Pengikut

Nuffnang

Selasa, 22 Februari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Ali Rustam Takut Kegagalan Sendiri, Kata Shamsul

Posted: 22 Feb 2011 12:45 AM PST


SHAH ALAM 22 FEB : Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dilihat berada dalam keadaan bimbang apabila isu-isu pembangunan setempat yang gagal dilaksanakannya, diulas semula oleh PAS dan Pakatan Rakyat dalam siri kempen pilihan raya Dewan Undangan Negeri Merlimau.

Kebimbangan itu menurut Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Melaka, Shamsul Iskandar Md Akin lahir setelah menyedari kempen-kempen yang didakwa "lapuk" oleh beliau akan memecahkan tembelangnya yang telah membazirkan wang rakyat.

" Pada saya Datuk Seri Ali cuba mengalihkan perhatian rakyat dengan memperkecilkan isu ini walhal ianya sebahagian daripada konsep pembangunan yang cuba ditonjolkan oleh Datuk Seri Ali termasuk pembangunan ini yang kita khuatiri akan menyebabkan masalah pembaziran, tentunya akan membebankan rakyat Melaka untuk masa yang panjang,"kata Shamsul.

Semalam Ali Rustam membidas PAS yang kononnya dikatakan membuat tuduhan tidak berasas untuk meraih perhatian pengundi.

Menurut Ali, isu pembaziran wang rakyat kerana membiayai projek mega adalah isu lapuk.

Namun menurut Shamsul, Ali perlu sedar bahawa PAS mahupun Pakatan Rakyat mempunyai pendirian yang jelas berhubung isu pembaziran dana awam ini dan Ali harus menjawabnya.

" Ianya bukan isu lapuk, yang perlu dijelaskan oleh Datuk Seri Ali ialah kenapa perkara-perkara dan projek yang dibangunkan ini tidak boleh memberikan manfaatkan yang sewajarnya kepada rakyat," jelas Shamsul kepada Tv Selangor.

Menurut Shamsul, isu-isu seperti pembinaan litar go-kart di Durian Tunggal, pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (MIA) yang dianggap sebagai `gajah putih' dan penarikan balik Eye On Malaysia atau roda gergasi oleh pemiliknya dari Belgium, memang ada asasnya.

Dalam hal ini katanya, kerajaan seharusnya membangunkan projek-projek yang memberikan manfaat kepada rakyat.

" Sebahagian wang digunakan untuk membangunkan projek-projek yang kononnya untuk menarik pelancong tetapi kemudiannya tidak boleh dimanfaatkan oleh rakyat Melaka. Ini yang menjadi persoalan atau pun isu utama yang sepatutnya dijawab oleh Datuk Seri Ali Rustam. Bukan mengkesampingkan isu ini dan mengatakan ia isu yang lama.

" Pembaziran bukan isu lama tetapi pembaziran adalah isu pokok dalam soal pengurusan negeri. Apatah lagi ini bukan melibatkan satu projek tetapi banyak projek yang telah dilaksanakan tetapi tidak memberikan manfaat kepada rakyat Melaka," tambah Shamsul lagi.


Sumber: TVSNEWS

Syed Ibrahim calon BN Kerdau

Posted: 22 Feb 2011 12:40 AM PST

BN hari ini memilih naib ketua bahagian Umno Kuala Krau Syed Ibrahim Ahmad sebagai calonnya pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau pada 6 Mac ini.

NONE
Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di hadapan lebih 4,000 penyokong BN di Dataran Sri Ketumbit, dekat Temerloh, hari ini.

Berusia 44 tahun, Syed Ibrahim adalah juga Penasihat Agama Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Pemilihan anak jati tempatan berkelulusan dari Universiti Al-Azhar itu dipercayai mampu mempertahankan kerusi BN pada pilihan raya kecil ke-16 negara selepas pilihan raya umum 2008.

Muhyiddin ketika mengumumkan calon BN itu, berkata pemilihan Syed Ibrahim dibuat selepas melalui beberapa saringan di peringkat bahagian Umno dan badan perhubungan Umno negeri sebelum diputuskan pucuk pimpinan.

"Selepas melalui beberapa saringan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah memutuskan calon berkenaan dua hari lalu," kata Muhyiddin.

azlan

Kerusi DUN Kerdau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim, 63, dari BN pada 12 Februari lalu.

Pada pilihan raya umum 2008, Zaharuddin menewaskan calon PAS, Hassanuddin Salim, dengan majoriti 1,615 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 26 Feb ini sebagai tarikh penamaan calon manakala pengundian ditetapkan pada 6 Mac.

Turut hadir pada majlis pengumuman calon BN itu Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, Presiden MIC Datuk G Palanivel, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Presiden Parti Progresif Penduduk Datuk M Kayveas serta pemimpin-pemimpin parti komponen BN dan Umno peringkat negeri Pahang.

Muhyiddin berkata semua pihak perlu akur dengan calon yang diumumkan bertanding di kerusi DUN berkenaan.

"Terimalah dengan ikhlas, terimalah calon kita dengan semangat perpaduan, kerana apa yang paling penting ialah parti Umno dan BN, dan bukannya calon," katanya.


Sumber: Malaysiakini


Liwat II: Adakah Saiful homoseksual pasif?

Posted: 22 Feb 2011 12:35 AM PST

Peguam veteran Karpal Singh hari ini sekali lagi mencuri tumpuan pada perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan menyoal ahli kimia sama ada Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah homoseksual pasif.

NONE
Perbicaraan pagi ini tertumpu kepada persoalan sama ada Jabatan Kimia mematuhi piawaian antarabangsa dalam amalannya mengendalikan sampel atau bahan bukti yang diberikan oleh polis.

Namun, Karpal yang tiba kemudian untuk menyoal balas pakar DNA Dr Seah Lay Hong sekali lagi merobekkan kes pendakwaan.

Beliau mempersoalkan bagaimana beberapa profail DNA yang ditemui pada dubur Saiful tidak dicatatkan dan ingin tahu sama ada wajar untuk membuat kesimpulan bahawa mangsa adalah homoseksual pasif.

Dr Seah berkata beliau tidak boleh menjawab soalan itu dan hakim Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah tidak membenarkan soalan tersebut dikemukakan.

"Saya seorang saintis dan bidang kepakaran saya ialah menjalankan analisis terperinci ke atas sampel dan eksibit yang diserahkan kepada saya dan saya tidak dapat memperoleh hasil penemuan seperti dicadangkan oleh peguam," katanya.

Hakim kemudiannya membenarkan soalan itu apabila Karpal mengemukakan alasannya.

NONE
Menurut Karpal, profail DNA berdasarkan lebih satu penyumbang di dubur Saiful, adalah logik bagi membuat kesimpulan bahawa pengadu adalah homoseksual pasif.

Seah berkata beliau tidak akan mengatakan sama ada bersetuju ataupun membantah cadangan Karpal itu.

Pada ketika itu, Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden membantah soalan itu dan berkata ia patut diajukan kepada tiga doktor dari Hospital Kuala Lumpur yang menjalankan pemeriksaan perubatan ke atas Saiful pada 28 Jun, 2008.

Mohamed Yusof berkata Dr Seah tidak bertanggungjawab ke atas isi kandungan dalam borang pro-forma (borang sejarah perubatan) pesakit (Saiful), yang Karpal dalam hujahnya berkata doktor merekodkan kes itu sebagai cubaan liwat dan bukannya liwat.

Karpal juga bertanya kepada ahli kimia tersebut bagaimana DNA seseorang boleh ditemui pada dubur Saiful jika dinyatakan pada borang pro-forma ia adalah cubaan meliwat.

Karpal: Jika ini cubaan meliwat, awak tidak akan jumpa DNA orang lain di duburnya?

Seah: Tidak mustahil.

Karpal: Hasil penemuan anda pada palitan B5 (kawasan sekitar dubur Saiful) mengenai kehadiran beberapa profil DNA?

Seah: Ya

Karpal: Di sini, lebih daripada seorang penyumbang, bolehkah anda katakan yang Saiful ialah seorang homoseksual pasif?

Seah: Saya tidak dapat menjawab soalan itu, saya seorang saintis dan bukannya doktor perubatan.

Karpal: Saya tanya anda berdasarkan hasil penemuan anda pada palitan B dan apa yang direkodkan dalam laporan pro-forma sebagai cubaan liwat, sekali lagi boleh anda katakan Mohd Saiful seorang homoseksual pasif?

Seah: Saya tidak dapat berikan jawapan.

NONE

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

Sementara ituBernama melaporkan berlaku pertikaman lidah antara Mohamed Yusof dan seorang lagi peguam bela SN Nair, apabila beliau memberitahu peguam bela itu supaya berhenti membuat "ulasan selari".

Pertikaman lidah itu berlaku apabila Nair bertanya kepada Dr Seah berhubung protokol Jabatan Kimia semasa membuat penandaan pada sampel.

Nair merujuk kepada dua sampel daripada 12 sampel yang diterima ahli kimia pada 30 Jun, 2008 daripada pegawai penyiasat DSP Judy Blacious Pereira.

NONE
Peguam itu berhujah Dr Seah tidak mematuhi sepenuhnya protokol jabatan sehingga tarikh pada sampel palitan B4 dan B5 direkodkan 26 Jun, 2008, sedangkan hakikatnya ia direkodkan pada 28 Jun, pada hari ketiga-tiga doktor berkenaan mengambil sampel daripada Saiful di HKL.

Nair: Saya cadangkan kepada anda, anda mungkin telah rekodkan sepertimana tertera (pada bekas plastik), satu tarikh lain pada sampel?

Seah: Ya

Nair: Berdasarkan standard antarabangsa anda, anda patut membatalkan dua
sampel ini?

Seah: Saya tidak setuju.

Nair: Jika anda mempunyai dua sampel yang dibatalkan, anda patut melihat
sampel lain dengan perasaan syak. Anda kata anda mempunyai integriti tinggi,
tidak itu mempersoalkan integriti?

Seah: Tidak. Kita patut beri faedah kesangsian.

Nair: Saya cadangkan kepada anda bahawa anda tanya tahu mengenainya sekarang
dan tidak pernah beritahu kepada pihak pendakwaan?

Seah: Tidak setuju. Ia telah dicatatkan.

Semasa pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Noorin Badaruddin, Dr Seah mengesahkan pencemaran pada sampel palitan B5 (kawasan sekitar dubur Saiful) di mana disahkan kehadiran profil pengadu, lelaki Y dan seorang yang tidak dikenali.

Beliau tidak menolak kemungkinan pencemaran itu mungkin berlaku apabila kawasan (kawasan dubur) bersentuhan dengan permukaan.

Dr Seah juga menolak kemungkinan berlaku pencemaran di makmal Jabatan Kimia kerana kemungkinan itu telah dihapuskan oleh ujian profil DNA semua warga kerja di jabatan itu.

Perbicaraan disambung esok.


Sumber: Malaysiakini

Akhbar palsu: K'jaan negeri tuntut tindakan

Posted: 22 Feb 2011 12:30 AM PST

Kerajaan negeri Selangor hari ini mendesak pihak polis memperhebatkan lagi siasatan berhubung penerbitan 'Selangor Terkini' yang menggunakan lambang negeri tanpa kebenaran.

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor Faekah Husin berkata penerbitan tabloid itu juga dianggap satu bentuk 'penderhakaan' kerana memamparkan gambar Sultan Selangor, Sultan Sharaffudin Idris Shah pada halaman utamanya.

NONE
"Kami membuat laporan polis berhubung penerbitan itu di ibu pejabat polis Shah Alam pada 17 januari lalu tetapi sehingga hari ini tiada menerima sebarang maklumat berhubung siasatan mereka," katanya.

Menurut Faekah, semakan dengan Kementerian Dalam Negeri yang mengawal perlesenan di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) menunjukkan tiada lesen yang dikeluarkan kepada penerbit akhbar berkenaan.

Kerajaan negeri juga tidak pasti jumlah penerbitan yang telah dicetak ataupun bila ia bermula.

"Kami hanya memperolehi tiga edisi dalam simpanan bermula Januari dan Februari tetapi tidak pasti kekerapan penerbitan itu," kata Faekah.

Faekah berkata kerajaan negeri selama ini sentiasa mengesyaki BN dan Umno menjadi dalang dalam menerbitkan akhbar 'Selangor Terkini'.

NONE
Katanya, perasaan curiga mereka diperkuatkan apabila penerbitan itu diedarkan pada satu majlis meraikan sambutan Maulidur Rasul di Kuang Sabtu lalu yang dianjurkan oleh ADUN Kuang, Abdul Shukor Idrus.

Akhbar berkenaan diedarkan secara percuma bersama kalender 2011 yang memaparkan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Syukur sebelum ini menafikan terlibat dalam penerbitan akhbar itu.

Faekah juga mengesa polis menyiasat segera perkara ini kerana tindakan pihak yang menerbitkan akhbar ini jelas melanggar undang-undang apabila menggunakan lambang kerajaan negeri dan gambar Sultan Selangor.

Pihak kerajaan negeri juga bersedia menyediakan penyiasat persendirian bagi membantu polis menyiasat perkara ini.


Sumber: Malaysiakini

PKR: Siapa kaut 1.5 bilion saham bumiputera?

Posted: 22 Feb 2011 12:25 AM PST

PKR hari ini mendesak Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengumumkan semua penerima saham khas bumiputera berjumlah 1.5 bilion unit yang diagihkan tahun lalu.

pkr congress pc 271110 saifuddin nasution
Setiausaha agung parti itu Saifuddin Nasution berkata pengumuman itu perlu bagi membuktikan peningkatan ekuiti golongan bumiputera dalam sektor swasta sebanyak 22 peratus seperti diumumkan kerajaan.

Katanya lagi, kerajaan juga perlu mengumumkan rombakan mekanisme dan penambahbaikan kepada sistem agihan dan pemantauan saham ini.

Jelasnya, langkah itu bagi mengelakkan kehilangan saham bumiputera bernilai RM52 bilion itu tidak berulang.

Jumlah berkenaan adalah sebahagian daripada saham bumiputera bernilai RM54 bilion melalui agihan sama sebelum ini.

"Mekanisme agihan inilah yang telah gagal sebelum ini sehingga mewujudkan budaya politik naungan," kata Saifuddin lagi dalam satu kenyataan.

Jelasnya, keadaan itu berlaku apabila golongan yang terlibat itu "mencari jalan mudah mendapatkan saham dengan berselindung di sebalik alasan mencapai alasan 30 peratus ekuiti bumiputera."

azlan
"Akhirnya, berpuluh-puluh bilion ringgit saham yang diagihkan kepada individu berkepentingan dijual dengan segera untuk mendapat kekayaan mudah," katanya lagi.

Tambahnya, mekanisme ini "mewujudkan golongan elit kaya Melayu yang sebenarnya menjadi kaya dengan menindas orang Melayu terbanyak."

Kenyataan beliau dibacakan oleh pengarah strategik PKR Rafizi Ramli dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.


Sumber: Malaysiakini

Suruhanjata Diraja bawa Pornthip, Vanezis

Posted: 22 Feb 2011 12:20 AM PST

Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kematian pembantu politik Teoh Beng Hock akan mengutus surat kepada Kedutaan Thailand bagi mendapatkan bantuan pakar patologi negara itu, Dr Pornthip Rojanasunand untuk memberi keterangan.

Pengerusi suruhanjaya, Tan Sri James Foong berkata pihaknya telah menulis kepada kedua-dua Pornthip and Dr Peter Vanezis melaui surat dan juga e-mail, tetapi masih belum mendapatkan jawapan.

azlan
Katanya, setiausaha suruhanjaya itu, Saripuddin Kasim hanya berjaya menghubungi setiausaha Pornthip melaui telefon.

"Ia tidak berakhir setakat itu... Kita akan menulis kepada Kedutaan Thailand dan minta Pornthip beri keterangan," katanya sambil menambah perkara yang sama dilakukan bagi mendapatkan Vanezis.

Penyiasat persendirian

Pornthip dan Vanezis adalah pakar patologi yang dibawa memberi keteranagn pada inkues bagi menentukan punca kematian pembantu politik DAP itu.

Porrnthip mengejutkan negara apabila beliau berkata Teoh kemungkinan dicekik dan kematiannya bukan akibat jatuh dari sebuah tingkap pada tingkat 14, pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Plaza Masalam, Shah Alam.

NONE
Mayatnya dijumpai pada 16 Julai 2009 di koridor tingkat 5. Koroner membuat penghakiman terbuka dengan memutuskan kematiannya bukan kerana bunuh diri ataupun dibunuh.

Foong juga mengumumkan suruhanjaya berkenaan akan melantik penyiasat persendirian menjelang esok bagi menyemak bukti-bukti yang dikemukakan.

Namun, beliau tidak menamakan identiti penyiasat persendirian itu.

SMS didedah

Mengenai perkara yang sama, Chris Leong, yaang bertindak bagi pihak Majlis Peguam memaklumkan kepada suruhanjaya itu bahawa mereka telah menghubungi polis hong Kong bagi memohon bantuan mereka sebagai penyiasat persendirian.

NONE
Mengenai data yang diperolehi dari telefon Teoh, Foong (kiri) berkata pihaknya akan mendapatkan kerjasama syarikat telekomunikasi, Digi bagi membekalkan rekod penuh termasuk panggilan dan SMS yang telah dipadamkan dari akaunnya.

Seorang jurubahasa Cina juga dibawa hari ini bagi menterjemahkan mesej yang dijumpai pada telefon Teoh.

Suruhanjaya hari ini juga dimaklumkan kandungan lebih kurang 30 khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada telefon bimbit milik Teoh tidak pernah diterjemah atau disoal balas dalam inkues sebelum ini.

Siasatan akan bersambung dengan Leong meneruskan soalannya ke atas saksi kelapan, Inspektor Mohd Zaidi Abu Hassan, yang membina laporan data yang diperolehi daripada telefon Teoh.


Sumber: Malaysiakini

PAS mahu pengarah Politeknik Merlimau disiasat

Posted: 22 Feb 2011 12:15 AM PST

PAS Jasin membuat laporan polis berhubung tindakan BN dan Umno yang didakwa menjadikan Politeknik Merlimau sebagai bilik gerakannya dengan menjalankan program untuk kempen pilihan raya kecil di DUN Merlimau.

Laporan dibuat kira-kira jam 10.30 pagi tadi oleh Yang Dipertua PAS Jasin, Mejar (B) Jasme Tompang di Balai Polis Merlimau.

Menurut Jasme, PAS membantah sekeras-kerasnya tindakan yang dianggap tidak bertamadun oleh Umno dan BN, sekali gus mahu parti itu menghentikan segera semua program yang berjalan atau akan dijalankan di situ.

Dakwanya, tindakan itu tidak adil kepada PAS dan Pakatan Rakyat yang tidak dibenarkan menggunakannya.

NONE
"Kami mahu pihak berkuasa menyiasat sekiranya wujud penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa ke atas Pengarah Politeknik Merlimau, Dr Arshad Kassim yang membenarkan program Umno dan BN diadakan di situ.

"Para pelajar juga terganggu dari segi emosi, pembelajaran, keselamatan dan sebagainya disebabkan kehadiran ramai orang yang tidak dikenali bebas keluar masuk ke dalam kawasan politeknik itu," laporan polis itu dipetik.

Turut mengiringinya ADUN Banda Hilir, Khoo Poay Tiong, Ketua Dewan Pemuda PAS Jasin, Aminuddin Jalil, Ketua Dewan Muslimat PAS Jasin, Shapiah Ahmad dan beberapa ahli jawatankuasa (AJK) PAS Jasin.

Ketika ditemui di perkarangan Balai Polis Merlimau, Jasme berkata, antara program yang dijalankan Umno dan BN adalah pelancaran jentera pilihan raya BN (24 Januari) oleh Pengerusi BN Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan program suai-kenal bapa angkat dengan AJK peti undi BN Merlimau.

"Umno dan BN juga menyalahgunakan lokasi berkenaan berikutan mengadakan majlis jamuan dan Tahun Baru Cina bersama Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada 19 Februari lalu.

"Jelas penyalahgunaan berlaku apabila mereka mengadakan kursus untuk memenangi DUN Merlimau kepada petugas Umno dan BN pada 20 Februari lalu dan terbaru, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal mengadakan pertemuan dengan Pengerusi dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri Melaka," katanya.

Katanya, memandangkan Politeknik itu digunakan sebagai pusat penamaan calon serta pusat penjumlahan undi pada dalam pilihan raya 6 Mac nanti, Jasme mendakwa ia memberikan kelebihan kepada BN untuk "memanipulasi serta peluang mensabotaj PAS".


Sumber: Malaysiakini

Diancam samseng, penduduk didakwa 'liar' pula

Posted: 22 Feb 2011 12:10 AM PST

Mereka dihalau daripada tanah adat (NCR) yang didakwa hak mereka, dituduh mengingkari perjanjian pembangunan yang dimeterai dan baru-baru ini 'dikunjungi' oleh kira-kira 100 'pengawal keselamatan' yang bersenjatakan parang dan bahan letupan.

NONE
Kini, penduduk Rumah Ranggong di Miri mula menggaru kepala mereka kehairanan apabila membaca laporan surat khabar yang menggambarkan mereka sebagai pihak yang bertindak liar dan menuduh mereka mencuri traktor milik sebuah pemaju swasta.

Jika itu tidak cukup, pihak polis - yang dihubungi penduduk kampung untuk mendapatkan perlindungan - dilaporkan oleh Borneo Post telah digerakkan bagi mengendurkan ketegangan di antara penduduk pribumi Iban dari Rumah Ranggong dan pengawal keselamatan syarikat swasta berkenaan.

NONE
"Kami tidak pernah merampas sebarang traktor mahupun mengancam syarikat itu," kata Changgai Dali, pengerusi keselamatan Rumah Ranggong dalam satu kenyataan akhbaar melalui pertubuhan bukan kerajaan - Borneo Resources InstituteMalaysia (Brimas).

"Ini adalah syarikat yang membawa samseng bersenjata lengkap dengan parang dan bahan letupan untuk menakut dan mengancam orang-orang rumah panjang kami," katanya.

BLD Resources telah menubuhkan sebuah syarikat kerjasama dengan Lembaga Pembangunan Tanah Sarawak bagi membangunkan sebuah kawasan pertanian di kawasan Ulu Niah. Satu lagi perjanjian persefahaman atau MoU dimeterai oleh anak syarikat BLD Resources, - SLDB dan penduduk Rumah Belili dan Rumah Ranggong untuk membangunkan projek kerjasama yang dinamakan 'Konsep Baru'.

NONE
MoU itu akhirnya dibatalkan pada tahun 2008 apabila kerajaan negeri Sarawak mengakui melakukan kesilapan dengan mengkelaskan tanah tersebut di bawah NCR.

Pada tahun yang sama, BLD Resources membuat laporan polis yang mendakwa Changgai dan beberapa penduduk lain mencerobohi kawasan mereka.

Penduduk Rumah Ranggong kemudian mengemukakan tuntutan saman kerana tidak puas hati mereka dengan dakwaan BLD Resources yang mendakwa mempunyai hak pajakan sementara ke atas tanah mereka. Mereka mendakwa kerajaan negeri telah mengakui tanah tersebut sebagai NCR.

NONE
Penduduk juga melarang syarikat itu daripada memasuki tanah mereka kerana memungkiri janji membangunkan tanah tersebut.

Berikutan itu, penduduk mendakwa sekitar 100 samseng dihantar bagi mendirikan kem di sempadan tanah mereka.


Sumber: Malaysiakini

'Rampasan' tanah NCR dibentangkan di parlimen

Posted: 22 Feb 2011 12:05 AM PST

Kes dakwaan rampasan tanah oleh sebuah syarikat yang dikaitkan dengan ketua menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan ditimbulkan pada sesi baru parlimen yang akan bersidang pada 7 Mac ini.

NONE
Menurut ahli parlimen Batu, Tian Chua, beliau akan menimbulkan isu tersebut dan berhubungan dengan pemimpin dan ahli parlimen Pakatan Rakyat dari Sarawak untuk mendapatkan pandangan mereka bagi mengketengahkan isu tersebut.

"Ada kecenderungan, ahli parlimen Sarawak mendakwa mereka lebih arif mengenai hal-hal Sarawak, jadi saya akan berbincang dengan MP Pakatan dari Sarawak mengenai mereka juga menimbulkan isu berkenaan," katanya.

Tanah yang menjadi pertikaian sebagai tanah adat pribumi yang didakwa dirampas oleh Borsarmulu Sdn Bhd, yang kini membangunkannya sebagai Royal Mulu Resort di Mulu.

NONE
Sebuah laporan juga telah dikemukakan kepada Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia berhubung dakwaan salah guna kuasa dan percanggahan kepentingan oleh Taib.

"Projek ini akan disebutkan secara khusus, tetapi masalah yang akan dibangkitkan bersama ... iaitu hak ke atas tanah adat, kerana ia adalah isu utama di Sarawak," kata Chua.

"Mungkin ada yang akan berhujah bahawa tahan adalah tanggungjawab kerajaan negeri tetapi perlembagaan meletakkan kerajaan persekutuan bertanggungjawab melindungi hak-hak pribumi selaras dengan Perkara 153."

Menurut Perkara 153: "Adalah menjadi tanggung jawab Yang di-Pertuan Agong untuk menjaga kedudukan istimewa orang Melayudan kaum pribumi di Sabah dan Sarawak serta kepentingan yang sah kaum-kaum yang lain."

baram residents demo
Sabtu lalu, Chua telah bertemu dengan 30 wakil masyarakat pribumi dari Sarawak, termasuk mereka yang mendakwa terjejas dengan projek Royal Mulu Resort.

Kumpulan penduduk itu ke Kuala Lumpur Jumaat lalu, bagi meraih simpati dan menyebarkan berita tentang kehidupan mereka yang terjejas akibat pembinaan empangan di Baram.

Selain berdemonstrasi di Bukit Bintang dan Pasar Seni di Kuala Lumpur serta di Putrajaya, mereka juga menyebarkan risalah bagi menerangkan kepada orang ramai cerita di pihak mereka.

NONE
"Kami datang dari kawasan pedalaman ke Kuala Lumpur untuk memberitahu orang tentang masalah kami, supaya (pemimpin-pemimpin kerajaan) tidak akan dapat mendakwa bahawa segala-galanya adalah okay di Sarawak," kata perwakilan kumpulan itu, Willie Kajan.

Kumpulan ini dianggotai oleh perwakilan masyarakat Penan, Mendung, Iban, Orang Ulu dan Dayak. Perwakilan yang tertua berusia 80 tahun.

Sumber: Malaysiakini

Calon MCLM perlu sertai PKR jika mahu tanding

Posted: 22 Feb 2011 12:00 AM PST

Pengarah strategik PKR Rafizi Ramli berkata parti itu mengalu-alukan kerjasama dengan Pergerakan Masyarakat Sivil Malaysia (MCLM) pada pilihan raya akan datang.

Namun, beliau menegaskan bahawa calon MCLM itu perlu dimasukkan dalam kumpulan calon PKR, sekiranya ingin bertanding atas tiket parti berkenaan.

NONE

Bagi tujuan itu, calon berkenaan mestilah menjadi anggota PKR, tegas Rafizi (berbaju putih) pada satu sidang media hari ini.

"Tapi sebagai partipolitik dan juga sebagai usaha kita untuk pastikan perkara-perkara yang kita dituduh lemah dahulu, mana-mana calon tak kisahlah daripada MCLM, dia perlu masuk kepada dasar kita dan perjuangan kita.

"Kalau ada calon yang betul-betul layak, dia boleh masuk kumpulan calon kita untuk dipertimbangkan," tegasnya dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Katanya, langkah itu bagi mengelakkan calon berkenaan menukar sokongan setelah memenangi pilihan raya seperti yang berlaku ke atas sembilan orang wakil rakyatnya sebelum ini.

Tambahnya, kerjasama itu tidak boleh dilakukan semata-mata demi mencapai tujuan sama.

"Kita memang tegas, kalau ada calon yang berkaliber, memang kena masuk parti, lalui prosesnya. Kalalu betul-betul layak dan berkaliber seperti diumumkan saya pasti mereka akan mendapat tempat.

"Tapi kita tidak boleh lalui pengalaman sama seperti ada orang kata 'saya hendak bertanding atas tiket PKR, tapi saya mahu bekerja berdasarkan nurani saya sendiri'.

"Bekerja berdasarkan nurani inilah, bila nurani itu dipengaruhi oleh RM3 (juta atau) RM4 juta, nurani dia jadi lain," katanya Rafizi lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Katanya lagi, masalah itulah yang dihadapi PKR seperti ini.

Beliau menyebut contoh ahli parlimen Kulim Bandar Baharu Zulkiflee Noordin yang menjadi wakil rakyat bebas setelah dipecat daripada parti itu pada Mac tahun lalu.

"Kononnya dia menimbulkan isu berdasarkan nuraninya. Sedangkan (jika) mengikut peraturan parti, ianya sangat sukar (untuk timbulkan isu).

"Kita melalui pengalaman yang menyakitkan dalam isu ini. Jadi kalau semata-mata untuk lalui pengalaman sama, saya rasa tidak pintar dan tak adil untuk parti dan juga Pakatan Rakyat," katanya lagi.


Sumber: Malaysiakini

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pro-M UPM Bantah Calon Mereka Menang Dibatalkan

Posted: 22 Feb 2011 06:52 PM PST

Dari Harakah

50 aktivis Pro-M UPM terpaksa bersengkang mata sejak awal malam tadi, bagi mengadakan perhimpunan untuk membantah keputusan Jawatankuasa Pelaksana PRK yang membatalkan kemenangan semua calon mereka.

Mereka bersama 11 calon mereka mula berkumpul di hadapan pejabat pentadbiran UPM sejak jam 10.30 malam tadi, sejurus selepas dimaklumkan pembatalan kemenangan calon-calon mereka oleh Ketua Unit Tindakan Tatatertib Hal Ehwal Pelajar (Hep) UPM, Noraihan Noordin jam 9.30 malam tadi.

Jurucakap Majlis Politik Nasional (MPN) Gamis, Shukri Kamarudin menjelaskan, pembatalan kemenangan mereka itu dimaklumkan oleh Noraihan kepada semua calon Pro-M menerusi telefon, atas alasan disebabkan mereka menyertai PRK secara berkumpulan.

Menurut beliau, pada hal pihak lawan mereka, Aspirasi, juga menyertai PRK secara berkumpulan, tetapi anehnya semua kemenangan calon Aspirasi tidak pula dibatalkan.

Katanya, keputusan tersebut amat mengejutkan dan ia tentunya tidak boleh diterima sekali-kali oleh mereka, sehingga menyebabkan mereka terpaksa berkumpul di hadapan pejabat pentadbiran UPM sehingga saat ini, bagi menyampaikan bantahan rasmi kepada pihak pentadbiran universiti itu.

“Sehubungan itu, saya telah menghubungi Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah sekitar jam 12.30 malam tadi untuk menyatakan bantahan kami kepadanya.

“Datuk Saifuddin sendiri juga amat terkejut dan berasa aneh dengan pembatalan kemenangan calon-calon Pro-M itu. Beliau turut berjanji akan menyelesaikan perkara itu kerana ia merupakan sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku,” katanya ketika menghubungi Harakahdaily hari ini.

Setelah menunggu sekian lama, mereka baru berpeluang untuk mengadakan perbincangan dan menyampaikan bantahan kepada pihak pentadbiran UPM, setelah Naib Canselor UPM, Datuk Ir Radin Umar tiba sekitar jam 8.00 pagi tadi.

“Sebaik Datuk Ir Radin tiba, kami terus menyerbunya dan Datuk Ir Radin bersetuju untuk mengadakan perbincangan mengenai perkara itu dengan kami dengan diwakili calon-calon Pro-M di biliknya sekejap lagi,” jelasnya.

Pembatalan kemenangan calon-calon Pro-M itu melibatkan 9 kerusi Fakulti dan 2 kerusi Umum yang ditandingi mereka, dengan mengikuti segala peraturan yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Pelaksana PRK dan pihak pentadbiran UPM sendiri.

Kini bilangan aktivis Pro-M yang mengikuti perhimpunan itu semakin bertambah. Dari hanya 50 orang, kini bilangan mereka sudah meningkat ke angka 100 orang dan bilangan itu dijangka akan terus meningkat dari semasa ke semasa.

“Yang kami tuntut hanyalah keadilan. Kenapa seteruk ini diskriminasi yang dilakukan terhadap kami, tetapi kepada pihak Aspirasi tidak pula dibatalkan kemenangannya?” katanya.

Sidang Media Pimpinan Pakatan Rakyat Dan Menteri Besar / Ketua Menteri Pakatan Rakyat

Posted: 22 Feb 2011 05:46 PM PST

MAKLUMAN MEDIA
Tarikh: 23 Februari 2011

SIDANG MEDIA PIMPINAN PAKATAN RAKYAT DAN MENTERI BESAR / KETUA MENTERI PAKATAN

Dimaklumkan bahawa satu sidang media akan diadakan selepas Mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat dan Menteri Besar / Ketua Menteri Pakatan.

Sidang media ini akan diadakan pada hari ini:

Tarikh : 23 Februari 2011 (Rabu)

Masa : 6:30 petang

Tempat : Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat
Merchant Square, Tropicana, Petaling Jaya

Antara yang akan menghadiri sidang akhbar ini adalah YB Dato' Seri Anwar Ibrahim, YB Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang, YB Tuan Lim Kit Siang dan Menteri Besar / Ketua Menteri Pakatan serta para Pimpinan Kanan Pakatan Rakyat .

Wakil media dijemput hadir untuk meliputi sidang media ini.

Sekian, terima kasih.

Lessons From a Whirlwind

Posted: 22 Feb 2011 05:43 PM PST

From Asia Times Online

By Donald K Emmerson

At this phase in a still unfolding process, all one can safely say of the overthrows in Tunis and Cairo and their spreading repercussions is that they have thrown into question the future of autocracy from the Atlantic Ocean to the Persian Gulf. There are things one can unsafely say, however. Events to date evoke three broad, and broadly revisionist, conclusions:

1. The domino theory is not always wrong
In 1975, when the Indochinese dominos fell to communism, they did not bring down the chain of adjacent Southeast Asian states from Thailand through Malaysia to the Philippines and Indonesia. What toppled was the domino theory itself – the expectation that this would happen. The radical Islamists who seized power in Tehran in 1979 could not knock over the governments of

neighboring states in the name of that revolution.

More recently, the Wolfowitzean fantasy of toppling Iraqi autocrat Saddam Hussein and setting off a chain reaction that would democratize the Middle East was revealed for what it was – absurd. By then the entirely reasonable idea that countries were not inert objects whose stability depended on having stable neighbors had congealed into a conventional wisdom.

Fast forward to 2011. Less than a month separated the January 14 and February 11 ousters of president Zine El Abidine Ben Ali from Tunis and of Hosni Mubarak from Cairo. Major protest demonstrations have also broken out in Algiers, Amman, Benghazi, Manama, Rabat, Sana’a and Tehran.

Each of these situations is unique; the sequence has been not neatly linear; and it remains to be seen how many more regimes will succumb to pressure from the streets. But the whirlwind across North Africa and the Middle East certainly has illustrated the power of events in one place to inspire them elsewhere in the same region, as a domino theorist would expect.

Proliferating linkages in cyber-space have enhanced the chance that what happens in one place will be quickly and widely known in another. Imitation is not the necessary outcome of awareness. Without their own, home-grown reasons for revolt, the texting and tweeting Cairenes who filled Tahrir Square would not have followed the Tunisian example. That said, however, and other things being equal, access to electronic networks has everywhere lowered the barriers to local mobilization.

A first lesson of these events is that we are likely to see more electronically facilitated demonstration effects spilling across national borders, and more reliance on the Internet to achieve local change.

2. The medium is not the message
There is no such thing as “liberation technology” if by that we mean that cyber-space is intrinsically or inevitably anti-tyrannical – that “information wants to be free” in a political sense. Information does not “want” anything. Democracy is not a tweet. A camera phone with Internet access empowers whoever holds it. But cyber-linkages can be put to progressive or regressive use.

Democrats are the not only ones capable of drawing inferences from recent events. What Ben Ali and Mubarak did or did not do is doubtless already being studied by more than a few of the world’s remaining autocrats for clues to avoiding the same fate.

When Mubarak shut down the Internet, he behaved as if cyber-space itself had become the enemy of his regime. If dictators are intrinsically fearful of change, if instead of using new technology they ignore it, and if they close themselves off from information about the way things really are, they will tilt the electronic playing field against themselves. An early student of cybernetics and politics, Karl Deutsch, used to say that power is the ability not to have to listen, to which one could add: until it’s too late.

For clever autocrats, on the other hand, the lesson of Tahrir Square may be that their incumbency depends on innovating and manipulating “repression technology”: that if halting the flow of information is futile, managing and using it is not. Coercion can be calibrated, as Cherian George has argued with reference to the hitherto successful maintenance of Singapore’s illiberal regime.

The uniqueness of conditions in that city-state sharply limits the exportability of its synoptic and thermostatic model of control. But the Internet among other channels of communication can and will be used in efforts to postpone plural politics in the name of state performance – trying to sideline the desire for democracy by acknowledging and responding to the need for welfare.

Striking in this context is the February 9 decision by Syria’s authoritarian president Bashar al-Assad to reverse Mubarak’s pull-the-plug tactic by canceling long-standing bans on Facebook and YouTube inside Syria. His reasoning, including his timing, is unclear. But it may reflect a sense of confidence following the failure of an anti-government protest to materialize on the previous weekend despite the willingness of some 15,000 people to join the Facebook page calling for “days of rage”. A cyber-strategy of surveillance and co-optation is rendered all the more plausible by Assad’s previous leadership of the Syrian Computer Society, whose advertised goals include shaping and regulating the local use of information technology.

One can hope that the Internet will help civil societies grow, but cyber-space will remain contested terrain.

3. The secular should not be discounted
In many academic and policy circles, the rise of religion around the world has become, so to speak, an article of faith. The faith is not misplaced. Since the 1970s, Islam has indeed become a more visible frame of personal and social reference among Muslims around the world. The local versions and extents of that global phenomenon have varied substantially from time to time and place to place, but not enough to refute the existence of the trend itself.

It is accordingly fashionable in Western academic and policy settings to downplay the relevance of the secular in the Muslim world. The toponym itself privileges religious affiliation as the defining characteristic of societies from Morocco to Mindanao. Yet Islam is only one reference point in the typically multivalent lives of populations whose actual – as opposed to self-acknowledged – daily fealty to their faith may range from pious to perfunctory.

If religion really had the behavioral weight that the notion of “rising Islam” implies, the revolts in Tunisia, Egypt and other countries lumped together in such an avowedly “Muslim world” would already have inspired the slogans if the not also the aims of the demonstrators.

That has not been true. In Cairo, the slogan that “Islam is the solution” was replaced on Tahrir Square by a motto that paid homage to another nation: “Tunisia is the solution.” In country after country, far from rallying under the banner of Islam, the young demonstrators waved or wore the national flag, or showed their familiarity with hypermodern – that is, virtual – reality in signs proclaiming “GAME OVER” for dictators.

Nationalism and cyber-space are not “secular” in an anti-religious sense. Islam has inspired nationalism in Muslim-majority countries since colonial times. Muslim and Islamist websites dot the net. Yet while some protesters have shouted “Allahu akbar!” and prayed in the streets, most have not couched their demands in Islamic terms.

The Shi’ite majority’s resentment of Sunni-minority rule has been a key subtext of the protests in Bahrain. But that example hardly reflects the rise of Islam as a single, shared identity. On the contrary, it re-expresses sectarian grievances that have long divided Muslims. And even those grievances have been less theological than socioeconomic. If “secular” means simply non-religious, then the whirlwind so far has been a secular affair.

This may change when the wind dies down, as Islamist political parties and movements become involved in post-euphoric or “morning after” processes of actual – or, at any rate, ostensible – reform, including prospective elections.

Islamists in exile have already come home in the hope of influencing events – Rachid Ghannouchi in Tunis, Yusuf al-Qaradawi in Cairo. The Barack Obama administration’s recent decision to veto a United Nations Security Council resolution declaring Israeli settlements illegal will add Islamist, Arabist, and nationalist anti-American fuel to political fires. But the young people who started the storm were not trying to recreate the caliphate. Nor were their demands for freedoms, jobs, and justice, or their disgust over corruption, distinctively Koranic.

If the mainly secular-nationalist minorities who protested are rewarded with majority rule, more explicit religious preferences will have to be taken into account. Yet their likely future influence should not be exaggerated. It is time to retire the fear that an Islamist party that wins an election and becomes the government is bound to cancel all future balloting in order to remain in power. The record of democratically empowered Islamism does not corroborate that suspicion.

From Jakarta to Cairo and back
Muslim-majority Indonesia became a democracy more than a decade ago. Since then, no Islamist party has won a national election by a wide enough margin to form a government on its own. More and less Islamist parties have joined ruling coalitions, and their leaders have become ministers in cabinets. Yet the behavior of these ostensibly religious politicians has not deviated much from what one would expect of their secular counterparts.

Pious candidates who invoke ethical behavior as an Islamic imperative do, however, run the risk of failing to practice what they preach. If politics is the art of compromise, it can also be compromising. Leaders who claim to cleave to a higher standard of morality are especially vulnerable to the charge of hypocrisy if their practices transgress their principles. An Indonesian example is the Justice and Prosperity Party (PKS), an Islamist member of the current ruling coalition. Allegations of corruption leveled at the PKS have been particularly damaging because they so sharply contradict the party’s association with pious probity.

A more risible illustration occurred in November 2010 when Indonesia’s cabinet ministers lined up to welcome Barack and Michelle Obama to Jakarta. One of the ministers was a leading PKS politician, Tifatul Sembiring. He had prided himself, as a “good Muslim”, on shunning physical contact with any woman who was not a relative. Nevertheless, when his turn came to greet the US’s First Lady, he shook her hand.

Sembiring claimed to have done so only because she had stuck out her own hand, effectively forcing him to touch it against his will. His blame-the-guest gambit backfired, however, when he was shown on video smiling and extending his own hand proactively to her. The scene went viral in cyber-space. The minister had managed to turn inconsistency into hypocrisy – and himself into an object of amused derision among more cosmopolitan Indonesians. He had also reinforced an image of Islam as a forbidding religion in both senses of that adjective.

In North Africa and the Middle East, the Muslim Brothers may be more skilled in public relations. But Sembiring’s case illustrates the difficulty of observing exclusionary prohibitions in a modern democracy whose citizens want to engage with, and be included in, the larger world.

The views of the arguably moderate Egyptian Islamist Qaradawi are instructive in this context. Accessible at IslamonLine.net, his recommendations on “Shaking Hands with Women” rest on a complex scholarly analysis of contrasting texts and opinions. His major conclusion amounts to a series of negations: that it is not forbidden for a Muslim man to shake the hand of a woman who is not his relative by blood or marriage, provided that doing so is not motivated by, and that it will not stimulate, sexual temptation.

Should a conscientious Muslim be able to predict the future? Where does an aesthetic appreciation of beauty end and the risk of physical attraction begin? What if they co-occur? Does avoiding contact to prevent temptation prolong and encourage irresponsibility and immaturity by precluding occasions in which the man allows himself to feel tempted, but then overcomes the feeling by practicing self-control? Is dating the enemy of marriage? What is the nature of love?

It is not disrespectful of either Islam or of Qaradawi to wonder whether such questions could conceivably arise in the mind of a believer trying to follow his advice. Political parties that are committed to religious strictures that imply social closure and reinforce communal identity are likely to have limited appeal.

In Indonesia recently, fearing that its Islamist coloration might have become a political liability, the PKS has tried to soften its image and broaden its popularity among secular Muslims and non-Muslims as well. Still more recently in Egypt, in a Friday sermon delivered to a crowd of more than a million people gathered in Tahrir Square, Qaradawi made a point of honoring the country’s Coptic Christian minority and urging respect for freedom and pluralism.

The future of democracy in North Africa and the Middle East is still up in the air, but the whirlwind to date points toward these conclusions:

Politically consequential spread effects will become more common, and as they do, those resisting change will try to rival, divert, co-opt, filter, and block the offending cyber-traffic.

In Muslim-majority societies that do manage to democratize, although anti-religious secularism will remain rare, non-religious secularity will be amply evident in many contexts: demands for modern education and employment in this life; nationalist pride that is not slanted to favor the pious; disgust with corruption especially by religionists with double standards; and the moderating compromises that absolutist politicians in competitive politics will have to make if they want to win.

Donald K Emmerson is an affiliate of the Abbasi Program in Islamic Studies at Stanford University and a co-author of Islamism: Contested Perspectives on Political Islam (2010). His website is http://seaf.stanford.edu/people/donaldkemmerson/.

Hentikan Segera Pembunuhan Rakyat Libya

Posted: 22 Feb 2011 02:22 AM PST

KENYATAAN MEDIA
22 Februari 2011
BIRO PENERANGAN PARTI KEADILAN RAKYAT

KENYATAAN MEDIA UNTUK HEBAHAN SEGERA

Petaling Jaya, Selangor, 22 Februari 2011, Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), berasa amat sedih dan memandang serius perkembangan politik yang sedang berlaku di Libya sekarang ini. Rakyat yang bangkit menentang pemerintah kuku besi berhadapan dengan tindak balas pihak berkuasa yang tidak berperikemaknusian. Jelas sekali, pemerintah Libya secara terbuka telah mengisytiharkan perang terhadap rakyatnya sendiri.

KEADILAN ingin menzahirkan sokongan terhadap rakyat mana-mana negara sekalipun yang bangkit menyatakan bantahan mereka terhadap pemerintah yang zalim. Kebebasan bersuara merupakan hak asasi rakyat. Pemerintah bertanggungjawab memastikan bahawa hak yang dijamin masyarakat antarabangsa ini dihormati dan dilaksanakan.
J
ustru, KEADILAN menuntut pemerintah Libya segera menghentikan tindakan zalim membunuh rakyat secara beramai-ramai. KEADILAN yakin bahawa rakyat Libya berupaya menentukan nasib mereka sendiri tanpa campur tangan mana-mana pihak yang berkepentingan.

KEADILAN menyeru seluruh lapisan masyarakat antarabangsa mengambil tindakan segera bagi menghentikan pelbagai tindakan tidak berperikemanusiaan. Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Liga Arab dan Pertubuhan Negara-negara Islam tidak boleh berdiam diri berpeluk tubuh membiarkan rakyat Libya terus dibunuh oleh pemerintahnya sendiri.

KEADILAN juga mendesak Kerajaan Malaysia yang menganggotai PBB, NAM dan OIC supaya berperanan tegas dalam menangani isu-isu seperti ini.

Dr Muhammad Nur Manuty
Ketua Penerangan

Adakah Saiful Homoseksual Pasif?

Posted: 21 Feb 2011 11:11 PM PST

Dari Malaysiakini

Peguam veteran Karpal Singh hari ini sekali lagi mencuri tumpuan pada perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan menyoal ahli kimia sama ada Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah homoseksual pasif.

Fokus perbicaraan pagi ini adalah sama ada Jabatan Kimia mematuhi piawaian antarabangsa dalam amalannya mengendalikan sampel atau bahan bukti yang diberikan oleh polis.

Namun, Karpal yang berusia 71 tahun yang tiba kemudian untuk menyoal balas pakar DNA Dr Seah Lay Hong sekali lagi merobekkan kes pendakwaan.

Beliau menyoal beberapa profail DNA yang ditemui pada dubur Saiful dan bertanya sama ada wajar untuk membuat kesimpulan bahawa mangsa adalah homoseksual pasif.

Dr Seah berkata beliau tidak boleh menjawap soalan itu dan hakim Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah tidak membenarkan soalan tersebut.

Namun, apabila Karpal membuktikan relevan soalan berkenaan, hakim Zabidin berlembut.

Menurut Karpal, profail DNA berdasarkan lebih satu penyumbang di dubur Saiful, adalah logik bagi membuat kesimpulan bahawa pengadu adalah homoseksual pasif.

Seah berkata beliau tidak akan mengatakan sama ada bersetuju ataupun membantah cadangan Karpal itu.

Karpal juga bertanya kepada ahli kimia tersebut bagaimana DNA seseorang boleh ditemui pada dubur Saiful jika dinyatakan pada borang pro-forma ia adalah cubaan meliwat.

Karpal: Jika ini cubaan meliwat, awak tidak akan jumpa DNA orang lain di duburnya?

Seah: Tidak mustahil.

Sidang Media Berhubung Ekuiti Bumiputera

Posted: 21 Feb 2011 11:01 PM PST

-Kenyataan Media-

KETELUSAN DALAM PENGAGIHAN SAHAM KHAS BUMIPUTRA

Parti Keadilan Rakyat ingin menarik perhatian rakyat kepada pengumuman terbaru yang dibuat oleh Menteri Industri dan Perdagangan Antarabangsa, Datuk Seri Mustapa Mohamad mengenai pengagihan saham khas bumiputra melalui tawaran awam permulaan (IPO).

Datuk Seri Mustapa menyatakan bahawa kerajaan Umno/BN telah berjaya meningkatkan ekuiti Bumiputra dalam sektor swasta ke aras 22%; sebahagian besarnya melalui pengagihan saham khas bumiputra yang dilaksanakan oleh kementerian beliau.

Rakyat sudah tentu merasa janggal apabila kerajaan Umno/BN mendabik dada apabila hanya berjaya meningkatkan ekuiti Bumiputra ke tahap 22% dalam tahun 2011, sedangkan ia gagal mencapai sasaran 30% yang ditetapkan untuk tahun 1990. Selepas 21 tahun dan penyelewengan saham berjumlah puluhan bilion ringgit atas nama Melayu dan Bumiputra, kini Umno/BN tidak lagi memikirkan persoalan maruahnya dan akan sanggup mendabik dada walau sekelumit mana pun peningkatan ekuiti Bumiputra.

Walau bagaimana pun, kebimbangan sebenar PKR adalah berhubung pengurusan agihan saham khas Bumiputra memandangkan skim agihan yang sama telah menyebabkan sejumlah RM52 bilion dari RM54 bilion saham yang diagihkan kepada Bumiputra lesap begitu sahaja, seperti yang diakui Perdana Menteri sendiri.

Dalam tahun 2010 sahaja, sebanyak 1.5 bilion saham dari 18 tawaran awam permulaan diagihkan kononnya kepada pelabur Bumiputra. Tahun 2010 juga menyaksikan apungan saham yang terbesar akhir-akhir ini, termasuklah yang melibatkan Petronas Chemical Group Berhad pada harga tawaran RM5.05 setiap saham dan Malaysian Marine and Heavy Engineering Holding Berhad pada harga tawaran RM3.61 setiap saham. Jika sebahagian besar dari 1.5 bilion saham yang diagihkan kepada pelabur Bumiputra itu datangnya dari saham-saham syarikat Petronas ini, maka saham yang bernilai berbilion ringgit telah pun diagihkan kepada pelabur-pelabur yang berselindung di belakang nama Bumiputra.

Mekanisme agihan inilah yang telah gagal sebelum ini hingga mewujudkan budaya politik naungan yang mencari jalan mudah mendapatkan saham dengan berselindung di sebalik alasan mencapai sasaran 30% ekuiti Bumiputra. Akhirnya, berpuluh-puluh bilion ringgit saham yang diagihkan kepada individu-individu berkepentingan dijual dengan segera untuk mendapatkan kekayaan mudah, lalu mewujudkan golongan elit kaya Melayu yang sebenarnya menjadi kaya dengan menindas orang Melayu terbanyak.

Oleh itu, mekanisme yang sama yang telah menyebabkan kerugian RM52 bilion saham Bumiputra ini perlu dirombak sama sekali.

Saya menyeru Datuk Mustapa sebagai Menteri yang bertanggungjawab untuk:

1. Mengumumkan sepenuhnya penerima 1.5 bilion saham khas Bumiputra yang diagihkan dalam tahun 2010

2. Mengumumkan rombakan mekanisme dan penambahbaikan kepada sistem agihan dan pemantauan saham khas Bumiputra untuk mengelakkan penyelewengan yang mengakibatkan kehilangan RM52 bilion saham Bumiputra tidak berulang

Saya akan membawa perkara ini dalam sidang Dewan Rakyat yang akan datang untuk memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban pihak-pihak yang terbabit.

Parti Keadilan Rakyat percaya bahawa teras pengupayaan ekonomi Bumiputra perlu beralih dari kegilaan mencapai sasaran 30% ekuiti kepada fokus untuk meningkatkan pendapatan isi rumah keluarga Bumiputra. Mereka membentuk 75% daripada anggaran 11 juta rakyat termiskin di negara ini yang hanya mendapat pendapatan bulanan purata sebanyak RM1,500 sebulan sahaja.

Kegilaan dengan 30% sasaran ekuiti seperti yang dimainkan Umno/BN tidak akan berjaya menangani kemelut ekonomi rakyat terbanyak Bumiputra dan akan terus disalahgunakan oleh golongan elit pemerintah dan niagawan.

SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SETIAUSAHA AGONG
22 FEBRUARI 2011

===

TRANSPARENCY IN DISTRIBUTION OF SPECIAL BUMIPUTRA SHARES

Parti Keadilan Rakyat would like to attract the public's attention to the recent announcement by the International Trade and Industry Minister Datuk Seri Mustapa Mohamad on the distribution of special bumiputra shares through initial public offerings.

Datuk Seri Mustapa claimed that the Umno/BN government had managed to notch the Bumiputra's equity ownership of corporate sector to 22% partly through the distribution of special Bumiputra shares administered by his ministry.

It is peculiar that Umno/BN government seems to want to take the credit for supposedly increasing the Bumiputra's equity ownership to only 22% in 2011 when it has miserably failed to achieve the 30% target set for 1990. After 21 years and billions' worth of mismanagement and abuses made in the name of the Malays and Bumiputra, UMNO/BN is willing to take credit for any incremental increase in Bumiputra's equity ownership despite the obvious failure over the 21 years.

However, our real concern is on the management of the share distribution considering the same practice had resulted the loss of RM52 billion out of the RM54 billion of shares distributed to Bumiputras under the scheme, as admitted by the Prime Minister.

In 2010 alone, 1.5 billion of shares from 18 IPOs were distributed to supposedly Bumiputra investors. 2010 also featured some of the biggest IPOs of late, including Petronas Chemical Group Berhad's IPO at issue price of RM5.05 per share and Malaysian Marine and Heavy Engineering Holding Berhad's IPO at issue price of RM3.61 per share. If a significant portion of the 1.5 billion shares distributed by the ministry came from these two Petronas-related groups, there would have been shares valued at a few billion ringgit distributed to investors.

This is the same mechanism that had failed the society and cultivated the culture of political patronage seeking for easy access to shares under the guise of meeting the 30% Bumiputra target. In the end, the billions worth of shares distributed were quickly disposed to create a Malay ruling elite with immense wealth at the expense of the Malay masses.

Therefore, the same mechanism that had caused the loss of RM52 billion worth of shares allotted to Bumiputra in the name of achieving the 30% equity ownership target must be totally revamped.

I call upon the Minister to:

3. Fully disclose the recipients of the 1.5 billion shares allocated in 2010 under the special Bumiputra share distribution scheme

4. Announce to the public improvements made to the mechanism for distribution and tracking of the shares to ensure the same abuse that had caused the loss of RM52 billion worth of Bumiputra shares is not repeated

I will pursue this matter in the next Dewan Rakyat session to ensure full transparency and accountability of the scheme.

In the end, Parti Keadilan Rakyat believes that the thrust of Bumiputra economic empowerment must move away from the obsession for the 30% equity ownership target towards a focus on elevating the household income of the Bumiputra families. They make up 75% of the estimated 11 million poorest rakyat whose monthly average household income is only RM1,500 per month.

The obsession with 30% equity ownership for Bumiputra will not be able to address the economic woes of the poorest of the Bumiputras.

SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
SECRETARY GENERAL
22 FEBRUARY 2011

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang