Pengikut

Nuffnang

Ahad, 2 Januari 2011

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


And more pictures from December 2010

Posted: 02 Jan 2011 08:51 AM PST


Press conference after being suspended from Parliament

My Speech at the Deepavali Celebration at Kg Kayu Ara

Press conference with Lawyers for Liberty re: Death in Custody Cases

At a wedding celebration at Kg Baru China Sg Buloh

Gambar-gambar sepanjang bulan Disember 2010

Posted: 02 Jan 2011 08:46 AM PST

Sidang Akhbar di Parliament
Sumbangan Cek kepada Sekolah Tamil
Perasmian Sambutan Deepavali

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Pengalaman bukan keutamaan, KSN bermotif politik pilih Khusrin

Posted: 02 Jan 2011 03:16 AM PST

Sumber: SELANGORKINI Online

SHAH ALAM, 1 Jan – Tindakan Putrajaya menggunakan kuasa mutlak melantik Datuk Mohamad Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor menghantar mesej bahawa kemampuan dan pengalaman bukan keutamaan dalam menentukan kenaikan pangkat pegawai kerajaan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan tidak professional dan bertindak atas motif politik apabila meminggirkan kerajaan negeri dan proses pemilihan yang ditetapkan demi melantik Khusrin sebagai SUK baru.

Khalid menegaskan bahawa Nota Amalan Perkhidmatan Awam  jelas meletakkan tanggungjawab pemilihan SUK kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri dan pejabat Menteri Besar sebelum memohon restu Sultan Selangor.

"Proses pemilihan itu memerlukan Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri mengemukakan calon yang sesuai bagi mengisi jawatan berkenaan dan mendapatkan kelulusan  Menteri Besar sebelum diserahkan kepada Sultan Selangor untuk diperkenan.

"Selepas mendapat perkenan Sultan Selangor, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri akan memanjangkan nama calon berkenaan ke Suruhanjaya Perkhidmatan Awam peringkat Pusat untuk proses dokumentasi pelantikan," ujar beliau.

Tan Sri Mohd Sidek mengabaikan segala proses itu dan sebaliknya membuat pengumuman mengejut  bahawa Khusrin adalah SUK baru bermula 1 Januari sungguhpun penyandang jawatan itu Datuk Ramli Mahmud hanya dijadualkan bersara penghujung Mac 2011.

Pelantikan sebegini memberi gambaran negatif kepada pegawai-pegawai kerajaan mengenai isu ketelusan dan kemampuan serta pengalaman calon untuk dinaikkan pangkat.

"Mesej ini sangat bahaya apatah lagi sememangnya perkhidmatan kerajaan acap kali dikritik sebagai tidak efisyen," ujar Khalid.

Khalid kesal kerana Putrajaya langsung tidak menimbang langkah kerajaan negeri membentuk sebuah jawatankuasa khas diketuai Speaker Dewan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim untuk menemuduga lapan calon yang dicadangkan  oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri.

"Jawatankuasa itu memilih tiga calon terbaik berdasarkan jasa-jasa mereka selain kriteria yang diperlukan bagi mengisi jawatan strategik dan  paling kanan dalam pentadbiran awam Kerajaan Negeri Selangor," katanya lagi.

Khalid berkata tindakan Sidek mengumumkan pelantikan Khusrin tanpa merujuk kepada kerajaan negeri, bukan saja membelakangkan pejabat Menteri Besar tetapi mengabaikan proses pemilihan calon berdasarkan kredibiliti, kemampuan dan pengalaman.

Khalid menegaskan bahawa tindakan Sidek meluluskan pelantikan Khusrin dengan cara begitu  melanggar Perlembagaan, tidak bertanggungjawab serta tidak profesional malah boleh dianggap bermotifkan politik sebagai salah satu usaha untuk mencabar kredibiliti Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.


My Blog – 2010 in review

Posted: 02 Jan 2011 02:20 AM PST

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads This blog is on fire!.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 7,400 times in 2010. That’s about 18 full 747s.

In 2010, there were 80 new posts, growing the total archive of this blog to 147 posts. There were 256 pictures uploaded, taking up a total of 463mb. That’s about 5 pictures per week.

The busiest day of the year was August 25th with 73 views. The most popular post that day was Penyampaian Sumbangan Untuk Masjid dan Surau.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were aduntamanmedan.blogspot.com, xavierjayakumar.blogspot.com, facebook.com, dun.selangor.gov.my, and wanitakeadilan.wordpress.com.

Some visitors came searching, mostly for haniza talha, perayaan ponggal, adun taman medan, pejabat adun taman medan, and peranan masjid masa kini.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Penyampaian Sumbangan Untuk Masjid dan Surau August 2010

2

Peranan Masjid yang perlu diperkasakan August 2009

3

Perayaan Ponggal sempena menyambut musim menuai January 2010

4

Kursus kemahiran bagi ibu-ibu tunggal dan wanita November 2008
6 comments

5

Majlis Pelancaran Bantuan Untuk Warga Emas, OKU, dan Orang Miskin June 2010
9 comments


Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


SUK SELANGOR: BERTINDAK TEGASLAH!

Posted: 02 Jan 2011 02:38 AM PST

(Appa..ini malam kita piki makan itu Yong Tau FOO, ala itu sup lumbu malayu boloh punya, kita kasi habis makan ma!)

Salam 2 all.


Teman teringat kata-kata pemimpin yang ditabal oleh bininya sebagai anugerah tuhan sejak mengenal beliau dalam penjara lagi. "Everything must be politicize..semua hal kita mesti politikkan. Kalau boleh sakit perut pun mesti dipolitikkan", dan tak lama lepas tu pemimpin anugerah tuhan itu terkena "racun arsenik". Dan habislah satu dunia riuh pasal racun arsenik!!


Sengaja teman buka kisah ini kerana melihat gelagat politiking melampau mereka di Selangor, beriya-iya dan bermati-matian dalam isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru. Perkara yang sebenarnya langsung tiada isu. Sehingga ada yang sampai biadap dan kurang ajar mengugut Sultan Selangor. Pada teman barua yang mengugut Sultan Selangor itu patut disumbat dalam tahanan sahaja, tak pun diharamkan daripada duduk dibumi Selangor.


Apa masalah sebenarnya? Perlantikan ke jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor adalah kuasa mutlak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Tidak saperti Kedah dan Johor yang mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri, bidangkuasa perlantikan SUK Selangor adalah khusus dibawah SPA. Malah dinegeri dimana ianya terletak dibawah SPN, Menteri Besar langsung tiada kuasa mengenai perlantikan SUK, ianya antara SPN dan Sultan yang memerintah negeri. Begitu juga diperingkat negeri lain dan Persekutuan yang dibawah kuasa SPA, Menteri Besar langsung tiada kuasa melantik atau memecat SUK. Ianya bidangkuasa mutlak SPA.


Mengapa dibuat begitu? Kerana kita mengamalkan sistem pengasingan kuasa. Kerana untuk mengasingkan kuasa politik dan pentadbiran kerajaan. Kakitangan Kerajaan adalah kakitangan Kerajaan. Mereka berkhidmat untuk Kerajaan, tidak kira siapa yang menjadi Kerajaan. Dengan DYMM YDP Agong atau Sultan negeri-negeri sebagai payung mereka. Sebab itu semua urusan dibuat atas nama YDP Agong.


Cuba tengok sampul surat, samada ianya ditulis "Urusan Kerajaan" atau "Urusan Seri Paduka Baginda". Tak pernah ditulis "Urusan Perdana Menteri", apatah lagi "Urusan Menteri Besar". Sebab itu bila Kerajaan bertukar samada di Kelantan, Pulau Pinang, Sabah dan lain-lain, jentera Kerajaan tetap berjalan, kerana kakitangan Kerajaan adalah pentadbir kerajaan. Melaksanakan polisi Kerajaan, tidak kira siapa juga Kerajaan itu.


Begitu juga jawatan SUK Selangor. Undang-undang tubuh Kerajaan Selangor sangat jelas dalam hal hal ini. Perlantikan dan pemecatan SUK adalah bidangkuasa SPA. Dan SPA tidak perlu merujuk kepada Perdana Menteri, apatah lagi Menteri Besar untuk kelulusan. Ini bukan perlantikan politik saperti Setpol MB, Pegawai Khas, Exco dan lain-lain. Jangankan kuasa, suara pun MB langsung tidak ada dalam soal perlantikan atau pemecatan SUK.


Kalau ikut logik kepala otak pembangkang, maka nanti perlantikan Hakim Mahkamah Tinggi Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri, Ketua Polis Negeri, Pengarah SPR Negeri, Pengarah SPRM Negeri, Pengarah Imigresen Negeri, Pengarah Bomba Negeri, Pengarah Kastam Negeri dan banyak lagi jawatan lain perlu dirujuk kepada Menteri Besar. Maka nanti hilanglah prinsip pengasingan kuasa yang menjadi amalan pentadbiran kerajaan selama ini, samada kerajaan Persekutuan mahupun Kerajaan Negeri.


Sebab itu pada teman isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai SUK Selangor sengaja dipolitikkan. Kerana mereka sudah ketandusan isu politik. Perkara yang tidak jadi isu pun boleh diputar-belitkan sebagai isu. Apatah lagi apabila PKR dan Pakatan pembangkang kini dalam kelemasan nak mampus tenggelam. Apa pun akan diredah sebagai isu. Walhal jangankan zaman Pakatan pembangkang, zaman BN memerintah pun Menteri Besar tidak pernah dirujuk oleh SPA untuk perlantikan SUK. Bukan sahaja di Selangor, disemua negeri yang dibawah bidangkuasa SPA, memang bukan dan tidak menjadi amalan untuk SPA merujuk kepada mana-mana MB untuk perlantikan SUK. Yang penting perkenan Tuanku Sultan sebagai Ketua Kerajaan Negeri.


Soal pokoknya ialah Kerajaan datang dan pergi. Menteri Besar datang dan pergi. Hari ini Pakatan pembangkang esok BN. Hari ini BN esok orang lain. Tetapi perkhidmatan kerajaan tetap berjalan, kerana perkhidmatan Kerajaan hanya mentadbir dan melaksanakan dasar mana-mana Kerajaan yang memerintah.


Kalau benar mereka begitu beriya-iya nak mengikut undang-undang, teman nak tanya dibawah undang-undang mana mereka melantik Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi negeri Selangor? Dengan membazirkan duit rakyat untuk menyiapkan pejabat, kakitangan dan peralatan logistik untuk pejabat beliau. Adakah wahyu tuhan dah turun merestui perlantikan itu? Apa menafaat rakyat Selangor dapat daripada perlantikan itu? Ekonomi Selangor dok macam tu juga. Perampokan pasir berleluasa tanpa ada kesudahan. Agensi-agensi dan anak-anak syarikat Kerajaan Selangor habis dipolitikkan, dengan perlantikkan ahli-ahli politik kejawatan Pengerusi dan Lembaga Pengarah anak-anak syarikat. Sekadar duduk memanaskan kerusi dan mengutip elaun bulanan? Sehingga bergaduh tarik janggut serban untuk berebut jawatan dalam syarikat!?


Sebenarnya yang menjadi dalang utama dalam memutarbelitkan isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin ini ialah kepimpinan cauvinis DAP. Mereka melihat ketegasan Datuk Ahmad Khusrin sebagai penghalang perlaksanaan agenda jahat, cauvinis dan sempit mereka. Setelah berjaya memperlembukan beberapa ekor Melayu bodoh di Selangor, mereka merasakan bahawa agenda mereka untuk merampas Selangor sudah dalam genggaman, apatah lagi bila ada bangsat Melayu yang rela diperkudakan dan dibaruakan mereka.


Tiba-tiba muncul pula Datuk Ahmad Khusrin, yang mendapat restu Sultan Selangor, yang terbukti berjaya menghalang mereka daripada melaksanakan agenda sempit, rasis dan cauvinis mereka. Dan pemilihan Datuk Ahmad Khusrin sebagai SUK Selangor adalah amat tepat, kerana beliau masak betul dengan perangai DAP dan lembu-lembu mereka di Selangor. Dan DAP serta lembu-lembunya tahu bahawa Datuk Ahmad Khusrin akan menjadi penghalang agenda jahat mereka.


Pada teman, Kebawah Duli Sultan Selangor perlu bertegas dalam isu ini. Ianya adalah bidangkuasa mutlak SPA dan hanya memerlukan perkenan Tuanku. Soal mengangkat sumpah rahsia dihadapan Menteri Besar adalah soal protokol, ianya bukan mengangkat sumpah jawatan. Menteri Besar, tidak kira daripada parti mana-mana pun, tidak berhak dan tidak punya kuasa untuk menolak mana-mana perlantikan yang dibuat oleh SPA dan diperkenan oleh Tuanku Sultan. Jika mereka masih berkeras, teman cadangkan tindakan berikut diambil:


  1. Perlantikan Datuk Ahmad Khusrin hendaklah disempurnakan pada tarikh yang ditetapkan dengan upacara mengangkat sumpah jawatan dihadapan Kebawah Duli Sultan Selangor sambil dipersaksikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Negeri Selangor dan Mufti Kerajaan Negeri Selangor;

  1. Sekiranya MB Tan Sri Khalid masih ingkar, teman cadangkan supaya Kebawah Duli Tuanku memecat MB Selangor Tan Sri Khalid kerana Tuanku ada kuasa mutlak memecat mana-mana Menteri Besar, dan memanggil YB Dato' Hassan Ali daripada PAS untuk mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar baru. Dengan majoriti ADUN Melayu beragama Islam yang menguasai Dewan Undangan Negeri Selangor, teman percaya satu kesepakatan boleh dicapai dan YB Dato' Hassan Ali boleh dan akan mendapat sokongan majoriti ADUN-ADUN Melayu beragama Islam untuk menjadi Menteri Besar dan membentuk Kerajaan Negeri;

  1. Mana-mana individu yang biadap dan kurang ajar, mempertikaikan kuasa dan kedudukan Tuanku Sultan Selangor hendaklah dikenakan tindakan segera dengan pertuduhan jenayah. Jangan dibiar mereka ini terus menerus memaki hamun dan mempertikai kedudukan Tuanku kerana kelak nanti ia akan menjadi satu precedent dan barah jika dibiarkan. Kita tidak mahu sejarah membaringkan diri dibawah kereta Sultan berulang lagi;

  1. Khusus bagi mereka yang mengugut Tuanku Sultan, teman cadangkan pertuduhan dibawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan dikenakan terhadap mereka kerana pada teman perbuatan mengugut Tuanku Sultan Selangor tersebut adalah "perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu" yang jika sabit kesalahan hendaklah mereka itu dihukum bunuh sampai mati. Atau sebagai alternatif hendaklah mereka dikenakan pertuduhan dibawah Seksyen 121 (1B) kerana "merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan Raja pemerintah sebuah negeri" yang jika sabit kesalahan hendaklah dihukum penjara sepanjang hayat, iaitu sampai mati didalam penjara. Ini bukan perbuatan yang boleh dibiarkan, apatah lagi bertolak ansur dengannya kerana amatlah biadap lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat dinegeri Selangor khususnya melakukan perbuatan derhaka saperti itu. Bagi maksud ini, teman mencadangkan kepada mana-mana individu rakyat Selangor supaya segera membuat lapuran polis menurut Seksyen 121 atau Seksyen 121 (1B) supaya tindakan segera boleh diambil;


  1. Jika keadaan masih juga sengaja ditegangkan, teman mencadangkan supaya Tuanku Sultan menitahkan supaya darurat diisytiharkan bagi negeri Selangor dan Menteri Besar serta Dewan Undangan Negeri yang ada hendaklah digantung, dan dilantik satu Majlis Gerakan Negeri untuk mentadbir Negeri Selangor sehingga Kerajaan baru yang mendapat mandat sah daripada rakyat dipilih semula melalui pilihanraya umum.

Sekali lagi teman mengingatkan bahawa sebenarnya soal perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor bukannya satu isu. Sebaliknya ianya sengaja diada-adakan. Perkaranya jelas. Kuasa perlantikan dan pemecatan mana-mana SUK Negeri Selangor adalah terletak dibawah bidangkuasa mutlak Surahanjaya Perkhidmatan Awam dengan mendapat perkenan Tuanku Sultan sesuatu negeri. Sebenarnya isu ini sengaja digembar-gemburkan untuk menarik perhatian rakyat daripada masalah parah dan serius yang dihadapi oleh Pakatan pembangkang khususnya PKR. Apatah lagi dengan kata-dua yang diberi oleh YB Gobalakrishnan terhadap pemimpin anugerah tuhan dan adinda kesayanganya. Dengan terbongkarnya rahsia bagaimana kepimpinan DAP sebenarnya memperkudakan pemimpin anugerah tuhan ini untuk kepentingan politik sempit dan cauvinis kepimpinan DAP. Dan banyak lagi isu dan masalah yang melanda, mereka sudah ketandusan isu, akhirnya mengheret institusi Raja-Raja Melayu.


Pada teman, ini sebenarnya agenda sempit dan cauvinis segelintir kepimpinan DAP dan lembu-lembu mereka, sengaja mencari alasan untuk menyerang institusi-institusi Kerajaan dengan menyerang individu-individu tertentu, dengan tujuan untuk melemahkan institusi tersebut. Mereka menyerang Pasukan Polis DiRaja Malaysia dengan menyerang Tan Sri Rahim Noor dan Tan Sri Musa Hassan. Mereka menyerang Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia denagn memperkudakan isu Teoh Beng Hock. Mereka menyerang institusi Suruhanjaya Pilihanraya dengan menyerang Tan Sri Rashid. Mereka menyerang institusi kehakiman dengan menyerang Ketua Hakim Negara Tun Zaki Tun Azmi. Mereka menyerang institusi perundangan dengan tidak habis-habis menyerang Tan Sri Abdul Gani Patail. Mereka menyerang YDP Agong dengan mempertikai soal kontrak pembinaan Istana Negara. Mereka menyerang Kebawah Duli Sultan Selangor dengan mempetikai perlantikan SUK kononnya. Mereka ini adalah bangsa yang diberi betis mahukan peha. Mereka ini adalah bangsa mentadak naik kejunjung. Mereka ini tidak faham bahasa demokrasi atau bahasa diplomasi. Mereka hanya faham bahasa lain!!


Maka teman menyeru umat Islam bangsa Melayu supaya sedar daripada sandiwara yang sedang dipermainkan oleh puak cauvinis dan rasis ini. Lihat apa yang mereka perbuat di Singapura. Belajarlah daripada sejarah kejatuhan Negeri Melayu Singapura, yang hari ini sejarahnya pun sudah ditukar. Yang boleh dikagum oleh orang Melayu sana sekadar surau dan masjid. Tetapi maruah diri, jatidiri, dan negerinya sudah tiada!! Insaflah.


Wallahua'lam & wassalam.


Zulkifli Bin Noordin

Ahad

27 Muharram 1432

02 Januari 2011

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Hantu makhlus halus serang DUN Tenang Johor

Posted: 01 Jan 2011 05:35 PM PST

Dari Blog Singalautmetro. 1 Jan 2011- SEGAMAT: TENANG SEMAKIN TIDAK TENANG: LADANG BUKIT DATOK TENANG STATION, LABIS DISERANG HANTU BATERI!!!! INI kisah gempar yang sedang berlaku di sebuah ladang getah berdekatan Tenang, di kawasan pilihanraya kecil yang akan berlangsung 30 Januari ini. Lebih 450 penduduk yang mendiami rumah ladang di kawasan itu pelik dan kebimbangan berikutan kejadian hujan batu dan bateri, menyerang perumahan mereka sejak dua bulan lalu.

Pelbagai jenis batu seperti gravel, batu landasan keretapi dan bateri lampu suluh kini menyerang dinding dan tingkap kaca rumah mereka, sehingga banyak di antaranya pecah. Kesemua objek itu datang dari satu arah dan kejadian ini berlaku sambil disaksikan anggota polis!

Seorang penduduk, Ellan Senaya, 32, memberitahu HARIAN METRO, kejadian pelik itu berlaku sejak dua bulan lalu, dipercayai ada kaitan selepas seorang pengamal perubatan dikatakan menangkap makhluk halus dan memenjaranya di dalam botol. Botol itu kemudian ditanam berdekatan sebuah perkuburan India tidak jauh dari kawasan perumahan terbabit.

"Pada awalnya penduduk tidak menghiraukan kejadian itu kerana menyangka ia perbuatan budak nakal dan hanya mengenai bumbung serta melibatkan enam rumah sahaja" katanya.

Bagaimanapun, kata Senaya lagi, sejak akhir-akhir ini ia menjadi-jadi dan balingan pebagai objek keras itu telah banyak memecahkan cermin tingkap rumah penduduk.

Malah ia bukan sekadar omong kosong, apabila kejadian yang membimbangkan itu turut disaksikan beberapa anggota polis. Seorang anggota polis dari Balai Polis Tenang, dilihat terpaksa memakai topi keledar ketika tiba di tempat kejadian jam 12 tengah malam semalam.

Apabila anggota polis itu cuba menyiasat arah datang objek itu, semakin banyak pula cermin tingkap penduduk pecah akibat lontaran bertali arus!

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Abdul Aziz Mohd Ali, bagaimanapun menasihatkan penduduk bertenang buat sementara ini dan berwaspada serta tidak membuat sebarang spekulasi kerana polis sedang menyiasat kejadian itu daripada pelbagai aspek.

Sumber :
http://singalautmetro.blogspot.com/2011/01/segamat-tenang-semakin-tidak-tenang.html

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Video Karam Singh Walia diugut : Apa hal yang berlaku? Mari tengok dulu

Posted: 02 Jan 2011 06:00 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang