Pengikut

Nuffnang

Ahad, 24 Oktober 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


PRK Batu Sapi: Ansari Abdullah Bawa Misi Besar Pakatan Rakyat

Posted: 24 Oct 2010 06:15 PM PDT

SANDAKAN 24 OKT - Ansari Abdullah, 56, diumumkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Pakatan Rakyat untuk menggalas tugas besar dalam Pilihanraya Kecil P185 Batu Sapi.

Beliau merupakan seorang peguam yang  banyak membela kes-kes tanah di Sabah.

Menjawat jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi PKR dan Ketua Cabang Tuaran, Ansari yang lahir pada 11 Ogos 1954 mengambil jurusan Undang-undang di Universiti Malaya.

Anwar mengumumkan perkara demikian pada jam 5 petang di Dewan Hakka Batu 6 Sandakan di sini.

Turut bersama dalam pengumuman ini ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PKR Azmin Ali dan pimpinan Pakatan Rakyat. Serentak dengan pengumuman itu hadirin memberikan tepukan dan sokongan kepada calon yang diumumkan bagi membawa misi besar Pakatan Rakyat khususnya di Negeri Bawah Bayu ini.

Tegas Anwar calon yang diumumkan akan membawa perjuangan membela rakyat Sabah terutamanya isu tanah ke peringkat lebih tinggi.

Hadi dalam ucapannya menegaskan walaupun pilihanraya 4 November di Batu Sapi merupakan satu pilihanraya kecil namun memberi makna besar kepada Sabah dan negara.

"Rakyat diberi peluang untuk menjadi hakim siapakah yang akan memimpin kerajaan. Pilihanraya Kecil Parlimen Batu Sapi merupakan pilihanraya ke-13 sejak Pilihanraya Umum ke-12 pada Mac 2008 lepas.," kata Hadi.

Sebelum itu pimpinan Pakatan Rakyat Sabah memberikan ucapan yang senada dan komitmen untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional dan memberikan kemenangan kepada calon Pakatan Rakyat.

Lebih  5,000 orang memenuhi dewan yang terletaknya lebih kurang 10 kilometer daripada pusat bandar Sandakan.

Sementara itu, Dewan Masyarakat Sandakan akan dijadikan pusat penamaan calon pada Selasa 26 Oktober dan pusat penjumlahan rasmi 4 November ini.

Sebanyak 12 pusat mengundi iaitu enam di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sekong dan enam lagi di DUN Karamunting dibuka, dan sebuah bot akan disediakan untuk kegunaan petugas ke satu pusat mengundi yang terletak di sebuah pulau, iaitu Pulau Timbang.

Pengundi berdaftar yang digazetkan bagi kawasan Parlimen tersebut sehingga 9 Oktober lepas ialah 25,582 orang iaitu 24,047 pemilih biasa dan 1,535 pengundi pos.

Kerusi Parlimen Batu Sapi kosong selepas penyandangnya dari Barisan Nasional (BN) Datuk Edmund Chong Ket Wah terbunuh dalam satu nahas jalan raya pada 9 Oktober lepas.

Pada perkembangan lain, Datin Linda Tsen Thau Lin, isteri kepada mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah yang juga Timbalan Ketua Wanita PBS Elopura diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN).


Sumber: TVSelangor

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DI ANTARA HAK & REALITI

Posted: 24 Oct 2010 12:06 AM PDT

Salam 2 all.

Berakhir sudah perhimpunan tahunan bangsa Melayu tahun ini. Perhimpunan Agong UMNO, sebagaimana Muktamar Agong PAS, akan menjadi kayu pengukur kepada matlamat dan agenda perjuangan bangsa Melayu beragama Islam.

Ucapan dasar Presiden UMNO telah berjaya memberi satu pemetrian yang jelas tentang hak dan kedudukan Islam dan Melayu dalam kerangka Perlemabagaan negara. Setelah 53 tahun merdeka, saya jangkakan persoalan asas saperti hak Islam dan kedudukan istimewa orang Melayu tidak septutnya perlu ditimbulkan lagi. Sepatutnya semua mereka yang mengaku warganegara Malaysia sudah fasih dan faham kedudukan tersebut. Ia tidak sepatutnya diperdebatkan atau diperbincangkan lagi. Sepatutnya yang perlu dan wajib dibincangkan ialah bagaimana hak dan kedudukan itu perlu diterjemahkan dalam dasar dan perlaksanaan negara.

Tetapi setelah 53 tahun merdeka, Presiden UMNO masih terpaksa mempertahankan dan membela hak dan kedudukan tersebut, didalam perhimpunan rasmi umat Melayu adalah sesuatu yang menimbulkan banyak persoalan. Sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena bila Presiden UMNO perlu menyatakan bahawa hak Islam dan kedudukan istimewa Melayu sudah terpahat dalam Perlembagaan, tidak siapa bileh mengubahnya walau mereka menguasai 100% Parlimen, selagi tiap seorang Raja-Raja Melayu tidak bersetuju dengannya.

Kalau begitu mantap dan jelas hak dan kedudukan Islam/ Melayu, mengapoa masih ada yang memoersoalkan dan mempoertikaikannya? Apakah sistem pendidikan dan pembelajaran kita gagal menerapkannya disekolah-sekolah, IPT dan lain-lain? Apakah keujudan sekolah aliran Cina & Tamil tidak mempunyai matapelajaran berkaitan Perlembagaan? Apakah beratus ribu kursus Biro Tatanegara gagal melahirkan warga yang memahami hak dan kedudukan istimewa Islam itu? Atau apakah umat Islam bangsa Melayu terlalu bertolak ansur sehingga hak dan kedudulan istimewanya sentiasa dipertikai dan diperlekeh? Sebagaimana sehingga ke hari ini masih ada mereka yang bermati-matian mahukan kewarganegaraan Malaysia, tetapi sepatah haram cakap Melayu pun tak tahu. Dan bila diminta menggunakan bahasa Melayu dengan pantas mereka menuding jari rasis kepada kita!

Saya berpendapat ada sesuatu yang tidak kena setelah 53 tahun merdeka Perhimpunan Agong UMNO masih terpaksa bercakap dan berbahas isu yang sudah jelas. Isu yang wajar diperkatakan 50 tahun dahulu, bukan sekarang! Mungkin kita perlu merombak semula kaedah pembelajaran tatanegara dan ketamadunan tanah Melayu disekolah-sekolah. Mungkin kita perlu bertegas mengujudkan sekolah satu aliran sahaja, iaitu aliran kebangsaan menurut Perlembagaan. Mungkin sudah tiba masanya tiap warga yang tidak tahu berbahasa Melayu dikaji semula kewargangeraan nmereka. Mungkin kita perlu bertindak tegas termasuk melucutkan kewarganegaraan mereka yang sentiasa mempertikai dan memperlekeh hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu dalam negara ini!

Seperkara lagi yang perlu yang ingin saya kemukakan ialah isunya sekarang bukan soal hak dan kedudukan Islam dan Melayu dalam Perlembagaan. Hak dan kedudukan istimewa itu jelas. Dan memang siapa pun tidak boleh merombak kedudukan Perlembagaan itu kecuali dengan izin dan persetujuan Raja-Raja Melayu.

Yang menjadi isu dan persoalannya ialah penterjemahan dan perlaksanaan hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu didalam dasar dan perancangan pemerintah. Kalau sudah begitu jelas hak dan kedudukan istimewa Islam/Melayu didalam Perlembagaan yang tidak boleh diganggu gugat, saptutnya perlaksanaan dan penterjemahannya dalam dasar dan pernancangan pemerintah juga tidak sepatutnya diganggu gugat dan dipertikaikan. Apa yang menjadi kegelisahan dikalangan umat Islam bangsa Melayu hari ini ialah ketegasan Perlembagaan itu tidak diterjemahkan didalam dasar dan perancangan pemerintah. Malah umat Islam bangsa Melayu merasa mereka kini tersisih dan dianaktirikan.

Kini umat Islam bangsa Melayu merasakan mereka saperti warga kelas kedua dalam negara tanahairnya sendiri. Malah sudah sampai keperingkat ada dikalangan umat Islam bangsa Melayu merasakan mereka teraniaya. Hari ini cukup mudah untuk menganiaya umat Islam bangsa Melayu. Cukup dengan buat lapuran, termasuk pembohongan dan rekayarsa cerita, dengan mangatakan cikgu ni rasis, polis ni buat kenyataan berbaur perkauaman, pegwaia ini anti Cina/Tamil! Tanpa periksa, tanpa menentukan kesahihan, pemerintah kelihatan mengeletar dan menggelabah. Terus kenyataan dan tindakan diambil tanpa soal pembelaan dan hak asasi para guru, polis dan pegawai-pegawai Melayu itu diberikan.

Hanya kerana ada segelintir kaum cauvinis membuat bising dan disiarkan dilaman-laman web yang anti Islam anti Melayu, tindakan segera diambil. Maka bertukarlah seorang guru Melayu, turunlah pangkat si polis Melayu, kena tindakan disiplinlah pegawai Melayu. Malah pemimpin politik Melayu sehingga dipecat digantung kerana nak mempertahankan hak dan kedudukan agama dan bangsanya!! Tetapi bila berlaku sebaliknya, begitu lemah dan lesu tindakan dikenakan terhadap orang lain.

Bila gurubesar Melayu menegur pelajar yang memang punya masalah disiplin, lapuran dibuat kononnya guru itu rasis, akhirnya guru Melayu itu dikenakan tindakan ditukar jawatan. Tetapi bila pelajar bukan Melayu bersikap rasis dan melampau, dia sekadar diberi amaran sahaja.

Bila blogger Melayu menegur dan memperli sebuah GLC, dengan pantas dia disiasat dan diheret ke Mahkamah. Tetapi bila blogger anak Cina memaki hamun agama dan bangsa Melayu, kita terketar-ketar takut mengambil tindakan.

Bila seorang pegawai Melayu dituduh melabel bangsa lain adalah pendatang,dengan segera tindakan diambil terhadap beliau tanpa diberi peluang membela diri. Tapi bila Ketua Wanita parti Cina melabel Melayu sebagai pendatang, dia kekal dalam kabinet!

Bila wartawan Melayu menyamar masuk gereja untuk menyiasat gejala murtad, bisinglah puak-puak cauvinis ini menuntut wartawan berkenaan memohon maaf. Kelamkabutlah pihak polis buka kertas siasatan dan memanggil mereka ke balai. Tapi bila wartawan Cina menyamar bertudung menyusup masuk kedalam majlis tertutup orang Melayu dan membuat lapuran rasis, tiada langsung tindakan diambil terhadap beliau. Malah dikatakan itu kaedah kewartawanan yang sangat beretika!!

Bila anak Melayu dituduh mencemar gereja, lantas mereka dikenakan hukuman penjara bertahun. Tetapi bila anak Cina membaling botol arak dan mencemar surau dengan cat merah, mereka diberi kemaafan dan sekadar didenda!

Bila seorang dua anak Cina dan India lulus cemerlang tapi tak dapat tempat di IPTA, atau tidak mendapat biasiswa, mereka melalak macam nak runtuh langit konon teraniaya. Tapi bila ramai anak Melayu yang cemerlang tidak mendapat tempat di IPTA atau biasiswa, sunyi sepi negara macam baru dilanggar garuda walaupun itu sebenarnya hak Perlembagaan si anak Melayu. Bila seorang anak Cina cemerlang di universiti, mereka memekak dan bergendang sakan, tapi bila anak Melayu menjadi pemidato debat terbaik dunia tidak siapa peduli.

Hari ini, institusi Raja-Raja Melayu mereka berani pertikai. Mahkamah Syariah dan institusi Islam mereka perlekehkan. Institusi-institusi pemerintahan mereka hina dinakan. Institusi Polis, SPR, SPRM, dan banyak lagi menjadi bahan cemuhan mereka. Hanya kerana seorang anak Cina mati terjun tingkap, habis institusi pemerintah disingkap.

Memang benar ada segelintir Melayu haprak yang bersedia menjadi barua dan balaci mereka. Sehingga sanggup menggadai agama dan bangsa mereka sendiri. Jangankan keluarga jadi pertaruhan politik, nama Tuhan pun jadi bahan lelongan. Tetapi dimana bangsa dan tamaddun pun pasti ada bangsat-bangsat sikitol ini. Itu sudah menjadi lumrah kehidupan.

Apa yang penting ialah hak dan kedudukan istimewa Islam dan Melayu, yang terpahat kemas didalam Perlembagaan, yang tidak boleh diubah oleh mana-mana pihak pun, sepatutnya diterjemahkan kedalam bentuk poerlaksanaan, dasar dan perancangan negara dan pemerintah. Anak Melayu tidak sepatutnya menagih simpati untuk mendapat biasiswa atau temoat di IPT dalam atau luarnegara. Bila mereka layak sahaja biasiswa oatut diberi secara automatik. Para penjawat awam yang mempertahankan hak dan kedudukan istimewa Melayu Islam tidak sepatutnya dikenakan tindakan, malah patut dihargai keberanian dan ketegasan mereka. Mereka yang memperikai hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu hendaklah dikenakan tindakan tegas, termasuk dikenakan pendakwaan menderhaka dan treason, dan jika terbukti melampau, tindakan melucutkan kewargaenegaraan mereka hendaklah diambil, tidak kira dia bangsa Melayu atau bukan.

Pendekkata apa yang penting sekarang bukan soal mempertahan atau membela hak dan kedudukan istimewa Islam dan Melayu saperti yang terpahat didalam Perlembagaan, tetapi ini adalah masa menterjemahkan hak dan kedudukan istimewa itu dalam segala dasar dan perancangan negara. Janganlah ia hanya cantik didalam Perlembagaan sebagai hiasan sejarah, tetapi cacat dan hodoh dari segi perlaksanaan.

Semoga ALLAH menyelamatkan bangsa Melayu beragama Islam dari kehancuran mereka ditanah air sendiri, sebagaimana yang telah berlaku dibanyak negara umat Islam yang lain.

"Jika kamu tidak mengubah nasib kamu sendiri, maka Aku tidak akan mengubah nasibmu". Nasib dan masadepan bangsa Melayu terletak ditangan mereka sendiri. Ayuh bangkitlah dan poerjuangkanlah hak dan kedudukan kamu sendiri.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
16 Zul Qaedah 1431
24 Okt 2010

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PRK BATU SAPI : ANSARI ABDULLAH CALON PAKATAN RAKYAT

Posted: 24 Oct 2010 05:45 PM PDT

Pakatan Rakyat hari mengumumkan pemilihan ketua cabang PKR Tuaran, Ansari Abdullah sebagai calonnya dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi 4 November ini.

Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR berusia 56 tahun itu adalah seorang peguam lulusan Universiti Malaya.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pencalonan Ansari itu di satu majlis di Dewan Persatuan Hakka Sandakan petang ini.

Antara yang hadir ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; naib presiden PKR, Azmin Ali; pengarah pilihan raya PKR, Fuziah Salleh dan pengerusi DAP Sabah, Hiew King Cheu.

Ahli parlimen DAP Lim Kit Siang tidak dapat hadir hari ini kerana tidak sihat.

Kira-kira 2,000 menghadiri majlis tersebut sambil melaungkan "reformasi" selepas pengumuman itu dibuat.

Ketika diminta mengulas mengenai kemungkinan berlaku perpecahan undi di kalangan pembangkang apabila Parti Maju Sabah (SAPP) turut bertanding, Anwar memberitahu Bernama bahawa soal itu tidak timbul kerana SAPP tidak pernah menyifatkan diri mereka, termasuk di Parlimen, sebagai pembangkang.

Katanya SAPP adalah parti bebas yang boleh menyokong mana-mana pihak dan sehubungan itu undi mungkin berpecah di kalangan calon bebas.

Ansari pula mengakui pilihan raya kecil di Batu Sapi kali ini adalah

sengit namun yakin mampu memberi saingan kepada BN berdasarkan jumlah undi yang diperoleh pada pilihan raya umum ke-12.

Pengerusi DAP negeri Ir Hiew King Cheu juga mengakui pilihan raya kecil berkenaan adalah sengit.

BN hari ini mengumumkan pemilihan Timbalan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah Bahagian Elopura Datin Linda Tsen Thau Lin, sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi.

SAPP pula memilih presidennya Datuk Yong Teck Lee sebagai calon pilihan raya kecil berkenaan.

Pilihan raya kecil Batu Sapi diadakan berikutan kematian penyandangnya, mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah, 54, dalam kemalangan jalan raya pada 9 Oktober lepas.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini akan diadakan pada Selasa ini dan pengundian pada 4 November.


Sumber berita dari Malaysiakini.com

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Ansari Bawa Harapan Rakyat Batu Sapi

Posted: 24 Oct 2010 03:01 AM PDT

Dari TV Selangor

Ansari Abdullah,56, diumumkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Pakatan Rakyat untuk menggalas tugas besar dalam Pilihanraya Kecil P185 Batu Sapi.

Beliau merupakan seorang peguam yang banyak membela kes-kes tanah di Sabah.

Menjawat jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi PKR dan Ketua Cabang Tuaran. Ansari yang lahir pada 11 Ogos 1954 mengambil jurusan Undang-undang di Universiti Malaya.

Anwar mengumumkan perkara demikian pada jam 5. 03 petang di Dewan Hakka Batu 6 Sandakan di sini.

Turut bersama dalam pengumuman ini ialah Presiden PAS ,Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PKR Azmin Ali dan pimpinan Pakatan Rakyat. Serentak dengan pengumuman itu hadirin memberikan tepukan dan sokongan kepada calon yang diumumkan bagi membawa misi besar Pakatan Rakyat khususnya di Negeri Bawah Bayu ini.

Tegas Anwar calon yang diumumkan akan membawa perjuangan membela rakyat Sabah terutamanya isu tanah ke peringkat lebih tinggi.

Hadi dalam ucapannya menegaskan walaupun pilihanraya 4 November di Batu Sapi merupakan satu pilihanraya kecil namun memberi makna besar kepada Sabah dan negara.

Tegas Hadi Awang, walaupun pilihanraya ini pilihanraya kecil namun memberikan makna yang besar kepada Sabah dan negara.

“Rakyat diberi peluang untuk menjadi hakim siapakah yang akan memimpin kerajaan. Pilihanraya Kecil Parlimen Batu Sapi merupakan pilihanraya ke-13 sejak Pilihanraya Umum ke-12 pada Mac 2008 lepas.,”kata Hadi.

Sebelum itu pimpinan Pakatan Rakyat Sabah memberikan ucapan yang senada dan komitmen untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional dan memberikan kemenangan kepada calon Pakatan Rakyat.

Lebih 5,000 orang memenuhi dewan yang terletaknya lebih kurang 10 kilometer daripada pusat bandar Sandakan.

Sementara itu, Dewan Masyarakat Sandakan akan dijadikan pusat penamaan calon pada Selasa 26 Oktober dan pusat penjumlahan rasmi 4 November ini.

Sebanyak 12 pusat mengundi iaitu enam di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sekong dan enam lagi di DUN Karamunting dibuka, dan sebuah bot akan disediakan untuk kegunaan petugas ke satu pusat mengundi yang terletak di sebuah pulau, iaitu Pulau Timbang.

Pengundi berdaftar yang digazetkan bagi kawasan Parlimen tersebut sehingga 9 Oktober lepas ialah 25,582 orang iaitu 24,047 pemilih biasa dan 1,535 pengundi pos.

Kerusi Parlimen Batu Sapi kosong selepas penyandangnya dari Barisan Nasional (BN) Datuk Edmund Chong Ket Wah terbunuh dalam satu nahas jalan raya pada 9 Oktober lepas.

Pada perkembangan lain,Datin Linda Tsen Thau Lin, isteri kepada mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah yang juga Timbalan Ketua Wanita PBS Elopura diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) .

Usah Gentar Gertakan Najib,Rakyat Terus Mara Tuntut Perubahan

Posted: 23 Oct 2010 10:52 PM PDT

Dari Harakah

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, biarlah Datuk Seri Najib Tun Razak bercakap ikut rentaknya sendiri sebelum bersara sebagai Perdana Menteri yang keenam apabila Pakatan Rakyat berjaya ke Putrajaya.

“Biarkan Najib bercakap ikut rentak sendiri kononnya mahu menyekat kemaraan Pakatan Rakyat dengan nyawa dan badannya. Ini menunjukan dia dah bimbang, cuma takut nak khabarkan,” ujarnya ketika berucap dalam Majlis Makan Malam Tabung DAP di Raja Uda, malam tadi.

Tambah beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, jika rakyat mahukan pembaharuan dalam pentadbiran, mereka perlu berani ke hadapan mengundi Pakatan Rakyat untuk ke pusat pentadbiran negara buat pertama kali dalam sejarah.

Katanya, kemegahan seorang Perdana Menteri harus dikikis seandainya mahu menjiwai rakyat jelata, bukan menambah parah kewangan negara dengan memperelokan penginapan rumah sehingga RM65 juta.

“Rakyat sudah muak dengan kelakuan Perdana Menteri sama ada yang lepas atau pun yang kini sedang memerintah negara. Habis wang rakyat digunakan untuk kepentingan diri dan keluarga,” tegas beliau.

Sekarang ini, kata Anwar, bukan isu pengubahsuaian rumah Perdana Menteri sahaja hangat diperkatakan malahan tanah perkuburan baru sebelah Makam Negara yang menempatkan 250 orang Islam dan kenamaan bukan Islam menelan belanja RM70 juta.

Pengumuman calon Batu Sapi

Posted: 23 Oct 2010 10:26 PM PDT

Pengumuman calon PR Batu Sapi akan dibuat hari ni Ahad 24hb Oktober jam 5 petang di Dewan Hakka, Batu 5, Jalan Utara, Sandakan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Tuan Guru Hj Abdul Hadi, Lim Kit Siang dan pimpinan PKR.

Pejabat Dato Seri Anwar Ibrahim

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


153 car parks attached to one condo owned by the developer

Posted: 24 Oct 2010 07:31 AM PDT

    Medan Idaman Sdn Bhd is the developer of Idaman Sutera Condo, Medan Idaman.  The Joint Management Body (JMB) of Medan Sutera Condo has been requesting for the rectification works to done by the developer to the sewage piping, which was not in accordance to specifications, how one unit of condo owned by the [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


153 car parks attached to one condo owned by the developer

Posted: 24 Oct 2010 07:31 AM PDT

    Medan Idaman Sdn Bhd is the developer of Idaman Sutera Condo, Medan Idaman.  The Joint Management Body (JMB) of Medan Sutera Condo has been requesting for the rectification works to done by the developer to the sewage piping, which was not in accordance to specifications, how one unit of condo owned by the [...]

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


MEMPERKUKUHKAN KEADILAN

Posted: 24 Oct 2010 03:07 AM PDT

KEDAH RASUAH SIFAR..BETUL KE??

Posted: 24 Oct 2010 02:56 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang