Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 7 Ogos 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Negeri Selangor Sumbang 5 Mesin Jahit Untuk Wanita India Masyarakat Ladang Raja Musa

Posted: 07 Aug 2010 09:18 AM PDT

Kuala Selangor,  07 Ogos, 2010 - Kerajaan Prihatin Pakatan Rakyat  Negeri  Selangor telah menyumbang 5 buah mesin jahit kepada perkumpulan wanita India di Ladang Raja Musa, Kuala Selangor pada hari ini.

YB Dr. Xavier Jayakumar, Exco Kerjaan Negeri Selangor telah merasmikan Pusat Latihan Jahitan Komuniti - di Dewan Masyarakat Taman Manikavasagam, Ladang Raja Musa, Kuala Selangor .

Pada majlis tersebut YB Dr. Xavier telah  menyarankan  supaya mereka menggunakan kemudahan yang diberi oleh Kerajaan Negeri untuk menaik  taraf kehidupan mereka.

Sejumlah 5 unit mesin jahit eletrik telah diserahkan untuk digunakan oleh perkumpulan wanita bagi mengambil upah menjahit yang mana dapat menambahkan pendapatan mereka. Sebuah mesin jahit bernilai RM2,000.

Buat masa ini seramai 24 orang wanita telah menyertai kelas latihan menjahit yang di adakan di dewan Ladang berkenaan. Kira-kira 8 sesi latihan jahitan diadakan dalam sebulan.

Kelas tersebut dikendalikan oleh seorang tenaga pengajar  yang merupakan  penduduk tempatan.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Penolong Pegawai Daerah Kuala Selangor, Pegawai-pegawai dari Unit Perancang Ekonomi (Upen), beberapa orang Ahli Majlis Daerah Kuala Selangor dan pemimpin Keadilan Cabang Tanjong Karang.


Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


KURANG AJAR!

Posted: 07 Aug 2010 01:18 PM PDT

Salam 2 all.

Saya melihat akhir-akhir ini Dato' Seri Chua Soi Lek, Presiden baru MCA makin mirip ke arah sikap cauvinis dan prejudis terhadap Islam dan umat Islam.

Kenyataan beliau semalam di Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Star, semalam telah memberi tanggapan negatif kononnya negara-negara Islam itu tidak progresif, korup, miskin dan terkebelakang adalah satu lagi bukti betapa dangkalnya pemikiran beliau.

Kenyataan beliau sebelum ini mengenai isu penyalahgunaan kalimah ALLAH, diikuti dengan kenyataan beliau mempertikaikan isu Islam diantara UMNo-PAS jelas menunjukkan arah pemikiran beliau yang tidak ada bezanya dengan DAP mahu pun Gerakan.

Malahan saya melihat akhir-akhir ini pimpinan politik bukan Islam-Melayu gemar memainkan isu menyentuh Islam ataupun hak istimewa Melayu untuk meraih sokongan bukan Islam-Melayu. Seolah-olah menjadi satu kegilaan dikalangan mereka menjadikan "Islam bashing" sebagai "political lifeline" untuk mereka. Daripada Guan Eng, kepada Koh Tsu Koon, sekarang menular kepada Soi Lek, "Islam bashing" ini dah jadi satu favorit past-time untuk mereka.

Saya memberi amaran kepada pimpinan politik bukan Islam-Melayu ini, tidak kira dari parti mana mereka, supaya jangan cuba bermain dengan api! Jangan tutup kelemahan kamu dengan menjadikan kami umat Islam sebagai "political punching bag" kamu.

Kami umat Islam memang diajar supaya sentiasa menghormati orang lain, termasuk bukan Islam. Tapi janganlah sikap tolak ansur kami dan kesabaran kami diambil kesempatan sehingga kamu bersikap kurang ajar dan biadap terhadap kami. Kerana bila kesabaran kami melangkaui garisan tolak ansur menasabah, kamu pasti akan menyesal dengan kebodohan dan kebiadapan kamu itu.

Saya mendesak supaya Soi Lek supaya menghentikan serta merta sikap cauvinis dan "Islam bashing" tersebut. Saya juga mendesak pimpinan UMNo sebagai parti utama BN mengambil tindakan segera terhadap Soi Lek. Dan saya juga mendesak Soi Lek supaya segera meminta maaf kepada umat Islam dan mengambil langkah tidak mengulangi sikap cauvinis dan bodoh tersebut.
Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Kaherah
Sabtu
25 Sya'ban 1431
07 Ogos 2010

AMK KEDAH

0 ulasan
sumber :-

AMK KEDAH


PROGRAM SEHARI BERSAMA DSAI DI KEDAH

Posted: 07 Aug 2010 07:52 PM PDT

Semalam berlangsung beberapa PROGRAM yang melibatkan DSAI di KEDAH.Program yang di susun oleh AMK KEDAH berjalan dengan lancar dan tanpa sebarang masalah yang tidak di ingini.Program DSAI bermula jam 2 tengahari dan berakhir 12 malam,di antara program yang di susun seperti HI TEA BERSAMA REFORMIS KEDAH di JENIANG,TAZKIRAH di MASJID KUALA KETIL,MAKAN MALAM di DEWAN LIP SEAN KHOR dan diakhiri dengan CERAMAH PERDANA di DEWAN HOO TEIK SOO di dalam kawasan PARLIMEN MERBOK.

AMK KEDAH merasa berbesar hati di atas komitmen yang di tunjukkan oleh petugas-petugas yang bertungkus lumus memastikan setiap program yang berlangsung berjalan seperti apa yang di rancangkan.

TERIMA KASIH SEMUA

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kes Fitnah II – Mengapa Muhyiddin Gelabah Sangat?

Posted: 07 Aug 2010 04:11 PM PDT

Dari Blog Cina Islam

MENGAPA Muhyiddin begitu gelabah apabila mendengar bantahan dari negara luar terhadap perbicaraan kes Liwat II DS Anwar? Negara luar sememangnya ada hak untuk mengemukakan pandangan dan pendapat mereka berkaitan apa jua dasar atau ketidak adilan yang berlaku di dalam negara ini. Begitu juga negara kita sering memberikan pendapat dan respon terhadap apa yang berlaku di negara lain, contohnya seperti yang pernah berlaku terhadap pemimpin Myanmar dan Apartheid di Afrika.

Semua maklum bahawa negara luar tiada hak untuk campor tangan atas apa jua keputusan yang bakal diambil oleh negara ini, tetapi mereka punyai hak untuk bersuara kerana mereka bukan seperti `katak di bawah tempurung’. Kenyataan Muhyiddin di sini, yang kelihatannya amat gelisah apabila mengetahui negara luar telah tahu `tembelang’ pemimpin negara ini amat menghairankan.

Apa yang penting, DS Anwar tidak merayu meminta tolong negara luar untuk membebaskannya dari tuduhan Liwat II yang rakyat negara ini sendiri pun tahu betapa songsangnya kes tersebut. Apa yang DS Anwar lakukan adalah memberi penerangan kepada dunia luar bagi membersihkan namanya dari fitnah kali kedua ini. Penerangan ini penting kerana DS Anwar adalah tokoh dunia yang terkenal dan pernah dinobatkan di antara 100 pemimpin dunia yang berpengaruh. Sekiranya Saiful Bukhari juga ingin membersihkan namanya, beliau juga boleh berbuat demikian ataupun beliau boleh bersumpah laknat di semua masjid di dalam dunia ini. Itu hak beliau.

DS Anwar pun tahu, negara luar tidak boleh mempengaruhi undang-undang di dalam negara ini walau sekuno mana sekalipun undang-undang di negara kita ini. Samada DS Anwar bersalah atau tidak nanti, yang paling penting adakah rakyat di dalam dan di luar negara percaya atau tidak dengan sistem kehakiman dan undang-undang yang diamalkan di negara kita. Di dalam kes Altantuya, dunia luar sendiri pun tertanya-tanya apa motif pembunuhan wanita Mongolia itu. Mereka juga pening bagaimana rekod kemasukan Altantuya boleh hilang secara `tiba-tiba’. Salahkah mereka meraguinya? Kita tidak boleh memperbodohkan dunia luar semata-mata kita sudah menjadi bodoh.

Justeru itu, Muhyiddin harus melihat kembali mengapa dunia luar sekarang semakin memandang serong ke atas sistem kehakiman di negara kita. Jika dikatakan DS Anwar adalah kesayangan Amerika, apakah DS Anwar juga kesayangan Ulamak terkemuka As Syeikh Yusoff

Qardhawi yang turut membantah fitnah ke atas DS Anwar?

Kasihan TPM Kita Sering Ditertawakan

Posted: 07 Aug 2010 04:06 PM PDT

Dari w.faizudin

“Nak tergelak bila membaca lapuran yang menyebut Mahyudin mahu rakyat menilai Ir.Nizar kerana membuat kecoh di DUN Perak.Menurut Mahyudin Ir.patut mematuhi arahan speaker dan perlu mematuhi peraturan dewan.Sekali pandang betul kata kata Mahyudin itu tetapi dua kali pandang ianya menjadi bahan lawak.

Ir Nizar sebagai ketua pembangkang memang perlu menghormati peraturan dewan tetapi yang tidak disebut oleh Mahyudin ialah peraturan dewan tidak sepatutnya diubah sesuka hati mengikut kehendak kerajaan.Peraturan dewan sepatutnya konsistant dengan speaker menjadi orang yang bertanggungjawab ke atas keadilan kepada semua ADUN.Tetapi dalam kes Ir Nizar, speaker semacam bertindak dengan arahan pihak tertentu sambil menafikan keadilan kepada Ir. Nizar.Rasanya itupun sudah cukup untuk rakyat menilai Ir. Nizar.

Mahyudin sejak menjadi TPM ini sudah banyak kali membuat lawak dan banyak kali juga bercakap kosong, tidak menggambarkan kualiti seorang TPM.Lawak kali ini nampaknya tidak terlepas dari usaha Mahyudin menyembunyikan kebenaran yang sudah dapat dilihat oleh rakyat jelata yang waras.Mana mungkin seorang ketua pembangkang yang mewakili rakyat boleh duduk diam apabila hak dan keadilan kepadanya dinafikan oleh sepaker.

Malang sungguh kerajaan UMNO/BN yang cuba melakukan sesuatu dengan proses yang licik sambil mengelak pihak pembangkang.Dan untuk menunjukkan mereka melakukan perkara itu mengikut prosedur yang betul, alasan menghormati peraturan dewan sering digunakan walhal peraturan dewan itulah yang dimanupulasikan mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Mahyudin kemudiannya melalak sambil membuat lawak sebagai TPM.Ditunjukkan kepada umum, seolah olah ketua pembangkang seorang yang tidak menghormati undang undang dan tidak layak menjadi ketua pembangkang.Tetapi sebenarnya yang tidak layak jadi kerajaan ialah UMNO yang sanggup melakukan apa saja untuk menyamun harta rakyat termasuk memanupulasi peraturan dewan dengan speaker suruhan mereka.

Rakyat sudah menilai Ir. Nizar sejak kuasa MBnya dirampas oleh UMNO dan rakyat sudah melihat kualiti ketua pembangkang untuk mentertawakan lawak yang dibuat oleh Mahyudin kali ini.Malah yang tidak layak menjawat jawatan TPM ialah Mahyudin kerana gagal menjaga kebajikan rakyat dan gagal menghentikan aktiviti samun pemimpin pemimpin UMNO.
Secara tidak langsung juga, menyerlahkan kualiti DSAI kerana semasa beliau menjadi TPM, banyak usahanya untuk membela rakyat sehingga beliau ditendang keluar dengan cara yang paling jijik dalam sejarah politik negara walaupun ada setengah pihak tidak mahu mengiktiraf sumbangan DSAI ini dengan mengaitkan beliau dengan yahudi dan pluralism.Tetapi Alhamdullillah, semakin ramai rakyat sudah membuka mata dan menerima usaha DSAI.

Integrity as the Key to Good Governance

Posted: 07 Aug 2010 12:33 PM PDT

Speech by Anwar Ibrahim at the Caliph Umar Abdul Aziz International Integrity Conference, Penang, 7th August, 2010

More than three decades ago, one of the most progressive of Muslim thinkers of our time, the late Professor Fazlur Rahman, called for the reform of Islam's oldest university, al-Azhar. This created a major stir among academic circles which culminated in his being castigated as a 'liberal' out to shatter Islam's intellectual foundation.

What the detractors failed to grasp was that al-Azhar was not his real target. What he was trying to shake was the stagnation among Muslim scholars and jurists alike in not being able to move beyond so-called consensus-bound views of the Shari'a.

Several decades before him, poet-cum-philosopher Muhammad Iqbal had called for a paradigm shift in rethinking the Shari'a, that is, to break free from past interpretations. It was not a reckless call to reject old interpretations simply because they happened to be in the past but because blindly following old practices had led to the stagnation and intellectual slavishness of the age of taqlid. He called for a discourse through a disciplined and scholarly ijtihad.

But, alhamdullillah, this conference as with several other initiatives of late, is testimony to a commitment to learn from the lessons of history and to move beyond the self-imposed constraints of our previous ways and signifies a bold endeavor to face the challenges ahead.

The very theme of the conference speaks volumes about the orientation that will be taken at the various sessions. And while vigorously debating on the issues that arise, I imagine that you will be able to chart your strategic paths in your respective areas of expertise.

They say that success does not come from merely repeating doctrines of past sages unless they are given fresh interpretation in the light of new knowledge. But better still, chart new frontiers of knowledge and be at the cutting edge in coming out with solutions to the problems faced by the umma.

One must therefore guard against being content with mere validation of existing theory or merely debunking it because this could lead to intellectual paralysis or dogmatism. The time is certainly ripe if not altogether overdue for Muslim scholars to get out of their comfort zone and establish new paradigms.

But while this is inherently good, paradigms are of limited use unless and until they are translated into practical use. Social scientists refer to this process as "operationalizing" abstract constructs into quantifiable hypotheses. In my own humble view, this simply means putting ideas into action.

This is not to castigate anyone for making references to the old masters. If that were so, I would be among the first of those guilty of such practices. No, indeed, quoting and summarizing past great scholars is well and good. But to be really useful, one must endeavor to find concrete answers from their ideas in the face of real problems faced by society.

Islam enjoins that while society may pursue commerce to its fullest, justice and fairness in dealings must remain the chief criterion. Compulsory acquisition must therefore be done in accordance with equity and fair dealing. And this can only happen if those who hold power exercise it with integrity. In other words, the powers of the state cannot be exercised in an arbitrary manner.

This is also invariably linked to the issue of social justice which enjoins a more equitable distribution of income. In this regard, governments should undertake integrated plans for poverty reduction in the long run while ensuring a comprehensive support system for the poor and economically marginalized. The late John Galbraith has succinctly summed this up as "the empowerment and public protection of the powerless."

Yet, it is most unfortunate that we continue to see those in power and public office not just reneging on their promises of social justice and equity, but doing exactly the opposite by abusing their power and engaging in corrupt practices.

Leaders hold this power as a trust reposed in them by the people so that they may govern properly. As power can corrupt, leaders need to be reminded of this trust or else they may abuse it. This brings to mind a famous saying attributed to Khalifa Umar Ibn Abd al-Aziz on an occasion when addressing his umma:

"Rulers appoint people to keep a close eye on their subjects. But as for me, let me appoint you to watch over me and my conduct. If you find me at fault either in word or in action guide me and stop me from doing it."

More than anything else, I believe that among the hallmarks of Umar's caliphate was governance of the highest integrity. It was because of this integrity that he could implement radical changes to the administration of the state.

Because of this sense of integrity, he waged not so much a war for territorial expansion but an internal war against corruption. He abolished the jizya tax and with more than adequate wealth in the state coffers he could redistribute it to the needy and the marginalized.

Zakat, being a clear Shari'a injunction, was maintained but because of a strong commitment to the principle of trust in handling the people's money, the treasury was so well administered that there was a time when there were no takers for public charity.

The point is that the integrity of those in power is of utmost importance in governance. Without integrity or when integrity is weak, corruption rears its ugly head and eventually becomes the trademark of governance and all the attendant ills that come with it.

Integrity is not an abstraction or some intellectual construct that is floating in the air. It can be measured by a host of factors. Accountability for example is one of its manifestations. Can we imagine a government said to be built on integrity but remains unaccountable to the people?

Unfortunately, we get that very often: we are bombarded day in and day out by the information arms of those in power about their commitment to fight corruption and make leaders and civil servants develop a greater sense of integrity in the performance of their duties. This is what they tell us.

Yet, when the people point out the irregularities and improprieties in matters of governance and try to hold certain people accountable, they are branded as trouble makers or opportunists out to get political mileage. This is not a hypothetical issue. And if truth be told, these are not mere irregularities or improprieties but scandals of epic proportions. Suffice it to say that at stake here is the integrity of those who have been entrusted with power and the betrayal of this trust destroys the foundation of good governance.

I believe that in our discourse on the subject, the other essential pillar of integrity such as transparency in the exercise of state powers particularly in matters of finance will also feature prominently. Transparency as we know is one of the best foils against corrupt practices and abuse of power. Transparency during the process would of course be the ideal situation but where this is not possible for whatever reason, transparency after the fact can still be an effective deterrent.

In this regard, the call for legislation to compel access to information cannot be overemphasized. The continued resistance by the powers that be to the people's effort at spearheading the passage of such legislation is therefore most regrettable. It is regrettable because it betrays a stark failure of commitment to fight corruption which in turn casts a long shadow over the question of integrity.

And going beyond that, it is a symptom of the larger issue of governance. By failing to heed the call for transparency, by refusing to be accountable for the errors of their ways, and by leaving integrity by the wayside, those in power forfeit their legitimacy to govern.

The desperate attempts to cling on to power exert an enormous toll on the people, on the nation's economic well being and on her constitutional foundations. The upshot is a democracy only in name. It is a democracy that reeks of utter corruption, a democracy mocked by the abuse of executive power, and a democracy where the judiciary is at be beck and call of the political overlords.

It is a democracy dominated not by a free press but by the muffling of the voices of dissent, the deprivation of public discussion and the trampling of the people's fundamental freedoms.

Yes, these are not the best of times, but nevertheless, I am confident that in the fight for justice, the people's resilience knows no bounds and their spirit remains indomitable.

And on that note, let me conclude with a famous axiom of the 12th century Sicilian Arab Muhammad ibn Zafar al-Siqilli:

"He who has waged great injustice shall not flourish. Whoever has become rich through plunder shall waste away; whoever rules by treachery shall be overthrown; the army of the unrighteous shall be defeated and the noose of tyranny shall be broken."

Thank you.

Enough Of The Arrogant UMNO, We Want Change

Posted: 07 Aug 2010 04:49 AM PDT

From Media Rakyat


Anwar: Agak Malang, Chua ‘Jahil Dan Bongkak’

Posted: 06 Aug 2010 11:58 PM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Susan Loone

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membidas presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kerana melabelkan negara-negara Islam sebagai tidak progesif dan korup. Katanya, tuduhan itu mencerminkan kejahilan dan sifat bongkak pemimpin BN itu.

Anwar, yang juga ketua umum PKR berkata beliau tidak bercadang menghukum mereka yang menentang Islam, tetapi komen Chua dianggap keterlaluan dan begitu jahil berhubung situasi sebenar masyarakat Islam.

Merujuk kepada amaran Chua kepada masyarakat Cina di negara ini berhubung kerjasama dengan PAS, Anwar berkata Malaysia perlu diselamatkan bagi memastikan masyarakat Islam dan bukan Islam memahami dan menghormati agama dan budaya satu sama lain.

Tak dapat terima

"Saya tidak mahu menghukum sesiapa kerana menjadi anti(Islam) tetapi dia telah mempamerkan kejahilan dan begitu bongkak. Bagi saya, ini tidak dapat diterima," katanya pada sidang media selepas berucap pada persidangan Integriti Antarabangsa di Pulau Pinang.

"Saya tidak tahu, tetapi berdasarkan pergaulannya dengan Umno itu langsung tidak memperlihatkan bahawa beliau memahami dan menghargai perasaan prihatin masyarakat Islam," katanya.

Chua pada Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Star, semalam telah memberi tanggapan negatif kononnya negara-negara Islam itu "tidak progresif, korup, miskin dan terkebelakang"

Sehubungan itu, beliau membidas kedua-dua Umno dan PAS kerana menggunakan agama bagi meraih sokongan di kalangan masyarakat Melayu.

Menurut Chua, apabila dua parti Melayu yang dominan itu bersaing, kesannya akan wujud dasar-dasar yang tidak progresif – menyebabkan negara terperangkap dalam kategori penduduk berpendapatan sederhana untuk lebih 10 tahun.

Beliau juga berkata Umno telah menjadi lebih konservatif untuk bersaing dengan PAS bagi mendapatkan sokongan Melayu.

Pelajari Confucius

Pada majlis itu, Anwar juga memuji inisiatif kerajaan Pulau Pinang yang merintis ruang bagi masyarakat Islam dan bukan Islam untuk menghargai sumbangan positif sesama mereka.

"Dalam hal yang sama, sebagai seorang insan, saya cuba mempelajari Confucius, cuba membaca atau membaca semula Ramayana dan Mahabharata. Bagi saya, ini penting kerana ia sebahagian daripda lanskap negara kita yang terdiri daripada penduduk pelbagai bangsa dan agama," katanya.

"Pemimpin juga mesti bergerak ke hadapan. Saya berpendapat kekuatan Pakatan Rakyat adalah kerana kami mengamalkan politik baru yang menghargai dan mempelajari kelainan setiap kaum dan suku bangsa," katanya lagi.

"Gejala takut kepada Islam atau Islamic phobia dan pendirian anti-Islam telah diluahkan oleh beberapa pihak seperti (Samuel) Huntington tetapi untuk melihat pemimpin politik Malaysia terikut-ikut dengan kejahilan itu, adalah sesuatu yang agak malang," tambahanya.

Negara Islam Tak Progresif: DAP Bidas MCA

Posted: 06 Aug 2010 09:55 PM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Susan Loone

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menganggap pandangan presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang memberi gambaran bahawa negara-negara Islam sebagai tidak progresif dan mengamalkan rasuah sebagai mengarut.

Menurut Lim, Chua pada Konvensyen Tahunan ke-33 MCA Kedah di Alor Star, semalam telah memberi tanggapa negatif kononnya negara-negara Islam itu "tidak progresif, korup, miskin dan terkebelakang".

Katanya, Chua sepatutnya mendidik dirinya sendiri dalam sejarah tamadun Islam yang bukan hanya mengenai empayar global tetapi kaya dengan pelbagai khazanah seperti seni, ilmu hisab, perubatan, algebra dan astronomi.

"Negara-negara Islam juga dilanda masalah yang sama seperti India dan China sebelum ini. Hanya apabila India dan China menjadi bebas dan dimerdekakan oleh penjajah, barulah mereka menyedari potensi masing-masing dan mengambil tempat sewajar mereka di pentas dunia," katanya ketika berucap di Persidangan Intergriti Antarabangsa di Pulau Pinang hari ini.

"Saya yakin negara-negara Islam mampu mengembalikan kegemilangan silam mereka, jika negara-negara berkenaan tidak lagi dikongkong seperti India dan China," katanya.

Lim, yang juga adalah setiausaha agung DAP berkata sejarah membuktikan negara-negara Islam juga boleh mempunyai urus tadbir seperti yang berlaku semasa pemerintahan Umar Abdul Aziz yang menyaksikan jajahan Ummaiyyah menjadi pusat pendidikan dan perundangan yang cemerlang.

"Pilihannya adalah sama ada kita ikuti jejak atau model Umar Abdul Aziz berhubung mentadbir dengan integriti dan melasanakan urus tadbir yang baik ataupun memilih cara pentadbiran secara kukus besi dan mengamalkan rasuah," tambahnya.

Lim merujuk kepada ucapan Chua semalam yang membidas kedua-dua Umno dan PAS kerana menggunakan agama bagi meraih sokongan di kalangan masyarakat Melayu.

Menurut Chua, apabila dua parti Melayu yang dominan itu bersaing, kesannya akan wujud dasar-dasar yang tidak progresif – menyebabkan negara terperangkap dalam kategori penduduk berpendapatan sederhana untuk lebih 10 ntahun.

Beliau juga berkata Umno telah menjadi lebih konservatif untuk bersaing dengan PAS bagi mendapatkan sokongan Melayu.

Katanya, isu berkenaan sengaja ditimbulkan supaya masyarakat Cina di negara ini boleh berfikir memikirkan sejenak berhubung kerjasama DAP dengan PAS.

Chua juga mengingatkan masyarakat Cina di Malaysia supaya jangan terlalu optimistik dengan anggapan jika PAS memerintah, negara ini akan bebas daripada rasuah dan segala masalah lain akan lenyap. Katanya, ada antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


FELDA Seleweng Jual Beli Buah Sawit ?

Posted: 06 Aug 2010 04:30 PM PDT

Dari Blog PKR N.Sembilan. 7 Ogos 2010
Warga Felda Prihatin: Membongkar Penyelewengan Jual Beli Buah Sawit oleh Felda
Felda meletakkan syarat yang ketat untuk 'greding' buah sawit peneroka. Walaupun syarat dipenuhi tetapi KPG tidak pernah melebihi 19%. Buah sawit dari luar mendapat KPG yang lebih tinggi walaupun berasal dari ladang peneroka.

Buah sawit peneroka belum diproses tetapi kilang telah menetapkan KPG buah sawit itu yang baru dihantar ke kilang dengan sewenang-wenangnya. Peneroka membuktikan melalui ujian makmal Felda bahawa buah sawit mereka berhak mendapat gred sekurang-kurangnya KPG 25%. Malah MPOB menetapkan KADAR STANDARD gred buah sawit tempatan ialah KPG 25%.

PENIPUAN KILANG

Kilang mengasingkan anggaran 10 tandan sawit bagi setiap lori, KONONnya buah 'reject' tetapi TIDAK membenarkan peneroka mengambil semula. Sebaliknya buah tersebut ada yang DIJUAL SEMULA dan DIPROSES BERSAMA. Peneroka MASIH dikenakan denda dan DIKURANGKAN gred.

Setiap perbezaan 1% KPG, peneroka kerugian RM25 ke RM30. Sekiranya lapan (8) tan, peneroka kerugian sekurang-kurangnya RM1,200 setiap bulan JIKA perbezaan KPG adalah 6% (25% ditolak 19%).

Dalam kes di Felda Kemahang 3, pengurus Felda didapati BERKOMPLOT dengan pihak kilang untuk menipu peneroka. Namun, gejala ini juga didapati berleluasa di Felda seluruh negara! Peneroka yang menuntut hak mereka akan DIFITNAH, DIUGUT BUANG DARI RANCANGAN dan DITUDUH menimbulkan HURU-HARA dalam masyarakat.

Peneroka Felda Kemahang 3 di Tanah Merah, Kelantan terpaksa menyaman Felda pada tahun 2002 lantaran keengganan agensi itu untuk berunding malah telah MENGUGUT akan MENGUSIR peneroka terbabit dari tanah rancangan sekiranya berani mendedahkan penyelewengan itu ke mahkamah.

Pada 13 Januari 2008, Mahkamah Tinggi memerintahkan Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd membayar ganti rugi kepada peneroka terbabit sebanyak RM7.8 juta. Pada 19 Januari 2010, Mahkamah Persekutuan telah menolak rayuan Felda dan memerintah agensi tersebut membayar RM11 juta sebagai ganti rugi kepada 354 peneroka Felda Kemahang 3 itu.

Lantaran kejayaan tersebut, Warga Felda Prihatin telah berjaya menggerakkan gelombang kesedaran warga peneroka di beberapa kawasan Felda di Jempol, Negeri Sembilan. Pada 9 Ogos 2010 ini, sekumpulan 750 orang peneroka Felda Serting akan memfailkan saman kepada Felda atas penipuan gred buah sawit mereka. YB Sivarasa Rasiah akan mengetuai barisan peguam dalam saman ini. Saman tersebut akan difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban 2.

Semoga gelombang kesedaran warga peneroka tersebut akan turut membuka minda dan keberanian seluruh warga peneroka untuk menuntut hak meraka serta bersatu menghentikan penyelewengan Felda.

Sumber : http://pkrn9.blogspot.com/2010/08/warga-felda-prihatin-membongkar.html

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang