Pengikut

Nuffnang

Selasa, 14 Jun 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Dana Tanam Semula - Perlukah Felda masih enggan membayarnya?

Posted: 14 Jun 2011 06:54 PM PDT

Setiap peneroka Felda telah memikul tanggungjawab untuk menyediakan dana tanam semula dengan membayar RM4.00 setiap satu ekar melalui Felda sebagai dana tanam semula setiap bulan.

Kebanyakan peneroka Felda memiliki 10 ekar tanah ladang, ada juga yang memiliki 14 ekar dan sesetengahnya hanya memiliki 8 ekar. Bagi mereka yang memiliki 10 ekar, maka caruman mereka untuk dana tanam semula adalah RM40.00 sebulan dan apabila mereka membuat caruman itu melalui potongan pendapatan mereka, Felda menjanjikan akan mengembalikan semula RM17,000.00 apabila peneroka-peneroka mahu menanam semula.

Jika peneroka-peneroka itu memilih untuk menanam sendiri dan tidak melalui Felda, maka Felda hendaklah mengembalikan dana sejumlah RM17,000.00 itu kepada peneroka-peneroka. Dan jika sekiranya mereka menanam semula melalui Felda, Felda tidak mengembalikan dana itu digunakan untuk kos tanam semula.

Apa yang dilakukan oleh Felda terhadap dana itu jika peneroka-peneroka tanam melalui Felda tidaklah diketahui kerana Felda tidak pernah menyediakan Penyata Kira-Kira. Entahkan wang itu digunakan untuk kos tanam semula atau pun tidak hanyalah diketahui oleh Felda, dan peneroka-peneroka Felda tidak pernah diberitahu.

Tetapi Felda sudah cuba memanipulasikan dana itu kerana gagal mengembalikan dana tanam semula itu kepada peneroka-peneroka yang tanam sendiri. Tuntutan demi tuntutan secara rundingan telah dibuat oleh peneroka-peneroka tanam sendiri bagi mendapatkan kembali dana tanam semula itu tetapi tetapi tidak berjaya. Macam-macam kerenah yang dibuat oleh Felda untuk mengelak dari membayar dana tanam semula itu.

Didalam keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan, Mahkamah telah memerintahkan supaya Felda membayar kembali dana tanam semula itu kepada 10 orang Peneroka di Felda Sg Koyan, dan peneroka-peneroka lain yang tidak membuat tuntutan Mahkamah masih juga tidak dibayar oleh Felda.

Sekali lagi pada hari semalam Mahkamah Tinggi Kota Bharu memerintahkan Felda membayar kepada peneroka-peneroka Kemahang 1 dan 2 Kelantan sejumlah RM1.2 juta ringgit dari dana tanam semula ini.

Kini, peneroka-peneroka di rancangan-rancangan Felda di Negeri Johor, Negeri Sembilan, Negeri Pahang dan Negeri Perak sedang mengumpulkan senarai-senarai peneroka-peneroka yang terlibat menanam sendiri tetapi masih belum menerima bayaran dana tanam semula dari Felda.

Jalan yang terbaik bagi Felda ialah menjelaskan bayaran secepat mungkin kepada peneroka-peneroka yang terlibat menanam sendiri tetapi masih dinafikan dana tanam semula ini untuk mengelakkan Felda dari menanggung malu apabila Mahkamah-Mahkamah Tinggi di Johor, Pahang, Negeri Sembilan dan Perak memerintahkan Felda membuat bayaran kepada peneroka-peneroka.

Felda tidak perlu bersikap babil, bebal dan cerdik-bodoh; peneroka-peneroka bukan menuntut perkara-perkara diluar hak mereka. Dana tanam semula adalah caruman yang dibuat oleh peneroka-peneroka sendiri. Tidak ada sebab Felda cuba berdolak-dalih dan cuba mengenakan syarat-syarat yang tidak munasabah sebelum mengembalikan dana itu kepada peneroka-peneroka yang terlibat.

Peguam-peguam dari Pakatan Rakyat yang kini semakin bertambah bilangannya bersedia memberikan khidmat kepada peneroka-peneroka yang mempunyai tuntutan yang hak kepada Felda.

Terserah kepada Felda samada mahu dikalahkan di Mahkamah atau membuat bayaran sebelum dimalukan di Mahkamah!

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


BERSIH YANG KOTOR?

Posted: 14 Jun 2011 03:18 AM PDT

(Appa, itu malayu mau mikin demo mau ikut ar? Aiya Ah Cheng, kita belakang luluk sulah. Kita kasi biar itu malayu hantam sama malayu ma!)

Salam 2 all.

Himpunan haram "Bersih-2" yang dijadualkan pada 09 Julai nanti adalah satu perhimpunan dengan niat yang "Kotor-2". Konon cerita ianya dianjurkan oleh badan-badan NGO untuk menuntut pilihanraya umum yang bersih! Ianya sebenarnya Himpunan Bersih dengan niat kotor untuk sapu bersih negara ini daripada pemerintahan Islam-Melayu! Agenda jahat untuk menjatuhkan pemerintahan Melayu-Islam dengan cara haram - ala Dataran Tahrir!!

Adakah pilihanraya di negara ini tidak bersih? Kalau tidak bersih, masakan 5 negeri boleh tumbang, dan 2/3 majoriti Kerajaan hilang. Teman akui pilihanraya kita tidak sempurna, sebagaimana pilihanraya umum banyak negara lain, termasuk Amerika dan negara Eropah, tetapi nak kata tidak bersih adalah fitnah sama sekali. Memang boleh beberapa perkara diperbetulkan. Contohnya undi pos. Bukan menghapuskan undi pos, tetapi memperkemaskannya, saperti membenarkan wakil calon hadir semasa pengiraan dan Borang 14 undi pos ditandatangani oleh semua wakil calon dan masing-masing menyimpan salinan sehingga pengiraan undi sepenuhnya. Ini akan memastikan ketelusan dan transparensi.

Teman tengok pilihanraya mereka sendiri pun tak bersih. Cuba tengok pilihanraya PKR. Ahlinya sendiri mengadu berlakunya penipuan, putar belit, penafian hak, ujudnya pengundi hantu dan macam-macam lagi. Calon Timbalan Presiden komplen kena buang terus yop. Calon Timbalan Presiden Mustafa Kamil Ayob membuat aduan berkajang-kajang langsung tak dilayan. Calon Ketua AMK Badrulhisham mengemukakan memorandum bantahan berkati-kati namun dibakulsampahkan. Cerminkan diri sendiri dululah yop.

Tengok pilihanraya haram masjid-masjid yang mahu dibuat di Pulau Pinang. Perkenan Tuanku YDP Agong sebagai Ketua Agama Islam langsung tidak diperolehi. Suatu penderhakaan yang jelas. Dan paling teruk, daftar pengundi anak kariah masjid pun tidak ada!!! Habis siapa yang berhak mengundi. Kata barua biaDAP yang jahil muraqab, terpulang kepada Pengerusi Masjid dan AJK menentukan siapa boleh mengundi. Nak kata bodoh, pergi sekolah. Nak kata cerdik, cakap macam orang bodoh. Maknanya Pengerusi Masjid diberi ruang untuk manipulasi menentukan siapa boleh mengundi. Sudah pasti Pengerusi akan hanya benarkan mereka yang menyokongnya sahaja boleh mengundi. Anak kariah yang tak menyokong, pasti akan diketepikan. Maka akan berlaku kekecohan dan perpecahan dikalangan anak kariah. Dan yang pasti senyum khinzir ialah kaum kafir harbi juga! Tidak kah bodoh segelintir umat Islam yop?

Tetapi persoalan pokok sekarang ialah mengapa himpunan haram Bersih 2 dijalanraya mahu dibuat juga? Pertama mereka dakwa ini hak untuk berhimpun yang dijamin oleh Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. Benar Artikel 10 membenarkan hak berhimpun, tetapi ada had batasannya. Bukan hak sembrono boleh dibuat ikut nafsu sendiri. Bukannya pihak polis tidak beri berhimpun. Tetapi pihak polis benarkan, malah mencadangkan himpunan dibuat di stadium. Samada stadium Merdeka, Stadium Bukit Jalil, malah Stadium Shah Alam pun boleh. Tetapi mereka menolak! Jadi persoalannya bukan hak berhimpun, tetapi niat jahat nak mencetuskan kekacauan dijalanan!!!

Kedua, mereka mendakwa tujuan himpunan haram itu adalah untuk menyerahkan memorandum kepada Tuanku YDP Agong. Teman dah periksa dengan pihak istana, setakat ini tidak ada langsung temujanji dibuat dengan pihak Istana untuk mengadakan pertemuan dan menyerahkan memorandum tersebut. Bermakna ini satu pembohongan dan putarbelit. Dan kalau setakat nak serah kepada Tuanku YDP Agong, sesudah mendapat perkenan Istana untuk mengadap, hantarlah wakil beberapa orang dan serahkan memorandum tersebut. Mengapa perlu nak buat himpunan haram ditengah bandaraya Kuala Lumpur?

Kalau sekadar nak tunjukkan rakyat menyokong, buat sahaja memorandum yang ditandatangani oleh para penyokong mereka. Ini yang kami Pertubuhan Pembela Islam buat semasa kes murtad Azlina Jailani tahun 2006. Beberapa orang kami yang mewakili badan-badan NGO memohon perkenan mengadap Tuanku YDP Agong membawa bersama kami 1,000,000 @ sejuta tandatangan umat Islam yang membantah kes itu. Dan itu pun kami tidak dapat mengadap Tuanku, hanya bertemu Pemegang Mohor Besar Raja-Raja Melayu. Tetapi tidak pulak kami marah melompat. Cuba bayang kalau kami mahu main kotor macam Bersih 2 ini, kami boleh minta sejuta umat yang menandatangani memorandum itu turun ramai-ramai. Tetapi kami tiada niat jahat, tujuan kami hanya untuk menyerahkan memorandum bantahan umat Islam kepada Tuanku YDP Agong. Dan matlamat kami tercapai alhamdulillah. Tiada kecoh, tiada rusuhan; ianya benar-benar proses yang aman.

Jadi rumusannya, niat golongan pelampau yang mahu mengadakan himpunan haram Bersih 2 pada 09 Julai ini sebenarnya adalah kotor; mempunyai niat jahat dan agenda kepentingan sendiri. Kalau nak berhimpun Polis benarkan buat di stadium. Kalau nak serah memorandum temujanji dengan pihak Istana pun tidak dibuat. Kalau nak buktikan ada penyokong, mereka boleh kemukakan memorandum dengan tandatangan tetapi langsung tidak dilaksanakan. Jadi apa sebenarnya niat mereka?

Niatnya jelas. Cuba baca twitter, facebook dan laman web kaum pelampau ini. "Mari kita tumbangkan kerajaan 9 Julai ini". "Jom sapu-bersih Be End 09 Julai". "Dataran Merdeka Dataran Tahrir". "Basahkan bumi KL dengan warna merah". "Kalau rakyat Mesir berjaya, kita juga akan berjaya". Dan banyak lagi kenyataan-kenyataan yang membawa kepada satu sahaja rumusan, mereka berniat mahu menjadikan 09 Julai sebagai hari rusuhan, kekacauan sebagaimana berlakunya dinegara-negara 'Arab. Dengan niat supaya Kerajaan yang dipilih rakyat ini tumbang secara ganas, kasar dan haram.

Teman cukup yakin dalang-dalang disebalik himpunan haram ini mempunyai agenda mereka sendiri. Ambeega Sreenavasan, bekas Pengerusi Majlis Peguam, badan yang terkenal anti Islam, sudah pasti mahukan kerajaan yang ada pada hari ini tumbang kerana "terlalu Islamik". Yang ini takkan rakan-rakan dalam PAS dah lupa. Dengar kata manusia yang ditabal bininya sendiri dah pukul kompang nak turun. Apa niat Majlis Peguam, terutamanya Ambiga Sreenavasan yang dilantik menjadi Pengerusi Himpunan Haram ini? Apa niat dan agenda Anwar dan kaum Anwarinas untuk mengadakan himpunan haram ini. Insyallah akan teman kupas dalam masa terdekat ini.

Jadi yop, janganlah jadi lembu bodoh yang dicucuk hidung. Teman tahu ramai rakan teman dikalangan ahli PAS mempunyai niat baik, mahukan pilihanraya yang adil dan sempurna. Tetapi adakah mereka lupa siapa dia Ambiga Sreenavasan dan Bar Council; yang kini mereka tabalkan sebagai ketua himpunan haram ini. Dan ramai rakan teman yang berhati suci putih bersih ini tidak mengenali Anwar. Mereka tidak sedar yang parti PAS sudah dikuasai oleh kaum Anwarinas yang menyembah Anwar. YB Datuk Hassan Ali pun boleh dibuang, YB Datuk Harun Taib pun boleh diketepikan; dan ini adalah antara tokoh Islam yang benar-benar ikhlas mahu memperjuangkan Islam dan menentang sebarang kemungkaran termasuk para peliwat dan pengenjut China-doll. Dan kini mereka tumbang.

Pada teman dan rakan yang masih cintakan Islam didalam PAS, teman ingatkan diri teman dan mike semua, bacalah Surah Al Baqarah: 7-18, Surah Yaasin 6-17, dan Surah Al Kahfi: 1-10. Jelas ALLAH berikan amaran kepada umat Islam, yang ada Al Quran ditangannya, tetapi menjadi kaum kalkatu PBB - Pekak, Bisu & Buta hanya kerana kilauan kekuasaan duniawi. Bangkitlah, dan jadilah umat contoh. Ta'muruu nabil ma'ruf, wayanhau na 'anil mungkar, watu' minu nabillah- sadaqallah hal adheem.

Yang baik daripada ALLAH, yang tidak kelemahan teman sendiri. Wallahua'lam & wassalam.

Adios amigos, grasias senor.


BOIKOT BERSIH 2
TOLAK PEMIMPIN KOTOR
SOKONGLAH PARA ULAMA'

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
12 Rejab 1432
14 Jun 2011

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Majlis Ramah Mesra Bersama YB Haji Abdul Malik Kassim

Posted: 14 Jun 2011 02:33 AM PDT


Semua penduduk dijemput hadir

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


We Are Ready For The Elections

Posted: 13 Jun 2011 11:45 PM PDTKEADILAN To Launch First-Ever Election Convention

Posted: 13 Jun 2011 11:27 PM PDT

From Malaysiakini

In an effort to prep themselves for the next general election, PKR will also be holding an election convention, the first of its kind for any political party in the country.

Announcing this, party deputy president and elections director Azmin Ali said that the convention to be held this weekend will see the launch of the election campaign, logo and the theme.

Unveiling this at a press conference at the party headquarters this morning, he said that the theme for the upcoming general election will be ‘Demi Rakyat’ (For The People).

"This is the first by any political party in Malaysia to specifically launch a campaign and a theme," he said, adding that he expects 2,000 delegates from all over the country to converge for the convention in Shah Alam this Sunday.

With a prediction of a July snap polls, he said that it should give the delegates enough time to prepare themselves as well as the party machinery at the grassroots.

However, when asked by a reporter, Azmin (right) said that he was not worried that launching an election campaign this early would give the opposing parties enough time to rebut their strategy.

"We don’t know when is the date for the election is so we have to be prepared for any eventuality. We still believe that the Najib Abdul Razak administration will call for an election in July so we have a month to get our machinery on track," he said.

"It is in our conviction, that we strongly believe in the policies of PKR. If BN wants to usurp the policies in Buku Jingga, I don’t mind, let them do it. In the interest of the people, I’m more than glad for the prime minister to use it," he said.

But hitting out at the election date that is being shrouded in secrecy, Azmin, who is also the Gombak MP, said the date appears to be in the sole possession of the prime minister.

"In South-East Asian countries like Indonesia, the Philippines and Thailand, people already know the election date two years beforehand. But it is so different in Malaysia. Anyway, as a political party, PKR has to be ready for the eventuality of a general election.

"PKR will go in with humility, a strong spirit and hope that we will put up a good fight for the next general election," he said.

PKR still mum on HQ status

Meanwhile, claiming ignorance, Azmin let out few details on the status of the party headquarters after they experienced a close shave to the HQ building being auctioned off.

When asked, he said: "Well you’re still in the building, we’re still operating in the HQ. Let the due process take place."

An eleventh-hour notice was sent to the party leadership just a day before the building where the HQ sits in the upmarket Petaling Jaya suburb of Tropicana was supposed to be auctioned off by the bank.

The owner had apparently taken out an injunction to stop the sale, where it was understood that they have defaulted on 30 months worth of loans.

"Don’t put the blame on us, we’re just the tenant. We’re good paymasters, paying RM20,000 in rental every month," said Azmin.

Gwo-Burne for Kelana Jaya

0 ulasan
sumber :-

Gwo-Burne for Kelana Jaya


SOALAN AHLI PARLIMEN KELANA JAYA BAGI SESSI JUN 2011

Posted: 14 Jun 2011 07:31 AM PDT

SOALAN LISAN 1. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN  KEBUDAYAAN menyatakan tindakan yang diambil ke atas TV3 yang didapati menayangkan iklan Hari Raya pada tahun 2010 tanpa permit FINAS. 2. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta PERDANA MENTERI menyatakan usaha kerajaan di dalam membebaskan Chong Chun Yi (27 [...]

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Anwar turut serta Bersih 2.0 pada 9 Julai

Posted: 13 Jun 2011 07:57 PM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan beliau akan turut serta bersama-sama rakyat dalam perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai hadapan di sekitar ibu negara Kuala Lumpur. "Saya nak pesan tentang Bersih 9 Julai. Saya, Tuan Guru Haji Hadi dan YB Lim Kit Siang akan turut serta bersama-sama (berhimpun) menyatakan pandangan kita," kata Anwar. [...]

Sekatan terhadap Bersih 2.0 bukti Umno tipu dalam pilihan raya – Anwar

Posted: 13 Jun 2011 07:55 PM PDT

Umno Barisan Nasional (BN) sentiasa cuba menipu dalam pilihan raya lanataran mereka tidak membenarkan sebarang pemantauan dibuat baik pihak luar mahupun badan bukan kerajaan (NGO) tempatan, kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Berucap pada forum 'Ke Arah Perubahan' bertempat di Wisma Pandu Puteri Wilayah Persekutuan di sini, beliau berkata, ia berbeza dengan negara [...]

Ubahsuai rumah RM6.5 juta, gaji MB lapan tahun pun belum mampu- Shuhaimi

Posted: 13 Jun 2011 07:52 PM PDT

Oleh: Keadilandaily Belanja RM6.5 juta yang digunakan mantan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Khir Toyo untuk mengubahsuai kediaman mewahnya, tidak akan mampu ditanggung meskipun beliau menjawat jawatan itu lapan tahun berturut-turut. Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafiei berkata, pendedahan itu menunjukkan kekayaan dan jumlah aset melampau yang dimiliki Khir, sekaligus mengambarkan pentadbiran Umno yang korup. [...]

自揭百万青年集会超支2550万 青体部辩称私人赞助多数费用

Posted: 13 Jun 2011 07:36 PM PDT

首相纳吉上个月月杪在"百万青年集会"上号召青年与他一起捍卫布城,拒绝埃及百万人倒政府的事件重演。青年及体育部今日揭露,这个青年集会总花费2700万令吉,超支2550万令吉,但辩称大多数由私人界所赞助。 青体部长阿末沙比里在国会问答环节中表示,政府本来只预算150万令吉拨款,用来主办"百万青年集会",不过最后耗费2700万令吉。 "我们总共花费了2700万令吉,其中大部分是私人界的赞助。" 没动用政府额外拨款 不过,他并没明确列出这2700万令吉中,政府总共承担了多少经费。 他今日在回答回教党主席哈迪阿旺的问题时说,该项青年集会非常成功,除了青年受益外,各大政府机构也动员出席,一起庆祝国家青年日。 "青体部使用一切现有的资源,而没有动用政府的额外拨款。" 纳吉号召捍卫布城 国家青年日落于3月15日,政府是在3月27日至29日于布城举办"百万青年集会"。纳吉当日号召青年人出来,跟他一起捍卫布城,拒绝埃及百万人聚集推翻政府的事件在大马重演。 "若你看到100万名年轻人聚集在(埃及)解放广场,他们聚集起来推翻(埃及穆巴拉克)政府。但是在这里,100万名青年今天却聚集在布城捍卫(国阵)政府。" 纳吉更向现场出席者问道,"青年们会否跟我一起捍卫布城?"而民众立即给予正面的回应。 接着,纳吉带领民众高喊三次"捍卫布城"口号。

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Eishh dok canang kata FELDA baguih tapi nie dok kena bayaq saman RM1.2juta lagi apa kejadahnya..????

Posted: 14 Jun 2011 07:36 AM PDT


Felda kalah lagi, diarah bayar RM1.2 juta

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 14 Jun: Seramai 131 peneroka Felda Kemahang 1 dan 2 menerima berita gembira hari ini apabila Mahkamah Tinggi Kota Bharu mengarahkan Felda membayar RM1.2 juta kepada mereka.

Kes tersebut difailkan peneroka yang gagal mendapat semula wang caruman mereka di bawah tabung wang tanam semula yang diuruskan Felda melalui peguam Wan Rohaimi Wan Daud.

Keputusan tersebut dibuat Hakim Datuk Mohd Azman Husin jam dan mengarahkan wang tabung tersebut ditaksirkan.

Menurut Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman sejumlah RM1.2 juta itu dikira daripada caruman pokok peneroka termasuk caruman yang dibuat setiap bulan selama lebih kurang 20 tahun.

Manakala dividennya juga dikira dalam tempoh 20 tahun itu.

Mazlan menyifatkan keputusan tersebut sebagai sangat menggembirakan peneroka dan membuktikan perjuangan mereka menuntut keadilan semakin mendapat perhatian.

"Ini satu keputusan yang menggembirakan yang ditunggu-tunggu selama ini dan mengulang kes yang sama yang dibawa peguam Hanipa Maidin dalam kes saman peneroka Sungai Koyan terhadap Felda sebelum ini dan ini kemenangan buat kesekian kalinya.

"Ini menandakan bahawa perjuangan warga felda mendapat tempat dan kebenaran akhirnya memihak kepada peneroka," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Ogos tahun lalu, seramai 354 peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan, menerima ganti rugi berjumlah RM11 juta dari Felda kerana manipulasi gred buah kelapa sawit.

Mazlan juga berkata, kemenangan kali ini sangat penting untuk menyuntik semangat peneroka agar terus berjuang menuntut hak mereka.

"Ini satu keputusan yang penting kerana melibatkan lebih kurang 10 ribu lagi peneroka yang tidak mendapat wang tanam semula dan ada kesnya yang sedang dibicarakan," katanya.

Mazlan turut memberitahu, lebih kurang 700 peneroka dari sekitar Felda Jengka akan memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh berhubung kadar perahan gred (kpg) sawit yang diterima mereka begitu rendah.

"Kes ini akan diketuai peguam Sivarasa Rasiah," katanya.

Sekretariat Task Force Felda

Sementara itu Mazlan turut memaklumkan bahawa satu diskusi mengenai akta penempatan berkelompok (GSA) 1960 berlangsung di Bangunan SUK Selangor hari ini dan dirasmikan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Diskusi tersebut dianjurkan oleh Sekretariat Task Force Felda yang ditubuhkan Kerajaan Negeri Selangor.

"Ahli panel terdiri daripada para peguam yang membentang dan menghurai tentang GSA dari sudut kelemahan,kepincangan dan apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk melakukan penambah baikan terhadap felda ini termasuk keadilan akta ini kepada peneroka," katanya.

Beliau berkata, hasil diskusi tersebut, mereka bersetuju untuk memperincikan semua kelemahan yang terdapat dalam GSA ini agar dilakukan semakan semula supaya dapat memberi keadilan kepada pemilik tanah.

Mazlan merupakan salah seorang ahli jawatankuasa task force tersebut.

Sumber: http://bm.harakahdaily.net/

Sumber: http://www.kedahlanie.info/

Kerja tak sempurna - Pelajar terpaksa minum air kotor

Posted: 14 Jun 2011 05:35 AM PDT

Tangki air sudah tersedia tetapi tidak dapat diguna menunjuk kerajaan BN membazir wang Rakyat.

Inilah perigi lama air yang kotor dan tercemar diguna kanak-kanak sekolah untuk diminum, memasak, mandi dan mencuci kain setiap hari.


Penyelia D.U.N. Pkln Hulu Lee Sing Long mengumpul maklumat dari Pengetua Sekolah Ustaz Mohd Fakri dan masalah Sekolah Agama Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qirat Addin-5 mendapat perhatian Encik Lee.

Lee Sing Long bersama kanak-kanak asrama sekolah terpaksa minum air perigi kotor yang mengancam kesihatan mereka.

Di sebelah belakang Encik Lee Sing Long adalah perigi yang baru siap tetapi tidak sesuai untuk di minum, satu lagi projek kerajaan BN yang menjadi sia-sia.

Sekolah Agama Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat Addin-5 yang terletak di Jalan Felda Nenering, Pengkalan Hulu sedang mengalami pelbagai masalah perlu diberi pehatian oleh orang ramai dan pihak yang berwajib.

Baru-baru ini bekas calon D.U.N. Pengkalan Hulu saudara Lee Sing Long (PKR) telah membuat penemuan dan perbincangan dengan pengetua sekolah terbabit Ustaz Mohd Fakhri Bin Abdul Zawawi setelah mendapat aduan dari orang ramai. Beberapa masalah yang ketara telah dibincangkan dan dimakumkan oleh pengetua sekolah terbabit kepada saudara Lee.

Masalah yang kritikal dan serius yang mana ianya perlu diberi perhatin dan bantuan dengan segera. Antara yang amat mendukacitakan dan menyedihkan, para pelajar dan guru-guru yang menghuni asrama tersebut terpaksa menggunakan bekalan air kotor dan tercemar untuk kegunaan harian mereka.


Perkara ini tidak seharusnya berlaku memandangkan Negara kita telah lebih 50 tahun mencapai kemerdekaan. Nikmat kemerdekaan seolah-olah tiada pengertian apa-apa kepada rakyat Malaysia di kawasan pendalaman.

Amat malang lagi perkara seperti ini dialami sendiri oleh pelajar yang terdiri daripada kanak-kanak yang sedang menimba ilmu dalam bidang agama. Sejumlah 30 orang pelajar dan 4 orang guru di sekolah tersebut terpaksa menggunakan air perigi yang kotor dan tercemar untuk minum,mandi dan mencuci pakaian. Semua aktiviti ini boleh menjejaskan kesihatan mereka yang terpaksa melaluinya kerana tiada alternatif lain.

Satu lagi masalah yang dihadapi oleh pelajar dan guru tersebut ialah ancaman binatang liar seperti babi hutan dan musang yang sering masuk ke kawasan penginapan asrama yang tidak mempunyai pagar. Pihak sekolah tidak berkemampuan untuk membina pagar disebabkan tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk kos membina dan memasang pagar.

Pengetua sekolah agama Ustaz Mohd Fakri juga memberitahu bahawa bayaran yuran yang diterima oleh ibu bapa pelajar sebanyak RM 160.00 sebulan dan bayaran perkapita sebanyak RM 50.00 setahun masih lagi belum mencukupi bagi menampung pelbagai perbelanjaan pelajar dan kegunaaan harian.

Seperti biasa perasarana untuk kebajikan sekolah ini samalah seperti sekolah-sekolah agama persendirian lain yang tidak mendapat sebarang perhatian yang sewajarnya dari pihak kerajaan barisan nasional dan hanya pandang sebelah mata sahaja. Jika ada pun, bantuan dari pihak kerajaan yang hanya melepaskan batuk ditangga tidak dilakukan dengan ikhlas sebagai kerajaan yang bertanggungjawab menjaga kebajikan rakyat.

Saudara Lee diberitahu oleh pengetua sekolah bahawa pada bulan March 2009,pihak Jabatan Galian ada membina sebuah perigi untuk kegunaan sumber air bagi pelajar-pelajar asrama tersebut. Projek mengorek dan membina perigi tersebut telah disiapkan oleh kontaktor yang dilantik pada bulan oktober 2009.
 
Jumlah projek tersebut bernilai RM 90,000 tetapi hasilnya amat mengecewakan. Setelah kontraktor mendapat bayaran,perigi tersebut didapati tidak sesuai digunakan kerana air perigi tersebut juga kotor dan tercemar. Projek perigi tersebut menjadi sia-sia dan merupakan pembaziran wang rakyat kerana perigi tersebut tidak boleh digunakan oleh pelajar-pelajar.
 
Akhirnya pelajar-pelajar terpaksa menggunakan sumber dari perigi asal yang kotor dan tercemar. Dengan usaha ikhlas daripada saudara Lee yang bertemu dan berbincang dengan pengetua sekolah tersebut,maka diharap dapatlah kita sebagai rakyat Malaysia menghulurkan bantuan walaupun sekecil zarah demi kebajikan para pelajar sekolah tersebut.
 
Derma dari pelbagai kalangan masyarakat adalah amat dialu-alukan bagi menampung pelbagai masalah yang dihadapi oleh sekolah tersebut. Sebarang derma dan bantuan ikhlas dari orang ramai bolehlah disalurkan terus kepada pihak pengurusan dengan meghubungi pengetua sekolah Ustaz Mohd Fakhri Bin Abdul Zawawi di talian 04-4720616 atau hp: 019-4259982. Segala bantuan dan sumbangan anda amat dihargai.

Timbalan Speaker DUN Perak bersalah serang Adun Aulong

Posted: 14 Jun 2011 02:16 AM PDT

Keadilandaily melaporkan:


IPOH: Mahkamah Tinggi Ipoh memutuskan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Hee Yit Foong bersalah menyerang Adun Aulong, Yew Tian Hoe dengan penyembur lada sewaktu Dun bersidang pada 7 Mei, 2009.


Pesuruhjaya Kehakiman, Tarmizi Abdul Rahman membenarkan permohonan Yew untuk injunksi dengan kos bagi menghalang Hee dan agennya daripada terus menyerangnya.


Mahkamah setakat ini belum memutuskan gantirugi yang akan diperolehi Yew.


Sidang DUN pada 7 Mei itu adalah yang pertama selepas BN merampas kuasa daripada kerajaan negeri yang sah dengan bantuan tiga Adun Pakatan Rakyat yang berpaling tadah, termasuk Hee.


Sidang itu bertukar kecoh apabila BN mengheret keluar Speaker DUN Perak, V Sivakumar pada masa itu yang bertegas untuk terus mempengerusikan sidang DUN dan menggantikannya dengan Speaker BN, R Ganesan.


Dalam kekecohan itu, Hee yang merupakan Adun DAP pada masa itu menyerang Yew dengan penyembur lada.


Yew memfailkan tindakan sivil terhadap Yew selepas Pejabat Peguam Negara enggan mengambil sebarang tindakan.


Yew mendakwa beliau mengalami kecederaan pada mata kirinya, mengalami kejutan mental, distres, trauma dan "dimalukan di khalayak ramai" akibat insiden itu, lapor Malaysiakini. - Keadilandaily.

Sekali sekala terutama sekali kalau takdak bising-bising orang politik, keputusan mahkamah memang biasa menyebelahi bukan Umno BN.

Macam kes ni, walaupun sebelum ni Pejabat Peguam Negara langsung tak ambil tindakan mendakwa Adun Jelapang, Yee 'katak' Yit Foong pasai serang Adun lain masa Sidang Dun dulu tu sampai YB Yew terpaksa ambil tindakan sivil sendiri, hakim Mahkamah Tinggi Ipoh takdak masalah untuk menyebelahi kebenaran.

Cumanya aku rasa, kalau kes ni pun diriuh-riuhkan sampai pemimpin Umno BN rimas serabut kepala, aku yakin akan ada 'arahan dari atas' kepada hakim supaya menyebelahi Adun mesra BN ni.

Ataupun, mungkin jugak khidmat 'si katak' dah tak diperlukan lagi, maknanya takdak lagi 'kekebalan' untuk Adun jelapang tu dan dia didapati bersalah.

Mungkin jugak puak-puak panddy kutty Umno BN dah terlupa dengan Adun Jelapang ni dan dia pun sendiri terlepas pandang, mungkin rasa diri dia masih berharga. Patutnya dia buat 'aksi si anjing Umno', baru la peluang dia nak dapat 'kekebalan' lagi

Apa pun, tunggu ja la berapa dia nak kena bayar. Tapi aku rasa dia tak risau sangat pasai bayaran yang akan dia kena bayar tu bukan denda, jadi tak kira berapa banyak pun status dia sebagai Adun tak kan terlucut.

Ok la tu, paling kurang pun dia masih ada pencen lepas ni pasainya hampir tentu dia takkan dicalonkan lagi masa PRU13 nanti, kecuali la kalau dia bertanding atas tiket bebas tumpang Ibrahim Ali al-perrogi. Tapi boleh setakat bertanding ja la pasai peluang untuk hilang wang pertaruhan memang tinggi.

Sumber: http://cenangau.blogspot.com/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang