kumpulan Orang Asal yang sudah tidak yakin lagi dengan janji-janji Kerajaan Barisan Nasional untuk mengeluarkan geran tanah kepada mereka kerana apa yang berlaku adalah disebaliknya.

Mereka menyaksikan tanah-tanah hutan sekeliling mereka telah diceroboh untuk pengluaran kayu balak oleh pemegang-pemegang permit yang bertaut dengan parti pemerintah, UMNO/BN.

Mereka juga menyaksikan tanah-tanah hutan yang dahulunya digazetkan sebagai Rezab Orang Asli tiba-tiba dijadikan kawasan-kawasan Rancangan Felda dengan kemasukan ribuan peneroka-peneroka dari seluruh tanah air tetapi mereka sendiri tidak diberi peluang untuk menyertai rancangan Felda.

Mereka juga menyaksikan tanah-tanah hutan sekitar mereka yang dahulunya digazetkan sebagai Rezab Orang Asal sudah diluluskan kepada badan-badan yang bersangkut rapat dengan UMNO dijadikan ladang sawit dan getah tetapi mereka tidak diberi peluang untuk mendapatkan hutan-hutan itu untuk keperluan mereka.

Tanah-tanah Orang Asal yang sekangkang kera itu pun tidak diberikan geran tanah, bahkan kawasan-kawasan Rezab Orang Asal sudah ditarik balik dan di Negeri Pahang sudah tidak ada sebarang Rezab lagi untuk Orang Asal.

Tanah-tanah adat, hutan rimba tempat mereka memburu dan mengeluarkan hasil-hasil hutan seperti rotan, damar dan kayu-kayu herba dan yang menjadi sumber rezeki bagi mereka sudah diambil dari mereka dan dijadikan Rezab Perhilitan.

Hutan-hutan sekitar perkampongan mereka yang dijadikan Rezab Perhilitan menjadi kawasan larangan kepada Orang Asal baik untuk bercucuk tanam, mengeluarkan sumber-sumber hutan dan mengambil sedikit sebanyak pokok-pokok kayu dan daun-daun kayu untuk mereka membina rumah, dan jika mereka melanggar larangan itu, mereka ditangkap dan didakwa di Mahkamah.

Orang Asal sudah hilang sumber hutan, sudah hilang tanah dan sudah hilang amalan adat istiadat mereka kerana amalan adat istiadat mereka berkait rapat dengan hutan dan keluaran hutan.

Oleh kerana keadaan ini, wujud golongan yang mahukan tanah-tanah mereka seperti tanah kampong dan ladang-ladang yang mereka telah usahakan digerankan supaya tidak lagi diceroboh oleh mana-mana pihak termasuk pencerobohan yang dihalalkan oleh kerajaan-kerajaan negeri.

Mereka mempunyai sebab yang jelas kenapa mereka mahukan tanah-tanah mereka supaya dikeluarkan geran oleh Kerajaan Negeri, dan mereka menolak alasan daripada kerajaan-kerajaan Negeri bahawa mereka dibebankan membayar premium dan cukai tahunan jika diberikan geran tanah.

Tanpa geran tanah mereka tidak punyai apa-apa.

Pandangan ini ditentang oleh kumpulan Orang Asal yang lain yang mengatakan bahawa pengeluaran geran itu tidak menyelesaikan masalah tanah adat, hutan rayau, tanah perkuburan dan tanah untuk kepentingan awam dan sosial.

Mereka berjuang supaya tanah-tanah Orang Asal diwartakan dengan satu Warta yang tidak boleh ditarik balik dan pencerobohan terhadap tanah yang diwartakan itu akan menjadi satu kesalahan jenayah dan penceroboh-pencerobohnya menanggung hukuman yang berat.

Kedua-dua kumpulan ini mempertahankan pandangan masing-masing sehinggakan satu pihak sukar menerima pandangan dari pihak yang lain dan perpecahan ini menyukarkan perjuangan untuk mengujudkan satu dasar yang boleh diterima oleh semua Orang Asal.

Saya bersyukur kerana Forum Dasar Tanah yang diadakan di Seremban itu telah dapat menyelesaikan perbezaan ini. Kedua-dua pihak bersetuju bahawa Tanah Orang Asal termasuk tanah adat, tanah perkuburan, tanah rayau, tanah untuk kemudahan awam, tanah ladang dan tanah perkampong, kesemuanya digazetkan dibawah satu Warta, dan bagi mereka yang berhajat untuk mendapatkan geran tanah di bawah tanah-tanah yang diwartakan ini, khususnya tanah kamppong dan ladang, mereka boleh membuat permohonan untuk dikeluarkan geran, dan bagi mereka yang tidak mahukan geran tanah, maka pemilikan mereka diberi perlindungan dibawah Warta yang tidak boleh lagi diceroboh oleh mana-mana pihak, termasuk pihak Kerajaan-Kerajaan Negeri.

Forum tersebut mengusulkan supaya dasar ini dijadikan dasar yang diperjuangkan oleh Pakatan Rakyat, dan dasar ini hendaklah dimuatkan didalam Manifesto Pakatan Rakyat.

Semua kumpulan Orang Asal di Semenanjung Malaysia akan memikul tanggungjawab untuk memperjuangkan dasar ini dan jika Pakatan Rakyat bersetia dengan dasar ini, maka sokongan menyeluruh Orang Asal akan diberikan kepada Pakatan Rakyat didalam Pilihanraya Umum yang akan datang.

Forum itu menolak dasar tanah yang dimuatkan didalam Akta 134 yang dianggap tidak praktikal dan merugikan kedudukan Orang Asal terhadap tanah mereka.


Himpunan Orang Asal kawasan Parlimen Pekan dan Rompin 13.7.11

Posted: 13 Jul 2011 05:05 PM PDTAnwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Bersih 2.0: Human Rights Watch Gesa Putrajaya Adakan Siasatan Terbuka

Posted: 13 Jul 2011 06:49 PM PDT

The Malaysian Insider

Kerajaan Malaysia perlu mengadakan sisasatan yang telus dan terbuka dengan segera mengenai dakwaan penggunaan pendekatan keras dalam menangani perhimpunan anjuran Bersih 2.0 Sabtu lalu, kata badan pemantau antarabangsa Human Rights Watch hari ini.

Timbalan pengarah rantau Asia Human Rights Watch, Phil Robertson, berkata pentadbiran Najib juga sewajarnya menghentikan segala bentuk ugutan dan tindakan menakut-nakutkan pihak penganjur, dan pada masa yang sama membebaskan kesemua mereka yang ditahan.

"Tindakan pihak berkuasa menghalang perhimpunan Bersih menunjukkan bahawa kebebasan asas kini bertembung dengan kuasa pemerintah," kata Robertson sambil menambah bahawa kerajaan tidak menghormati ruang hak asasi.

"Nampaknya di Malaysia, kebebasan bersuara, berhimpun dan berpersatuan hanya dibenarkan apabila mereka (peserta perhimpunan) menyokong pihak kerajaan," kata beliau dalam satu kenyataan.

Selepas kerajaan tidak berkompromi dengan hasrat penganjur mahu menggunakan Stadium Merdeka, penyokong-penyokong Bersih 2.0 turun di jalan untuk mengadakan perarakan aman ke stadium tersebut.

Bagaimanapun pihak polis menyambut mereka dengan air berasid dan gas pemedih mata selain menahan 1,697 orang.

Selain itu pihak polis juga masih menahan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia di bawah Ordinan Darurat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan tindakan polis manakala Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar (gambar) pula menafikan pasukan polis yang menyerang peserta terlebih dahulu.

Pada Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mengugut untuk menggambil tindakan ke atas media domestik dan antarabangsa atas alasan laporan-laporan yang tidak berasas.

Menurut Robertson, janji kerajaan Malaysia untuk memenuhi obligasi antarabangsa sebagai anggota Majlis Hak Asasi Manusia PBB berhadapan dengan ujian sejak kebelakangan ini.

"Rakan-rakan antarabangsa Malaysia perlu memberitahu Perdana Menteri Najib bahawa beliau sedang menerajui negara di laluan yang salah," katanya lagi.

Selangor Tolak Diskriminasi Gender

Posted: 13 Jul 2011 06:41 PM PDT

Kenyataan Media
13 Julai 2011
Pengerusi Jawatankuasa Tetap
Hal Ehwal Wanita Negeri Selangor,
Y.B. Rodziah Ismail

Selangor Tolak Diskriminasi Gender

Kerajaan Negeri Selangor bersikap tidak toleran terhadap diskriminasi gender. Ciri masyarakat madani yang berintipatikan layanan yang saksama berasaskan perlembagaan adalah pengiktirafan terhadap hak seseorang individu, tanpa mengira lelaki ataupun wanita.

Justeru, Kerajaan Negeri Selangor menyambut baik keputusan Hakim Zaleha Yusof di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 12 Julai 2011 yang memberikan keadilan kepada Noorfadilla Ahmad Saikin dalam kes diskriminasi gender yang mana telah ditarik balik tawaran pekerjaan sebagai guru sandaran tidak terlatih kepada beliau pada tahun 2009 lalu atas alasan hamil. Ia adalah kes dan keputusan mahkamah yang julung kali berlaku dan menandakan era baru dalam lembaran hak asasi manusia, khususnya dalam keadilan dan kesaksamaan gender di Malaysia.

Kerajaan Selangor akan mengamati implikasi terhadap keputusan mahkamah tersebut dengan hemat. Pimpinan dan kakitangan Kerajaan Negeri juga akan meningkatkan ketelitian dan pendekatan menyeluruh dalam semua urusan dan urus tadbir Kerajaan Negeri dengan sentiasa mengambil kira perspektif gender supaya sama sekali tidak mendiskriminasi mana-mana wanita. Wanita berhak mendapat ganjaran, akses kepada peluang-peluang pekerjaan dan kenaikan pangkat secara adil dan saksama.

Aduan mengenai kes diskriminasi gender ini telah dibuat secara rasmi oleh Noorfadilla kepada Kerajaan Selangor menerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita pada 20 Jun 2011 yang lalu. Kerajaan Negeri akan memberikan perhatian berat terhadap sebarang aduan diskriminasi gender yang telah berlaku dan akan membantu mangsa dengan cara yang terbaik dan berterusan.

Selain itu, langkah-langkah mengukuhkan sikap menolak diskriminasi gender dan menyuburkan keadilan untuk semua akan dilaksanakan secara berterusan menerusi proses sosialisasi dan penggubalan enakmen-enakmen yang berkaitan serta mewujudkan mekanisme yang sesuai bagi memantau insiden diskriminasi gender di negeri Selangor.

YB Puan Rodziah Ismail
Pengerusi Jawatankuasa Tetap
Kebajikan, Hal Ehwal Wanita
Sains, Teknologi & Inovasi dan Kebudayaan
Negeri Selangor

Doktor Bidas Polis Kerana Serangan di Hospital

Posted: 13 Jul 2011 09:42 AM PDT

Malaysiakini

Sekumpulan doktor kanan dan pakar perubatan telah mengeluarkan kenyataan membidas kerajaan berhubung ‘serangan polis’ ke atas peserta perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu di dua buah hospital.

Sehubungan itu, dalam satu kenyataan media kepada organ rasmi PAS Harakahdaily hari ini, doktor berkenaan yang bertugas di Hospital Tung Shin dan Hospital Bersalin Cina di Jalan Pudu berkata mereka akan mengemukakan afidavit bagi menyokong hujah bahawa hospital diserang.

Mereka mendakwa tindakan polis pada Sabtu lalu jelas mencabul pengiktirafan antarabangsa apabila hospital sebagai tempat santuari diserang.

Malah menurut sebeles doktor berkenaan, semasa peperangan hospital juga tidak akan diserang tetapi dalam kes di Malaysia, polis memasuki bangunan hospital bagi mencari peserta yang melarikan diri daripada tembakan gas pemedih mata dan pancutan air berkimia.

“Apa yang paling menakutkan dan disaksikan ramai bahawa serangan yang tidak dihasut itu berlaku di kawasan hospital dan beberapa peserta masuk ke hospital bagi mencari perlindungan daripada tembakan gas pemedih mata dan pancutan meriam air," kata mereka.

Ini adalah reaksi pertama oleh sekumpulan pakar perubatan berikutan penafian pihak polis dan kerajaan bahawa tidak ada gas pemedih mata dilontarkan ke perkarangan hospital pada 9 Julai lalu.
Isnin lalu, menteri kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah Hospital Tung Shin ketika menyuraikan perhimpunan BERSIH 2.0.

Katanya, dakwaan yang berlegar di media internet berhubung tembakan ke arah hospital itu adalah tidak benar.

Liow juga berkata sebenarnya polis menembak gas pemedih mata itu ke arah jalan besar dan asap berkenaan mungkin dibawa angin ke arah hospital berkenaan.

Beberapa rakaman video dan gambar yang dikemukakan terus diperlekehkan oleh kerajaan termasuk anggota jemaah menteri.

Menurut kesebelas-sebelas doktor berkenaan, pihak berkuasa tanpa rasa malu terus menafikan serangan itu di sebalik pelbagai bukti yang dikemukakan dan ramai saksi yang tampil membuat pengakuan.

Kenyataan media itu ditandatangani oleh Dr Musa Nordin, Dr Sheikh Johari Bux, Dr Ng Kwee Boon, Dr Ng Swee Choon, Dr Ronald Macoy, Dr David Quek, Dr Mary Cardozo, Dr Farouk Musa, Dr Mazeni Alwi, Dr Pixie Low dan Dr Steve Wong.

“Adalah menjijikkan pihak berkuasa yang diamanahkan tanggungjawab kepolisian menjaga negara dan melindungi mereka yang lemah, tanpa rasa malu menafikan perbuatan mereka secara umum, di sebalik kejadian itu disokong banyak gambar, video dan pengakuan saksi termasuk pemerhati berkecuali," kata mereka.

Doktor-doktor itu berkata mereka tidak berhasrat menyertai polemik selepas perhimpunan itu, tetapi sebahagian daripada mereka yang sedang bertugas ketika kejadian, bersedia memberi keterangan bersumpah, jika diperlukan bagi memberitahu apa yang sebenarnya berlaku.

[Baca berita penuh]

Investing 101 Means Looking Out The Windows More: William Pesek

Posted: 13 Jul 2011 02:41 AM PDT

bloomberg.com
By William Pesek

Arab Spring, meet Malaysia's summer of discontent.

That thought is surely on Prime Minister Najib Razak's mind as the dust settles from Saturday's botched demonstrations in Kuala Lumpur. By "botched" I mean the way Najib mishandled what should have been a ho-hum political-reform rally of little note by the international news media.

Public-relations experts would have told Najib to let the Coalition for Clean and Fair Elections have their day in the capital. Let them wave signs and wear their yellow shirts. Instead, he tried to stop the rally, increasing its size. Then, he cracked down. Police fired tear gas and detained 1,697 people, turning the event into a top cable TV news story.

The over-the-top response did something worse: It enraged Malaysians who weren't all that interested in rallying before Saturday. It also underlined the rise in political risk sweeping Asia, something that investors would be wise to track.

No serious observer expects an exact Asian rerun of the Arab Spring movement that saw uprisings topple leaders in Egypt and Tunisia and threaten regimes in Syria, Libya and Yemen. But then neither do serious people argue that Asia has done enough to enhance its democratic credentials during the past 10 years.

Political Change

Malaysia's protest was the biggest since 2007 — roughly 20,000 people. It came amid rising calls for political change from Thailand to China. What these nations have in common is that the overhaul in domestic political systems lags behind economic and financial reforms.

Take Thailand, where voters this month ejected the incumbent Democratic Party, which had used soldiers to disperse opposition protests in 2010, leading to more than 90 deaths. The party had promised to attack the corruption and undemocratic ways of the government run by Thaksin Shinawatra that soldiers ousted in 2006. Last week, fed up voters went full circle, making Thaksin's sister premier.

Officials in China are pulling out all the stops to clamp down on political activists amid the so-called Jasmine Revolution. Nothing unnerves the Communist Party in Beijing more than the specter of social discontent. The winds of change are even sweeping Singapore; its ruling party in May won its narrowest election victory since independence in 1963.

Common Threads

Although the causes of such tension differ from country to country, there are a few common threads. One is the frustration of the have-nots as they watch the haves get richer. Another is rising global commodity prices, which make it harder for many to make ends meet. Finally, political modernization has been slower than critics hoped.

Malaysia's case is especially complicated thanks to the inescapable issue of race. The conventional wisdom is that Saturday's protests will delay Najib's pledge to dismantle a 40- year preferential program that favors the Malay majority. The policy makes it harder for Chinese and Indian Malaysians to find good jobs, and its quotas scare away foreign investors. It holds Malaysia back in an increasingly competitive world.

To me, Najib wasn't moving fast enough before Saturday. Foreign executives considering whether to build a factory in Malaysia want a clear schedule: By Jan. 1, 2012, we will do this, and by Jan. 1, 2013, we will do that. Instead, Najib offered vague intentions without meaningful or specific goals.
Misplaced Priorities

It's no mystery why. All that matters to the United Malays National Political Organisation is clinging to its five-decade hold on power. Such misplaced priorities explain why Malaysia has been slow to streamline the economy and encourage the kind of entrepreneurialism that creates well-paid jobs. It's also why leaders are timid about scrapping productivity-killing policies that only benefit portions of the population.

The question now is which way Najib turns. At this point, he may avoid calling an early election this year — there's just too much risk for him. Which direction he takes in changing policy is an even bigger unknown. On July 10, the Guardian newspaper carried comments by Najib in which he cautioned protesters not to test his party's will. "We can conquer Kuala Lumpur," he said.

What can we make of a leader who promised reform and moderation and now sounds like a Roman emperor? Can a nation that arrests almost 1,700 people, some just for wearing yellow shirts, still be called a democracy? Najib's response even had Malaysians feeling sorry for opposition leader Anwar Ibrahim, who was injured by flying tear gas canisters.

Events in Kuala Lumpur remind us that geopolitical risks are on the rise in Asia. Yes, growth rates are healthy even as the U.S., Japan and Europe limp along. The establishment of democratic institutions has been far less robust, though, and entrenched leaders may pay a considerable price. Maybe not in the Hosni Mubarak-sense, but the potential for upheaval shouldn't be underestimated. There really is a bull market in the desire for political change.

Investors looking for places to put their money tend to lock themselves in offices combing through statistics, bond spreads, stock valuations and central-bank policies. In Asia's case, more success might be had by looking out the window at the street demonstrations below

Kenali ‘Wirawati’ BERSIH 2.0 – Makcik Anne

Posted: 13 Jul 2011 02:35 AM PDT

Malaysiakini

Antara ratusan gambar dan video yang merakamkan BERSIH 2.0 – satu yang agak menonjol – ia memaparkan seorang wanita berpakian kuning yang basah kuyup sambil memegang sejambak bunga kekwa putih.

NONEWanita itu adalah sorang bekas guru bahasa Inggeris, Anne Ooi, 65 tahun yang terkena pancutan air berkimia polis di luar bangunan Hospital Tung Shin di ibu negara Sabtu lalu.

Di alam siber, beliau kini dilabel sebagai ‘Makcik BERSIH’ ataupun ‘Lady of Liberty’ Malaysia.

Menurut jurugambar Hugo Teng yang merakamkan gambar itu, beliau terlihat wanita itu melarikan dirinya ke arah Wisma Magnum dari Hospital Bersalin Cina supaya tidak ditangkap oleh polis.

Hospital Bersalin Cina itu terletak bersebelahan Hospital Tung Shin Hospital, manakala Wisma Magnum pula terletak bertentangan dua hospital di Jalan Pudu, Kuala Lumpur.

"Saya sedang cuba ke Hospital Bersalin Cina tetapi ternampak anggota polis meluru mengejar orang ramai, jadi saya bertukar fikiran dan berlari ke Wisma Magnum. Dalam perjalanan saya terlihat seorang wanita berusia yang dikejar oleh ramai polis pencegah rusuhan.

NONE"Tiba-tiba tergerak di hati saya untuk merakamkan gambar itu tetapi polis mula menembaknya dengan meriam air… dia tidak terdaya menahannya dan terus berjalan beredar dari kawasan itu."

Katanya, Makcik Anne dikesan pada awal perhimpunan itu kerana statusnya sebagai warga emas.

"Sebab itu, banyak juga gambarnya yang berdear di Internet. Bukan saya sahaja yang merakamkan gambarnya pada hari itu," kata Teng, bekas jurugambar akhbar harianCina Oriental Daily News.

Malaysiakini sempat mewawancara Makcik Anne ketika beliau berjalan seorang diri di Jalan Petaling pada perhimpunan Sabtu itu. Katanya, lebih "mudah jika berjalan seorang diri".

“Saya sudah tua tetapi terus berjalan kerana mereka merampas kebebasan saya. Sekarang saya tak boleh pakai baju kuning sekalipun," katanya.

“Semasa muda saya tidak berbuat apa-apa. Saya dalam perkhidmatan pendidikan dan terpaksa menerima apa sahaja (arahan kerajaan) kerana mereka bayar gaji saya."

PM Najib’s Tyranny Draws Focus On Bribes, Murder

Posted: 12 Jul 2011 11:49 PM PDT

The Philippine Star
By Jarius Bondoc

Whom the gods wish to destroy they first make . . . Mad it was for Malaysian Prime Minister Najib Razak to prime the police into thinking days prior that last Saturday's opposition protest in Kuala Lumpur was illegal, and that seized firebomb stashes would have been used. Madder still, for him to have the 20,000 marchers tear-gassed and 1,667 arrested.

The rally was to call for electoral reforms, a domestic issue that attracted only the Malaysian press. But when riot squads aimed teargas canisters at opposition leader Anwar Ibrahim's head, actually hitting his aide's eye, and causing the fatal heart attack of one demonstrator, the event drew world attention. Now international groups are denouncing the mayhem as proof of Najib's disregard for human rights. Worse, there's sudden global interest in an imminent subpoena of Najib to a Paris trial on kickbacks in purchasing three French submarines in 2002, and the consequent murder of a Mongolian socialite in 2006.

Malaysia's parliament will have no choice but to take up the brutal dispersal. Najib's home minister's claim has been debunked that police performed their duties "with bravery, fairness and integrity." Narratives jibe that marchers were on their way to a downtown stadium from different parts of the capital when confronted with teargas and chemical-laced water cannons. Even if the storm does not affect next year's setting of national polls, the fallout predictably will hurt Najib.

Najib allegedly has concocted sexcapades to bring down arch foe Anwar. Not only has the scheme backfired, Najib is now himself under fire for immorality. Trial is to begin of French arms giant DCN-Armaris for bribery in the 2002 submarine sale to Malaysia through then-defense minister Najib. Commissions supposedly came in three tranches: first euro 30 million upon contract signing, then euro 114 million subcontracted to an unknown firm owned by Najib's security adviser Razak Baginda, and last euro 2.5 million. From reports, Najib, Baginda, and their purported shared Mongolian girlfriend Altantuya Sharibu motored around France after sealing the deal. Najib and now London-based Baginda will be summoned to Paris as soon as a judge is assigned to the case this month or next.

The bribery worsened into kidnapping-murder when Altantuya raucously tried to collect her euro 350,000-share from Baginda in 2006. Najib's jealous wife Rosmah forbade the men from paying her a single cent, provoking Altantuya to picket their manor. Two Najib bodyguards abducted the pregnant Altantuya, shot her dead in the woods, and burned the corpse with military explosives. Party mates nevertheless made Najib prime minister in 2009. The bodyguards confessed and were convicted last year; Baginda was acquitted. Prosecutors, defense lawyers, and the judge were forbidden from mentioning the sleazy submarine deal during the trial. Still, Najib got an international black eye.

France has no power to compel the attendance of Najib or Baginda. But it can demand the truth from DCN-Armaris. The Malaysia Chronicle recently quoted Kuala Lumpur politicians as saying that if Najib snubs the trial he would in effect tell the world that he's guilty as charged.

And the world will be watching, now that Najib has turned the spotlight on himself with last weekend's tyrannical squashing of dissent.

Nasib Flotilla II Sama Dengan Bersih 2.0

Posted: 12 Jul 2011 09:19 PM PDT

Harakah
Oleh Subky Latif

SAYA terharu membaca laporan rombongan misi kemanusiaan ke Gaza dan rintihan Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin yang terkandas di perairan Greece.

Bukan saja rombongan pelayaran Freedom Flottila 11 dihalang untuk datang ke Gaza, maka kapal-kapal konvoi yang berlabuh di perairan Greece tidak benarkan oleh kerajaannya meninggalkan pelabuhan mereka.

Ada kapal yang cuba meninggalkan perairan itu tanpa izin kerajan Athen tetapi ia telah dipaksa pulang ke pelabuhan transitnya.

Rombongan itu mendesak sokongan antarabangsa supaya menekan Greece membenarkan mereka meninggalkan perairannya bagi menuju Gaza, tetapi Greece bertindak tegas tidak membenarkannya.

Reaksi Greece itu adalah atas larangan regim Israil dan apa lagi Amerika adalah menyebalahi Israil. Walau pun Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu menyokong rombongan kemanusiaan itu, tetapi apabila Amerika mmihak kepada Israil adalah sukar bagi Greece yang berdepan dengan krisis hutang sekarang menimbangkan pemergian rombongan Freedom Flottila itu.

Apa yang dihadapi oleh Ketua Pemuda UMNO dan rombongan Flottila di Greece itu sama dengan apa yang dihadapi oleh Bersih 2.0 untuk menyampaikan memorendum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Khiry Jamaluddin dihalang untuk mencabar Bersih 2.0 dan Bersih pula dihalang untuk memasuki Kuala Lumpur, maka samalah masalah yang dihadapi Bersih di Kuala Lumpur dengan apa yang dihadapi oleh rombongan Flottila di Greece.

Kerajaan Malaysia, UMNO dan sekalian yang bersimpati dengan nasib rakyat Palestin di Gaza tidak senang dengan sekatan kerajaan Greece. Tun Dr. Mahathir adalah seorang yang penting menggalakkan rombongan kemansuiaan itu sudah tentu amat keciwa dengan sekatan ke atas kapal yang tidak bergerak ke Gaza itu.

Semua orang menyokong tunjuk perasaan di kedutaan Greece di Kuala Lumpur membantah tindakan kerajaan Greece. Dr. Mahathir dan Perdana Menteri Najib dipercayai bersama semagat tujuk perasaan itu.

Tetapi Dr. Maahathir dan kerajaan Malaysia mengira haram rancangan Bersih untuk mengadakan perarakan menuntut pilihan raya bersih dan adil. Mereka disekat untuk masuk ke Kuala Lumpur.

Kedua-dua Bersih dan rombongan ke Gaza itu adalah sama-sama menuntut keadilan. Rombongan ke Gaza pergi untuk membawa barang keperluan rakyat Gaza seperti makanan, perubatan dan keperluan binaan. Tujuannya adalah untuk mengurangkan beban dan penderitaan rakyat Gaza.

Perarakan Bersih ialah bagi mendapatkan pililhan raya yang bersih dan adil bagi memastikan demokrasi diamalkan sebaik-baiknya dan kezaliman tidak bermaharajalela.

Sikap Israel dan Greece menghalang rombongan kemanusiaan itu dikecam oleh masyarakat antarabangsa kecuali Amerika. Kerajaan Malaysia menghalang kemasukan penyokong Bersih ke Kuala Lumpur yang dunia mengira unjuk rasa itu satu tindakan biasa dan sah.

Dalam hal ini sama saja kerajaan Malaysia dengan Israel dan Greece.

Rombongan kemanuiaan itu dicemburui oleh Israel kerana ia dikatakan mungkin menyeludupkan senjata dan bahan bahaya yang boleh mengancam keselamatan Israel. Pada hal rombongan tidak bercadang untuk berperang dengan Israel. Apa yang mereka mahu ialah memberi bantuan kemanusiaan kepada mangsa kezaliman Israel.

Bersih disyaki untuk menumbangkan kerajaan Malaysia walau pun sasaran Bersih hanya mahukan SPR yang adil dan telus. Tidak terlintas niat Bersih untuk menggulingkan kerajaan melaluigerakan jalanan.

Malaysia tidak setuju dengan prasangka Israel konon rombongan itu mengancam keselamatan Israil, tetapi kerajaan Malaysia pula bersikap seperti Israel bila ia mengira Bersih bertujuan untuk menumbangkan kerajaan di luar pilihan raya.

Malaysia pula menggunakan taktik Israel kononnya menjumpai barang-barang dari kalangan Bersih yang selalu digunakan dalam perkelahian dan rusuhan. Dari mana polis Malaysia dapat barang-barang itu? Yang nyata ia adalah taktik biasa Israil.

Sampai akhir rombongan kemanusiaan itu tidak dapat membawa muatannya ke Gaza. Mereka yang dari Malaysia sudah pun balik termasuk Khairy.

Sampai akhir polis tidak membenarkan Bersih mengadakan perarakan dan orang-orang dari luar Kuala Lumpur dihalang masuk Kuala Lumpur.

Kedegilan penyokong Bersih sama saja dengan kedegilan rombongan kemanusiaan ke Gaza. Semua sekatan itu cuba ditembusi. Semangat kedua-duanya adalah sama dan sikap Malaysia pula sama dengan Israel dan Greece

Raja Aziz Addruse Meninggal Dunia

Posted: 12 Jul 2011 09:11 PM PDT

KeadilanDaily

Peguam tersohor, Raja Aziz Addruse, 75, meninggal dunia di kediamannya di ibu negara tengah hari tadi, akibat penyakit barah.

Allahyarham pernah menjadi Presiden Majlis Peguam sebanyak tiga kali iaitu 1976-1978, 1988-1989 dan 1992-1993.

Peguam terkenal itu juga pernah mewakili beberapa tokoh ternama termasuk Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes fitnah yang dihadapinya pada 1998.

Raja Aziz turut disenarai seorang daripada 13 peguam yang mewakili Anwar bagi tuduhan fitnah dan kes konspirasi kedua yang dihadapi ketua pembangkang itu.

Jenazah allahyarham kini ditempatkan di kediamannya di Bukit Kenny dan dijadual dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara selepas disolatkan. Al- Fatihah.

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


AUNTIE BERSIH: SEBELUM MATI SAYA MAU BERJASA!

Posted: 12 Jul 2011 09:01 PM PDT
 "Umur saya sudah mau habis, sebelum saya mati, saya mau buat berjasa pada Negara saya"

BERSIH 2.0: LAGI BUKTI 1MALAYSIA TULEN

Posted: 12 Jul 2011 07:36 PM PDT

AUNTIE BERSIH VS ANTI BERSIH

Posted: 12 Jul 2011 06:53 PM PDT

SIAPAKAH YANG ANDA LEBIH RESPEK? UNTUK CERITA LANJUT SILA KE SINI

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Public Forum: The Untold Story of The Defence Spending Ops Scorpene

Posted: 12 Jul 2011 08:31 PM PDT

Public Forum: The Untold Story of The Defence Spending Ops Scorpene Date : 23-7-2011 (Saturday) Time: 7.30pm Venue: Dewan Tokong Tow Boh Keong Ipoh (Jalan Tokong Ipoh) Speakers: William Bourdon William Leong Jee Keen Dr Lee Boon Chye Sivarasa Rasiah Dr Kua Kia Soon RM10 per entry, limited for 300 person only Ticketing or enquiries: [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang