Pengikut

Nuffnang

Isnin, 9 Ogos 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Felda Disaman RM15 Juta

Posted: 09 Aug 2010 12:19 AM PDT


Seramai 766 peneroka Felda memfailkan saman RM15 juta terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan atau Felda atas dakwaan menipu dan pecah amanah dalam urusan jual beli hasil kelapa sawit.

Tuntutan itu difailkan oleh peguam Sivarasa Rasiah bagi pihak peneroka daripada Felda Serting dan Raja Alias, berdekatan Jempol, Negeri Sembilan, di Mahkamah Tinggi Seremban.

Mereka menamakan Felda dan Felda Palm Sdn Bhd masing-masing sebagai defenden pertama dan kedua.

Menurut Sivarasa, ia didakwa berlaku dalam pembayaran kadar perahan gred kelapa sawit sejak 2008 di mana Felda didakwa menggunapakai kadar 16 sehingga 19 peratus sedangkan nilai sebenar didakwa antara 24 hingga 25 peratus - seperti kajian Lembaga Kelapa Sawit Malaysia.

Sehubungan itu, kesemua plaintif menuntut ganti rugi am dan teladan, bersama faedah untuk penipuan dan pecah amanah yang berlaku.

Kira-kira 300 peneroka Felda mula berkumpul dan memenuhi mahkamah tinggi tersebut bagi menunjukkan sokongan mereka.

Kedengaran mereka bersorak kuat berulang kali tanda sokongan ketika Sivarasa membacakan kenyataaan medianya kepada pemberita selepas memfailkan tuntutan itu.

Sumber: TVSelangor

Penyelewengan Berlaku Di Inkues Teoh Beng Hock?

Posted: 09 Aug 2010 12:18 AM PDT


Peguam Gobind Singh Deo bertindak keluar dari inkues kematian Teoh Beng Hock dalam keadaan marah, sambil menuturkan "penyelewengan proses" sebelum beliau beransur pergi.

Sebelum itu, Gobind yang mewakili keluarga Teoh Beng Hock memohon untuk bertemu Koroner Azmil Muntapha Abas di kamarnya.

Gobind berkata ia adalah amat penting dan koroner menangguhkan mahkamah untuk mendengar hujah Gobind bersama peguam mewakili kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sarwar.

Pertemuan selama satu jam itu turut disertai Ketua Pendakwaraya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Abdul Razak Musa dan peguam Tan Hock Chuan mewakili Pejabat Peguam Negara.

Gobind kemudiannya kelihatan memasuki semula mahkamah, mengemas dokumen yang dibawanya sebelum beransur pergi.

"Sesuatu telah berlaku dan saya amat tidak gembira," kata Gobind di luar mahkamah.

Sumber: TVSelangor

Karpal Cabar Mahkamah Heret Farah, Saiful Ke Kandang Saksi

Posted: 09 Aug 2010 12:15 AM PDT


KUALA LUMPUR 9 Ogos - Ketua pasukan pembelaan kes Fitnah II, Karpal Singh mencabar mahkamah supaya mengheret bekas Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif dan saksi utama, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang didakwa menjalinkan hubungan romantis ke kandang saksi bagi menafikan dakwaan tersebut.

Karpal yang ditemui media di lobi mahkamah menjelaskan adalah perlu bagi kedua-dua individu itu untuk tampil menafikan hubungan mereka.

Beliau berhujah bahawa hubungan sulit tersebut adalah bersalahan dengan etika perundangan dan melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972.

"Mahkamah mesti menjadi tempat untuk kedua mereka menafikan hubungan itu. Perkara seperti ini (hubungan sulit pasukan pendakwaan dengan saksi utama) tidak pernah berlaku di mana-mana di negara Komanwel. Oleh itu, mereka sendiri yang perlu hadir dan berikrar di dalam mahkamah, dan bukannya diwakili oleh mana-mana pihak," tegas Karpal.

Beliau juga menjelaskan apa yang dimaklumkan oleh anak guamnya bukannya 'cakap dengar', tetapi merupakan fakta dan kenyataan. Oleh yang demikian, kenyataan penafian oleh kedua-duanya tampil ke mahkamah sangat diperlukan.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Zabidin Mohamad Diah dalam kamarnya berkata keputusan sama ada Farah dan Saiful akan dipanggil sebagai saksi dicapai petang ini apabila perbicaraan bersambung.

"Saya akan tentukan dalam kenyataan sama ada perlu atau tidak untuk memanggil Farah Azlina dan Mohd Saiful Bukhari Azlan pada jam 2.15 petang ini. Dengan itu mahkamah ditangguhkan," katanya dalam penangguhan tersebut.

Perbicaraan kes Fitnah II bersambung di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pukul 9.30 pagi tadi dengan pasukan peguam bela membuat permohonan untuk mengenepikan pertuduhan.

Terdahulu, ketua pasukan pendakwaan, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin membantah permohonan tersebut dengan hujah bahawa tindakan untuk membawa kedua mereka adalah umpan bagi membenarkan dakwaan tentang 'cakap-dengar' yang dikatakan oleh Anwar.

"Hujah untuk memanggil mereka berdua tidak berasas. Ini kerana kenyataan beramaran yang diberikan oleh Saiful kepada Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hanafiah Zakaria dan pegawai penyiasat, Judy Pereira sudah cukup untuk membuktikan, bahawa Saiful tidak mempunyai akses untuk mendapatkan maklumat tersebut dari Farah," katanya.

Pada 27 Julai yang lalu, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail menggugurkan Farah daripada pasukan pendakwaan. Beliau kemudiannya ditukarkan ke jabatan lain.

Dakwaan itu didedahkan pengendali laman blog Malaysia Today yang terkenal, Raja Petra Kamruddin kira-kira tiga minggu lalu.

Sumber: Suara Keadilan

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Ceramah KEADILAN Zon Tengah Pahang sempena Himpunan Orang Asal

Posted: 09 Aug 2010 09:38 PM PDT

CheguBard dengan ucapannya yang tidak menjemukan
YB Elizabeth Wong, Ahli EXCO Kerajaan Negeri Selangor, memikat hadirin dengan pendedahan-pendedahan kejayaan Kerajaan Negeri Selangor berhubung dengan air percuma, bantuan untuk kelahiran, bantuan untuk warga emas, dan pemberian tanah untuk Orang Asal Selangor yang tidak pernah dilakukan oleh Kerajaan BN sebelum ini.

YB Syed Hamid, ADUN Kuala Semantan dari PAS
Nizam Hamid, Ketua KEADILAN Cabang Temerloh
Hadirin yang begitu ramai pada ceramah 7hb Ogos, 2010 bertempat di perkarangan rumah Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Hal Ehwal Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang
Hadirin


CheguBard dan sebelah kanannya Abang Ahmad Saludin Omar, bekas ADUN Kerdau (UMNO) yang menyertai Parti Keadilan Rakyat

Majlis Dialog Orang Asal Kg Machap Umboo, Melaka

Posted: 09 Aug 2010 08:40 PM PDT

Majlis Dialog dengan Orang Asal Kg OA Machap Umboo, Melaka pada 8hb Ogos 2010
Ginie Lim mempengerusikan Majlis

Kehadiran Orang Asal Kg Machap Umboo

Orang Asal Machap Umboo, bangun beramai-ramai dan melaongkan laungan keramat
REFORMASI

Shamsul Iskandar, Pengerusi KEADILAN Negeri Melaka

Ginie Lim
Orang Asal Machap Umboo
Suhaimi Said, Pengerusi Biro Orang Asal Negeri Pahang berucapREFORMASI

Shamsul Iskandar, Pengerusi Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat Melaka

Akau bercakap dengan nada yang sangat marah kerana di kampongnya Orang Melayu melombong pasir dan merosakkan tanamannya, "Orang Melayu dapat duit berpuluh ribu ringgit, kami Orang Asli mendapat habuk sahaja," katanya.

Aim anak Siang, dan dia berjenaka, dialah satu-satunya anak kepada Lim Kit "Siang", menceritakan betapa tanah-tanah yang dulunya milik mereka telah dirampas dari mereka oleh Kerajaan Negeri Melaka yang menjanjikan tanah gantian, tetapi setelah begitu lama, langsung tidak ada gantian, demikianlah katanya bagaimana kerajaan UMNO/BN Melaka telah menganaktirikan Orang Asal.
Akau bangun kali kedua dengan perasaan yang sangat marah kepada kerajaan UMNO/BN yang memminggirkan kepentingan Orang Asal di Negeri itu.
"Ini tanah Tuhan", kata Aim Siang, "Kami telah teroka dari nenek moyang kami, tapi kini tanah ini telah dirampas dari kami oleh UMNO/BN, dan kami bersumpah tidak akan mengundi UMNO/BN lagi selepas ini agar Kerajaan Pakatan Rakyat dapat memberikan keadilan kepada kami."

Suhaimi Said (kiri), Ketua Cabang PKR Alor Gajah (tengah) dan Batin Bangkoh, batin Orang Asal Kg Machap UmbooHimpunan Orang Asal PKR Pahang Zon Tengah

Posted: 09 Aug 2010 02:41 AM PDTTemerloh, 7hb Ogos 2010: Bertempat di Dewan Sekolah Al Mukmin, Temerloh, seramai 250 anggota masyarakat Orang Asal dari Kuala Krau, Temerloh, Jerantut dan Bera telah berhimpun bagi menyatakan keyakinan perjuangan mereka didalam satu himpunan yang dinamakan HIMPUNAN ORANG ASAL PARTI KEADILAN RAKYAT PAHANG zon tengah.
Mereka telah hadir seawal jam 8.30 pagi dengan memulakan pendaftaran kehadiran mereka dan menunggu ketibaan Dato Seri Wan Azizah binti Wan Ismail, Presiden Parti Keadilan Rakyat yang melakukan perasmian Himpunan itu pada jam 10.00 pagi.
Dato Seri Wan Azizah dan Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi PKR Negeri Pahang, telah sampai ke Sekolah Al Mukmin jam 9.20 pagi dan bersama-sama dengan dengan orang-orang Asal yang hadir menjamu selera dengan hidangan nasi lemak dan kuih muih.
Turut hadir didalam Majlis Perasmian Himpunan Orang Asal tersebut adalah wakil-wakil dari Pakatan Rakyat Negeri Pahang, dari PAS yang diwakili oleh YB Syed Hamid, ADUN Kuala Semantan dan Ustaz Rahim Latif, Yang Di Pertua PAS Kawasan Temerloh, dari DAP oleh YB Leong Ngah Ngah, ADUN Kawasan Triang, Pahang.
Dato Seri Wan Azizah telah dihadiah dan dipakaikan pakaian headgear oleh Pn Nyah Kasim dan diakhir majlis perasmian dihadiahkan dengan beranika jenis buah-buahan.
Presiden KEADILAN yang diiringi oleh Fakeah Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor meninggalkan Majlis jam 11.00 pagi dan terus bertolak ke Gelang Patah, Johor untuk program Ceramah disana bersama-sama dengan Datuk Chua Jui Meng, Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Parti Keadilan Rakyat Negeri Johor.
3 buah kertas kerja telah dibentangkan didalam Himpunan Orang Asal Negeri Pahang Zon Tengah tersebut dan dibentangkan oleh Sdr Bob Manolan, Timbalan Pengerusi Biro Orang Asal Negeri Pahang, Yusri Ahon, Timbalanan Pengerusi 2, Biro Orang Asal Negeri Pahang dan Tijah Yok Chopil, dari Persatuan Jaringan Kampong Orang Asal Semalaysia.
Biro Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang akan mengadakan 2 lagi Himpunan Orang Asal iaitu pada 26hb September, 2010 di Paya Besar untuk Zon Timur dan di Kuala Lipis untuk Zon Barat (tarikh akan ditetapkan kemudian).
Kebun Teh di Cameron Highlands

Posted: 09 Aug 2010 02:12 AM PDT
Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang