Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 25 September 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Satu Lagi Usaha Kerajaan Prihatin - Lapan Buah Tadika Rakyat Dibina

Posted: 25 Sep 2010 01:00 AM PDT

PETALING JAYA 25 SEPT : Selaras dengan usahanya untuk Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), Kerajaan Negeri Selangor semalam mewartakan tanah seluas 1 ekar untuk didirikan lapan buah Tadika Rakyat di Kampung Lindungan, Petaling Jaya.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri memperuntukkan RM62,500 untuk membina lapan buah Tadika Rakyat yang terdiri daripada empat buah kelas aliran Melayu dan empat buah kelas aliran Bahasa Inggeris.

" Saya difahamkan projek ini memerlukan RM150,000 untuk menyediakan kelengkapan dan peralatan lain. Oleh itu saya mencadangkan YB Nik Nazmi dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kutipan dana Tadika Rakyat Kampung Lindungan untuk mencari tambahan," ujar Khalid pada acara pecah tanah yang diadakan di Jalan PJS 6, Desa Mentari, Kampung Lindungan.

Menurut Khalid, beberapa subjek utama akan diajar kepada murid-murid yang memasuki tadika ini iaitu subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik dan Pendidikan Agama Islam dan Moral.

Tambah beliau, kerajaan negeri akan menggunakan sistem tender terbuka untuk pembinaan dan pengurusan tadika berkenaan.  

"Kita juga akan buka tender kepada mana-mana pihak korporat, persatuan NGO yang berminat dalam pembinaan dan pengurusan pentadbiran pendidikan kelak," kata Khalid.

Pada majlis yang sama,Khalid turut memberitahu kerajaan negeri akan menyelesaikan isu Sekolah Tamil dan Sekolah Kebangsaan yang tertangguh sekian lama.

Hal itu akan dibawa kepada Kerajaan Persekutuan untuk tindakan segera. Sekolah yang terbengkalai di atas tanah seluas 3.5 ekar itu juga akan dipastikan siap dalam masa 5 bulan.

"Kita seharusnya berharap agar Kerajaan Persekutuan segera membina Sekolah Tamil dan sekolah kebangsaan bagi keperluan pembelajaran anak-anak penduduk disini.

"Kerajaan negeri juga akan memastikan tapak sekolah Tamil itu akan digazetkan untuk masa depan anak bangsa dalam memastikan semua rakyat berhak mendapat pendidikan," tambah Khalid lagi.

Turut hadir pada majlis pecah tanah ialah Exco kerajaan Negeri Xavier Jayakumar, Adun Seri Setia Nik Nazmi,Ahli Parlimen Gwo-Burne Low, Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras DUN Seri Setia, Syed Shahir Mohamud dan Pegawai Daerah Petaling Zulkefli Ahmad.

Kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini berjaya membina 20 buah kelas tadika di seluruh Selangor sepanjang tempoh pentadbiran.


Sumber: TVSelangor

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Pemilihan PKR 2010 Lahir Lebih Ramai Pemimpin Wibawa Kata Khalid

Posted: 25 Sep 2010 01:25 AM PDT


PETALING JAYA 25 SEPT : Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan terus kukuh dengan lahirnya lebih ramai pemimpin yang berkualiti menurusi proses pemilihan akar umbi yang akan diadakan tidak lama lagi.

Bercakap pada sidang media majlis pecah tanah Tadika Rakyat di Petaling Jaya semalam, ujar Khalid, proses demokrasi yang diamalkan dalam Pakatan Rakyat adalah kunci kemakmuran sebuah negara merdeka.

"Belum pernah mana-mana parti dalam Malaysia mengadakan pemilihan terus oleh ahli-ahli yang akan menentukan pemilihan di peringkat cabang dan majlis tertinggi,"ujar Khalid.

Terdahulu Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan keyakinan bahawa proses demokrasi yang bebas dan telus akan memperkuat dan mengukuhkan lagi struktur parti.

Malah ujar Anwar, kekuatan akar umbi mampu melindungi PKR dari tekanan Umno-Barisan Nasional yang mahu mengganggu gugat kestabilan parti.

Pemilihan PKR melibatkan hampir 500 000 ahli dari peringkat akar umbi memilih sendiri Presiden serta ahli Majlis Pimpinan Tertinggi mereka.

Pemilihan yang bakal dijalankan November ini merupakan perkara julung kali yang dilakukan oleh mana-mana parti politik di Malaysia.


Sumber: TVSElangor

Zunar Ditahan Reman Sehari

Posted: 25 Sep 2010 01:20 AM PDT


SHAH ALAM 25 SEPT : Kartunis Zulkiflee SM Anwar Ulhaque atau Zunar yang ditahan polis dinafikan haknya apabila Mahkamah Majistret Sepang membenarkan polis untuk menahan reman beliau selama sehari sebelum kehadiran peguam.

Pengarah Strategik PKR, Tian Chua menulis dalam laman Twitternya sebentar tadi memaklumkan demikian.

" Zunar telah ditahan reman oleh mahkamah majistret Sepang sebelum peguam beliau tiba- ini jelas melanggar hak perlembagaannya," tulis Tian di laman Twitternya.

Portal Malaysiakini sebelum ini melaporkan, Zunar kini berada dalam tahanan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Sepang dan di bawah seksyen4(1)Akta Hasutan

Bagaimanapun usaha Tv Selangor menghubungi peguam Zunar, Latheefa Koya sehingga kini gagal.

Setakat awal pagi tadi, menurut laporan beberapa portal, Zunar yang ditahan kira-kira jam 4.30 petang semalam telah dibawa ke tujuh balai polis.

Beliau dibawa ke balai polis Brickfields, Ibu Pejabat Polis (IPD) Petaling Jaya, Serdang, Puchong, Bukit Puchong, Sepang, dan akhirnya ke KLIA.

Pada ketika itu Zunar ditemani peguam, Latheefa Koya.

Pagi ini, beliau dibawa ke Mahkamah Majistret Sepang untuk mendapat perintah tahanan reman.

Dalam serbuan di pejabatnya semalam, polis merampas lebih 60 naskhah naskhah Cartoon-O-Phobia yang sepatutnya dibawa ke majlis pelancaran itu.

Bagaimanapun pelancaran karya Zunar, Cartoon-o-Phobia berjalan lancar malam tadi.

Majlis dirasmikan oleh Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin di Dewan Perhimpunan Cina-Selangor (KLSCAH).

Kira-kira 150 hadirin hadir memberikan sokongan kepada karya terbaru Zunar itu.

Sumber: TVSelangor

Shamsul Mahu SPRM Tubuh JK Khas Siasat IPD Banting

Posted: 25 Sep 2010 01:15 AM PDT


PUTRAJAYA 25 Sept - Ketua Angkatan Muda KEADILAN , Shamsul Iskandar Mohd Akin mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menubuhkan jawatankuas khas bagi menyiasat sepenuhnya kemungkinan wujud elemen penyelewengan serta rasuah di Ibu Pejabat Polis Daerah Banting berhubung empat laporan polis yang kini dikaitkan dengan suspek utama dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya serta tiga rakannya.

Shamsul yang juga seorang peguam kanan berkata SPRM perlu membuat siasatan rapi dan mendalam untuk membongkar apa yang sebenarnya berlaku di kawasan pembunuhan di Ladang Gadong, Banting dan mengapa empat laporan terdahulu mengenai kehilangan beberapa individu tidak disiasat.

Bercakap kepada media di perkarangan Ibu Pejabat SPRM di sini semalam setelah memberi keterangan dan menyerahkan bukti berhubung dakwaannya yang mengaitkan pihak polis dengan kes pembunuhan Sosilawati, Shamsul berkata beliau berbuat demikian bagi menuntut SPRM menjalankan siasatan menyeluruh dan telus untuk menentukan jika kes tersebut berkait dengan unsur rasuah dan penyelewengan.

"Kita membuat keputusan untuk mengemukakan satu laporan di dalam bentuk maklumat awal berkaitan perkembangan terkini kes pembunuhan Datuk Sosilawati di Banting dan mangsa-mangsa yang dilaporkan hilang.

"Kami membuat laporan ini kerana merasakan rakyat umumnya dan khususnya di kawasan Banting dan Selangor merasa gelisah dan resah di atas pendedahan media saban hari yang menunjukkan bahawa sebenarnya kes pembunuhan Datuk Sosilawati ini bukannya kes yang pertama.

"Jadi mereka harus siasat dengan berani kerana ini membabitkan kes kepentingan awam," kata beliau.

Shamsul tiba di Ibu Pejabat SPRM pada pukul 3.20 petang dan selesai memberi keterangan kepada dua pegawai SPRM, Hazrul Syazrin Abdul Yazid dan Shahrul Naim Mohd Amin sejam kemudian.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai bukti yang diserahkan kepada SPRM sebaliknya mengulangi pendiriannya yang bersedia memberi kerjasama kepada polis mahupun SPRM .

"Saya telah meminta dan mengemukakan beberapa maklumat dan bukti yang kita ada kepada pasukan penyiasat SPRM dan saya telah berikan keterangan dan kerjasama yang sepenuhnya kerana kita mahu supaya satu siasatan diadakan secara telus dilakukan.

"SPRM perlu menyiasat apa yang sebenarnya berlaku di sana (kawasan kejadian) dan kita tidak boleh berdiam diri kerana setakat ini kematian yang dilaporkan baru empat orang (mangsa), mungkin lebih kita tidak tahu.

"Pembunuhan kes yang cukup tragis ini adalah kes yang sebenarnya sebelum ini telahpun berlaku akan tetapi tiada siasatan yang menyeluruh dilakukan dan ada beberapa kes yang telahpun ditutup juga beberapa kes yang dianggap atau diklasifikasikan sebagai kes hilang tetapi dibuka semula kerana dengan perkembangan terkini kes pembunuhan," tegas Shamsul lagi.

Beliau turut menafikan polis pernah menghubunginya supaya tampil memberi keterangan berhubung dakwaannya itu.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya bahawa kononnya saya telah dimaklumkan tentang perkara tersebut. Saya tidak tahu menahu apa-apa mengenai perkara itu melainkan melalui media dan sepatutnya saya dimaklumkan mengikut saluran undang-undang yang betul.

"Apatah lagi saya sebagai pengamal undang-undang dan rakyat Malaysia yang faham undang-undang negara ingin mengambil tindakan tidak mengikut saluran undang-undang," jawab beliau.

Tambahnya, jika polis ingin memanggil beliau untuk memberi keterangan maka pihak terbabit perlu menggunakan prosedur undang-undang seperti yang termaktub dalam Kanun Acara Jenayah.

"Saya telah nyatakan pendirian saya bahawa dari segi undang-undang, kita berminat kepada keadilan. Saya tidak mahu kita kemukakan satu kaedah siasatan yang baru iaitu penyiasatan kepada media.

"Ini bukan siasatan kepada media, kalau dia (polis) bercadang untuk memanggil maka saya bersedia untuk memberikan keterangan dan hari ini saya bersedia, saya datang kepada SPRM tetapi perlulah dipatuhi prosedur undang-undang sepertimana yang termaktub di dalam Kanun Acara Jenayah.

"Dan janganlah kita didik rakyat untuk pergi ke balai memberi keterangan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), facebook atau telefon bimbit," katanya.

Dalam pada itu Shamsul turut menasihatkan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar memberi fokus kepada tanggungjawab sebenar beliau.

"Saya mahu ingatkan kepada Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid untuk memberikan tumpuan sepenuhnya kepada usaha untuk membasmi jenayah dan bukan untuk menyerang saya saban hari di dalam media," katanya.

Rabu lepas, polis memberi amaran bahawa waran tangkap akan dikeluarkan terhadap Shamsul jika beliau terus mengelakkan diri daripada memberi keterangan berhubung dakwaannya itu.

Hadir sama memberi sokongan, Timbalan AMK, Fariz Musa dan beberapa anggota AMK serta bekas pengerusi Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korupsi (Gerak Malaysia), Mohd Nazree Mohd Yunus.


Sumber: Suara Keadilan

SMM Selar Tindakan Angkuh UPM Halang Pergerakan Mahasisiwa

Posted: 25 Sep 2010 01:10 AM PDT


SHAH ALAM - Solidariti Mahasiswa Malaysia menyifatkan tindakan Universiti Putra Malaysia (UPM) melarang mahasiswanya hadir ke mahkamah semalam untuk menyatakan sokongan kepada lima mahasiswa Universiti Malaya berhubung kes 'bini puaka' sebagai sikap angkuh dan tidak beretika.

Setiausaha SMM, Mohd Ridzuan Othman kesaldengan sikap tidak profesional pihak Hal Ehwal Pelajar UPM yang seolah-olah tidak mengambil iktibar majoriti golongan mahasiswa di negara ini yang menentang penggunaan Akta Universiti dan Kolej Univerisiti 1971.

"Saya menyarankan agar pihak HEP UPM celik dan jangan tidur dengan menindas dan mengekang gerakan mahasiswa sehinggakan mahasiswa ingin pergi ke tempat lain pun dihalang dengan pelbagai cara. Ini bertentangan dengan hak sebagai rakyat Malaysia yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Saya juga menyeru mahasiswa dan mahasiswi UPM supaya tidak takut dan gentar dengan arahan tersebut kerana tindakan itu hanya ingin menakut-nakutkan mahasiswa.

"Saya juga menyeru seluruh mahasiswa di kampus lain agar bangkit dengan propaganda jahat yang ingin menenggelamkan gerakan mahasiswa di Malaysia," kata beliau dalam satum kenyataan Khamis lalu.

Semalam Mahkamah Sesyen Jenayah Kuala Lumpur membebaskan lima penuntut UM setelah mendapti tiada kes 'prima facie' terhadap mereka.

Mereka dituduh menconteng dinding Akademi Pengajian Islam UM pada tahun lepas dengan kata-kata 'bini puaka' yang merujuk kepada isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Lima mahasiswa berkenaan - Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan, Muhammad Saufi Jelani, Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli dituduh melakukan jenayahdi bawah Seksyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui Rosmah dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu kira-kira jam 4 pagi.

Manakala bagi Seksyen 436, kelima-lima mahasiswa itu dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.


Sumber: Suara Keadilan

Kenyataan Muhyiddin Bersifat Anti-Perpaduan

Posted: 25 Sep 2010 01:05 AM PDT


SHAH ALAM 25 Sept - Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Kementerian Pelajaran tidak berkuasa menentukan tindakan ke atas pengetua rasis Bukit Selambau dianggap tidak bertanggungjawab dan anti- perpaduan kerana pada masa yang sama beliau cuba menjadi hero perpaduan melalui gagasan '1Malaysia'.

Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid berkata kenyataan Muhyiddin itu dilihat kurang bijaksana kerana seolah-olah mempertahankan pengetua yang bersikap perkauman terhadap pelajar bukan Melayu.

"Sekurang-kurangnya mereka disiasat kerana melakukan provokasi terhadap murid-murid ini kerana mengikut Perlembagaan yang termaktub, kita perlu menjaga hak dan kepentingan semua kaum.

"Beliau seolah-olah cuba lari daripada menjawab persoalan yang dibangkitkan dan tidak menyelesaikan secara profesional seperti pepatah, baling batu sorok tangan. Ini memendekkan lagi hayat politik pemimpin Umno-Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum akan datang.

"Ini menunjukkan, kerajaan Umno-BN sudah berada di penghujung jalan dan bakal tersungkur pada PRU-13 nanti. Kebiasaannya, orang tua kata mereka yang akan mati buang tabiat dan inilah yang dilakukan oleh pemimpin Umno-BN sekarang ini," kata Abdullah Sani kepada Suara Keadilan.

Apa yang dikesalkan katanya, jika perkara yang sama dilakukan oleh pemimpin Pakatan Rakyat, pihak polis dengan pantas akan mengambil tindakan undang-undang tetapi dalam hal yang membabitkan kepentingan Umno-BN, sedikit pun tidak ada tindakan terhadap mereka yang terlibat.

"Kita ambil contoh seperti akhbar Suara Keadilan yang baru-baru ini disaman Felda, isu itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang membuat pengumuman saman RM200 juta itu di media.

"Begitu juga dengan tindakan pihak polis yang dengan segera mengambil tindakan terhadap Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin berhubung isu kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya," ujar beliau.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata kementeriannya tidak kuasa mengambil tindakan terhadap pengetua tersebut terletak di tangan Jabatan Perkhidmatan Awam.

Pada 4 September lalu, media melaporkan JPA telah menerima laporan setebal enam inci daripada kementerian itu tetapi masih membisu berhubung keputusannya.

Tiga hari lalu, MCA melahirkan rasa tidak berpuas hatinya dengan pengetua yang tidak dikenakan sebarang hukuman kerana mengeluarkan kata-kata berbaur perkauman terhadap pelajar bukan Melayu pada bulan Ramadan yang lalu.

Ketua MCA Kedah, Chong Itt Chew berkata jika pengetua itu, Ungku Aznan Ungku Ismail, tidak dipindahkan ke sekolah lain, parti itu mungkin menganjurkan protes di depan sekolah berkenaan.

Chong berkata ibu bapa pelajar terbabit juga telah memohon kepada Jabatan Pelajaran agar pengetua SMK Bukit Selambau (SMKBS), Sungai Petani itu dipindahkan secepat mungkin.


Sumber: Suara Keadilan

NUJ Pertikai Tindakan KDN Terhadap Suara Keadilan

Posted: 25 Sep 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 25 Sept - Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ), Hata Wahari mempertikaikan tindakan Kementerian Dalam Negeri yang enggan memperbaharui permit penerbitan organ rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan sambil menyifatkan kementerian tersebut bersikap bias.

Hata yang juga wartawan kanan Utusan Malaysia menegaskan KDN tidak sepatutnya memangsakan akhbar Suara Keadilan tetapi sebaliknya seharusnya mengambil tindakan terhadap pengarang atau wartawan jika mereka melanggar undang-undang.

"Mengapa harus akhbar ini dimangsakan? KDN perlu ingat bahawa setiap organisasi media bukan sahaja mempunyai bahagian editorial tetapi juga unit lain di bawahnya seperti gafik, pemasaran dan pentadbiran. Dengan mengantung permit Suara Keadilan, KDN dilihat seolah-olah berdendam dan mahu mematikan akhbar tersebut walhal yang bertanggungjawab mungkin editor atau pengarang sahaja. Biarkan akhbar terus wujud walau apa pun masalah yang timbul.

"Saya menggesa KDN bersikap profesional dan tidak memihak kepada mana-mana pihak. Akhbar adalah milik rakyat samada ia dilihat menyokong Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat dan KDN dalam hal tidak boleh masuk campur. Kalau Felda ada masalah dengan artikel yang disiarkan oleh Suara Keadilan biar kedua-dua pihak yang selesaikan bukannya KDN masuk campur dan ambil tindakan terhadap akhbar itu," kata Hata ketika dihubungi Suara Keadilan.

Permit penerbitan lidah rasmi KEADILAN tamat tempohnya pada 30 Jun lalu dan sejak itu pihak KDN terus mengambil sikap berdiam diri dan enggan memperbaharui permit tersebut.KDN menggunakan alasan ia tidak berpuas hati terhadap dua pucuk surat penjelasan dari Suara Keadilan malah membuat laporan polis pula terhadap akbbar tersebut.

Ini ekoran tersiarnya artikel berjudul "Felda Bankrap" dalam bilangan 237 edisi 22-29 Jun 2010 Suara Keadilan.

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan anak syarikatnya, Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd kemudiannya bertindak dengan mengemukakan tuntutan saman RM200 juta terhadap enam pihak iaitu Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden, Senator Dr Syed Husin Ali, Pelita Koridor Sdn Bhd, Percetakan NPK Sdn Bhd, editor Suara Keadilan Dzulkarnain Taib dan penulis artikel itu Rusnizam Mahat.

"Media di negara ini hendaklah disuburkan bukan ditekan atau dikuburkan. Lihat sahaja keadaan industri media di negara jiran Indonesia di mana mereka bebas untuk bersuara dan mengeluarkan pendapat. Sekiranya ada pihak berasa dianiaya disebabkan laporan yang dihasilkan oleh mana-mana media, mereka boleh mengambil tindakan mahkamah. Jadi pihak media dan pihak yang menyaman bolehlah mengemukakan hujah masing-masing dan biarlah mahkamah tentukan.

"Jadi akhbar berkenaan terus beroperasi tanpa gangguan kerana yang terlibat hanya pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan artikel yang dipertikaikan tanpa melibat atau menganiaya pihak lain.

"Saya harap pihka KDN menimbang semula pendirian berhubung isu Suara Keadilan dan bersikap adil dan telus dalam tindakan mereka," tegas Hata lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Renovating the Rules of UN Backroom Diplomacy

Posted: 25 Sep 2010 12:00 AM PDT

From The Huffington post
By Thor Halvorssen and S.E. Parker

This week, hundreds of diplomats, heads of state, and leaders from across the globe will descend upon midtown Manhattan for the 65th session of the United Nations General Assembly. In attendance, among others, will be Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, Chinese Premier Wen Jiabao, North Korean Foreign Minister Pak Gil-yon, and Ethiopian Prime Minster Meles Zenawi.

The UN recently began an overhaul of its headquarters, a major facelift for what has become an aging and dysfunctional, if iconic, piece of modernist architecture. Delegates arriving over the next few days won’t be too inconvenienced; refurbishment of the General Assembly building won’t commence until 2013.

Blocks away from the United Nations, in New York’s tallest monument to Twentieth Century architecture — the Empire State Building — is the office of the Human Rights Foundation. HRF promotes civil liberties in Latin America, and over the past five years, has defended victims of human rights violations in Bolivia, Cuba, the Dominican Republic, Ecuador, Honduras, Nicaragua, and Venezuela. As much as HRF would like to focus on every country in Latin America, our resources and priorities are these countries. Our staff includes individuals from across the political and ideological spectrum; our board is made up men and women who have suffered at the hands of despots from the far right to the far left. We consider our work apolitical, consistent, and principled.

In 2007, HRF applied for official Consultative Status with the United Nations Economic and Social Council (EcoSoc). Such accreditation carries with it a formal and internationally credible platform from which to expose and denounce human rights violations from within the halls of the UN. It would have given HRF the credentials to attend UN meetings and conferences, designate UN representatives, and issue statements at the EcoSoc. It would have enabled HRF to directly question the representatives of governments of regimes — like Sudan, for example — who recognize the UN as a place where they can, quite literally, get away with murder.

HRF’s application was derailed by a smear campaign waged by the Cuban government. Threatened by HRF’s mission to promote civil liberties, and fully aware of the organization’s effective educational programs and widespread publications inside Cuba, the Castro government lobbied aggressively against this non-profit.

Equipped with crudely forged documents, the Cuban delegation cast HRF as a “subversive” anti-government organization, in particular alleging that then-Chairman of HRF, author and poet Armando Valladares (who spent 22 years in a Cuban prison and became Amnesty International’s first prisoner of conscience in Cuba), was a convicted terrorist in Cuba and a former member of dictator Fulgencio Batista’s National Police. Among the forged items circulated to the UN committee by the Cuban delegation was a Cuban police identity card that incorrectly identified Valladares’ eye color, birth date, blood type, and listed his height and weight using the metric system, while Cuba still used feet and inches at the supposed time of issue.

HRF was told by one country’s mission to the UN that they had never seen such an effort from the Cuban delegation, which included numerous calls and visits to most of the other 53 members of EcoSoc. HRF was not allowed to be present and defend itself, respond to its accusers, or question the evidence presented against it. We lost the accreditation vote and have to wait several years before reapplying for consultative status in the UN’s Ecosoc.

The sharp contrast between governments that supported HRF and those that did not was telling. Those with strong track records of safeguarding human rights — including Austria, Canada, the Czech Republic, France, Greece, Iceland, Japan, the Netherlands, New Zealand, Poland, Portugal, the Republic of Korea, Romania, Sweden, and the United Kingdom — endorsed HRF’s application.

Meanwhile, delegations from Algeria, Belarus, Cameroon, Cuba, China, Malaysia, Pakistan, Russia, Saudi Arabia, Somalia, Sri Lanka, Sudan, and seventeen other nations voted against HRF. The contrast between the nations voting could not be more revealing. Autocracies voted against us while liberal democracies voted in our favor.

This story is just an illustrative anecdote of the herculean challenge of engaging in human rights advocacy within the UN system, where concern for human rights is too often sacrificed for political expediency at the very organization chartered to uphold those rights. Repressive governments that fail to respect human rights are among the most adept at the back-room diplomacy needed to succeed in the UN. They line up necessary votes, often from other human rights violators, and exhaust enormous diplomatic energy to distract the world from the abuses going on in their own countries.

Why does Swaziland, the oft-forgotten last monarchy of Africa, receive little political pressure from neighboring South Africa to address its troubling human rights record? It may have something to do with South Africa’s need to count on Swaziland’s support for a seat on the UN Security Council. How is Iran, where a woman convicted of adultery is sentenced to be stoned to death, elected to the UN Commission on the Status of Women? Iranian activists circulated a petition to keep Iran off the Commission, but to no avail. Tehran was able to rely on lining up the support of other human rights violators to ensure its candidacy went unopposed.

The noble mission of the UN is fraught with such paradoxes. Despotic governments conduct campaigns to win influential seats while developing nations turn a blind eye to their human rights violating colleagues in order to win assembly votes. The effectiveness of UN groups that were formed to end human rights violations or to protect refugees or to stop the proliferation of nuclear arms is tragically undermined by autocrats seeking a sleek, secure office from which they can easily keep their detractors at bay.

As the UN headquarters undergoes its extensive physical refurbishment, its internal structure is in dire need of a moral renovation. The Secretary General should consider promoting reform of the process whereby NGOs are able to gain access to its chambers, making it simpler for advocacy groups who are free of any diplomatic ties to finally pose some hard questions to delegates from abusive governments — and just maybe get some answers.

Thor Halvorssen is president of the Human Rights Foundation. S.E. Parker is director of HRF’s Cuba desk.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Raya bersama Salahudin Ayub 29 Sep 2010 Seremban

Posted: 25 Sep 2010 03:02 AM PDT

MAJLIS SALAM AIDILFITRI 1431H
Tarikh : 29 September 2010 (Rabu)
Masa : 9.00 Malam
Tempat : PASTI Al-Wildan, Taman Setia Jaya, Jalan Jelebu, Ampangan, Seremban, (Sebelah Masjid Dato' Klana Petra Sendeng)

Tetamu Undangan : YB Salahuddin Ayub (Naib Presiden PAS)

Semua Dijemput Hadir

Anjuran: PAS Kawasan Seremban dengan kerjasama Dewan-Dewan

Ahli Parlimen UMNO sokong wang Judi bantu warga miskin

Posted: 24 Sep 2010 04:05 PM PDT


Kecoh sekarang ini berita hasil judi diberi kepada orang miskin beragama Islam. Hello, JAKIM tolonglah keluarkan Fatwa. Apa hukum jadi pemegang saham syarikat judi. Apa hukum hasil judi diberi pada orang miskin beragama Islam. Apa hukum pejabat ahli Parlimen BN/UMNO/Melayu seorang ni yang menyokong usaha syarikat judi bantu orang miskin beragama Islam ?

Tak caya tengok sendiri berita dan gambar bantuan syarikat judi tersebut pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2009/01/pejabat-kj-sokong-syarikat-judi-magnum.html

Apa hukum akhbar orang Melayu yang bersungguh-sungguh promosi iklan judi, keputusan judi pula ?

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


GAMBAR: Hubungan Pengerusi Eksekutif I'DA World Group Sdn. Bhd. dengan pemimpin Umno

Posted: 24 Sep 2010 10:41 PM PDT

Oleh: Pria Malaya

Umno kononnya ingin menafikan hubungan mereka dengan pengerusi Eksekutif syarikat I'DA World Group Sdn.Bhd..kononnya mereka tak pernah kenal dengan syarikat ini..

Mereka membuat isu kononnya kerajaan PAS mudah terpengaruh dengan syarikat 'penipu' ni, PAS mudah terpesona dengan janji-janji manis syarikat ini..dan pelbagai lagi kutukan serta ejekan..seolah2, pemimpin dan parti mereka tak pernah berurusan serta tidak tahu-menahu langsung tentang kewujudan syarikat ini...

Di bawah, dipaparkan beberapa keping gambar menunjukkan hubungan 'rapat' pengerusi Syarikat I'DA World dengan kepimpinan Umno...pelbagai persoalan timbul apabila kita melihat hubungan akrab pengerusi syarikat ini dengan pemimpin2 Umno seluruh negara..apakah wujud agenda tersirat disebalik apa yang berlaku ini...fikir2kan...p/s: Lagi gambar menyusul...

Di bawah adalah penjelasan lengkap Tok Guru Nik Aziz selaku MB berkaitan isu ini..jelas kerajaan Kelantan awal2 lagi berwaspada dan tidak termakan umpan syarikat ini...

VIDEO: Apa Cerita RM4 Bilion?

Artikel berkaitan (mesti baca):-

Rahsia Siapa Abdul Rahim Terbongkar? (MSO)

Sumber Artikel: http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang