Pengikut

Nuffnang

Ahad, 19 September 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


3 Juta Beg Plastik Dikurangkan Sejak Januari

Posted: 19 Sep 2010 02:00 AM PDT

SHAH ALAM,19 SEPT – Kempen Tanpa Beg Plastik yang dilancarkan Januari tahun ini, membabitkan 75 peruncit dan 300 cawangan pasar raya, berjaya mengurangkan penggunaan hampir 3 juta beg plastik di seluruh Selangor.

Pegawai Khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Brian Yap berkata, kempen itu berjaya mengurangkan masalah alam sekitar yang serius.

"Kempen ini diadakan pada setiap hari Sabtu dan pembeli yang tidak membawa beg sendiri perlu membayar 20 sen untuk setiap beg plastik.

"Bayaran itu akan disalurkan kepada program tanggungjawab social syarikat masing-masing atau diberikan kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Alam Sekitar ataupun persatuan kebajikan," katanya.

Menurutnya, sebagai contoh, The Store mengumumkan hasrat untuk mendermakan wang yang dikumpul kepada persatuan membantu orang buta.

Beliau berkata, bilangan penambahan hari mungkin ditingkatkan jika mendapat persetujuan sebulat suara daripada semua pihak yang terlibat.

Brian berkata, kempen ini akan diteruskan kerana ia berupaya memberi kesedaran dan manfaat kepada pengusaha dan pengguna, iaitu dengan mengurangkan kos pemprosesan beg plastik serta mengurangkan pencemaran alam sekitar.

Katanya, pada awal pelaksanaan, terdapat juga rungutan daripada segelintir pengguna yang merasa 'janggal' pelaksanaan kempen itu, tetapi ia sementara sahaja dan sekarang, penerimaannya amat menggalakkan.

"Ada juga sesetengah pihak yang menyarankan agar kempen ini dijalankan pada tiga atau empat hari seminggu memandangkan kempen ini hanya berlangsung pada hari Sabtu sahaja setakat ini," jelasnya.


Sumber: Selangorkini

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Mesyuarat Agung Tahunan PKR Cabang Kuala Krau

Posted: 19 Sep 2010 03:41 AM PDT

Dari kiri: Hamzah Sulaiman, Naib Ketua 2 PKR Cabang Kuala Krau, Mohd Saludin Omar (bekas ADUN UMNO) Pengerusi Tetap yang baru dan Haji Suhaimi Said, Ketua PKR Cabang Kuala Krau.

Bergambart ramai setelah selesai MATC

Dari kiri: Aliayasak Idris, Pengerusi Tetap dan Hafez Harun, Ketua AMK

Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau, kesemuanya menang tanpa bertanding

Barisan hadapan dari kanan: Hjh Hendon Jaafar (Bendahari Cabang), Letchmy Govindasamy (Naib Ketua Wanita Cabang), Anita Karim (Setiausaha Wanita Cabang) Noraini Md Isa (AJK Cabang), Nooryati Abd Ghani (Timbalan Ketua Cabang)


==

Mesyuarat Agung Tahunan PKR Cabang Kuala Krau berjalan didalam keadaan aman kerana semua jawatan dimenangi tanpa bertanding. Beg Meh Ehek Jinjuong untuk laung Reformasi (Marilah berdiri untuk laungkan Reformasi) adalah penyudah kepada MATC ini, dan laungan bergema dilaungkan 3 kali memenuhi ruang Bilek Gerakan Parti Keadilan Rakyat Ranting Kg Penderas.


Jawatan-jawatan utama adalah Sdr Haji Suhaimi Said sebagai Ketua Cabang, Abd Razak Haji Hussain sebagai Timbalan Ketua Cabang, Sdr Ramli Lugan sebagai Naib Ketua dan 20 orang AJK yang lain.


Sehabis sahaja MATC, majlis dijamukan dengan makan tengah hari dan diikuti dengan Mesyuarat Jawatankuasa yang pertama dengan perlantikan-perlantikan jawatan-jawatan seperti Naib Ketua 2, Ketua Penerangan, Bendahari dan Setiausaha, serta Penyelaras bagi DUN Jenderak, DUN Kerdau dan DUN Jengka.


Semasa ucapan Ketua Cabang beliau menekankan betapa pentingnya amalan demokrasi yang lohor didalam parti. Beliau mengajak anggota-anggota mengamalkan demokrasi itu dengan membukakan seluas-luasnya pemilihan-pemilihan Anggota-Anggota Majlis Pimpinan Pusat.


Beliau menerangkan bahawa setakat ini ada 3 orang pemimpin yang bertanding untuk jawatan Timbalan Ketua dan beberapa orang lain bertanding untuk Naib-Naib Ketua dan terserah kepada Majlis untuk membuat cadangan dan jika Jawatan Timbalan itu dicalonkan lebih dari satu orang akan dilangsungkan pengundian, begitu juga Jawatan Naib, jika dicalonkan lebih dari 4 orang akan juga dilangsungkan pengundian. Pengundian akan juga dilangsungkan jika lebih dari 20 orang dicalonkan untuk Anggota-Anggota MPP.


Pencalonan telah dibukakan dengan luas dan Majlis mencalonkan YB Azmin Ali sebagai Timbalan Presiden; YB Fuziah Saleh, YB R.Sivarasa, Dato Chua Jui Meng dan Datuk Zaid Ibrahim sebagai Naib Presiden.
Jawatan Presiden dicalonkan kepada Dato Seri Anwar Ibrahim.
20 orang anggota MPP turut dicalonkan.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Beraya di kawasan Parlimen Batu

Posted: 19 Sep 2010 07:54 AM PDT


Sivarasa bersama pemimpin Parti Keadilan Rakyat yang lain beraya bersama rakyat kawasan Parlimen Batu

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Gambar Jamuan Rumah Terbuka Aidilfitri ADUN Batu Maung

Posted: 19 Sep 2010 11:29 AM PDT

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Umno-Perkasa: ‘Benci Tapi Cinta’

Posted: 19 Sep 2010 05:58 PM PDT

Dari Tv Selangor

‘Benci tetapi cinta’, itulah hakikat sebenar hubungan antara Umno dan Perkasa kata Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa.

Maka tidak hairanlah katanya, jika beberapa pimpinan Umno bingkas menarik semula pendirian sebelum ini bahawa Perkasa merupakan badan bukan kerajaan yang menghakis sokongan rakyat kepada parti pemerintah itu.

“Umno perlu mengubah pendirian supaya kelihatan lembut dengan nada perkauman sedia ada kerana umno memerlukan Perkasa agar sentimen Melayu yang mereka pegang tidak melihat Umno lari dari perjuangan sebenar,” ujar Mujahid kepada Tv Selangor selepas merasmikan buku terbitannya di Galeri Annex Kuala Lumpur petang tadi.

Menurut Mujahid, Umno kini dalam keadaan terdesak untuk memastikan mereka kekal menjadi juara rakyat.

Justeru parti pemerintah itu perlu ‘main tarik tali’ dengan mengatakan mereka tidak “bermusuh” dengan Perkasa tetapi tidak juga berkongsi landasan perjuangan sama dengan pertubuhan itu.

Sebelum ini, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menyifatkan Perkasa sebagai sebuah pertubuhan yang memudaratkan BN tetapi kemudiannya mengubah pendirian dengan berkata Umno mahu “rapat” dan “berdialog” dengan pertubuhan itu- sehari selepas Perdana Menteri Najib Razak mengisytihar tidak mahu ada sebarang konflik dengan Perkasa.

Drama Umno-Perkasa ini diteruskan lagi dengan kenyataan Timbalan Pengerusi Tetap Umno Datuk Mohamad Aziz pula yang berkata Umno dan Perkasa berkongsi perjuangan sama tetapi cuma berada di landasan berbeza.

Malah, Mohamad menyifatkan hubungan Umno dan Perkasa adalah sehaluan dalam mencari kebaikan.

“Tidak perlu (Umno dan Perkasa) berasingan. (Contohnya hubungan) Umno dengan pengakap, Umno dengan Pandu Puteri, Umno dengan St John Ambulans, persatuan Palang Merah, masing-masing ada tugas, ada matlamat,” kata beliau.

Kenyataan dua pemimpin Umno itu menyusul setelah Najib dilihat tunduk kepada tekanan dalaman parti dan mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad bersabit isu Perkasa.

Melihat kepada insiden ini, Mujahid yang juga Timbalan Pesuruhajaya PAS Pulau Pinang berkata, Umno kini mengamalkan langkah berjaga-jaga demi menjaga hubungan baik dengan parti-parti komponennya.

“Perkasa adalah platform dan peluang terbaik bagi Umno untuk menjaga sokongan Melayu tetapi dalam masa yang sama umno perlu berhati-hati agar Perkasa tidak menjadi batu penghalang bagi parti komponen lain seperti MCA,MIC dan Gerakan”.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Aduan Terhadap Joe Fernandez – Malaysiakini

Posted: 19 Sep 2010 05:43 PM PDT

Saya menulis aduan berkenaan suatu laporan pada 3 September lalu, yang ditulis oleh Joe Fernandez, berjudul "S’wak PKR tells Anwar to settle Sabah crisis swiftly." ["PKR S'wak beritahu Anwar untuk selesaikan krisis Sabah secepatnya"]

Fernandez secara tidak adil dan tanpa asas memperbesar-besarkan kesan kes 12 orang ahli PKR Sabah yang digantung keahlian mereka kerana mendaftarkan Parti Cinta Sabah pada Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Sarawak.

Dalam laporan tersebut, Fernandez juga dengan secara salah silap memetik kenyataan Ketua PKR Sarawak, Baru Bian (bahagian salah petikan digariskan di bawah ini).

“We told Anwar frankly that the issue of the 12 Sabah PKR leaders facing disciplinary action is affecting morale and preparation in Sarawak ,” said state PKR chief Baru Bian (right). “He must be bold and decisive. This issue had been settled. Suddenly, it flared up again and caught us all by surprise.”

["Kami telah berterus terang dengan Anwar mengatakan perkara 12 orang pemimpin PKR Sabah yang berdepan dengan tindakan disiplin mempengaruhi moral dan persiapan di Sarawak," kata ketua PKR Sarawak, Baru Bian. Dia harus berani dan menentukan. Masalah ini telah diselesaikan. Tiba-tiba ia muncul kembali dan sememangnya ia mengejutkan kami."]

“These are small places and yet the turnout was something that Anwar himself did not expect,” he said.

["Ia tempat yang kecil dan jumlah kehadiran merupakan suatu yang diluar jangkaan Anwar," Katanya.]

“When asked about the chances (for the opposition coalition) in Sarawak , (Anwar) told them that he was an incurable optimist,” he said.

[Apabila ditanya tentang peluang (pakatan pembangkang) di Sarawak, (Anwar) memberitahu mereka bahawa beliau sangat-sangat optimis," katanya.]

“PKR national vice-president Jeffrey Kitingan (left) from Sabah has been instrumental in building up the party in Sarawak ,” he said.

["Naib Presiden PKR Kebangsaaan, Jeffrey Kitingan dari Sabah memainkan peranan penting dalam membangunkan parti di Sarawak," katanya.]

He completely agreed with Chua Jui Meng, who accompanied Anwar (right), that “there should be no witch-hunt as agreed under the Dec 13 formula”.

[Dia bersetuju sepenuhnya dengan Chua Jui Ming, yang mendampingi Anwar, bahawa "tidak ada yang akan diburu hukum seperti yang dipersetujui dibawah formula 13 Disember."]

“According to Anwar, some new evidence had surfaced that necessitated the taking of the pending disciplinary action against the Sabah 12,” said Bian. “He doesn’t see the new evidence as covered by the peace plan.”

["Menurut Anwar, beberapa bukti baru telah muncul yang memerlukan pengambilan tindakan disiplin yang tertunda terhadap 12 pemimpin PKR Sabah," kata Bian. "Dia tidak melihat bukti baru seperti yang diatur dalam pelan damai."]

“Anwar stressed on the new evidence and thinks that the disciplinary process should have been allowed to run its course,” said Bian, who is a practising lawyer.

["Anwar menekankan pada bukti baru dan berfikir bahawa proses disiplin semestinya diizinkan untuk berjalan," kata Bian, yang juga seorang pengamal guaman.]

“Instead, there was a pre-emptive rush to judgment on the appeal process. Some media reported that only three leaders would be suspended and the others let off with warning letters.”

“The final verdict, whatever its form, cannot logically be announced before the appeal process had been completed,” he said.

["Sebaliknya, ada tindakan pre-emptive (yang diambil terlebih dahulu) secara terburu-buru untuk penghakiman proses rayuan. Beberapa media melaporkan hanya tiga pemimpin akan digantung keahlian dan yang lain dilepaskan dengan surat peringatan."

"Keputusan akhir, apapun bentuknya, secara warasnya, tidak boleh diumumkan sebelum proses rayuan selesai," katanya.]

Anwar was also anxious to assure the gathering in Kuching that he “was not anti-Christian as painted by some of the media in the wake of the disciplinary action against the promoters of PCS”.

[Anwar juga cemas bagi meyakinkan pertemuan di Kuching bahawa beliau "bukan anti-Kristian seperti yang dilukis oleh beberapa media, bermula dari tindakan disiplin terhadap promoter PCS".]

“We must give Anwar the benefit of the doubt in the conduct of the disciplinary and appeal process,” said Bian.

["Kita harus tidak meragui Anwar dalam melaksanakan proses rayuan dan disiplin," kata Bian.]

“It shouldn’t be long before we can bring this unfortunate episode to a close.”

["Seharusnya tidak lama lagi, sebelum kita dapat menamatkan episod malang ini."]

Being a party man, he said, he “draws a firm line against washing dirty linen in public”.

[Menjadi orang parti, katanya, dia "amat bertegas menentang tindakan pembersihan dalaman parti yang dilakukan secara terbuka kepada pengetahuan orang ramai."]

Kami mendapati laporan tersebut tidak dapat diterima dan dilakukan dengan niat jahat seolah-olah ada agenda untuk menunjukkan PKR dan secara khususnya Anwar dalam keadaan yang buruk sebagai anti-Kristian.

Kami menegaskan sekali lagi bahawa 12 orang pimpinan Sabah digantung kerana mendaftarkan parti baru – suatu tindakan serius yang melanggar peraturan parti dan tidak ada kena mengena dengan beberapa orang dikalangan mereka yang beragama Kristian atau Kadazan Dusun. Baru Bian tentunya kesal terhadap laporan tersebut dan telah menulis kepada Stevan Gan berhubung isu ini. Kami juga menyiarkan semula sms Baru Bian kepada Joe Fernandez terhadap tulisannya itu:

Friend,

You have not kept your words. You not only put words into my mouth but “quoted” me all the way in your article which were not quite accurate. I am afraid, I cannot trust you any more.Very disappointed!

BBian

[Terjemahan:

Kawan,

Kamu tidak berpegang pada janji. Kamu bukan sahaja menyumbat kata-kata ke mulut saya tetapi "memetik" saya di seluruh rencana tulisan kamu yang tidak berapa tepat itu. Saya bimbang yang saya tidak dapat mempercayai anda lagi. Amat mengecewakan!

BBian]

Hal ini bukanlah yang pertama dilakukan oleh Joe Fernandez dengan sikap teruknya terhadap PKR dan Anwar. Menjadi fakta, ianya merupakan kesinambungan berterusan sepertimana yang dapat dilihat dalam rencana-rencana berikut (ada banyak lagi) yang mengandungi kesalahan yang sama, silap petikan dan pandangan buruk yang berat sebelah.

“3 pemimpin PKR Sabah digantung, 9 diberi amaran”, 30 Ogos 2010 – ["3 Sabah PKR leaders suspended, 9 warned", August 30, 2010]

Ini bahkan bukan keputusan yang diambil pada Mesyuarat Jawatankuasa Pusat Pusat PKR. Sebaliknya, keputusan untuk menerima cadangan dari jawatankuasa disiplin untuk menangguhkan penggantungan ke atas 12 orang tersebut – untuk berlaku dari 4 Januari 2010 ke 3 Januari 2011. Parti juga memberitahu bahawa mereka boleh membuat rayuan terhadap keputusan itu dan rayuan akan didengar secepat yang mungkin. Ini bagi membolehkan mereka yang dicalonkan untuk ikut serta dalam pemilihan parti. Hal ini bertentangan dengan apa yang telah dilaporkan.

“Sabah cabaran yang melemahkan semangat Anwar, 29 Ogos 2010 "[Sabah a daunting challenge for Anwar", August 29, 2010]

Keseluruhan cerita mendakwa Anwar diperlecehkan kerana tindakan Parti terhadap 12 pemimpin Sabah itu amat tidak benar dan berasaskan tafsiran buruk terhadap apa yang terjadi, misalnya beliau berkata tidak menerima pengunjung dari waktu beliau mendaftar masuk ke dalam hotel hinggalah ke waktu mesyuarat majlis negeri, yang mana sebenarnya beliau hanya memiliki masa selama sejam untuk berehat sebelum menghadiri mesyuarat tersebut; bahawa terdapat kehadiran yang rendah seramai 300 orang, bilamana sebenarnya dewan hotel penuh sesak; dan andaian bahawa ceramah di Sepanggar dibatalkan kerana tindakan balas terhadap penggantungan tersebut, yang mana sebenarnya kerana tidak mendapat permit polis. Selanjutnya seluruh rencana dipenuhi dengan ungkapan-ungkapan yang sangat negatif tanpa kewajaran fakta-fakta untuk digunakan seperti, “disambut dengan penghinaan,” “memalukan”, “kesopanan pura-pura”, “Anwar memujuk hatinya yang sedih”, “perlecehan buat Anwar” dll.

“Jeffrey beritahu Anwar untuk jauhkan diri dari Sabah,” 27 Ogos 2010 ["Jeffrey tells Anwar to stay away from Sabah", August 27, 2010]

Sms dari Jeffery kepada Anwar diambil di luar konteksnya dan disalah ertikan secara keseluruhannya untuk menunjukkan bahawa Jeffery memberitahu Anwar untuk menjauhkan diri dari Sabah dan beliau tidak dialu-alukan kehadirannya pada saat ini. Hal ini amat menyesatkan, kerana sms dari Jeffrey kepada Anwar hanyalah untuk menasihatkan Anwar agar memikirkan kembali rancangan lawatannya dan bukanlah berupa amaran atau peringatan keras seperti yang digambarkan Joe Fernandez. Selanjutnya lawatan tersebut dijadualkan oleh keseluruhan kepimpinan PKR Sabah dan sms Jeffery bukanlah keputusan bersama.]

Meskipun kami amat menghormati dan menghargai kerja-kerja Malaysiakini yang telah menyumbangkan ke arah kewartawanan bebas, kebebasan akhbar dan maklumat, namun kami menolak jenis kewartawanan yang diamalkan oleh Joe Fernandez. Kami telah mengarahkan para pemimpin PKR untuk tidak berurusan dengan Fernandez lagi dan kami juga amat menghargai jika Malaysiakini dapat menugaskan wartawan lain bagi melaporkan isu-isu PKR.

Sekali lagi, kami amat kecewa dengan Malaysiakini yang tidak menurut piawaian kewartawanan yang diperlukan apabila membuat laporan ke atas Keadilan. Kami dengan ikhlas berharap Malaysiakini tidak terikut jejak perkembangan semasa yang telah menjangkiti beberapa media internet dan blog-blog yang bersungguh-sungguh berlebih-lebihan mereka ciptakan skandal-skandal PKR, meskipun tidak berlaku dan memetik kononnya "sumber-sumber dalaman" atau tidak bernama dalam keadaan para pemimpin parti bersedia untuk memberi ulasan atau menyediakan penjelasan alternatif.

Terima kasih.

Yang benar,
Latheefa Koya
Ketua Penerangan PKR

Yakinkan Rakyat, Pakatan Mesti Ambil Alih Putrajaya

Posted: 19 Sep 2010 01:05 AM PDT

Dari Harakah

Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli menegaskan Pakatan Rakyat (PR) khususnya PAS mempunyai keyakinan bahawa kerajaan yang ada pada hari ini mesti diubah.

Tambahnya, dalam masa sama meyakinkan rakyat bahawa Putrajaya mesti diambil alih memandangkan kepada suasana yang berlaku dalam negara kini memerlukan perubahan.

Suasana dalam negara kini, katanya, perlu ditangani serius oleh pihak berkuasa terutama masalah jenayah, pendidikan dan ekonomi.

Beliau berkata demikian kepada media pada Rumah Terbuka PAS Kelantan di Dataran Stadium Sultan Mohd Ke-IV di sini, semalam.

Mengulas dakwaan disebabkan persaingan sengit parti politik selepas Pilihan Raya Umum 2008 menyumbang kepada ketidakstabilan negara termasuk hubungan kaum dan sosial masyarakat, beliau berkata kenyataan itu menggambarkan hilangnya kewibawaan pimpinan Umno Barisan Nasional yang mendominasikan negara bagi menjadikan suasana harmoni serta kawalan keselamatan yang baik.

"Apa persoalannya dengan remaja yang membuang anak, kelahiran anak luar nikah yang begitu ketara mutakhir ini, penipuan di kalangan ahli-ahli perniagaan hingga membawa kepada berlakunya pembunuhan, apa kaitannya dengan persaingan sengit parti politik?" soalnya yang juga Bendahari PAS Pusat.

Ini kerana, katanya persaingan politik adalah pada bentuk ideologi dalam mengemukakan pilihan-pilihan dan alternatif kepada rakyat.

Namun apa yang berlaku dalam negara kini, katanya menyebabkan rakyat seolah-olah berada dalam keadaan terumbang ambing, ekonomi dan masa depan pendidikan negara tidak jelas.

Begitu juga, ujarnya dengan suasana pergaulan sosial masyarakat khususnya di kalangan remaja tidak dikawal dengan serius, sedangkan itu adalah fungsi yang mesti dilaksanakan pihak berkuasa.

Beliau menambah, ertinya keputusan PRU 2008 itu menyebabkan Umno BN tidak mampu mentadbir dengan baik walau pun mereka menang, meski pun bukan dua pertiga di Parlimen.

Pada beliau, Umno BN mesti mengaku kegagalan mentadbir negara serta menggambarkan betapa merosotnya prestasi parti perkauman Melayu itu.

"Dakwaan itu juga sebagai permulaan kepada satu pilihan raya untuk mendapatkan mandat baru memandangkan mandat yang ada kini adalah 'mandat kepada Pak Lah', dan kalau itulah kemungkinannya maka dakwaan analisa persaingan sengit politik itu adalah di luar politikal," ujarnya.

Anasir Lunturkan Semangat Perjuangan PKR…

Posted: 19 Sep 2010 12:57 AM PDT

Dari Merdeka Review

“Kita terus menerbitkan Suara, walaupun cara ini melanggar undang-undang. Kita terus mengedarkan Suara walaupun banyak pengedar yang diugut. Kita tidak ada pilihan lain. Pihak berkuasa menuduh kita melanggar undang-undang. Akan tetapi, dengan menafikan hak kita untuk bersuara, sebagaimana yang dijanjikan oleh Perlembagaan Persekutuan, Kerajaan sebenarnya menggalakkan kita melakukan aktiviti di luar undang-undang. Ini tuntutan masa dan keadaan.” — Dipetik daripada ucapan perasmian Syed Husin Ali, selaku Timbalan Presiden dalam Kongres Nasional Tahunan AMK dan Wanita PKR, pada 1 September 2006.

Suara Keadilan, lidah rasmi PKR selepas penggabungan antara Parti Rakyat Malaysia (PRM) dengan Parti KeADILan Nasional, tidak memperolehi permit sejak terbitan sulungnya pada Jun 2005. Bagaimanapun, terbitan diteruskan biarpun berdepan dengan tekanan dan ugutan dari Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Seandainya diimbas, ia mungkin detik saat yang paling sukar untuk PKR, dengan hanya tinggal seorang ahli parlimen, iaitu Presidennya, Wan Azizah Wan Ismail setelah dibadai “gelombang biru” dalam PRU ke-11. Namun demikian, semangat perjuangan pimpinan dan anggotanya menjadi obor yang menerangkan kesuraman ini.

Ia tidak terhenti setakat pada ucapan Syed Husin Ali, atau seruan Ketua Penerangan ketika itu, Tian Chua semasa sesi penggulungan perbahasan dalam Kongres Nasional Tahunan, untuk berdemonstrasi menuntut hak penerbitan lidah parti. Kata-kata diterjemahkan kepada tindakan, apabila pimpinan dan anggota PKR turun gelanggang untuk berkumpul di bawah pejabat SUHAKAM pada 24 November 2006.

Protes hangat-hangat ayam?

Adegan tersebut tidak kelihatan lagi, biarpun PKR kini ditimpa nasib yang sama – permit Suara Keadilan tidak diperbaharui. Tindakan protes agak hangat sebermulanya, apabila PKR mengambil langkah untuk menerbitkan lidah partinya dalam bentuk edisi tidak berkala, bermula dengan Keadilan (12 Julai 2010), Obor Keadilan (19 Julai 2010), Sinar Keadilan (26 Julai 2010), Utusan Keadilan (2 Ogos 2010), Berita Keadilan (9 Ogos 2010) dan kemudiannya berhenti di Metro Keadilan (16 Ogos 2010).

“Saya rasa ini sedang diperjuangkan…” Syed Husin Ali, Timbalan Presiden PKR cuba mempertahankan partinya, dalam satu wawancara bersama MerdekaReview, yang diadakan di pejabatnya, semalam.

Jawapan beliau ditemukan dengan soalan susulan, “Tetapi mengapa ia diberhentikan?”

“Ada perubahan dalam Suara Keadilan…” Beliau akhirnya mengakur, menceritakan bagaimana organ parti ini diambil alih oleh “golongan yang dianggap profesional”, dari tangan “orang yang bersemangat tetapi dianggap tidak profesional”.

Pengambil-alihan ini berlaku selepas tsunami politik, apabila PKR dilambung dengan harapan tinggi daripada rakyat. Babak ini menyaksikan bagaimana Zunar, Ketua Pengarang dengan kakitangannya dalam Suara Keadilan, terpaksa memberi laluan kepada pasukan editorial baru.

“Test (ujian) yang pertama ialah golongan profesional ini, misalnya kali pertama, dua tahun lalu, (Suara Keadilan) dihentikan, (selepas tsunami), sudah dihentikan. Suara Keadilan tak ada permit, mereka berundur. Yang profesional takut.”

Syed Husin Ali (gambar kiri) menyambung, “Dan saya kata waktu itu, keluarkan (terbitkan), buat atas nama saya. Dan mereka teruskan. Tapi yang meneruskan ialah golongan yang bersemangat dan berani itu. Tetapi, apabila golongan yang profesional ini mengambil alih, walaupun saya katakan nama permit tu nama saya, saya ambil tanggungjawab, tapi mereka kurang berani.”

Profesional tetapi tak berani?

Di sini ia memperlihatkan satu perubahan dalam sikap, yang berlaku di kalangan anggota mahupun pimpinan parti. Syed Husin Ali mengakuinya, “Tapi, itu tak bererti terus mengalah begitu sahaja. Sebab sekarang, salah satu sebab, golongan profesional ini dia memikirkan soal kewangan, untung-rugi, kan? Dan bila tak ada wang, dia tak berani nak keluarkan.”

Apakah fenomena ini membimbangkan Timbalan Presiden, yang bakal berundur? “Ada, ada kemungkinannya nilai-nilai kebendaan dan kewangan mendominasi dalam parti. Kebimbangan itu ada. Ini bukan masalah parti. Ini masalah seluruh masyarakat. Seluruh dunia. Dan sangat susah untuk kita menongkah arus… Orang yang bodoh-bodoh macam saya sahaja…”

Beliau ketawa bersama wartawan, untuk jawapan yang tidak perlu dijelaskan lagi. Tetapi, bukankah ia satu sindiran yang sinis, apabila PKR mampu mengharungi rintangan ini pada zaman yang paling sukar buat partinya, tetapi kini dengan segala syarat atau kelebihan yang ada, misalnya kuasa kerajaan negeri, bilangan wakil rakyat yang bertambah, ia pula senang mengalah?

Syed Husin Ali terpaksa mengakuinya, sambil meluahkan apa yang terpendam, “Ini satu fenomena yang kurang baik, kerana lebih sibuk sekarang ini dengan soal-soal kerajaan, dengan soal jadi wakil rakyat, dengan soal jadi ADUN, daripada memikirkan kerja-kerja dan sumbangan terhadap rakyat.”

Melihat kepada senario ini, mungkin ada yang menganggap teguran ahli politik veteran ini masih diperlukan dalam PKR. Tetapi, secara terus-terang beliau berkata, “Walaupun saya berada di situ, ataupun tak ada di situ, perkara ini akan berlaku…”

Peranan Soh Chee Wen

Jelas, sesuatu yang “tidak kena” berlaku dalam PKR itu sendiri. Kemasukan “golongan yang dianggap profesional, tetapi tidak bersemangat” ke dalam parti selepas tsunami politik pada tahun 2008, harus diteliti. Wartawan seterusnya menyebut nama “Soh Chee Wen”, yang dibangkitkan oleh Zaid Ibrahim secara terbuka baru-baru ini dalam kenyataannya…

Soalannnya berbunyi, “Sejauh manakah peranan Soh Chee Wen (gambar kanan) dalam parti?”

“Sekarang tak ada,” jawab Syed Husin Ali.

“Dulu ada?” tanya wartawan.

“Dulu ada, dari segi kewangan…” Syed Husin Ali jelas teragu-ragu, mungkin dikhuatiri sama ada dirinya membongkar rahsia parti, yang sebenarnya sudah menjadi rahsia terbuka.

“Sekarang tak ada. Sekarang tidak boleh lagi.” Apabila wartawan mendesak, beliau dengan lantas menjawab, “Saya tidak tahu”. Bagaimanapun, akhirnya beliau memberi bayangan, “Baca Free Malaysia Today, kaji siapa di belakangnya… Adakah ia menganggap parti sebagai kawan, atau lawan?”

Namun, jelas Syed Husin Ali terusik dengan kenyataan Zaid Ibrahim, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, yang mempersoalkan, bukankah Soh Chee Wen sahabat Anwar? ?Siapakah ‘”Musuh Parti” dalam PKR??

“Saya akan kata, satu waktu dulu…” Syed Husin Ali menjelaskan, “Anwar (gambar kanan) pun sahabat baik dengan ramai orang yang telah keluar daripada parti. Sama ada anggota parlimen, ataupun orang yang pernah aktif dalam parti. Tetapi bila mengambil satu sikap yang tertentu, takkan boleh katakan mereka tu bekerjasama ataupun sepandangan.”

“Sudah berubah, sudah berubah…” Demikianlah yang diulangi oleh ahli politik yang berusia 74 tahun ini. Beliau menambah, perhubungan antara orang dengan keadaan sentiasa berubah dalam politik, sehingga orang mengatakan “tiada yang tetap dalam politik”.

“Maka tak usahlah dibangkitkan bahawa hubungan mereka yang baik seketika dahulu, apabila keadaan sudah berubah sekarang,” kata Syed Husin Ali.

Soh Chee Wen dikatakan memainkan peranan yang aktif seketika dahulu di ibu pejabat PKR. Bagaimanapun, beliau kini telah meninggalkan pejabatnya, kebetulan tidak lama selepas bekas Setiausaha Agung, Salehuddin Hashim meletak jawatan.

Soh Chee Wen, bekas pemimpin yang berkecimpung di antara dunia politik dan korporat, terkenal sebagai orang kanan Ling Liong Sik ketika Ling menerajui pimpinan MCA. Namun, hubungan Soh Chee Wen dengan Ling Liong Sik menjadi tegang semasa kemelut ekonomi pada tahun 1997, malah Soh melarikan diri ke luar negara setelah disabit dengan tuduhan jenayah komersial.

“Dana sumbangan” merupakan sesuatu yang lumrah dalam operasi parti politik. Dalam dunia realiti, udang tetap akan bersembunyi di sebalik batu. Dana sumbangan tidak datang secara percuma…

“Ada, ” Syed Husin Ali cuba menafikan, menjelaskan bahawa “ada yang menderma dan tidak begitu demanding (permintaan yang banyak)”. Beliau menambah, tanpa merujuk kepada siapa-siapa, “Dia (penyumbang dana politik) tidak boleh menggunakan wang sebagai leverage (pengaruh) untuk menentukan dasar.”

“Mana-mana parti politik tidak akan keberatan untuk menerima sumbangan yang ikhlas, tetapi bukan dikenakan syarat, misalnya siapa yang hendak diangkat (menjadi pimpinan), rancangan apa yang dijalankan, atau dasar apa yang perlu dilaksanakan…” tegas beliau.

Sementara mengalu-alukan sokongan kebendaan dan moral, Syed Husin Ali berterus-terang, “Sebenarnya parti tidak seharusnya bergantung kepada orang-orang tertentu. Sama ada dari segi kewangan ataupun dari segi organisasi. Ataupun dari segi politik. Tak boleh. Bahkan parti tak boleh bergantung hanya pada Anwar.”

“Parti harus bergantung kepada organisasi, dasar dan sebagainya…” tegas Syed husin Ali. (Bahagian pertama, bersambung)

*Wawancara ini dijalankan oleh Lim Hong Siang dan Wong Shu Qi dari MerdekaReview, di pejabat Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali pada 16 September 2010.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Nurul Izzah:My Position On The Party Elections

Posted: 19 Sep 2010 12:52 AM PDT

NURUL IZZAH ANWAR
MEMBER OF PARLIAMENT, LEMBAH PANTAI
17 SEPTEMBER 2010

I make this statement to indicate my official position on the Parti KEADILAN Rakyat elections.

I am happy that KEADILAN is going through direct elections, which is a true reflection of our national election process.

Our 400,000 members is a microcosm of the 11 million Malaysian registered voters whose aspirations are expressed in the mandate given to elected leaders through a fair and free election process.

The entire nation is watching on how we conduct our party’s democratic process, as it would be an indicator of how we will govern the nation once given the opportunity.

Therefore, I call upon all candidates to demonstrate their leadership and responsibility in ensuring that party elections become an example for the nation.

A true democratic process welcomes divergent views and a contest of ideas between candidates.

A healthy election happens when we evaluate the ideas presented instead of focusing exclusively on a candidate’s personality.

Let us hear about ideas and solutions from the candidates on how to move the nation forward.

Let us not make the mistake of looking at the messenger only without reflecting on the message.

Let it be about substance not mere form.

Once we have all passed through the rigors and excitement of campaigning, we should close ranks and stand united with our newly elected leaders to bring change and build a better Malaysia.

Let the party elections become a party-building exercise for our members and national confidence-building effort for all Malaysians.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Justice for TBH-2! — Protest against The Innocent Man in Pandamaran, Klang!

Posted: 19 Sep 2010 12:18 AM PDT

About 10.30 a.m. this morning (Sunday, 19 September 2010) at Pandamaran, Klang there was a public protest by local residents and supporters of Tee Boon Hock clamouring for Ronnie Liu to resign! The ‘innocent man’ is more trouble than a boon to the rakyat of Pandamaran it seems. The placards speak for themselves. Is it [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang