Pengikut

Nuffnang

Isnin, 27 Jun 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Bersih 2.0: Polis Memanggil Dato Seri Anwar Jam 5 Petang Ini Ke IPD Dang Wangi

Posted: 27 Jun 2011 07:07 PM PDT

Malaysian Insider

Polis meneruskan siasatan berhubung tiga perhimpunan serentak 9 Julai ini dengan yang terbaru memanggil Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kenyataan dikeluarkan ibu pejabat PKR malam tadi menyebut Anwar akan berada di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi di sini, petang ini.

"Adalah dimaklumkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah dipanggil ke IPD Dang Wangi untuk membantu siasatan berkaitan ucapan beliau di Brickfields (awal bulan ini).

"Ucapan tersebut dikatakan ada menyentuh persoalan mengenai perhimpunan Bersih," kata kenyataan itu lagi,

Kenyataan itu menambah, Notis 111 yang dikeluarkan polis menyebut siasatan dibuat di bawah Akta Polis dan Akta Hasutan.

"Datuk Seri Anwar Ibrahim akan ke IPD Dang Wangi esok (hari ini), pukul 5 petang," katanya lagi.

Semalam, pihak polis telah mengambil keterangan daripada pengerusi Bersih, presiden Perkasa dan ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan.

Himpunan Bersih 2.0 akan diadakan pada 9 Julai ini manakala Perkasa dan Pemuda Umno dengan sokongan beberapa komponen Barisan Nasional mahu mengadakan perhimpunan balas.

Selain tiga wakil itu polis juga menyoal siasat Sasterawan Negara Datuk A Samad Said semalam.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Bersih 2.0: Suhakam Mahu Putrajaya Benar Himpunan Aman 9 Julai

Posted: 27 Jun 2011 06:45 AM PDT

Malaysian Insider

Di sebalik tindakan keras pihak berkuasa yang dilihat semakin meningkat, Suhakam mahu pentadbiran Najib membenarkan perhimpunan-perhimpunan aman termasuk anjuran Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Pada masa yang sama, Suhakam berkata pihak-pihak lain yang merancang perhimpunan berkenaan agar melaksanakan hak mereka dalam keadaan terancang dan penuh tanggungjawab.

"Suruhanjaya akan memantau perhimpunan itu (dengan) sewajarnya," kata Pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini merujuk kepada perhimpunan aman yang dirancang oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) pada 9 Julai dan juga perhimpunan-perhimpunan yang dilaporkan dirancang oleh Pemuda Umno dan Perkasa.

Pemuda Umno dan Perkasa mahu mengadakan perhimpunan balas membantah Himpunan Bersih 2.0 pada tarikh dan masa yang sama.

Bersih 2.0 mendakwa pihaknya hanya mengadakan perhimpunan aman bagi menuntut sistem pilihan raya yang bebas dan adil dengan diletakkan lapan tuntutan.

Hasmy berkata Suhakam mengulangi pendiriannya bahawa orang ramai mempunyai hak untuk berhimpun dan menyuarakan pandangan secara aman, sepertimana yang termaktub ddalam Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Kata beliau, Suhakam mengulangi syor-syor yang telah dikemukakan sebelum ini kepada kerajaan untuk menghormati kebebasan berhimpun seperti yang terkandung dalam, antara lain laporan tahunannya kepada Parlimen serta permintaan bagi pemansuhan Subseksyen (2), (2A) hingga (2D), (4), (4A), (5), (5A) – (5C), (7) dan (8) Seksyen 27 dan Seksyen 27A Akta Polis 1967.

"Dan, mengesyorkan agar pihak polis menggunakan cara yang bersesuaian dan tanpa keganasan sekiranya mereka mendapati ia perlu untuk mengawal atau menyuraikan orang ramai semasa perhimpunan," katanya lagi.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menegaskan pihak polis tidak akan mengeluarkan permit kepada mana-mana kumpulan yang mahu mengadakan perhimpunan pada tarikh tersebut.

Pihak polis sudah mula memanggil pihak penganjur ketiga-tiga perhimpunan itu.

Malah pihak polis juga sudah mula menahan mereka yang memakai kemeja-T Bersih 2.0.

Kakitangan Awam Jana Ekonomi Rakyat Selangor

Posted: 27 Jun 2011 06:40 AM PDT

TV Selangor

Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kerajaan negeri supaya melaksanakan tugas dengan penuh tatkelola yang baik dalam memastikan unjuran peningkatan ekonomi negeri dapat berlangsung baik.

Menurutnya, perbelanjaan kerajaan negeri perlu mengambilkira keupayaan menjana pendapatan agar hasil yang diperolehi dapat dinikmati semua pihak.

"Kita menyeru dan merayu rakan-rakan pimpinan dan para pegawai supaya ruang untuk mempertingkatkan kecekapan kita dapat diterjemahkan dengan kelulusan itu dibuat dengan cara secepat mungkin. Melengahkan pemberian khidmat itu, membebankan rakyat jelata," katanya.

"Kalau perbelanjaan itu tidak bertanggungjawab misalnya dalam pengurusan ekonomi rumah tangga, yang menjadi bebannya adalah kepada anak dan dikelilingi dengan hutang piutang. Maka perbelanjaan kita perlu mengambilkira keupayaan kita menjana pertumbuhan dan mendapatkan pendapatan," katanya.

Majlis Dialog Bajet Selangor 2012 yang dirasmikan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dianjurkan untuk membuka ruang kepada semua pihak bagi mengemukkan pandangan untuk dipertimbangkan kerajaan Negeri sebelum dirumuskan dalam Belanjawan 2012.

Menurut beliau, segala pandangan pelbagai pihak sama ada dari peringkat pelabur sehingga ke akar umbi suara rakyat perlu didengar dan dipertimbangkan agar tidak ada yang terpinggir dan perlaksanaan yang baik dapat dilakukan.

"Kerangka ini harus dijelaskan kerana dasar yang dibentangkan pimpinan harus difahami. Dialog ini memberikan ruang agar dasar dan aspek yang dibentangkan boleh diubahsuai memandangkan ianya peluang untuk memperoleh input daripada khalayak yang akhirnya rakyat akan memperoleh manafaat daripadanya," katanya.

Tegas Anwar, prinsip kebertanggungjawaban dalam melaksanakan amanah yang dipegang dan pengamalan etika yang tempang merupakan dua kerangka utama yang perlu diberikan perhatian memandangkan perkara ini merupakan pokok utama kepada ketirisan dan kegagalan pengurusan ekonomi.

"Bila ia dirumuskan, maka dua perkara tertonjol. Yang pertama adalah etika, kerana isu pengurusan ekonomi itu tidak berdasarkan ketelusan, prinsip dan kerangka dasar yang jelas maka dorongannya adalah ketamakkan, dimana peringkat sekalipun berjangkit, pimpinan dengan keinginan untuk mendapat keuntungan maka rasuah, penipuan akan menjadi peraturan. Mengambil tanah rakyat, mengambil komisyen daripada kontrak, itu menjadi lumrahnya. Sama ada caranya canggih atau tidak. Dan ini mesti dihindari.

"Kedua, Kerajaan Negeri dan pengursan kewangan adalah pemegang amanah. Kalau prinsip ketidak bertanggungjawaban itu tidak ada maka dia akan mengambil keputusan yang difikirkan wajar tanpa rasa bertanggungjawab dan beranggapan bahawa wang itu bukan wang dia," tegasnya lagi.

Ujar Anwar lagi, kekayaan ekonomi dan dana yang pesat mampu meningkatkan hasil zakat negeri seperti sistem pemerintahan yang diamalkan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz dalam membantu mengurangkan beban kemiskinan yang ditanggung rakyat.

"Pendekatan yang ingin saya sentuh, dana mesti menjana pertumbuhan. Negeri mesti kaya kalau tidak zakat akan kecil. Falsafah zakat yang dikupas oleh Sheikh Yusof al-Qardawi cukup jelas, kalau ekonomi tidak berkembang zakat kecil. Kalau pelaburan besar, ekonomi berkembang, pentadbiran juga cekap dan efisyen.

"Kita berbangga kita mewarisi satu sistem pentadbiran yang mampu memberikan khidmat yang cekap dan kita harap ianya akan dapat dipertingkatkan agar lebih cepat dan berkesan. Hanya dengan pelaburan dan menjana pertumbuhan pendapatan yang pesat maka hasil zakat akan bertambah," katanya.

Majlis Dialog Bajet Selangor 2012 merupakan anjuran Perbendaharaan Negeri Selangor dihadri seluruh kepimpinan kerajaan negeri termasuk barisan Exco dan Adun.

Sejak Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan Selangor pada Mac 2008, dasar 'Merakyatkan Ekonomi Selangor' diperkenalkan dalam memastikan segala usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri dinikmati dan dikembalikan kepada rakyat.

Kita Perlu Mempersuci Demokrasi, Bukan Keruhkannya- A Samad Said

Posted: 27 Jun 2011 03:36 AM PDT

Keadilan Daily

Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said hairan apabila  dipanggil memberi keterangan oleh polis hanya kerana membaca puisi yang menyeru kepada demokrasi yang lebih baik.

Sasterawan yang lebih mesra dengan panggilan  Pak Samad itu berkata demikian selesai memberi keterangan di Balai Polis Dang Wangi  berkaitan Perhimpunan Bersih, 9 Julai.

Beliau disoal siasat polis di bawah Akta Hasutan dan Akta Polis kerana hadir dan membacakan puisi pada Pelancaran Bersih 2.0 yang diadakan 19 Jun lalu.

Ketika ditemui pemberita, Pak Samad berkata, beliau hadir pada majlis itu bukan dengan niat menghasut, sebaliknya dengan tujuan yang murni untuk demokrasi di negara ini

"Bagi saya sendiri, saya pun merasa aneh juga mengapa hal ini harus berlaku. Dalam puisi itu adalah saranan-saranan yang saya fikir amat suci dan sepatutnya dihargai dan bukan dicurigai.

"Kita sebenarnya perlu mempersuci demokrasi dan bukan memperkeruhkannya atau mencemarinya,"  tegas Pak Samad.

Sambil menyatakan demikian, beliau menegaskan tetap akan turut serta menyertai perhimpunan Bersih 9 Julai ini, meskipun ditekan pihak berkuasa itu.

"Saya akan hadir Bersih nanti. Gerakan ini membantu menyuburkan suasana yang lebih bagus. Sepatutnya disokong, bukan dibantah," katanya.

Dalam pada itu, Pak Samad menyeru rakyat Malaysia tanpa mengira kaum supaya melihat perhimpunan Bersih bukan sesuatu yang memudaratkan.

"Saya tak mahu cakap soal bangsa, kita semua orang Malaysia.

"Tentunya dari satu pihak akan menghebohkan bahawa ini akan membahayakan. Jikalau itu alasannya sampai bila pun kita tak akan buat apa-apa.

"Orang itu pun harus memahami cita-cita kita juga. Orang mesti ada rasa bersedia untuk berkorban kepada sesuatu yang akan membela nasib mereka," kata Pak Samad.

Lawatan Rasmi: Najib, Muhyiddin Belanja RM25 Juta Sejak 2008

Posted: 27 Jun 2011 03:32 AM PDT

Malaysian Insider

Jabatan Perdana Menteri mendedahkan Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pasangan mereka telah menghabiskan RM25.1 juta bagi tujuan lawatan rasmi ke luar negara sejak 2008 hingga Jun tahun ini.

Dalam jawapan bertulis kepada Chua Tian Chang (PKR-Batu), daripada jumlah itu Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor menggunakan RM17,118,650.58 manakala Muhyiddin dan isterinya Puan Sri Norainee Abdul Rahman pula RM8,020,328.07.

Chua telah meminta perdana menteri agar menyenaraikan jumlah kos lawatan rasmi beliau dan timbalannya mengikut tarikh, lokasi dan tujuan dari 2008 hingga 2011.

Malah, beliau juga bertanya butiran perbelanjaan Rosmah sepanjang tempoh itu.

Najib, yang merupakan timbalan perdana menteri pada 2008, menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi pada April 2009.

Menurut respons Jabatan Perdana Menteri yang diperoleh hari ini, Najib dan Rosmah telah membelanjakan RM1.7 juta pada 2008, RM4.8 juta (2009), RM5.1 juta (2010) dan RM5.4 juta sehingga Jun tahun ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin dan Norainee telah membelanjakan RM2.7 juta pada 2008, RM609,185 (2009), RM1.38 juta (2010) dan RM3.27 juta sehingga Jun tahun ini.

"Jabatan Perdana Menteri tidak menyediakan sebarang peruntukan khas bagi perbelanjaan isteri perdana menteri. Jabatan hanya membiayai perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri," kata respons itu.

Soal Siasat A Samad Said, Intimidasi Polis Takutkan Rakyat- Peguam

Posted: 26 Jun 2011 10:00 PM PDT

Keadilan Daily

Tindakan polis memanggil Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said untuk memberi keterangan berhubung Himpunan Bersih 9 Julai ini, merupakan satu bentuk intimidasi dan bertujuan menakutkan rakyat.

Peguam yang mewakili beliau, Fadiah Nadwa Fitri berkata demikian mengulas tindakan polis menyoal siasat Pak Samad berhubung kehadirannya pada pelancaran Bersih 2.0, 19 Jun lalu.

Menurut Fadiah, pada majlis tersebut A Samad Said atau lebih mesra dengan panggilan pak samad antara lain menyampaikan ucapan dan puisi berjudul Unggun Bersih.

"Soal siasat ini tidak bersebab dan bukanlah sesuatu yang munasabah. Tiada apa kesalahan yang dilakukan pak Samad selain daripada menyokong gerakan untuk sistem pilihan raya yang telus dan adil"

"Ini jelas menunjukkan polis telah menyalah gunakan kuasa untuk mengekang gerakan ini dengan taktik berniat jahat dan intimidasi," jelas Fadiah kepada Keadilandaily.com.

Fadiah yang mewakili pertubuhan Lawyers For Liberty juga berkata,  beliau  kesal kerana banyak tangkapan dilakukan polis ke atas orang awam kerana memakai T Shirt Bersih, yang bukan merupakan satu kesalahan jenayah.

"Ianya sama seperti memakai baju kuning. Adakah ianya juga menjadi satu kesalahan? Mereka bukannya mengancam keselamatan dan membuat huru-hara," ujar beliau.

A Samad Said  akan hadir di ibu pejabat Polis Daerah Dang Wangi, pada jam 2.30 petang ini untuk memberi keterangan.

Turut dipanggil Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) Datuk Ambiga Sreenevasan yang diwakili oleh peguamnya, Pura Valen.

Why The Bersih March Must Go On Despite The Intimidation

Posted: 26 Jun 2011 09:47 PM PDT

Malaysia Chronicle

Bersih 2.0 never had a political undertone. The first march in 2007 was a gathering of 50,000 like-minded people who were yearning for a change in the way the election process was conducted. They were concerned citizens, voicing their reservations at irregularities clearly allowed for by the Election Commission. This was a stand for fair and free elections, to make sure that every vote was accounted for and not merely used to further the political ambitions of a few.

Bersih 1.0 was a success, in that it gave everyday Malaysians a platform from which to take part in nation building.

The second installation of Bersih this July 9 will gather even more like minded people with various NGOs and political parties already committing numbers to the march. The opposition has taken to heart this march, encouraging their members to be part of history whilst the BN federal government has been quick to condemn and demonise the march.

It was the BN government and their supporters especially Perkasa who slapped on Bersih their political undertones even to the extent of painting the Bersih’s Walk for Democracy a move to topple the government. Ibrahim Ali added a racist tune to the whole matter by telling the Chinese to stay home and stock up on food, or risk a reprisal of the ethnic cleansing that took place on May 13, 1969.

Both Prime Minister Najib Razak and his deputy Muhyiddin Yassin have called the Bersih march a threat to national security but they remained silent on the other two rallies – Perkasa’s and UMNO Youth’s. Both are marching on the same day but not together with Bersih, and Perkasa has already made known its intention to stop Bersih.

What a mockery then for the PM and DPM to paint a civil movement a security threat while they ignore two other politically-motivated bodies planning counter-marches to the Bersih’s.

Good thing Big Bird is not in town

Meanwhile, police are already arresting anyone who happens to be wearing a yellow shirt (good thing Big Bird is not in town or it would have been nabbed too!). Police roadblocks are already in place to check the movements of Bersih symphatizers on their way to roadshows across the nation. Yes, the police are busy rounding up Bersih marchers while thieves, rapists and acid throwers are still at large in the country.

Pro-UMNO NGOs and even people affliated with MATTA have come out to issue statements that the Bersih march would be bad for business and scare away tourists from visiting our fair country. A day's march does more damage than RM1.8 million spent on setting up 6 Facebook pages by the Tourism Ministry? A day's march does more damage to business in Kuala Lumpur than spending billions on submarines that have trouble diving?

With all that going against it, none of the Bersih detractors are really saying anything about the real reasons for the march. No-one is commenting on the 8 points Bersih is marching for. Not one of the critics, whether it is UMNO, Perkasa, Najib, Muhyiddin, Ibrahim Ali or Khairy Jamaluddin have brought to the table what they dislike about any of these 8 points that Bersih is handing over in the form of a memorandum to the Yang Di-Pertuan Agong come July 9th.

And this is why Bersih is important. It is a march to uphold civil liberties. A march initiated by the people, organised by the people and participated by everyday Malaysians. It is a march by Malaysians to ensure a better and more matured election process.

It is only logical that when a system is broken, the system needs to be fixed. The people of Malaysia know the whole election process, the system is broken and it needs to be fixed. So what is wrong for like-minded people to march and present their ideas?

Too many ignored and broken promises

If the Election Commission counters and says that it has provided avenues for Bersih to hold dialogue in a closed setting, then the question to ask is – this has been done before, the dialogue over long ago and yet, what changes have we seen?

Case in hand – Point 3 of Bersih’s 8 demands: The use of indelible ink. This suggestion was brought forward to the EC in March 2007. It is now 2011, and the EC has the gall to say the use of indelible ink requires a change to the Federal Constitution! Since when did putting ink on someone’s finger require amendments to the Federal Consitution?

And even if there is a grain of truth to this, then amend the Constitution – the parliamentarians should debate this and vote on it and decide once and for all the necessity for the use of indelible ink. The thing is, will such a motion be allowed to get past the Speaker of the Parliament. Now, you know why citizens must come out to the streets and gather peacefully on July 9. BN lawmakers do not respect their wishes.

How hard is really to listen to the people and make their wishes a reality? For the duration that the UMNO-BN government has held two thirds majority in Parliament, the Federal Constitution has seen no less than 650 amendments. How much harm can one more amendment have when the current Federal Constitution is a shadow of its original, due to the devices of the UMNO-BN government.

Malaysians must reclaim their own rights

The Bersih march is not partisan, nor does it have a political agenda. No doubt, it is supported by the Pakatan Rakyat who have much to gain from a cleanup of the system. But if Pakatan opposed and refused to send their members, Bersih would still go on. Ambiga would still chair the committeee and exhort Malaysians to stand for their rights.

Malaysians must understand and not listen to either BN or even Pakatan. The quality of their lives is in their own hands. And until they realise this and reclaim their rights, no one can help them – they are at the mercy of the BN. But this country is their country, they are the boss and BN, Pakatan and all the others are merely elected flunkeys.

It is the people who get to choose who they want to represent them and not be forced to accept whoever is selected for them. And this is why they must turn up on July 9 and once and for all, force out that piece of dirt suffocating the entire country and their lives.

Bersih is a march that lives within the spirit of civil liberties. It allows the common citizen to come together and voice their views. It allows Malaysians to stand as one for a noble cause and for this Malaysians should not be afraid of their government.

‘People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.’

Bersih 2.0: Sasterawan Negara Samad Said Dipanggil Polis

Posted: 26 Jun 2011 08:46 PM PDT

Malaysian Insider

Sasterawan Negara Datuk A Samad Said turut dipanggil polis untuk diambil percakapan berhubung Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.

The Malaysian Insider difahamkan polis mahu bertemu dengan beliau berhubung ucapannya pada majlis pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di ibu negara pada 19 Jun lalu.

Pada majlis tersebut beliau antara lain menyampaikan ucapan dan puisi berjudul "Unggun Bersih".

Dalam akaun Twitternya lewat malam tadi juga dihantar mesej merujuk kepada puisinya itu dan blognya di bawah alamat "Hujan Pagi http://samadsaid.wordpress.com/2011/06/26/unggun-bersih/".

Ia seterusnya membawa pengunjung kepada teks ucapan ringkas beliau.

Beberapa pengunjung laman mikro Twitter juga mengulas mengenai perkara tersebut malam tadi.

Peguam dan anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR Latheefa Koya dalam mesej menerusi akaun Twitternya berkata, Samad dan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) Datuk Ambiga Sreenevasan akan disoal siasat oleh polis hari ini.

Mereka dijangka akan hadir di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi di sini, petang ini.

Minggu lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata polis tidak akan memberi permit bagi Himpunan Bersih 2.0 dan dua perhimpunan balas yang akan diadakan pada hari yang sama, anjuran Perkasa dan Pemuda Umno.

"Sasterawan Negara Malaysia berusia 76 tahun, A Samad Said dan pemenang terbaru anugerah International Women of Courage Ambiga akan disoal siasat oleh polis (berkaitan Bersih 2.0) esok (hari ini)," kata beliau dalam mesej Twitternya.

Naib Presiden PKR N Surendran pula mengemukakan persoalan mengapa Sasterawan Negara itu perlu dipanggil polis.

"Apa salah Pak Samad Said, diheret ke balai polis esok (hari ini)? Kerana membaca puisi di majlis Bersih!," kata beliau dalam mesej Twitternya.

Berdasarkan teks ucapan yang diperoleh dari blog Samad, beliau antara lain menyentuh bahawa "murbawan Malaysia tidak senang dengan apa yang sedang berlaku di negara ini."

"Kita menghantar pesanan yang sangat waras. Demokrasi perlu murni dan terus dimurnikan," kata beliau.

Beliau seterusnya berkata, "kenapa kita tidak boleh memperbaik situasi?"

"Kenapa kita harus membiarkan demokrasi diperkuda oleh segelintir kuasawan yang tampaknya bermaharajalela?

"Telah lama kita tidak senang dengan aliran demokrasi yang diperkuda ini. Telah lama kita inginkan demokrasi yang bersih, bergerak atas landas yang murni," kata Samad lagi.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jadikan SpongeBob sebagai Maskot BERSIH 2.0

Posted: 26 Jun 2011 11:21 PM PDTDisarankan penganjur Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 nanti menjadikan watak kartun popular SpongeBob yang berwarna Kuning sebagai Maskot BERSIH. Janganlah pula kartun SpongeBob kena Gam pula semacam mana lagu Seloka Cak Kun Cak nyanyian Tan Sri SM Salim dan M Nasir. Ingat, SpongeBob bukan Bob Lokman.

Jangan pula nanti polis rampas semua patung SpongeBob dari budak-budak atas alasan mengancam keselamatan negara. Oh , Malaysia ku !

*************
SpongeBob SquarePants

SpongeBob SquarePants merupakan siri kartun animasi yang paling popular di Nickelodeon. Pada awalnya siri kartun ini ditayangkan pada tahun 1999 di Amerika Syarikat dan dicipta oleh Stephen Hillenburg, seorang animator dan ahli biologi marin, dan diterbit oleh syarikat beliau, United Plankton Pictures Inc.

Kelucuan-kelucuan dalam cerita siri ini bersumber dari perilaku seharian Spongebob yang polos, optimis, selalu ceria, dan memiliki prasangka baik terhadap siapapun.

Terkadang perilaku ini membawa bencana, dimanfaatkan, atau terjadi salah faham tatkala dipadu dengan sifat-sifat makhluk lain.

Tarikan meluas SpongeBob ialah salah satu daripada banyak siri kartun yang direka untuk menarik penonton dewasa dan kanak-kanak. ini mungkin banyak berkaitan dengan gambaran kehidupan dan keadaan dalam air yang aneh, dan penggunaan situasi, sentuhan dan istilah yang sukar difahami penonton yang lebih muda. Terdapat juga senario ironis rumit yang memerlukan perhatian teliti.

http://ms.wikipedia.org/wiki/SpongeBob_SquarePants

Pengerusi SPR tahu tak fungsi Biometrik, PANDAI?

Posted: 26 Jun 2011 09:37 PM PDTPengerusi SPR yang bijaksana kata nak guna sistem biometrik dalam pilihanraya. Kegunaan sistem biometrik ini untuk mengelakkan orang lain menggunakan Mykad orang lain. Hello Pengerusi SPR yang bijaksana, kalau Mykad tak ada, Lesen Memandu, Resit JPN.KP9 boleh guna tak sistem ni? Kalau Mykad rosak pula macamana? Berapa juta ringgit diperlukan untuk letak mesin pengimbas biometrik di setiap tempat mengundi? Kalau elektrik terputus macamana , nak bekalkan generator ke semua tempat mengundi?

Kalau dulu Dakwat Kekal dah beli, dibazirkan , tak jadi pakai semasa pilihanraya. Kali ini mungkin Mesin Pengimbas dan Generator pula akan dibazirkan.

BIJAK, BIJAK, MEMANG BIJAK PENGERUSI SPR KITA !

SPR cadang guna sistem biometrik pada pilihan raya umum akan datang
Berita Harian 20 Jun 2011

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bercadang menggunakan sistem biometrik yang membolehkan proses pengesahan pengundi dilakukan secara elektronik, pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, SPR akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menggunakan sistem tersebut yang kini diguna pakai terhadap warga asing.

Abdul Aziz berkata, melalui penggunaan sistem biometrik, sebelum kertas undi dikeluarkan, langkah pertama yang akan dilakukan ialah membuat pengesahan terhadap kad pengenalan untuk membuktikan ia dokumen asli.

"Kemudian, pemegang kad pengenalan itu perlu meletakkan jarinya di situ, dan maklumat yang keluar pada skrin sama dengan kad pengenalan yang dibawa," katanya.

http://www.bharian.com.my/articles/SPRcadanggunasistembiometrikpadapilihanrayaumumakandatang/Article/

Q: Apakah dokumen yang perlu di bawa untuk membuang undi?

A: Dokumen yang diperlukan ialah sama ada kad pengenalan My Kad, KPT dan Kad Pengenalan Plastik Biru. Selain itu pemilih juga boleh mengemukakan Resit JPN.KP 9 atau Resit JPN.KP11 yang disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara. Dokumen-dokumen lain yang boleh digunakan sebagai bukti pengenalan diri ialah :
• Pasport Malaysia Terhad
• Pasport Malaysia
• Lesen Memandu yang bergambar
• Kad kuasa yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan yang mengandungi nama, nombor dan gambar pemegangnya.

http://ears.kpkk.gov.my/mengundi.php

Tentera guna kimia 10 kali kuat untuk cegah rusuhan

Posted: 26 Jun 2011 08:29 PM PDTPihak tentera dikatakan mempunyai sejenis bahan kimia yang 10 kali ganda lebih kuat dari gas CS untuk mencegah rusuhan semasa untuk menyuraikan perhimpunan. Adakah ATM mempunyai bahan kimia tersebut dan akan digunakan pada Perhimpunan BERSIH 9 Julai 2011? Apa pula bahan kimia yang digunakan oleh FRU dalam Water Canon dan Gas Pemedih Mata mereka?

Adakah Perhimpunan BERSIH nanti akan menjadi medan bahan uji oleh saintis-saintis yang mencipta bahan kimia ini? PENYERANG ASID YANG MENYERANG ORANG AWAM DI KUALA LUMPUR DAH DAPAT TANGKAP?

Jahat sangat ke peserta Perhimpunan BERSIH ni macam Perasuah, Kaki Judi, Kaki Betina, Perompak, Pengedar Dadah, Perogol, Pembunuh Bersiri, Penyerang Asid?

BERSIH: ATM SEDIA BANTU POLIS

KUALA LUMPUR 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedia menggerakkan anggotanya di sekitar ibu kota bagi mengawal ketenteraman awam pada perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Kedua (Bersih 2) yang dijadualkan pada 9 Julai ini.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0618&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_09.htm

ARMY STOCKPILES ANTI-RIOT CHEMICALS

BRITISH army chiefs are stockpiling a chemical 10 times more potent than CS gas to use in riots, The Independent has discovered.

The revelation that CR might be used fired from a water cannon to disperse crowds in the UK has disturbed civil rights campaigners.

The chemical is more volatile than CS and it causes sore eyes and breathing difficulties. Although its effects are not thought to be lasting, it causes extreme discomfort.

Officials disclosed that they had CR in their stocks as part of Britain's declaration under the Chemical Weapons Convention, which has not been published despite an earlier pledge to do so.

They would not say, though, how long they had held the chemical, where it was kept or in what circumstances it would be used. Nor would they say whether the government also had stores of water cannon from which to fire it into crowds.

The police have said they do not keep CR, so it seems it would only be used in circumstances where the army was called in to support them against rioters.

CR, the full name of which is Dibenz-1:4-Oxazepine, has not been used in the British Isles before although scientists at the Porton Down defence research centre in Wiltshire are known to have experimented with it about 20 years ago.

Harry Cohen, the Labour MP for Leyton and Wanstead, plans to table a series of parliamentary questions to find out more about the stockpile.

"Why is it that the Ministry of Defence has a greater variety of riot control agents than the civil police? I shall be demanding some answers," he said.

The civil rights group Liberty is also angered by the disclosure. It already campaigns against CS, saying there has been no consultation or parliamentary scrutiny of its use.

Guidelines laid down by the Association of Chief Police Officers suggest CS should only be used by individual officers under attack, the group says.

John Wadham, Liberty's director, said neither CS nor CR should be used to control crowds. "We see it as part of a move towards policing by coercion rather than by consent," he said.

It does not seem that the stocks are destined for Northern Ireland. The Royal Ulster Constabulary, under whose umbrella the army acts in the province, said yesterday that it preferred plastic bullets.

"They are a much preferred means of riot control in any circumstances. Water cannons and CS gas are indiscriminate while plastic baton rounds can be directed at a particular rioter," a spokesman said.

Officials from the Department of Trade and Industry and Ministry of Defence would not say how much CS was held, where it was held or what plans there were for using it.

Although the Conservatives promised to publish the Government's submission under the Chemical Weapons Convention, which includes riot control agents, it has only released the parts relating to old stocks and ongoing defensive research.

http://www.independent.co.uk/news/army-stockpiles-antiriot-chemicals-1145283.html

Baju BERSIH tak boleh masuk masjid, pakai Baju JUDI

Posted: 26 Jun 2011 07:36 PM PDTNampaknya semakin kelam kabut Islam di Malaysia ini. Pakai Baju BERSIH tak boleh solat di masjid. Pakailah Baju Iklan ARAK ke, Baju Ikan JUDI ke. Bukan ke banyak Baju Iklan ARAK dan JUDI yang secara sedar atau tak sedar orang bawa solat di Masjid. Bawa sekali Utusan Malaysia boleh tengok keputusan JUDI dalam MASJID !

***********
Dihalau keluar masjid kerana pakai baju Bersih

KUALA LUMPUR, 27 Jun: Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar berasa kesal dengan sikap angkuh salah seorang ahli jawatankuasa Masjid Bandaraya, Likas, yang menghalau seorang pemuda daripada menunaikan solat di masjid itu semata-mata kerana memakai baju Bersih.

Blog Pemuda PAS Sepanggar melaporkan kejadian yang berlaku di masjid tersebut kelmarin dapat dilihat oleh seluruh ahli kariah yang turut sama bersolat di masjid tersebut.

Pemuda yang tidak mahu namanya dikenali itu, sememangnya sering bersolat di masjid tersebut telah dihalau keluar dari masjid ketika selesai bersolat Maghrib.

Selain menghalau pemuda tersebut, AJK masjid tersebut telah mengeluarkan kata-kata kesat dengan MENUDUH PEMUDA TERSEBUT SEBAGAI MUNAFIK.

Tidak cukup dengan kata-kata kesat, beliau turut menolak pemuda tersebut dengan kasar.

Situasi yang memalukan itu akhirnya dileraikan oleh salah seorang ahli kariah yang masuk campur.

Ahli kariah itu dengan nada yang tegas telah menegur AJK masjid tersebut kerana sikapnya yang memalukan itu.

Beliau membela pemuda tadi, dan memarahi AJK masjid tersebut kerana menghalau anak muda dari bersolat semata-mata kerana mamakai baju Bersih.

Justeru, Dewan Pemuda PAS kawasan Sepangar melihat perkara itu sepatutnya tidak berlaku.

Sehubungan itu, DPP Sepangar menggesa agar Jawatankuasa Masjid Bandaraya segera mengambil tindakan terhadap AJK masjid tersebut di atas sikapnya yang merosakan imej Masjid Bandaraya yang sememangnya terkenal di kalangan para pengunjung dan pelancong.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4011-dihalau-keluar-masjid-kerana-pakai-baju-bersih

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Mr and Mrs Najib’s travels cost RM17 mil

Posted: 27 Jun 2011 02:12 AM PDT

KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak and his wife Rosmah Mansor spent slightly more than RM17million of taxpayers' money on travels from 2008 to June this year. The figures were released by the Prime Minister's Department in Parliament today in reply to a question from PKR Batu MP Tian Chua. Najib and Rosmah's travels [...]

李文材:纳吉承认国阵滥用政府机构,李文材吁勿偏袒打压709集会

Posted: 26 Jun 2011 09:00 PM PDT

(怡保27日讯)首相纳吉于日前在巫统士拉央区部代表大会致开幕词时亲口承认,国阵领导在暗地里与警方政治部和特别事务局(JASA)打关系和写报告一事。 『纳吉:我知道有些人在大选要来到时,与警方政治部和特别事务局(JASA)官员打好关系,期望他们会写一份好报告。』 人民公正党最高理事李文材医生认为,这再次印证国阵长期滥用政府机构,导致多个国家机构包括执法单位的警察部队,成为国阵不折不扣的政治迫害工具,被利用以打压敌对阵营和异议人士。李氏表示,目前国阵就『净选盟709大集会』已经启动各执法单位以镇压民众,在大集会进入倒数的时段,必定进行更多的挑畔行为,以混乱的藉口逮捕敌对阵营人士。 “国家机构如警察部队已经拐离保卫平民性命财产的使命,相反地助长国阵巫统的压迫和威吓文化,为了捍卫国阵的利益而建立蛮横的警察国。” 李文材医生也是务边区国会议员兼人民公正党霹雳州署理主席,他表示,国人必须紧记国阵在霹雳州抢夺民联政权时,同样的多次操控警察部队,包括在507州议会出动数百名警察包围及控制州议会,以不民主的的方式夺取民联的霹雳州政权。 “如今国阵同样感受到全国和全球吹起民心求变和改革的局势,首相纳吉就曾经表态,不惜以粉身碎骨来捍卫布城政权,这表示国阵必定滥用更多的政府单位,包括司法、喉舌媒体和选举委员会等,阻止中央政权转手的可能。” “另外,在国家治安每况愈下的时刻,我们必须重新检讨警察政治部队过于庞大,以及成为国阵专有『情报员』的问题,相反地必须加强其他部门如刑事调查、商业罪案、肃毒等人力调配。” 他认为,这就是国阵53年一党独大执政的局面,导致诸多官员党政不分,盲目的遵从国阵的喝令,所以我们务必要解放国家政府机构,让它们回归其不偏不倚及独立操作的精神面貌。

勇于行使宪赋权利表达诉求,公正党吁踊跃参与净选盟游行

Posted: 26 Jun 2011 08:54 PM PDT

人民公正党霹雳社会关系局呼吁公众,踊跃参与由干净与公平选举联盟(简称"净选盟")所主办的"709民主之行"游行,共同以双脚表达人民对于自由与公平选举的想望和诉求。 有关集会将于7月9日(六),下午2时举行。出席者将分别由吉隆坡崇光(Sogo)百货公司、甘榜巴鲁回教堂、吉隆坡市政厅三个集合地点,同时游行至国家皇宫向最高元首提呈选举改革备忘录。民联三党最高领袖,即安华、林吉祥和哈迪阿旺均铁定出席上述集会。 社关局主席郑立慷今日强调,和平集会的自由是世界人权宣言和马来西亚联邦宪法所保障的基本权利。因此,人民参与民主之行绝对是合法且合理的。郑氏也抨击马华扬言援引党章对付参与709民主之行的党员。 "马华的做法不仅剥夺党员的集会自由和权利,同时否定他们的自主性和思考与判断能力。马华自称民主政党,却提出这类反民主论调,实为民主之耻!" 郑立慷也是人民公正党最高理事,他炮轰有心人士尝试将净选盟的和平集会妖魔化,通过制造白色恐怖让人民止步于有关游行。根据英文《星报》的一项网上民调成绩,高达131万2917亦即99%的网民投票支持净选盟游行。因此,他坚信人民有足够的智慧明辨是非。 郑立慷呼吁人民勇于行使我国联邦宪法第十条所赋予人民的集会自由权利,一起身体力行捍卫民主并为更美好的马来西亚出一份绵力。另外,他也促请警方与主办当局合作维持交通秩序,以确保游行得以顺利进行。 净选盟由62个非政府组织所组成,向来积极在马来西亚推动选举改革。该联盟所提出的八项诉求包括全面清理选民登记册、使用不褪色墨汁、改善邮寄选票制度、至少21天的竞选期、自由和公平地使用媒体、强化公共机制、杜绝贪污滥权以及杜绝肮脏政治。 人民公正党目前正积极动员各地党员及支持者一同出席有关游行。霹雳州社关局将负责安排行程并带队由霹雳州出发前往参与,欢迎公众人士踊跃随行参与,惟交通自费。任何询问或报名,欢迎联络负责人黄诗情(012-5322152)。

Unggun Bersih

Posted: 26 Jun 2011 08:17 PM PDT

Oleh A. Samad Said Semakin lara kita didera bara— kita laungkan juga pesan merdeka: Demokrasi sebenderang mentari sehasrat hajat semurni harga diri. Lama resah kita—demokrasi luka; lama duka kita—demokrasi lara. Demokrasi yang angkuh, kita cemuhi; suara bebas yang utuh, kita idami! Dua abad lalu Sam Adams berseru: (di Boston dijirus teh ke laut biru): Tak [...]

李文材:联邦政府陷财政危机,国阵胜选必涨油价

Posted: 26 Jun 2011 08:13 PM PDT

(怡保26日讯)务边区国会议员李文材医生表示,目前国阵所掌权的联邦政府陷入史无前例财政危机,多种物品和燃料包括白糖和柴油津贴陆续被取消,造成国内百物涨价民不聊生。 李氏大胆预言,一旦国阵在第十三届全国大选中胜选,国内汽油价格肯定会继续调涨;另外国阵也必定继续主张津贴更多朋党财团包括独立发电厂,让人民的生活雪上加霜。 他反驳能源、绿色科技和水务部长拿督陈华贵公开支持及为独立发电厂辩护的言论,他认为这显示国阵没有诚意以行动保障人民的权益,反而继续让独立发电厂成为背后最大的受惠者,轻而易举地谋取暴利。 他是在日前出席霹雳州宜力区部所举办的《拯救大马,改朝换代》讲座会后发表文告表示。该座谈会成功吸引逾两千人的热烈响应,演讲嘉宾包括国会反对党领袖安华、人民公正党霹雳州主席马努蒂博士、武吉干当区国会议员尼查、桂和园区州议员黄家和、宜力区部主席蒙亚九以及回教党前宜力国会选区候选人莫哈末诺等民联领袖。 李文材也是人民公正党霹雳州署理主席兼全国最高理事,李氏表示,这门让朋党”包赚钱”的生意只有在国阵的管理下才会发生,然而人民及后代却必须付上惨重的代价,为国阵的大财团以及朋党买单。 “联邦政府制定国能必须使用和承担所有发电厂生产的电流,包括50%过剩的电流;同时也制定国油必须以低于国际市价,出售天然气给独立发电厂。” 他表示,根据首相署表现管理及传递单位(PEMANDU)分析,贪污舞弊导致联邦政府每年面对至少马币280亿的经济亏损,相比用于人民身上的津贴,包括汽油、柴油、天然气、白糖等物品根本微不足道。 他吁请人民必须把握来届大选的关键机会,确保国阵和朋党的经济垄断以及贪污滥权作风在这篇国土上永远消失,让人民决定自己未来的生活可以过得更好。

李文材:拿督T获”优待轻判”,侵蚀司法制度执法单位不独立

Posted: 26 Jun 2011 08:05 PM PDT

(怡保25日讯)针对拿督T三人帮因公开播放性爱影片而被判罚款5500令吉,人民公正党霹雳州署理主席李文材医生形容,这是拿督T三人帮特别的”优待轻判”,这项判决已经侵蚀我国的司法制度和摧残人民对执法单位的信心。 另外他也认为,首相纳吉必须立刻革除阿都拉欣任职的橡胶业小园主发展局(Risda)主席职位;而且拿督T三人帮也有勒索和威胁罪之嫌,他们曾以此片公开勒索和威胁安华及旺阿兹莎,警方不能够无视这项严重的刑事案。 “显然的法庭的判决并不是该审讯的重点,然而在法庭内公开播放性片才是背后的目的,国阵动用所有机关用尽卑鄙的手段以污蔑安华的名誉。” 他认为,这样的判决只会严重误导民众参与攻击民联领袖就能获得特别眷顾,就如拿督T三人帮以『爱国名义』做法,让更多人误以为可以有恃无恐地做坏事。 也是务边区国会议员李文材医生表示,安华及其家人从1998年至今饱受执政者的围攻,最近更是首个国会反对党领袖被禁足国会长达6个月,这种种做法显示执政者深受安华和其领导民联所给予的压力。 “我国独立53年以来,每逢全国大选的莅临必定惯例地发生造谣和捏造者的危言,而反对党领袖必定饱受污蔑性的攻击,让国阵可以在选举中过关。” 他表示,爱国是应该奋力挽回国家的司法制度和执政单位独立性,免于沦为执政者玩弄政治伎俩的工具,所以国人务必以手中选票掀起全民改朝换代的局面。

Negara Demokrasi Jamin Hak Berhimpun Secara Aman-Senator Pattani

Posted: 25 Jun 2011 08:17 PM PDT

Dari TV Selangor Senator Dewan Negara Thailand bagi daerah Pattani, Dr Worawit Baru @ Ahmad Idris menyifatkan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini sebagai satu kempen penting dan tidak perlu dihalang kerana ia biasa berlangsung di mana-mana negara yang mengamalkan demokrasi. Menurut beliau tuntutan terhadap pilihan raya yang adil dan bersih merupakan tuntutan semua warganegara. [...]

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


KEADILAN Ranau terima 226 anggota baru

Posted: 27 Jun 2011 04:11 AM PDT

Jonathan bertopi merah menerima borang keanggotaan baru KEADILAN Ranau

RANAU : KEADILAN Ranau terus kukuh dengan penyertaan 201 ahli baru yang terdiri daripada bekas ahli komponen Barisan Nasional Sabah dan penduduk Kampung Nalapak dalam Parlimen Ranau.

Ketua Cabang KEADILAN Ranau, Jonathan Yasin berkata, penyertaan itu membuktikan parti itu terus mendapat sokongan rakyat termasuk di luar bandar.

"Penyertaan 201 anggota baru itu kita terima pada 25 Jun lalu di mana seminggu sebelumnya kita turut menerima 25 anggota baru menyertai Cabang ini," katanya ketika dihubungi hari ini.

Sementara itu, KEADILAN Cabang sama akan mengadakan gotong royong untuk membaiki jalan Ke Kampung Kinaundusan bermula 8 pagi pada 9 Julai ini.

"Kita sudah pun memesan sebanyak 30 baju Bersih untuk dipakai semasa mengadakan gotong royong itu pagi itu.

"Oleh itu, KEADILAN Ranau mengalu-alukan penyertaan aktivis rakyat, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), pimpinan masyarakat setempat untuk menyertai gotong royong ini," katanya.

Menurutnya, walaupun tidak menyertai Bersih di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini, gotong royong 'Bersih' di kampung itu sebagai simbolik sokongan kepada himpunan aman anjuran Gabungan pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) itu.

"Bagi KEADILAN Ranau, gotong royong membaiki jalan rosak di simpang masuk ke jalan Kampung Kinaundusan, Kundasang (selepas Resort Zen Garden) pada 9 Julai ini membuktikan sokongan kami kepada hasrat yang terkandung dalam Himpunan Aman Bersih itu," katanya.

Keterangan lanjut mengenai program itu boleh menghubungi Anwar Leef Malandi (0198407014), Yasis @ francis Bangkilan (0198007872), Kaibi Laiman (0135578062) dan Mahat Saidin (0148733107).

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Soalan Jawab Lisan 16 Jun 2011

Posted: 27 Jun 2011 04:29 AM PDT

Minta Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menyatakan :-

a) Apakah cadangan melarang pembelian gula bersubsidi kepada semua pihak termasuk kecil dan sederhana telah dilaksanakan ; dan
b) Berapakah jumlah gula yang diimport oleh pengilang makanan dan minuman pada tahun 2010 melalui permit (AP).

Jawapan:

Kementerian menjelaskan penstrukturan semula pemberian subsidi gula kepada industri makanan dan minuman berskala besar secara berperingkat-peringkat telah dilaksanakan kepada 13 syarikat pada 1 januari 2011 bagi mengurangkan tanggungan bebanan Kerajaan. Langkah ini adalah wajar bagi memastikan peruntukan yang disediakan mencukupi untuk menampung subsidi gula kepada pengguna domestik selain melaksanakan liberalisasi subsidi gula secara berperingkat.

Selaras dengan hasrat kerajaan untuk liberalisasi subsidi, kerajaan telah memutuskan untuk mengecualikan 13 syarikat makanan dan minuman berskala besar yang purata penggunaan gula melebihi 500 metrik tan sebulan daripada membeli gula bersubsidi. Perlaksanaan pengecualian pembelian gula oleh industri akan memberikan penjimatan kepada kerajaan sebanyak RM128 juta setahun.

Cadangan pengecualian pembelian gula bersubsidi kepada semua pihak industri termasuk kecil dan sederhana akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat supaya tidak membebankan pihak industri dan pengguna akibat peningkatan harga produk akhir.

Pada tahun 2009, KPDNKK telah melaksanakan larangan pembelian gula bersubsidi oleh syarikat yang menghasilkan produk untuk dieksport. Bagi tujuan tersbut, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bersetuju membenarkan pembukaan permit import (AP) gula kepada pengilang makanan dan minuman mulai tahun 2010.

Walaubagaimanapun, tidaka permohonan mendapatkan permit import diterima pada tahun 2010. bagi tahun 2011, dua syarikat telah diluluskan permit import (AP) gula iaitu

1. Malaysia Milk Sdn Bhd (300 metrik tan setahun)
2. Able Dairies Sdn Bhd (10,000 metrik tan setahun)

Soalan Jawab Lisan 14 Jun 2011

Posted: 27 Jun 2011 03:55 AM PDT

Minta Menteri Kerja Raya menyatakan :-

a) Tindakan mengatasi keretakan di bahagian pier head yang menyokong jambatan sepanjang 1.7km. Projek Jalan Lingkaran tengah 2, Pakej II (MRR2) yang telah diperbaiki pada tahun 2006 dan sekali lagi pada 2008; dan
b) Adakah kegagalan 3 tendon CFRP berpunca dari kelemahan dalam kerja kejuruteraan reka bentuk dan kerja binaan.

Jawapan :

Kementerian Kerja Raya melalui jawapan bertulisnya mengesahkan pada bulan Ogos 2008 telah mengesahkan kerosakan yang berlaku di rasuk silang jejambat di pier 28, Jalan Lingkaran tengah 2 (MRR2) di Kepong. Dalam pada itu kementerian juga berpendapat ia berpunca dari tindak balas kimia disebabkan oleh pemilihan tendon pra tegasan yang tidak bersesuaian dengan iklim persekitaran iaitu dari jenis Carbon Fibre Reinforced Polymer (CFRP).

Sehubungan dengan itu, JKR telah memutusakan untuk mengantikan tendon dari jenis CFRP tersebut kepada tendon pra tegasan dari jenis keluli. Kerja-kerja pembaikan di pier 28 itu telah dimulakan pada 5 November 2009 dan siap pada 12 Disember 2010. Kos kerja-kerja pembaikan tersebut termasuk pemasangan rangka pengikat dan jaring keselamatan di tiang-tiang jejambat lain ialah sebanyak RM3 juta dan ia dilaksanakan oleh syarikat Bridgex Sdn Bhd. Manakala tender untuk mengantikan tendon bagi baki 25 tiang jejambat yang lain telah ditawarkan kepada syarikat yang berkelayakan dan kini sedang dalam peringkat penilaian harga oleh JKR.

Anggaran kos pembaikan ini ialah sebanyak RM45 juta dan dijangka siap dalam tempoh 30 bulan, perlaksanaan projek pembaikan ini akan dimulakan selewat-lewatnya pada bulan September 2011.

Dalam pada itu Kementerian Kerja Raya juga telah memfailkan kes tuntutan ganti rugi membaiki keseluruhan kerosakan jejambat MRR2 ini terhadap kontraktor utama di Mahkamah tinggi. Sehubungan itu, punca keretakan sebenar jejambat MRR2 di kepong ini tidak dapat diberikan kerana ia dianggap sebagai subjudice, walaubagaimanapun kementerian ini telah mengambil langkah proaktif untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan jejambat berkenaan terlebih dahului tanpa perlu menunggu keputusan kes dari mahkamah. Ini bagi memastikan tehap keselamatan pengguna sentiasa diberikan keutamaan berbanding tuntutan kerugian kos yang masih lagi dalam status pengurusan kes oleh pihak mahkamah.

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


AMK BUKIT GANTANG BERI KOMITMEN PENUH UNTUK PERHIMPUNAN BERSIH 2.0

Posted: 26 Jun 2011 07:42 PM PDT


Fakta :
Perhimpunan Bersih 2.0 Pada 9 Julai 2011 (Sabtu), Jam 2 Petang Di Kuala Lumpur
(Lokasi : Masjid Kg. Baru, Sogo & Bangunan DBKL).
Aman Dan Tanpa Senjata.

Tuntutan Bersih 2.0 :
BERSIH kan Senarai Undi (Daftar Pemilih)
Reformasikan Undi Pos
Gunakan Dakwat Kekal
Akses Media Yang Bebas & Adil
Tempoh Berkempen Minima 21 Hari
Kukuhkan Institusi Awam
Hentikan Rasuah
Hentikan Politik Kotor
Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 :
Dipengerusikan Oleh Dato Ambiga Sreenavasaan (Mantan Presiden Majlis Peguam Malaysia). Anggotanya Adalah Daripada Kalangan Pimpinan Dan Aktivis NGO's.

Kedudukan Parti-Parti Politik :
Adalah Sebagai Entiti Yang Bergabung Di Dalam Bersih 2.0 Dengan Aspirasi Bersama Iaitu Menuntut Satu Sistem Dan Perjalanan Pilihan Raya Yang Bersih & Adil Untuk Malaysia.
Jangkaan/ Unjuran :
Kita menjangkakan pelbagai kaum akan muncul, pelbagai ideologi dan kepercayaan akan berhimpun untuk menyatakan pandangan mereka khususnya dalam mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia untuk mereformasikan pilihan raya.
Oleh itu bagi melancarkan perhimpunan ini, kita mengeluarkan satu garis panduan yang diharapkan dapat membantu semua pihak dalam memastikan perhimpunan ini dapat berjalan dengan lancar, aman dan tanpa sebarang provokasi .

Perkara Yang Perlu Anda Bawa/Sediakan : 
1. Kad pengenalan, lesen memandu, satu kad ATM sahaja.
2. Duit-maksimum RM100 sahaja.
3. Memakai pakaian yang sopan-T-shirt /baju berwarna Kuning. Sebaiknya ada logo Bersih 2.0 
4. Setiap peserta diwajibkan memakai kasut.
5. Sediakan baju hujan berwarna kuning.
6. Aksesori kempen-Button, kopiah arm band, bendera kecil, banner dan placard yang ada Logo atau
    Slogan Bersih 2.0 / Bersihkan Pilihan raya boleh digunakan.
7. Bendera Malaysia atau negeri masing-masing.
8. Air mineral, sedikit makanan ringan atau gula-gula.
9. Sedikit garam batu ; Ia penting dan boleh dimakan sedikit (bukan sapu dimuka) bagi mengembalikan
     tenaga terutamanya jika Pihak Polis sembur air dari Water Canon atau Gas pemedih mata.
10. Kain tuala kecil basah untuk tutup mata dan hidung untuk elak terkena gas pemedih mata.
11. Digalakkan memakai penutup mulut dan hidung jenis "N100 Respirator, N95 Respirator" dan "Surgical
      facemask" untuk mengelak penularan wabak Influenza H1N1 dan juga menghindarkan sedutan gas 
      pemedih mata yang melampau.
12. Jika anda mempunyai asma atau alahan sila bawa inhaler atau ubat sendiri.
13. Sila bawa beg plastik sampah kecil bagi mengelakkan anda membuang sampah merata-rata.
14. Sila bawa pen dan kertas (mini note pad) bagi mencatat nama dan no. pengenalan Polis atau perkara-
      perkara yang mencurigakan.
15. Jangan lupa bawa kamera, video cam atau handphone berkamera bagi merakamkan suasana himpunan –      gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email          
     kitabersaudara_lpd@yahoo.com  atau talian 019-340 7721.

Perkara Yang Tidak Dibenarkan :
Jangan bawa kad matrik pelajar bagi student atau pass kakitangan bagi pekerja Kerajaan dan Swasta.
Jangan bawa terlalu banyak wang atau kad kreadit untuk elakkan penyeluk saku, tercicir atau hilang semasa perhimpunan atau ditahan.
Jangan memakai selipar, kasut tumit tinggi atau sandal yang menghalang pergerakkan.
Jangan memakai kain atau skirt, digalakkan memakai seluar.
Jangan memakai barang kemas atau aksesori yang tiada kaitan dengan tuntutan Bersih 2.0 / Bersihkan Pilihan raya.
Jangan bawa sebarang banner, placard, bendera yang melambangkan logo parti dan organisasi.
Sebarang slogan yang tiada kaitan dengan tuntutan Bersih 2.0 tidak dibenarkan.
Jangan bawa sebarang benda tajam kecuali pen.
Jangan bawa bahan-bahan yang boleh meletup atau mudah terbakar seperti, mancis, molotov cocktail dan mercun.
Tidak dibenarkan merokok semasa perhimpunan kerana akan menganggu orang lain.
Jangan bawa sebarang senjata seperti kayu, besi, rantai besi, pistol dan yang merbahaya.
Bagi yang membawa anak-anak, anda tidak dibenarkan membawa permainan yang berupa seperti senjata seperti pistol, senapang atau pisau mainan.
Jangan bawa anak-anak yang berumur 10 tahun ke bawah bagi mengelakkan sebarang masalah.
Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Perhimpunan :
Servis kenderaan dan periksa peralatan yang perlu dibawa.
Jangan makan atau minum terlalu banyak sebelum perhimpunan.
Pastikan anda telah menunaikan 'hajat' sebelum memasuki perhimpunan.
Bagi yang Islam, Lakukanlah solat taubat dan hajat, semoga Allah berkati perhimpunan ini dan yang bukan Islam boleh berdoa mengikut ritual masing-masing.
Pastikan anda telah mengunci rumah atau meninggalkan pesanan-pesanan penting kepada keluarga atau jiran anda yang tidak pergi perhimpunan.
Maklumkan mereka tujuan anda keluar.
Maklumkan mereka nombor telefon sahabat lain yang bersama anda jika handphone anda tidak dapat dihubungi nanti.
Jangan lupa "charge" bateri handphone dan kamera.
Pastikan anda tahu arah tuju anda iaitu tempat berkumpul yang ditetapkan — Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru
Pastikan anda datang awal untuk elakkan kesesakan jalan raya atau terpaksa berbaris panjang untuk beli tiket tren LRT atau Komuter.
Datang secara berkumpulan, jangan bersendirian.
Sekiranya perjalanan anda dihalang dari memasuki pusat bandar anda boleh meletakkan kenderaan dan berjalan kaki ke Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru (Jangan terus ke Istana Negara bersendirian).
Jangan memakai baju Bersih 2.0 sebelum perhimpunan bermula bagi mengelakkan sebarang provokasi pihak-pihak tidak bertanggungjawab..
Semasa Perhimpunan Dan Perarakan :
Berkumpul di tempat pertemuan yang ditetapkan Sogo, DBKL, & Masjid Kg Baru dan tunggu arahan dari "Field Commander" yang dilantik.
Ikutilah arahan dari Unit Amal atau "Field Commander" sepanjang program. Jangan pedulikan arahan lain tanpa merujuk kepada "Field Commander"
Jangan berganjak dari tempat perhimpunan melainkan dengan arahan "Field Commander".
Laporkan pada Unit Amal bertugas jika terlihat sesuatu yang mencurigakan.
Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.
Elakkan mencerca, memaki hamun atau menunjukkan isyarat lucah semasa perhimpunan berlaku.
Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.
Pastikan anda memberikan keutamaan laluan kepada kenderaan yang lalu lalang dan tidak melintas sesuka hati dijalanraya.
Pastikan anda memberikan keutamaan, membantu dan melindungi warga emas, orang kurang upaya atau kanak-kanak yang hadir bersama.
Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.
Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.
Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi "sound system" akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.
Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.
Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.
Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan. Masukkan dalam beg plastik yang anda bawa.
Rakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email kitabersaudara_lpd@yahoo.com   atau talian 019-340 7721. Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.
Selepas Perhimpunan :
Pastikan anda bersurai secara perlahan-lahan dan dengan aman selepas diberikan arahan bersurai.
Pastikan sahabat atau saudara dan anak-anak anda ada bersama selepas perhimpunan. Jika tiada, sila laporkan ___________________________________[KL LAC?]
Jika ada sahabat atau saudara anda ditahan, jangan terus balik.
Dapatkan maklumat ___________________________ berkaitan untuk bebaskan mereka.
Jangan tinggalkan apa-apa sampah di tempat perhimpunan. Pastikan semuanya dibuang ke tong sampah atau dibawa balik dan dibuang di rumah.
Berikan ucapan terima kasih kepada pasukan keselamatan yang bertugas jika perhimpunan berjalan lancar.
Jangan lupa sebarkan gambar dan berita perhimpunan kepada semua sahabat-sahabat terutamanya yang tidak hadir.
Apa Anda Perlu Buat Jika Kumpulan Anti-Tuntutan Bersih 2.0 Buat Provokasi :
Jangan pedulikan mereka, diam dan teruskan mengikut arahan "Field Commander" Unit Amal.
Jangan menyahut provokasi mereka, jangan baling apa-apa, jangan tunjukkan isyarat apa-apa pada mereka. Anggap mereka tidak wujud pada hari berkenaan.
Jangan hampiri mereka.
Jika mereka bertindak agreasif secara tiba-tiba, tahan, jangan pukul tetapi serahkan mereka pada pihak Polis.
Jangan lupa buat laporan Polis terhadap mereka jika anda dicederakan atau diganggu.
Buat rakaman wajah-wajah mereka jika perlu.
Apa Anda Perlu Buat Jika Polis Buat Provokasi Dan Serbuan
Jangan lari atau keluar dari perhimpunan melainkan dengan arahan pimpinan, anda akan mudah ditangkap jika keluar dahulu.
Jangan bersendirian, pastikan anda bergandingan tangan dan berdiri rapat-rapat bila polis acah nak buat serbuan atau tembakan water canon.
Duduk jika pimpinan arahkan.
Basahkan tuala anda dengan sedikit air, dan tekup dimuka bila gas pemedih mata dilepaskan. Basuh muka anda dengan air dan makan sedikit garam jika terkena air "water canon" berwarna kuning.
Jangan melawan atau cuba bertikam lidah dengan polis bila mereka provoke…hanya diamkan diri.
Ambil gambar mereka jika sempat.
Buat laporan Polis jika anda dikasari.
Apa Yang Anda Perlu Buat Jika Ditahan :
Jangan banyak cakap dengan polis. Diamkan dan tenangkan diri.
Minta nama dan nombor polis yang menahan anda dan tanya dia sebab anda ditahan, seksyen berapa yang digunakan.
Berikan maklumat asas sahaja jika diminta seperti nama, no kad pengenalan, alamat rumah (berikan ikut alamat dalam IC sahaja).
Jika mereka tanya soal pekerjaan, jawap yang ringkas sahaja. Jangan bagi maklumat yang lengkap.
Bagi pelajar, jika mereka tanya anda masih belajar atau tidak, anda hanya perlu jawab "Masih tengah cari kerja" atau berikan jawapan lain yang sesuai. Elakkan mengaku sebagai student. Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.
Bagi kakitangan Kerajaan jika mereka tanya tempat kerja anda, jawab "Saya kerja swasta atau kerja sendiri". Biar mereka siasat sendiri jika mereka perlukan maklumat lanjut. Jangan jawab soalan yang tidak perlu.
Minta berjumpa dengan peguam sebelum beri apa-apa keterangan. Peguam akan menunggu diluar balai jika anda ditahan.
Kalau boleh jangan beri terlalu banyak keterangan, anda hanya perlu jawab "saya akan bagi keterangan di Mahkamah sahaja". Ingat! Apa yang anda cakap di Balai Polis boleh dijadikan bahan bukti di Mahkamah. Anda berhak untuk tidak memberikan sebarang keterangan kepada Polis melainkan di Mahkamah.
Semasa ditahan, jangan pedulikan provokasi polis atau jangan mudah cair bila mereka berlembut.
Pastikan anda ingat semua yang berlaku, termasuklah pegawai polis yang tahan dan soal siasat anda.
Jangan terlalu risau kerana, di luar balai telah disediakan orang-orang yang akan jamin dan bela anda.
Apa Yang Anda Buat Selepas Dibebaskan :
Pastikan semua barang-barang anda dikembalikan oleh Polis.
Buat pemeriksaan kesihatan jika ada kecederaan.
Buat laporan Polis jika anda dikasari semasa perhimpunan atau semasa ditahan.
Ceritakan  dan rakamkan pada peguam dan media jika anda dianiaya polis.
Jangan lupa catatkan semua yang anda ingat bila balik ke rumah untuk memudahkan anda mengingatinya bila dibawa ke Mahkamah kelak.
Pastikan anda ingat dan ambil nombor perhubungan orang yang jamin anda dan juga peguam yang terlibat.
Serahkan pada peguam segala maklumat dan gambar yang anda ada tentang himpunan bagi memudahkan pembelaan.
Jangan lupa solat sunnat syukur selepas dibebaskan dan kembalilah bertemu dengan sahabat-sahabat seperjuangan.
Jangan menyepi dari perjuangan selepas melalui pengalaman ditangkap kerana itu secara semulajadi akan menyebabkan motivasi anda akan menjadi lemah dan anda akan rasa keseorangan.
Teruskan perjuangan bersama sahabat-sahabat lain.
Sesungguhnya anda akan rasa lebih hebat dan berani lagi selepas ditangkap kerana tidak semua orang berpeluang merasai apa yang anda lalui ketika ditahan.
Tunggu! Perhatian… :
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesalahan atau pelanggaran undang-undang yang tidak ada kena mengena dengan perhimpunan ini.
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang provokasi atau tindakan ganas yang dilakukan oleh mana-mana pihak secara berkumpulan atau individu.
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecederaan yang disebabkan oleh kecuaian atau tindakan diluarkan arahan penganjur.
Pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang penangkapan yang dibuat kerana pergaduhan atau aktiviti agreasif yang tiada kaitan dengan arahan himpunan ini.

Harapan Kita Semua :
Secara keseluruhannya, kita berharap Perhimpunan ini dapat berjalan erjay tanpa adanya sebarang masalah atau tangkapan.
Kita berharap agar dengan sedikit usaha dan kehadiran kita ini akan dapat memberikan kesedaran kepada pihak SPR dan kerajaan persekutuan mempergunakan kuasa yang ada untuk memperbaiki kelemahan erjay perundangan dan erjaya implementasi erjay kita.
Ingat, Himpunan Bersih erjaya pada  10 November 2007 kerana kesungguhan rakyat. Maka, kini adalah masa untuk kita berjuang bersama untuk mereformasikan pilihan raya, mengkukuhkan berbadanan institusi dan hentikan korupsi.
Pastikan anda mengikuti arahan-arahan yang diberikan. Sebarang masalah anda boleh rujuk kepada "Field Commander"  atau Unit Amal yang bertugas pada perhimpunan ini. Ingatlah, peristiwa ini adalah peluang untuk anda sekali seumur hidup dan ianya akan kekal menjadi sejarah yang akan menjadi sebutan kepada anak cucu kita. Jangan lepaskan peluang untuk menjadi sebahagian dari sejarah ini.

Notes courtesy of: AIMAN ATHIRAH AL JUNDI

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang