Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 Disember 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Fenomena El Nino Sebabkan Kes Denggi Meningkat

Posted: 13 Dec 2010 12:25 AM PST

KUALA LUMPUR, 13 Dis - Dewan Negara hari ini diberitahu bahawa peningkatan kes denggi tahun ini adalah disebabkan fenomena El Nino yang mengakibatkan peningkatan suhu dan taburan hujan yang mempengaruhi perkembangan virus dan nyamuk vektor serta penularan jangkitan tersebut.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Rashid Shirlin memberitahu, akibat itu kes kematian akibat denggi di dalam negara meningkat sebanyak 59 peratus dari Januari hingga 11 Disember lepas berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Jumlah kematian yang dicatat dalam tempoh itu ialah sebanyak 132 kematian berbanding 83 kematian pada tahun lepas dalam tempoh yang sama, sementara jumlah kes meningkat 15 peratus daripada 38,981 kes pada tahun lepas kepada 44,641 kes tahun ini, katanya semasa menjawab soalan Senator Ng Fook Heng pada persidangan Dewan di sini hari ini

Rosnah berkata, bagaimanapun peningkatan kes dan kematian di Malaysia tidaklah seburuk yang dilami oleh beberapa negara jiran seperti di Laos yang meningkat 170 peratus dengan 21,509 kes sehingga 16 Okt lepas berbanding hanya 7,810 kes pada tahun lepas.

Thailand mencatat 70,902 kes sehingga September, peningkatan 117.23 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas, Filipina sehingga Oktober, mencatat hampir sekali ganda iaitu 90.6 peratus peningkatan iaitu daripada 57,819 kes 2009 kepada 110,235 pada tahun ini, katanya.

Di Singapura kes denggi meningkat sebanyak 15 peratus daripada 3,817 kes pada tahun lepas kepada 4,396 kes tahun ini, katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Lajim Ukin berkata Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) boleh mengambil tindakan terhadap iklan-iklan yang tidak mematuhi Undang-Undang Kecil berhubung penggunaan Bahasa Kebangsaan di tempat-tempat awam mahupun di papan-papan iklan.

Ini termasuk menurunkan iklan, mengeluarkan notis penguatkuasaan serta mengenakan denda kepada pihak-pihak terbabit, katanya semasa menjawab soalan Senator Datuk Dr Firdaus Abdullah.

"Mesyuarat Majlis Kerajaan Tempatan pada 2008 telah meluluskan garis panduan dan menghantar pekeliling kepada semua PBT. Kalau PBT tak ikut, maka silapnya pada mereka. Kementerian tak ada kuasa atau klausa-klausa untuk mengambil tindakan (pada mereka yang ingkar), hanya PBT yang ada kuasa," katanya.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Khir Toyo digantung dari semua jawatan parti

Posted: 13 Dec 2010 12:06 AM PST

Bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri, Dr Mohd Khir Toyo telah digantung dari semua jawatan parti yang dipegangnya selepas didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan rasuah minggu lalu.

NONESetiausaha agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor berkata
tindakan tersebut tidak ada hubungannya dengan pertimbangan kepentingan politik BN, tetapi ditetapkan dalam perlembagaan parti.

Akhbar Sinar Harian melaporkan beliau berkata, sesiapa sahaja yang didakwa atau menunggu kes mahkamah, akan digantung jawatannya dalam parti, seperti yang dilakukan sebelumnya.

Menurut Tengku Adnan, yang juga ahli parlimen Putrajaya, tindakan serupa telah diambil terhadap ahli Umno yang lain pada 2009, dan walaupun mereka kemudian didapati tidak bersalah, kedudukan mereka tidak dikembalikan.

Menurut Sinar Harian lagi, Khir, yang juga ADUn Sungai Panjang, menerima surat dari ibupejabat Umno berhubung penggantungannya itu pada 8 Disember - dua hari selepas dia dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah berhubung penjualan tanah yang menjadi tapak rumah mewahnya.

khir toyo mansion 060709 08Sambil menyifatkan keputusan parti itu sebagai "prosedur biasa", Khir
berkata, beliau akan mematuhi keputusan penggantungan tersebut, tetapi akan terus memberi bekerjasama, sumbangan dan menawarkan perkhidmatan untuk bahagiannya yang kini dipangku oleh timbalannya, Datuk Ramli Norani.

Katanya, penduduk Sungai Panjang tidak perlu bimbang kerana beliau akan memenuhi tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat kawasan tersebut.

Yang penting, katanya, usaha BN untuk merampas semula kerusi DUN Sekincan diteruskan.

khir toyo interview 150910Khir yakin Ramli akan dapat meneruskan aktiviti yang telah dirancang sebelum ini.

Ramli, 63, sebelum ini merupakan bendahari Umno bahagian Sungai Besar (2004-2009) sebelum menang jawatan timbalan ketua bahagian.

Semalam, sekumpulan kira-kira 200 pemuda dilapor menubuhkan Gagasan Bertindak DUN Sungai Panjang (GABUS) sebagai tanda sokongan kepada Khir dan Umno bahagian Sungai Panjang.

Diketua oleh Mohd Safar Abdullah, mereka menyerahkan memorandum sokongan kepada Khir yang dikatakan telah ditandatangani oleh lebih 300 "pengundi musa".

Safar berkata, GABUS mengutuk tindakan pihak-pihak tertentu untuk mengganggu keharmonian dan perpaduan umno bahagian Sungai Panjang.


Sumber: Malaysiakini

RPK - Parlimen Majoriti Tergantung Selepas PRU13

Posted: 12 Dec 2010 11:52 PM PST


KUALA LUMPUR, Dec 13 — Pengarang laman Malaysia-today.net, Raja Petra Kamarudin meramalkan Malaysia akan menuju seperti keadaan di Britain pada pilihanraya umum (PRU13)akan datang.

Dalam satu siaran langsung dari London melalui internet, Raja Petra atau lebih dikenali RPK meramalkan senario selepas PRU13 akan menjadi seperti 'parlimen tergantung' atau ertikata lain parlimen yang mempunyai majoriti yang sama dengan sistem dua parti.

Kedudukan tersebut akan menyaksikan kedua-dua parti tidak memiliki kelebihan majoriti dan terpaksa bergantunng atau memujuk parti lawan untuk meluluskan sesuautu rang undang-undang baru.

RPK, 60 tahun, berkata demikian menjawab kepada satu soalan oleh peserta yang menghadiri forum awam Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) yang bertanyakan gabungan politik manakah bakal membentuk kerajaan baru selepas PRU13.

MCLM, adalah sebuah badan bebas yang diasaskan bersama oleh RPK dua bulan lalu yang dianggotai oleh rakyat MMalaysia di luar negara yang mahukan pembahruan politik dengan menawarkan parti-parti politik tempatan sekumpulan profesional dan aktivis hak asasi manusia yang tidak memihak kepada mana-mana pihak untuk bertanding sebagai calon pada PRU13.

RPK juga telah menamakan aktivis dan peguam terkenal, Malik Imtiaz sebagai calon pertama MCLM manakala calon-calon lain akan diumumkan kemudian di Kuala Lumpur.

Beliau yang kini menetap di United Kingdom menjelaskan bahawa pandangannya berasaskan kepada rasa tidak puashati yang semakin memuncak di kalangan rakyat di Sabah dan Sarawak yang menurut pandangan beliau merupakan pembekal sokongan majoriti kepada Barisan Nasional sejak berdekad lalu.

"Bagaimana Pakatan mengendalikan Malaysia timur akan memberikan faktor jelas siapa bakal membentuk kerajaan," kata beliau kepada hadirin di forum tersebut.

Beliau juga menekankan bahawa Sabah, Sarawak dan Labuan yang sebelum ini secara tradisi adalah sumber pengundi Barisan Nasional mula melahirkan rasa kecewa kerana tidak diberikan perhatian dan pembelaan dan hanya dianggap sebagai 'bank undi' sahaja.

Berikutan itu, beliau meramalkan akan wujud perubahan dalam corak pengundian berikutan sentimen tersebut.

"Buat masa ini, sentimen saya adalah akan banyyak berlaku pertandingan tiga penjuru di Malaysia timur yang bakal menyaksikan lebih banyak calon bebas bertanding'" katany lagi.

Kedua-dua Sabah dan Sarawak serta Labuan memberikan 57 kerusi dari sejumlah 222 kerusi di Dewan Rakyat, yakni hampir satu pertiga ahli dewan di Parlimen.


Sumber: TVSNEWS

Surat Mohon Singapura Beri Penjelasan- Tian Chua

Posted: 12 Dec 2010 11:19 PM PST


KUALA LUMPUR 13 DIS: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua akan menghantar surat kepada kedutaan Singapura memohon penjelasan berhubung penyebaran maklumat tidak tepat mengenai negara Malaysia.

Menurut beliau, informasi kurang tepat hanya memberi gambaran negatif terhadap Malaysia di mata masyarakat dunia.

"Saya tengah rangka dan saya harap hari ini samada petang ini atau esok saya boleh hantar," kata beliau di lobi parlimen hari ini.

Tian juga percaya diplomat negara Singapura tidak tahu akan perkara sebenar yang berlaku di negara ini.

"Kenapa Singapura mahu sebarkan maklumat tidak tepat kepada negara lain.

"Adakah menunjukkan mereka berniat memburukkan imej Malaysia dan saya anggap ini adalah perkara serius dan harap dapat penjelasan daripada kedutaan Singapura," ujar beliau kepada media.

Tian yang juga Ahli Parlimen Batu berkata negara mampu membuktikan kepada masyarkat antarabangsa bahawa negara Malaysia adalah stabil.

Justeru katanya, kepimpinan negara mempunyai kebijaksanaan untuk menyelesaikan masalah dalaman dan tidak perlu campur tangan luar.

Tambahnya lagi, Singapura tidak perlu berasa kurang selamat terhadap situasi politik di Malaysia.

"Singapura perlu ambil pendirian proaktif untuk membina hubungan baik dengan Malaysia dengan meletakkan keyakinan dan kepercayaan antara satu sama lain dan bukan hidup dalam ketakutan selain memburukkan imej Malaysia kepada masyarakat antarabangsa," kata beliau lagi.

Semalam akhbar Australia mendedahkan tentang komen-komen negatif pegawai atasan Singapura berkenaan Malaysia.


Sumber: TVSNEWS

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Press Statement On Wikileaks

Posted: 13 Dec 2010 06:50 AM PST

==Press Statement ==

Wikileaks

As legal counsel for Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI), we are of the view that the reporting of the story in the media in particular reference to DSAI's ongoing criminal trial is clearly subjudice and may constitute contempt of court. Commenting on the evidence and the making and publication of statements that relate to the alleged guilt is strictly prohibited. It impinges on the integrity of the trial and the Judge is duty bound to protect the sanctity of the trial especially from non participants in the criminal justice system, in this case, the media.

We as lawyers would not take issue with political exposures but in this instance the media reports have hit at the heart of the trial and hence we are most concerned. Judges are human. More so our client is a high profile politician and the perception of the public is paramount.

It is most regrettable that the local media chose to rely on reports and publish matters that are unsubstantiated, based on hearsay and conjectures. Up to this moment, our checks with our counterparts and various sources have indicated that no such references were made by Wikileaks and more so, the specific allegations as reportedly published in the Sun Herald (Sydney Morning Herald) which is purported to have first broken the story. This has further enhanced our view that the press, in particular the New Straits Times (at page 4 of the Prime News column) and the Front page (headlines) in the Utusan Malaysia newspapers has deliberately skewed the reporting on DSAI and focused on DSAI alone and conveniently left out all the serious allegations against PM Najib and others. Clearly this two Umno-owned newspapers have explicit sinister motives and have practised irresponsible journalism.

To the allegation that "it was a set-up job and he probably knew that, but walked into it anyway" as was supposedly quoted by the media, our simple answer to that is: which man in his sane and right mind would deliberately walk into a trap if he has prior knowledge of it. It is a totally illogical and completely nonsensical notion. At this point, it is material to note that at that time DSAI was riding high on the back of an unprecedented electoral gain. Note that DSAI was already aware of something sinister when alluded to it in a Malaysiakini interview he gave on 3 July 2008 (copy of the same is attached) where he replied to a question posed: "Weeks before that, I was alerted that the IGP (Inspector-General of police, Musa Hassan) was concocting something, and that was five days or six days before someone came to convey to me that this was serious. Well, this was conveyed to me and I thought how they would allow the issues of ’98 to resurface".

http://www.malaysiakini.com/news/85544

De facto PKR leader Anwar Ibrahim today revealed that the threat on his life was serious enough for someone to give him a bullet-proof vest.

While he denied that he wore the bullet-proof vest at the 10,000-strong rally in Kampung Baru on April 14, Anwar said his wife, PKR president Wan Azizah Wan Ismail ticked him off for not taking such threats more seriously.

“Azizah is, of course, very annoyed with me. She said, ‘Please take precautions.’ I promised her, yes, I will do it probably at public functions when necessary,” he told Malaysiakini in a 30-minute interview this morning at the PKR headquarters.

He however pointed out that even a bullet-proof car failed to stop the assassination of Pakistan opposition leader Benazir Bhutto.

“I go through every single detail, it is the nature of the job, for example, … in minute detail even the assassination of Benazir Bhutto, you’ll be surprised – not as a journalist – just to see how they could do it. Look, she was in a bullet-proof vest, bullet-proof car. So…”

Anwar said that given his experience a decade ago when he was savagely beaten after he was arrested, there is legitimate fear that it could happen again.

“I went through it, I know what it is. If you were to arrested today, for example, I’m not saying that nothing would happen, I wouldn’t know. To me, it almost impossible, it’s incredulous to imagine that…”

When asked what he thought of the assurance of his personal safety given by Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, this was what Anwar had to say.

“Well, the prime minister is a nice man, he says many things but I don’t know who will take him seriously. Look he says, “Well, we will give them protection.” I know Saiful has been given police protection 24 hours a day. Did you see any of them here? Not that I want police around me.”

Tell us what happened from the time you heard about the police report made by Saiful to the time you came out from the Turkish embassy.

Weeks before that I was alerted that the IGP (inspector-general of police Musa Hassan) was concocting something, and that was five days or six days before someone came to convey to me that this was serious. Well, this was conveyed to me and I thought how they would allow the issues of ’98 to resurface.

At that time, did you have any inkling that it could be something similar to the accusations…

Yes, yes. They said it was something to the effect. The information of this very senior (police officer) used the word zalim – the fact that it was cruel and unjust, that’s why it was conveyed to me.

The following morning I called my staff – the senior staff and also part-time volunteers including Saiful – they were all in. I said, “You guys better watch out. There is going to be problems ahead. This is coming from IGP’s office, the IGP personally.”

Interestingly enough, later one of my staff informed me that Saiful personally called Musa Hassan to inform him (that I spoke about problems ahead) about the meeting. Then I took it seriously, but it was a bit too late.

Saiful at that time was still working with you?

Yes, yes. It is really, as you say, a breach of security. The three main staff – Nik Nazmi (Nik Ahmad), Sim (Tze Tzin) and Nurul Izzah (Anwar) – left to contest in the elections. Rahimi (Osman) was holding the fort. And of course Syed Husin (Ali) in the office, Ibrahim (Yaacob) and Din Merican.

The first to go around to contact the states and divisions, that was Rahimi. Then he brought in Saiful at the last moment as a volunteer. Saiful approached me, although he was known to be in Biro Tatanegara (civic consciousness bureau) and an Umno outfit before that.

I didn’t know, he actually started off as a driver, bringing even (former Anwar political secretary) Nasharuddin (Jalil)’s son (Salman) who was killed in a (hit and run) road accident – that’s still questionable until now. The case is closed. I want to reopen the case – the circumstances of the ‘murder’ or the death is still very questionable.

So later on, Rahimi was using Saiful a bit more, there were two of them. Then I had Sim to come back and we had another person, Farhash (Wafa Salvador) who just came back from London but because of the transition – that was it.

But I didn’t know about his (Saiful’s) connection. Because there were so many emails from his old friends attacking him, I called him in, “What’s this?”. He said, “Sir, swear to God, it was my connection with Najib’s outfit when I was in Uniten (Universiti Tenaga Nasional) and then some of them became my personal friends”. I said, “Okay”. We actually take things a bit easy.

But anyway, that night I was in Quality (Hotel), I heard about it early enough I think it was a leak from the police not from the hospital. You see it could all be orchestrated by the police but always when you see Musa is consulted, he’ll say Bukit Aman does not want to get involved and they will not want to take the police report. This all shows the sign that the police are not part of it. It’s a deliberate design to say the police are not involved.

Anyway, when we got the wind of it, it was almost Maghrib (7.30pm). Almost Maghrib time or before Maghrib time if I’m not mistaken. Very soon. Immediately after when he (Saiful) was on the way to the hospital.

So you suspected that Saiful had gone to the police station and the police brought him to the hospital.

Yes, that seems to be sequence now. But we have to get the correct defence in the event this moves forward. I don’t understand how they are going to do it – trying to establish what happened, what didn’t happen. How can they concoct (the alleged sodomy) with all this media scrutiny. Unlike in the past, there is certainly a little more (scrutiny).

So I sense now there is a deliberate attempt on the part of government leaders to say, “Well, just leave it to the police, it’s nothing political.” Our worry is also leaving it to the police.

Now today, I’m calling a press conference on something very revealing in the Altantuya case which shows the same pattern of the IGP and AG (attorney-general) either fabricating or concealing evidence. So you see the same pattern from 1998 to Altantuya case to my case and of course, of hundreds if not thousands of cases.

Even here in this case, the moment Najib’s name is mentioned – delete. In this case for Altantuya, I will show you clear evidence how evidence given to the police, all these things were deleted even in the 112 statement (sworn witness statements to the police).

We will leave that to the press conference.

Then I alerted the whole (party) leadership, Azizah and the whole family were here, the Quality Inn or Quality Hotel, then this Chong said, “You may have to leave” (for some place safe). I was very reluctant so I kept on ignoring it, talking about some other subjects.

Then they started, (Syed) Husin decided to convene a separate political bureau meeting to come out with a strong recommendation. I told Syed Husin, “Let me think about it. People may interpret it as running away or seeking political asylum.” Then of course, we started communicating with the relevant parties.

And Azizah said, “What will happen if they come in?”

So you were worried about the 1998 situation where you were arrested straight away.

Arrested is something else. I’m not as worried about being arrested as being assaulted, and you know, accident or food, poison – I don’t rule (them) out because we know what is at stake – you see, we come out with the whole transition (to new government), the numbers we are talking about, so some of them are just really against it, the fear.

Can you imagine the position of the IGP and AG – I know the bitterness, the worry, it’s there. Although I did convey, I did actually deliberately send out messages even to them – and say “Look, I’m here in this country, take care”. Many of them know me well. Don’t continue provoking us.

So I decided then the morning after prayers that I will go now.

Early in the morning?

Very early in the morning. The security guys have experience in this. I have said no right through until 6 o’clock, then I left. Very smart… [laughs]

So I left and went straight (to the Turkish embassy). The ambassador was there waiting. I went in. I had breakfast and then I went to sleep.

Did you sleep that night?

No, about half an hour, an hour, because they were all there coming back and forth – the legal team, the security, issues. Because I didn’t know what it was all about, in detail, where, and things like that.

At the embassy, the ambassador was called up by (Foreign Minister) Rais (Yatim) and given very strong assurance for my personal safety. There was (Home Minister Syed) Hamid (Albar)’s statement, (Deputy Prime Minister) Najib (Razak)’s statement, although Najib’s statement said ‘leave it to the police’, so it’s a bit tricky. Anyone who said leave it to Musa Hassan, I think there is a big question mark.

But then, that was it. The moment we’ve all the statements, making explicit about my personal security then I told the ambassador, I think I’d leave.

I don’t feel comfortable (staying in the embassy) because a lot of things you’re not able to do. Unless you decide to seek political asylum, that’s normal. If you don’t, you have to be with your people, you have to plan, listen to them, you have to start meeting people. Were you convinced by party leaders to go to the embassy or was that your own decision?

Of course, I do take into consideration what Azizah and the family say. She is okay with the whole political situation. To deal with the malicious attacks, she is quite used to it. But to imagine another major assault on my personal safety, I saw her (face), it was very real.

She said, pleading, “Anwar, please, it is something beyond us.” The security situation is beyond us.

It is so serious that even people brought me in the last few months, a bullet-proof vest. Where you wearing one on April 14 (the Kampung Baru rally)?

No. I was given one. Have you actually worn one?

You know, not that I’m arrogant or impervious to this reality, I’m fully aware (of the situation). I go through every single detail, it is the nature of the job. Even the minute detail even the assassination of Benazir Bhutto, you’ll be surprised – not as a journalist – just to see how they could do it. Look she was in a bullet-proof vest, bullet-proof car.

But Azizah is, of course, very annoyed with me. She said, “Please take precautions.” I promise her, yes, I will do it probably at public functions when necessary.How credible are these threats?

Unlike these normal cases of threats from individuals, but here I have some intelligence reports – police and military intelligence. It’s not new. (Kulim MP) Zulkifli Nordin said you also have information from a neighbouring country’s intelligence.

Well, neighbouring countries do express concern even on issues of national security. When did you first hear about a possible attempt on your life?

This has been going on for some time but I think it has increased in the last few months, particular just before and after the elections. Why did you reveal it now at this stage with the accusations of sodomy? Why now? Why didn’t you reveal it during the elections?

I did. I made a lot, some references to that on my personal security. It has been picked up (by the media). But I didn’t want (to raise it) before the elections – all is political to them. Even the comment that “well, he will be safe”. Even the fact that the IGP, they just completely ignored (the threats) when it (the black eye incident) happened, they kept quiet including people like Shahrir (Abdul Samad), they just dismissed it (the threats).

I went through, I know what it is. If you were to arrest me now today, for example, I’m not saying that nothing would happen, I wouldn’t know. To me, it almost impossible, it’s incredulous to imagine that.How do you see the prime minister’s assurances that you would not be ‘di zalimi’?

Well, the prime minister is a nice man, he says many things but I don’t know who will take him seriously. Look he says, “Well, we will give them protection.” I know Saiful has been given police protection 24 hours a day. Did you see any of them here? Not that I want police around me. So you’re not asking for police protection?

No. “We will give protection to both of them.” What protection can you see? Nothing. I don’t know whether he is aware of what’s happening. And then he dismissed summarily the possibility of anybody involved. He has not even read our statement. He has not even read the SD (statutory statement).

I have at least a statement confirming the phone call between Saiful and Musa Hassan. Can you imagine to say there’s no arrangement when he (Saiful) was there in the (Najib’s) office? You just can’t dismiss it. At least investigate it.

Yesterday evening, a very senior policeman said that in all investigations, you also need to investigate the motive, the personality involved, who is he? His background, the motive. Nothing of that has happened.

Not that I want to (take issue with this). You see, normally I want to avoid talking about the issue. I will deal with it at the right time. If I do entertain this, then I’m trapped – their strategy is to deflect from other overall issues.

With regards to Singapore, it is pertinent that we have to first establish that the Singapore Minister Mentor or their officials has indeed made such statements as reported. In this respect we have contacted the Singapore High Commission for a response yesterday.

Thank you.

Sankara N Nair

S N Nair & Partners
Legal Counsel for DSAI
13 December 2010

Liputan Akhbar Tempo Indonesia

Posted: 12 Dec 2010 09:05 PM PST

Siri Lawatan dan Ceramah Perdana Dato’ Seri Anwar Ibrahim 14 – 19 Dis 2010

Posted: 12 Dec 2010 08:57 PM PST

1) 14 Disember 2010 ( Selasa) – Wilayah Persekutuan

Masa – 9.00 – 12.00 malam

Lokasi – Ceramah Perdana
Tapak Pasar Malam Taman Melati,
Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan

Penceramah:

i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YB Khalid Samad
iii) YB Teresa Kok
iv) YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin
v) YBhg Dato' Dr Tan Kee Kwong
vi) YBhg Ibrahim Yaacob

2) 16 Disember 2010 (Khamis) – Negeri Sembilan & Melaka

Masa : 9.00 – 12.00 malam

Lokasi 1 – Ceramah Perdana 1
Dataran Muhibah, Kampong Ismail,
Ampangan, Negeri Sembilan

Penceramah:
i) YB Dato Seri Anwar Ibrahim
ii) YB Azmin Ali
iii) YB Saifuddin Nasution
iv) YB Loke Siew Fook
v) YBhg Zulkifli Omar Muhammad

Lokasi 2 – Ceramah Perdana 2
Markas PAS Paya Dalam,
Air Molek, Melaka

Penceramah:
i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YB Sallehudin Ayub
iii) YB Goh Leong San
iv) YBhg Ustaz Abd Ghani Abd Rahman
v) YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin
vi) YBhg Ustaz Dr Badrul Amin

3) 17 Disember (Jumaat) – Pahang

Masa – 7.00 – 8.30 malam

Lokasi 1 – Tazkirah Maghrib oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim
Markas PAS Cegar Medang,
Jalan Benus, Bentong, Pahang

Masa: 9.00 – 12.00 malam

Lokasi 2 – Himpunan Perdana Peneroka Felda
Markas PAS Kawasan Bera,
Mengkarak, Bera, Pahang

Penceramah:
i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YBhg Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
iii) YBhg Dato' Fauzi Abdul Rahman
iv) YBhg Hanipa Maidin
v) YBhg Mazlan Aliman
vi) YBhg Suhaimi Said

4) 18 Disenber 2010 (Sabtu) – Perak & Pulau Pinang

Masa: 7.00 – 8.30 malam

Lokasi 1 – Tazkirah Maghrib oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim
Markas PAS Negeri Perak, Air Kuning,
Changkat Jering, Bukit Gantang

Masa : 8.30 – 12.00 malam

Lokasi 2 – Majlis Makan Malam KeADILan
Dewan Cina Perkampongan Juru,
Batu Kawan, Pulau Pinang

Penceramah:
i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YB Dato' Mansor Othman
iii) YB Tien Chua
iv) YB Dr Lee Boon Chye
v) YB Elizabeth Wong

Masa: 9.00 – 12.00 malam

Lokasi 3 – Ceramah Perdana
Padang Bola Balik Pulau, Pulau Pinang

Penceramah:
i) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii) YAB Lim Guan Eng
iii) YB Dato' Abdul Halim Hussein
iv) YB Yusmadi Yusof
v) YBhg Ustaz Idris Ahmad

5) 19 Disember 2010 (Ahad)

Masa : 8.30 pagi – 5.00 petang

Lokasi – Konvensyen Pakatan Rakyat
Dewan Millenium Kepala Batas, Pulau Pinang

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Palestin Terkini 18 Dis 2010 Seremban

Posted: 12 Dec 2010 10:50 PM PST

CERAMAH ISU PALESTIN : GAZA TERKINI
Tarikh : 18 Dis 2010 (SABTU)
Masa : 7.30 malam
Tempat : Masjid Taman Panchur Jaya, Seremban
Oleh : Y.Bhg Tuan Hj Mohd Azmi Abd Hamid (Presiden TERAS)
Muslimin & Muslimat Dijemput Hadir
Anjuran Bersama : TERAS Pengupayaan Melayu Cawangan N.Sembilan & Jawatankuasa Masjid Qariah Taman Panchur Jaya

PELANCARAN PROGRAM GERAKAN SUBUH
Kempen Solat Subuh Berjemaah di Masjid & Surau
Tarikh : 18 Dis 2010 (SABTU)
Masa : 4.00 Pagi
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya, Senawang
Acara :
- Qiyamullaill / Iktikaf , Solat Subuh Berjemaah , Zikir Munajat
- Kuliah Subuh "Keajaiban Solat Subuh Berjemaah" oleh Ustaz Wan Ahmad Tarmizi Abdul Aziz ( Timbalan Presiden TERAS Pengupayaan Melayu)
- Sarapan Pagi
Muslimin & Muslimat Dijemput Hadir

JAMUAN TEH & PELANCARAN SALIMAH-TERAS
(Pergerakan Persaudaraan Muslimah-TERAS Negeri Sembilan)
Tarikh : 18 Dis 2010 (SABTU)
Masa : 4.45 ptg - 7.00 mlm
Tempat : Masjid Qariah Taman Panchur Jaya, Seremban
Oleh : Y.Bhg Tuan Hj Mohd Azmi Abd Hamid (Presiden TERAS)
Program khusus untuk Muslimat / Wanita

CERAMAH MULTIMEDIA ISU PALESTIN TERKINi
Tarikh : 17 Dis 2010 (JUMAAT)
Masa : 7.30 malam
Penceramah : Pengerusi TERAS Pengupayaan Melayu N.Sembilan
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya, Senawang

Anwar Ibrahim 16 Dis 2010 di Seremban

Posted: 12 Dec 2010 10:10 PM PST

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 16 Dis 2010 (Khamis)
Masa : 9 malam
Lokasi : Dataran Muhibah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban

Penceramah:
YB Dato Seri Anwar Ibrahim
YB Azmin Ali
YB Saifuddin Nasution
YB Loke Siew Fook
YBhg Zulkefly Mohamad Hj Omar

Sumber dari http://anwaribrahimblog.com/2010/12/13/siri-lawatan-dan-ceramah-perdana-dato%E2%80%99-seri-anwar-ibrahim-14-19-dis-2010/

Dato Tuan Ibrahim 13 Dis 2010 di Gemencheh N9

Posted: 12 Dec 2010 09:58 PM PST

CERAMAH PERDANA
Bersama :
Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
Ibrahim Yusof
YB Hj Taufek
YB Veerapan
Ust Zakaria Khalim
Tarikh : 13 Dis 2010 , Isnin
Masa : 9 malam
Tempat : Pejabat PAS, Taman Dato Taha, Gemencheh, N.Sembilan
Semua dijemput hadir

Kerajaan membazir pulih projek rumah terbengkalai yang lama

Posted: 12 Dec 2010 08:33 PM PST

Gambar Taman Senawang Jaya (Fasa 1C) pada 12 Dis 2010

Tindakan kerajaan yang memberi keutamaan untuk membaik pulih projek perumahan yang telah berpuluh-puluh tahun terbengkalai adalah satu pembaziran. Ini adalah kerana perumahan yang sudah 25 tahun terbengkalai ada pemilik rumah yang sudah meninggal dunia ada yang dah beli rumah lain. Tengok saja projek yang dipulihkan di Taman Senawang Jaya (Fasa 1C). Rumah dah siap, tapi banyak yang kosong, semak samun sampai ke atap, ada disewakan kepada pendatang asing.

Terlalu ramai rakyat yang menderita akibat perumahan yang terbengkalai. Semua projek perumahan terbengkalai harus dipulihkan.

Media hanya melalaikan rakyat dengan pelbagai cerita politik, kes liwat, pengkhianat bangsa. Tapi hakikatnya , rakyat tak kisah semua cerita itu. Rakyat nak hidup, rakyat nak rumah, rakyat nak anak-anak bersekolah. Harga barang dah naik, harga bawang dah naik, harga susu dah naik, semua naik.

Layarilah laman Blog khusus projek-projek perumahan terbengkalai di Negeri Sembilan di http://terbengkalai.blogspot.com

************************
96 beraya di rumah baru

SEREMBAN 14 Sept. - Selama 25 tahun, 96 pemilik rumah Taman Senawang Jaya (Fasa 1C), Senawang dekat sini terpaksa menanggung beban hutang, hidup tertekan dan kehampaan.

Semuanya gara-gara pemaju yang mereka percaya telah menghilangkan diri hingga menyebabkan nasib mereka bagaikan 'nyawa di hujung tanduk' - rumah yang sepatutnya siap dalam tempoh dua tahun tetapi terbengkalai sehingga menjadi hutan.

Tetapi hari ini, projek rumah teres kos sederhana satu tingkat yang terbengkalai sejak 1984 dan dibina oleh pemaju Senawang Jaya Sdn. Bhd. ketika itu, sudah dipulihkan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0915&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm

Pelajar pelajar Malaysia di Mesir hidup merempat

Posted: 12 Dec 2010 06:20 PM PST

Saya mendapat khabar berita dari sahabat2 seperjuangan yang mendakwa terdapat sekumpulan pelajar Malaysia di Timur Tengah yang kesempitan hidup kerana tidak mendapat sebarang biasiswa mahupun pinjaman pelajaran. Pelbagai usaha telah dilaksanakan bagi memperjuang nasib pelajar2 ini namun sehingga hari ini, masih belum mendapat sebarang maklum balas.

Rentetan dari rungutan dan masalah kewangan tahap kritikal yang dihadapi oleh pelajar-pelajar Islam seberang laut khususnya yang melanjutkan pelajaran di Timur Tengah dengan pengkhususan dalam bidang professional seperti perubatan, farmasi dan pergigian yang gagal mendapatkan pinjaman mahupun biasiswa kerajaan.

Dari jumlah yang disebutkan seramai 500 pelajar dari jurusan professional berada pada tahap yang amat kritikal dan memerlukan sokongan kewangan dalam bentuk tajaan maupun pinjaman. Dimana sekiranya bantuan kewangan tidak dapat disalurkan pada kadar segera mereka ini terpaksa berhenti belajar dan pulang ketanah air dengan perasaan hampa dan kecewa.

MEREKA AKAN PULANG KENEGARANYA BUKAN KERANA GAGAL DALAM PELAJARAN TETAPI BANGSA DAN KERAJAANNYA GAGAL MEMBANTU MEREKA.

Bantuan dalam bentuk cek/wang tunai boleh disalurkan ke :
Persatuan Pengguna Islam Malaysia
a/c : 14370003771050 (CIMB)

atau hubungi

70x Jalan Keramat Hujung, Bukit Keramat,54000 Kuala Lumpur
Tel : 03-42577222/42566618
Faks : 03-425 666 17
Hotline : 019-3591000 / 019-9130000

Emel : aduanppim@gmail.com ATAU muslimconsumers@gmail.com

http://tabungkecemasanpendidikan.blogspot.com

Sumber : http://gelombang-rakyat.blogspot.com/2010/12/pelajar-malaysia-di-mesir-hidup.html http://tabungkecemasanpendidikan.blogspot.com/2010/12/tabung-bantuan-pelajar-islam.html

Pekerja Swasta Tiada Cuti Haji, Bersalin Cuti 90 Hari

Posted: 12 Dec 2010 05:40 PM PST

Baru-baru ini kerajaan mengumumkan penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari sebelum ini 60 hari. Kakitangan awam pula dapat Cuti Haji bergaji penuh selama 40 hari termasuk cuti hujung minggu dan hari kelepasan am kepada pegawai yang berugama Islam untuk menunaikan fardhu haji di Mekah.

Tapi pekerja swasta di Malaysia ini nampaknya tiada pembelaan. Kerana banyak sektor swasta tidak memperuntukkan Cuti Haji, bahkan dalam Undang-Undang Buruh Malaysia pun tiada Cuti Haji. Pekerja swasta yang ingin menunaikan haji terpaksalah ambil cuti tanpa gaji atau ambil cuti tahunan sebanyak 16 hari sahaja diperuntukkan setahun, selebihnya ambil cuti tanpa gaji sebanyak 24 hari atau mungkin lebih.

Kerajaan perlu fikirkan kebajikan pekerja swasta untuk menunaikan haji. Jangan tunggu pilihanraya baru nak ubah dasar. Dah lebih 53 tahun Merdeka dasar tunai haji pekerja swasta tidak ada siapa yang bangkitkan dan tiada pembelaan.

*******************

Cuti bersalin sehingga 90 hari untuk kakitangan awam wanita
2010/10/15
KUALA LUMPUR: Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.
Perkara ini diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, ketika membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Cutibersalinsehingga90hariuntukkakitanganawamwanita/Article

Kelayakan Cuti Haji
2. Kerajaan telah bersetuju supaya peraturan-peraturan berikut dipakai berhubung dengan Cuti Haji bagi membolehkan pegawai Kerajaan yang berugama Islam, termasuk guru-guru, mengambil cuti bergaji penuh bagi maksud menunaikan fardhu haji di Mekah.
http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP84/PP84Bil04/PP84Bil04Ms01.htm

6. Cuti Haji
Kemudahan mengenai Cuti Haji dalam Perintah Am 34 dan 35 Bab 'C' dan Pekeliling Perkhidmatan Bil. 4 Tahun 1984 adalah dikekalkan dengan pindaan berikut:
(a) Cuti Haji boleh diluluskan kepada anggota beragama Islam yang berjawatan tetap dan telah disahkan dalam jawatan; dan
(b) Kemudahan ini juga dipanjangkan kepada anggota berjawatan sementara yang telah berkhidmat tidak kurang daripada 6 tahun secara berterusan.
http://www.eghrmis.gov.my/wp_content2/pekeliling/PP91/PP91Bil09/PP91Bil09Ms1348.html

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Anwar Ibrahim 16 Dis 2010 di Seremban

Posted: 12 Dec 2010 10:11 PM PST

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 16 Dis 2010 (Khamis)
Masa : 9 malam
Lokasi : Dataran Muhibah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban

Penceramah:
YB Dato Seri Anwar Ibrahim
YB Azmin Ali
YB Saifuddin Nasution
YB Loke Siew Fook
YBhg Zulkefly Mohamad Hj Omar

Sumber dari http://anwaribrahimblog.com/2010/12/13/siri-lawatan-dan-ceramah-perdana-dato%E2%80%99-seri-anwar-ibrahim-14-19-dis-2010/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang