Pengikut

Nuffnang

Rabu, 27 Oktober 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Laporan Audit Bukti Kesungguhan Selangor Urus Kewangan Dengan Telus dan Bertanggungjawab

Posted: 27 Oct 2010 02:00 AM PDT

Kerajaan Negeri Selangor ingin mengucapkan terima kasih atas keprihatinan pihak media terhadap Laporan Ketua Audit Negara mengenai kewangan Kerajaan Selangor yang telah diedarkan kepada orang ramai, Isnin lalu.

Kami percaya laporan audit yang telah disediakan oleh pejabat Audit Negara bertujuan untuk penambahbaikan. Namun apa yang tergambar di media seolah-olah kerajaan negeri tidak mengurus dengan baik.

Agar rakyat tidak terkeliru, saya ingin membuat penjelasan seperti berikut.

Pertama: Urusniaga Penyata Penyesuaian Bank Kerajaan Selangor
Sejak 2002, Selangor telah gagal menyesuaikan (reconcile) urusniaga iaitu urusniaga tertuggak dalam penyata bank Kerajaan Negeri Selangor. Sehingga 2009, urusniaga yang telah gagal disesuaikan berjumlah RM977.70juta. Mengikut pecahan, 2002-2003 sebanyak RM126 juta, 2004 (RM327 juta), 2005 (RM82 juta), 2006 (RM278 juta), 2007 (RM48 juta), RM61 juta pada 2008 dan RM56 juta pada 2009.Menyedari jumlah ini terlalu banyak, Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat telah menubuhkan Jawatankuasa Pasukan Petugas untuk menangani masalah ini supaya semua urusniaga dan pungutan hasil dapat disesuaikan dengan kedudukan semasa. Dengan ini, urusniaga tertunggak dapat dihentikan sepertimana yang diamalkan oleh organisasi kewangan yang cekap dan berkesan.

Jawatankuasa ini telah menyelesaikan masalah menyesuaikan nombor urusniaga pembayaran dan pungutan hasil dengan rekod buku tunai dan penyata bank. Hasilnya, sejumlah RM770.85 juta telah dapat diselaraskan sehingga 26 Oktober 2010.

Baki RM206.36 juta akan disemak dari semasa ke semasa dan dijangka penyesuaian akan dapat dibuat sepenuhnya total pada tahun kewangan terakhir pada 31 Disember 2010.

Oleh itu., laporan akhbar News Straits Times yang mendakwa RM977.70 juta wang Kerajaan Negeri 'hilang' dalam tempoh enam enam hingga tujuh bulan adalah tidak benar. Laporan ini boleh dianggap sebagai laporan nakal yang bermotifkan politik (politically mischevious news report). Ini adalah kerana laporan audit telah dengan jelas menyatakan masalah ini berlaku sejak tujuh tahun yang lepas - bukan enam hingga tujuh bulan yang lepas seperti yang dilaporkan.

Kedua: Hutang Kerajaan Pusat
Laporan Ketua Audit Negara menyatakan hutang kerajaan negeri kepada Kerajaan Pusat berjumlah RM829.86 juta. Lebih 85% atau RM705juta daripada jumlah hutang melibatkan pembelian aset air. Hutang ini sepatutnya dibayar SYABAS sepertimana yang dipersetujui dalam perjanjian penswastaan bekalan air Selangor diantara SYABAS, Kerajaan Negeri dan Persekutuan apabila perkhidmatan air diambil alih oleh SYABAS daripada Perbadanan Urus Air Selangor (PUAS) pada 2003.

Kerajaan Negeri mendapati rekod aset loji pembekalan dan loji pengagihan air bukan sahaja tidak lengkap malah tertinggal dalam rekod milikan Kerajaan Negeri. Mulai 2008, selepas Pakatan Rakyat mengambil alih, Kerajaan Negeri mula membuat tindakan mengesahkan aset-aset dengan mengenal pasti lokasi dan keadaan aset tersebut.

Sebelum pengesahan dibuat, nilai aset air yang tercatat dalam buku Karajaan Negeri hanyalah RM1 bilion. Tetapi pakar perunding yang dilantik kerajaan negeri telah mengenal pasti aset air yang dimiliki sebenarnya bernilai RM10.98 bilion iaitu melebih RM9 bilion dari rekod asal.

Jika Kerajaan Negeri mengambil alih pengurusan air dan menyerahkan aset ini kepada PAAB (Perbadanan Aset Air Berhad) yang ditubuh bawah Akta WSIA (Akta Industri Air Malaysia), Kerajaan Negeri bukan saja dapat melangsaikan hutang tersebut tetapi menambah milikan aset lebih dari RM9 bilion. Oleh itu pembayaran hutang air ini tidak timbul dan perkara ini telah pun dipersetujui oleh pihak Audit Negara.

Di sini saya ingin menekankan penyusunan semula air perlu dilakukan segera supaya rakyat Selangor tidak dibebankan dengan tarif tinggi yang akan dikenakan oleh SYABAS yang selama ini tidak membayar satu sen pun untuk menggunakan aset kerajaan negeri yang bernilai lebih RM10 bilion.

Ketiga: Rezab
Semasa penyelidikan audit dilakukan terhadap rezab negeri Selangor, pejabat Ketua Audit Negara hanya mengambil kira dalam kewangan berakhir 31 Disember 2009 dan tidak melihat apa yang berlaku seterusnya.
Untuk makluman, selepas tempoh tersebut, rezab kerajaan negeri meningkat dan tidak lagi berada dalam kedudukan negatif. Kerajaan Negeri tahu pada waktu itu bahawa keadaan akan pulih kerana pendapatan dijangka meningkat selepas 31 Disember 2009.

Carta di bawah menunjukkan dengan jelas peningkatan rezab pada 2010. Sehingga Jun 2010, Selangor telah mencatatkan lebihan pendapatan RM268.18 juta iaitu paling tinggi dalam tempoh lima tahun.

Turun naik rezab adalah perkara biasa dalam mana-mana institusi kewangan termasuk rezab negara. Oleh itu laporan audit bahawa rezab Selangor telah merosot tidak membimbangkan.


Keempat: Bangunan Teater Diraja Shah Alam
Projek ini menghadapi masalah sejak dari awal dimana kontraktor melakukan kerja tersebut telah dilantik secara runding terus. Kerajaan Negeri telah membelanjakan RM43 juta untuk projek ini tetapi hasilnya sangat mengecewakan kerana syarikat kontraktor gagal mematuhi spesifikasi dan pelan asal.

Contoh kerja pembinaan yang lemah ialah kemasan yang renggang, tinggi tangga yang tidak sekata dan projek siap lewat sehingga 14 bulan.

Kerajaan negeri menubuhkan jawatankuasa untuk membaiki kerosakan dan kelemahan pembinaan dan dijangkanya bangunan ini dapat diperbaiki dalam tempoh setahun.

Kelima: Pelaburan anak syarikat tidak untung
Menteri Besar Pemerbadanan (MBI) telah disusun semula pada Jun 2009 . Sebelum waktu ini, kebanyakan anak-anak syarikat yang ditubuhkan Kerajaan Negeri tidak melihat keuntungan sebagai asas utama penubuhan. Syarikat ini tidak memberi fokus kepada keuntungan yang sesuai dengan pelaburan dibuat. 

Selepas penstrukturan semula MBI, wujud satu visi untuk mendapat keuntungan.
Walaupun anak-anak syarikat ini terus menjalankan tanggungjawab sosial (corporate social responsibility) untuk rakyat Selangor tetapi konsep mendapat keuntungan dari perniagaan akan diberi keutamaan. Semua syarikat akan dipantau oleh MBI dan semua bonus dan pembayaran ganjaran syarikat mestilah berasaskan hasil keuntungan.

Keenam: Isu pasir
Pembayaran royalti bukan satu-satunya hasil kerajaan Negeri dari industry pelombongan pasir. Sejak KSSB ditubuhkan Jun 2008, hasil pasir adalah termasuk keuntungan dari jualan.


Oleh itu, jika kita campurkan hasil royalti dan keuntungan KSSB, maka pendapatan Kerajaan Negeri adalah lebih baik daripada sebelum ini. Sila graf dibawah:


Seperti yang telah dimaklumkan sebelum ini satu Jawatankuasa Khas yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Negeri bertanggungjawab memantau dan membanteras operasi perlombongan haram. Usaha ini melibatkan Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) serta Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) yang sering mengadakan pemantauan bersama dengan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA). Kerajaan Negeri Selangor juga amat mengalukan pihak Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk bersama terlibat dalam operasi sebegini.

Mengikut perangkaan yang dikemaskinikan sehingga 26 Oktober 2010 oleh Pejabat Tanah dan Galian Selangor terdapat sembilan puluh enam (96) tangkapan yang telah dilakukan oleh Pejabat Tanah Daerah dan juga Pejabat Tanah dan Galian Selangor.

Tangkapan tersebut telah dilakukan sekitar bulan Januari hingga Oktober 2010 di beberapa lokasi hotspot yang dikenalpasti menjadi tumpuan penyangak pasir. Tempat hotspot tersebut menjadi tumpuan pencuri pasir kerana kualiti pasir dan permintaan pasir yang tinggi dipasaran pada masakini.

Daripada rekod kes yang didaftarkan oleh Bahagian Undang-Undang dan Dasar, Pejabat Tanah dan Galian Selangor terdapat lapan (8) kes telah berjaya dibawa ke Mahkamah Majistret Kajang dan atas perintah Mahkamah Majistret pada 18 Oktober 2010 lapan (8) kes berkenaan dipindahkan ke Mahkamah Seksyen Shah Alam.

Secara kesimpulannya, kita mahu memastikan pentadbiran Kerajaan Selangor adalah bersih dan berada di landasan yang betul serta tidak lagi wujud unsur-unsur korupsi, salah urus tadbir dan pembaziran.
Kita mahu memperbetulkan kesilapan-kesilapan lama, mengemas kini kelemahan pentadbiran kewangan untuk memastikan pentadbiran yang telus, efektif dan bertanggungjawab.


TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
MENTERI BESAR SELANGOR

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Sehari aktiviti ADUN Tmn Medan

Posted: 27 Oct 2010 09:02 AM PDT

Melihat kerosakan pada flat Baiduri akibat petir

Penduduk menceritakan insiden serpihan bangunan menimpa kereta-kereta

Merasmikan Mesyuarat JMB Petaling Utama Blok C,D

Majlis aqiqah anak Nizam yang ketiga

Ucapan tahniah kpd Pasukan futsal DUN Tmn Medan muncul juara pertandingan 1 Malaysia PJS

Bersama ahli-ahli Persatuan Penjaja Pasar Malam dalam majlis hari raya


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Megalomaniacs And Mega Towers

Posted: 27 Oct 2010 06:00 PM PDT

By Azly Rahman

"Rakyat Malaysia mengatakan TAK NAK kepada Menara Warisan 100-tingkat yang memakan kos RM5,000,000,000 yang dicadangkan oleh PM Najib Razak dalam Bajet 2011. … Malaysians saying no to the RM5-billion 100-storey Mega Tower proposed by PM Najib in the 2011 budget. Malaysia needs

better education, better health care, better public transportation, safer neighbourhood, cleaner water, but not taller building. We don’t need another white elephant! …

“Malaysia perlukan pendidikan, perubatan dan pengangkutan awam yang lebih baik, jiran-tetangga yang lebih selamat, air yang lebih bersih, dan bukannya bangunan yang lebih tinggi. … Kita tidak perlukan seekor lagi gajah putih yang membazirkan wang rakyat jelata. … Wahai, saudara-saudari warga Malaysia sekalian, biar kita bersatu tak mengira kaum, agama, budaya,

bahasa, pendirian politik, geografi atau kelas. Biar kita bersatu dan membela nasib endiri. Merdeka! Merdeka! Merdeka!"

I am beginning to sense that the issue will contribute to the downfall of the current regime of Barisan Nasional in the next general election. It is as if the last BN hurrah to showcase megalomania and illusions of grandeur will be a rallying point for the masses/rakyat fatigued by he struggle to survive the daily grind while robber barons rob, dine, and wine.

The issue however is, developmental priority and what lies behind the proposal and what the proposed tower signifies. It is a question of political-economy and semiotics of developmentalism.

Even the name "Warisan" begs the question of authentic history of Malaysia and reminds me of the propaganda song "Warisan" (Anak kecil main api …) used by the indoctrination outfit Biro Tata Negara to create unthinking and unquestioning and mentally-domesticated citizens out of the civil servants especially.

Mega tower and idiotic pride

I wrote this as my Facebook status when I read about the proposal:

Tall towers do not symbolise progress. If the Malaysian government insists on otherwise, stick two toothpicks on top of the Petronas Twin Towers to make the building tallest in Malaysia, taller than the previous twin towers. Malaysia can then be known as the Toothpick Capital of the world – ar

Or – a cheaper path towards grandiose-ness is, as a Facebook friend of mine suggested, is to build two high rise towers on top of Mount Kinabalu.
The ruling regime is suffering from a complex called idiotic pride; trumpeting grandioseness on the outside but trampling democracy inside. I see the image of the oppressors smiling at the camera globally while an army boot is on the head of a screaming citizen on the ground, locally.

This is the image of how the nation is responding to the five-billion ringgit question: The Warisan Tower, proposed as yet another megalomanic project to boost a national ego unprepared for a regime change.

Instead of fixing the education system, attending to abject poverty in East Malaysia, poverty everywhere in general, addressing environmental degradation, improving race relations, fixing the judiciary, battling crime by instilling ethics in law enforcement, giving educational financial aid to deserving Malaysians of ALL races, the focus of the developmental agenda is on more towers, palaces, useless real estate projects, and translating meaningless developmental policies derived from a poorly-understood idea of development.

This goes to the ultra-modernisation of our national defense system itself. We didn’t even need to ‘modernise the armed forces’ – the enemy is inside the country, amongst the corrupt politicians and robber barons, not outside of us amongst the internally-problematic Asean nations themselves.

In the history of human civilisations, the erecting of tall structures has in it the question of the winners and losers in history and of megalomanic rulers.
Glorifying tyrants, sacrificing the masses
From the ancient architectures of symbolic power such as the pyramids of Gizeh, the temples of the Incas and the Mayans, the Hanging Gardens of Babylon, the Great Wall of China, the Collosus of Rhodes, and many more – all these are about glorifying tyrants and sacrificing the masses. Millions died unknown in history whilst names such as Ramses, Shah Jehan, Shih Huang-Ti, and Nebuchadnezzar are remembered for their fame or infamy.

In the history of postmodern civilisations, the erecting of the tallest structures has become a race for idiotic pride and madness. The Eiffel Tower, the Empire State building, the Sears Tower, and the Petronas Twin Towers, Xujjahui in China, International Commerce Centre in Hong Kong, Shanghai World Financial Centre, Taipei 101, Burj Khalifa, and the proposed Lotte World II – all these are symbols of idiotic pride of the both the capitalist and socialist worlds.

Down below these towers lie a population characterised by marked disparity between the haves and the have-nots, and of those living in decaying urban slums.

No, we do not need to trumpet our megalomanic tendencies. We need to look at our immediate needs and prioritise as a nation that is losing its sense of direction guided by a regime that is intoxicated with power derived from the orchestration of the archaic strategy of divide and rule using race as a tool.

No, we cannot afford another tower of raw power.

DR AZLY RAHMAN, who was born in Singapore and grew up in Johor Bahru, holds a Columbia University (New York) doctoral degree in International Education Development and Masters degrees in the fields of Education, International Affairs, Peace Studies, and Communication. He has taught more than 40 courses in six different departments and has written more than 300 analyses on Malaysia. His teaching experience spans both in Malaysia and in the United States and in a wide range of teaching context; from elementary to graduate education. He currently resides in the United States.

Jadual Kempen DSAI Di DUN Galas

Posted: 27 Oct 2010 11:13 AM PDT

Program Kempen Pilihanraya Anwar Ibrahim – DUN Galas

28 Oktober 2010 (Khamis)

9.00-12.00 Malam – Kempen Perdana 1

Lokasi – UPU Sungai Terah (Padang Bola Sungai Terah)

Penceramah:

1. YAB Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat.

2. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

3. YAB Lim Guan Eng

9.00 – 12.00 Malam – Kempen Perdana 2

Lokasi – UPU Pulai

Penceramah:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

2. YAB Lim Guan Eng

3. YB Dato' Husam Musa

Jadual Kempen DSAI Di Parlimen Batu Sapi

Posted: 27 Oct 2010 11:11 AM PDT

29 Oktober 2010 (Jumaat)

7.00 – 11.00 malam – Ceramah Perdana 1

Lokasi 1 – Karamunting (MPS)

Lokasi 2 – Kampong Bukit Nenas

Lokasi 3 – Kampong Gas

Penceramah:

1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Nasaruddin Mat Isa
3. YB Mahfuz Omar
4. YBhg Mat Sabu
5. YB Nik Nazmi Nik Ahmad
6. Ybhg Ansari Abdullah

Tujuh Misi Galas Harapan Rakyat Di Batu Sapi

Posted: 27 Oct 2010 06:33 AM PDT

Dari Suara Keadilan

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) hari ini mengumumkan tujuh misi perjuangannya jika calonnya dipilih sebagai wakil rakyat kawasan Parlimen Batu Sapi dalam pilihan raya kecil di situ 4 Nov ini.

Calonnya Ansari Abdullah berkata tujuh misi berkenaan termasuk

menyampaikan suara dan keluhan rakyat kawasan Batu Sapi ke Parlimen tanpa mengira agama, bangsa, kaum dan kedudukan.

“Saya juga bertekad membela rakyat Batu Sapi daripada berterusan menjadi mangsa penindasan oleh pelbagai pihak dan pemimpin yang tidak bertanggungjawab,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

KEADILAN juga, katanya, akan bersama rakyat untuk berusaha dan menuntut pembangunan kawasan Batu Sapi mengikut keperluan dan kemampuan selain merancang pelbagai program dalam usaha meningkatkan taraf ekonomi rakyat Batu Sapi.

Menurut Ansari, PKR juga akan memastikan pelajar-pelajar di luar bandar dapat menikmati kemudahan yang terbaik bagi meningkatkan tahap pendidikan mereka serta membantu sedaya upaya mengurangkan tahap kemiskinan dan gejala sosial.

Sambil berjanji untuk berkhidmat dengan penuh dedikasi dan sepenuh hati, Ansari berkata beliau akan berusaha memberikan layanan yang terbaik untuk penduduk Batu Sapi tanpa pilih kasih.

Ansari turut menafikan laporan media kononnya beliau diserang oleh penyokong-penyokong Barisan Nasional di kawasan Kampung Bukara ketika berkunjung ke situ malam tadi.

Katanya beliau sudah tiga kali ke perkampungan berkenaan untuk berkempen dan tidak pernah dikasari oleh penduduk kampung itu.

“Pagi tadi, ketika mengiringi presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail melawat Pasar Tanah Merah, saya ditanya pemberita sama ada benar saya diserang malam tadi. Saya tanya dia, apakah anda ada melihat sebarang tanda yang saya telah diserang?,” katanya.

Dalam pilihan raya itu, beliau berdepan dengan Linda Tsen Thau Lin daripada BN dan Datuk Yong Texck Lee daripada Parti Maju Sabah.

Kerusi itu kosong berikutan kematian DAtuk Edmund Chong Ket Wah daripada BN akibat nahas jalan raya pada 9 Okt lepas.

Konsprasi II: Hakim Nafi Nota Klinikal Kepada Karpal

Posted: 27 Oct 2010 06:26 AM PDT

Dari TV Selangor

Perbicaraan kes Fitnah II Datuk Seri Anwar Ibrahim diteruskan petang tadi dengan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah hari ini menolak permohonan pihak pembela daripada mendapatkan nota klinikal yang ditulis semasa pemeriksaan perubatan dijalankan ke atas saksi utama, Mohd Saiful Bukhari Azlan di Hospital Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, hakim membenarkan pihak pembelaan untuk mendapatkan laporan awal yang disediakan oleh tiga doktor perubatan yang memeriksa Saiful pada 10 Julai, 2008.

Saksi pendakwaraya, Dr Mohd Razali Ibrahim yang memeriksa Saiful di HKL memberitahu mahkamah bahawa beliau dan dua rakan setugasnya ada mengambil nota semasa pemeriksaan yang dijalankan selama tiga jam di HKL.

Beliau bagaimanapun enggan menyemak nota tersebut untuk jawapan apabila ditanyakan soalan berulang kali oleh peguambela, Karpal Singh mengenai butiran laporan perubatan yang diberikan di mahkamah.

Karpal ditegur oleh hakim kerana bertanyakan berulang kali kepada Razali untuk mengingati dan menyatakan perincian laporan tetapi Karpal menegaskan sekiranya saksi tidak dapat mengingati sesuatu perkara, saksi boleh menyemak apa-apa nota yang diambil.

Hakim menerangkan kepda Razali bahawa beliau boleh menyemak apa-apa nota yang dibuat semasa pemeriksaan dan dengan berbuat sebegitu, pihak pembelaan dapat meminta untuk melihat nota tersebut.

“Walaubagaimanapun, kita tidak boleh memaksa anda menyemak nota tersebut,” kata hakim.

“Ya, tetapi kita boleh mempengaruhi anda (Razali) dengan cara yang lembut,” kata Karpal, bilik mahkamah ruih sementara dengan gelak ketawa hadirin.

Ditanyakan samada laporan ada dibuat pada 28 Julai, Razali berkata laporan hanya dibuat pada 29 Jun, bukannya 28 Jun, dan laporan awal disediakan pada 10 Julai tetapi tidak diserahkan kerana mendapat laporan analisis kimia selepas itu.

Razali juga memberitahu mahkamah terdapat dua laporan kimia diterima tetapi semasa ditanyakan sebelum ini, beliau menyatakan hanya satu laporan kimia yang diterima.

Beliau menyatakan, walaupun sekiranya mereka menerima beberapa laporan tetapi pada pandangan beliau semua itu bersamaan dengan satu laporan.

“Adakah itu bermaksud kamu menyatakan semua itu satu laporan sebab ada satu ‘stack’ dokumen? Saya tak faham,” tanya Karpal, sekali lagi diikuti gelak ketawa dari hadirin mahkamah.

Karpal seterusnya bertanyakan samada Razali ada membaca laporan perubatan dari Hospital Pusrawi yang dibuat oleh Saiful sebelum diperiksa di HKL, beliau menjawab beliau ada membaca tetapi tidak dapat mengingat kembali secara terperinci.

Mahkamah menangguhkan perbicaraan sehingga esok 8.30 pagi.

Sankara Nair, peguambela Anwar yang ditemui di luar mahkamah berkata walaupun akses kepada laporan perubatan pada 10 Julai telah dibenarkan tetapi nota pemeriksaan itu lebih penting kerana ia dapat memberitahu pelbagai perkara seperti sejarah perubatan Saiful seperti diceritakan kepada Razali pada hari pemeriksaan.

“Yang penting, kita perlu tahu ‘bowel movement’, satu elemen penting yang tiada dalam mana-man laporan perubatan. Dalam laporan perubatan yang kita ada sekarang, hanya ada dua ayat mengenai sejarah kesihatan Saiful,” jelas Sankara.

Beliau berkata lagi, laporan perubatan yang diterima semalam dan hari ini merupakan laporan yang sama tetapi yang anehnya ialah semalam laporan itu tanpa tandatangan dan hari ini terdapat tandatangan ketiga-tiga doktor yang memeriksa Saiful.

Defisit Negara Terus Membengkak

Posted: 27 Oct 2010 06:22 AM PDT

Dari Malaysiakini

Kerajaan persekutuan telah terlebih belanja RM4.83 bilion tahun lalu. Ini merupakan defisit kedua tertinggi selepas tersasar bajet operasi RM5.7 bilion pada tahun sebelum itu.

"Ini menunjukkan masih terdapat kelemahan dan perancangan kewangan dan pengurusan," petik Laporan Ketua Audit Negara 2009 sambil menekankan bahawa perbelanjaan sepatutnya hanya dilakukan selepas mendapat kelulusan.

Laporan itu juga mendedahkan 11 agensi – termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Perkhidmatan Awam dan 10 kementerian telah berbelanja melebihi bajet operasi mereka sehingga sebanyak RM3.61 bilion.

Ketua Audit Negara juga mendapati 15 kementerian dan agensi terlebih berbelanja RM3.74 bilion bagi 42 projek di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan.

Senarai teratas adalah Kementerian Pertahanan yang terlebih belanja RM2.03 bilion untuk tiga projek, diikuti oleh Kementerian Pelajaran ((RM927 juta untuk empat projek) dan Jabatan Perbendaharaan (RM547 juta untuk dua projek).

Sementara itu, hutang tertunggak oleh kerajaan-kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan pula terkumpul sebanyak RM4.6 bilion atau 13.3 peratus melebihi jumlah RM4.08 bilion yang dicatatkan pada 2008.

Selangor adalah pemiutang terbesar (RM829.86 juta), diikuti Johor (RM809.89 juta), Kedah (RM706.68 juta), Pahang (RM565.08 juta) dan Negri Sembilan (RM504.50 juta).

Jumlah hutang tertunggak itu terus meningkat meskipun RM204.27 juta dalam pembekalan perjanjian air kepada lapan negeri telah diserap oleh kerajaan persekutuan.

Menurut laporan itu 607 (50.5 peratus) daripada 1,203 pinjaman yang disalurkan kepada kerajaan negeri adalah hutang yang diberikan antara satu hingga 13 tahun lalu.

Bagi badan berkanun, Perbadanan Aset Keretapi (RM1.02 bilion) adalah pemiutang terbesar manakala Perwaja Terengganu Sdn Bhd menduduki senarai syarikat dengan hutang terbesar (RM1.8 bilion).

Anwar Gesa Bantuan Segera Disalurkan Kepada Mangsa Letupan Gunung Merapi

Posted: 27 Oct 2010 12:30 AM PDT

Dari Suara Keadilan

Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyatakan rasa simpati kepada mangsa bencana letupan Gunung Merapi, Indonesia yang telah mengorbankan 15 nyawa setakat ini.

Dalam pada itu, beliau turut menggesa rakyat Malaysia agar segera memulakan ikhtiar bagi membantu dengan menghulur dana, ubat-ubatan dan lain-lain bentuk bantuan kepada mangsa bencana tersebut.

Sebelum itu, Bernama melaporkan seorang wartawan portal berita vivanews.com adalah antara 15 yang ditemui mati di dalam dan sekitar halaman rumah jurukunci Gunung Merapi, Mbah Maridjan di kaki gunung itu yang meletus petang semalam.

Mayat wartawan itu ditemui dalam rumah Mbah Maridjan bersama tiga yang lain manakala mayat selebihnya ditemui bergelimpangan di halaman rumah jurukunci Merapi itu di daerah Sleman apabila pasukan penyelamat sampai ke situ pukul 10 malam tadi.

Kesemua mereka ditemui dalam keadaan sukar dikenali kerana melecur seluruh tubuh akibat suhu tinggi awan panas debu volkanik yang turun sebagai hujan abu apabila gunung berapi teraktif di dunia itu meletus semalam.

Sebagai jurukunci gunung itu, Mbah Maridjan, ialah seorang warga emas yang kontroversial kerana enggan meninggalkan rumahnya, yang merupakan rumah terakhir sebelum ke puncak gunung berapi itu semasa letusan Merapi pada 2006 tetapi terselamat dalam bencana itu.

Bagaimanapun, nasib Mbah Maridjan belum diketahui, sama ada terselamat atau terkorban dalam insiden berkenaan.

Semalam seorang bayi turut mati akibat letusan gunung berapi itu kerana kesan lecur.

Sementara itu, Bernama turut melaporkan sekumpulan 34 pelajar Malaysia yang sedang menuntut di sebuah pesantren (institusi agama) di Magelang, 15 km dari gunung merapi itu beserta 10 yang lain telah dipindahkan oleh para pegawai Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta ke Solo tengah malam tadi.

Kesemua mereka dibawa dengan dua buah bas dan sebuah kenderaan APV termasuklah dua warganegara Singapura, 3 wanita isteri kepada pelajar dan dua bayi perempuan.

Misi pemindahan itu diketuai oleh Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Datuk Dr Junaidy Abu Bakar dengan dibantu pegawai-pegawai kedutaan serta Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia Indonesia.

Sementara itu Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta telah membuka Bilik Operasi 24 jam mulai malam tadi bagi menyalurkan maklumat terkini dan melayan pertanyaan rakyat Malaysia di Malaysia mengenai letusan Gunung Merapi.

Ketua Canseri Raja Reza Raja Zaib Shah berkata bilik gerakan itu memantau perkembangan terkini kejadian bencana itu.

Talian Bilik Operasi itu adalah seperti berikut:
No. Telefon : 62-21-5224947 (talian am)
No. Telefon : 62-21-5224971 (talian terus)
No. Faks :62-21-5224974

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Pulau Pinang catat hasil paling tinggi

Posted: 26 Oct 2010 06:21 PM PDT

Pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang mencatatkan hasil pendapatan paling tinggi buat dua kali berturut-turut - ia berjaya memungut RM1.1 bilion dalam dana terkumpul bagi seluruh tahun 2009.

Dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009, Pulau Pinang adalah negeri tunggal Pakatan Rakyat yang menerima penarafan 'baik'berhubung kedudukan kewangannya - mereka juga mengumpul 29.1 peratus dalam pendapatan sebenar, membawa jumlah keseluruhan kepada RM376.51 juta.

Pada 2008, kerajaan negeri Pulau Pinang memecahkan rekod apabila dana terkumpulnya mencecah RM1.025 bilion seperti yang dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara sebelum ini.

Di bawah pentadbiran kerajaan negeri BN, dana terkumpul Pulau Pinang adalah RM847.45 juta bagi 2007.

Dana terkumpul itu adalah kombinasi pendapatan akaun, pinjaman dan juga dana saham amanah.

Pungutan hasil juga naik dengan ketara daripada RM296 juta pada 2007 kepada RM371 juta pada 2008. Hasil bagi 2009 pula adalah pada RM376 juta.

Laporan Audit itu juga mendedahkan bahawa Dana Amanah Perumahan Bumiputera telah buat kali pertama ditubuhkan dengan RM12.65 juta disalurkan untuk tujuan berkenaan.

Tiga agensi negeri menerima penarafan 'sangat baik' berbanding hanya dua pada 2008. Agensi berkenaan adalah Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang, jabatan kewangan negeri dan pejabat daerah bahagian barat daya.

Baca seterunya di: Malaysiakini

Usah Gentar Gertakan Najib,Rakyat Terus Mara Tuntut Perubahan

Posted: 26 Oct 2010 06:10 PM PDT

Dari Harakah

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, biarlah Datuk Seri Najib Tun Razak bercakap ikut rentaknya sendiri sebelum bersara sebagai Perdana Menteri yang keenam apabila Pakatan Rakyat berjaya ke Putrajaya.

"Biarkan Najib bercakap ikut rentak sendiri kononnya mahu menyekat kemaraan Pakatan Rakyat dengan nyawa dan badannya. Ini menunjukan dia dah bimbang, cuma takut nak khabarkan," ujarnya ketika berucap dalam Majlis Makan Malam Tabung DAP di Raja Uda, malam tadi.

Tambah beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, jika rakyat mahukan pembaharuan dalam pentadbiran, mereka perlu berani ke hadapan mengundi Pakatan Rakyat untuk ke pusat pentadbiran negara buat pertama kali dalam sejarah.

Katanya, kemegahan seorang Perdana Menteri harus dikikis seandainya mahu menjiwai rakyat jelata, bukan menambah parah kewangan negara dengan memperelokan penginapan rumah sehingga RM65 juta.

"Rakyat sudah muak dengan kelakuan Perdana Menteri sama ada yang lepas atau pun yang kini sedang memerintah negara. Habis wang rakyat digunakan untuk kepentingan diri dan keluarga," tegas beliau.

Sekarang ini, kata Anwar, bukan isu pengubahsuaian rumah Perdana Menteri sahaja hangat diperkatakan malahan tanah perkuburan baru sebelah Makam Negara yang menempatkan 250 orang Islam dan kenamaan bukan Islam menelan belanja RM70 juta.

Libel Suit by Felda Against Suara Keadilan And Parti Keadilan Rakyat (Keadilan)

Posted: 26 Oct 2010 06:08 PM PDT

PRESS STATEMENT:
26 October 2010

Keadilan wishes to clarify that the judgment in default obtained today by Felda was only against publisher Pelita Koridor Sdn Bhd and printer Percetakan NPK Sdn Bhd for failure to file the memorandum of appearance. This judgment was entered despite their appeal for a short postponement as they were in a process of appointing solicitors to handle their case. No merit of the case was heard.

No judgment in default was entered against the 4 other defendants namely Keadilan President Dr Wan Azizah Wan Ismail, Deputy President Dr Syed Husin Ali, and Dzulkarnain Taib and journalist Rusnizam Mahat of Suara Keadilan. All of them have filed in their statement of defence through their solicitors Edwin Lim, Suren and Soh.

The above defendants Pelita Koridor and printer Percetakan NPK Sdn Bhd will be applying to set aside the judgment in default once they have appointed their solicitors.

Kindly take note.

Issued by
Latheefa Koya
Information Chief

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Orang Asli makin derita di Johor, kawasan selamat UMNO

Posted: 26 Oct 2010 05:08 PM PDT


Masyarakat Orang Asli Kampung Sayong Pinang, dekat sini mendakwa hasil tangkapan semakin berkurangan akibat aktiviti mengorek pasir yang dilakukan di kuala Sungai Linggiu yang menjadi lokasi mereka mencari rezeki selama ini.

Datuk Seri Najib Tun Razak mahu UMNO serta semua sayap parti mengadakan lebih banyak program berbentuk mendampingi rakyat di kawasan-kawasan yang dikuasai pembangkang dan bukannya di kawasan selamat.- Utusan Malaysia 17 Okt. 2010

Utusan Malaysia

KOTA TINGGI 26 Okt. 2010 - Masyarakat Orang Asli Kampung Sayong Pinang, dekat sini mendakwa hasil tangkapan semakin berkurangan akibat aktiviti mengorek pasir yang dilakukan di kuala Sungai Linggiu yang menjadi lokasi mereka mencari rezeki selama ini.

Mereka mendakwa kerja mengorek pasir itu menyebabkan air sungai itu semakin keruh dan kotor sehingga menjejaskan periuk nasi mereka yang bergantung hidup kepada hidupan sungai sejak lebih 30 tahun lalu.

Ketua Pemudanya, Aris Adong, 37, mendakwa, sejak aktiviti itu dilakukan lebih setahun lalu hasil tangkapan mereka semakin terjejas, malah aktiviti itu turut menyebabkan tebing sungai terhakis.

"Akibat kerja mengorek pasir yang tidak terkawal itu, ikan dan hidupan lain semakin berkurangan selain turut merosakkan peralatan menangkap ikan kami," katanya yang ditemui Utusan Malaysia, di sini kelmarin.

Justeru, dia meminta pihak berkuasa memantau kegiatan tersebut supaya tidak menjejaskan hidupan sungai serta alam sekitar di kawasan berkenaan.

Rakannya, Nordin Isa, 40, pula terkilan dengan sikap pihak berkenaan yang tidak prihatin dan mengambil berat masalah nelayan di kawasan tersebut.

"Jika dulu kami boleh dapat tiga hingga lima kilogram udang galah, tapi kini ia agak sukar. Malah banyak peralatan kami rosak akibat daripada aktiviti yang dilakukan mereka," katanya.

Menurutnya, sebelum ini perbincangan pernah dilakukan antara wakil penduduk dengan pengusaha berkenaan tetapi aduan mereka tidak diendahkan.

Tinjauan Utusan Malaysia ke perkampungan berkenaan mendapati, banyak peralatan nelayan seperti jaring, lukah, gombang atau pukat udang rosak.

Malah kelihatan banyak bot nelayan tersadai di tepi pangkalan dan tidak turun ke sungai kerana hasil tangkapan yang berkurangan selain sampah dan tong minyak dibuang ke dalam sungai.

Penduduk mendakwa terpaksa menangkap ikan ke kawasan lebih jauh berbanding sebelumnya kerana hasil ikan dan udang di persekitaran kuala Sungai Linggiu semakin berkurangan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1027&pub=Utusan_Malaysia&sec=Johor&pg=wj_03.htm

AMK BATU

0 ulasan
sumber :-

AMK BATU


Malaysia 'tersangkut' di tangga 56 indeks rasuah

Posted: 26 Oct 2010 09:43 AM PDT

Aidila Razak
Malaysiakini


Malaysia masih kekal di tangga ke-56 pada Indeks Persepsi Rasuah yang dijalankan oleh Transparency International (TI) tetapi mata yang dikutipnya terus merosot daripada 4.5 kepada 4.4.

Markah itu membuktikan bahawa negara telah gagal mencapai sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang meletakkan sasaran mereka daripada 4.5 kepada 4.9 daripada markah maksimum -10 mata.

Tempat teratas dikongsi oleh tiga negara - Singapura, New Zealand dan Denmark daripada 178 negara yang dikaji.

Menurut TI Malaysia, meskipun laporan yang dikeluarkan petang tadi, menunjukkan negara menuju ke arah yang betul, namun masalah timbul ketika pelaksanaannya.

Presidennya, Paul Low berkata kejatuhan dalam markah itu "secara statistik tidak signifikan".

Beliau berkata kegagalan menangani rasuah akan mengagalkan usaha kerajaan untuk menjadikan negara ini sebagai negara berpendapatan tinggi memandangkan pertalian terus antara rasuah dan pendapatan per kapita.

Di samping itu, katanya lagi, usaha yang dibuat oleh kerajaan melalui GTP belum lagi menghasilkan sebbarang kejayaan kerana faedah daripada usaha yang dilakkukan akan mengambil masa sebelum kesannya dapat dirasai oleh rakyat di negara ini.

Menurut setiausaha agung TI Malaysia, Ngooi Chu-Ing, antara yang paling ketara adalah persepsi umum bahawa kerajaan kurang azam politik untuk menangani rasuah."Kita boleh lihat sebagai contoh, terdapat kebimbangan di kalangan umu bahawa tiada "ikan besar" yang didakwa dan juga kemajuan yang lembab dalam mengenalpasti serta mendakwa individu yang terbabit dalam skandal PKFZ (Port Klang Free Trade Zone).

"Begitu juga dengan keputusan "tiada sebarang tindakan"" (NFA) oleh peguam negara terhadap individu-individu yang didakwa mempengaruhi pelantikan hakim dalam badan kehakiman dan amalan berterusan memberikan kontrak projek-projek Mega secara tidak telus," katanya.

TI-Malaysia, katanya mengesyorkan supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diberi kuasa mendakwa disamping membolehkan badan itu melaporkan secara terus kepada ahli jawatankuasa parlimen.

"Pada masa kini, menteri kabinet mengistiharkan harta mereka kepada Perdana Menteri namun butir-butir pengisytiharan harta mereka tidak pernah diumumkan kepada awam...kami juga menggesa ditegakkan kebebasan maklumat melalui pemansuhan Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan Akta Penerbitan dan Percetakan," katanya.

Selamat Menunaikan Ibadah Haji

Posted: 26 Oct 2010 09:37 AM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Sekitar gambar-gambar penamaan calon di galas gua musang

Posted: 26 Oct 2010 08:30 PM PDT


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang