Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 Disember 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Khir Toyo digantung dari semua jawatan parti

Posted: 13 Dec 2010 12:06 AM PST

Bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri, Dr Mohd Khir Toyo telah digantung dari semua jawatan parti yang dipegangnya selepas didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan rasuah minggu lalu.

NONESetiausaha agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor berkata
tindakan tersebut tidak ada hubungannya dengan pertimbangan kepentingan politik BN, tetapi ditetapkan dalam perlembagaan parti.

Akhbar Sinar Harian melaporkan beliau berkata, sesiapa sahaja yang didakwa atau menunggu kes mahkamah, akan digantung jawatannya dalam parti, seperti yang dilakukan sebelumnya.

Menurut Tengku Adnan, yang juga ahli parlimen Putrajaya, tindakan serupa telah diambil terhadap ahli Umno yang lain pada 2009, dan walaupun mereka kemudian didapati tidak bersalah, kedudukan mereka tidak dikembalikan.

Menurut Sinar Harian lagi, Khir, yang juga ADUn Sungai Panjang, menerima surat dari ibupejabat Umno berhubung penggantungannya itu pada 8 Disember - dua hari selepas dia dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah berhubung penjualan tanah yang menjadi tapak rumah mewahnya.

khir toyo mansion 060709 08Sambil menyifatkan keputusan parti itu sebagai "prosedur biasa", Khir
berkata, beliau akan mematuhi keputusan penggantungan tersebut, tetapi akan terus memberi bekerjasama, sumbangan dan menawarkan perkhidmatan untuk bahagiannya yang kini dipangku oleh timbalannya, Datuk Ramli Norani.

Katanya, penduduk Sungai Panjang tidak perlu bimbang kerana beliau akan memenuhi tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat kawasan tersebut.

Yang penting, katanya, usaha BN untuk merampas semula kerusi DUN Sekincan diteruskan.

khir toyo interview 150910Khir yakin Ramli akan dapat meneruskan aktiviti yang telah dirancang sebelum ini.

Ramli, 63, sebelum ini merupakan bendahari Umno bahagian Sungai Besar (2004-2009) sebelum menang jawatan timbalan ketua bahagian.

Semalam, sekumpulan kira-kira 200 pemuda dilapor menubuhkan Gagasan Bertindak DUN Sungai Panjang (GABUS) sebagai tanda sokongan kepada Khir dan Umno bahagian Sungai Panjang.

Diketua oleh Mohd Safar Abdullah, mereka menyerahkan memorandum sokongan kepada Khir yang dikatakan telah ditandatangani oleh lebih 300 "pengundi musa".

Safar berkata, GABUS mengutuk tindakan pihak-pihak tertentu untuk mengganggu keharmonian dan perpaduan umno bahagian Sungai Panjang.


Sumber: Malaysiakini

RPK - Parlimen Majoriti Tergantung Selepas PRU13

Posted: 12 Dec 2010 11:52 PM PST


KUALA LUMPUR, Dec 13 — Pengarang laman Malaysia-today.net, Raja Petra Kamarudin meramalkan Malaysia akan menuju seperti keadaan di Britain pada pilihanraya umum (PRU13)akan datang.

Dalam satu siaran langsung dari London melalui internet, Raja Petra atau lebih dikenali RPK meramalkan senario selepas PRU13 akan menjadi seperti 'parlimen tergantung' atau ertikata lain parlimen yang mempunyai majoriti yang sama dengan sistem dua parti.

Kedudukan tersebut akan menyaksikan kedua-dua parti tidak memiliki kelebihan majoriti dan terpaksa bergantunng atau memujuk parti lawan untuk meluluskan sesuautu rang undang-undang baru.

RPK, 60 tahun, berkata demikian menjawab kepada satu soalan oleh peserta yang menghadiri forum awam Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) yang bertanyakan gabungan politik manakah bakal membentuk kerajaan baru selepas PRU13.

MCLM, adalah sebuah badan bebas yang diasaskan bersama oleh RPK dua bulan lalu yang dianggotai oleh rakyat MMalaysia di luar negara yang mahukan pembahruan politik dengan menawarkan parti-parti politik tempatan sekumpulan profesional dan aktivis hak asasi manusia yang tidak memihak kepada mana-mana pihak untuk bertanding sebagai calon pada PRU13.

RPK juga telah menamakan aktivis dan peguam terkenal, Malik Imtiaz sebagai calon pertama MCLM manakala calon-calon lain akan diumumkan kemudian di Kuala Lumpur.

Beliau yang kini menetap di United Kingdom menjelaskan bahawa pandangannya berasaskan kepada rasa tidak puashati yang semakin memuncak di kalangan rakyat di Sabah dan Sarawak yang menurut pandangan beliau merupakan pembekal sokongan majoriti kepada Barisan Nasional sejak berdekad lalu.

"Bagaimana Pakatan mengendalikan Malaysia timur akan memberikan faktor jelas siapa bakal membentuk kerajaan," kata beliau kepada hadirin di forum tersebut.

Beliau juga menekankan bahawa Sabah, Sarawak dan Labuan yang sebelum ini secara tradisi adalah sumber pengundi Barisan Nasional mula melahirkan rasa kecewa kerana tidak diberikan perhatian dan pembelaan dan hanya dianggap sebagai 'bank undi' sahaja.

Berikutan itu, beliau meramalkan akan wujud perubahan dalam corak pengundian berikutan sentimen tersebut.

"Buat masa ini, sentimen saya adalah akan banyyak berlaku pertandingan tiga penjuru di Malaysia timur yang bakal menyaksikan lebih banyak calon bebas bertanding'" katany lagi.

Kedua-dua Sabah dan Sarawak serta Labuan memberikan 57 kerusi dari sejumlah 222 kerusi di Dewan Rakyat, yakni hampir satu pertiga ahli dewan di Parlimen.


Sumber: TVSNEWS

Surat Mohon Singapura Beri Penjelasan- Tian Chua

Posted: 12 Dec 2010 11:19 PM PST


KUALA LUMPUR 13 DIS: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua akan menghantar surat kepada kedutaan Singapura memohon penjelasan berhubung penyebaran maklumat tidak tepat mengenai negara Malaysia.

Menurut beliau, informasi kurang tepat hanya memberi gambaran negatif terhadap Malaysia di mata masyarakat dunia.

"Saya tengah rangka dan saya harap hari ini samada petang ini atau esok saya boleh hantar," kata beliau di lobi parlimen hari ini.

Tian juga percaya diplomat negara Singapura tidak tahu akan perkara sebenar yang berlaku di negara ini.

"Kenapa Singapura mahu sebarkan maklumat tidak tepat kepada negara lain.

"Adakah menunjukkan mereka berniat memburukkan imej Malaysia dan saya anggap ini adalah perkara serius dan harap dapat penjelasan daripada kedutaan Singapura," ujar beliau kepada media.

Tian yang juga Ahli Parlimen Batu berkata negara mampu membuktikan kepada masyarkat antarabangsa bahawa negara Malaysia adalah stabil.

Justeru katanya, kepimpinan negara mempunyai kebijaksanaan untuk menyelesaikan masalah dalaman dan tidak perlu campur tangan luar.

Tambahnya lagi, Singapura tidak perlu berasa kurang selamat terhadap situasi politik di Malaysia.

"Singapura perlu ambil pendirian proaktif untuk membina hubungan baik dengan Malaysia dengan meletakkan keyakinan dan kepercayaan antara satu sama lain dan bukan hidup dalam ketakutan selain memburukkan imej Malaysia kepada masyarakat antarabangsa," kata beliau lagi.

Semalam akhbar Australia mendedahkan tentang komen-komen negatif pegawai atasan Singapura berkenaan Malaysia.


Sumber: TVSNEWS

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang