Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 13 November 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Mesyuarat Jawatankuasa PKR Kuala Krau

Posted: 13 Nov 2010 10:58 PM PST

Anggota-Anggota Jawatankusa PKR Cabang Kuala Krau
===
Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau yang bersidang pada 14hb Nov 2010 di Pejabat PKR Kuala Krau adalah seperti berikut:
1. Mesyuarat mencadang nama 4 orang pemimpin-pemimpin Cabang untuk dipilih oleh pimpinan Pusat menjadi calon DUN Jenderak; Setiausaha akan menghantarkan nama-nama mereka dengan profail masing-masing kepada Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang.
2. Kursus PACA akan diadakan pada 11hb Disember 2010 dan pihak Setiausaha akan menghubungi JPRP untuk mengendalikan Kursus tersebut.
3. Jamuan Makan Malam Kiambang Bertaut dengan jamuan ala-kampong akan diadakan dengan sasaran kehadiran 500 orang dan tarikhnya akan ditetapkan sebaik sahaja mendapat penetapan dari Presiden Parti Keadilan Rakyat.
4. Mesyuarat meluluskan 17 permohonan untuk anggota baru PKR untuk dihantar ke pejabat PKR Negeri Pahang.
5. Mesyuarat bersetuju melantik Sdr Razak Hussain, selaku Pengarah Pilihanraya, dengan dibantu oleh Sdr Ramli Lidup; Sdr Ramli Lidup sebagai Ketua Penerangan; Sdr Srinivasan sebagai Naib Ketua, Pn Khalia (Lia) selaku Setiausaha dan Sdr Ahmad Bila selaku Pengerusi Biro Felda PKR Cabang Kuala Krau.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


13 MEI: "HARI MAHABBAH"

Posted: 12 Nov 2010 07:59 PM PST


Salam 2 all.

Singapura meraikan 21 Julai sebagai "Hari Harmoni Kaum". Ianya hari memperingati peristiwa berdarah rusuhan kaum dan agama yang berlaku pada 21 Julai 1964. Ianya berlaku pada hari sambutan Maulidur Rasul.

Jepun meraikan 6 dan 9 Ogos sebagai "Hari Keamanan". Ianya hari memperingati peristiwa pembunuhan ratusan ribu rakyat Jepun dan warga asing yang berlaku pada tarikh-tarikh tersebut dalam tahun 1945 bila Amerika meletupkan dua bom atom keatas bandar Hiroshima & Nagasaki.

Di Amerika Syarikat, peristiwa berdarah Boston dan Allamo juga diperingati dan diraikan sebagai hari kemanan. Sebenarnya kalau kita pergi ke banyak negara didunia ini, mereka menjadikan peristiwa berdarah dan hitam yang berlaku didalam sejarah negara mereka sebagai hari peringatan yang akan diraikan, malah ada menjadikannya perayaan antarabangsa dan dijadikan hari pelepasan umum.

Malahan semasa saya melawat kawasan Eropah Timur termasuk Budapest, Hungary, Vienna, Austria, Bosnia-Herzegovina termasuk Sarajevo, Mostar, Balagaj dan lain-lain, saya melihat didalam siaran televisyen peristiwa lapuk "Holocaust" dimainkan dan diputarkan begitu kerap. Malah kalau kita ke negara Amerika Syarikat dan Eropah Barat saperti German, Perancis, Itali, United Kingdom dan banyak negara lagi, peristiwa "Holocaust" disumbatkan kedalam telinga kita sampai nak muntah kita dibuatnya. Siap ada "Muzium Holocaust", "Holocaust Village" dan macam-macam lagi dilakukan, untuk memperingati sejarah hitam konon ceritanya 6 juta kaum Yahudi dibunuh dengan gas beracun oleh Adolf Hitler! Walaupun ramai sejarawan dan pengkaji perang meragui peristiwa itu berlaku, malahan Presiden Mahmoud Ahmadinejad menafikan berlakunya peristiwa "Holocaust" itu, namun ia tetap menjadi peristiwa yang sentiasa diperingati dengan ulangan cerita termasuk klip video yang entah berapa banyak kita pun tak terkira. Penulisan dan penerbitan peristiwa "Holocaust" boleh dibuat perpustakaan sendiri. Tengok sahaja siaran CNN, BBC dan lain-lain, kalau tidak ada cerita "Holocaust" ni macam tak cukup rempah garam bagi mereka!!

Jadi mengapa kita di Malaysia tidak menjadikan hari peristiwa berdarah "13 Mei" sebagai satu hari memperingati keamanan, keharmonian, perpaduan dan lain-lain? Semua warga Malaysia yang cintakan keamanan tahu apa yang berlaku pada tarikh keramat "13 Mei 1969". Hari dimana peristiwa berdarah berlaku. Umat Islam bangsa Melayu bertempur dengan kumpulan cauvinis dan pelampau ektremis Cina yang didalangi beberapa parti politik ekstremis dan cauvinis cina yang melakukan provokasi melampau kepada orang Melayu. Ramai yang mati terbunuh dan dibunuh. Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan beberapa tempat lagi bermandi darah pada hari itu.

Jadi persoalan besar yang saya mahu tanya, dan rakyat pelbagai kaum yang cintakan keamanan, keharmonian dan perpaduan mahu tanya: mengapa Kitsiang, anak lelakinya dan beberapa kepimpinan DAP, dengan sokongan 2-3 ekor Pak Jangoat, melenting marah apabila ada cadangan supaya hari "13 Mei" dijadikan dan dinobatkan sebagai "Hari Mahabbah", hari untuk kita warga Malaysia memperingati betapa pentingnya perpaduan, keharmonian dan tolak ansur agama dan perkauman yang telah kita nikmati begitu lama.

Mengapa Kitasiang, anak lelakinya dan segelintir kepimpinan DAP dan 2-3 ekor Pak Jangoat melenting tak tentu pasal, malahan menyebut perkataan "13 Mei" pun sudah menjadi satu fobia, satu dosa besar yang tidak terampun bagi mereka! Mereka yang memperingati "13 Mei" dilabel sebagi rasis, ekstremis dan pelampau!!

Jawapannya mudah. Kerana mereka tahu apa sebenarnya berlaku pada hari hitam 13 Mei itu. Mereka tidak mahu peristiwa itu didedahkan! Mereka tidak mahu pembunuhan dan pendarahan keatas bangsa Melayu hari itu diketahui umum! Kerana apa, kerana mereka tahu siapa dalang-dalang disebalik peristiwa itu! Mereka tahu siapa yang melakukan provokasi melampau terhadap orang Melayu pada masa itu! Mereka tidak mahu warna sebenar dan tembelang pekung dalang-dalang ini diketahui! Mereka tahu puak cauvinis celaka mana yang mendalangi peristiwa itu. Dan mereka tahu cauvinis-cauvinis celaka itu masih hidup, kini meneruskan perjuangan cauvinis, rasis dan pelampau mereka bertopengkan demokrasi dan hak asasi kemanusiaan!!

Kebenaran itu pahit, tetapi kepahitan itu adalah ubat. Kebenaran peristiwa berdarah 13 Mei 1969 adalah sesuatu yang sangat pahit untuk kita telan, tetapi dicelah kepahitan peristiwa 13 Mei, terdapat ubat yang sangat mujarab untuk mengubati penyakit cauvinis, ekstremis, otak kominis dan pelampau yang boleh membawa rakyat dan warga yang cintakan keamanan dan keharmonian menyedari betapa sikap anti-agama, anti perkauman, rasis dan pelampau agama yang diamalakna segelintir poltikus rasis dalam negara ini boleh menghancurkan keamanan, keharmonian dan perpaduan yang kita nikmati sekian lama.

Apa sebenarnya yang berlaku sebelum, semasa dan selepas 13 Mei 1969? Apa yang ditakuti oleh puak-puak pelampau agama, perkauman, rasis, cauvinis dan berotak kominis ini? Apa yang mereka mahu sembunyikan!

Sebenarnya pada hari Khamis 20 Zul Qaedah 1431, bersamaan 28 Okt 2010, dalam membahas bajet 2011 yang dibentang YAB PM, saya telah menyentuh isu ini secara terperinci didalam Dewan Rakyat. Antara lain, saya sebut;

"Hari ini, dalam negara ini, seolah-olah umat Islam bangsa Melayu menjadi saperti warga kelas kedua., diketepikan. Hari ini seolah-olah satu dosa besar kalau kita bercakap tentang isu agama Islam, isu orang Melayu. Dah jadi satu dosa besar dalam negara ini. Sampai kata orang "Pak Jangoat pun sampai ketaq teloq hendak bercakap pasal Islam". Takut.

Sebab itu itu Dato' Yang DiPertua, saya berpendapat bahawa cadangan YAB Timbalan Perdana Menteri untuk mewajibkan mata pelajaran sejarah penting supaya rakyat dapat diperingatkan semula apa yang berlaku pada sejarah lampau, supaya menjadi sempadan kepada kita, menjadi pengajaran, iktibar. Dan saya cadangkan antara sejarah penting negara yang perlu didedahkan ialah Peristiwa 13 Mei.

Tetapi bila kita bercakap tentang '13 Mei', 'mereka' akan mengamuk. "Sudah historical, lapuk, tak boleh cakap ini cerita, sudah lama!". Pasal apa mereka takut sangat? Pasal apa?
Dato' YDP, saya melawat Eropah Timur baru-baru ini. Kawasan Bosnia Herzegovina, kawasan Slovak, kawasan Balkan, Vienna, Austria, Budapest, Hungary dan lain-lain. Tiap hari dalam TV dan media mereka saya tengok klip video peristiwa Holocaust, disiarkan berulang-ulang, everyday without fail (dengan izin). Peristiwa Holocaust ini dibangkitkan, diungkit, dicerita, ada videoklip.

Malahan bukan itu sahaja, penerbitan, penulisan berkenaan dengan Holocaust ini berlambak-lambak. Ada Muzium Holocaust, Perkampungan Holocaust dan macam-macam lagi. Malahan ada Mahkamah Jenayah Perang Antarabangsa untuk membicarakan mereka yang didakwa terlibat. Sampai ke hari ini, mereka yang dikatakan penjenayah-penjenayah Holocaust ini diburu sampai ke lubang cacing. Yang dah tua, merengkok, bertongkat, kaki terketar-ketar berjalan pun dia cari, dia buru. Dan diheret ke Mahkamah. Dihukum, dipenjarakan!!

Mengapa masyarakat Eropah masih lagi memainkan cerita Holocaust ini? Mengapa mereka raikan 'Holocaust Day?'. Cerita hitam, peristiwa hitam, sejarah hitam! Kerana mereka hendak mengingatkan generasi sekarang, kalau kamu buat perangai yang sama macam yang dibuat oleh tok nenek kamu dahulu, maka itulah yang akan berlaku. Jadi apa salahnya kita memperingatkan rakyat tentang peristiwa 13 Mei? Apa salahnya kita memperingati peristiwa 13 Mei?"**

Maka saya dengan ini mengusulkan supaya kita menjadikan hari 13 Mei sebagai "Hari Mahabbah", hari kasihsayang, hari memperingati sejarah hitam negara, peristiwa berdarah bumi bertuah ini demi untuk generasi sekarang dan akan datang menghargai keamanan, keharmonian, perpaduan dan kemakmuran yang kita nikmati begitu lama. Hari untuk warga dan rakyat yang cintakan keamanan, keharmonian, perpaduan dan kemakmuran bersatu hati menolak amalan dan politik rasis, perkauman, pelampau agama, cauvinis dan berfikiran ala kominis yang diamalkan oleh segelintir puak pelampau dalam negara ini!!

Semoga ALLAH terus melimpahkan rahmatNya kepada kita, memberikan keamanan, keharmonian dan perpaduan serta kemakmuran yang berterusan walaupun dicelah-celah kita ada puak yang tidak mahu melihat negara ini aman dan harmoni kerana politik sempit yang mereka agamakan!

Wassalam, adios amigos.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
07 Zulhijjah 1431
13 Nov 2010

**Sila layari www.parlimen.gov.my untuk Hansard ucapan saya pada tarikh tersebut.

* akan datang, ikuti kupasan apa sebenarnya yang berlaku sebelum, semasa dan selepas 13 Mei 1969 yang ditakuti oleh pelampau rasis dan agama ini!!

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Letter From Malaysia:The Malay Dilemma

Posted: 12 Nov 2010 11:06 PM PST

From New Yoker

By Ian Bruma

LETTER FROM MALAYSIA about opposition leader Anwar Ibrahim and the ethnic and religious problems facing the country. Anwar Ibrahim has come back from six years in prison on corruption and sodomy charges to become the best hope for a more democratic, less corrupt Malaysia. This is the same Anwar Ibrahim who had once been at the heart of the Malaysian establishment.

He was poised to succeed Prime Minister Mahathir bin Mohamad until he launched an attack on "nepotism" and "cronyism" in his own party, the United Malays National Organization. The "cronies" included members of Mahathir's family and in 1998, Anwar was removed from the cabinet and from UMNO. He was charged with corruption and sodomy and was beaten while awaiting trial. Mentions accusations that Anwar is a Jewish agent. Released from prison in 2004, Anwar eventually returned to Parliament in a landslide. In the next general election, possibly as soon as 2010, Anwar Ibrahim may well become Prime Minister. Writer discusses the role of race and religion in Malaysia. The country's population is more than half Malay, defined by ethnicity and Muslim faith, but large numbers of Chinese and Indians arrived in the nineteenth century.

Discusses Mahathir's 1970 book "The Malay Dilemma," in which he argues that the Malays could not compete with the Chinese for genetic reasons and needed to be protected with affirmative action and mandatory ownership of business enterprises lest the Chinese and Indians take over. The book was banned, but activists succeeded in distributing copies to Malay students, including Anwar, who was president of the Malaysian Muslim Students Union. Tells how Mahathir and Anwar steadily gained influence until Mahanthir became Prime Minister. Anwar was brought into the government to help implement Mahanthir's ethnic theories.

He did so until the late nineteen-nineties, when the consequences had become too blatant to ignore. Writer observes Mahathir (who is no longer Prime Minister) speaking at a demonstration protesting the Israeli attack on Gaza. Tells about Anwar's daughter, Nurul Izzah, who was elected to Parliament in 2008 and who wears the Muslim headscarf. Discusses the growth of independent blogs and alternative-news Web sites in the late nineties in Malaysia, including Malaysiakini, which was inspired by Anwar's call for political change. Describes the obstacles that need to be overcome before Anwar's coalition of opposition parties is ready to rule. Briefly tells about the current Prime Minister Najib Tun Razak.

Please Klik Here For View The Article BURUMA~2

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Islam tertindas di Melaka, tak boleh pakai tudung

Posted: 13 Nov 2010 05:51 AM PST


Islam semakin tertindas nampaknya di bumi Hang Tuah, Melaka Bandaraya Bersejarah. Laman web Malaysiawaves 12 Nov 2010 menceritakan Mahkota Hospital Melaka Tidak Izin Pekerja Wanita Pakai Tudung. Sebelum ini pun pada bulan April 2010 dalam Utusan Malaysia keluhan seorang wanita Melayu Islam mengadu sukar untuk bekerja di Bandaraya Bersejarah kerana isu tudung. Kenapa Islam begitu HINA di BUMI MELAKA ? KENAPA ?

Apa ke tidaknya Bangunan dan TANAH Majlis Agama Islam Melaka pun dah TERJUAL bukan DIJUAL pada BC Lim Enterprise menurut laporan Ketua Audit Negara 2009 yang dilaporkan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/10/bangunan-majlis-agama-islam-melaka.html

Mana pergi keturunan Hang Tuah di Melaka ? Apa kamu semua DAYUS ? Bangsat sangatkah orang Melayu di Melaka ?

***********************
Friday, November 12, 2010
Mahkota Hospital Melaka Tidak Izin Pekerja Wanita Pakai Tudung

Dalam negeri yang dikuasai sepenuhnya UMNO ini, hospital Mahkota Melaka telah tidak mengizinkan pekerja wanita mereka memakai tudung. Saya sendiri melihat dengan mata kepala saya betapa pekerja2 wanita ini memakai ID yang ada gambar mereka memakai tudung, tapi di depan saya mereka membuka tudung.

Rupanya, ia adalah arahan rasmi dari pentadbiran Hospital Mahkota Melaka.

Ikutilah rakaman perbualan Tulang Besi dengan salah seorang dari pekerja Mahkota Hospital dengan klik di bawah:
http://www.4shared.com/file/P7W8y8ib/Tidak_Boleh_Pakai_Tudung_di_Ma.html

Sumber artikel http://www.malaysiawaves.com/2010/11/mahkota-hospital-melaka-tidak-izin.html

SUKARNYA MENDAPAT KERJA HANYA KERANA MEMAKAI TUDUNG
Utusan Malaysia 20 Apr 2010

SAYA merupakan pelajar lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). Saya menetap di luar bandar dan perawakan saya ialah seorang gadis bertudung sesuai dengan identiti saya sebagai seorang Muslimah.

Sementara menunggu peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat seterusnya, saya mengambil kesempatan menggunakan masa yang terluang untuk bekerja.

Harapan saya agar pendapatan yang diperoleh nanti dapat menampung sedikit sebanyak keperluan saya, terutama untuk memulakan pengajian nanti.

Saya memulakan langkah mencari pekerjaan di sebuah hotel yang terletak di Bandaraya Bersejarah selepas terbaca iklan mengenai peluang pekerjaan yang ditawarkan. Saya memohon untuk bekerja di bahagian pembersihan (house keeping).

Penemuduga itu bersedia menerima saya sekiranya saya bersedia untuk tidak memakai tudung.

Penemuduga juga memberitahu ia adalah syarat 'normal' untuk bekerja di hotel. Mungkin salah saya kerana tidak mengetahui akan syarat itu kerana kehidupan saya yang tidak terdedah dengan suasana di hotel.

Mungkin juga tidak keterlaluan jika dikatakan itulah kali pertama saya menjejakkan kaki di hotel. Namun jauh di sudut hati saya terselit rasa kesal kerana saya tidak berupaya menerima pekerjaan tersebut kerana syarat 'normal' itu.

Selepas itu saya turut memohon pekerjaan di sebuah pusat membeli-belah yang baru dibuka.

Banyak kedai yang menawarkan jawatan kosong sebagai pembantu kedai. Tetapi apabila ditanya majikan turut meletakkan syarat 'normal' itu untuk saya diterima bekerja. Malahan kedai yang menjual barang permainan untuk kanak-kanak turut meletakkan syarat tersebut.

Saya berasa begitu tersinggung dengan keadaan ini. Saya tidak faham. Islam ialah agama rasmi negara tetapi sensitiviti berhubung agama ini diabaikan.

Sememangnya bukan salah mereka meletakkan syarat 'normal' itu. Tetapi adakah menjadi kesalahan saya berpenampilan sewajarnya yang ditetapkan oleh agama saya?

Mungkin penampilan saya yang bertudung tidak menarik perhatian untuk pelanggan berkunjung ke kedai mereka atau menjejaskan imej mereka yang sering menjadi tumpuan pelancong asing.

Mungkin juga isu yang cuba saya ketengahkan ini kelihatan remeh kepada sesetengah pihak, namun jujur saya katakan, ia agak berat untuk gadis bertudung seperti saya.

Bagaimana nasib sesetengah gadis bertudung yang begitu terdesak memerlukan pekerjaan untuk menampung kehidupan mereka? Adakah kami harus mengorbankan identiti diri demi mencari rezeki di zaman moden ini?

HYENA
Negeri Sembilan
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0420&pub=utusan_malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm&arc=hive

***************
TUDUNG: BUKAN ISLAM TAK SALAH
Utusan Malaysia 23 April 2010

SAYA amat tertarik dengan tulisan Hyena dari Negeri Sembilan yang mempertahankan syariat Islam bertudung daripada 'digadai ganti' oleh tawaran pekerjaan.

Dalam tulisannya di ruangan ini 20 April lalu, beliau meluahkan kesedihan betapa sukarnya mendapat pekerjaan hanya kerana beliau bertudung.

Beginilah di akhir zaman apabila kedudukan umat Islam cukup lemah, sehinggakan amalan wajib yang kita amalkan sudah berani 'ditawar menawar' oleh pihak-pihak lain atas alasan mencari pekerjaan.

Jika kita lihat daripada sudut liberalisasi hak, pihak majikan tersebut menganggap ini suatu lumrah atau 'normal', sedangkan daripada segi hukum dan hak umat Islam ia adalah satu bentuk diskriminasi dan penghinaan terhadap amalan syariat.

Saya berpendapat hal ini tidak boleh disalahkan seratus peratus kepada pihak bukan Islam atas beberapa sebab. Antaranya:

Lihatlah gelagat dan pemakaian umat Islam sendiri, terutamanya wanita-wanita Melayu sekarang. Pemakaian rata-rata wanita Melayu sekarang tidak lagi menggambarkan ciri-ciri menutup aurat dengan sempurna. Memakai tudung tetapi mengenakan seluar dan baju yang ketat, menampakkan belakang dan depan, menonjolkan bentuk tubuh badan yang lebih bersifat 'penggoda'.

Apabila pemakaian begini diamalkan oleh perempuan Melayu, golongan bukan Islam tidak memandang mulia dan melihat perbezaan aurat bertudung atau tidak.

Sebaliknya ia sama sahaja untuk menonjolkan kebolehan mengeksploitasi wajah dan tubuh badan wanita-wanita separa seksi ini bagi promosi perniagaan.

Selain itu amalan diskriminasi terhadap wanita bertudung juga disebabkan ada ramai wanita Muslim lain sanggup menerima peraturan membuka tudung atau melakukan perkara melanggar syarak lain untuk majikan bukan Islam tersebut. Jadi, majikan bukan Islam secara mudah membuat justifikasi perkara aurat ini hal remeh dan tidak penting.

DARIPADA SUDUT UNDANG-UNDANG PEKERJAAN DI NEGARA INI TIDAK JELAS SAMA ADA UNDANG-UNDANG KHUSUS MEMBELA DAN MEMPERTAHANKAN HAK-HAK PEKERJA MUSLIM, terutama di sektor swasta seperti hak bersolat, makanan halal di tempat kerja, menutup aurat bagi lelaki dan wanita serta tahap sosial persekitaran di tempat kerja yang dibenarkan oleh syariat Islam.

Sebagai contoh, jika majikan meletakkan seorang wanita dan seorang lelaki di dalam sebuah bilik tertutup, bagaimana undang-undang tersebut boleh membela hak pekerja Islam jika ia menolak tugasan tersebut.

OLEH ITU, PIHAK BERWAJIB MELALUI BANTUAN JAKIM BOLEH MEWUJUDKAN SOP (STANDARD OPERATING PROSEDURES) UNTUK DIGUNA PAKAI OLEH MAJIKAN BUKAN ISLAM KEPADA PEKERJA MUSLIM SUPAYA SELARAS DENGAN KEHENDAK ISLAM.

Perkembangan diskriminasi terhadap pekerja Muslim ini adalah rentetan daripada kelemahan umat Islam sendiri. Jika kita lihat budaya hidup umat Islam kini, terutama di Malaysia tidak ada banyak beza dengan bukan Islam.

Lelaki dan wanita Islam kini tidak lagi serius menjaga budaya dan amalan Islam, bermula daripada unit keluarga sehinggalah kepada skala masyarakat dan negara.

Bergaul bebas lelaki dan perempuan sejak di usia sekolah lagi telah menjadi amalan biasa pada hari ini sehingga telah membiasakan masyarakat kita dengan seks bebas, akhirnya terbuanglah bayi-bayi tidak berdosa oleh manusia penzina lagi pembunuh ini.

Akibat ini juga, umat Islam dipandang jijik, lemah dan rendah oleh bukan Islam sama ada di Malaysia ataupun di mana sahaja, sudahlah lemah di dalam semua bidang keutamaan dunia, seperti penguasaan perniagaan, pencetus teknologi dan pembuatan, malah terjebak pula dengan perkara luar kemanusiaan dan kepelbagaian jenayah.

Oleh itu, diskriminasi yang berlaku pada pekerja Islam ini harus dipandang pada skop yang lebih luas, iaitu ia berpunca daripada sikap kita umat Islam sendiri yang lemah dan tidak kukuh pada ibadah dan budaya hidup Islam seperti yang dimajukan oleh sunnah melalui kitab al-Quran.

Rasulullah SAW juga telah meramalkan akan keadaan ini dan ia sudah semakin nyata, seperti yang sebuah hadis diriwayatkan oleh Thauban r.a., bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, yang bermaksud setelah ditanya oleh para sahabat,

"Apakah ketika itu umat Islam telah lemah dan musuh sangat kuat?" Sabda Baginda SAW: "Tidak, Bahkan mereka pada masa itu lebih ramai, tetapi ibarat buih di laut yang menjadi tidak berguna lagi tidak digeruni."

Semoga kita mengambil iktibar dan tidak merebak menjadi parah.

Muhammad Azwan
Nibong Tebal, Pulau Pinang
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0423&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

KEDAH online


ERTI PERJUANGAN...

Posted: 12 Nov 2010 07:35 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang