Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 3 September 2010

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


BACA, RENUNGKAN DAN NILAILAH.... ADAKAH ANDA LEBIH HEBAT DARI FAEKAH???

Posted: 03 Sep 2010 08:02 AM PDT

Selepas 20 tahun menjadi peguam, Faekah Husin terpaksa melepaskan pegangan dalam firma guamannya Faekah & Chong setelah dilantik sebagai setiausaha politik Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Katanya, beliau terpaksa berbuat demikian kerana Abdul Khalid Ibrahim mahu pegawainya bebas daripada sebarang konflik kepentingan.

Faekah juga berkata, beliau tidak pernah menimbulkan soal gaji dalam menjalankan tugasnya. Malah, selepas beberapa bulan bekerja, Faekah berkata beliau tidak memperdulikan bayaran gaji yang patut diterima sebagai pegawai kerajaan gred Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa) C.

"Saya masih ada simpanan tunai dan beberapa buah rumah yang boleh dijual," katanya yang menganggap tugasnya dalam pentadbiran Selangor sebagai satu "khidmat masyarakat."

Katanya, pandangan itu juga dikongsi oleh Abdul Khalid yang mampu meraih pendapatan sehingga RM1.5 juta setahun sekiranya masih bergiat dalam sektor korporat.

Singkir pegawai kerajaan

Menurutnya lagi, cabaran utama yang dihadapinya dalam menjalankan tugas seharian ialah mengubah tanggapan, bukan saja di kalangan masyarakat dan anggota parti, malah di kalangan warga pentadbiran Selangor.

Katanya, kerajaan Pakatan Rakyat tidak bertindak sewenang-wenangnya dalam menyingkirkan para pegawai yang tidak menyokong aspirasi politik mereka.
"Tugas saya ialah menarik mereka kepada kita. Dalam pertemuan saya yang pertama dengan kakitangan di sini, saya beritahu mereka (bahawa) kalau bukan kerana sokongan mereka, kita tidak akan berjaya tubuhkan kerajaan.

Tambahnya lagi, beliau juga perlu mengubah persepsi di kalangan anggota parti bahawa pegawai kerajaan negeri akan menjalankan sabotaj ke atas dasar-dasar yang ingin dijalankan mereka.

"Tapi sekarang saya juga seorang pegawai kerajaan, Macam mana anda boleh kata saya ingin sabotaj parti?," soalnya.

Beliau mengakui terdapat beberapa individu yang mahu menimbulkan masalah, namun tuduhan tersebut tidak boleh dilemparkan kepada kesemua pegawai kerajaan negeri.
Amalan berbeza
Tambahnya, dalam menjalankan usaha tersebut, kaedah penyampaian kepada rakyat perlu berbeza daripada amalan BN sebelum ini.
Beliau memberi contoh, antara amalan BN ialah menggunakan isu pemberian geran tanah sebagai medium tawar-menawar dengan para pengundi menjelang pilihan raya.

"(Sebaliknya) kita akan beri dahulu. Kalau mereka undi kita, alhamdulillah. Kalau mereka tidak undi pun, mereka masih dapat tanah itu," katanya lagi.

Faekah turut mengakui wujudnya keresahan di kalangan pengusaha bumiputera yang tidak lagi mendapat projek-projek selepas Pakatan Rakyat mengambil alih.

"Apabila pentadbiran (didakwa) tidak adil, maka wujudlah perasaan tidak puas hati antara mereka. Makin lama (perasaan ini) makin tebal. Sama ada ia dimainkan oleh ahli politik yang jumud ini (atau tidak), bunga-bunganya kita sudah nampak," katanya lagi.

Tambahnya, keadaan itu boleh dilihat melalui kemunculan NGO pro-Melayu seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan melalui pandangan daripada Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS).

Ditanya sekiranya NGO berkenaan mempunyai alasan yang wajar dalam menyuarakan rungutan mereka, Faekah berkata perkara berkenaan tidak dapat dikenalpasti memandangkan kumpulan berkenaan enggan mengadakan perbincangan dengan kerajaan negeri.
Tolak jemputan

Tambahnya, isu melibatkan kontraktor kelas F juga tidak timbul kerana projek berkenaan disalurkan melalui Kementerian Kewangan.

"Kita hubungi (DPMMS), kita hantar surat untuk meminta mereka ambil bahagian dalam Pelan Pembangunan Selangor dan juga dalam sesi dialog bajet. Tapi mereka tolak jemputan itu tanpa apa-apa sebab. Kemudian di depan sultan pula dalam satu majlis berbuka (Tan Sri Rozali, pengerusi DPMMS) kata Melayu dipinggirkan (di Selangor).

"Kita panggil untuk perbincangan untuk kenalpasti apakah masalah mereka. Kalau mereka hendak bandingkan dulu dengan sekarang, dulu ada unsur-unsur favouritism. Kebanyakan daripada (syarikat tersebut) ada kaitan politik dan disokong kerajaan.

"Sekarang kita ketepikan amalan ini, tapi kita tidak ketepikan kumpulan tersebut. Ada syarikat yang 100 peratus bumiputera, apabila kita tolak permohonan mereka, mereka kata 'ini sebab kerajaan negeri hendak balas dendam.' Tetapi ada yang kita terima," katanya lagi.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Sidang Media Ahli Parlimen KEADILAN

Posted: 03 Sep 2010 03:51 PM PDT

Dimaklumkan bahawa Ahli-Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat akan mengadakan sidang media tentang pemilihan KEADILAN pada tarikh, masa dan tempat berikut:

Tarikh: 6 September 2010 (Isnin)
Masa: 11 pagi
Tempat: Ibu Pejabat KEADILAN, Tropicana

Sekian, terima kasih.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Jemputan Ke Pesta Borneo

Posted: 03 Sep 2010 03:43 PM PDT

Sukacita menjemput media ke:

PESTA BORNEO

Tarikh : 5 September 2010
Masa : Jam 2ptg – 10 Malam
Tempat : Dewan Seri Delima, Kompleks Sukan PKNS SS7/20,
47301 Kelana Jaya, Selangor
Pakaian : Tradisi / Kemas & Sopan

Tetamu Istimewa: Dato Seri Anwar Ibrahim & Tan Sri Khalid Ibrahim

MASUK ADALAH PERCUMA & TERBUKA KEPADA UMUM

PROGRAM
2:00 – 06.00pm Aktiviti Hari keluarga / Sukaneka / Karaoke etc

6:00 – 10.00pm Persembahan Budaya / Live Band etc

Apa yang ada di sana?

Gerai-gerai makanan/minuman/juadah tradisi Sabah & Sarawak/kraf dan lain-lain.

Info: 012-4526347

http://pestaborneo.webs.com/

DATANGLAH BERAMAI-RAMAI

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Misteri Kain Rentang Satu Propaganda Murahan

Posted: 02 Sep 2010 07:14 PM PDT

Dari Harakah
Oleh Ahmad Tajdid

RASANYA tidak ada di antara pemimpin Pakatan Rakyat di Johor yangg terlalu bodoh dan naif untuk mengaitkan kempen politik dengan istana. Apatah lagi jika menggantung sepanduk memaparkan wajah Sultan Johor.

Gambar Sultan Johor pada sepanduk atau kain rentang itu dilapor diletakkan di bawah gambar Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sebaris dengan gambar Pengerusi PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng.

Lebih bodoh lagi apabila Dr Chua disifatkan sebagai calon Menteri Besar; sesuatu yang mustahil bagi negeri-negeri Melayu yang berketuakan seorang Sultan.

Para pemimpin Pakatan Rakyat, dari peringkat organisasi paling bawah – cawangan atau ranting – hinggalah ke peringkat nasional tentu maklum tentang perkara-perkara asas dalam perlembagaan negara dan negeri.

Proses perlantikan Menteri Besar Perak sebaik berakhirnya Pilihan Raya Umum 2008 dan krisis yang tercetus akibat rampasan kuasa BN banyak mengajar mereka tentang perkara-perkara berhubung perlembagaan negeri dan kuasa yang ada pada Raja-Raja Melayu dalam memilih Menteri Besar.

Adalah mustahil bagi seorang pemimpin politik bukan Melayu dan bukan Islam untuk dipilih sebagai calon Menteri Besar kerana secara tersurat mahupun tersirat, Menteri Besar bagi sebuah negeri Melayu mestilah seorang Melayu yang ditakrifkan juga sebagai seorang Islam.

Sehubungan itu, adalah suatu tindakan yang bodoh dan naif untuk PKR menggantung sepanduk dan mengisytiharkan Dr Chua sebagai Menteri Besar. Apatah lagi di saat istana Johor beberapa bulan lalu telah menarik balik gelaran Datuk Seri yang dianugerahkan kepada bekas Menteri Kabinet itu.

Setakat ini Dr Chua dan para pemimpin Pakatan Rakyat negeri menafikan bahawa sepanduk itu digantung oleh aktivis PKR. Malah Dr Chua tanpa ragu-ragu menganggap ianya sebagai ‘kerja’ orang Umno bagi menjejaskan imejnya.

Jika benarpun sepanduk itu dipasang ketika PKR dan Pakatan Rakyat mengadakan majlis di Batu Pahat, kerja bodoh itu tidak semestinya dilakukan oleh petugas parti. Ia juga telah dinafikan para pemimpin Pakatan Rakyat negeri.

Program lawatan Anwar ke Batu Pahat pada 31 Julai lalu sebenarnya tidak berjalan lancar kerana diganggu pihak polis. Anwar dijadualkan berucap di Markaz PAS Kampung Sungai Tongkang, Batu Pahat selepas menghadiri majlis makan malam dan perasmian Pakatan Rakyat Batu Pahat di Restoran Grand Sea View, di Jalan Tanjung Labuh.

Sepanduk yang digantung di sebuah dewan, tempat Anwar dijadualkan berceramah turut diturunkan pihak polis walaupun ia tidak memaparkan wajah sultan.

Pihak penganjur terpaksa membatalkan ceramah berkenaan selepas diserbu oleh pihak polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Tujuh orang termasuk peniaga ditahan di Balai Polis Rengit tetapi mereka dibebaskan dengan jaminan polis keesokan paginya.

Bila polis masih sibuk mengganggu ceramah-ceramah Pakatan Rakyat di saat indeks jenayah negara semakin meningkat, kita tentunya maklum pihak di sebalik arahan itu.

Walau apa pun motif kejadian tersebut, nyata ada pihak yang tidak begitu senang dengan kemaraan Pakatan Rakyat di Johor.

Kerja-kerja sabotaj ini bukanlah suatu yang asing bagi BN dan Umno.

Lihat sahajalah bagaimana Presiden Semangat 46, Tengku Razaleigh Hamzah dijadikan sasaran fitnah Umno dan BN seminggu sebelum pilihan raya umum 1990 berlangsung.

Pada waktu itu, Tengku Razaleigh yang memimpin dua gagasan politik, Angkatan Perpaduan Ummah dan Gagasan Rakyat mempunyai peluang besar bagi menewaskan BN. Tengku Razaleigh berjaya mendapatkan sokongan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Dato’ Joseph Pairin Kitingan dan menjadikan kedudukan BN bagaikan telur dihujung tanduk.

Selain berasa tidak selamat di Semenanjung, BN yang dipimpin Dr Mahathir Mohamad ketika itu terkejut dengan kejayaan Ku Li menkucar-kacirkan kubu BN di Sabah melalui PBS. Ku Li juga aktif mencari sokongan dan pakatan politik dengan parti-parti politik Sarawak.

Dan sudah menjadi resmi politik Umno untuk memainkan sentimen kaum dan agama bagi meraih sokongan rakyat. Sigah Kadazan yang dipakai Ku Li dijadikan modal untuk menggambarkan beliau sebagai seorang oportunis politik yang sanggup menjual agama dan bangsa semata-mata untuk berkuasa, sedangkan sigah yang sama (bermotif salib) dipakai Presiden Umno yang juga Perdana Menteri ketika berkunjung ke Sabah.

Kempen jijik Umno yang dilancarkan dengan bantuan media massa utama negara itu berjaya menjatuhkan imej Ku Li di mata pengundi Melayu, dan hasilnya Semangat 46 kalah di kebanyakan kerusi majoriti Melayu kecuali di Kelantan. Usaha untuk menepis fitnah dan pembohongan Umno melalui penyebaran foto Dr Mahathir yang memakai sigah yang sama juga gagal akibat ketiadaan media alternatif yang berkesan.

Insiden yang berlaku di Johor ini tidak mustahil dilakukan oleh Umno yang semakin gusar dengan penularan pengaruh Pakatan Rakyat di negeri itu. Ia bukanlah sesuatu yang di luar kebiasaan berbanding apa yang pernah dilakukan oleh parti itu sebelum ini.

Kerja-kerja sabotaj bukan sesuatu yang asing dalam kempen politik Umno. Dalam sejarah politik negara, Umno bukan sahaja sanggup berbohong, memanipulasikan fakta, hatta secara semberono memperalatkan jentera dan pentadbiran kerajaan untuk terus berkuasa.

Menuduh Pakatan Rakyat sebagai tidak menghormati istana ekoran insiden sepanduk itu juga adalah strategi Umno bagi menjauhkan sokongan orang Melayu terhadap PAS, PKR dan DAP.

Rakyat Johor sendiri boleh menilai parti manakah sebenarnya yang sering memperalatkan istana untuk terus berkuasa hatta mewar-warkan bahawa Umno ditubuhkan di tangga istana.

Ketika diminta mengulas bidasan Dr Chua bahawa sepanduk itu sebenarnya digantung Umno bagi menjejaskan imej beliau, Menteri Besar Johor Dato’ Abdul Ghani Othman menafikannya.

“Tiada siapa hendak buat pun, kita tidak pernah mengamalkan politik seperti itu. Apa yang kita tahu parti pembangkang yang membuat perjumpaan dalam tempoh berkenaan dan kain rentang yang dimaksudkan itu dinaikkan,” kenyataan beliau dipetik media.

Abdul Ghani boleh membuat penafian tetapi semuanya kini terserah kepada tanggapan umum. Rakyat bukanlah senaif dahulu tatkala pemerintah mempunyai kuasa untuk mengawal sumber maklumat.

Dalam perkembangan berkaitan tiga anggota polis pada 18 Ogos lalu telah merakam kenyataan Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim di ibu pejabat parti itu di Tropicana, Petaling Jaya.

Turut hadir dalam pertemuan hampir 1 jam itu ialah Pengerusi Perhubungan PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng.

Keterangan itu bagi membantu siasatan berhubung penggunaan foto Sultan Johor pada kain rentang itu.

Pada sidang media selepas dirakamkan kenyataannya, Anwar berkata isu kain rentang provokatif itu bertujuan mengheret institusi diraja ke kancah politik kepartian sebagai muslihat dan niat buruk dengan matlamat menimbulkan kemarahan rakyat Johor, terutamanya di kawasan majoriti Melayu di luar bandar.

“Sudah tentu perkara ini tidak menguntungkan PKR ataupun Pakatan Rakyat. Ia sengaja dihantar ke kawasan majoriti orang Melayu, seolah-olah kita memperkenalkan Datuk Chua Jui sebagai Menteri Besar Johor,” tegasnya.

Chua pula berkata tindakan memasang sepanduk itu berniat jahat untuk menimbulkan kemurkaan Sultan Johor.

“Kita tidak sebegitu bodoh untuk katakan, yang saya dicalonkan sebagai Menteri Besar Johor. Ini adalah satu muslihat yang gagal.

“Sebagai seorang peguam yang terlatih dalam bidang undang-undang, saya tahu bahawa orang Cina seperti saya tidak boleh menjadi Menteri Besar. Ini tak masuk akal dan tak logik langsung.

“Matlamat mereka gagal, kerana tidak ramai orang yang percaya dengan apa yang ditulis di atas kain rentang itu. Tiada siapa yang untung daripada perbuatan mereka ini. Jadi kami minta pegawai polis siasat dengan segera kejadian ini, dan tangkap mereka yang terlibat dengan komplot ini,” kata Chua.

Apa juga yang berlaku, kita menuntut pihak polis menjalankan siasatan menyeluruh bagi mencari dalang sebenar kejadian itu.

Kita tidak mahu kejadian ini terbiar menjadi misteri. Seperti juga misteri yang berlegar berhubung insiden cubaan rasuah Umno terhadap calon PAS di Dun Pasir Raja, Johor pada pilihan raya umum 2004. Bukti tentang kejadian rasuah itu benar-benar kukuh. Sipelakunya ditangkap di rumah calon PAS sendiri. Nombor telefon calon BN juga disimpan dalam telefon tertuduh. Kejadian itu dirakam dengan kamera dan video. Pertuduhan dibacakan pegawai BPR ketika tangkapan dibuat dan wang suapan itu diambil pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebagai bukti.

Pegawai BPR yang hadir memuji usaha para petugas PAS memerangkap sipelaku rasuah. Malah polis yang cuba campur tangan tidak dibenarkan masuk ke rumah calon sehingga pegawai BPR hadir.

Apabila ditanya BPR yang kini diangkat status sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), para pegawainya berkata, “kami dan serah kertas pertuduhan ke Pejabat Peguam Negara.”

Namun sudah enam tahun berlalu, tiada sebarang pertuduhan yang dilakukan Peguam Negara. Itu pun satu misteri juga!

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


SLOGAN OH SLOGAN, ITU JE LER KEPANDAIAN BN

Posted: 02 Sep 2010 11:33 PM PDT


Realmild- 70% Atas Nama Dr Mahathir

Posted: 02 Sep 2010 09:31 PM PDT

Sekian lama juak Umno memfitnah saya kononnya punyai kepentingan menguasai syarikat gergasi MRCB melalui Realmild. Maka pada tahun 1999, dalam perakuan di mahkamah tinggi KL, saya mengesahkan bahawa pemegang saham terbesar Realmild; 70 peratus adalah atas nama Dr Mahathir sendiri. Dan saya tidak punyai sebarang kepentingan dalam syarikat tersebut.

Hanya setelah pendedahan tersebut, Dr Mahathir segera meminta Datuk Seri Abdul Rahman Maidin mengambil alih saham tersebut, dan ketika itu baru disebut sebagai milik Umno. Maka ia mengesahkan perakuan saya sebelumnya.

Hal sedemikian terbongkar semula dalam keterangan Abdul Rahman Maidin dan Datuk Nazri Abdullah dalam prosiding mahkamah dalam kes saman Datuk Khalid Ahmad terhadap Datuk Abdul Rahman Maidin. Saya bersyukur kehazrat Allah kerana fitnah terhadap saya yang sekian lama menjerat pemikiran sebahagian pendukung Umno kini terbongkar.

ANWAR IBRAHIM

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Sports Toto Judi beri duit raya, apa hukumnya ?

Posted: 03 Sep 2010 12:44 AM PDT

Apa hukum Sports Toto syarikat judi yang ternama di negara ini memberi sumbangan kepada orang Islam yang berstatus ibu tunggal dan anak yatim ? Hina sangatkah umat Islam untuk menerima sumbangan hasil judi ? Kalau hukumnya halal, maka eloklah diberi sumbangan tersebut dalam masjid. Kalau hukumnya haram, harap dibuat berita utama dalam akhbar dan tv supaya semua pihak hormat kesucian umat Islam , lebih lagi di bulan Ramadhan.

***************************
Friday September 3, 2010
Sports Toto brings gifts to children at hospital and welfare homes

In conjunction with the coming Hari Raya celebrations, Sports Toto reached out to about 300 people on separate occasions to spread the festive cheer.

An entourage of Sports Toto staff made a goodwill visit to the paediatric wards of Hospital Tengku Ampuan Rahimah in Klang and Hospital Sungai Buloh recently.

They had a light-hearted moment mingling with about 150 children in both hospitals and handed duit raya and gift packs to them. The children were visibly brightened up by the surprises despite being unwell.


Festive cheer: A group photo of all the invited guests with their goodies.

Thereafter, a breaking of fast was held in collaboration with Bukit Kiara Equestrian & Country Resort for about 150 underprivileged children and single mothers from Persatuan Anak-Anak Yatim Dan Ibu Tunggal Kg. Medan, PJ and Pertubuhan Rumah Anak Yatim Miskin Daerah Kuala Langat, Banting.

Chartered buses were specially arranged to transport the invited guests to the Country Resort.

They were treated to a rare and exciting experience of horse-drawn carriage rides and poney rides around the scenic equestrian park, a sumptuous dinner, duit raya and gift packs plus entertainment by talented teen singer, Putri as well as some fun andgames with fabulous prizes.


Easing the pain: Sports Toto staff giving a gift pack to a child patient in Hospital Sungai Buloh.

The Raya charity programme has been listed in Sports Toto's calendar of charitable causes for many years as it is part of the company's tradition towards inculcating a sense of caring and sharing in the community.

http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2010/9/3/central/6943790&sec=central

Ibu tunggal ikat perut di kota Kuala Lumpur

Posted: 02 Sep 2010 08:03 PM PDT

Ibu tunggal bersama tiga anak sering ikat perut
Harian Metro 3 Sep 2010 - KUALA LUMPUR : Seorang ibu tunggal yang mempunyai anak kurang upaya (OKU) merayu bantuan mana-mana pihak bagi membolehkan mereka menyambut lebaran bakal menjelang dengan lebih ceria berikutan tidak mempunyai pendapatan tetap malah hidup dalam kedaifan.

Siti Zawiyah Ali, 40, yang tidak bekerja berkata, dia menjadi ibu tunggal sejak tiga tahun lalu selepas diceraikan suaminya dan terpaksa menanggung tiga anaknya yang masih bersekolah termasuk seorang OKU.

Beliau berkata, dia dan anak-anaknya tidak mampu membeli pakaian raya kerana tiada wang malah kehidupannya kini hanya mengharapkan sumbangan orang ramai selain menerima bantuan beras daripada pihak masjid.

"Saya sebelum ini menolong kakak berniaga nasi lemak di Masjid India dengan pendapatan RM19 sehari tetapi terpaksa berhenti berniaga buat sementara berikutan kedatangan Ramadan. Ada kalanya saya anak beranak terpaksa mengikat perut kerana tiada wang untuk membeli makanan sebagai juadah berbuka puasa," katanya ketika ditemui.

Zawiyah yang berasal dari Pahang terpaksa memberikan perhatian kepada anak OKUnya yang tidak dapat menguruskan diri sendiri menyebabkan masanya terbatas untuk mencari pekerjaan.

Dia yang tinggal di rumah setinggan di Gombak berharap ada pihak sudi membantunya untuk membelikan baju raya buat anak-anaknya.

Individu atau syarikat yang ingin membantu Zawiyah bolehlah menghubunginya di talian 019-2182516 atau ke alamat No 847, Batu 4 3/4, Jalan Gombak, 53100, Selayang.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ibutunggalbersamatigaanakseringikatperut/Article

Nasib pemandu bot miskin di K.Terengganu Monsun Cup

Posted: 02 Sep 2010 08:02 PM PDT

Bimbang dihalau sebelum raya
Harian Metro 3 Sep 2010 - KUALA TERENGGANU: "Menyambut Aidilfitri dengan meriah memang tidak pernah terlintas di fikiran kerana setiap saat, saya hanya memikirkan kemungkinan dihalau dari pondok yang dibina di atas tanah tumpangan ini," kata Mohd Riffin Hassan, 47, dari Pengkalan Maras, Mengabang Telipot, di sini.

Menurutnya, pendapatan sebagai pemandu bot penambang sebanyak RM16 hingga RM18 sehari tidak mampu menampung perbelanjaan isteri dan enam anaknya berusia enam bulan hingga 18 tahun yang masih di bawah tanggungannya.

Katanya, lebih memeritkan mereka sekeluarga, rumah yang dibina di atas tanah milik orang sejak 20 tahun lalu, berukuran lapan meter panjang dan enam meter lebar itu tidak mempunyai tandas dan bilik tidur.

"Sekiranya ingin membuang air, anak lelaki akan ke masjid berhampiran atau ke tepi pantai manakala bagi wanita, mereka ke rumah saudara atau jiran berdekatan," katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Mohd Riffin berkata, lebih menggusarkannya apabila dia tiga kali dimaklumkan oleh tuan tanah supaya keluar dari tanah tumpangan berkenaan.

Malah katanya, untuk mendapatkan bekalan elektrik, dia terpaksa menyambung punca bekalan itu daripada rumah kakak iparnya yang terletak di hadapan pondoknya dan berkongsi membayar bil.

Katanya, telur dan nasi juadah utama mereka sekeluarga berbuka puasa, namun mujur anak-anaknya memahami kesempitan hidup serta pendapatannya yang tidak seberapa sebagai pemandu bot penambang.

Mohd Riffin berkata, Aidilfitri tidak ubah seperti hari-hari biasa kerana dia sendiri tidak mampu melakukan persiapan untuk menyambutnya kerana kesempitan hidup meskipun mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyrakat RM400 sebulan dan sekiranya ada sedikit lebihan wang pun, ia akan digunakan untuk perbelanjaan keluarga.

"Bagi anak-anak saya yang kecil, ibu saudara mereka ada membelikan mereka baju raya berikutan saya tidak mampu membelikan untuk semua anak-anak saya," katanya.

Menurut Riffin, isterinya Che Kembang Mamat, 37, seorang suri rumah dan selain menyara enam anak, dia turut menyara seorang adik isterinya yang bisu.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Bimbangdihalausebelumraya/Article

Rumah polis pun kena rompak di Malaysia

Posted: 02 Sep 2010 05:05 PM PDT

Penjenayah semakin bermaharajalela di Malaysia. Terkini rumah polis dirompak di Rawang, kerugian dianggarkan RM80,000.00. Perompak telah bertindak kejam ke atas anak perempuan anggota polis apabila dibelasah kerana cuba melarikan diri. Hanya membiarkan sekejap pintu pagar dan pintu depan terbuka , perompak tadi telah masuk. Nampaknya kita kena duduk dalam penjara rumah sendiri di Malaysia ni.

****************************
Friday September 3, 2010
Armed robbers ransack cop's house

KUALA LUMPUR: Three masked men armed with machetes robbed a police corporal's family of cash and valuables totalling more than RM80,000 at their home in Green Park, Rawang.

The corporal was out on duty at the time of the incident.

The robbers were believed to have entered the house when the family left the gate and front door open.

The policeman's daughter R. Kalaivani, 22, was assaulted by the robbers when she tried to escape from the house to seek help.

She was dragged back into the house and beaten up. Kalaivani said the robbers entered the house at about 10pm and held up her mother, sister and herself when they were about to have dinner.

"The robbers held their machetes to our necks before forcing us into a room where they tied us up.

"They ransacked the house and escaped with RM5,000, handphones and jewellery," she added.

The corporal, who refused to be identified, lodged a report at the Selayang police station.

Gombak OCPD Asst Comm Abdul Rahim Abdullah confirmed the incident.

He said the suspects were seen escaping in a black Proton Iswara, believed to have been driven by an accomplice stationed outside the house.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2010%2F9%2F3%2Fnation%2F6972517

s

0 ulasan
sumber :-

s


Iftar di Masjid Wira Damai YB.Amirudin bersama Shamsul Iskandar Akin, Ketua AMK

Posted: 03 Sep 2010 01:49 AM PDTGambar Kebakaran di Wira Damai

Posted: 02 Sep 2010 11:39 PM PDT

Kebakaran 5 buah Rumah di Wira Damai

Posted: 02 Sep 2010 06:56 PM PDT

Sebanyak 5 buah rumah telah terlibat dalam kebakaran yang berlaku semalam 2 september sekitar jam 5.30 petang disaat-saat umat islam sedang sibuk menyediakan juadah berbuka puasa. Seramai lebih kurang 20 mangsa yang terlibat terdiri dari 5 keluarga. Pihak Pengurusan DUN Batu Caves, JKM, Zakat, Unit Amal Gombak, Ahli Majlis MPS , Ketua Kampung Wira Damai dan penduduk sekitar telah berjaya membantu mangsa malam tadi. Terima kasih kepada semua pihak yang membantu.

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


公正党务边办中秋园游会

Posted: 02 Sep 2010 11:05 PM PDT

务边区人民公正党三支部包括:新咖啡山、拉湾古打和务边支部将在9月17日(星期五)联合举办中秋节园游会,时间是晚上7时,地点在务边卫星市小食中心举行,入场免费,欢迎公众踊跃出席。 该活动统筹黄权表示,公正党为了庆祝中秋传统节日的来临,特别在务边卫星市举办中秋园游会,与当地居民同欢共庆。 他表示,主办当局不忘安排中秋节提灯笼游街和猜灯谜的环节,希望把这些中秋节的传统习俗保留下来,让年轻的一辈体验中秋传统的意义。 "我们不分种族、区域、年龄的人士免费参与,提灯笼游街可以加强其他居民对务边的认识,也希望借此机会拉近彼此关系"。 他呼吁大家必须在当晚7时正前来务边卫星市小食中心集合,大会将会分发免费灯笼和蜡烛给每个出席者,并由务边区国会议员李文材医生和迪遮区州议员郑立慷率领民众提灯笼游街,过后将设有茶点及月饼招待。 他希望各界有意参与者,如有任何垂询或赞助这项活动者可以联络:黄权016-597 5170或李盈颖017-323 3329。

新咖啡山野狗横行路人心惊

Posted: 02 Sep 2010 11:04 PM PDT

新咖啡山最近成為野狗横行之处,多只野狗日夜在住宅附近走动,甚至追逐路过的居民,让当地大人小孩心惊胆跳。 迪遮区州议员郑立慷表示,他接获不少居民投訴,流浪狗数量增加,而且还会追咬小孩、老人,甚至骑士,让人担心。 他是在其政治秘书李盈颖、人民公正党新咖啡山支部主席黄权、行动党领袖彭南光和一众公正党党员的陪同下,探访一名被野狗追逐导致受伤的村民。 据了解,该村民是骑电单车回家时,被几只野狗追逐时惊慌摔倒,不幸伤及右臂,现在正在疗养中。 郑立慷也是霹雳州副主席,他呼吁当地居民除了提高警惕外,选择饲养宠物时,必须经过深思熟虑,避免事后觉得后悔或没兴趣时,把它遗弃街头,随便将责任抛给社会。 另外,他也指示县议会采取适当行动,避免野狗数量继续增加,因为这些无人饲养的流浪狗四处游荡,衍生诸多问题,威胁路人安全。

ADUN Teja dan Wanita KEADILAN agih bubur lambuk di Kampung Pengkalan Baru

Posted: 02 Sep 2010 09:18 PM PDT

Cuba selami agama lain

Posted: 02 Sep 2010 09:16 PM PDT

Selamat Hari Raya Aidilfitri daripada Cabang Gopeng

Posted: 01 Sep 2010 08:25 PM PDT

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Tokek Merah Hutan Kuala Kangsar

Posted: 03 Sep 2010 08:00 AM PDT

Dapat di Hutan Kuala Kangsar 300gram !!!

Agak-agak berapa harganya yer ?

Durian Runtuh !!!
Kes Sivakumar Cabar Keputusan SPR Didengar 23 November Ini

Posted: 03 Sep 2010 06:35 AM PDT


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 23 November ini untuk mendengar permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar dan enam lagi untuk semakan kehakiman berhubung keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Perak.

Permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Datuk Aziah Ali.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Mohamad Izwan Mohamed Noh menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan peguam Razlan Hadri Zulkifli yang mewakili Sivakumar dan enam yang lain dan Peguam Kanan Persekutuan Munahyza Mustafa yang mewakili SPR dan tiga responden lain.

Pada 22 Oktober tahun lalu, tujuh pemohon diberi kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mengenepikan keputusan SPR yang tidak mengisytiharkan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Behrang, Changkat Jering dan Jelapang berikutan wakil rakyat kerusi berkenaan menjadi ADUN bebas.

Mereka adalah Sivakumar, Chen Fook Chye, Tai Sing Ng dan A. Sivanesan serta tiga pengundi iaitu Ahmad Sabry Wahab (Behrang), Abdul Latif Ariffin (Changkat Jering) dan Foo Hon Wai (Jelapang).

Dalam permohonan semakan kehakiman itu mereka menamakan SPR dan tiga wakil rakyat; Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (Jelapang) selaku responden.

Mereka mahu mahkamah mengeluarkan surat perintah memaksa SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan berikutan peletakan jawatan wakil rakyat itu dan satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat "quo warranto" dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN itu dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab bagaimana kesemua mereka masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat.

Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadilan Rakyat manakala Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum 2008.

Mereka kemudiannya meninggalkan parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional sehingga mendorong kejatuhan kerajaan negeri pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.


MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Guna 4C dlm politik, manipulasi, eksploitasi, kontroversi dan hipokrasi

Posted: 03 Sep 2010 01:35 AM PDT

Ingatan buat ahli cabang..

Posted: 02 Sep 2010 07:30 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang