Pengikut

Nuffnang

Rabu, 29 Jun 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Cerita-cerita lawak Bersih 01

Posted: 29 Jun 2011 05:01 PM PDT

Sekatan jalanraya dilakukan oleh Polis disemua jalanraya, Highway atau jalan Negeri dan kampong.

Disemua pintu keluar menghala ke Kuala Lumpur dari Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor dan didalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sendiri, sekatan dan halangan dibuat.

Pada malam sebelumnya ramai yang sudah ditahan sebagai tindakan preemptif. Namun, BERSIH 01 mencapai matalamat kehadiran yang begitu besar.

Saya dan keluarga sampai di Kuala Lumpur sehari sebelum BERSIH 01 dan menginap di rumah anak saya di Kg Pandan. Saya dan anak saya Mohd Syukri menaikki LRT ke Masjid Jameq untuk bersama ribuan manusia yang ada disana.

Apabila pihak Polis mula mengganas dengan pancutan air racun dan gas pemedih mata yang ditujukan kedalam Masjid, saya jatuh pengsan kerana bomb gas itu betul-betul jatuh didepan saya dan apabila terhidu gas itu saya tidak boleh bernafas. Saya jatuh. Menurut rakan-rakan yang membantu saya semasa pengsan mereka sempat sambar saya semasa saya jatuh itu dan jika tidak kepala saya akan terhantuk ke tembok simen dan perkara yang tidak diingini mungkin berlaku kepada saya.

Menurut mereka saya telah diangkat ke tempat wudhuk dan disana saya disiramkan dengan air sehinggalah saya sedarkan diri semula.

Apabila saya sedar semula saya bersama-sama anak saya cuba melepaskan diri dari kepungan polis dan disana bertemu dengan rakan-rakan dari Temerloh yang dipimpiin oleh Sdr Nizam Hamid. Kami pergi ke kedai Mamak dan mengambil makanan, disana kami dapat bertemu dengan ramai lagi mereka yang datang dari Pahang dari PKR dan PAS.

Kemudiannya kami mengelamun ke kawasan berdekatan dimana kami bertembung dengan sepasukan FRU yang sedang beratur, disana kami bertemu dengan Yassin Salleh.

Oleh kerana semua jalan tersekat kami berehat di sebuah pondok bas. Disana terserempak dengan 2 orang yang berpakaian kemas. Sombong lakunya mereka. Tak mahu senyum dan tak mahu berbual-bual walaupun mereka disapa.

Kedua-duanya memegang bungkusan yang dibalut dengan surat khabar. Tiba-tiba kenderaan membawa makanan untuk anggota polis pun tiba dan pihak polis berjalan menuju kesana untuk mengambil rasyion masing-masing; dan kedua-dua orang di pondok bas yang berpakaian kemas itu juga menuju kesana dan mengambil makanan dari sana.

Mereka tinggalkan bungkusan yang mereka pegang itu. Kami pergi tengok bungkusan itu, rupa-rupanya apa yang dibungkus itu adalah batu-bata.

Ah, inilah kerja mereka. Apakah tujuannya? Mungkin mereka akan hayunkan kepada cermin kedai-kedai yang berdekatan disitu dan apabila cermin itu pecah maka semua media BN yang busuk seperti Berita Harian, Utusan Malaysia, TV 3 dan TV1 akan mendakyahkan bahawa para pendemo telah bertindak ganas dan memecahkan cermin kedai; dan towkay kedai itu pula akan diinterview memaki hamun para pendemo dan orang ramai taik-pembodek UMNO akan mengatakan akan kejahatan para pendemo.

Saya masih teringat kepada satu demo yang berlangsung di Padang Selangor Club, masa itu saya bertugas sebagai Pegawai Undang-Undang Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur telah diisytiharkan kawasan hitam dan kami pegawai-pegawai Dewan Bandaraya kena bertugas 4 jam setiap seorang di Balai Polis Jalan Bandar. Waktu tugasan saya adalah diantara 2 pagi hingga 6 pagi.

Lebihkurang jam 4.00 pagi tiba-tiba riuh rendah Balai itu dengan kehadiran manusia yang berbagai rupa. Ada yang memakai coat dan tie, ada yang pakai baju kemeja lengan panjang yang smart, tapi lebih ramai lagi yang pakai seluar jean dan baju T, dan yang selebihnya berpakaian yang tak senonoh semacam peminta sedekah dan kutu jalan.

Diantaranya bercakap: "Aku baling cermin masjid Negara tu, berderai pecah!"

Ya, inilah agen probokatur yang membuat kejahatan didalam himpunan yang dianjurkan secara aman. Puak-puak inilah yang memecahkan cermin kereta, melemparkan kata-kata kesat terhadap orang ramai, merekalah yang bertindak ganas dan tidak terurus apabila para pendemo berhadapan dengan polis dan FRU, seolah-olah yang melakukan keganasan dan kejahatan itu datangnya dari para pendemo.

Orang-orang ini ada didalam pertubuhan politik, ngo dan lain-lain persatuan dan agenda mereka adalah jelas memporakperandakan organisasi itu dan agar organisasi itu meletakkan agenda ganas didalam gerakkerja mereka.

Mahu kenal mereka? Kalau didalam parti politik, mereka mengambil inisiatif menyimpangkan strategi dan taktik parti; mereka mahu dikenali sebagai golongan yang lebih komited, lebih berani dan sanggup mengambil risiko diluar jangkaan. Kalau agenda demonstrasi itu adalah untuk mengenengahkan isu pembersihan sistem piliihanraya, puak-puak ini akan mengambil agenda menggulingkan kerajaan melalui jalanan dan mereka bersikap ganas, kasar dan tidak mengikut arahan pimpinan.

Saya pernah melihat satu tayangan wayang gambar semasa menjadi pelajar di London dimana puak-puak agen probokatur ini berjaya meresapi sebuah kesatuan sekerja yang akhirnya kesatuan itu hancur walhal peringkat awalnya kesatuan itu merupakan satu kesatuan yang kokoh dan berjaya memperjuangankan kepentingan para pekerja dan kebajikan mereka.

Maka kenalilah agen probokatur ini dikalangan kita, hati-hati dengan mereka, jangan biarkan mereka merosakkan organisasi kita.

Apa dia cerita lawak Bersih 01? Ceritanya begini. Seorang anggota parti dari Pahang disekat di kawasan rehat Lanchang. Polis yang menahan keretanya itu meminta dia membuka bonet keretanya dan diselongkar sebelah dalamnya. Kemudian polis itu bertanya: "Tak ada parang ke?"

Anggota parti itu mengatakan: "Maaf Encik, kena bawa parang ke? Kalau gitu bior kawan balik rumah dulu ambil parang!"

Sekatan jalanraya kali ini lebih menyeluruh dari BERSIH 01. Datanglah ke Kuala Lumpur beberapa hari sebelum BERSIH 2.0 jika tidak mahu tergendala dijalanan.


Demokrasi adalah pilihan terbaik

Posted: 28 Jun 2011 09:57 PM PDT

Kalau saya ditanyakan pelbagai alternatif didalam didalam sistem pemerintahan sesebuah Negara, saya akan menjawab dengan tegas tanpa teragak-agak bahawa pilihan saya adalah Demokrasi.

Didalam Demokrasi itu sudah mengandungi semua elemen kebaikan. Ianya bermaksud kuasa rakyat, kebebasan, hak menentukan kerajaan yang mewakili rakyat, tidak ada elemen paksaan, ugutan, rasuah, salahguna kuasa dan jauh sekali dari elemen-elemen kediktaturan.

Sistem pemerintahan demokrasi sangat berbeza dengan otokrasi, kediktaturan, monarki, ia menolak pemerintahan kukubesi, juga sistem perhambaan oleh manusia keatas manusia.

Banyak Negara feudal mengamalkan sistem kukubesi dibawah pemerintahan beraja. Dibawah sistem itu semua ranting pentadbiran dan pemerintahan tertakluk dibawah pemerintahan yang ditentukan oleh Istana. Baiknya raja itu maka baiklah pemerintahannya. Dan begitulah juga sebaliknya. Rakyat tidak mempunyai apa-apa kuasa atau hak, dan pentadbirannya hanyalah untuk kepuasan Raja yang bertakhta.

Begitu juga sistem kukubesi kediktaturan. Rakyat tidak ada pilihan melainkan akur sahaja dengan kehendak manusia kukubesi itu.

Demokrasi itu akan menjadi layu dan mati jika jika ciri-ciri amalannya diketepikan.

Kelayuan dan kelesuan demokrasi itu akan berlaku jika undang-undang didalam Negara itu ditampalkan dengan halangan-halangan dan rintangan-rintangan; rosaklah demokrasi di negara itu jika hanya pihak yang memerintah memonopoli segala alat Negara seperti Polis, Kehakiman, Pentadbiran dan media.

Demokrasi seumpama itu tidak boleh bertahan lama, dan walaupun demokrasi itu dikatakan wujud, tetapi negara yang mengamalkan segala elemen songsang yang bertentangan dengan demokrasi itu tidaklah lagi boleh dipanggil Negara demokrasi.

Didalam sesebuah Negara demokrasi, pilihanraya semata-mata bukanlah mencerminkan bahawa Negara itu mengamalkan demokrasi. Negara-Negara yang diperintah satu parti pun mengadakan juga Pilihanraya bagi memilih pemimpin-pemimpin Negara, tetapi tidak sama pemilihan itu dengan pemilihan dimana rakyat secara bebas boleh memilih parti dan pemimpin yang mereka mahukan.

Jika semua elemen penipuan berlaku didalam dan kearah pilihanraya berlaku, maka keputusan pilihanraya itu tidak mencerminkan pemilihan yang dibuat oleh rakyat. Justeru kerana itu, dibawah sistem yang mengongkong, seseorang pemimpin diktatur itu boleh dipilih dengan 98% undi, tetapi undi yang diterima itu bukanlah mencerminkan kehendak rakyat.

Demokrasi bukan hanya bererti pilihanraya, walaupun pilihanraya itu merupakan perkara utama untuk melengkapkan sistem demokrasi.

Apa maknanya demokrasi jika senarai pemilih adalah senarai yang kotor, wujud pengundi hantu, wujud pula undi pos yang pemilih-pemilih yang disenaraikan bukan menjadi pengundi tetapi undi dipangkah oleh seorang berdua sahaja, parti yang memerintah menggunakan segala alat dan kemudahan kerajaan, rasuah politik dilakukan oleh parti sepihak sahaja khususnya parti yang boleh menyalahgunakan kuasa, dan badan yang mengendalikan pilihanraya itu adalah badan yang tidak bebas tetapi badan yang mahukan kemenangan untuk parti yang memerintah.
Tidak ada makna demokrasi itu jika semua alat-alat media awam seperti televisyen dan akhbar disalahguna sepenuhnya oleh parti yang memerintah.

Lagi teruk apabila pemimpin-pemimpin pembangkang didalam sistem itu boleh ditangkap dan dihadapkan ke Mahkamah dengan tuduhan-tuduhan yang direka-reka apatah lagi mereka boleh dikurung hingga bertahun-tahun tanpa dibawa ke muka pengadilan.

Tidak ada erti bagi demokrasi jika Parlimen itu digunakan bukan untuk membahaskan isu-isu Negara dan Rakyat tetapi dengan menyalah-gunakan majoriti didalam Parlimen untuk menindas golongan minoriti.

Raja Berperlembagaan bukanlah bertentangan dengan demokrasi jika Raja itu benar-benar berkuasa diatas nasihat rakyat bukan untuk kepentingan raja-raja itu tetapi untuk kepentingan Negara dan rakyat, dan Raja itu tidak memihak kepada mana-mana organisasi politik, dan menjadi Raja yang boleh menaungi semua rakyat tanpa mengira pegangan politik, ugama dan kaum. Raja adalah institusi yang tidak berpolitik.

Apa juga penyelewengan dan salahguna kuasa boleh dikritik dan suasana untuk mengkritik itu mengikut saluran yang dibolehkan oleh demokrasi hendaklah bebas dari sebarang kekangan dan tekanan.

Diantara kritik yang sesuai dengan demokrasi adalah tunjuk perasaan, dan tidak ada maknanya demokrasi itu apabila tunjuk perasaan itu diserang dengan kekuatan alat negara seperti kekangan daripada pihak polis atau pun tentera.

Demokrasi tidak boleh dikekang dengan keganasan daripada alat Negara seperti polis dan tentera tetapi demokrasi kena disuburkan dengan membenarkan berlakunya mana-mana elemennya yang diguriskan dibawah demokrasi.

Alat-alat Negara didalam Negara demokrasi hendaklah bebas dari segi pengaruh parti-parti politik dan alat-alat itu hendaklah bebas dan tidak dikekang oleh parti-parti yang memerintah. Badan-badan yang boleh merosakkan perjalanan demokrasi jika dikekang oleh parti-parti pemerintah termasuklah badan-badan yang diwujudkan oleh Perlembagaan seperti Kehakiman, Pentadbiran, dan Suruhanjaya-Suruhanjaya yang diberi kuasa menjaga kepentingan awam seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, Suruhanjaya Perkhidmatan Rasuah, Suruhanjaya Pilihanraya dan badan-badan awam seperti Polis, Tentera dan badan-badan berkanun.

Keakuran kita kepada semua elemen-elemen itu menjadikan Demokrasi sebagai satu bentuk pemerintahan yang unik yang boleh dipertahankan oleh semua pihak dan tidak ada pihak yang boleh menyeleweng dan merosakkan pemerintahan yang menjaga kepentingan umum itu.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


FREE AL-AQSA

Posted: 28 Jun 2011 08:37 PM PDT(Gambar 1: Masjid Al Aqsa yang sebenarnya berkubah biru.

Gambar 2: Kubah As Sakhrah dibina oleh Khalifah Al Marwan)

Salam 2 all.

Ratusan tahun umat Islam dan dunia ditipu dan diperdaya untuk mempercayai Kubah As-Sakhrah adalah Masjid Al Aqsa. Jutaan poster dicetak dan dihadiahkan kepada umat Islam, kebanyakkannya diberi percuma untuk digantung dan dipamerkan. Ramai yang sanggup berbelanja membuat frame yang cantik untuk gambar Masjid Al-Marwan ini. Simbol kubah berwarna emas terpahat didalam fikiran umat Islam khususnya, dan dunia 'amnya sebagai menggambarkan Al Aqsa. Dunia ditipu sekian lama!

Sebenarnya Yahudi Zionis sudah lama mengidam untuk merampas Al Aqsa, dan Baitul Muqaddis. Bagi Yahudi Zionis, ini bukan isu penempatan, atau geografi, atau isu ekonomi. Ini adalah isu agama. Mereka mempercayai dan berkeyakinan bahawa ada "utusan", "penyelamat", "messiah", "saviour' yang akan turun untuk menyelamatkan mereka.

Sebenarnya "utusan" yang mereka tunggu itu sudah pun diturunkan, iaitu Nabi Muhammad saw. Walaupun para ulama', ahli kitab dan 'ilmuan mereka mengakui Rasullah saw menepati semua ciri kerasulan dan kenabian yang disebut didalam kitab mereka. Namun hanya kerana Nabi Muhammad saw bukan dari kalangan Yahudi, mereka menolak Rasulullah saw (As-Shaff: 6).

Jadi siapa "messiah" yang ditunggu oleh Yahudi Zionis ini? Apa kena mengena dengan Al Aqsa (termasuk Baitul Maqdis)?

Yahudi Zionis mempercayai bahawa dibawah tapak asal Masjidil Aqsa ujud Haykal Sulaiman, atau "kuil Sulaiman"; atau "Istana Nabi Sulaiman". Nabi Sulaiman, dan ayahnya Nabi Daud, adalah Nabi yang menjadi pemerintah dan membentuk sebuah Kerajaan. Sebab itu bendera Yahudi Zionis ada bintang berbucu 6, itu adalah lambang Kerajaan Nabi Daud (mengikut kepercayaan Yahudi Zionis). Mereka percaya bahawa Kerajaan rejim pemerintah "Messiah" yang ditunggu mereka ini akan memerintah daripada "haykal Sulaiman' ini bila dia diturunkan nanti. Dan mereka percaya "Messiah" ini akan memimpin mereka menguasai dan memerintah dunia. Sebab itu slogan mereka sekarang ialah "Israel 4 All", "New Order", "One World" dan lain-lain.

Sebab itu apa juga kutukan dan kritikan dunia, Yahudi Zionis tidak akan melepaskan Masjidil Aqsa, mahupun Baitul Maqdis. Jika mereka tidak menguasai Al Aqsa, bagaimana "messiah", "penyelamat" mereka akan turun. Kerana mereka percaya tapak pemerintahan"messiah" mereka letaknya di Masjid Al Aqsa.

Sebab itulah mereka perlu perdayakan umat Islam, dan dunia, bahawa Masjid Al-Marwan dimana terletaknya "Kubah As Sakhrah" adalah Masjid Al Aqsa. Gambar kubah emas sering ditonjolkan sinonim dengan Baitul Maqdis. Maka umat Islam, dan dunia sering menumpu kepada Kubah As Sakhrah. Malah rejim Yahudi Zionis begitu menjaga dan memastikan agar Kubah As-Sakhrah sentiasa cantik dan terpelihara.

Kerana apa? Supaya umat Islam dan dunia tidak memberi tumpuan kepada Masjid Al Aqsa yang sebenarnya. Dengan cara licik itu, rejim Yahudi Zionis ini menjalankan kegiatan merobohkan Masjid Al Aqsa yang asli, sedikit demi sedikit. Ini semua sebagai persediaan mereka menerima kedatangan "messiah", "penyelamat" mereka. Tapak pemerintahan "haykal Sulaiman" mesti disiapkan.

Sebab itu kita umat Islam wajib sedar bahawa perjuangan membebaskan Masjid Al Aqsa adalah satu kewajipan tiap individu umat Islam. Rejim Yahudi Zionis akan tetap bersikap rakus dan biaDAP merampok dan merampas Masjidil Aqsa. Pembebasan Masjid Al Aqsa janganlah dibebankan hanya kepada umat Falastin. Ia tanggungjawab semua dan tiap seorang individu Muslim.

Hari ini 27 Rejab, hari dimana Rasulullah saw melalui peristiwa Isro' wal Mi'raj, dimana Rasulullah saw diperjalankan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa, yang tercatat didalam Al Quran surah Al Isra': 1. Tarikh yang sama juga mencatat peristiwa bersejarah pembebasan Al Aqsa oleh Sultan Salahuddin. Rasional daripada peristiwa ini ialah perjuangan Islam memerlukan keyakinan 100% kepada ALLAH swt; sebagaimana yakinnya Rasullah saw kepada ALLAH. Lihat kejayaan Sultan Salahuddin yang berjaya menebus maruah Islam tanpa bersekongkol dengan kafir, tetapi meletakkan keyakinan 100% kepada ketentuan ALLAH swt, dan bergantung kepada tentera yang mempunyai hablum-minallah, hablum-minannas yang baik. Mereka yang menjaga tahajjud, dan memelihara sunnah sekecil bersiwak.

Alhamdulillah teman berkesempatan bersama dengan umat Falastin bulan Ramadhan tahun lepas. Teman dapat lihat, didalam segala kepayahan dan kesulitan, namun semangat juang mereka sangat tinggi. Semasa kami menziarahi seorang pejuang yang ditemui dihospital, dengan kedua tangan dan kaki kudung angkara rejim Zionis Israel, kami cuba menghulurkan sedikit bantuan. Namun beliau menolak dengan baik, dan meminta kami memberikan sumbangan itu kepada orang lain yang mungkin lebih memerlukan. Teman bertemu beberapa kanak-kanak kecil Falastin; dan sambil bersembang teman tanya tak takutkah mereka dengan kereta kebal rejim Yahudi Zionis yang terletak tidak jauh dari mereka. Dengan penuh keyakinan mereka menjawab "al-jannah, al-jannah". Itu syurga kami, itu syurga kami. Bagi mereka, melontar kereta kebal itu dengan batu, dan jika ditaqdirkan dibunuh oleh rejim Yahudi Zionis ini adalah jalan ke syurga!!!

ALLAH hu akbar..ALLAH hu akbar..ALLAH huakbar..walillah hilhamd. La ila haillallah huwala na'buduu illa iyya humukhlisin nalahuddeen, walau karihal musyrikuun, walau karihal kaafirun, walau karihal munaafiquun. La ila ha illallah huwahdah, sodaka wa'dah, wanaso ra 'abdah, wa a 'azzajundahuu wahazamal ahzabawahdah. ALLAH Maha Besar. Tidak ada Tuhan melainkan ALLAH, kami ikhlas mengabdikan diri kepada ALLAH, walau tidak disukai kaum musyrikun, kaafirun dan munafiqun. ALLAH adalah benar, ALLAH akan membantu kita, sebagaimana ALLAH membantu kita mengalahkan kafir yang bersekutu!

Janganlah kita terus tertipu dengan mainan politik Yahudi Zionis ini, dan janganlah kita terus tertipu dengan mainan politik yang berteraskan kepada pembohongan, putarbelit hanya kerana mahukan kekuasaan dan pemerintahan, sebagaimana yang dilakukan oleh rejim Yahudi Zionis 

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Rabu

27 Rejab 1432

29 Jun 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Bersih 2.0: Tembelang Najib Pecah

Posted: 29 Jun 2011 06:06 PM PDT

Malaysiakini

Oleh Wira Arjuna

“Saya menekankan supaya rakyat didahulukan kerana dalam sistem demokrasi berparlimen, suara rakyat adalah suara keramat."

Last day of Abdullah Ahmad Badawi. Najib Abdul Razak takes over as prime minister in PutrajayaItu intipati ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak beberapa bulan selepas dinobatkan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009.

Dalam sekelip mata di bawah teraju beliau, Malaysia kembali ke era negara polis yang mewarnai pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Hanya kerana berlainan pendapat dengan pemerintah, maka suara 63 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) cuba dibisukan, manakala ruang bersuara untuk parti pembangkang disempitkan lagi.

Rakyat yang memakai kemeja T dengan membawa logo BERSIH ditangkap, malah bendera Malaysia yang dibawa mereka untuk diedarkan kepada orang ramai juga dirampas.

Ratusan ribu rakyat yang mahu turun menzahirkan keperluan untuk sistem pilihan raya diperbaiki supaya lebih adil dan telus, akan menghadapi serangan polis bersenjatakan belantan dan pancutan air berkimia pada 9 Julai.

NONESegala aktiviti penganjur BERSIH dan pemimpin-pemimpin politik yang menyokong gerakan itu diibaratkan oleh polis dan media arus perdana sebagai memudaratkan keselamatan negara.

Malah BERSIH, menurut Umno-BN, akan memberi kesan teruk kepada ekonomi Malaysia jika tidak dibendung.

Tembelang pecah

Polis di seluruh negara digerakkan untuk menahan sesiapa sahaja yang memakai baju T dengan logo BERSIH dan merampas apa sahaja yang mengandungi logo itu.

Akhirnya tembelang Najib "pecah".

NONEJanji-janji untuk mengamalkan keterbukaan dan menjadikan rakyat sebagai paksi kepada segala tindakan beliau hanya kenyataan politik yang kosong.

Sebaliknya beliau menunjukkan kecederungan menggunakan insitusi polis untuk meluntur malah memadamkan sebarang bantahan rakyat secara terbuka. Dasar ini kerap dilakukan di zaman Dr Mahathir dan kini berulang di era Najib.

Justeru polis mula bertindak keras untuk membatalkan BERSIH.

Tidak ada negara yang mendokong demokrasi mempunyai pasukan polis yang menangkap orang hanya kerana pakaian mereka tidak seiring dengan pemikiran kerajaan.

NONEApakah undang-undang rimba berdaulat kembali apabila polis boleh menyerbu dan menyita sekretariat BERSIH tanpa waran semata-mata untuk merampas baju T dan risalah BERSIH?

Di sebalik semua tindakan polis terhadap penganjur dan penyokong BERSIH, apakah salah dengan tuntutan perhimpunan itu?

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia, Suhakam, sendiri tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap perhimpunan aman BERSIH, namun dukacita kerana pendapat badan ini tidak mendapat perhatian kerajaan.

police crack down bersih 290611 melacca chinese assembly hallIni kerana tuntutan asas BERSIH adalah supaya sistem pilihan raya diperbaiki khususnya ketelusan undi pos di samping pembersihan daftar pengundi.

Sebuah pilihan raya yang adil dan telus akan memberi kelebihan kepada mana-mana parti yang menang pada pilihan raya umum akan datang untuk mendabik dada kerana meraih kejayaan yang "bersih" dan tidak mencurigakan.

Amat berpengetahuan

Tidak ada sesiapa boleh menafikan bahawa pada setiap pilihan raya, BN akan bermula dengan kelebihan yang begitu besar berasaskan kawalan penuh terhadap media arus perdana negara ini dan sumber kewangan negara serta kemudahan awam.

Contohnya Utusan MalaysiaTV3, NTV7TV9New Straits Timesdan Berita Harian dikawal oleh Umno manakala The Star dikuasai MCA.

bersih rally 271207 06Ini tidak termasuk RTMdan Bernama yang diletak terus di bawah Kementerian Penerangan, Komunikkasi dan Kebudayaan.

Kelebihan ini umumnya diterima oleh Pembangkang dan Pertubuhan Bukan Kerajaan sebagai realiti politik negara, contohnya tidak mungkin Umno menyerahkan haknya untuk menentukan siapa Ketua Pengarang Utusan Malaysia mahupun Berita Harian.

Justeru tuntutan utama NGO berkenaan menerusi BERSIH ialah supaya SPR mengatasi masalah-masalah ketelusan undi pos, penghapusan pengundi hantu dan pembersihan daftar pengundi.

Justeru inisiatif 63 Pertubuhan Bukan Kerajaan ini harus disokong, bukan sahaja oleh Pembangkang tetapi juga oleh BN, yakni Najib sendiri.

Najib ingin mencanang Malaysia sebagai sebuah negara dinamis di bawah dasar-dasar beliau yang pro-aktif dan berpaksi rakyat.

NONEBeliau seorang yang amat berpengetahuan luas, menjelajah di seluruh dunia dan tentunya peka bahawa hak berkumpul secara aman adalah prinsip asas demokrasi.

Jika benar beliau mendokong prinsip itu, kenapa bertindak begitu zalim terhadap penganjur BERSIH?

Tutup sebelah mata

Jika Najib menyokong prinsip asas demokrasi, beliau sepatutnya turun bersama rakyat, tak kira sama ada mereka penyokongnya mahupun pembangkang , demi menzahirkan komitmennya kepada sebuah pilihan raya yang telus dan adil.

NONEKehadiran beliau bersama rakyat, wakil masyarakat madani dan pemimpin pembangkang pada perhimpunan BERSIH sudah tentu menjadi pemangkin untuk Suruhanjaya Pilihan Raya melakukan penambahbaikan kepada sistem pemilihan yang sedia ada.

“Kalau kita sebagai pemimpin turun bersama rakyat tanpa protokol, tanpa hamparan permaidani merah, tanpa bunga manggar, tanpa sambutan, duduk dengan rakyat, minum dan ambil kira serta ambil berat masalah rakyat, rakyat akan tetap bersama kita dan rakyat akan tetap memberi kuasa.”

Itu ucapan Najib pada satu majlis di Sabah tidak lama dahulu. Jika beliau mendokong kenyataannya itu, sudah tentu Perdana Menteri tidak bermasalah menyokong BERSIH.

NONESebaliknya Najib memilih untuk merestui tindakan polis menangkap dan memenjarakan mereka yang menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Beliau juga menutup sebelah mata dengan provokasi PERKASA dan Pemuda Umno menganjurkan siri demostrasi pada hari yang sama, semata-mata untuk mencetuskan keadaan tegang dan memberi alasan kepada polis untuk bertindak liar.

Sayang – peluang Malaysia melangkah ke depan untuk menyubur dan mematangkan proses demokrasi negara disambut dengan tindakan pemerintah yang begitu keras dan jauh daripada bersih.

Putrajaya Arah Stesen Swasta ‘Kubur’ Berita Bersih, Mahu Publik Diberi Amaran

Posted: 29 Jun 2011 05:39 PM PDT

Malaysian Insider

Pentadbiran Najib memberi amaran kepada stesen-stesen siaran swasta daripada menyebut apa-apa tentang Himpunan Bersih 2.0 atau tarikh ia akan diadakan, sebaliknya mahu mereka memberi amaran kepada orang ramai daripada menyertai tuntutan jalanan meminta pilihan raya adil dan bebas.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa sejak minggu lalu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah meminta eksekutif media stesen-stesen swasta untuk memaklumkan mereka mengenai garis panduan baru itu selain Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengisytiharkan kemeja-T Bersih sebagai haram.

"Kami tidak boleh menyebut Bersih, tarikh 9 Julai perhimpunan diadakan dalam siaran kami tetapi kami mesti memberi amaran mengenai demonstrasi ini. Bagaimana kita boleh melakukannya?" kata seorang eksekutif media kepada The Malaysian Insider.

Putrajaya memiliki Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang mengadakan siaran radio dan televisyen, malah menyediakan lesen kepada stesen swasta seperti Astro, The Star Publications yang turut mempunyai stesen radio, Media Prima Berhad yang mengendalikan stesen radio dan televisyen serta stesen radio BFM.

"Kami kena menghantar skrip radio kami untuk diteliti (pihak berkuasa). Ia sesuatu yang mengarut," kata seorang lagi eksekutif kepada The Malaysian Insider.

Difahamkan arahan itu datang daripada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di sebalik tindakan polis menghalang perhimpunan anjuran Bersih, yang dijadual untuk diadakan 9 Julai ini menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

Perkasa dan Pemuda Umno juga mahu mengadakan perhimpunan balas menentang Himpunan Bersih 2.0.

Semalam, Hishammuddin mengisytiharkan kemeja-T sebagai haram manakala pihak polis menyerbu sekretariat Bersih di Petaling Jaya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata pihaknya bukan sahaja menahan sesiapa yang menggunakan kemeja-T Bersih 2.0 tetapi kemungkinan akan mengambil tindakan ke atas sesiapa sahaja menggunakan apa juga cara mempromosikan perarakan haram.

The Democracy and Islam Programme Centre for the Study of Democracy University of Westminster

Posted: 29 Jun 2011 06:23 AM PDT

The Democracy and Islam Programme
Centre for the Study of Democracy
University of Westminster

Cordially Invites

Dato' Seri Anwar Ibrahim

Leader of the Opposition Coalition

and Former Deputy Prime Minister of Malaysia

on the topic

Democratic Transitions in the Muslim World

At 5:30 pm

Monday 4 July 2011

University of Westminster, The Pavilion

115 New Cavendish Street, W1W 6UW

A world renowned intellectual and reform politician, Anwar is architect and leader of Malaysia's Opposition Coalition, which made spectacular and unprecedented electoral gains in the 2008 elections. Highly respected for his reformist and anti-corruption credentials, as well as his management of the Malaysian economy during the 1990s financial crisis, Anwar is also viewed as one of the forefathers of the Asian Renaissance and a leading proponent of greater cooperation among civilizations. He is an ardent supporter of democracy and is an authoritative voice in the dialogue between East and West.

Anwar Ibrahim served as Malaysia's Deputy Prime Minister and Minister of Finance from 1993-1998, and before that had occupied a number of ministerial positions since 1983. He was also Chairman of the Development Committee of World Bank and International Monetary Fund in 1998 and President of UNESCO's General Conference. As a student leader he was the founder of Malaysia's Muslim Youth Movement and has extensive experience working with Muslim political parties. From August 2005-December 2006, he was the Malaysia Professor of Islam in Southeast Asia at the Prince Alwaleed bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding in Washington, DC. He remains involved in the Center's activities and lectures on American campuses during his frequent visits to the United States

Menteri, Polis Jangan Atasi Parlimen – Aziz Bari

Posted: 29 Jun 2011 06:10 AM PDT

Keadilandaily

Menteri dan pasukan polis tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kesalahan yang tidak disebut oleh mana-mana undang-undang bertulis.

Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari kepada Keadilandaily ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Dato Seri Hishamuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini.

Hishamuddin memberi amaran sesiapa yang memakai baju T kuning Bersih adalah melakukan kesalahan dan boleh ditangkap.

Sementara Ismail pula menambah, sesiapa yang memakai kasut, menaiki kereta dan bas untuk mempromosikan perhimpunan itu  juga akan ditahan kerana  melakukan kegiatan menghasut.

Aziz berkata, kuasa untuk membuat undang-undang telah diletakkan di tangan parlimen.

"Menteri dan kakitangan awam seperti polis tidak mempunyai kuasa berbuat demikian. Jika ada pun kuasa itu ia mesti disebut secara jelas dalam akta yang berkenaan,".

"Apa yang dilakukan oleh menteri dan polis ialah membuat kesalahan atau jenayah baru yang di luar bidang kuasa mereka", kata pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia  itu.

Kata Aziz lagi, tidak ada undang-undang yang meletakkan perkara itu sebagai perbuatan jenayah, seperti yang disebut oleh Hishamuddin dan Ismail.

Dengan itu, katanya, orang ramai bebas melakukan apa yang dilarang oleh mereka berdua.

Menjelang Perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini, pihak polis bertindak sewenang-wenang menahan orang ramai yang mereka dakwa ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

Sehingga kini seramai 95 orang ditahan polis atas dakwaan mempromosikan himpunan itu, termasuk kesalahan memakai baju T Bersih.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), kelmarin menyeru pihak berkuasa membenarkan perhimpunan aman tersebut dianjurkan.

Tegas Suhakam, rakyat mempunyai hak berhimpun dan menyuarakan pandangan, seperti mana  terkandung dalam Perkara 10 (1) (b) Perlembagaan Persekutuan dan Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Risalah Palsu BERSIH 2.0 Diedarkan

Posted: 29 Jun 2011 02:04 AM PDT

Merdeka Review

Risalah berwarna kuning dilekatkan pada belasan kereta di Seksyen 2 Wangsa Maju, menyeru “tumbangkan kerajaan sekarang” atas nama “BERSIH 2.0″, pagi ini.  Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat menafikan bahawa risalah ini diedarkan oleh pihak BERSIH 2.0, dan mengecam sekeras-keras tindakan pemalsuan ini.

Wartawan MerdekaReview diberitahu bahawa risalah kuning dilekatkan pada kenderaan di tempat letak kereta Seksyen 2 Wangsa Maju, pagi ini.  Antara mesej yang tertera pada risalah tersebut termasuklah “PERHIMPUNAN Bersih2.0″, “BERSAMA KITA TUMBANGKAN KERAJAAN SEKARANG!!!”, dan “BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!”

Banyak lagi risalah sedemikian yang bertaburan di situ, tanpa mengetahui siapakah pengedarnya.

Setelah meneliti gambar yang ditunjukkanMerdekaReview, Wong Chin Huat menekankan bahawa BERSIH tidak menyeru untuk menggulingkan kerajaan, dan tidak menyamakan gerakan ini dengan gerakan pembangkang di dunia Timur Tengah, maka risalah tersebut bukan diedarkan BERSIH.  Justeru itu, adalah tidak masuk akal seandainya BERSIH menyeru “BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!”, katanya.

“BERSIH bukan untuk menggulingkan kerajaan, tetapi menyeru untuk mereformasikan sistem pilihan raya, meningkatkan keabsahan kerajaan yang dipilih rakyat,” tegasnya.

Wong Chin Huat mengecam tindakan menyamar dan memalsukan mesej asal BERSIH, dan juga meminta agar orang awam berwaspada terhadap taktik sedemikian.  Beliau menjangka saluran penyebaran mesej BERSIH 2.0 akan disempitkan, berikutan tindakan polis menyerbu dan menggeledah pejabat BERSIH 2.0, tengah hari tadi.

Beliau berkata, BERSIH 2.0 hanya menyeru agar rakyat turun untuk berhimpun pada 9 Julai, sebagai tanda sokongan terhadap tuntutan BERSIH 2.0.  Wong meminta agar rakyat memakai baju kuning, membawa bendera dan kamera, “Seandainya dihalang dan gagal menyertai himpunan BERSIH, ambillah gambar di tempat tersebut sebagai kenangan.  Jangan memberi laluan kepada halangan yang berniat jahat,” katanya.

Tiada Sebab Pertubuhan Silat Mesti Musuhi Peserta Bersih- Cikgu Majid Mat Isa

Posted: 29 Jun 2011 01:40 AM PDT

KeadilanDaily

PULAU BESAR: Pengamal silat yang sebenar tidak akan bermegah-megah dengan ilmunya dan mengancam keselamatan orang lain, sebaliknya hanya mempergunakan ilmu yang dipelajari untuk manfaat agama, bangsa dan negara.

Malah, mana-mana pengamal silat yang dengan sengaja menakut-nakutkan orang lain untuk menunjukkan kekuatan, pasti akan menerima balasan daripada Allah.

"Orang yang hendak buat kacau kita tidak galakkan. Kalau mereka hendak tunjuk megah, Allah Taala akan bagi balasannya," demikian dinyatakan Pengasas dan Guru Utama Pertubuhan Silat Seni Pusaka Gayong Malaysia, Cikgu Abdul Majid bin Mat Isa.

Beliau berkata demikian sewaktu mengulas kenyataan  Omardin Mauju, Guru Utama Silat Lincah Malaysia yang mengancam supaya perhimpunan Bersih 9 Julai ini dibatalkan, jika tidak mahu 'berperang' dengan pengamal seni silat di negara ini.

Omardin, mengeluarkan ugutan kepada Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan supaya menghentikan hasrat itu kerana khuatir tidak dapat mengawal 'emosi' anak-anak didiknya jika mereka 'bertembung' pada perhimpunan itu nanti.

Kenyataan Omardin itu disiar akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.

Bercakap lebih lanjut, Cikgu Majid berpendapat tujuan Bersih adalah berhimpun secara aman untuk menuntut keadilan, justeru tidak ada sebab  mana-mana pertubuhan silat memusuhi peserta himpunan itu.

"Kita tak berfikir yang mereka (Bersih) akan menimbulkan masalah. Kita tak anggap begitu. "Apa-apa tindakan yang kita mahu ambil hendaklah berpaksikan keadilan yang sebenarnya," kata Cikgu Majid.

Cikgu Majid juga memberi jaminan bahawa penuntut Silat Gayung Pusaka sendiri tidak akan mengancam dan menakut-nakutkan orang lain daripada menyertai mahupun menghindari perhimpunan tersebut.

"Saya pun tak akan izinkan anak-anak Gayung buat kacau pada perhimpunan begini," kata Cikgu Majid.

Cikgu Majid atau nama penuhnya Abdul Majid Mat Isa adalah Pengarah dan Gurulatih Utama Pusaka Gayong Malaysia dan masih mengekalkan gelaran 'Cikgu" walaupun beliau sendiri sebenarnya bertaraf seorang mahaguru dalam dunia persilatan.

Cikgu Majid adalah murid kanan pengasas Gayong Malaysia, Allahyarham Datuk Meor Abdul Rahman dan menuntut seni silat Melayu itu di Woodlands, Singapura.

Bersih 2.0: Hingga 400 Peguam Pakatan Sedia Bantu Jika Ada Tangkapan

Posted: 29 Jun 2011 01:07 AM PDT

Malaysian Insider

Sehingga 400 peguam secara sukarela telah menyatakan kesediaan mereka untuk membantu jika ada peserta Himpunan Bersih 2.0 ditangkap, kata pemimpin PKR hari ini.

"Setakat ini, berdasarkan maklumat yang saya terima antara 350 hingg 400 peguam menyatakan kesanggupan mereka membantu jika ada peserta yang ditangkap kerana menyatakan sokongan dan menyertai Himpunan Bersih," kata ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Shuhaimi Shafiei.

Ketika bercakap pada sidang media di sini, Ketua Penerangan PKR Selangor itu berkata, bilangan itu dijangka akan meningkat.

"Dalam Pakatan sendiri adalah ramai pemimpin kalangan peguam, yang ada asas undang-undang… dalam PAS seperti Hanipa Maidin, dalam PKR seperti R Sivarasa, Lateffa Koya… YB Kula di DAP," kata beliau lagi.

Sehubungan itu kata beliau, PKR Selangor akan membolisasikan sekitar 70,000 orang untuk menyokong Himpunan Bersih 2.0.

"PKR Selangor akan terus menyokong perhimpunan aman rakyat 9 Julai ini dan akan memastikan mobililasi 70,000 anggota PKR Selangor ke Himpunan Bersih 2.0 berjalan lancar.

"Pihak berkuasa boleh menahan, boleh menangkap, boleh mendakwa dan penjarakan semua orang kanan Bersih 2.0, namun tiada kuasa yang dapat menyekat semangat dan kebangkitan rakyat," katanya lagi.

PKR Selangor ada sekitar 120,000 ahli.

Shuhaimi yang juga Adun Sri Muda berkata, pihaknya yakin mereka yang hendak menyertai Himpunan Bersih 2.0 akan datang dua hari sebelum perhimpunan.

Pada sidang media hari ini, Shuhaimi juga mengumumkan tindakan memobililasikan mereka membabitkan lima lokasi berkumpul sebelum menuju ke ibu negara.

Menurutnya, lokasi pertama melibatkan ahli-ahlinya dari selatan Perak iaitu cabang Klang, Kapar, Sungai Besar, Sabak Bernam dan Kuala Selangor yang diminta menggunakan stesen komuter Klang dan Pelabuhan Klang.

Lokasi kedua melibatkan ahli dan penyokong dari kawasan Shah Alam dan Kota Raja yang dinasihatkan mengambil stesen komuter Seksyen 19 Shah Alam dan Padang Jawa manakala lokasi ketiga membabitkan mereka dari kawasan Tanjong Karang, Selayang, Hulu Selangor, Ampang, Pandan dan Gombak yang diminta menggunakan stesen komuter Batu Caves, Rawang, Sungai Buloh , LRT Putra Gombak dan Ampang.

Dalam pada itu, lokasi keempat melibatkan mereka dari kawasan Petaling Jaya Utara, Petaling Jata Selatan, Kelana Jaya, Subang dan Puchong. Mereka dari kawasan-kawasan itu diminta menggunakan LRT Kelana Jaya dan komuter MidValley dan Seri Setia.

Shuhaimi berkata, pihak dari kawasan Sepang, Kuala Langat, Hulu Langat dan Serdang yang hendak menyertai dinasihatkan menggunakan perkhidmatan ERL dari Salak Tinggi dan Putrajay, komuter dari Nilai, Bandar Baru Bangi dan UKM.

Sambil mengakui ia sebahagian daripada strategi menghadapi Himpunan Bersih 2.0 yang dianggap polis sebagai haram, Shuhaimi berkata, pihaknya ada pelan kontigensi tetapi enggan mendedahkannya.

Kata beliau, pihaknya yakin rakyat akan turun walaupun ada usaha di pihak berkuasa yang mahu menghalangnya daripada berlaku.

Malah kata beliau, sebahagian hotel di Lembah Klang enggan menerima tempahan bilik hotel untuk 8 Julai ini.

Lawyer Says Pre-Rally Arrests Unlawful, Urges Bersih To Sue

Posted: 29 Jun 2011 12:40 AM PDT

Malaysian Insider

PKR vice-president N. Surendran today described the ongoing round of pre-rally arrests of Bersih activists as "unlawful", adding that all those detained could "sue the pants off" the government.

The human rights lawyer told The Malaysian Insider that there was no law in the country that allowed such pre-emptive arrests or for T-shirts to be declared as illegal.

In declaring Bersih's yellow T-shirts illegal, said Surendran, Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein was attempting to play the role of an absolute monarch issuing a decree on his subjects.

"There is no law that says you cannot wear T-shirts with the word Bersih on it. There is no law that allows the arrest of individuals who [have not committed] any offence. The Bersih rally has not even happened yet… they cannot arrest people for inviting people to attend a rally or for announcing their intention to join the rally," he said when contacted.

Surendran (right) said the police could only arrest protestors seen attending an ongoing illegal assembly, and not a moment before. The Bersih rally is scheduled for July 9, but the police have said it will not issue any permits for any rallies on the day.

"This is purely from a legal point of view. But here you have a situation where the police force is committing unlawful arrests on a daily basis… it goes against the Criminal Procedure Code and all laws in the country," he said.

He was commenting on the ongoing spate of arrests across the nation, the latest occurring at the Sungai Siput wet market near Ipoh, Perak this morning when 14 people including two opposition assemblymen were detained.

The duo — Jalong assemblyman Leong Mee Meng of DAP and Teja assemblyman Chang Lih Kang of PKR — along with the rest of the group were picked up by the police while distributing miniature Jalur Gemilang flags. They were garbed in Bersih's signature yellow T-shirts at the time.

"In this case, they were distributing Malaysia flags. Under the law, the cops can only arrest an individual if they have reasonable suspicion that a serious offence has been committed," said Surendran.

Last weekend, the police also rounded up a group of Parti Sosialis Malaysia (PSM) activists, including Sungai Siput MP Dr Michael Jeyakumar, accusing them of attempting to revive communism. The group had also stated their support of the July 9 Bersih rally. A number of opposition politicians have also been summoned to have their statements recorded over Bersih.

Earlier today, Hishammuddin declared T-shirts sporting messages in support of Bersih illegal, saying they were related to an illegal assembly. He did not, however, specify the legal provision the garments were deemed to have breached.

"And now the police are also seizing T-shirts from the Bersih secretariat office. There are arrests all over and we are sure that more NGOs will be targeted. You can expect that the tempo will only increase in the days head… this is an attempt by the cops to stop people from attending the rally," said Surendran.

Hishammuddin today declared Bersih T-shirts illegal. — file pic
The police raided the office of the Bersih secretariat in Petaling Jaya around noon, and recorded details of those within the premises.
Surendran urged all those detained by the police to exercise their legal rights and sue the government for damages.

"They can now file civil suits… yes, I will certainly call upon everyone to sue the pants off the government and the police not just to obtain compensation but to teach them a lesson that they cannot abuse their powers. I call this an arrogance of power because they know they control the police and they know they control the courts so they think they can do as they please," he said.

Surendran also expressed disgust at the court system, pointing out that it was "surprising" that the magistrates had allowed remand orders on those who were unlawfully arrested.

"From what has happened in the past week, we can say that our freedom is presently under siege," he said.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


RISALAH PALSU BERSIH 2.0 MULA DI EDARKAN !!

Posted: 29 Jun 2011 05:33 AM PDT

Risalah berwarna kuning dilekatkan pada belasan kereta di Seksyen 2 Wangsa Maju, menyeru "tumbangkan kerajaan sekarang" atas nama "BERSIH 2.0″, pagi ini.  Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat menafikan bahawa risalah ini diedarkan oleh pihak BERSIH 2.0, dan mengecam sekeras-keras tindakan pemalsuan ini.

Tahniah kepada Guru Hulu Selangor sempena sambutan Hari Guru Daerah Hulu Selangor

Posted: 29 Jun 2011 02:47 AM PDT

Sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Hulu Selangor pada tahun 2011 telah diadakan pada 17 Jun 2011 di SM Sains Hulu Selangor. SMK Bukit Sentosa telah diberikan mandat untuk menghiburkan para hadirin yang hadir pada sambutan hari guru peringkat daerah Hulu Selangor tahun 2011. Kumpulan koir SMK Bukit Sentosa telah memberikan persembahan yang amat baik sehingga menyebabkan hadirin terkesima. Tahniah diucapkan kepada para koir SMK Bukit Sentosa.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Proton tak de masa periksa kualiti kata Pengarah Urusan, KOTOR

Posted: 29 Jun 2011 01:22 AM PDTBetul ke apa yang dilaporkan dalam sebuah akhbar Pengarah Urusan Proton berkata, "Jangan salahkan Proton, Proton membina 700 kereta setiap hari, iaitu 98 saat untuk setiap kereta. Kami tidak mempunyai masa untuk check peralatan kereta". Ianya merujuk kepada pengeluaran Savvy dihentikan kerana kualiti yang teruk.

Ini memang kes aniaya rakyat 1Malaysia, terutama pemilik kereta Proton. Macam-macam rakyat dianiaya kereta tak ada kualiti, rumah banyak terbengkalai, hutang PTPTN dan macam-macam lagi.

HOI PEMIMPIN UMNO JANGAN SIBUK PASAL BERSIH, RAKYAT BANYAK KENA TINDAS, BARANG NAIK HARGA, KAU ORANG PEMIMPIN UMNO HIDUP SENANG LENANG !!!

Pengeluaran Savvy dihentikan kerana kualiti yang teruk???
June 28, 2011

(Kuala Lumpur 26 Jun) Proton announced that the company will stop producing Savvy, which has been in the market for almost 7 years, claiming that the compact car is tarnishing the company's image due to the extremely poor quality.

Please do not put the blame on Proton, Proton makes 700 cars per day, that's 1 car every 98 seconds, we do not have the time to check on Proton parts." Earlier, Syed Zainal Abidin in his speech mentioned that Proton will emphasise on "Cheap selling price with cheap maintenance parts" principle to prevent having problems with expensive parts for cheap cars.
http://funtastickodesign.wordpress.com/2011/06/28/panas-pengeluaran-savvy-dihentikan-kerana-kualiti-yang-teruk/

Syed Zainal (Managing Director of Proton) berkata: "Jangan salahkan Proton, Proton menbina 700 kereta setiap hari, iaitu 98 saat untuk setiap kereta. Kami tidak mempunyai masa untuk check peralatan kereta" - orientaldaily.com
http://rubbertapperz.blogspot.com/2011/06/pengarah-urusan-terbodoh-di-malaysia.html

Proton to end production of Proton Savvy. For real?
http://www.hanzoautobuzz.com/2011/06/proton-to-end-production-of-proton-savvy-for-real/

Maaf, Tentera kawal BERSIH, bukan jaga NELAYAN

Posted: 28 Jun 2011 10:20 PM PDTMinta maaflah ya para nelayan di Port Dickson , Negeri Sembilan ya. Tentera atau askar atau Soja kato ogang N.Sembilan, tak dapat lagi nak digunakan untuk membanteras jenayah. Tentera akan digunakan mengawal Perhimpunan BERSIH ! Kerana peserta Perhimpunan BERSIH ini lagi ganas dari pencuri enjin bot nelayan. Maaf ya.Enjin bot nelayan dicuri
Sinar Harian 29 Jun 2011PASIR PANJANG – Dua nelayan di Pengkalan Nelayan Balak, Pasir Panjang, dekat sini hilang punca pendapatan apabila enjin bot masing-masing yang disimpan di pondok nelayan pengkalan tersebut dicuri awal pagi Ahad lalu.

Kejadian itu menyusul tidak sampai sebulan selepas beberapa nelayan di pengkalan nelayan berhampiran kerugian puluhan ribu ringgit disebabkan kegiatan mencuri perkakasan nelayan menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Nelayan, Mohd Zainal Mad Sah, 62, yang lima tahun lalu pernah mengalami kerugian mencecah RM4000 kerana kehilangan bot fibernya sekali lagi terpaksa berhadapan situasi yang sama selepas enjin botnya pula dicuri.

Menurutnya, dia menyedari kehilangan enjin botnya itu ketika mahu turun ke laut seperti kebiasaannya pada jam 5 pagi semasa kejadian.

"Akibat daripada itu, saya hilang punca pendapatan dan mengalami kerugian mencecah RM5800," katanya ketika ditemui di Pengkalan Nelayan Balak, semalam.

Mohd Zainal berkata, kebiasaannya dia akan tidur di pondok nelayan tersebut yang terletak hanya 20 meter dari rumahnya, namun pada malam kejadian dia tidak berbuat demikian.

"Walau bagaimanapun, saya tidur di beranda rumah dan tidak menyedari botnya dicuri dan berasa sangat terkilan," katanya.

Menurutnya, dalam kejadian sama, lima bot fiber yang diletakkan di pengkalan itu turut dipotong tali penambatnya.

"Mujur semasa kejadian air surut dan bot tidak boleh digerakkan, jika tidak pasti ramai nelayan yang akan menanggung kerugian memandangkan bot berkenaan setiap satu mencecah RM7000.

"Walau bagaimanapun, dalam kejadian sama di sebuah lagi pengkalan berhampiran, sebuah bot berjaya dilarikan dipercayai dilakukan penjenayah sama sementara satu lagi bot milik seorang nelayan wanita tidak sempat dilarikan setelah kegiatan mereka disedari penduduk," katanya.

Malah katanya, kegiatan curi seumpama ini memang sudah sering berlaku di pengkalan nelayan perairan Port Dickson dan semakin menjadi-jadi sejak tiga tahun kebelakangan ini.

"DAHULU, SEKITAR PERAIRAN PASIR PANJANG MENDAPAT KAWALAN DARIPADA TENTERA, NAMUN SELEPAS KAWALAN TERSEBUT DIHENTIKAN, PENCURI SEMAKIN BERANI NAIK KE DARAT.

"Sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan, pasti akan ada nelayan yang menjadi mangsa curi. Bukannya mereka tidak mengadakan kawalan, tetapi penjenayah dilihat seperti mampu menghidu pergerakan kawalan yang dilakukan sehingga membolehkan mereka melakukan kegiatan jenayah ini dengan berleluasa," katanya.

Dalam kejadian sama, seorang lagi nelayan, Mahat Musa, 37, turut mengalami kerugian apabila enjin botnya yang disimpan bersebelahan enjin bot Mohd Zainal turut dikebas.

"Nelayan adalah punca pendapatan utama untuk menanggung tiga anak yang bersekolah termasuk seorang yang baru berusia setahun," katanya yang turut menanggung rugi mencecah RM5800 atas kehilangan bot Yamaha 15 kuasa kuda.

Mahat berkata, enjin botnya diletakkan bersebelahan dengan enjin milik Mohd Zainal dan sebuah lagi enjin milik rakan saya.

"Tetapi pencuri tidak sempat melarikan enjin ketiga, namun mangga dan rantai berjaya dibuka pencuri itu," katanya lagi yang telah membuat laporan dibuat di Balai Polis Pasir Panjang pada hari kejadian tersebut.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9240235.asp

Klinik Kesihatan N.Sembilan KOTOR tak BERSIH

Posted: 28 Jun 2011 06:09 PM PDTUtusan Malaysia 29 Jun 2011. KECEWA MUTU PERKHIDMATAN KLINIK KESIHATAN MANTIN. SAYA ingin melahirkan rasa tidak puas hati dan kecewa dengan mutu perkhidmatan di Klinik Kesihatan Mantin, Negeri Sembilan.

( Komen : Nampaknya Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar, yang khabarnya berasal dari Mantin, Seremban, Negeri Sembilan perlu BERSIH kan Mantin terlebih dahulu, buek malu oghang Mantin YO ! Kalau dah PENCEN nanti langsung tak ada kuasa)

Sudah beberapa kali saya melihat kelemahan terutama dari segi pentadbiran dan kebersihan. Kelemahan ini jelas kelihatan memandangkan saya kerap menemani ibu yang merupakan seorang pesakit hipertensi yang berkunjung ke sana bagi temujanji doktor.

Pada minggu lepas, seawal pukul 7.40 pagi, saya sudah berada di klinik bagi mengambil nombor pendaftaran. Sesudah mengambil nombor pendaftaran, saya menuju ke tempat pemeriksaan doktor.

Pada masa itu terdapat beberapa kakitangan sedang merakam kad kehadiran mereka. Namun saya perhatikan terdapat seorang kakitangan sedang merakam beberapa kad kakitangan yang lain. Persoalan saya, adakah ini budaya kerja kakitangan di sini untuk merakam kad orang lain?

Saya juga mendapati beberapa kakitangan yang lain juga datang lambat. Mungkin mereka berasa tidak kisah untuk datang ke pejabat memandangkan kad mereka sudah dirakam oleh kakitangan yang lain.

Apabila saya berada di bilik rawatan pesakit luar untuk rawatan selanjutnya ternyata mutu kebersihan amat menyedihkan. Sampah seperti kertas dibiar bertaburan dan singki berkeladak. Beberapa gelas diletakkan berhampiran singki yang kotor. Di dalam hati saya berkata, adakah sudah tiada kakitangan yang bertanggungjawab untuk mengendalikan bilik rawatan ini?

Apa yang saya amati ialah ramai kakitangan (tidak tahu sama ada datang lewat atau tidak) pergi minum di sebuah gerai yang berhampiran walaupun setelah pukul 8 pagi tanpa menyelesaikan tugas mereka terlebih dahulu.

Ternyata ini amat menyedihkan. Mutu perkhidmatan di sini tidak sejajar dengan wawasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Harap pihak yang berkenaan sila beri penjelasan

PESAKIT KESAl,
Mantin, Negeri Sembilan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0628&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

20 TAHUN RAKYAT DI MANTIN, N.SEMBILAN HIDU SAMPAH

Dah 20 tahun dan mungkin dah 4 Pilihanraya Umum diadakan masalah tapak pelupusan berhampiran kawasan penduduk kampung di Kampung Gebok, Mantin, Negeri Sembilan tak selesai-selesai. Apakah para pengundi di Mantin perlu tunggu lagi 20 tahun lagi dan lagi 4 Pilihanraya Umum?

BAU BUSUK MENGANGGU KEHIDUPAN PENDUDUK KAMPUNG GEBOK

Penduduk Kampung Gebok, Mantin, Negeri Sembilan ingin membuat aduan kepada pihak tuan tentang masalah bau busuk yang telah lama menganggu penduduk kampung di kawasan saya.

Masalah ini timbul dari tempat pembuangan sampah yang terletak bersebelahan dengan kampung saya.Pelbagai aduan telah dihantar tetapi tiada sebarang tindakan yang dilakukan untuk mengatasi masalah ini.

Artikel penuh di http://pasns.blogspot.com/2011/04/bau-busuk-ganggu-penduduk-mantin.html

BILA HENDAK TUTUP TAPAK LUPUS SAMPAH?

Bukan cerita rekaan apabila sudah 20 tahun penduduk di kawasan Kampung Gebok Mantin terpaksa tinggal dalam keadaan persekitaran bau busuk membuatkan masing-masing mula tertekan.

Mereka mendakwa bau busuk yang datang tanpa kira waktu pagi atau malam berpunca kehadiran tapak pelupusan sampah di kawasan berhampiran.

Impian untuk tinggal dalam keadaan persekitaran bersih tanpa adanya sebarang gangguan tidak akan menjadi kenyataan apabila saban tahun pihak berwajib menabur janji menutup tapak pelupusan sampah terbabit, sedangkan ia tidak pernah berlaku.

Artikel penuh di http://pasns.blogspot.com/2010/01/dah-20-tahun-orang-mantin-berjiran-dgn.html

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Video penahanan ADUN Teja dan ADUN Jalong di Balai Polis Sungai Siput

Posted: 29 Jun 2011 04:10 AM PDT

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


9 Julai 2011 jadi tarikh keramat

Posted: 28 Jun 2011 11:38 PM PDT

Tarikh 9 Julai 2011 mungkin akan menjadi tarikh keramat. Tarikh di mana rakyat Malaysia berpesta meraikan demokrasi dan merayakan hak mereka di bawah Perlembagaan. Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) telah menyatakan hasrat mereka untuk membuat perarakan di ibu kota pada 9 julai ini. Tidak ketinggalan UMNO juga mengumumkan bahawa mereka bercadang untuk membuat [...]

身穿净选盟黄衣派发国旗 郑立慷梁美明等14人被捕

Posted: 28 Jun 2011 11:35 PM PDT

净选盟大集会临近,警方扩大逮捕行动。人民公正党籍霹雳州迪遮区州议员郑立慷、民主行动党籍霹雳州也郎区州议员梁美明等14人因身穿净选盟黄衣派国旗,今早在霹雳和丰被捕。 郑立慷、梁美明、霹雳人民公正党副秘书陈家兴等11人今早在霹雳和风大巴刹派国旗,并声援被捕的社会主义党籍霹雳州和丰国会议员杰亚古玛(Jeyakumar Devaraj),结果于早上9时15分被警方逮捕,并带往和丰警察局。 郑立慷告诉《独立新闻在线》,在早上9时15分,和丰副警区主任恩尼斯助理警监(DSP Ernest)带领警员要抢他们的布条,他们不从;警员又再指示他们停止分派国旗,他们也不从,警察就将他们一行11人逮捕,后来再逮捕三人,共14人。 今早身穿黄色衣服,上面印着"前往国家王宫"的郑立慷说,他曾询问警员,穿黄衣和分派国旗是否违法,警员回答不违法,但坚称他们的做法在煽动人民去出席净选盟709集会。 他们如今被带到和丰警局,仍在等待,目前尚不知道警方会以什么罪名调查他们。 梁美明则透露,他们派国旗是为了展示爱国精神,未料却遭警方逮捕。 另外,根据人民公正党峇都区国会议员蔡添强,一名士拉央区回教党党员阿兹里(Azri Ahmad)因售卖净选盟T恤,而在今早凌晨2时在其住家被逮捕,如今仍在警方的扣留中。 上周六逮捕社会主义党员 警方在上周六于北马威省甲抛峇底(Kepala Batas)截停了社会主义党党员的巴士,并逮捕了杰亚古玛等31人, 其中一名未成年者较后获释。 警方在巴士上搜到印有马来亚共产党领袖肖像的T恤,并以此宣称社会主义党要复辟共产主义。被捕者保持缄默,警方为了让他们说话,而以向元首宣战罪名,向推事申请延长扣留七天。民间组织和在野党领袖纷纷抨击警方,并促警方立即释放上述30人。 【点击:警方未给杰亚古玛服心脏病药 社会主义党员争取下送院就医】 7月9日净选盟大集会临近,警方继续收窄集会与言论自由,干扰净选盟的活动,并逮捕身穿黄衣者。 全国各地的警方已开始传召参与不同活动的党团人士到警局录口供,这些被传召的人都与净选盟有关。 净选盟主席安碧嘉(Ambiga Sreenevasan)、国家马来文学家沙末赛益(A.Samad Said) 、国会在野党领袖兼人民公正党实权领袖安华、公正党副主席努鲁依莎(Nurul Izzah)、苏仁德兰(N.Surendran)、首邦区国会议员西华拉沙(Sivarasa Rasiah),以及”捍卫自由律师团”(Lawyers for Liberty)法蒂亚(Fadiah Nadwa Fikri) 均已遭警方传召。 Merdekareview

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang