Pengikut

Nuffnang

Isnin, 20 Disember 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Perjuangan Peneroka Felda Diambang Kemenangan

Posted: 20 Dec 2010 12:50 AM PST

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa peneroka-peneroka Felda sedang berhadapan dengan kemenangan didalam perjuangan mereka.
Isu-isu substantif yang dihadapi oleh peneroka-peneroka Felda adalah:
(a) pengembalian Dana Tanam Semula
(b) Perahahan KPG (sawit) dan KGK (getah)
(c) pengeluaran geran tanah
(d) hak untuk didengar melalui perundingan
Setelah 10 orang peneroka Felda dari Sg Koyan, Lipis memenangi kes tuntutan supaya dana tanam semula mereka dikembalikan di Mahkamah Tinggi Kuantan, dan Felda tidak lagi berupaya untuk merayu ke Mahkamah-Mahkamah yang lebih tinggi, isu tuntutan untuk pengembalian wang dana tanam semula menjadi lebih senang untuk diperolehi.
Setelah kejayaan Peneroka-Peneroka Felda didalam kes di Mahkamah Tinggi Kuantan itu, pihak Felda mula berlembut untuk membayar kembali dana tanam semula kepada peneroka-peneroka yang berhak itu.
Jika Felda enggan membayar kembali dana tanam semula itu, ini bukanlah kerana Felda enggan menerima hakikat bahawa Felda wajib mengembalikan dana itu kepada peneroka, kerana mereka tahu bahawa wang dari dana tanam semula itu bukanlah hak Felda untuk disimpan, tetapi keengganan Felda mengembalikan wang itu hanyalah kerana Felda sudah kekeringan wang untuk dibayar. Walaupun Felda enggan mengaku bahawa ia kekurangan wang, tetapi tidak ada sebab lain untuk diberikan untuk menjadi alasan yang lebih munasabah melainkan Felda sudah kekeringan wang.
Kemenangan peneroka-peneroka Felda Kemahang 3 di Kelantan menuntut perahan KPG yang mana Felda kena membayar RM11 juta adalah kemuncak kepada keegoan Felda untuk menafikan peneroka-peneroka kepada perahan KPG yang lebih adil.
Walaupun Felda menyatakan bahawa pihaknya kalah dalam kes itu kerana kegagalan peguamnya menghadiri Mahkamah, alasan itu sukar diterima kerana Perintah yang dikeluarkan oleh Mahkamah bukanlah berbentuk "in default of attendance" bahkan Mahkamah memberikan alasan yang konkrit seperti "Felda didapati menipu Peneroka-Peneroka Felda", dan kes itu pula dirayu dari Mahkamah Tinggi ke Mahkamah Rayuan dan dari Mahkamah Rayuan ke Mahkamah Persekutuan dan semakan di Mahkamah Persekutuan yang melibatkan peguam-peguam daripada pihak Felda.
Keangkuhan Felda tidak lagi dapat disuruk apabila Felda tiba-tiba cuba berunding dengan Peneroka-Peneroka yang mahu mengambil tindakan saman terhadap Felda diatas isu perahan KPG yang selama ini Felda memberikan peratusan perahan yang kecil.
Di sesetengah Rancangan Felda kini dengan tiba-tiba Felda menaikkan peratusan perahan KPG kepada 21-22% dari 17-19%. Kenaikan itu adalah mendadak dan tak semena-mena. Kenaikan itu juga boleh diterjemahkan dalam bentuk wang sehingga RM2000.00 satu bulan. Itulah jumlah yang Peneroka-Peneroka Felda telah tertipu sejak 15 hingga 20 tahun yang lampau.
Peneroka-peneroka menerima dengan hati terbuka akan kenaikan peratusan perahan itu, namun, persoalannya adakah Felda mahu mengambil kira jumlah pampasan yang telah tertipu keatas peneroka sejumlah RM30000 hingga RM50000 sejak 15-20 tahun yang lampau?
Melalui rundingan mungkin peneroka-peneroka boleh bertolak ansur akan jumlah tuntutan ganti rugi tersebut, tetapi jika Felda memikirkan bahawa peneroka-peneroka akan hanya memaafkan Felda diatas penipuan peratusan perahan KPG sejak 15-20 tahun yang lampau, Felda sudah melakukan kesilapan yang besar.
Berkaitan dengan penghantaran buah sawit ke kilang-kilang Felda, peneroka-peneroka juga telah dinapikan pendapatan dari buah-buah sawit yang dikatakan tandan muda, mengkal dan panjang. Sudahlah peneroka-peneroka didenda diatas tandan-tandan yang dicampak keluar dari lori dan tidak ditimbang itu, peneroka-peneroka tidak dibenarkan membawa pulang tandan-tandan itu, bahkan tandan-tandan itu pula dimasukkan sekali untuk diperah, dan kemanakah perginya pendapatan daripada tandan-tandan itu.
Dengan perkiraan yang konserbatif, kerugian peneroka-peneroka hasil dari penipuan ini, adalah lebih kurang RM80,000 dalam tempoh 15-20 tahun yang lampau. Adakah Felda fikir bahawa penipuan ini akan dibiarkan begitu sahaja oleh peneroka-peneroka?
Isu yang sepatutnya sudah diselesaikan sejak penghujung tahun 80-an dulu adalah tentang pengeluaran geran tanah (ladang) kepada peneroka-peneroka. Mengikut Perjanjian, Felda kena syorkan kepada Kerajaan Negeri untuk dikeluarkan geran tanah kepada setiap orang peneroka yang telah berjaya membayar BK (hutang) kepada Felda. Tetapi malangnya, di sesetengah Rancangan Felda, geran masih tidak dikeluarkan walaupun peneroka-peneroka sudah menjelaskan BK lebih dari 14 tahun.
Di serata Rancangan Felda kini dimana peneroka-peneroka sudah menjelaskan CAC dan BK, Felda sengaja melambat-lambatkan pengeluaran geran sehingga ladang-ladang itu sudah tiba masa untuk ditanam semula.
Dengan Felda melambat-lambatkan pengeluaran geran ini digunakan sebagai alasan kepada Felda untuk mengambil alih proses tanam semula daripada peneroka-peneroka dan sejajar dengan itu peneroka-peneroka dikenakan kos tanam semula yang tinggi dan dikenakan hutang baru yang tidak munasabah. Adalah menjadi lazim bahawa peneroka-peneroka Felda yang menanam semula melalui Felda akan menanggung hutang dengan jumlah yang sangat tidak munasabah sehingga melepasi RM60000 hingga RM100000.
Felda juga mengambil peluang diatas kelewatan mengeluarkan geran itu untuk "memaksa" peneroka-peneroka menandatangani suatu Perjanjian Tambahan agar peneroka-peneroka itu menyerahkan urusan tanam semula kepada Felda dimana Felda akan memperolehi untung dengan mengenakan kos yang tinggi dan hutang yang tidak munasabah.
Melalui sistem ini, peneroka-peneroka akan terus berhutang dengan Felda dengan hutang yang tinggi dan tidak akan berjaya membebaskan diri daripada hutang hinggalah mereka meninggal dunia dan peneroka-peneroka itu akan mewariskan hutang yang besar kepada waris-warisnya yang tinggal.
Keangkuhan Felda juga melibatkan keengganannya untuk berunding terus dengan peneroka-peneroka untuk kepentingan bersama agar keadaan menang-menang dapat dipertahankan.
Apabila Felda menjemput para peneroka untuk berunding, Felda akan menunjukkan sikap bongkaknya dengan menyatakan bahawa peneroka-peneroka tidak mahu bersyukur. Mereka akan menyebutkan betapa kedudukan dhaif peneroka-peneroka semasa menyertai rancangan Felda, dan sentiasa dibangkitkan bahawa kehidupan peneroka-peneroka tidak akan mencapai tahap yang baik jika tidak kerana rancangan Felda sehingga Felda terlupa bahawa pengorbanan peneroka-peneroka Felda mengatasi pengorbanan mana-mana insan di Malaysia kerana apa juga yang diadakan didalam Rancangan Felda dikenakan bayaran kepada peneroka-peneroka Felda.
Peneroka-peneroka Felda menyertai Rancangan Felda dengan dikenakan hutang, dan tidak pernah mendapat hak istimewa untuk Orang Melayu dengan pemberian yang percuma. Melalui keringat peneroka-peneroka, Felda merupakan penyumbang kedua keatas ekonomi Negara selepas Petronas. Sebelum adanya Petronas, Feldalah menjadi penyumbang utama.
Berpuluh tahun peneroka-peneroka menunggu belas-ikhsan daripada Felda supaya kepentingan peneroka-peneroka dapat dirundingkan didalam keadaan yang tidak menekan peneroka-peneroka agar kedua-dua pihak memperolehi keuntungan.
Felda menjadi gergasi ekonomi, tetapi kedudukan peneroka-peneroka hanyalah sekadar menerima RM1500.00 sebulan secara kasar.
10 ekar ladang (sawit) yang dijayakan oleh peneroka-peneroka Felda tidak mendatangkan apa-apa pendapatan kepada mereka. Yang mereka dapat adalah elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 sebulan dan elaun sara hidup itu dikira hutang.
Persoalannya, berapakah jumlah keuntungan yang dikaut oleh Felda daripada keringat peneroka-peneroka sehingga peneroka-peneroka tidak memperolehi walaupun satu sen daripada kebun (sawit) mereka dan yang mereka dapat lagi adalah hutang hingga mencecah melebihi RM60,000.00 hingga RM100,000.00.
Kini, peneroka-peneroka mahu rundingkan semula pendapatan dan hutang mereka. 10 ekar yang mereka miliki boleh memberikan pendapatan antara RM5000.00 hingga RM7000.00 sebulan, dan jika elaun sara hidup mereka hanya diberikan RM1500.00 ini bererti setiap bulan ada lebihan yang disimpan oleh Felda sebanyak RM3500.00 hingga RM5500.00.
Dengan lebihan itu, peneroka-peneroka ingin rundingkan berapakah sebenarnya kos tanam semula yang dikenakan oleh Felda. Tidakkah jumlah RM3500.00 hingga RM5500.00 itu lebih dari mencukupi untuk membayarkan kos tanam semula? Jika sudah mencukupi kenapa pula pula peneroka-peneroka terpaksa menanggung hutang hingga melebihi RM60,000.00? Kemana perginya wang lebihan itu?
Sikap Felda yang ingin berlembut dan membuang sikap egonya selama ini adalah dialu-alukan, tetapi sekadar berlembut begitu sahaja tidak mendatangkan apa-apa keuntungan kepada peneroka-peneroka.
Peneroka-peneroka mengingatkan Felda bahawa mereka bukan mahu menuntut apa yang berhak kepada Felda, mereka hanya mahu menuntut apa yang hak kepada mereka.
Dan jika tuntutan adil ini tidak dapat diberikan melalui rundingan, maka peneroka-peneroka juga sanggup untuk menyelesaikan melalui Mahkamah. Tetapi tuntutan di Mahkamah itu adalah tindakan yang terakhir!

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Guan Eng mahu saman Utusan lagi

Posted: 20 Dec 2010 12:43 AM PST

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan mengeluarkan saman malu ke atas akhbar Utusan Malaysia kerana didakwa mengeluarkan fitnah dan tohmahan ke atasnya dalam laporan muka depan dan rencananya hari ini.

NONESetiausaha akhbarnya Cheong Yin Fan berkata akhbar milik Umno itu benyak memfitnah Lim, seperti dalam isu perarakan maulud nabi, probohan kampung Melayu dan pasar Ramadan Komtar.

"Oleh kerana Utusan tidak memberikan hak jawab kepada ketua menteri, maka tidak ada pilihan lain kecuali untuk buat saman malu di mahkamah untuk dapat balik kebenaran dan keadilan," kata Cheong.

Menurutnya, saman itu akan diuruskan oleh firma guaman Karpal Singh & co.

Dalam kenyataan hari ini, Cheong mendakwa, apa yang berlaku jelas sekali Utusan dan setengah pemimpin BN akan menggunakan isu 3R atau race (bangsa), religion (agama) dan raja untuk membohongi rakyat bahawa DAP anti perkara dan pihak itu.

NONE"Kumpulan yang berniat jahat ini tidak dapat memberikan sebarang bukti tetapi mereka akan tetap dengan agenda bahawa DAP anti-Melayu, anti-Islam dan anti-raja untuk menjatuhkan DAP dan PR.

"Jelas Konvensyen PR kedua semalam begitu berjaya sehingga Utusan dan pemimpin BN menggunakan sekali lagi senjata fitnah untuk cuba sabotaj dan menjejaskan kejayaan Konvensyen PR ini, khususnya kejayaan Program 100 Hari yang memberikan faedah kepada rakyat bila PR berkuasa," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Kenapa guna duit rakyat tarik sokongan PSSLM

Posted: 20 Dec 2010 12:41 AM PST

KUALA LUMPUR, 20 Dis: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan oleh sebuah tabloid berbahasa Melayu pada 28 November lalu akan menyampaikan sumbangan RM7.5 juta bagi pihak kerajaan Malaysia kepada Persatuan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM).

Sumbangan tersebut merupakan sebahagian daripada kos keseluruhan RM10 juta untuk melengkapkan kompleks persatuan seni silat tersebut yang terletak Batu Caves, Gombak.

Namun, berita tersebut menimbulkan pelbagai spekulasi. Hal ini kerana jumlah tersebut terlalu banyak untuk diberikan kepada sebuah pertubuhan seni silat.

Bagaimana pula dengan persatuan seni silat lain? Adakah mereka juga berpeluang mendapat sumbangan seperti ini? Atau adakah sumbangan ini mempunyai motif di sebaliknya.

Menurut sumber, beliau mengesahkan laporan tabloid tersebut bahawa kompleks persatuan ini mengandungi banglo, asrama, dewan surau, dan gelanggang sukan.

"Saya mendapat maklumat bahawa kos untuk banglo itu sahaja dianggarkan RM1 juta.

"Wang tersebut adalah wang rakyat dan tidak sepatutnya dengan begitu mudah diberikan kepada pihak terbabit," ujarnya.

Beliau berharap Muhyiddin berhati-hati kerana dibimbangi pemberian itu disalah tafsir oleh pihak lain sebagai umpan pilihan raya yang akan datang.


Sumber: Harakah Daily

Bunuh Karakter Anwar, Umno Ulangi Tindakan Terhadap Datuk Onn

Posted: 20 Dec 2010 12:26 AM PST


KEPALA BATAS 20 DIS: Umno membunuh karekter Datuk Seri Anwar Ibrahim sepertimana yang dilakukan terhadap pengasasnya Datuk Onn Jaafar dakwa Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Parti Negara dipimpin oleh Datuk Onn Jaafar yang mana Allahyarham Onn difitnah oleh pemimpin Umno ketika itu untuk menutup perjuangan bekas pengasas Umno itu, kata Wan Azizah ketika berucap di hadapan 2000 perwakilan sempena Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua dekat sini.

Dr Wan Azizah menambah, Umno-Barisan Nasional(BN) akan terus mematikan perjuangan pembangkang dengan 'pembunuhan karakter' termasuk pada tahun 1964 yang mana Dr Burhanuddin Al Helmy dan Ahmad Boestamam ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Dengan pelbagai sekatan, permainan media dan fitnah serta perkauman melampau, Umno-BN akhirnya berjaya melemahkan perjuangan pembangkang, katanya.

Kini ujar Wan Azizah, Umno-BN tersepit setelah Pakatan Rakyat menerajui beberapa negeri termasuk di Perak yang akhirnya dirampas secara 'keji' oleh mereka.

Apa yang mereka lakukan, semuanya ditutup oleh media mereka(Umno-BN), sebaliknya sedikit kesilapan Pakatan Rakyat akan diperbesarkan, katanya.

Di Parlimen 16 Disember lalu, Umno-BN mengenakan tindakan penggantungan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim (Permatang Pauh), Azmin Ali (Gombak), Sivarasa Rasiah (Subang) dan Karpal Singh (Bukit Gelugor), katanya.

Penggantungan bukan kerana empat ahli Parlimen tersebut bersalah, sebaliknya kerana memperjuangkan isu pengkhianatan Umno-BN ke atas rakyat dalam isu pelantikan agensi perunding, APCO Worldwide dengan bayaran kontrak RM77 juta, katanya.

Pakatan Rakyat membantah penggunaan khidmat APCO bukan kerana soal kepakaran, sebaliknya kerana agensi itu adalah proksi Israel, katanya.

Begitu katanya lagi, Umno-BN terus menerus menggunakan kuasa yang ada mempertahankan tindakan mereka melantik firma dari Israel itu tanpa memperdulikan suara rakyat.

Baginya, pemimpin Umno-BN hanya leka memperjuangkan kekayaan, memperkayakan kroni dan mempertahan apa sahaja kesalahan mereka meskipun terpaksa membelakangkan undang-undang negara.

Berdasarkan kepada senario yang ada hari ini dengan tekanan ekonomi, sosial yang melampau dan penzaliman yang berlaku, beliau mengajak rakyat bersama Pakatan Rakyat untuk menukar kerajaan yang ada kini kepada sebuah kerajaan yang jauh lebih mementingkan hak rakyat.

Sumber: TVSNEWS

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


LAGAK HIPOKRITUS!

Posted: 20 Dec 2010 06:20 AM PST

(Appa, mali kita pigi makan Yong Tau FOO sama Karpal Singh, gua mau dengar itu Anwar punya celita loh!!)

Salam 2 all.

Guan Eng A/L Kitsiang yang dikritik hebat oleh ramai pemimpin hari ini mengancam untuk menyaman media yang didakwa kononnya memfitnah beliau. Anak Laki Kitsiang ini semalam membuat kenyataan mempertikai kerakyatan mereka yang memperjuangkan dan membela hak orang Melayu. Dan yang paling malang, anak laki Kitsiang ini membuat kenyataan bodohnya itu dihadapan segelintir pak jangoat yang terpukau kebengongan dengan kilauan kekalipahan anak laki Kitsiang ini!

Hari ni Anak Laki Kitsiang itu mengancam mahu menyaman media yang mengkritik beliau. Sebijik perangai mentor mereka Kuan Yew. Adakah Anak Laki Kitsiang ini ingat umat Islam dan bangsa Melayu takut dan gentar dengan ugutan menyaman itu. Satu Muslim kamu saman, ratusan ribu Muslim akan bangkit menentang kamu! Satu Melayu kamu heret ke Mahkamah, berjuta Melayu akan mengheret kamu ke muka pengadilan umat nanti!!

Anak Laki Kitsiang ini sedar bahawa kenyataan beliau itu sudah pasti akan menimbulkan kemarahan orang Melayu. Ini adalah taktiknya untuk menutup kelemahan diri sendiri. Dalam keadaan Pakatan Syaitan yang dibina semakin kian hancur, mereka terpaksa memainkan isu perkauman untuk hidup. Bagi Anak Laki Kitsiang ini, dengan memaki orang Melayu, dia akan mendapat sokongan kaum Cina. Itu yang dia mahu. Dia hanya berminat untuk terus kekal di Pulau Pinang, apatah lagi dengan janji autonomi yang diberikan.

Sebab itu teman menasihatkan rakan-rakan semua supaya jangan melayan cakap orang bodoh macam yang dibuat oleh Anak Laki Kitsiang ini. Sebaliknya kita perlu tanya Anak Laki Kitsiang ini, apakah pendirian beliau dengan sikap tidak bermaruah Pengerusi DAP Karpal Singh sendiri yang jelas bermain politik dua alam dalam isu homoseks & liwat Anwar Ibrahim.

Kita nak tanya Anak Laki Kitsiang ini, adakah dia bersekongkol dengan Karpal Singh yang pada 22.10.1997 mendedahkan didalam Parlimen beliau ada bukti Anwar terlibat dengan homoseks dan liwat, dan mendesak Kerajaan menyiasat segera kegiatan homo & liwat Anwar Ibrahim itu!

Bukan sahaja beliau mendedahkannya di dalam sidang Parlimen, Karpal Singh juga telah berucap di Hotel Federal dalam satu majlis DAP mendedahkan kegiatan homoseks & liwat Anwar. Beliau mendakwa ada bukti dan saksi.

Malahan setelah pendedahan teman mengenai isu Karpal Singh ini, ramai yang memberi maklumat menyatakan bahawa Karpal Singh lah orangnya yang telah memaklumkan kepada beberapa pemimpin PAS pada masa itu tentang kegiatan homoseks & liwat Anwar Ibrahim, sehingga menyebabkan beberapa pemimpin PAS berjumpa dengan saksi dan mangsa yang terlibat. Akibat daripada itu, beberapa pemimpin PAS telah melabel Anwar yang pada masa itu adalah Timbalan Presiden UMNO dan TPM dengan gelaran "Al-Juburi". Agak malang kerana ada diantara pemimpin PAS tersebut yang kini muncul menjadi pak jangoat dan berkokok menyembah Anwar pula! Itulah dunia yop!! Dulu di "Al-Juburikan", sekarang mereka sendiri pulak yang "menduburi" Anwar!

Jadi teman cabar Karpal Singh, Kitsiang dan anak lakinya supaya menyatakan pendirian secara terbuka adakah mereka masih berpendirian Anwar adalah orang yang tidak bermoral saperti yang didedahkan oleh Karpal Singh itu? Adakah mereka sudah berubah pendirian? Tidakkah idola mereka Kuan Yew menceritakan kepada mereka tentang "bukti teknikal" yang dipunyai oleh Bahagian Risikan Singapura dan kepercayaan Kuan Yew bahawa Anwar terlibat dengan kegiatan liwat & homoseks? Jika mereka berpendirian sebagaimana idola mereka Kuan Yew, mengapakah mereka masih bersekongkol dengan Anwar? Apakah mereka sekadar mempergunakan kelemahan Anwar itu untuk kepentingan politik cauvinis dan sempit mereka?

Nasihat teman kepada Anak Laki Kitsiang, bapaknya Kitsiang & sekutu mereka Karpal Singh, eloklah selesaikan hal diri kamu dahulu. Cuba ajak bapak kamu Kitsiang & Karpal Singh pergi bersembang sambil-sambil makan "Yong Tau FOO", dan cuba cerminkan ketaatan dan kesetiaan kamu sendiri kepada Raja-Raja Melayu, Perlembagaan Persekutuan dan kedudukan agama Islam dan hak istimewa bangsa Melayu didalam negara Malaysia ini dahulu. Dan tengok balik sikap dan pendirian kamu dalam isu homoseks dan liwat Anwar Ibrahim sebagaimana yang kamu sebut sendiri dahulu.

Kepada Anwar Ibrahim, nasihat teman ialah sebagaimana pesan ALLAH dalam Surah Al Baqarah: 120. Ingatlah golongan kafir tidak akan redho dengan kita selama-lamanya selagi kita tidak mengikut cara mereka. Ingatlah Karpal Singh lah orangnya yang mula mendedahkan kegiatan homoseks & liwat kamu didalam Parlimen pada 22.10.1997. Tentu kamu ingat kerana kamu sendiri berdiri didepan Karpal Singh semasa itu didalam Parlimen. Kamu tentu tahu Karpal Singh lah orangnya yang berucap di Hotel Federal mendedahkan kegiatan homoseks & liwat kamu. Karpal Singh jugalah yang menjadi peguam berjumpa Azizan & Umi Hafilda menasihatkan mereka mengenai aduan mereka tentang kegiatan homoseks dan liwat kamu. Karpal Singh lah orang yang memaklumkan kisah homoseks & liwat kamu kepada pimpinan PAS masa itu sehingga mereka melabel kamu "Al Juburi". Dan para pak jangoat itu jugalah kononnya yang mendokong dan menyokong kamu sekarang. Dan Karpal Singhlah itu jugalah orangnya yang menyuruh kamu bertaubat dan berundur setelah tembelang dan pembohongan 16 Sept terbongkar. Sudah terang bersuluh pula!

DAN KARPAL SINGH itu jugalah sekarang yang kamu ambil untuk menjadi peguam membela kamu dalam menghadapi pertuduhan liwat terhadap Saiful sekarang yang bertangguhan tanpa sebarang kesudahan! Perlulah kah teman sebut lebih panjang lagi wahai Anwar Ibrahim!? Bertaubatlah Anwar sebelum pintu taubat ditutup buat kamu selama-lamanya!

Adios amigos, grasias senorita.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
14 Muharram 1432
20 Disember 2010

*Nota: teman ingin memperingatkan bahawa artikel ini tidak sekali-kali bermaksud teman menuduh Anwar Ibrahim mengamalkan budaya homoseks & liwat. Itu biarlah ALLAH menentukannya. Teman sekadar mendedahkan apa yang disebut oleh kepimpinan DAP supaya rakyat membuka mata dengan politik dualam mereka. Apa yang ingin teman dedahkan ialah sikap bermuka-muka dan hipokrit yang diamal oleh kepimpinan DAP yang mengenai isu Anwar yang begitu jelas buktinya! Moga ALLAH mengampuni kita semua atas kelemahan dan kesilapan kita. Wallahua'lam & wassalam.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


It’s Time For Us To Move As A Solid Team

Posted: 20 Dec 2010 07:27 PM PST

From Media RakyatTidak Berbangkit Roboh Surau Al-Hidayah

Posted: 20 Dec 2010 06:43 PM PST

Dari Harakah

Pihak Masjid Nurul Iman di sini mendapati isu perobohan Surau Al-Hidayah di pekan ini yang bernaung di bawah pentadbiran masjid tiada langsung dibangkitkan di dalam notis.

Nazirnya, Ilham Akhbar Harun berkata pihaknya telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Justeru, katanya pihak masjid berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau itu haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh Sultan Selangor.

"Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan," ujarnya dalam satu kenyataan.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Kami, pentadbir Masjid Nurul Iman Rawang (MNIR) telah meneliti notis bagi mengosongkan tapak perniagaan/aktiviti di Pusat Bandar Rawang Selangor Darul Ehsan oleh Tetuan Mahumas Sdn Bhd yang bertarikh 19 Oktober 2010 rujukan MSB/BLOCK N/NOTIS/010-10/016/yz dan juga keseluruhan siaran media elektronik dan akhbar tempatan yang di sebarkan sebelum ini.

Adalah didapati isu perobohan Surau Al-Hidayah Pekan Rawang yang bernaung di bawah pentadbiran MNIR tiada langsung dibangkitkan di dalam notis tersebut. Pihak Mahumas tidak secara terperinci/spesifik berkenaan isu perobohan surau. Pengosongan tapak perniagaan/aktiviti di kawasan ini dilakukan kerana pihak Mahumas mendakwa keseluruhan 8 lot tanah yang telah dibangkitkan oleh setenggah pihak adalah miliknya. Pendirian MNIR dalam isu ini, bahawa surau tersebut haruslah dikekalkan seperti sedia ada. Sehubungan dengan itu isu perobohan surau tiada kaitan ataupun terbatal.

Pihak kami telah membuat carian dokumen di Pejabat Tanah & Daerah Gombak dan adalah didapati tanah tersebut yang berkeluasan (1 rood, 11 poles) telah direzabkan pada 12 Mac 1920 sebagai tanah rezab tapak masjid yang bernombor 13075 dan nombor geran 1100-20 yang bersamaan dengan 13,885 kp. Kami beranggapan tanah rezab tersebut haruslah dikekalkan kepada pihak Masjid (JAIS/MAIS) kerana:

- Pengekalan rezab berkenaan sebagai simbol dan warisan kecemerlangan indentiti umat Islam di Bandar Rawang sejak 100 tahun yang lalu.

- Tapak ini juga merupakan kawasan yang strategik untuk perkembangan Islam setempat.

- Pengekalan rezab ini juga dapat memilihara kesejahteraan 7 tapak kubur penduduk awal Rawang di kawasan tapak masjid ini.

- Dengan kepesatan pembangunan di Rawang dan sekitarnya adalah dijangkakan kepadatan penduduk Islam di Rawang akan bertambah.

Atas fakta-fakta tersebut SAP Holdings Berhad haruslah membatalkan hasrat untuk membangunkan pembangunan di atas tapak rezab masjid tersebut.

Kanun Tanah Negara Borang 5CK, Geran Pajakan dan Hakmilik telah dikeluarkan pada 29 Jun 2009 oleh Pendaftaran Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings Berhad. Adalah didapati tarikh mula-mula pemberimilikan sebenar oleh Pendaftar Hakmilik Negeri Selangor kepada SAP Holdings telah dikeluarkan seawal 2 April 2001 sebagai kelulusan hakmilik. Ini bermakna tarikh 29 Jun 2009 hanyalah sebagai pecahan lot-lot tanah. Dalam hal ini jelas menunjukan proses pemilikan berlaku sejak awal tahun 2001.

Pada 20 Disember 2010, Pentadbir Masjid bersama Penghulu Mukim Rawang 1, Wakil Pejabat Adun Rawang dan Ahli Majlis MPS Zon 19 telah mengadakan perjumpaan dengan wakil SAP Holdings Bhd (Mahumas Sdn Bhd) bagi tujuan menyelesaikan isu berbangkit. Hasil dari perjumpaan tersebut dirumuskan bahawa:

- Tidak akan berlaku perobohan surau seperti yang diwar-warkan oleh sesetengah pihak.

- Tanah rezab masjid yang berukuran (1r, 11p) haruslah dikekalkan sebagai rezab masjid.

- Pihak Mahumas akan melakukan ukuran tepat keluasan tapak tanah tersebut melalui jurukur berdaftar.

- Pihak Mahumas bersetuju mengembalikan keseluruhan lot-lot tanah tersebut setelah ukuran sebenar diperolehi.

Kami berpendapat sebarang usaha untuk mempertahankan maruah dan juga kepentingan umat Islam di Rawang seperti isu perobohan surau ini haruslah dirujuk kepada pentadbir masjid yang telah diberi mandat dan amanah oleh DYMM Sultan Selangor Darul Ehsan. Sebarang tindakan yang meminggirkan peranan masjid dan mempunyai agenda-agenda yang tersembunyi haruslah diabaikan.

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


PKR Rasah buka Ranting Bandar Enstek di Dun Labu

Posted: 19 Dec 2010 11:43 PM PST

Perasmian Ranting Bandar Enstek
(gambar: YB Loke Siew Fook turut hadir menyokong penubuhan Ranting Bandar Enstek)

Pada 18 Disember 2010 (Sabtu) lepas, PKR Cabang Rasah telah berjaya membuka sebuah lagi Ranting Bandar Enstek di Dun Labu. Perasmian ranting tersebut telah dibuat dalam suatu majlis minum petang bersama pimpinan Cabang Rasah yang turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Rasah, YB Loke Siew Fook, Pengerusi MPN Negeri Sembilan YB Dato' Kamarul Baharin Abbas, Adun Chuah YB Chai Tong Chai, Adun Ampangan YB Rashid Latiff, Ketua Cabang Rasah Hj Muhammad Kamel Yassin, Setiausaha MPN Negeri Sembilan Sabaruddin Mohd Yassim dan beberapa AJK Cabang Rasah.

Majlis jamuan minum petang tersebut bermula tepat jam 2.00 petang telah dihadiri 80 orang anggota Cabang Rasah dan penduduk sekitar. YB Dato' Kamarul dalam ucapannya menegaskan usaha menawan Dun Labu harus dipergiatkan dan dengan kewujudan Ranting Bandar Enstek ini telah menambah sokongan ke arah matlamat tersebut. Beliau menyatakan sekiranya Dun Labu berjaya ditawan dan dimenangi oleh PKR, maka seluruh Negeri Sembilan akan turut dapat dikuasai oleh Pakatan Rakyat dalam PRU-13 nanti.

Beliau turut menyeru supaya rakyat di Dun Labu khususnya di Bandar Enstek sama-sama memberi mandat kepada PR untuk mentadbir negeri ini akan datang. Beliau turut mengambil contoh kemajuan dan kemudahan negeri Selangor yang diperintah di bawah kerajaan PR antaranya pemberian air percuma 11 meter padu. Bandar Enstek hanya bersebelahan dan bersempadan dengan negeri Selangor yang cuma dipisahkan oleh jaringan pencawang eletrik tetapi melihat perbezaan ketara kemudahan yang diterima dari Negeri Sembilan berbanding Selangor.

Walaupun Adun Labu yang juga seorang Exco Kerajaan Negeri tetapi tiada perubahan besar yang mampu dibawa sedangkan Bandar Enstek dan Dun Labu berhampiran dengan kawasan pesat sekitar KLIA. Dato' Kamarul turut mengambil contoh yang berlaku di Dun Linggi yang wakil rakyat juga seorang Exco Kerajaan Negeri tetapi kawasan tersebut masih ketinggalan jauh daripada pembangunan.

"Jika dilihat dari satelit atau kapal terbang, kalau dari Bandar Melaka sampai ke sempadan Linggi cerah dengan lampu-lampu jalan, yang gelap-gelita selepas masuk sempadan Negeri Sembilan itulah Linggi!" tegas beliau sebagai memperlihatkan jauhnya ketinggalan kawasan Linggi daripada nikmat pembangunan.

Majlis petang itu tamat jam 5.00 petang.


Posted: 19 Dec 2010 11:43 PM PST

Dato' Kamarul Kekal Pengerusi MPN Negeri Sembilan

Posted: 19 Dec 2010 09:39 PM PST

Majlis Pimpinan Pusat mengumumkan jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Keadilan Negeri Sembilan kekal dijawat oleh YB Dato' Kamarul Baharin Abbas.

Perlantikan semula YB Dato' Kamarul akan meneruskan kestabilan organisasi yang berlangsung sepanjang sesi 2007-2010 di Negeri Sembilan. Faktor hubungan dan kerjasama baik yang terjalin sejak penubuhan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Sembilan pada bulan Januari 2010 lalu antara beliau dengan pimpinan PR Negeri Sembilan.
Kepimpinan YB Dato' Kamarul diperlukan untuk memimpin PKR Negeri Sembilan dalam meneruskan matlamat menawan Negeri Sembilan pada PRU-13 akan datang.
Senarai Ketua Cabang selepas Pemilihan 2010:

1. Jelebu-Syed Hussein Idrus
2. Jempol-Karip Salleh
3. Seremban-Dr Ahmad Azam Hamzah
4. Kuala Pilah-Nordin Ismail
5. Rasah-Hj Muhammad Kamel Yassin
6. Rembau-Badrul Hisham Shaharin
7. Tampin-Hj Baharudin Arif Hj Siri
8. Telok Kemang-YB M. Ravi

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Nahas Di Cameron Highland - 26 disahkan Maut

Posted: 20 Dec 2010 04:33 AM PSTIPOH: Jumlah mangsa yang maut dalam nahas bas persiaran Thai di Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, pagi tadi meningkat kepada 26 orang.
Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Zakaria Yusuf, berkata 22 meninggal dunia di tempat kejadian manakala empat dalam perjalanan ke hospital. Ketika nahas, bas itu membawa 37 orang dengan 34 pelancong Thai manakala tiga rakyat tempatan. Timbalan Ketua Polis, Perak Datuk Zakaria Yusof, berkata bas dua tingkat milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah itu membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.
Zakaria memberitahu pemberita di tempat kejadian bahawa polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang menerima panggilan tengah hari telah mengerakkan 100 anggota penyelamat dalam operasi menyelamat.l.
Katanya, ketika kejadian, bas itu sedang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur kerana pelancong itu dipercayai akan mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.
Beliau berkata siasatan awal mendapati pemandu bas itu hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang.
Berita : Berita Harian Online  Gambar : NST

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Apa sudah jadi RM19 juta kawasan industri N.Sembilan?

Posted: 20 Dec 2010 01:49 AM PST
Apa sudah jadi dengan projek Kawasan Perindustrian Chembong di Rembau , Negeri Sembilan yang kosnya sebanyak RM19 juta yang bermula sejak tahun 2002? Setakat Disember 2010 kawasan tersebut telah dipenuhi semak samun dan pokok liar. Apakah pelabur sudah hilang minat melabur di Negeri Sembilan, khususnya di Rembau?

Laman wen PKNNS Perbadanan Kemajuan Negeri, Negeri Sembilan yang meguruskan projek Kawasan Perindustrian Chembong ini pun tidak dikemaskini sejak tahun 2008, dengan berita terakhir ialah ucapan Ramadhan. ( http://www.ns.gov.my/pknns 01.09.2008 Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak kepada seluruh umat Islam)

EXISTING INDUSTRIAL AREAS
Chembong Industrial Park
http://www.nsic.com.my/industrial.html

SEREMBAN, 2002 Sept 23 (Bernama) -- The Chembong Industrial Area being developed near Pedas here, is expected to be ready by end of this year, said Menteri Besar Tan Sri Mohamed Isa Abdul Samad.

He said the industrial estate, covering a land area of 27.2 hectares and being developed by the State Development Corporation of Negeri Sembilan (PKNNS), cost RM19 million.

Sales of the industrial lots to interested buyers have already begun, he told reporters after chairing a meeting with the Board of Directors of PKNNS here today.

http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-26080998_ITM

PKR terus mendapat sambutan di N.Sembilan, Rahsianya?

Posted: 20 Dec 2010 12:31 AM PST

Walaupun PKR dan Pakatan Rakyat dibelasah setiap saat di media arus perdana, namun pengaruh PKR dan Pakatan Rakyat terus berkembang di N.Sembilan. Nak tahu punca atau rahsianya? Walaupun PKR terdapat kelemahan, namun rakyat sudah muak dengan BN khususnya UMNO yang tidak menunjukkan perubahan ketara mendekati rakyat. Tak percaya? Tengoklah sendiri cawangan, bahagian dan pimpinan UMNO di N.Sembilan.

****************************

PKR Rasah buka Ranting Bandar Enstek di Dun Labu http://pkrn9.blogspot.com/2010/12/pkr-rasah-buka-ranting-bandar-enstek-di.html

Pada 18 Disember 2010 (Sabtu) lepas, PKR Cabang Rasah telah berjaya membuka sebuah lagi Ranting Bandar Enstek di Dun Labu. Perasmian ranting tersebut telah dibuat dalam suatu majlis minum petang bersama pimpinan

Cabang Rasah yang turut dihadiri oleh Ahli Parlimen Rasah, YB Loke Siew Fook, Pengerusi MPN Negeri Sembilan YB Dato' Kamarul Baharin Abbas, Adun Chuah YB Chai Tong Chai, Adun Ampangan YB Rashid Latiff, Ketua Cabang Rasah Hj Muhammad Kamel Yassin, Setiausaha MPN Negeri Sembilan Sabaruddin Mohd Yassim dan beberapa AJK Cabang Rasah.

Majlis jamuan minum petang tersebut bermula tepat jam 2.00 petang telah dihadiri 80 orang anggota Cabang Rasah dan penduduk sekitar. YB Dato' Kamarul dalam ucapannya menegaskan usaha menawan Dun Labu harus dipergiatkan dan dengan kewujudan Ranting Bandar Enstek ini telah menambah sokongan ke arah matlamat tersebut. Beliau menyatakan sekiranya Dun Labu berjaya ditawan dan dimenangi oleh PKR, maka seluruh Negeri Sembilan akan turut dapat dikuasai oleh Pakatan Rakyat dalam PRU-13 nanti.

Beliau turut menyeru supaya rakyat di Dun Labu khususnya di Bandar Enstek sama-sama memberi mandat kepada PR untuk mentadbir negeri ini akan datang. Beliau turut mengambil contoh kemajuan dan kemudahan negeri Selangor yang diperintah di bawah kerajaan PR antaranya pemberian air percuma 11 meter padu. Bandar Enstek hanya bersebelahan dan bersempadan dengan negeri Selangor yang cuma dipisahkan oleh jaringan pencawang eletrik tetapi melihat perbezaan ketara kemudahan yang diterima dari Negeri Sembilan berbanding Selangor.

Walaupun Adun Labu yang juga seorang Exco Kerajaan Negeri tetapi tiada perubahan besar yang mampu dibawa sedangkan Bandar Enstek dan Dun Labu berhampiran dengan kawasan pesat sekitar KLIA. Dato' Kamarul turut mengambil contoh yang berlaku di Dun Linggi yang wakil rakyat juga seorang Exco Kerajaan Negeri tetapi kawasan tersebut masih ketinggalan jauh daripada pembangunan.

"Jika dilihat dari satelit atau kapal terbang, kalau dari Bandar Melaka sampai ke sempadan Linggi cerah dengan lampu-lampu jalan, yang gelap-gelita selepas masuk sempadan Negeri Sembilan itulah Linggi!" tegas beliau sebagai memperlihatkan jauhnya ketinggalan kawasan Linggi daripada nikmat pembangunan.

Majlis petang itu tamat jam 5.00 petang.

YB Rashid, ADUN Ampangan dalam akhbar Warkah Keadilan

Posted: 19 Dec 2010 05:49 PM PST


Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Konvensyen Pakatan umum program 100 hari

Posted: 19 Dec 2010 07:37 PM PST

Mesej di konvensyen kedua Pakatan Rakyat di Kepala Batas hari ini adalah jelas: Tiada masa lagi yang harus dibazirkan untuk menyelamatkan negara daripada kerosakan yang dilakukan Umno dan beri mandat kepada Pakatan untuk mengambil alih Putrajaya dan memulihkan keadilan dan demokrasi di Malaysia. Dalam ucapan mereka, tiga pemimpin utama Pakatan – setiausaha agung DAP Lim [...]

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Bagaimana Pakatan Rakyat Perak Tumbang?

Posted: 20 Dec 2010 04:01 AM PST

Artikel anda boleh baca di blog ini

http://onemalasiaonline.blogspot.com/

PARTI KEADILAN RAKYAT CABANG SEREMBAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT CABANG SEREMBAN


UMNO TERBAIK????

Posted: 20 Dec 2010 03:40 AM PST

Mari kita tanya Ahmad Maslan ini, dana pembinaan keperluan yang dimaksudkan ini datang dari mana? Duit siapa? Duit UMNO / BN atau duit rakyat? Siapa yang membayar cukai?
Banggang punya statement.
Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan menjelaskan mengapa rakyat perlu menyokong BN..

" Dari hidup sampai mati cuma BN yang bantu kita. Anak kita lahir di hospital kerajaan, belajar di sekolah kerajaan, bekerja di kilang yang di bawa oleh kerajaan, bersembahyang di rumah ibadat yang kerajaan bina, malah van yang membawa jenazah ke tanah perkuburan juga disumbang oleh wakil rakyat kerajaan," demikian kata-kata keramat yang keluar dari mulut Ahmad Maslan.

Umno pembela orang Melayu !, Betulkah ? Mungkin betul mungkin tidak !! . Tapi itu semua cerita lama yang sering diulang-ulang oleh Umno. Hakikatnya Umno memang berjuang semata-mata untuk Umno, untuk mengekalkan kuasa, kalau boleh hingga ke hari kiamat. Umno telah berjuang dan masih terus berjuang kerana nak mengisi perut sendiri dan juga perut-perut kroni. Melayu hanya dijadikan alat ! atau kuda tunggangan! Hanya Melayu yang bodoh saja mahu terus diperbodohkan.

Sedarlah wahai orang-orang Melayu. Umno sebenarnya telah menjadi penyebab kenapa orang Melayu ketinggalan jauh dibelakang orang bukan Melayu khasnya Cina. Sebut saja dalam bidang apa? Bidang akademik? bidang pemilikan harta dan saham ? bidang propersional ! bidang perniagaan? Dimana letaknya bangsa Melayu jika dibandingkan dengan Cina maupun India ? Adakah bangsa Melayu di kedudukan nombor wahid? ….. Jauh sekali !...

Jadi apa sebenarnya yang telah dibuat oleh Umno selama 53 tahun ini? Sia-sia !! Ya! sia-sia saja mandat diberikan begitu lama tetapi hasilnya tak berbaloi !! Setelah 53 tahun merdeka, orang Melayu masih terkial-kial, seolah-olah mengejar bayang. Yang dikejar belum dapat dicapai, yang dikendong dah banyak berciciran !! terutamanya tanah-tanah rizab Melayu yang telah dihakis oleh orang-orang Melayu Umno sendiri. Jadi apa perlunya orang Melayu menyokong kerajaan UMNO/BN lagi? Kenapa orang Melayu mesti dipaksa untuk mentaati UMNO? sedangkan pilihan yang lebih baik ada di depan mata? PAS, PKR.

UMNO/BN semasa pemerintahannya sedikit sebanyak memang ada berjasa kepada orang Melayu, tetapi hakikatnya dalam masa yang sama UMNO juga terlalu banyak menghakis dan merompak hak-hak orang Melayu. Saham-saham pegangan Melayu juga banyak telah disedut. Maknanya UMNO dah jadi penyamun kepada bangsanya sendiri!. Umno dah jadi perompak terhormat. Apa maknanya rakyat diminta mengenang jasa-jasa Umno atau perompak terhormat itu?.

SENARAI KEBIADAPAN UMNO TERHADAP RAJA - RAJA

Posted: 20 Dec 2010 03:32 AM PST

Sah, pemimpin Umno layak untuk menerima anugerah terbaik dalam festival filem drama politik Malaysia. Contohnya Umno yang sesak nafas dan tidak cukup oksigen untuk bernafas, maka cuba memanjangkan talian sampai ke pagar istana.

Mereka cuba memainkan sentimen bahawa sekarang ada pihak yang hendak menggugat Raja-Raja Melayu. Tindakan Umno sama seperti pepatah Arab yang mengatakan "dia pukul aku, dia menangis, dia maki aku maka dia mengadu orang yang maki dia".

Sebenarnya pemimpin Umno silap, bahawa sejarah tidak boleh menipu, walaupun pemimpin Umno kaki penipu dan putar alam dalam isu Raja-Raja Melayu. Di bawah ini sebagai bukti yang menghina Raja-Raja Melayu ialah pemimpin Umno.

1. Pengasas Umno, Datuk Onn Jaafar dibuang daripada Istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri ke Singapura kerana kritik Sultan atas isu harta.

2. Tahun 1974, Tan Sri Ghazali Jawi (bapa Datuk Seri Tajol Rosli) yang tidak mahu meletak jawatan Menteri Besar Perak, walaupun perjanjian asal dia hanya hendak pegang dua tahun sahaja. Apabila sampai masanya dia tidak mahu lepas jawatan. Sultan Idris murka dan bernazar tidak mahu cukur jambang, selagi Ghazali Jawi tidak mahu letak jawatan. Bukankah ini derhaka namanya? Tiba-tiba Datuk Seri Tajol Rosli kata Umno tidak pernah derhaka tidak pernah ucap macam Nizar.(UM 12/2/09). Tindakan bapanya kepada Sultan Perak apa pula maknanya.

3. Begitu juga pada tahun 1979 kes Datuk Rahim Bakar bekas Menteri Besar Pahang yang berselisih dengan Sultan Pahang. Media pro Umno mengkritik sultan secara terbuka.

4. 1983 Umno hendak meminda supaya kuasa Yang di-Pertuan Agong mengenai pengistiharan darurat dikurangkan maka Umno membelasah Raja-Raja Melayu kerana menolak cadangan tersebut.

5.P ada tahun 1991 dalam Persidangan Agung Umno, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan Umno kalah di Kelantan.

6. Dalam Persidangan Agung Umno juga, perwakilan Umno meminta harta raja disiasat. Berita ini dilaporkan oleh Utusan Malaysia muka surat depan. Apakah ini bukan derhaka?

7. Satu demonstrasi dan hantar memorandum kepada Sultan Kelantan telah dibuat oleh pemimpin Umno Kelantan. Kenapa FRU tidak tembak gas? Apakah ini bukan derhaka namanya?

8. Pada 18 Januari 1993, Pindaan Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan raja dibawa ke mahkamah. Apabila Raja-Raja Melayu minta tangguh pindaan ini, maka media mengkritik secara terbuka salah laku raja. (BH 19/1/1993)

9. Beberapa siri rapat umum haram Umno di Alor Setar, Bagan Datoh, Seremban, Batu Pahat dan Melaka untuk menunjuk sokongan pada Tun Mahathir dan mengecam Raja-Raja Melayu.

10. Sebab itu Ku Li dengan sinis menyatakan "Mana satukah yang lebih merbahaya Pindaaan 1993 atau tindakan rakyat tidak menunjukkan hormat pada Sultan Perak pada 6/2/09. Ku Li tidak bersetuju dengan tindakan Karpal saman Sultan Perak, tetapi beliau menyatakan Karpal membuat suatu perkara yang dibenarkan oleh perlembagaan yang pemimpin Umno yang beri laluan pada tahun 1993. (Star On Line 17/2/09). Tiba-tiba sekarang Umno pula menjerit marah kepada Karpal. Sepatutnya orang Umno kena buat demo depan pejabat Umno. Saya yakin hak yang pergi demo itu memang zero IQ, yang tidak sedar bahawa pemimpin merekalah yang menjatuhkan martabat raja sehingga boleh dibawa ke mahkamah.

11. Peristiwa pertabalan Tengku Ibrahim Petra untuk mengganti Sutan Ismail Petra pada 29 April 1993 di Ketereh Kelantan oleh Datuk Annuar Musa. Ini lagi memalukan, apakah ini bukan derhaka atau kurang ajar namanya? Budaya mana pemimpin umno ambil?

12. Kenyataan biadab Shahidan Kasim, bekas MB Perlis mengatakan "Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta dia ada bukti" (BH 11 Jun 1993.)

13. Datuk Mohd Taib kata Nizar derhaka. Dia lupakah yang dia bawa lari Ku Yah (puteri Sultan Selangor kahwin lari sampai Sultan murka). Apakah ini bukan derhaka?

14. 23 daripada 24 Adun BN Terengganu ugut boikot angkat sumpah Datuk Ahmad Said selepas pilihan raya umum 2008. Mereka buat kenyataan terbuka menyanggah pihak istana dan mahu Idris Jusoh juga jadi MB Terengganu. Manakala penyokong Umno pula mengatakan sultan binatang. Kenapa polis tidak tangkap mereka yang demo dan hina sultan? Apakah pihak polis buta sampai tidak tahu siapa yang pegang kain rentang yang menghina sultan sebagai binatang? Kenapa polis boleh tangkap mereka yang demo di depan Istana Kuala Kangsar pada 6 Feb 2009.

15. Datuk Seri Shahidan Kassim boikot perlantikan Dr Mohd Isa Sabu sebagai MB Perlis. Bukankah ini derhaka namanya?

16. Tan Sri Rahim Tamby Chik sewaktu menjadi Ketua Menteri Melaka meminta supaya amalan panggilan 'patik' yang digunakan sewaktu berkomunikasi dengan sultan dihentikan, memadai dengan hanya menyatakan 'saya tuanku'. BH 3/2/1993. Ini ungkapan yang biadab dan derhaka kepada Raja Melayu.

17. Datuk Zahid Hamidi ketika menjadi ketua pemuda Umno mencabar supaya Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra turun takhta kerana beliau bukan waris yang sah (BH 11/2/1993). Ini sikap biadab yang ditunjukkan oleh Zahid Hamidi terhadap sultan yang cuba campur tangan soal pelantikan Raja-Raja Melayu.

Banyak kenyataan yang berupa penghinaan kepada Raja-Raja Melayu ketika pemimpin Umno bergaduh dengan Raja-Raja Melayu. Dr Mahathir mengatakan Raja tidak henti meminta daripada kerajaan BH 30/1/1993.

Berita Harian pada 23/1/1993 mengaibkan mendedahkan pesta arak di majllis sultan dan membawa perempuan cantik kadang-kadang lapan orang.

Sekarang jelas siapa derhaka dan tidak hormat Raja. Siapakah penderhaka sebenarnya di negara ini?
Jawabnya tentulah pemimpin Umno. Pemimpin Umno hanya menggunakan istana untuk talian hayat mereka sahaja. Mereka bukan jujur, merekalah yang menjatuhkan martabat Raja-Raja Melayu.

Oleh Idris Ahmad - HarakahDaily

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang