Pengikut

Nuffnang

Rabu, 11 Mei 2011

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jabatan Agama N.Sembilan MALAS ajar Orang Asli?

Posted: 10 May 2011 08:02 PM PDT



Ini bukan kali pertama Tok Batin bukan Islam di Negeri Sembilan merayu supaya ditempatkan guru takmir di surau kampungnya untuk mengajar orang Asli yang memeluk agama Islam. Pada 26 Januari 2011, berita ini dah keluar, sekarang 11 Mei 2011 keluar lagi berita ini. Baik Pengerusi Majlis Agama Islam N.Sembilan dan Pengarah Jabatan Agama LETAK JAWATAN kalau tak boleh selesai perkara mudah sebegini.

Buat malu orang Islam terutama orang Melayu di Negeri Sembilan ini, duit dalam Baitul Mal berjuta-juta ringgit tapi nak hantar guru takmir pun tak ada.

Apakah Pengerusi MAINS dan Pengarah JHEAINS hanya berbangga dengan Rekod Bubur Lambuk 200 periuk yang dibuat pada tahun 2007 seperti laporan berikut http://amkns.blogspot.com/2007/10/ns-buat-rekod-bubur-lambuk-tapi-pinggir.html

Tiada Ustaz Datang Mengajar, Sinar Harian 26 Jan 2011 laporan penuh di http://amkns.blogspot.com/2011/01/tiada-yang-sudi-ajar-orang-asli-agama.html

SAUDARA BARU MAHUKAN GURU
Sinar Harian 11 Mei 2011

ULU KLAWANG - Masyarakat Orang Asli di Kampung Kelaka berharap agar surau di kampung mereka dilengkapi dengan tenaga pengajar khususnya guru Tahmir.

Perkara itu adalah penting bagi menjaga kebajikan 17 keluarga saudara baru di kampung berkenaan yang telah memeluk agama Islam.

Tok Batin Kampung Kelaka, Ading Keboi berkata, rata-rata saudara baru di kampung berkenaan tidak benar-benar mendalami agama Islam seperti yang sepatutnya.

"Di kampung ini sahaja, ada 47 keluarga di mana 17 daripadanya telah memeluk agama Islam. Namun, apa yang menjadi masalah ialah mereka masih tinggal sebumbung dengan keluarga yang bukan beragama Islam.

"Hal ini secara tidak langsung tidak akan membentuk akidah umat Islam yang baik kerana sudah pasti timbul kekeliruan dalam kalangan anak mereka yang beragama Islam," katanya.

Menurutnya, rata-rata mereka tidak mempunyai asas agama yang kukuh dan oleh kerana itu mereka mahukan surau di kampung itu berfungsi dengan baik.

"Selain itu, kami juga mahukan guru untuk mengajar agama Islam buat penduduk di sini.

"Saya difahamkan, sebelum ini ada guru yang mengajar di surau berkenaan tetapi tidak lama. Ia mungkin disebabkan kampung ini terletak di pedalaman dan menyebabkan guru berkenaan tidak selesa," katanya.

Malah katanya, sebelum ini setiap kali berlangsungnya kelas, guru hanya akan mengajar tidak sampai setengah jam dan kemudiannya kelas ditamatkan.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9073316.asp

Guru-guru guna duit sendiri baiki kuarters, Kerajaan BANKRAP?

Posted: 10 May 2011 05:12 PM PDT



Apakah Kementerian Pelajaran sibuk menganjurkan program tarian terkangkang-kangkang pelajar sekolah hingga tak ada masa nak tengok masalah para guru? Sementara Muhyiddin pula sibuk di luar negara bersama Rais Yatim, entah apa buatnya. Jabatan Pelajaran pula sibuk galakkan pelajar jadi artis hiburan. Apa rancangan hiburan Muhyiddin dan Rais Yatim nak laksanakan lepas ini untuk pelajar sekolah, sekembali dari Eropah nanti?

Kisah Jabatan Pelajaran galak pelajar jadi artis hiburan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2011/05/jabatan-pelajaran-galak-pelajar-jadi.html

Kisah Kementerian Pelajaran galakkan pelajar sekolah perempuan sertai tarian terkangkang pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2011/05/kementerian-pelajaran-lagi-teruk-dari.html


KUMPUL DUIT SENDIRI BIAYA KOS SELENGGARA
Berita Harian 11 Mei 2011

Persatuan dedah aduan kerosakan tidak diendahkan

KUALA LUMPUR: Guru yang mendiami kuarters di kawasan bandar juga tidak kurang sengsara apabila terpaksa mengeluarkan wang dari poket sendiri untuk membiayai kos penyelenggaraan kuarters mereka.

Ia didedahkan Persatuan Warga Guru Alam Damai Kuala Lumpur yang mendakwa mereka terpaksa mengeluarkan RM40,000 untuk membaiki kebocoran paip air bawah tanah, selain membayar tunggakan bil air kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd.

Pengerusinya, Hedzir Mohd Ali, berkata pihaknya terpaksa mengutip wang daripada guru bagi mengatasi masalah paip bocor selepas pihak bertanggungjawab lepas tangan walaupun beberapa kali membuat aduan.

"Kami bersabar selama dua tahun, tetapi hidup tidak sempurna walaupun sudah mengemukakan aduan sehingga kepada kementerian. Mahu tidak mahu, kami terpaksa mengeluarkan RM31,000 bagi menjelaskan tunggakan bil air selepas SYABAS mengunci meter sebanyak empat kali, selain membaiki paip yang sepatutnya diuruskan Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan (JPWP)," katanya menerusi e-mel kepada Berita Harian.

Persatuan juga menghantar surat rayuan, surat rasmi, surat permohonan dan memorandum kepada Kementerian Pelajaran, Ketua Pengarah Pelajaran, Pengarah Pelajaran JPWP, SYABAS dan Ketua Eksekutif Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), tetapi tiada penyelesaian.

Seorang lagi pengirim e-mel, Hassan Ibrahim, berkata masalah kuarters daif berlaku di Kuarters Institusi Pendidikan (KIP) di Lembah Klang seperti di Shah Alam dan Gombak.

"Masalah bumbung dan lantai bocor serta siling balkoni runtuh membahayakan guru. Ini tidak termasuk kerosakan dalaman. Justeru, guru terpaksa mengeluarkan belanja untuk memperbaiki semua kerosakan," katanya.

Di KUANTAN, dua blok kuarters guru di Felda Bukit Sagu terbiar dan menjadi sarang penagih dadah, manakala sebahagian besar kelengkapan perabot seperti katil, almari pakaian, kabinet dapur, kipas siling menjadi sasaran penagih dadah dan pengumpul barang lusuh sejak beberapa tahun lalu.

Kuarters lima tingkat mempunyai 20 unit kediaman itu siap pada 2005 dan dihuni tujuh keluarga setahun kemudian, tetapi seorang demi seorang meninggalkan kuarters itu kerana pelbagai masalah.

Penduduk Bukit Sagu Dua, Ayub Muhammad, berkata persekitaran kuarters itu juga kotor kerana penagih dadah turut membuang air besar dan kecil sehingga menyebabkan bau busuk, selain bekas makanan dan sampah berselerakan sehingga berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes.

Di KLUANG, kuarters empat tingkat menempatkan 16 unit kediaman berhampiran Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar T6, kini ibarat projek gajah putih apabila terbiar kosong tanpa dihuni sejak siap kira-kira empat tahun lalu, menyebabkan ia menjadi tumpuan anak muda berpeleseran berikutan kedudukannya agak terlindung dan jauh dari rumah penduduk terdekat di Taman Sri Lambak.

Penduduk, Fauzan Sumijan, 50, yang sering melewati bangunan itu mendakwa kerap terlihat individu tidak dikenali berkeliaran di sekitar kuarters dan melarikan diri dalam semak, jika penduduk menghampiri mereka.

Penghuni yang mahu dikenali sebagai Ummi Kalsum, berkata jika tiada guru yang mahu mendiami kuarters itu, lebih baik ia disewakan kepada keluarga miskin yang memerlukan kediaman lebih selesa.

"Ini dapat membantu penduduk yang mempunyai masalah. Kita kesal kerana tiada pihak mengambil tanggungjawab membersihkan kuarters sehingga dipenuhi lalang dan semak samun," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kumpulduitsendiribiayakosselenggara/Article


KUARTERS GURU ROSAK, BOCOR BERULANG KALI
Berita Harian 11 Mei 2011

SAYA ingin memberi respons kepada laporan mengenai kuarters guru terbiar khususnya di luar bandar. Saya adalah seorang guru yang pernah tinggal di kuarters pendidikan di Pahang.

Pada mulanya penginapan di sana amat selesa kerana masih baru dan dilengkapi perabot. Saya tidak kisah dengan jaraknya yang agak jauh dari tempat mengajar kerana berpagar dan agak selamat untuk anak saya. Namun, selepas hampir dua bulan, keadaan mula berubah. Tandas mula tersumbat dan bocor. Air bilik mandi sering bertakung menyebabkan keadaan bilik mandi mudah kotor. Tandas unit saya baik, tetapi tandas atau paip najis di tingkat atas bocor. Air najis menitis di unit saya dan baunya kurang menyenangkan. Saya terpaksa membersihkan air najis yang menitis setiap masa.

Keadaan bertambah teruk dan berulat, menyebabkan saya terpaksa menutup tandas itu. Saya mengadu kepada unit pembangunan di Pejabat Pelajaran Daerah. Malangnya, usaha untuk membaik pulih kerosakan dilakukan hampir tiga bulan selepas aduan dibuat. Sebab apa? Kami pun tidak tahu.

Selepas dibaiki, saya sekeluarga terus tinggal di kuarters itu. Tetapi tandas itu bocor kembali dan menjadi lebih teruk dari sebelumnya. Kebocoran paip juga turut berlaku di dapur menyebabkan air sinki menghujani kabinet dapur dan lantai.

Saya terus menghubungi pihak berkenaan, malangnya, usaha membaik pulih tidak dapat dilakukan secepat mungkin atas alasan ketiadaan bajet. Kuarters saya menjadi terlalu kotor dan berbau, menyebabkan ia tidak sesuai untuk didiami apatah lagi untuk menerima tetamu.

Apakah tindakan pihak berkenaan terhadap kuarters yang rosak ini. Kami akur dengan memotong elaun kami, untuk tinggal di kuarters tetapi kementerian gagal menyelenggara sebaik mungkin kerosakan sistem kumbahan yang boleh mendatangkan penyakit.

Saya lebih selesa tinggal di rumah sewa sementara menanti rumah sendiri siap. Kuarters dibiarkan tidak diselenggara.

RAMESH,
Guru DG41.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kuartersgururosak_bocorberulangkali/Article

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Buku Jingga (Siri 1)

Posted: 10 May 2011 10:07 PM PDT

UBAH SEKARANG, SELAMATKAN MALAYSIA !

Setelah 53 tahun merdeka negara kini berada dalam krisis. Cita-cita untuk membina sebuah bangsa yang bersatu padu dan negara yang makmur telah gagal.

Demokrasi dan hak asasi rakyat terus dinodai oleh pemerintah UMNO/BN. Rasuah dan penyalahgunaan kuasa membarah. Kekayaan negara telah dibolot oleh segelintir elit berkuasa. UMNO/BN tidak mempedulikan rakyat terbanyak yang dihimpit oleh kos sara hidup yang tinggi. Pendapatan rakyat tidak meningkat kerana dikekang oleh pemerintah. Daya saing negara dan rakyat terhakis akibat dasar yang lemah, pelaksanaan yang tidak berkesan dan kebijakan (dasar) yang tidak berjiwa rakyat.

Krisis parah sebegini memerlukan tekad dan azam politik untuk diatasi. Malaysia memerlukan dasar-dasar baru dengan membuat anjakan paradigma. Maka, Pakatan Rakyat sebagai permuafakatan politik (tahalluf siyasi) mengangkat suatu rencana dasar dan kebijakan yang menyeluruh untuk membela rakyat melalui Dasar Bersama yang dimeterai.

Dasar Bersama adalah berlandaskan 4 kerangka asas iaitu:

1. Demokrasi yang telus dan tulen untuk memperkasakan ketuanan rakyat;
2. Memacu ekonomi berprestasi tinggi yang mampan untuk menjana kemakmuran dan kebajikan kepada semua secara adil;
3. Keadilan sosial bagi menjamin pembangunan insan secara menyeluruh; dan
4. Hubungan persekutuan-negeri dan dasar luar negara yang adil-setara.

Dasar Bersama ini menggariskan iltizam kami untuk mengalih hala tuju negara dan bangsa ke landasan yang betul setelah berdekad diruntun salah guna kuasa, rasuah dan politik perkauman.
Muafakat asas yang membentuk Dasar Bersama adalah ketulusan parti-parti Pakatan Rakyat meletakkan Perlembagaan Persekutuan sebagai kompas perjuangannya.

Tiga perkara pertama yang diangkat dalam Dasar Bersama adalah komitmen Kami untuk:

1. Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153.
2. Mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi Raja berperlembagaan.
3. Memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu selari dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan memperluaskan Bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau, melindungi dan memperkukuhkan penggunaan bahasa ibunda semua kaum, serta meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris demi memperbaiki daya saing Malaysia di peringkat global.

Ketetapan Pakatan Rakyat mengangkat konsep muafakat di antara parti-partinya membentuk kesepakatan perjuangan di dalam Pakatan Rakyat, lantas memberi laluan kepada lahirnya sistem dua parti di negara ini. Sejarah besar yang dicipta dalam PRU12 perlu dimanfaatkan supaya tekad rakyat untuk menukar kerajaan persekutuan dan sistem pemerintahan yang bobrok dalam PRU13 berhasil. Tekad rakyat ini bukan sahaja mulia dan bersejarah, ia satu kemestian untuk menyelamatkan Malaysia dari krisis parah.

Agenda Pakatan ini adalah nadi kepada perjuangan rakyat Malaysia yang pelbagai kaum dan pegangan untuk membina sebuah negara dan masyarakat yang menzahirkan semangat demokrasi dan keadilan dalam semua aspek. Agenda ini menuntut perubahan mutlak (minda, pendekatan dan kaedah) untuk menggembleng muafakat semua pihak. Ini perlu demi membebaskan institusi-institusi penting negara dari durjana campur tangan sebahagian kecil golongan elit yang mempertahankan tembolok mereka semata-mata.

Pakatan Rakyat juga meletakkan agenda pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama sebagai teras kepada kesemua program yang telah dilaksanakan dan sedang dirancang, demi membela nasib rakyat terbanyak.

Malaysia berdepan dengan prospek ekonomi yang pudar dan semakin ketinggalan berbanding dengan negara-negara serantau yang pernah setanding dengan kita. Tatkala Malaysia masih meraba-raba mencari penawar kepada kemunduran ekonomi ini, negara wajib waspada dengan saingan baru dari negara-negara yang sebelum ini lebih mundur dari kita. Darjat ekonomi kita di mata antarabangsa dan dalam konteks ekonomi global telah merudum.

Lebih parah lagi, pemerintah yang bongkak dan mementingkan diri mengabaikan penderitaan rakyat. Bantuan-bantuan kepada rakyat disekat atas nama mengurangkan beban kerajaan, sementara lohong ketirisan sengaja dibesarkan agar kekayaan negara dapat mereka bolot secara rakus.

Tindakbalas pemerintah juga adalah songsang dan tidak mencerminkan keikhlasan untuk mengembalikan daya saing negara. Rencana ekonomi baru yang dipersembahkan hambar kerana janji untuk membawa 'transformasi ekonomi' bercanggah dengan tindakan semasa yang bertentangan dengan tuntutan reformasi.

Makanya, negara dan rakyat berdepan dengan ketakutan yang berlipat kali ganda. Amalan menunggang institusi-institusi negara demi menutup kelemahan sendiri dan menekan Pakatan Rakyat semakin berleluasa.

Matlamat kuasa BN adalah untuk terus berkuasa, bukannya mencari kebijakan yang adil dan berkesan untuk membawa negara keluar dari kemelut ekonomi, politik dan sosial yang semakin menghimpit.

Malaysia perlu diubah sekarang. Perjalanannya dan masa depan rakyat di bawah pentadbiran persekutuan sedia ada adalah kabur. Jika perubahan tidak dilakukan sekarang, segala kerosakan bangsa dan negara akan berterusan. Malaysia akan bertukar dari status malap kepada gelap.

Harapan dan kepercayaan rakyat bahawa Malaysia adalah sebuah negara berbilang bangsa yang berlandaskan prinsip keadilan dan permuafakatan perlu dikembalikan segera. Pakatan Rakyat yakin bahawa agenda perubahan yang dijunjung bersama akan meniupkan kembali roh keadilan dan permuafakatan dalam sistem negara dan masyarakat kita.

Agenda Pakatan ini menggariskan perincian dasar dan langkah yang berlandaskan Dasar Bersama untuk merealisasikan cita-cita Pakatan Rakyat membina sebuah negara yang makmur dan adil. Kami percaya kemakmuran negara hanya akan dicapai dan berkekalan jika ia ditunjangi oleh prinsip keadilan sosial dan persaudaraan rakyat. Hasrat ini akan mekar berkembang; bila mana semangat demokrasi meresap ke seluruh pentadbiran dan institusi-institusi negara.

Agenda Pakatan ini adalah penzahiran hasrat rakyat untuk melaksanakan islah masyarakat yang digariskan oleh Dasar Bersama. Ia adalah jendela yang paling luas untuk menggambarkan sebuah Malaysia yang makmur dan adil di bawah Pakatan Rakyat.

Bersama-sama kita berubah sekarang untuk menyelamatkan Malaysia. Ayuh kita bawa mesej perubahan ini ke seluruh pelusuk negara.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang