Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 Jun 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Taktik serang Mat Sabu guna skandal seks akan ‘makan diri’ Umno-BN

Posted: 13 Jun 2011 01:28 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Jun — Penganalisis-penganalisis politik meramalkan serangan video seks ke atas timbalan presiden baru PAS Mohamad Sabu, melibatkan pemimpin kedua dari Pakatan Rakyat (PR), akan memberi kesan buruk ke atas parti pesaing mereka.

Pengarah Centre for Policy Initiatives Dr Lim Teck Ghee berkata, lebih banyak taktik kotor dan usaha mengaibkan dari kedua-dua sebelah perikatan akan muncul memandangkan persekitaran politik semakin "panas" di sebalik spekulasi bahawa pilihan raya umum semakin dekat.

"Ini satu lagi usaha kotor bertujuan merosakkan imej parti-parti politik khususnya seorang pemimpin PAS.

"Memandangkan parti yang memperoleh manfaat adalah Umno, publik akan meragui parti memerintah," katanya kepada The Malaysian Insider.

Kata beliau, pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) sudah pasti akan menafikan mereka bertanggungjawab manakala media dikawal perikatan itu akan menggunakan isu berkenaan untuk terus melakukan serangan.

"Oleh itu, terserah kepada pemimpin-pemimpin dalam masyarakat untuk mengecam tindakan ini dan mendedahkan pihak-pihak yang mahu mendapatkan manfaat daripadanya," kata beliau.

Minggu lalu, Ahli Parlimen PKR Zuraida Kamaruddin menerima satu VCD menerusi peti suratnya, yang tertera gambar Mohamad dengan kata-kata "Skandal Seks Mat Sabu", dan satu kepala surat palsu bersama logo PAS selain risalah berkaitan video seks didakwa melibatkan Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemimpin-pemimpin PAS mendakwa Umno di belakang perkembangan terbaru itu.

Kata mereka, Umno kelihatan terdesak untuk menyerang PAS dan komponen Pakatan Rakyat susulan keputusan pemilihan pusat parti Islam itu.

Mohamad menewaskan Nasharudin Mat Isa dan seorang lagi calon Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Penganalisis politik James Chin dari Universiti Monash berkata, serangan terbaru menggunakan video seks tidak akan membawa impak sama sekali memandangkan kebanyakan rakyat Malaysia sudah pun "penat" dengan taktik sedemikian.

"Strategi menjelang pilihan raya umum ialah ada kumpulan orang yang dibayar untuk menyerang Pakatan Rakyat," katanya.

Kata beliau, kebanyakan rakyat sudah membuat keputusan dan pihak yang belum berbuat demikian semakin mengecil.

Chin berkata beliau menjangkakan banyak lagi taktik murahan seperti itu, contohnya video seks Anwar, skandal melibatkan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan juga isu membabitkan bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik akan dibangkitkan menjelang pilihan raya umum ke-13.

". . . tetapi ia akan membawa kesan buruk ke atas (makan diri) mereka," katanya.

Pandangan itu disetujui oleh penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian sambil berkata, pengundi atas pagar juga tidak berminat dengan isu-isu tersebut.

"Tindakan bergantung pada isu yang sama hanya akan merosakkan parti masing-masing dan dalam kes ini selepas Mat Sabu menang, kemungkinan mahu menghantar mesej bahawa beliau tidak layak secara moral memegang jawatan itu," katanya.

Beliau menjangkakan lebih banyak taktik akan digunakan untuk memikat persepsi dan sentimen pengundi kawasan luar bandar.

"Ia cara murahan untuk mendapatkan undi dalam landskap politik semasa," kata beliau sambil menambah, parti-parti politik perlu menggunakan pendekatan sofistikated untuk memenangi hati pengundi kawasan luar bandar.Sumber: The Malaysian Insider

IPP: JK khas kabinet tidak memihak kepada rakyat

Posted: 13 Jun 2011 01:21 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Jun: Rakyat Malaysia tidak yakin bahawa jawatankuasa khas kabinet BN yang ditubuhkan untuk menilai subsidi gas dan Perjanjian Pembelian Tenaga yang ditandatangani antara Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Penjana Tenaga Bebas (IPP) akan memihak kepada rakyat apabila masih tiada tindakan diambil ke atas skandal kehilangan saham bumiputera sebanyak RM52 bilion.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (gambar) berkata, hanya Suruhanjaya Diraja atau jawatankuasa dwipartisan yang terdiri daripada wakil BN dan Pakatan Rakyat (PR) yang terpilih sahaja akan dapat mengembalikan keyakinan umum bahawa rakyat Malaysia tidak akan terjejas dengan rundingan semula IPP.

Ini, katanya berikutan rakyat telah kehilangannya ketika Tun Dr Mahathir Mohamad mewajibkan perjanjian subsidi gas yang berat sebelah dan tidak adil yang memberi kelebihan kepada IPP.

Katanya, kerajaan telah memperuntukan RM54 bilion saham bumiputera tetapi hanya RM2 bilion sahaja yang tinggal dan masih dipegang oleh bumiputera, RM52 bilion telah diagihkan kepada beberapa pemimpin UMNO dan BN untuk kepentingan diri sendiri.

Lim dalam kenyataan kepada Harakahdaily menambah, sekiranya RM52 bilion saham bumiputera masih dipertahankan, ekuiti syarikat bumiputera kini dengan mudah akan melebihi 40%.

"Inilah sebab utama yang mana BN enggan untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab terhadap skandal kehilangan RM52 bilion saham bumiputera dan atas sebab itu jugalah, rakyat Malaysia tidak yakin bahawa BN akan menyebelahi rakyat dalam rundingan semula dengan IPP berkenaan," ujarnya yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Menurutnya, mereka yang terlibat dalam skandal kehilangan RM52 bilion saham bumiputera dan IPP semuanya adalah kroni-kroni BN yang menikmati subsidi yang bernilai berbilion-bilion ringgit disebabkan oleh percaturan politik.

Katanya lagi, stas sebab itu jugalah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak begitu yakin menegaskan bahawa kerajaan beliau tidak akan melihat kepentingan IPP tetapi sebaliknya akan memastikan segalanya akan menyebelahi rakyat, bunyi seperti kosong dan langsung tidak menyakinkan ketika kerajaan BN menolak untuk mengambil tindakan dan memaksa semua yang terlibat dengan skandal saham bumiputera RM52 bilion untuk mengembalikan semula keuntungan haram yang dinikmati dan menyerahkannya semula kepada bumiputera miskin dan orang Melayu.

"Inilah sebabnya DAP menyokong cadangan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang mencadangkan agar sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat perjanjian IPP dan subsidi gas untuk kebaikan 27 juta rakyat Malaysia.

"Mengapa hanya seorang ahli parlimen BN iaitu Tengku Razaleigh Hamzah sahaja yang dapat melihat kesan pemotongan subsidi dan kenaikan kadar tarif elektrik terhadap kos sara diri rakyat Malaysia yang biasa?" soalnya.

Ahli parlimen Bagan itu juga mempersoalkan adakah ahli Parlimen BN yang lain terikat dengan IPP dan sanggup melihat pemotongan subsidi kepada golongan miskin akan tetapi langsung tidak menyentuh berpuluh-puluh bilion ringgit subsidi gas yang dinikmati oleh IPP sehingga membolehkan keuntungan tahunan sehingga berbilion-bilion ringgit.

"Suruhanjaya Diraja atau jawatankuasa dwipartisan yang terdiri daripada wakil pemimpin BN dan PR adalah sangat penting bagi memastikan tiada sebarang perjanjian tersembunyi terhadap Perjanjian Pembelian Kuasa antara TNB dan para IPP," ujarnya.


Sumber: Harakah Daily

Umno arah guru Kafa tukar alamat IC?

Posted: 13 Jun 2011 01:19 AM PDT

KOTA BHARU, 13 Jun: Impian Umno mahu merampas Kelantan rupa-rupanya berselindung di sebalik agenda sulit dengan memperalat Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD).

Difahamkan PPD diminta menyenaraikan nama-nama guru Kelas al Quran dan Fardhu Ain (Kafa) yang mengajar di sekitar Kota Bharu untuk ditukar alamat kad pengenalan (IC) ke kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bunut Payong.

Modus operandi sulit tersebut berjaya dikesan pada 28 Mei lalu apabila ramai guru Kafa dilihat berada di perkarangan Wisma Persekutuan bagi menukar alamat kad pengenalan.

Setiausaha Majlis Tindakan Dun Bunut Payong, Shaari Mat Yaman (gambar) berkata, seramai hampir 50 guru Kafa dilihat berada di sebuah wakaf dalam kawasan Wisma Persekutuan antara jam 9 hingga 11 pagi 28 Mei lalu.

Katanya, seorang lelaki mengaku bertanggungjawab membekalkan borang pertukaran alamat kepada setiap guru Kafa yang datang.

"Kemudian seorang demi seorang guru Kafa diminta lelaki terbabit naik ke pejabat Jabatan Pendaftaran Negara untuk menyerahkan borang yang telah diisi di wakaf.

"Lelaki itu memberitahu alamat-alamat baru yang diisi guru Kafa terbabit menggunakan alamat milik anggota jawatankuasa Umno Kota Bharu yang tinggal di Dun Bunut Payong," katanya di sini.

Shaari berkata, beliau bersama empat lagi jawatankuasa MTD Bunut Payong dan penghulu melihat sendiri tindak tanduk agen yang mungkin dilantik Umno bagi membekalkan borang pertukaran alamat kad pengenalan kepada guru Kafa.

Menurutnya guru Kafa yang selesai urusan di pejabat JPN kemudian dilihat turun semula ke wakaf menemui lelaki terbabit.

Difahamkan juga guru Kafa yang sedia menukar alamat diberi sedikit habuan.

Sementara itu tinjauan Harakahdaily di perkarangan Wisma Persekutuan dan pejabat JPN pagi tadi tidak lagi kelihatan kelibat agen berkenaan.

Difahamkan juga Umno cuba mempengaruhi pegawai di JPN bagi membolehkan pertukaran alamat dilakukan secara berkumpulan bagi mempercepatkan urusan pertukaran alamat kad pengenalan pemohon.

Satu sumber memberitahu pemimpin Umno terbabit datang merayu kepada pegawai kanan di JPN bagi membolehkan proses pertukaran alamat dipercepatkan.

Bagaimanapun rancangan itu gagal memandangkan JPN Kelantan tidak melayan kerana menyalahi peraturan.

Difahamkan pertukaran alamat kad pengenalan pemohon hanya boleh dibuat di pejabat JPN bukan melalui agen tertentu.


Sumber: Harakah Daily

Nazri: Senarai penerima biasiswa JPA tak didedah

Posted: 13 Jun 2011 01:16 AM PDT

Kerajaan pimpinan BN tidak akan mendedahkan senarai penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam meskipun terdapat pelbagai desakan supaya pemberian itu dilakukan secara lebih telus.

NONEMenteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz mengulangi perkara ini pasa sesi soalan Dewan Rakyat, pagi ini.Perkara itu ditimbulkan oleh Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja) kerana ramai pelajar yang merungut gagal mendapatkan biasiswa JPA di sebalik memperolehi keputusan cemerlang.Soalan yang sama diajukan oleh Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) yang ingin tahu bagaimana kerajaan mendakwa pihaknya telus apabila tidak ada sesiapa yang mengetahui mengenai kelayakan penerima biasiswa berkenaan."Menjadi polisi kerajaan untuk tidak mendedahkan markah yang diperolehi oleh penerima, bagi melindungi hak dan maklumat peribadi individu," kata Nazri.Beliau mengulangi bahawa kerajaan telah memperuntukkan 1,500 biasiswa untuk pengajian peringkat ijazah di luar negara, 2,500 untuk program ijazah tempatan dan swasta dan 8,000 lagi kursus diploma yang boleh diteruskan ke peringkat ijazah.NONENazri menolak dakwaan berlakunya salah guna kuasa yang ditimbulkan oleh Lim Guan Eng (DAP-Bagan) berhubung pengagihan biasiswa."Tiada alasan konkrit salah guna kuasa dalam pemberian biasiswa. Hakikatnya ia dilaksanakan secara telus dan teratur seperti yang diarahkan oleh kabinet pada keputusan yang dibuat pada 14 Januari 2009."

Sumber: malaysiakini

Nelayan mogok: Harga ikan didakwa naik 30 peratus

Posted: 13 Jun 2011 01:12 AM PDT

Harga ikan dan makanan laut naik kira-kira 30 peratus sejak nelayan laut dalam dan pengusaha bot pukat tunda C2 mogok dua hari lalu, dakwa ahli parlimen DAP Nga Kor Ming, yang juga membidas kerajaan kerana gagal menyelesaikan isu berkenaan.

NONENga (DAP-Taiping) berkata kerajaan sepatutnya membantu pihak yang terjejas itu dan bukannya mengeluarkan amaran dan ancaman terhadap mereka yang mogok itu.Kira-kira 500 nelayan dan pengusaha bot tunda engan turun ke laut dan berkumpul di kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia di Kuantan bagi menuntut kerajaan mengembalikan sunsidi super yang dinikmati mereka sebelum ini.Nga tidak ada sebab bagi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar mengugut untuk menarik balik lesen nelayan di zon A, B dan C berkenaan.NONE"Pendirian Pakatan adalah jumpa dan bincang segera dengan nelayan kelas C2 berhubung mogok itu," kata Nga."Sejak mogok bermula, terdapat pengurangan kira-kira 30 peratus bekalan ikan dan tambahan 30 peartus harga ikan," dakwanya.Pemegang lesen C2 adalah mereka yang dibenarkan menangkap ikan di kawasan 30 batu nautika dari pantai manakala bagi pemegang lesen B dan C merupakan nelayan yang hanya dibenarkan menangkap ikan dalam lingkungan 20 batu nautika dari pantai. NONEHanya pengusaha bot pukat tunda terbabit dengan keputusan pemotongan subsidi.Kerajaan telah memansuhkan pemberian diesel subsidi super kepada sembilan kategori kenderaan di sektor pengangkutan barangan termasuk teksi limosin berkuatkuasa 1 Jun lalu.


Sumber: Malaysiakini

BERSIH 2.0: PERKASA lawan habis-habisan

Posted: 13 Jun 2011 01:08 AM PDT

Kumpulan pendesak Melayu, PERKASA memberi amaran bahawa mereka akan menganjurkan protes bagi menghalang rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) untuk mengadakan perhimpunan aman yang didakwa mereka sebagai "mengacau".


azlanKetuanya, Ibrahim Ali berkata PERKASA akan "lawan habis-habisan' bagi menghalang perhimpunan itu jika penganjurnya berkeras untuk turun ke jalanan di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini."(Jika mereka teruskan) akan ada pertembungan. Jika berlaku, ini demi kebaikan," kata Ibrahim pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.Ibrahim, yang juga ahli parlimen Pasir Mas, berkata kumpulannya itu akan berarak menentang penunjuk perasaan BERSIH 2.0 bagi membuktikan bahawa tidak semua rakyat Malaysia setuju bahawa pilihan raya di negara ini adalah "kotor".Beliau yang juga pernah dilucutkan gelaran "Datuk" oleh Sultan Kelantan mendakwa tindakannya itu adalah demi menjamin kepentingan demokrasi.protes klcc price hike 260108 bersih guy arrested"Saya tak boleh bayangkan, bila ramai yang berhimpun, mereka akan baling batu, bakar kereta... PERKASA akan turun ke jalannan dan halang mereka (perhimpunan BERSIH)," katanya.BERSIH 2.0 yang diketuai oleh beberapa pemimpin NGO dijadual mengadakan demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini.Tujuannya ialah untuk menyerahkan satu petisyen kepada Yang di-Pertuan Agong supaya campur tangan dalam memulakan reformasi sistem pilihan raya negara.

  • Petisyen itu akan mengusulkan tujuh permintaan:
  • Petisyen itu akan mengusulkan tujuh permintaan:
  • Pendaftaran pengundi secara automatik ketika berusia 21
  • Reformasi bagi sistem undi pos untuk para pengundi luar bandar
  • Penggunaan dakwat yang tidak dapat dipadamkan bagi mengelakkan undi berulang-kali
  • Capaian media aliran utama untuk parti pembangkang
  • Tempoh kempen minimum 21 hari
  • Kebebasan badan penguatkuasaan bertindak berhubung kesalahan pilihan raya
  • Menghapuskan rasuah pilihan raya

Sumber: malaysiakini

Nasir: Khir mohon tiada catatan bayaran RM6 juta

Posted: 13 Jun 2011 01:06 AM PDT

Pereka lanskap Nasir Ismail bertegas di mahkamah hari ini bahawa beliau dibayar lebih RM6 juta oleh bekas menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo untuk kerja-kerja pengubahsuaian rumah mewahnya di Shah Alam.

NONEBeliau mempertahankan kenyataannya ketika disoal oleh peguam bela M Athimulan, yang mempertikaikan dakwaan Nasir ketika prosiding hari keempat berhubung kes dakwaan rasuah oleh Khir.Athimulan (kanan) berkata oleh kerana tiada rekod pembayaran yang didakwa diterima dari Khir yang dibuat sejak 2006 dan tiada dokumen bagi mencatatkan perkembangan kerja serta bayaran yang dibuat, maka Nasir tentunya berbohong.Katanya semua yang didakwa Nasir adalah imaginasi pereka itu.Athimulan juga membekalkan perjanjian bernilai RM1.5 juta yang ditandatangani oleh Nasir dan Khir pada Mei 2007, yang didakwanya kontrak sebenar antara mereka berdua dan kerja-kerja pengubah-suaian hanya berlaku pada tahun berkenaan.Nasir bagaimanapun tidak berganjak dengan keterangannya sebelum ini. Tegasnya, kerja-kerja pengubah-suaian rumah mewah Khir di Shah Alam bermula pada 2006 dan lebih RM6 juta dibayar kepadanya.Katanya lagi, tiada catatan dibuat adalah kerana atas permintaan Khir.

NONE

Nasir memberi keterangan pada perbicaraan kes Dr Mohamad Khir, 45, yang didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah yang terletak di No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L daripada Ditamas Sdn Bhd melalui Shamsuddin.

Hartanah itu yang terletak di Seksyen 7 di Shah Alam diperoleh pada harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Dis 2004 dengan harga RM6.5 juta.


Sumber: Malaysiakini

Aktivis anti-Taib mohon campur tangan Agong

Posted: 13 Jun 2011 01:00 AM PDT

Pergerakan untuk Perubahan Sarawak (MoCS) merayu campur tangan Yang di-Pertuan Agong berhubung dakwaan rasuahnya ke atas Kertua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

NONESehubungan itu, perwakilan NGO berkenaan menghantar sepucuk memorandum ke Istana Negara pagi ini memohon Seri Paduka mengenakan tekanan ke atas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempercepatkan siasatan.MoCS juga memohon Seri Paduka supaya menolak sebarang cadangan bagi melantik Taib sebagai bakal Yang Di-Pertua Negeri Sarawak.Memorandum berkenaan yang ditandatangani oleh Ahmad Azizan Abdul Manan, Awang Abdillah Nasar, Ronald Sia, Erick anak Nicholas Mujah dan Francis Siah diserahkan kepada seorang pegawai polis di pintu pagar Istana.NONETerdapat kira-kira 30 anggota polis termasuk yang tidak berpakaian seragam berkawal sekitar kawasan dan sesetengahnya dilihat merakamkan gambar dan video keadaan di sana.Memorandum yang diserahkan itu menyenaraikan pelbagai dakwaan salah laku dan rasuah yang dilaporkan di Internet, portal berita dan blog sama ada dalam negara mahupun luar negara yang dilakukan oleh Taib.Pada 4 Mac lalu, MoCS menuntut pejabat SPRM di Kuching supaya segera menyiasat dakwaan rasuah yang dilemparkan itu.Tuntutan itu turut diperakui oleh parti-parti Pakatan Rakyat di Sarawak - PKR , PAS dan DAP - serta beberapa NGO yang lain.azlan"MoCS seterusnya menyerahkan tuntutan itu kepada SPRM di Putrajaya pada 30 Mac," kata pergerakan itu dalam satu kenyataan akhbar hari ini.Sehingga hari ini, badan pencegah rasuah itu belum mendedahkan sebarang maklumat berhubung siasatan mereka itu."MoCS mahu butiran siasatan, jika ada didedahkan," petik kenyataan itu.


Sumber: malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Laman Web Demi Rakyat

Posted: 13 Jun 2011 07:06 PM PDT

Berikut adalah petikan video yang terdapat di laman web Demi Rakyat. Pohon semua warga Malaysia yang prihatin membantu menyebarkan Web tersebut melalui Twitter,Facebook dan blog secara meluas dengan klik butiran dibawah:

Laman web: http://www.demirakyat.org

Video Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=XQTK4gRCkR0

Facebook: http://www.facebook.com/demirakyat13

Twitter: http://www.twitter.com/demirakyat13

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Jawatankuasa Siasat IPP Tidak Wakili Suara Rakyat

Posted: 13 Jun 2011 01:29 AM PDT

Dari Harakah

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) mempersoal tindakan kerajaan menubuhkan jawatankuasa bagi menyiasat isu pengeluar tenaga bebas (IPP) kerana didakwa tidak mewakili suara rakyat.

Mahfuz (gambar) sewaktu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini sebaliknya berkata, kerajaan sewajarnya mempertimbangkan cadangan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang) agar kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat konsesi IPP.

“Apa perlu tubuh jawatatankuasa. Jawatankuasa tidak mewakili suara rakyat. Saya setuju dengan cadangan Gua Musang (Tengku Razaleigh Hamzah) yang minta ditubuhkan suruhanjaya untuk siasat bagaimana perjanjian itu dibuat dengan IPP yang langsung tidak mengambil kira kepentingan negara sendiri,” katanya.

Naib Presiden PAS itu juga menyelar tindakan kerajaan yang sewenang-wenangnya menarik subsidi rakyat sebaliknya meneruskan subsidi kepada IPP.

Tambahnya, sia-sia kerajaan melantik konsultan dari luar negara semata-mata untukmemberi idea yang menguntungkan kerajaan.

“Pengguna yang terpaksa menanggung defisit kerana pendapatan pengguna tidak bertambah tapi perbelanjaan terus meningkat dengan berlaku kenaikan harga barang. Jadi saya nak minta penjelasan kenapa dengan pengguna begitu mudah untuk kurangkan subsidi, naikkan harga tetapi dengan IPP bila kita cadang macam-macam baru nak tubuh jawatankusa untuk nak kaji dan sebagainya.

“Saya pun hairan apa guna kita ada makmal, kita lantik konsultan daripada luar negara hanya bagi cadangan kepada kerajaan jika nak kurangkan defisit negara ialah kurangkan subsidi,tarik subsidi daripada rakyat.

“Yang itu tak payah lantik konsultan dari luar negaralah. Siapa-siapa pun boleh jawab. Kenapa sangat sukar untuk nak mengurangkan subsidi daripada IPP?” soalnya.

Sebelum itu, Datuk Seri Tiong King Sing dalam soalan asalnya meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menyatakan pelan jangka masa panjang kerajaan dalam menangani fenomena kenaikan harga minyak global terutamanya pengurangan subsidi minyak oleh kerajaan telah meningkatkan beban hidup rakyat.

Beliau juga ingin tahu persiapan syarikat-syarikat petroleum dalam menyediakan kemudahan stesen-stesen NGV dalam usaha menggalakkan penggunaan NGV sebagai bahan bakar alternatif.

Semalam, Kabinet telah menubuhkan satu jawatankuasa bagi mengkaji pelbagai aspek termasuk isu pengeluar tenaga bebas (IPP) dan bekalan tenaga kepada negara pada masa depan.

Jawatankuasa tersebut melibatkan tiga Menteri iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui dan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Kos Syabas Berlebihan, Selangor Tak Lulus Peruntukan – Khalid Ibrahim

Posted: 12 Jun 2011 11:09 PM PDT

Dari Keadilan Daily

Kerajaan Negeri Selangor tidak meluluskan peruntukan tambahan epada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) kerana kosnya lebih daripada kebiasaan, kata Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim

Beliau menjelaskan demikian ketika mencelah apabila Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin menyatakan bahawa Syabas tidak diberi peruntukan yang mencukupi untuk menjalankan projek non-revenue water (NRW), di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Peter Chin menyatakan bahawa masalah NRW semakin meningkat di Selangor.

Dalam soalan Abdul Khalid, beliau meminta Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air itu merujuk laporan Malaysia Water Industry Guide 2010 yang menyatakan nilai purata non-revenue water (NRW) adalah 36.63 peratus melibatkan 1.8 bilion meter padu air serta kerugian RM1.64 bilion.

"Apakah langkah yang telah diambil untuk mengatasi masalah air tidak terhasil (NRW)?" kata Khalid dalam soalan bertulisnya.

Menurut Peter Chin, NRW berbeza antara negeri iaitu antara 19.01 peratus ke 59.90 peratus.

Declassify The Agreements If Not Siding IPP Cronies, Pakatan Tells Najib

Posted: 12 Jun 2011 09:17 PM PDT

From Malaysia Chronicle

Pakatan Rakyat leaders scoffed at Prime Minister Najib Razak for alluding that his government was on the side of the people and not the immensely wealthy independent power producers, saying that “the proof of the pudding is in the eating”.

They also slammed the PM for hypocisy for “sneaking in” two more new deals with tycoon Syed Mokhtar Albukhary’s Malakoff and the Singapore unit of Francis Yeoh’s YTL Power during the past couple of weeks.

Quietly, the deals were slipped despite red-hot public anger at the huge amount of subsidy granted to the IPPs and the Najib administration’s refusal to acknowledge there was any imbalance at all.

“Declassify the power purchase agreements if Najib is sincere. Why wait until Pakatan has exposed everything and his back is to the wall, then only say, BN is negotiating with the IPPs. Tell us, exactly what are you negotiating,” PKR director of strategy Rafizi Ramli told Malaysia Chronicle.

Rafizi confirmed that PKR would proceed to sue the BN government for the agreements, said to be lopsided, to be made public.

So far, Najib has refused to lay bare the agreements, which forces Tenaga to buy power from the IPPs even though Malaysia was running at an excess capacity of more than 50 percent.

Not lopsided

On Sunday, a defensive-sounding Najib told reporters his government was siding with the rakyat (or populace) and not the power barons as the opposition politicians have accused his administration of doing.

Yet, in the same breath, he insisted the IPP contracts are fair.

"The IPPs now, most of their formulas are no longer one-sided," Najib said after the UMNO Ampang division meeting.

"We are negotiating with IPPS but it is not accurate to say we are on IPPs' side. We are fighting for the people. The government will explain further on the IPPs because we are still negotiating."

In a further sign that his administration was feeling the pressure from the Pakatan, Second Finance minister Ahmad Husni announced the Cabinwt would form a Committee to study the IPP issue. Pakatan leaders have mounted a fierce campaign against subsidy cuts without revieweing the IPP contracts first.

“The committee will study various aspects of power supply and not just the IPP problem – among them production costs and requirements for the future because there are IPPs whose concession is due to end in 2014 and 2015,” Husni told reporters.

Anwar reiterates will drop petrol prices within 24 hours

Meanwhile, at the other end of town, his arch rival Opposition Leader Anwar Ibrahim promised to cut fuel prices within 24 hours if the Pakatan won the 13th general election, widely expected to take place within the next few months.

Anwar also slammed Najib for punishing the man on the street for sky-rocketing world oil prices, and chopping off subsidies from a slew of consumer essentials but leaving untouched the RM19 billion-odd gas subsidy to the IPPs.

"When the rich get it, it's incentives. When the poor fishermen get it, it's subsidies," Anwar said at a political lecture in Brickfields.

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


PKR Seek solutions to Frequent Fire Outbreaks in Penampang & Tawau

Posted: 13 Jun 2011 12:06 AM PDT

KOTA KINABALU:PKR Supreme Council Member – Dr Roland Chia Ming Shen urged that the Fire and Rescue Services Department apart from installing fire hydrants at villages BUT also to conduct regular maintenance of the existing fire hydrants . He was responding to frequent fire outbreaks in villagers in Sabah – so far twice in Penampang and the 5th time in Kg Titingan in Tawau this year whilst visiting Kg Koidupan , Penampang fire victims recently. The fire destroyed four houses on May 26, leaving five families homeless in Kg. Koidupan, Penampang whilst in Tawau about 100 residents of Block 5, Kampung Titingan, were left homeless when a fire razed their squatter houses late Saturday night. Many concern citizens in Tawau also wondered why there was frequent fire outbreaks in Kg Titingan , Tawau- with the average of one fire outbreak a month. There seemed to be a deliberate attempt to destroy the entire Kg Titingan, Tawau neighbourhood.

koidupan2011akoidupan2011bkoidupan2011c

The recent outbreaks in Penampang & Tawau has also caused many villagers to suffer total loss of properties and cash. This is due to the houses in close proximity of one another, thus allowing fire to spread quickly to adjacent houses. The other being the existing fire hydrants malfunctioned and did not have water supply thus forcing fire rescuers to source dirty water from the existing drains. It just proves that Malaysia boasts of First Class Infrastructures BUT third class maintenance. There is no point of building more fire hydrants if the authorities concern do not conduct regular check on them. Dr Roland Chia was on the site of one of the malfunctioned fire hydrant in Kg Koidupan, Penampang.

Many villagers when interviewed also express concern that the relevant authorities did not bother to conduct fire drills and fire prevention courses in the villagers. If we had knew the basic fire drills and fire prevention exercise, we may have minimize the extent of damage to our properties- lamented one of the villagers who wished to be remained anonymous.

Dr Roland Chia urged the Federal Ministry of Housing & Local Government where the Fire & Rescue Department comes under – and one of the Deputy Minister is a Sabahan – to seriously go to the ground especially the villagers to check on malfunctioned hydrants. There is no point in giving aids to fire victims, because the aids do not commensurate with the loss of properties on the victims on top of the mental anguish and hardships they had to go through.

30 MAY 2011 - Attended USDA Open House hosted by USDA President - Datuk Kalakau Untol

Posted: 13 Jun 2011 12:01 AM PDT

IMG_3616IMG_3617IMG_3618IMG_3619

30 May 2011 - Dr Roland Chia attended Kaamatan Open House Organized by Cabang Tuaran

Posted: 12 Jun 2011 11:50 PM PDT

IMG_3612IMG_3614

30 May 2011 - Launchiing of Blood Donation Drive in Kaamatan (Harvest Festival) Celebration - Organised by PKR CABANG PENAMPANG in MEGALONG SHOPPING MALL.

Posted: 12 Jun 2011 11:48 PM PDT

In attendance - PKR President - Datuk Seri Wan Azizah, Vice President YB Tian Chua, National Wanita Chief - YB Zuraida Kammaruddin,

MP for Kota Kinabalu- YB Dr. Hiew King Chew, PKR Communications Director- YB Nik Nazmi and Cabang Penampang Chief cum Deputy Secretary General -Sdr Darell leiking and Dr Roland Chia - PKR Supreme Council Member.

IMG_3601IMG_3602IMG_3604IMG_3606IMG_3607

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


PIDATO Bicara Rakyat 18 Jun 2011 di Rembau

Posted: 12 Jun 2011 09:09 PM PDT

CERAMAH PERDANA
Bersama :
YB Hj Taufek, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka
Chegubard, Pengerusi SAMM
Ustaz Shamsul Firdaus Al-Hafiz, bekas Imam Masjid Saidina Omar AlKhattab, Bukit Damansara
Tarikh : 18 Jun 2011 , SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Astana Raja, Rembau, N.Sembilan

Semua dijemput hadir

Kaitan Lynas, Kuantan dan Senjata Biologi

Posted: 12 Jun 2011 06:28 PM PDTApakah ada kaitan antara kilang Lynas di Kuantan dengan pembangunan senjata biologi oleh kuasa asing? Sebuah blog menceritakan kemungkinan ini. Dikatakan mineral nadir bumi ini amat penting untuk menghasilkan senjata biologi menggunakan teknologi nano.

Ikuti kemungkinan tersebut pada blog berikut http://tahirnisa.blogspot.com/2011/06/solubest-ltd-israel-dan-senjata-biologi.html

Juga artikel sebelum ini Persiapan Serangan Senjata Biologi di Malaysia di http://amkns.blogspot.com/2011/04/persiapan-serangan-senjata-biologi-di.html

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang