Pengikut

Nuffnang

Rabu, 25 Ogos 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Video terbaru inkues Teoh 'hilang' dari web AG?

Posted: 25 Aug 2010 01:45 AM PDT

"Mengapa rakaman terdahulu inkues Teoh Beng Hock dimuat-naikkan di lamanweb Pejabat Peguam Negara, tetapi yang terbaru sengaja ditinggalkan?

"Adakah kerana ia berkaitan dengan persembahan yang kurang memuaskan ketua pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa (kiri) dalam inkues itu?"

Ia antara persoalan yang dilemparkan oleh ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng dari DAP, hari ini yang mendakwa kegagalan pihak pendakwaan memuat-naikkan laporan inkues terbaru itu membuktikan bahawa suruhanjaya berkenaan tidak berkecuali.

"Pejabat AG memuat-naik video perbicaraan di lamanweb mereka sejak hari pertama inkues. Tetapi mengapa memilih tidak menyiarkan yang terbaru?

"Ini cuma menunjukkan mereka adalah berat sebelah, walaupun dalam kes ini mereka sepatutnya berkecuali," kata Lim dalam sidang medianya hari ini.

Katanya, beliau telah berhubungan dengan pejabat peguam negara berhubung perkara itu tetapi alasan yang diberikan adalah lucu.

"Saya telefon mereka semalam dan bertanyakan mengapa video itu tidak dimuat-naik. Pada mulanya mereka berkata ada 'isu teknikal'. Tetapi selepas saya tanya berkali-kali, mereka kata tidak dapat mencari video itu," katanya.

"Perbicaraan pada 18 Ogos adalah ...yang paling lucu dan penuh dengan kejutan. Adakah mereka secara sengaja cuba menyembunyikannya?"

Lim (kanan) juga mencabar pejabat peguam negara untuk memuat-naikkan video berkenaan dalam tempoh 24 jam.

"Jika tidak, mereka sepatutnya mengeluarkan semua video yang lain itu," kata Lim.

Pada inkues terbaru pada 18 Ogos lalu, ahli patologi forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand mempertahankan pendapatnya bahawa Teoh kemungkinan besar tidak membunuh diri tetapi sebaliknya diasak oleh Abdul Razak yang sejak awal mempersoalkan kelayakan Pornthip sebagai saksi.

Abdul Razak berpendapat keterangan Pornthip adalah berdasarkan imaginasinya. Pornthip menafikan perkara itu dan berkata kesimpulannya adalah berdasarkan pemerhatian dan kerjanya.

Abdul Razak berkata berdasarkan kelayakan Pornthip, ahli patologi Thailand itu tidak layak bergelar pakar di Malaysia kerana universiti tempat beliau belajar, tidak diiktiraf di negara ini. Pornthip (kiri) menjawab bahawa universiti tempat beliau belajar adalah satu daripada lima yang terbaik di Asia - mereka yang berada di mahkamah memberikan tepukan.

Cekik diri sendiri

Razak kemudiannya mencadangkan kepada Pornthip bahawa Teoh mencekik dirinya sendirinya. Katanya, ini kerana empat daripada doktor telah mendapati bahawa tiada bukti menunjukkan Teoh dicekik.

Gobind bangkit dan mengarahkan Razak menunjukkan bagaimana seseorang mencekik diri sendiri. Razak menyahut cabaran itu dan cuba mencekik diri sendiri sambil digelakkan daripada mereka di mahkamah itu.

"Saya cadangkan bahawa anda datang ke mari untuk serang SPRM," katanya.

Beliau memberi beberapa kesilapan yang didakwa dilakukan oleh Pornthip tetapi dinafikan oleh pakar patologi Thailand itu. Menurut Pornthip, laporan yang dikemukakannya disokong dengan bukti saintifik.

Razak: Awak kata 80 peratus pembunuhan.

Pornthip: Saya telah terangkan. Awak mesti terima...

Razak:
Apabila awak beri keterangan 80 peratus adalah kes pembunuhan, ia dilaporkan di semua media negara ini.

Pornthip berulang-kali menggesa Razak supaya membaca laporannya, tetapi ketua pendakwa SPRM itu berkata: "Saya habiskan masa tiga hari membacanya."

Orang ramai yang mengikuti perbicaraan kemudian mula berbisik yang menunjukkan rasa tidak puas hati mereka dengan cara soalan Razak.

Razak kemudiannya bertanya sama ada objek tumpul yang dirujuk oleh Porthip pada awal inkues pagi ini merujuk kepada kerusi atau benda lain.

Pornthip: Saya ingin tanya sama ada awak seorang peguam?

Razak: Mungkin, saya lebih muda daripada awak tetapi saya telah berkhidmat sebagai peguam untuk 24 tahun.

Ini disambut dengan cemuhan 'wah' daripada mereka yang hadir.

Pengalaman terjun bangunan

Razak kemudian mengajukan soalan kepada Pornthip, bagaimana Teoh boleh mati pada tingkat 14 (lokasi pejabat SPRM Selangor yang terletak di Plaza Masalam, Shah Alam) tetapi masih bernyawa apabila sampai di bawah.

Soalan Razak semakin bercelaru dan menyebabakan koroner terketawa kecil. Azmil kemudian menjelaskan kepada Razak apa yang Pornthip maksudkan ialah Teoh berkemungkinan sedar semasa jatuh dan belum mati.

Razak: Dari Tingkat 14, 99 kaki dari atas tanah - dia tidak sedarkan diri, jadi badannya semestinya lebih berat.

Pornthip: Tiada perbezaan. Secara saintifik, bagaimana boleh berlaku kehilangan berat berdasarkan tahap kesedaran?

Razak juga bertanya kepada Pornthip sama ada dia mempunyai pengalaman terjun dari bangunan. Ini kerana ahli patologi itu dalam keterangannya berkata mayat yang dijumpai itu didapati lebih jauh daripada bangunan berkenaan berbanding kes lazim membunuh diri dengan melompat.

Satu lawan empat

Malik bangkit dan berkata Razak cuba 'memasukkan perkatan' dalam mulut Pornthip. "Cara dia mengajukan soalan seolah-olah mahu kami sendiri terjun!"

Razak kemudiannya mengulangi soalan kepada Pornthip bahawa pendapatnya adalah berlainan dengan empat orang doktor yang hadir pada bedah siasat kedua.

Razak: Satu lawan empat...

Pornthip: Awak perlu hormat hakim (koroner) yang akan membuat keputusan.

Razak: Kita bekerja berdasarkan majoriti.


Sumber: Malaysiakini

Waris rayu bebas tahanan ISA sebelum raya

Posted: 25 Aug 2010 01:40 AM PDT


KUALA LUMPUR, 25 Ogos: Harapan Mohammad Fadhlullah Abdul Razak, 28, tahanan terbaru ISA untuk beraya bersama keluarga bulan depan mungkin malap.

Menurut Hasnol Hadi Abdul Razak, 25, pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) masih belum memberitahu tentang status tahanan abangnya itu sejak ditahan 36 hari lalu.

Bagaimana pun, katanya, Polis memanggil waris Fadhlullah ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman esok.

"Setakat ini, tidak ada apa-apa lagi tetapi esok, polis panggil kami ke Bukit Aman.

"Saya kerja, kedua-dua ibu bapa saya mungkin pergi melawat abang esok," ujarnya tengah hari tadi pada Harakahdaily.

Beliau turut menyuarakan rasa yakin bahawa pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri akan membebaskan abangnya itu sebelum raya ekoran tiada dakwaan yang jelas ke atas abangnya itu.

Difahamkan, Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA membolehkan seseorang tahanan tanpa bicara ditahan maksimum selama 60 hari untuk membantu siasatan.

Turut difahamkan, berdasarkan Seksyen 8, ISA, tahanan tanpa bicara itu memberi kuasa kepada seorang Menteri Dalam Negeri untuk mengizinkan seseorang itu ditahan atau sebaliknya.

Lanjutan itu, katanya lagi, pihak pembelaan yang dilantik telah mengfail permohonan habeas corpus atau 'hak untuk bersuara di mahkamah' beberapa hari lalu.

20 Julai lalu, Fadhlullah ditahan di Sungai Buloh oleh seorang pegawai polis berpakaian seragam serta 14 pemuda berpakaian biasa yang dipercayai dari Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman.

Menurut laporan Harakahdaily, Hasnol ditahan kononnya demi memerangi keganasan Jamaah Islamiah (JI) dalam negara.

Namun, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Dalam Negeri beberapa hari kemudian pada satu kenyataan media di ibu negara mengaku di depan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) bahawa Kuala Lumpur komited bersama Washington dalam memerangi keganasan global.

Sumber: Harakah Daily

Isu perkauman tidak timbul jika tiada Umno

Posted: 25 Aug 2010 01:35 AM PDT


KUALA LUMPUR, 25 Ogos: Pusat Pembangunan Kebudayaan (LLG) mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menghapuskan ideologi perkauman yang didoktrinkan ke dalam masyarakat. Mereka berpandangan, isu perkauman yang timbul kini berpunca daripada doktrin perkauman yang diterapkan oleh Umno sejak dari dahulu lagi.

Presidennya, Dr. Toh Kin Woon berkata, semua isu perkauman yang meretakkan hubungan antara kaum tidak akan berlaku jika Umno tidak memulakannya.

"Politik perkauman yang melaksanakan dasar pecah dan perintah, pemuda Umno menghunus keris dan mengugut akan membakar Dewan Perhimpunan Cina KL dan Selangor, kenyataan diskriminasi perkauman secara terbuka oleh Ahmad Ismail dan Nasir Safar, unsur-unsur perkauman yang didoktrinasikan oleh Biro Tata Negara.

"Tanpa semua tindakan ini, kita tidak akan dijangkiti virus perkauman," kata Kin Woon dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan pengetua sebuah sekolah di Johor yang mengeluarkan kenyataan 'pelajar Cina boleh pulang ke Cina' dan menyamakan gelang tangan yang dipakai pelajar India dengan rantai anjing.

Tambahnya, sekiranya kerajaaan terus berdiam diri dalam isu tersebut, keyakinan rakyat terhaddap slogan "1Malaysia' yang diwarwarkan Najib akan hilang.

"Lebih memeranjatkan ialah sehingga kini Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berdiam diri dalam isu-isu tersebut, ini mengakibatkan rakyat hilang keyakinan terhadap slogan inklusif umpamanya "Satu Malaysia"dan "Rakyat Didahulukan"yang diketengahkan Perdana Menteri," kata beliau lagi.

Beliau turut menyatakan kekesalan di atas sikap berdiam diri kerajaan Umno BN terhadap beberapa kenyataan berbau perkauman antaranya mengenai cadangan Majlis Perundingan NGO Melayu (MPP) dan Pertubuhan Peribumi Perkasa (Perkasa) yang mahu kerajaan menahan Presiden MCA, Chua Soi Lek di bawah ISA kerana menyokong cadangan kuota 30% bumiputera dimansuhkan.

"MPP menyaran kerajaan memansuhkan sekolah ibunda; Utusan Malaysia cuba mengapi-apikan isu pemansuhan kuota bumiputera dan perlembagaan baru, sebuah surau Seremban disimbah cat merah tapi pimpinan tertinggi kerajaan tidak mengkritik perkembangan kurang sihat ini.," katanya.

Sumber: Harakah Daily

Lantik anak peneroka

Posted: 25 Aug 2010 01:30 AM PDT


SHAH ALAM, 25 Ogos – Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor menolak dakwaan Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Tan Sri Dr Mohd Yusof Nor bahawa keprihatinan Pakatan Rakyat (PR) dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) sebagai cubaan untuk mengganggu masyarakat dan pengurusan Felda.

Ketua Penerangannya, Mohd Ezli Mashut berkata, kenyataan Mohd Yusof itu begitu dangkal dan tidak menjawab persoalan utama apa yang berlaku dalam tadbir urus dan kewangan Felda.

Katanya, AMK Selangor bertegas bahawa sudah tiba masanya pengurusan tertinggi Felda diisi oleh anak-anak peneroka Felda sendiri yang lebih memahami realiti dan perkara terbaik untuk pembangunan masyarakat peneroka.

"AMK Selangor mendesak agar anak-anak peneroka Felda dilibatkan dalam pengurusan dan tadbir urus Felda agar mereka yang mempunyai semangat kebertanggungjawaban dilibatkan bersama.

"Kita yakin keprihatinan Pakatan Rakyat dan NGO dalam memperjuangkan hak dan nasib masa hadapan peneroka Felda merupakan kegusaran mereka tatkala kewangan Felda dipersoalkan banyak pihak sejak akhir-akhir ini," katanya ketika dihubungi, semalam.

Pada masa sama katanya, AMK Selangor berharap masyarakat Felda di seluruh negara bangkit menyatakan hak bahawa mereka mempunyai suara untuk menentukan hala tuju dan masa hadapan yang perlu diperkasakan lagi.

"AMK Selangor yakin masyarakat Felda kini sudah celik dan bijak dalam menentukan nasib mereka dan tidak mudah diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak.

"Justeru, kita berharap kerajaan mengembalikan hak peneroka Felda yang selama ini tidak diambil perhatian dan prihatin masalah serta isu yang di bawa oleh Pakatan Rakyat dan NGO terhadap cabaran yang dihadapi peneroka di seluruh negara,"katanya.

Terdahulu, Mohd Yusof berkata, cubaan pembangkang untuk masuk ke Felda merupakan satu gangguan yang tidak diingini oleh warga komuniti itu.

Menurut beliau, pihak-pihak terlibat sebenarnya mahu melihat peneroka dan pentadbiran dalam organisasi itu berpecah-belah untuk memudahkan mereka menyusup masuk. – SINAR HARIAN

Akan Saman, Ujar Zakaria

Posted: 25 Aug 2010 01:25 AM PDT


25 Ogos - Khatib Zakaria Ahmad, yang dijadikan bahan kontroversi oleh media arus perdana akan mengambil tindakan saman terhadap mana-mana pihak yang terus mensensasikan isu bacaan doa khutbah Jumaat.

Zakaria mempersoalkan mengapa tindakannya mendoakan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng supaya mendapat hidayat dan memeluk agama Islam dalam bacaan-bacaan doanya menjadi pertikaikan sekarang ini, walhal ia telah diamalkan beliau sejak dua tahun lalu.

Zakaria berkata demikian selepas beliau tampil mempertahankannya dirinya dihadapan panel Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang berhubung isu bacaan doa khutbah Jumaat.

Zakaria, yang dijemput sebagai khatib di Masjid Padang Menora menjadi bahan isu oleh media arus perdana selepas Pengerusi Badan Perhubungan Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa masjid-masjid tertentu di Pulau Pinang menggantikan nama Yang Dipertuan Agong kepada Ketua Menteri Pulau Pinang dalam bacaan doa mereka.

Pengurusan Masjid Padang Menora mengesahkan kejadian itu, dan Zakaria telah diberitahu akan kesilapannya. Di hadapan panel semalam, Zakaria akur untuk tidak lagi menggunakan nama Lim Guan Eng dalam doa khutbahnya.

Zakaria bagaimanapun melahirkan rasa tidak puas hati kerana telah menjadi mangsa percaturan politik Umno yang memperbesarkan isu itu, walhal ia bukan kesalahan di sisi agama Islam.

Zakaria berkata beliau akan menyaman sesiapa yang cuba menjatuhkan maruah beliau dengan pelbagai tuduhan paslu dan sehubungan dengan itu beliau telah menghubungi peguam untuk tindakan seterusnya.

Zakaria mengesahkan beliau sudah dipanggil memberi keterangan ke Ibu Pejabat Polis Butterworth. Beliau setakat ini belum menerima sebarang teguran dari pihak Istana Negara.

"Saya fikir perkara tersebut adalah perkara kecil tapi diperbesar-besarkan" ujar Zakaria.

Menurut beliau lagi, perkara tersebut sengaja diperbesarkan oleh pemimpin Umno-Bn

Sementara itu, Yang Dipertua MAIPP, Ellias Zakaria berkata, hasil perbincangan tersebut pihaknya berpuas hati dengan keterangan Zakaria dan menyifatkan perkara ini perlu diselesaikan secara baik.

Mengambil pendekatan untuk menyelesaikan masalah, Ellias berkata ianya adalah untuk mengelak kekeruhan berpanjangan.


Sumber: TVSelangor

Tidak Patut Campur Tangan, ujar Sivarasa

Posted: 25 Aug 2010 01:20 AM PDT


25 Ogos - Suruhanjaya Siasatan Diraja yang ditubuhkan untuk menyiasat pita rakaman perbualan VK Lingam dan mantan Ketua Hakim Negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dipertanggungjawabkan untuk membongkar dakwaan wujudnya usaha untuk melobi dan mencatur perlantikan hakim-hakim kanan di badan kehakiman.

Lantas, Mahkamah Rayuan Putrajaya yang membenarkan laporan Suruhanjaya Diraja dicabar akan dilihat seperti campurtangan badan kehakiman untuk meminda laporan yang menemui dan mengesahkan salahlaku dan jenayah telah berlaku di badan kehakiman.

Ahli Parlimen Sivarasa Rasiah berkata mahkamah tidak patut dan tidak boleh mencampuri urusan suruhanjaya yang ditubuhkan dibawah kuasa Yang Dipertuan Agong untuk menyiasat integriti badan kehakiman.

Beliau berkata keputusan mahkamah itu akan menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat kerana keputusan itu membawa impilikasi yang mahkamah rayuan campur tangan dalam proses Suruhanjaya Diraja yang mana isu yang disiasat dalam prosiding Suruhanjaya Diraja itu adalah berkenaan badan kehakiman itu sendiri.

Mahkamah Rayuan sebelum ini membenarkan peguam kontroversi Datuk V.K. Lingam dan dua bekas ketua hakim negara untuk mengemukakan permohonan semakan penghakiman berhubung laporan Suruhanjaya Diraja Siasatan 2007 yang menyiasat peranan mereka dalam dakwaan melobi pelantikan hakim.

Panel Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Tengku Baharudin Shah Tengku Mahmud, Datuk Mohd Hishamuddin Mohd Yunus dan Datuk Zaharah Ibrahim mendengar hujah Lingam semalam.

Hakim Tengku Baharudin Shah dan Datuk Zaharah Ibrahim membenarkan permohonan rayuan itu manakala Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menolak.

Dua perayu lain ialah Tun Mohd Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.

Mahkamah mengenakan RM30,000 sebagai kos perundangan bagi ketiga-tiga perayu. Kes itu kini dikembalikan ke Mahkamah Tinggi untuk mendengar merit kes berkenaan.

Sumber: TVSelangor

Kelantan Bawa Saman Royalti Minyak Ke Mahkamah 30 Ogos

Posted: 25 Aug 2010 01:15 AM PDT


Kota Bharu, 25 Ogos – Pengerusi Jawatankuasa Royalti Minyak kerajaan negeri Kelantan dijangka memfailkan saman ke atas syarikat minyak Petronas kerana telah melanggar kontrak royalti minyak tersebut.

Writ saman tersebut akan di bentangkan dalam mesyuarat Exco negeri untuk mendapat keluluskan dan sekiranya ia berlaku, tindakan saman tersebut akan dibuat pada 30 Ogos nanti melalui peguam Tommy Thomas.

Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Paduka Haji Husam Hj Musa menjelaskan bahawa saman ini adalah berbeza dengan saman yang difailkan oleh PAS Terengganu satu ketika dahulu kerana saman ini disokong dengan Afidavit oleh bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga telah menyatakan persetujuan untuk memberi keterangan dimahkamah nanti.

Menurut Husam, walaupun demikian ruang-ruang untuk perbincangan untuk emnyelesaikan masalah masih terbuka dan bersempena Ramadhan, inilah masa yang terbaik untuk membayar royalty minyak tersebut.

Terdahulu, exco kerajaan negeri Kelantan telah memberi mandat kepada kerajaan negeri untuk menuntut royalty minyak ini seperti yang termaktub dalam Akta Kemajuan Petroleum 1975 setelah carigali minyak dilakukan di kawasan perairannya.

Walau bagaimana pun Perdana Menteri Malaysia datuk Seri Najib Tun Abdul Razak tidak melayan tuntutan itu sebaliknya meneruskan dengan skim 'wang ehsan'.

Memetik dari Harakah Daily, Husam ketika Ditanya berhubung surat Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kepada Perdana Menteri, katanya Datuk Seri Najib Razak mungkin sibuk untuk menjawab surat penjelasan mengenai royalti petroleum.

Sumber: TVSelangor

SOGT: Pemimpin Politik, Industri Anggap Kepentingan Sabah Diketepikan

Posted: 25 Aug 2010 01:10 AM PDT


KOTA KINABALU, 25 Ogos — Petronas Carigali bertindak tidak adil kepada Sabah jika betul ia memenganugerahkan projek mega bernilai RM1 bilion untuk membina Terminal Minyak dan Gas (SOGT) di Kimanis kepada sebuah syarikat Sarawak.

Ahli politik dan industri berkata tindakan itu seolah-olah membelakangkan kepentingan kontraktor tempatan dan penduduk Sabah secara keseluruhannya yang berharap untuk turut meraih manfaat daripada projek yang dibuat di atas tanah mereka sendiri.

Bendahari Agung Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), sebuh komponen Barisan Nasional, Datuk Marcus Mojigoh berkata, beliau tahu ada beberapa syarikat yang cuba melobi untuk mendapatkan kontrak yang lumayan itu.

"Saya tidak tahu butiran mereka tetapi malanglah jika mereka tidak berjaya mendapat kontrak itu.

"Dan terus terang saya katakan, ramai pihak tidak akan senang dengan keadaan ini," kata Ahli Parlimen ini dan menambah yang beliau tidak terkejut dengan keputusan itu.

Ini katanya, selagi syarikat yang diberi kontrak itu dapat melakukan kerja mereka dengan baik dan adil membahagikan projek kecil-kecilan kepada syarikat tempatan Sabah, ia lebih baik daripada terus diketepikan.

"Saya mesti akui bahawa Sabah masih belum ada kepakaran yang cukup luas dalam industri minyak dan gas jika dibandingkan dengan Sarawak yang sudah lama dan berpengalaman dalam bidang ini," katanya.

Kata beliau yang tidak senang pasti akan mempersoalkan makna integrasi, perpaduan dan konsep 1 Malaysia yang diuar-uarkan pemimpin di peringkat persekutuan tetapi apabila tiba kepada soal kemewahan, Sabah terus dipinggirkan.

Namun sebagai pemimpin dalam BN, beliau akur dengan keputusan kerajaan itu.

"Jika kerajaan nampak tiada kontraktor dari Sabah yang layak untuk menerajuinya, maka itu adalah haknya.

"Namun, saya minta Petronas agar berlaku adil dengan dengan memberi keutamaan kepada kontraktor Sabah ketika mengagih projek kecil-kecilan," katanya.

Bagi Presiden Pekilang-pekilang Sabah (FSM) Datuk Wong Khen Thau, kerajaan berlaku tidak tidak adil sekali lagi kepada Sabah kerana banyak-banyak pakar yang ada kenapa kontrak itu tidak diberi kepada usahawan berkebolehan Sabah?

Keputusan itu katanya, adalah preregotif Petronas sebagai pemaju projek mega itu, tetapi mempersoalkan kenapa pilih orang Sarawak dan meminta kerajaan telus ketika memberikan kontrak serta memberi sebab kenapa kontraktor Sabah tidak diberi keutamaan.

Katanya, bagaimana mahu melahirkan rakyat yang mempunyai pendapatan tinggi jika anak Sabah selalu diketepikan setiap kali ada projek mega ini.

Majoriti penduduk Sabah miskin dan hidup di bawah paras kemiskinan, katanya.

"Projek ini sudah terlepas ke tangan orang luar dan harapan untuk penduduknya menambahkan sedikit pendapatan berkecai," katanya menambah FSM ada lebih 200 ahli di mana ada yang terbabit dalam industri minyak dan gas.

"Ahli saya ada yang terbabit dalam industri ini dan belum tentu mereka ada harapan untuk mendapatkan secubit kek yang besar ini," katanya.

Apabila beroperasi pada 2013, SOGT di Kimanis akan muncul sebagai bandar petroleum tertunggul seperti Miri dan Bintulu di Sarawak serta Kerteh, Terengganu.

Melalui dua terminal di Kimanis dan Sipitang dengan keluasan kira-kira 800 hektar, industri minyak dan gas di Sabah akan berkembang dengan pesat.

Hasil minyak dan gas menyumbang 8.2 peratus terhadap Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Sabah pada tahun lalu.

Bagi eksport petroleum mentah pula, ia menyumbang sebanyak 37.4 peratus atau RM13.9 bilion tahun lalu pendapatan negeri ini.-THE MALAYSIAN INSIDER

Pakatan Rakyat Sarawak Siap Siaga Hadapi Pilihan Raya Negeri

Posted: 25 Aug 2010 01:05 AM PDT


SHAH ALAM 25 Ogos - Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat yang akan berlangsung esok akan menumpukan kepada agenda persiapan menghadapi pilihan raya negeri Sarawak yang akan diadakan pada bila-bila masa dari sekarang.

Mesyuarat itu akan menyentuh pelbagai perkara mengenai pembahagian kerusi antara empat rakan kongsi Pakatan Rakyat Sarawak - KEADILAN, DAP, PAS dan SNAP, persiapan logistik pilihan raya, manifesto pilihan raya, mengenalpasti calon berpotensi dan isu utama lain yang akan diketengahkan dalam pilihan raya negeri itu.

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Sarawak, Baru Bian ketika dihubungi Suara Keadilan berkata, hampir 90 peratus pembahagian kerusi telah diselesaikan menerusi persetujuan dan persefahaman antara parti komponen Pakatan Rakyat.

"Perbincangan kita esok akan menjurus kepada pilihan raya negeri Sarawak seperti manifesto dan slogan pilihan raya, termasuk pengagihan kerusi. Setakat ini hampir 90 peratus kerusi telah diagihkan di kalangan komponen parti Pakatan Rakyat.

"Manakala dari segi pemilihan calon ia akan ditentukan oleh parti masing-masing. KEADILAN sendiri telah menyenarai pendek calon-calon yang akan diketengahkan dalam pilihan raya ini dan telah dikemukakan kepada Biro Politik dan Pengarah Piliah Raya Pusat," ujarnya.

Menurut beliau, antara isu utama yang akan diketengahkan dalam pilihan raya itu adalah mengenai tanah adat Sarawak, kemudahan infrastruktur di luar bandar seperti kemudahan perubatan, pendidikan, masalah kemiskinan dan isu berkaitan urus tadbir Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

"Kegagalan urus tadbir oleh Ketua Menteri Sarawak akan menjadi antara isu utama dalam pilihan raya ini memandangkan beliau mempunyai harta yang berbilion sedangkan kawasan pendalaman masih serba kekurangan.

"Isu kemudahan kesihatan seperti klinik yang jauh dari kawasan pedalaman, isu seperti masalah kemudahan kuarter guru yang mengecewakan, isu pendidikan dan kemiskinan adalah antara isu utama di Sarawak.

"Kemudahan untuk fasiliti dan jalanraya umpamanya masih teruk dibandingkan dengan Semenanjung kerana kemudahan infrastrukturnya yang masih jauh ketinggalan. Sarawak adalah negeri terkaya tetapi antara yang keempat miskin di Malaysia.

"Saya yakin dengan isu-isu yang di bawa ini Pakatan Rakyat berjaya menawan Sarawak daripada Barisan Nasional. Sekiranya pilihan raya ini dijalankan dengan adil tanpa ugutan dan politik wang, saya yakin kita akan menang," tegas beliau.

Ditanya mengenai persiapan KEADILAN di peringkat akar umbi, beliau berkata gerak kerja telah diperkukuhkan diperingkat cabang dan ranting dalam menghadapi pilihan raya tersebut.

"Datuk Seri Anwar akan mengadakan lawatan di Limbang dan Lawas pada 31 Ogos ini. Pada bulan depan, Zaid Ibrahim dan Azmin Ali antara pimpinan yang dijadualkan akan datang ke Sarawak," jelasnya.

Sebelum ini, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail berkata secara umumnya parti berpuas hati dengan tahap persiapan jentera Keadilan Sarawak dalam menghadapi pilihan raya tersebut yang tempoh matangnya ialah pada Julai 2011.

"Kita berada dalam tahap siap siaga, kalau sekiranya wisel pilihan raya ditiupkan dalam tempoh terdekat ini pun, kita sudahpun bersedia untuk memasuki gelanggang.

"Kita punya keyakinan yang tinggi bahawa mesej perubahan yang kita bawa bersama dengan rakan komponen Pakatan Rakyat yang lain di negeri Sarawak kali ini boleh menangkap imaginasi rakyat yang akan mendorong kepada perubahan berlaku. Itu perkara yang kita bincangkan pada hari ini," katanya dalam sidang media ketika rangka lawatan selama dua hari di Sarawak bersama Pengarah Strategi, Tian Chua dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Badrul Hisham Shaharin 20 Ogos lalu.


Sumber: Suara Keadilan

Umno-BN Tentang Penggunaan Dinar, Dirham Tapi Begitu Cepat Lulus Lesen Judi

Posted: 25 Aug 2010 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 25 Ogos - Exco Pembangunan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa membidas kejahilan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin mengenai penggunaan dinar dan dirham dan menyifatkan kedangkalan ilmu beliau selari dengan pengurusan pincang pengurusan ekonomi negara di bawah Umno-Barisan Nasional

Dalam responsnya kepada langkah kerajaan negeri Kelantan mengeluarkan dinar emas dan dirham perak, Dr Awang berkata tindakan tersebuthanya akan mengundang aktiviti pemalsuan serta mempertikaikan keberkesanan penggunaan dinar dan dirham dalam aktiviti perniagaan.

"Kalau Timbalan Menteri Kewangan tidak tahu bagaimana urus tadbir emas dan juga perak bagi saya itu satu tanda yang serius bakal dihadapi oleh negara ini dalam soal ekonomi pada masa yang akan datang. Persoalan yang sukar kenapa bila soal dinar dan dirham yang telah lama digunakan sejak beribu-ribu tahun tidak diiktiraf olehnya tetapi bila soal judi senang pula beliau ingin memberi kelulusan lesen untuk dijadikan halal.

"Walaupun ada pihak tertentu yang mempertikaikan penggunaan dinar serta dirham ini akan menjadi penyebab kepada pemalsuan dengan alasan emas serta perak boleh dicampur dengan bahan-bahan yang lain, bagi saya itu bukan persoalan besar untuk kita tidak meneruskan penggunaannya. Mana-mana mata wang pun ada juga yang memalsukannya seperti juga wang kertas Ringgit Malaysia kita gunakan ini wujud juga yang palsu tetapi kita mempunyai mekanisme untuk mengenal pasti yang mana betul ataupun palsu.

"Seperti penggunaan dinar serta dirham, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia telah menyediakan satu alat untuk mengenalpasti dinar serta dirham yang palsu ataupun tidak, kita telah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi kesemuanya," jelas Husam.

Tambah beliau, dinar dan dirham mempunyai nilainya yang tersendiri di mana nilainya tidak akan berkurang seperti yang berlaku kepada mata wang didunia.

"Kuasa nilai dinar dan dirham ini melebihi nilai wang kertas yang ada, kalau kita menyimpan wang kertas dan dinar dalam jangka masa yang panjang umpama sepuluh tahun kita akan mendapati nilai dinar akan bertambah daripada nilai asal yang kita beli dulu sedangkan simpanan kita melalui wang kertas hanya bertambah sedikit dan mungkin berkurangan.

"Nilai dinar dan dirham ini meningkat mengikut masa, aset yang berharga tidak akan ada penurunan harga malah cetakan wang kertas Malaysia juga mengikut simpanan emas kita yang ada.

"Kerajaan Kelantan yakin dengan apa yang dilakukan ini boleh memberi faedah kepada Malaysia khususnya di Kelantan, kita akan sentiasa memberi penjelasan kepada rakyat agar mereka tahu menggunakan dinar ini dengan cara yang berkesan. Nilai emas bukannya ditentukan oleh kerajaan yang memerintah, kerajaan tidak boleh sesuka hati ingin menurunkan harga emas," tegas beliau lagi.

Husam berkata beliau berpuas hati sambutan menggalakkan daripada rakyat Kelantan terhadap dinar dan dirham yang dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan.

Malah kata Husam, masyarakat bukan Islam juga menunjukkan minat untuk membeli dan berurus niaga dengan menggunakan dinar dan dirham.

Selain itu Husam menyatakan Pasar Khadijah di Kota Bharu menjadi sebuah pasar yang moden kerana terdapat urus niaga dalam dua mata wang.

Bagi memudahkan peniaga dan pembeli, kerajaan negeri telah menyediakan kaunter khas bagi mereka yang ingin membuat pertukaran dinar dan dirham.


Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Press Release: Malaysian Bar Disappointed With The Court of Appeal’s Decision On The Royal Commission of Enquiry’s Report On The VK Lingam Video Clip

Posted: 25 Aug 2010 05:35 PM PDT

From Malaysian Bar

The Malaysian Bar is disappointed that the Court of Appeal, by a majority, has decided to grant the appeal by V K Lingam, Tun Ahmad Fairuz and Tun Eusoff Chin for leave to quash the Report by the Royal Commission of Enquiry on the "video clip incident" in whole or in parts.

A Royal Commission of Enquiry's mandate entails the production of reports based on findings and recommendations. Hence, in essence, it cannot be a subject of legal challenge since the Royal Commission is not mandated to make decisions that can fall under the scope of judicial review. The Court inevitably refused or failed to consider the substantive arguments at the leave stage that the appellants surely had no arguable case.

The Bar urges the Honourable Attorney General to file an application for leave to appeal this decision at the Federal Court on this important question of law, which will have an impact on the success, effectiveness and credibility of future Royal Commissions. We look forward to the Federal Court to make the right decision.

At the same time, the Bar is shocked at the reprehensible threats made against certain individuals who were involved in exposing the "video clip incident" and were witnesses at the Royal Commission of Enquiry. We trust that the Royal Police Force will investigate these threats and provide adequate protection to these individuals immediately.

Meanwhile, the Bar continues with its disciplinary proceedings against V K Lingam.

Ragunath Kesavan
President
Malaysian Bar

25 August 2010

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Iftar Dan Tarawikh Bersama Aktivis NGO Islam

Posted: 25 Aug 2010 02:03 AM PDT

Majlis Iftar dan Tarawikh bersama aktivis NGO Islam anjuran Biro Perpaduan Agama akan diadakan dikediaman Dato Seri Anwar Ibrahim.Manakala Tazkirah akan disampaikan oleh Ustaz Sidek Fadhil diikuti dengan Dato Seri Anwar Ibrahim.Berikut adalah butiran program tersebut:-

Tarikh: 26 Ogos 2010 (Khamis)

Tempat: Kediaman Dato Seri Anwar Ibrahim,
Bukit Segambut,Kuala Lumpur

Eh, Tun dah lupa?

Posted: 25 Aug 2010 01:53 AM PDT

From Malaysian Insider
By Art Harun

Every year, during the first two or three days of fasting, I suffer from headaches. That is because my blood sugar level drops. Thank God this will go away after the third day of fasting.

Low blood sugar level may cause hypoglycemia. In some cases, symptoms of hypoglycemia include impaired judgment; irritability; belligerence; confusion; combativeness and rage. Thankfully, as far as I know, I don't have those symptoms.

When Tun Dr Mahathir Mohamad said yesterday that meritocracy and "meritocrats" are racists, my first reaction was one of irritation. Then I was bemused. Later I was amused. And finally today I think it must have been the fasting month and the obvious low blood sugar level which was affecting him.

Meritocracy as I understand it is the act of rewarding or awarding an individual or a body of individuals or any entity with anything based on merit. Like awarding a student who has scored 13 As in SPM a place in the university. Or awarding X Sdn Bhd a contract to maintain a submarine because X Sdn Bhd has successfully maintained 15 other submarines before this without any problem at reasonable costs as compared to any other company who were bidding for the job.

Conversely, if someone becomes chief this or that just because he or she has good contact with the appointer, that is not meritocracy. It is also not meritocracy if a person obtains something just because he or she is of a particular race, religion or even has a particular sexual preference.

In the sporting arena, Datuk Nicole David has been a world champion for so long because she is so good at what she is doing that there is no other living creature who could be as good as her. Therefore, Datuk Nicole is a champion by virtue of meritocracy. God forbid that Tun Dr M thinks that the good Datuk is a racist or that the World Squash Championship people are!

The same thing with our badminton teams. We have won the Thomas Cup umpteen times just because we are the best. Are we racists or the organisers of the Thomas Cup racists?

The Spaniards recently won the World Cup because they played the best football. Are they or FIFA racists?

At King's College, London University, students who top their class are given a Merit award on their post-graduate degree. That is because those students qualify for the said award by being top students. They are not given a Merit just because they are of a particular race or profess a particular religion. In other words, the students get the award based on merit. Is King's College racist?

I believe Tan Sri Azman Mokhtar is the chief of Khazanah because he is really good at what he is doing. And he is appointed by the Prime Minister. The same goes with the new Petronas chief who replaced Tan Sri Hassan Marican. Recently, Datuk Mohd Bakke Salleh was appointed as the new Sime Darby chief because it is said that he is the most suitable person to be the chief of Sime Darby. He has done a great job at Felda. Again, the PM must have had a hand in his appointment.

The PM also chooses all the members of his Cabinet. I am sure the PM appoints all the Cabinet members because the PM thinks those people are the most qualified people to be in the Cabinet. Thus we have people like Idris Jala and Amirsham in the Cabinet. These are proven people from the corporate sector.

Tun, is the PM racist then?

Dear Tun, allow me to say this. Malaysia could be a united nation, with a confident Malaysian society, infused by strong moral and ethical values, living in a society that is democratic, liberal and tolerant, caring, economically just and equitable, progressive and prosperous, and in full possession of an economy that is competitive, dynamic, robust and resilient.

But we cannot be so until and unless we overcome the nine central strategic challenges. They are:

1. The challenge of establishing a united Malaysian nation with a sense of common and shared destiny. This must be a nation at peace with itself, territorially and ethnically integrated, living in harmony and full and fair partnership, made up of one "Bangsa Malaysia."

2. The challenge of creating a psychologically liberated, secure, and developed Malaysian society with faith and confidence in itself, justifiably proud of what it is, of what it has accomplished, robust enough to face all manner of adversity. This Malaysian society must be distinguished by the pursuit of excellence, fully aware of all its potentials, psychologically subservient to none, and respected by the peoples of other nations.

3. The challenge of fostering and developing a mature democratic society, practising a form of mature consensual, community-oriented Malaysian democracy that can be a model for many developing countries.

4. The challenge of establishing a fully moral and ethical society.

5. The challenge of establishing a matured, liberal and tolerant society in which Malaysians of all colours and creeds are free to practise and profess their customs, cultures and religious beliefs and yet feeling that they belong to one nation.

6. The challenge of establishing a scientific and progressive society, a society that is innovative and forward-looking.

7. The challenge of establishing a fully caring society and a caring culture, a social system in which society will come before self, in which the welfare of the people will revolve not around the state or the individual but around a strong and resilient family system.

8. The challenge of ensuring an economically just society. This is a society in which there is a fair and equitable distribution of the wealth of the nation, in which there is full partnership in economic progress. Such a society cannot be in place so long as there is the identification of race with economic function, and the identification of economic backwardness with race.

9. The challenge of establishing a prosperous society, with an economy that is fully competitive, dynamic, robust and resilient.

Tun, with all due respect, we cannot run away from those challenges. We, as a nation and as a people, have to confront those challenges and by hook or by crook, overcome them in order to be a developed country.

What we are doing now is to forget those challenges. To assume that they are not there. To sweep them under the carpet and pretend that everything is okay when it is quite obviously not.

We are letting racism and communal interests rule the day. We are not working as one nor living as one. We are not even willing to attempt to do so. We have abandoned the ideals of this nation when this nation was at the brink of achieving independence. The ideals and aspirations of our forefathers have been betrayed, destroyed and consigned to our archives and treated as if they are not worth the paper they are written on.

Where is the nation at peace with itself, territorially and ethnically integrated, living in harmony and full and fair partnership, made up of one "Bangsa Malaysia" stated above?

Have we even attempted to achieve a psychologically liberated, secure, and developed Malaysian society with faith and confidence in itself? How are we to be liberated if days in and days out we keep reminding a particular race that they are weak; that they are not good enough to compete; that they always need crutches to walk; that they should unite lest they would be destroyed and various other negativism?

Have we even thought of establishing a matured, liberal and tolerant society in which Malaysians of all colours and creeds are free to practise and profess their customs, cultures and religious beliefs and yet feeling that they belong to one nation?

What liberalism are we talking about when some headmistress who outwardly is a Muslim allegedly spouted racial hatred to her students, describing non-Malays as mere passengers in a car who can be asked to leave the car anytime and anywhere? Yet some hot shot Minister dismissed that incident as isolated and almost irrelevant? What liberalism are we talking about when cartoon books are seized just because some people are lampooned in it; when radio DJs are sacked just because he dares to speak out on sensitive issues; when candle light bearing people congregating to propagate the abolishment of a draconian Act of Parliament were met with batons and riot police? What liberalism?

What about establishing a fully caring society and a caring culture, a social system in which society will come before self? Sorry, but I am suddenly enveloped by this uncontrollable need to laugh. What caring society are we talking about when there are ministers who suggested that baby dumpers should be sentenced to death knowing full well that those who do so are mere children who have acted irresponsibly by having unprotected sex?

What about ensuring an economically just society. This is a society in which there is a fair and equitable distribution of the wealth of the nation, in which there is full partnership in economic progress? Have we even had a plan for this? Or are we in self denial mode still?

Have we realised that such a society cannot be in place so long as there is the identification of race with economic function, and the identification of economic backwardness with race?

I don't think we have. Because all I can see now is the identification of everything under the sun with the colours of our skin.

By the way, before you dismiss those nine challenges which I had referred to above as being the unachievable ideals of an idealist, allow me to remind you dear Tun, in case you have forgotten, that those are the nine challenges that you YOURSELF have identified for all of us to overcome if we ever want to achieve the status of a developed nation by 2020 in your Vision 2020 speech.

Yes. It is you who have said all those. Not me. Not Datuk Seri Najib Razak. Not Lim Kit Siang. Not Anwar Ibrahim. It was you who said it.

What has happened since you espoused those ideals Tun? What has happened to your plan for a Bangsa Malaysia? It's been hijacked by Harris Ibrahim, has it?

Mahathir Mohamad has qualms with the meritocrats now.
In addition, you also said the following:

1. Of the two prongs of the NEP no one is against the eradication of absolute poverty regardless of race, and irrespective of geographical location. All Malaysians, whether they live in the rural or the urban areas, whether they are in the south, north, east or west, must be moved above the line of absolute poverty.

2. This nation must be able to provide enough food on the table so that not a solitary Malaysian is subjected to the travesty of gross under-nourishment.

3. The second prong, that of removing the identification of race with major economic function is also acceptable except that somehow it is thought possible to achieve this without any shuffling of position. If we want to build an equitable society than we must accept some affirmative action. This will mean that in all the major and important sectors of employment, there should be a good mix of the ethnic groups that make up the Malaysian nation. By legitimate means we must ensure a fair balance with regard to the professions and all the major categories of employment. Certainly we must be as interested in quality and merit. But we must ensure the healthy development of a viable and robust Bumiputera commercial and industrial community.

4. A developed Malaysia should not have a society in which economic backwardness is identified with race.

Oh, what was it that you said about merit then? Yes, you said, "certainly we must be as interested in quality and merit."

Interesting. And yet yesterday you said meritocracy and "meritocrats" are racists.

What gives?

* The views expressed here are the personal opinion of the columnist.

Isu Doa Khutbah Jumaat:Ustaz Zakaria Pertahankan Pendirian

Posted: 25 Aug 2010 01:48 AM PDT

Dari Merdeka Review
Oleh Nazar Hashim

Khatib yang didakwa terlibat dalam isu doa khutbah Jumaat, Ustaz Zakaria Ahmad, mempertahankan pendirian beliau bahawa tiada kesalahan yang dilakukan semasa doa khutbah tersebut dibacakan bagi mendoakan kesejahteraan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Zakaria Ahmad (gambar kanan) yang bercakap kepada media selepas menemui panel jawatankuasa Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) di pejabat MAINPP semalam, berkata bahawa tidak menjadi satu kesalahan untuk berdoa (kepada orang bukan Islam).

“Cuma caranya sahaja perlu diperbetulkan. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak MAINPP yang telah membantu bagi memberi panduan mengenai keperluan yang ada dalam isu khutbah ini.”

“Namun begitu isu ini hanyalah satu isu kecil. Sebelum ini pun ada orang lain yang membacakan doa dalam khutbah Jumaat kepada pemimpin tetapi kenapa mereka tidak dipanggil?” tanya beliau.

Mungkin ambil tindakan saman malu

Zakaria juga berkata beliau tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan saman malu kepada mereka yang telah melemparkan fitnah kepada beliau dalam isu ini dalam tempoh terdekat.

Tambah beliau lagi adalah suatu yang dikesalkan kerana isu sekecil ini telah dipolitikkan oleh mereka yang tidak memahami erti sebenar khutbah Jumaat sehingga sanggup menjadikan ia sebagai modal politik sempit mereka.

Manakala Yang Dipertua MAINPP, Ellias Zakaria berkata pertemuan dengan jawatankuasa siasatan MAINPP kali ini bertujuan untuk mendapat penerangan sebenar dari khatib yang terbabit sebelum apa-apa tindakan diambil. Beliau juga berkata perbincangan yang diadakan berjalan dalam suasana yang baik.

Tiada tindakan terhadap khatib Zakaria

“Tiada tindakan yang akan diambil terhadap beliau setelah adanya penerangan sebenar dari insiden yang membabitkan isu doa dalam khutbah Jumaat yang hangat diperkatakan sejak minggu lalu,” jelas Ellias Zakaria.

“Kita juga berharap dalam suasana ramadan ini tiada pihak yang akan mengambil kesempatan isu ini dan mengeruhkan suasana yang ada,” kata Ellias Zakaria (gambar kiri).

Katanya lagi jawatankuasa yang turut dihadiri oleh Pengarah Jabatan Agama Islam Pulau Pinang, Sazali Hussain dan Pegawai Tadbir Agama Daerah itu turut berpuas hati dengan penerangan yang telah disampaikan oleh Zakaria.

Sebelum itu Zakaria yang tinggal di Taiping, Perak telah disoal-siasat di Balai Polis Butterworth bagi diambil keterangan beliau setelah adanya laporan dibuat oleh Pemuda UMNO Pulau Pinang, baru-baru ini.

Isu doa khutbah Jumaat yang didakwa menyebut nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah disebut oleh Zakaria di Masjid Jamek Kubang Buaya, Butterworth dan Masjid Jamek Padang Menora,Tasek Gelugor.

Dakwaan oleh Ahmad Zahid

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini telah mendakwa terdapat khatib yang mendoakan Lim Guan Eng di beberapa buah masjid dalam kawasan Permatang Pauh, Tasek Gelugor dan Jelutong.

Namun begitu tiada pula nama kawasan Bagan yang dinyatakan sedangkan Masjid Jamek Kubang Buaya berada dalam kawasan Bagan. Begitu juga dengan dakwaan ianya berlaku dalam kawasan Permatang Pauh.

Nama masjid yang didakwa dalam kawasan Permatang Pauh belum dapat dikenal pasti sehingga ke hari ini.

Banyak pihak mempertikaikan tindakan yang diambil oleh UMNO dan Barisan Nasional dalam isu doa khutbah Jumaat ini. Sesetengahnya mendakwa isu ini sengaja dijadikan modal politik oleh UMNO dan BN setelah melihat kewibawaan yang ada pada kepimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) semakin mendapat dokongan rakyat.

Tindakan yang diambil oleh UMNO dan BN ini bukan saja menambahkan hilangnya keyakinan dan kepercayaan rakyat kepada mereka, tetapi juga membuka ruang kepada masyarakat khususnya orang Melayu untuk melihat setakat mana isu agama sebegini akan dimanipulasikan sebagai modal politik untuk meraih sokongan.

Sekiranya isu sekecil ini tidak dapat diselesaikan dengan cara musyawarah apakah akan menjadi kenyataan perpaduan dan penyatuan Melayu yang sering menjadi omongan bagi UMNO dan PAS untuk bersatu di bawah satu payung bagi membela nasib masyarakat Melayu dan Islam dalam negara ini?

Beri Ruang Pemimpin Baru Di Sarawak

Posted: 25 Aug 2010 01:42 AM PDT

Dari TV Selangor

Parti Keadilan Rakyat Sarawak menggesa Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud supaya melepaskan jawatannya dengan sesegera mungkin dan membuka ruang kepada lapisan pimpinan baru.

Pengarah Operasi Pilihanraya Nicholas Badwin menyambut baik kenyataan Taib yang menyataan kesediaan untuk berundur sekiranya khidmat beliau tidak diperlukan lagi.

Nicholas menjelaskan kerajaaan Taib Mahmud telah melewati tarikh luput dan tidak lagi mampu untuk menguruskan Sarawak dengan baik.

Taib sudah menerajui kerajaan negeri Sarawak selama 29 tahun dan menyatakan kesediaannya berundur jika beliau tidak diperlukan lagi bertanding pada Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang yang diadakan sebelum Julai tahun hadapan.

Nicholas berkata orang Sarawak sendiri mahukan perubahan tersebut kerana menurut mereka Taib sudah lama memegang jawatan itu dan selama ini beliau fikir Sarawak ini beliau yang punya.

"Ramai orang sudah buat aduan dan beliau sendiri tahu beliau sendiri pun tidak buat kerja" kata Nicholas.

Bagi Nicholas, hanya pemimpin yang lebih muda dan berwibawa mampu membawa Sarawak merentasi era politik baru. Generasi veteran seperti Taib Mahmud tidak mempunyai wawasan dan iltizam bagi mencapai matlamat itu.

"Saya setuju memang Sarawak memerlukan pemimpin yang muda dan bertenaga serta lebih faham masalah rakyat dan rakyat perlu tahu mengenai masalah rakyat dan macam yang kita sedia tahu sekarang ini semua dia mahu, balak pun dia mahu, pasir pun dia mahu, kuari, tanah pun dia mahu." Ujar Nicholas lagi.

Keluarga Diutamakan,Bumi Sarawak Rugi 300 Juta

Posted: 25 Aug 2010 01:38 AM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Aidila Razak

Sebuah syarikat yang dimiliki oleh anak-anak Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud berjaya memperolehi tiga bidang tanah di Kuching pada harga yang tersangat rendah. Tindakan itu menyebabkan kerajaan negeri itu kehilangan potensi pendapatan RM300 juta.

Ahli parlimen Bandar Kuching Chong Chieng Jen yang membuat pendedahan itu berkata kerajaan negeri telah memperuntukkan seluas 269 ekar di bandaraya itu kepada Monarda Sdn Bhd pada harga yang jauh lebih rendah daripada harga pasaran iaitu pada kadar purata RM291,000 bagi setiap ekar.

“Harga pasaran adalah dalam lingkungan RM1.5 juta dan RM2 juta bagi setiap ekar. Jika dijual secara tender, kerajaan negeri akan memperolehi pendapatan antara RM400 hingga RM500 juta," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Sebaliknya, Monarda, yang mempunyai modal berbayar RM100 hanya perlu bayar RM78.28 juta untuk tiga bidang tanah itu," katanya.

“Kami tuntut kerajaan negeri beri penjelasan penuh dan bertanggung-jawab kepada rakyat Sarawak," kata Chong yang juga adalah setiausaha DAP Sarawak.

Modal berbayar RM100

Tiga bidang tanah itu terletak bersebelahan lapangan terbang antarabangsa Kuching berhampiran Stutong. Terdapat pangkalan tentera udara di lokasi yang sama.

Monarda diterajui oleh ank sulung Taib – Abu Bekir, yang memegang 52 saham dan seorang yang dikenali sebagai Choong Sun Nam, yang memiliki 12 saham.

Pemegang saham lain termasuk, anak perempuan Taib – Jamilah dan Hanifah Hajar, serta menantunya Anisa Hamidah Abdullah, yang masing-masing juga memegang 12 saham.

Chong, yang mengesan kaitan keluarga Taib itu melalui semakan pendaftaran tanah dan syarikat berkata pengasingan tanah itu adalah yang terbesar pernah dilakukan.

“Tanah ini sekarang adalah kosong dan Monarda tidak menjalankan sebarang urusniaga sejak ia ditubuhkan," katanya.

Awal tahun ini, tiga aduan dibuat kepada Suruhanjaya Anti Pencegahan Rasuah Malaysia yang mendakwa Taib dan keluarganya menggunakan kedudukan mereka bagi menguasai empayar hartanah bernilai RM3 bilion.

Dua dokumen didedahkan di laman sesawang Sarawak Report yang mendakwa Taib menggunakan proksi bagi mengawal kepentingan sebuah syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Sakti International Corporation, yang ketika itu bernilai US$80 juta (RM250 juta).

AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


Insiden ’salah guna kuasa’ di semua PBT Selangor

Posted: 25 Aug 2010 07:39 AM PDT


Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini mendedahkan terdapat "beberapa insiden salah guna kuasa" di semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negeri berkenaan.

Beliau berkata, beliau telah meneliti draf laporan audit negeri di mana siasatan sedang dijalankan oleh kerajaan negeri minggu lalu.

Bagaimanapun beliau enggan mengulas sama ada penemuan ini mengejutkan atau boleh memberi kesan buruk.

"Saya fikir terdapat beberapa insiden salah guna kuasa dan saya mendedahkan secara terperinci minggu depan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri hari ini.

Apabila disoal lebih lanjut sama ada salah guna kuasa ini digunakan oleh ahli exco atau ahli majlis beliau menjawab dengan sedikit senyuman, "semua orang boleh meneka".

Minggu lalu, kerajaan negeri berkata 12 PBT di Selangor akan dipantau oleh juruaudit-juruaudit negeri ekoran dari pemecatan ahli Majlis Perbandaran Klang Tee Boon Hock kerana melanggar etika dalam menawarkan kontrak perniagaan.

Sementara itu, Khalid mengaku tidak tahu menahu tentang dakwaan pengeluaran surat sokongan oleh ahli exco Ronnie Liu.

Beliau berkata, surat pekeliling telah diedar kepada semua PBT mengarahkan mereka tidak menggunakan surat-surat sokongan sebagai asas untuk membuat keputusan dalam pemberian kontrak perniagaan.

Apabila ditanya sama ada kerajaan negeri akan menyiasat perkara ini, Khalid hanya berkata pengeluaran surat-surat sokongan telah menjadi "biasa".

"Sehingga bulan lalu, kami telah membuat keputusan bahawa surat-surat sokongan tidak akan dipertimbangkan untuk mendapatkan kontrak perniagaan," katanya.

Khalid menegaskan bahawa ahli majlis dan PBT "kini lebih sedar" dalam melindungi kedudukan masing-masing terhadap tuduhan yang membawa kepada konflik kepentingan.

Kamera intip: MB enggan buat spekulasi

Dalam perkembangan yang lain, menteri besar itu mendedahkan bahawa pihaknya menyenarai-pendek nama mereka yang mempunyai akses kepada pejabat beliau berikutan insiden intipan menggunakan kamera baru-baru ini.

Berdasarkan hasil siasatan sendiri beliau berkata, kini pihaknya sedang memantau mereka "yang datang bertemu saya".

Bagaimanapun beliau enggan memberi maklumat terperinci mengenai suspek-suspek dan menegaskan bahawa beliau tidak mahu bercakap tentang sesuatu perkara yang mempunyai elemen spekulasi.

Selain itu, beliau juga mendedahkan bahawa beliau tahu tentang kamera itu secara terperinci.

"Kami tahu pengeluar dan kedainya, kami juga tahu siapa mereka yang sedang diawasi dan kami tidak mahu beritahu lebih dari itu," katanya.

Menurutnya, beliau akan menyerahkan penemuan ini kepada Ketua Polis Selangor Khalid Abu Bakar dalam tempuh seminggu untuk tujuan penyiasatan.

博士学位 政治课题

Posted: 25 Aug 2010 07:39 AM PDT

民主行动党沙巴州主席邱庆洲的"博士"资格已成为沙巴州政坛的课题。

在上届大选曾是邱庆洲(图)的手下败将的沙巴团结党最高理事会成员陈德明,一直对邱庆洲的博士资格紧咬不放,置疑其博士学位是否获得外国和我国政府承认。

这也是沙巴行动党在最近1个月,第2次发生党员的学术及勋衔资格遭到外界怀疑。

在发表文告时,不忘置入其博士头勋的邱庆洲是行动党在沙巴州的唯一国会议员。他解释,他是于2000年12月获美国美联大学(Inter American University)商业管理博士学位。

"我是真博士,我的商业管理博士学位是由美国联合大学颁发,我的学生编号,我的博士论文,在大学里有记录。"

虽然如此,陈德明不满意邱庆洲解释,他指出,邱庆洲的博士学位与美国政府教育审证机关没有丝毫关系。

博士真假疑云

他指出,美联大学的学位只获得2个私人组织承认。他进一步解释,就像我国必须通过大马高等教育学术资格鉴定机构的认证,才是受到政府承认的学府。

陈德明指出,邱庆洲获得博士资格的大学网址是www.iauniversity.nett,就已令人怀疑,因为美国政府已把受政府承认的学府网址的最后t应是edu。

州行动党一些领袖不满陈德明鸡蛋里挑骨头的性格,他们指出,邱庆洲并没有使用"博士"头衔去找工作。该党州财政冯光荣认为,陈德明的的作法已引起公众愤怒。

邱庆洲是于1978年在英国布莱顿工艺学校(于1992年升格为布莱顿大学)考获建筑技术与管理一级荣誉学士学位文凭,回国之后,曾在沙巴公共工程局水务部服务一段日子。

2周前,行动党一名党员黄势恩宣称获得英女皇赐封爵士勋衔,引起人们怀疑;在英国驻大马最高专员署证实英女皇华诞赐封名单里没有他的名字之后,他才说是来自巴布亚新几内亚。

黄势恩的解释即引起人们怀疑他向报界提供的英女皇赐封他的相片真伪。他在稍后被行动党纪委会以冒认州社青团长名誉的理由,开除党籍。

தமிழ், சீனப் பள்ளிகளை மூடுங்கள்: மலாய் ஆலோசனை மன்றம்

Posted: 25 Aug 2010 07:37 AM PDT

கடந்த ஆண்டு முதல் தேசிய ஒற்றுமை பற்றி மலாய் தேசியவாதிகள் அதிகமாக அக்கறை காட்டத் தொடங்கியுள்ளனர்.

இவர்கள் தேசிய ஒற்றுமைக்குக் கண்டுபிடித்திருக்கும் ஒரே வழி தமிழ், சீனப் பள்ளிகளை எல்லாம் மூடிவிட்டு மலேசியக் குழந்தைகள் அனைவரும் மலாய்ப் பள்ளியில் படிக்க வேண்டும் என்பதுதான்.

இந்தக் கருத்தை அண்மையில் வலியுறுத்தியுள்ளது மலாய் ஆலோசனை மன்றம்.

இது குறித்து தனது எதிர்ப்பை மிகக் கடுமையாகத் தெரிவித்திருக்கிறார் ம.சீ.ச. விளம்பரப் பிரிவின் துணைத் தலைவர் லோ செங் கோ. இப்படிப்பட்ட கருத்தைத் தெரிவித்திருக்கும் மலாய் ஆலோசனை மன்றத்தின் அதிகாரிகளை இன இழிவுச் சட்டத்தின் கீழ் விசாரிக்க வேண்டும் என லோ செங் கோ வற்புறுத்தியுள்ளார்.

சீன, தமிழ்ப் பள்ளிகள் கல்விச்சட்டத்தாலும் மலேசிய அரசியல் அமைப்புச் சட்டத்தாலும் பாதுகாக்கப்பட்டுள்ளன.

சட்டவிதி 152 (A), அதிகார பூர்வ நோக்கங்கள் தவிர பிற நோக்கங்களுக்காக ஒருவர் தம் மொழியைப் பேசவும் கற்பிக்கவும் எவரும் தடை செய்யக் கூடாது என்று கூறுகிறது. இந்தச் சட்டவிதியின்படி தமிழ், சீனப் பள்ளிகள் அவரவரின் பண்பாட்டு நோக்கங்களுக்காகக் கற்பிக்கப்படும் போது அதனைத் தடுக்க முயலும் மலாய் ஆலோசனை மன்றத்தின் செயல் சட்டப்படிக் குற்றமாகிறது.

தமிழ், சீனப் பள்ளிகளில் கற்பிக்கப்படும் பாடங்கள் தேசியப் பள்ளிகளில் கற்பிக்கப்படும் பாடங்களுக்கான பாடத்திட்டத்தை ஒட்டியே நடத்தப்படுகின்றன. தேசியமொழி முக்கிய பாடமாகக் கற்பிக்கப்படுகிறது. தேசிய ஒருமைப்பாடு பற்றியும் இந்த மாணவர்களுக்குக் கற்பிக்கப்படுகின்றது. இப்பள்ளிகளில் படிக்கும் பிற இன மாணவர்களுக்கு அவர்களின் தாய்மொழியும் கற்பிக்கப்படுகின்றது.

இப்படிப் பார்த்தால் மலாய் ஆலோசனை மன்றத்தில் உள்ள மலாய்க்காரர்கள் போன்றவர்களால்தான் தேசிய ஒருமைப்பாடு சிதைக்கப்படுகின்றது என்றும் லோ செங் கோ கூறினார்.

சபா நாடாளுமன்ற உறுப்பினர் மாக் கோடிங் என்பவர் 1978இல் நாடாளு மன்றத்தில் சீன, தமிழ்ப் பள்ளிகளை மூட வேண்டும் என்று கூறியபோது அவர் தேசிய இன இழிவுச் சட்டத்தின் கீழ் விசாரிக்கப்பட்ட நிகழ்ச்சியைச் சுட்டிக் காட்டிய லோ, நாடாளுமன்றத்தில் கூட இனஇழிவுச் சட்டத்திற்கு எதிராகப் பேசுவது குற்றமாகிறது என்றார்.

இதே காரணத்தைக் கொண்டு மலாய் ஆலோசனை மன்ற அதிகாரிகள் விசாரிக்கப்பட வேண்டும் என்று லோ கூறியுள்ளார்.

மலாய் ஆலோசனை மன்றத்தின் மீது நடவடிக்கை எடுக்கும்படி ம.சீ.ச.வும் ம.இ.கா. இளைஞர் பிரிவும் காவல்துறையில் புகார் செய்துள்ளன.

அபத்தம், ஆபத்து

ஒரு பள்ளி முறையால் மட்டுமே தேசிய ஒற்றுமையை உருவாக்க முடியும் என்ற மலாய் ஆலோசனை மன்றத்தின் கருத்து அபத்தமானதும் ஆபத்தானதும் என்று பல முறை விளக்கப்பட்டுள்ளது.

தேசியப் பள்ளிகளில் படிக்கும் மலாயர் அல்லாத மாணவர்கள் தேசிய ஒற்றுமையை ஏன் உருவாக்கவில்லை என்பதும் இடைநிலைப் பள்ளிகளிலும் கல்லூரி, பல்கலைக் கழகங்களிலும் எல்லா இனத்தினரும் சேர்ந்துதான் படிக்கிறார்கள். என்றாலும் ஏன் தேசிய ஒருமைப்பாடு இன்னமும் கனவாகவே இருக்கின்றது என்பதும் முக்கியமான கேள்விகளாகும்.

அரசியலமைப்பிலும் நடைமுறையிலும் பள்ளிகள், அரசுத் துறைகள் ஆகிய அனைத்திலும் மலாய்க்காரர், மலாய்க்காரர் அல்லாதாருக்கு வழங்கப்படும் வாய்ப்புகளில் மிகுந்த ஏற்ற இறக்கமும் பாகுபாடும் காட்டப்படுவதால் மலாய்க்காரர் அல்லாதார் கடுமையான விரக்தி அடைந்துள்ளனர்.

இந்த நிலையில் தேசிய ஒருமைப்பாடோ ஒரே மலேசியாவோ சாத்தியமே இல்லை என்பதை அம்னோ அரசு புரிந்து கொள்ள வேண்டும்.

'Malay by heritage' Zaid slams Dr M

Posted: 25 Aug 2010 07:33 AM PDT


PKR supreme council member Zaid Ibrahim has diagnosed Dr Mahathir Mohamad with a psychological disorder, which has rendered his mind "convoluted and confused". And a tell-tale symptom of this condition, according to him, is the former premier's "obnoxious and extraordinarily stupid" statement.

Commenting on Mahathir's latest blog posting on meritocracy, Zaid also took a swipe at the latter's Indian roots, by describing himself as "not just a Malay by constitutional definition, but by heritage (as well)."

In his posting, the former premier had labelled those who pushed for meritocracy as being just as racist as those who defended Malay rights.

Mahathir added that some Malays, "perhaps due to mistaken pride", supported meritocracy and undermined the Malay position further.

However, Zaid disagreed.

"Many Malays want meritocracy for very good reasons. They want their applications for contracts and projects to be given fair consideration by the authorities. They do not want only those who are politically connected to have the upper hand. They want a level playing field.

"They believe that they can succeed on merit if only they get a fair chance. They want to succeed with their pride intact; and at the same time they want to tell their children that Malays who work hard and with the right attitude can succeed., like everybody else," he said.

Zaid said many Malays wanted meritocracy so that they could get their dues like promotion and higher positions by working hard.

"They want to be judged fairly and not lose their position or seniority because some one else has the right political cable. They want a promotion system that is transparent and free of interference.

"They want to say that they have succeeded because they did it the hard way. Why does Mahathir have to belittle these Malays? Why must the Malays be scrapped off their self-respect just to prove that Umno is responsible for everything in this country?" he added.

'This is not misplaced pride'

Zaid, a former Umno leader himself, said he failed to understand why Malays who supported meritocracy were described as having misplaced pride.

On the contrary, the former law minister said, it was these Malays who carried the flagship of a proud people.

"We know our strengths and we have no shame of our limitations. But we will always strive to better ourselves. If by open competition and transparent policies the net effect is that some Malays still need extra help and support, then of course a responsible government will have to step in; to provide the incentives and the safety net to bridge the gap.

"But let us start with the notion that we must earn our success like everyone else. And the let the best amongst us prosper. We do not need to be instant millionaires. We can take our time so long as we work hard. All we want is the best education for the Malays," he added.

Zaid said that his comments were aimed at reminding Mahathir of how wrong he was, and not because he had misplaced pride.

"Misplaced pride for a Malay is when he gets to be a minister because his father fixes it; or he has a few hundred millions in his coffers because he has the right Chinese partner to enrich him," he added.

PEMILIHAN KETUA AMK - LUAHAN CHEGU BARD

Posted: 25 Aug 2010 07:21 AM PDT


Angin Pemilihan makin terasa...

Angin pemilihan makin terasa. Ramai teman - teman mula resah dan mendesak untuk che'GuBard mengumumkan pendirian untuk bertanding Ketua Angkatan Muda Malaysia.

Tidak akan umum

che'GuBard dengan ini menyatakan pendirian dengan tegas tidak akan membuat pengumuman bertanding. Kita memilih antara yang terbaik dalam keluarga kenapa perlu heboh - heboh urusan dalam rumah kita. Lebih - lebih lagi dalam keadaan media arus perdana tidak sama sekali menyebelahi kita dan sentiasa umpama serigala lapar bersedia memanipulasi apa juga cerita kecil untuk menyerang parti.

Parti ini telah matang. che'GuBard amat yakin dengan kematangan ahli - ahli muda parti. Mereka bukan orang lain, kebanyakanya ialah mereka yang bergelumang bersama menyambung nafas dan membina parti ini dalam keadaan susah dan senang.

Maka kami saling mengenali dan sudah umpama adik beradik. Anak muda dalam parti ini sudah tentu tidak sama dengan segelintir pengundi yang sering tertipu dengan Bn. Ketika pilihanraya jauh Bn begitu sombong dalam membuat keputusan dan jarang sekali muka pemimpin menjengok rakyat tetapi malangnya ada rakyat yang tertipu apabila dekat pilihanraya pemimpin Bn bersungguh turun bawah dengan perbagai tawaran dan umpan. Sudah tentu tak terlawan dengan pemimpin kita yang sejak habis pilihanraya walaupun tewas di tempat tertentu tetapi tidak henti bekerja siang dan malam tanpa peruntukan dan penuh kepayahan sepanjang masa. Manakala pemimpin Bn dengan perbagai peruntukan dan payung atas nama 'kerajaan' sudah tentu mampu menunggang semua jentera mengambil hati rakyat saat akhir dan selepas menang mereka akan melupakan rakyat sehinggalah pilihanraya akan datang sekali lagi. Sementara rakyat dilupa itulah rakyat yang dihimpit perbagai masalah mencari pemimpin kita untuk diperjuangkan nasib mereka. Sudah tentu ahli muda parti tidak akan sedemikian rupa.

cheGuBard amat yakin selama ini tanpa henti dan letih bersama akar rumput anak muda dlaam parti kita sudah saling mengenali maka tidak perlu perantaraan media bagi menyatakan hasrat apa jua. Lainlah jika kita kita tidak punya hubungan.

Gerakan muda parti pernah mengeluh apabila tidak punya arah dan pimpinan tidak menjengok 'ke bawah' namun bila tiba musim pemilihan ini suasana ternyata berbeza meriah. Apapun ambil semuanya dari sudut positif.

Raikan demokrasi dengan tawaran bukan dengan serangan

Belum pun umum pendirian tetapi mula diserang. Satu pihak menyerang terus secara peribadi dengan mengaitkan che'GuBard dengan hubungan keluarga Ketua Umum. Benar che'GuBard berkahwin dengan anak adik Anwar Ibrahim tetapi tidak pernah menggunakan kaitan hubungan itu dalam politik. Malah ramai yang tak ketahui sehinggalah ada pihak yang begitu bersungguh pertahan jawatan dalam Angkatan Muda menggunakan isu ini.

Tersebar luar sms "Ketua Umum Anwar, Presiden Isteri, Anak Ahli Parlimen tak kan menantu nak jadi Ketua AMK pula.... ayuh pertahankan XXX yang selama ini berkorban untuk parti" begitulah salinan sms yang diterima dihantar oleh teman yang dapat dari seseorang yang dikenali. Inilah yang che'GuBard gelar tidak bijak dan terlalu ghairah berkempen hingga memancing bencana pada parti.

Contohnya dalam pilihanraya yang lepas kalau ikutkan hubungan keluarga boleh sahaja che'GuBard merengek untuk bertanding kerusi selamat seperti beberapa kelompok pemimpin yang sanggup bertanding jauh dari tempat mereka semata mengejar kemenangan. Tetapi kerusi yang dijanjikan awal kepada che'GuBard di Negeri Sembilan juga di beri kepada orang lain sehingga che'GuBard 'terpaksa' mencari kerusi sendiri. Tapi itu semua enteng dihadapi sebab kita bukan dari kelompok politisi naungan.

Dalam satu pihak lain yang mengejar jawatan dalam AMK pula menggunakan tema menerima naungan pimpinan utama parti. Kononya wahyu menetapkan dia perlu menukar imej gerakan muda kepada gerakan cerdik pandai yang boleh menyaingi anak muda parti lawan. Kononya dia tidak memerlukan jawatan itu tetapi parti dan wahyu yang memaksa dia menerima jawatan itu. Parti ini perlu segera diubah imej dan imej tersebut tidak akan berjaya diubah dan menyaingi anak muda parti lawan jika 'anak jalanan' seperti che'GuBard menerajui.

Tersepit ; satu kata che'GuBard perlu ditolak sebab kerana punya hubungan keluarga dengan pemimpin utama dan satu lagi meminta mereka dipilih kerana dinaungi oleh pemimpin utama.

Gerakan Muda di sebuah negeri di utara pernah menjadi gerakan muda yang membanggakan parti. Namun oleh kerana ingin mengubah imej kerana kita telah membentuk kerajaan maka seorang cerdik pandai yang juga bergelar YB 'diwahyukan' menjadi Ketua anak muda di sana. Sebelum ini gerakan anak muda diterajui oleh anaJustify Fullk muda biasa-biasa sahaja tetapi kukuh dan kuat sehingga memenangkan negeri tersebut. Malangnya apabila anak muda akur menerima ketua Yb 'cerdik pandai' gerakan anak muda di negeri tersebut hampir hancur.

Demokrasi ini harus dirai dengan pesta tawaran dan pertunjukkan kebolehan bukan serangan dan politik naungan. Ahli yang matang dan cerdik akan menjadi hakim dengan melihat semua tawaran dan pertunjukkan kebolehan yang diselarikan dengan kerja buat selama ini maka penghakiman yang wajar harus diberikan./chegubard.blogspot

Isu khutbah: Apakah ‘Salam 1 Malaysia’ juga haram, soal Dr Asri

Posted: 25 Aug 2010 07:17 AM PDT


Di sebalik kontroversi doa dan isu khutbah, bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin mempersoalkan mengapa salam baru — "Salam 1 Malaysia" yang turut didakwa mendoakan kesejahteraan rakyat termasuk masyarakat berbilang kaum tidak diharamkan jika ia bertentangan dengan hukum Islam.

Sehubungan itu, kata Asri (gambar), ahli-ahli politik tidak kira fahaman politik seharusnya mengelakkan fatwa-fatwa yang tidak konsisten yang beliau sifatkan sebagai "fatwa ala Taliban."

Beliau percaya bahawa ekoran isu khutbah sekarang kemungkinan ada fatwa-fatwa baru akan dikeluarkan dan ia seharusnya tidak mencetuskan suasana "porak-peranda dan prejudis."

"Demikian salam ciptaan baru 'salam 1 Malaysia' juga bermaksud kesejahteraan untuk semua termasuk bukan Muslim.

"Mengapa tidak diharamkan? Saya sekali lagi berpesan kepada diri saya sendiri yang amat daif ini: janganlah bersifat terpilih dalam berfatwa," katanya.

"Salam 1 Malaysia" menjadi ucapan yang diamalkan sejak konsep 1 Malaysia diperkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tahun lalu.

"Semua parti politik utama bagi orang Melayu dan Islam di negara ini iaitu Umno dan PAS hendaklah mengelakkan fatwa yang tidak serasi dengan keharmonian dan kehidupan negra ini, dalam konteks Malaysia... kerana Islam itu mengutamakan keamanan dan kedamaian," kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider pagi ini.

Dalam tulisan terbaru di blognya, Asri menjelaskan, di Malaysia secara praktiknya, orang ramai sudah biasa dengan amalan memberi ucapan — terutama di media-media kerajaan — "assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam".

"Walaupun Nabi s.a.w — seperti riwayat al-Bukhari-dalam praktik baginda, jika ada bukan Muslim bersama dengan Muslim baginda hanya memberikan 'assalamualaikum' sahaja.

"Perkataan 'assalamualaikum' itu memang bermaksud 'kesejahteraan ke atas kamu'. Namun, diulangi oleh amalan media kerajaan dan majlis-majlis kerajaan dengan ungkapan 'salam sejahtera kepada yang bukan beragama Islam'," katanya.

Justeru soal Asri, tidakkah "salam sejahtera kepada bukan beragama Islam" itu satu doa untuk mereka.

"Mengapa tidak difatwakan ia haram selama ini?" kata tokoh agama ini yang lazimnya melontarkan pandangan-pandangan dilihat 'progresif'.

Dalam tulisannya itu di bawah tajuk "Doa untuk bukan bukan Muslim: Bicara harmoni buat Mufti Perak", tambah Asri, para ulama berbeza pendapat tentang hukum mendoakan rahmat dan keampunan kepada bukan Muslim yang masih hidup.

"Mereka sepakat melarang doa tersebut kepada yang sudah mati dan menolak Islam secara jelas. Kesepakatan itu disebabkan ia disebut dalam al-Quran dalam Surah al-Taubah ayat 113. Adapun mendoakan untuk mendapat hidayah, adalah ijmak (sepakat tanpa kecuali) para ulama membolehkannya, bahkan menggalakkan," katanya lagi.

Asri menambah, pandangan agama yang membabitkan hal bukan Muslim di negara ini khususnya dalam dunia moden amnya, jika salah ditangani boleh memberikan kesan negatif kepada kefahaman masyarakat mengenai Islam.

"Kita memberitahu dunia 'Islam adalah agama yang rahmat', pasti mereka akan ragu jika kita mengeluarkan pandangan sebaliknya.

"Di kala dunia menuduh Islam pengganas, tiada nilai toleransi dan seumpamanya, pandangan-pandangan golongan agamawan janganlah membantu menyuburkan tuduhan palsu itu," katanya.

Asri berkata beliau akui bahawa permainan politik boleh berlaku dalam semua aliran kepartian.

Katanya, doakan mungkin digunakan dengan tujuan baik dan juga mungkin tujuan kempen politik.

"Saya tidak pasti doa dalam kes di Pulau Pinang tersebut dalam kategori mana," katanya lagi.

Sehubungan itu Asri menjelaskan, golongan agama tidak boleh membuat fatwa untuk keredahan sesuatu pihak semata.

Jelas beliau, hukum yang bersifat merentasi masa dan tempat seperti kenyataan mengharamkan doa untuk kesejahteraan orang bukan Muslim secara mutlak akan dipakai selamanya jika rakyat menerima sedemikian rupa tanpa penelitian.

"Dalam sebuah negara yang berbilang agama, adakah kesejahteraan dan keamanan akan tercapai jika salah satu masyarakatnya porak-peranda.

"Jika masyarakat bukan Islam hidup dalam keadaan tidak aman dan bergolak sesama mereka, apakah negara akan aman?

"Jika seorang pemimpin Muslim dibolehkan berusaha secara pentadbiran memulihkan keamanan dalam komuniti bukan Muslim, apakah munasabah Islam mengharamkan pemimpin tersebut berdoa agar Allah memulihkan keamanan dan kesejahteraan dalam kalangan mereka?" ujar beliau lagi.

Asri juga berkata, "perlu kita di Malaysia mendoakan agar bukan Muslim menerima Islam ini."

"Orang Cina khusus mereka rajin dan kaya. Jika mereka menerima Islam, agama ini menjadi teguh," kata pensyarah Universiti Sains Malaysia ini.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang