Pengikut

Nuffnang

Rabu, 4 Ogos 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Perwakilan Pakatan tak dibenar di sekolah Selangor

Posted: 04 Aug 2010 04:22 AM PDT

Satu surat pekeliling berhubung pemimpin-pemimpin BN yang boleh dijemput bagi menghadiri majlis yang dianjurkan oleh sekolah-sekolah di Selangor tetapi membelakangkan pemimpin daripada Pakatan Rakyat dilabelkan sebagai contoh sifat 'talam dua muka' kerajaan persekutuan.

Menurut surat yang bertarikh 16 Feb 2009 itu, menteri pelajaran telah meluluskan senarai 57 pemimpin dari Umno, MCA, MIC dan Gerakan di Selangor yang boleh mewakili Tan Sri Muhyiddin Yassin di negeri itu.

Surat berkenaan ditandatangani oleh setiausaha sulit menteri dan pekeliling itu dihantar kepada pengarah jabatan pelajaran Selangor.

Ia juga menyatakan bahawa wakil BN berkenaan turut dibekalkan dengan surat pelantikkan dengan salinannya dikepil bersama pekeliling tersebut dengan nama penuh serta jawatan mereka yang disenaraikan itu.

Ketika dihubungi, Hannah Yeoh, ADUN DAP bagi kerusi Subang Jaya berkata surat itu memberi implikasi bahawa pihak berkuasa sekolah mesti memndapatkan kebenaran menteri sebelum menjemput perwakilan Pakatan Rakyat.

"(Apabil
a sekolah memohon kebenaran), ia tidak pernah diberikan," dakwanya.

Yeoh dalam laman tweet pernah mempersoalkan kandungan pekeliling itu dan berkata beliau mempunyai senarai pemimpin BN yang diluluskan itu.

"Saya tidak dibenarkan menghadiri sebarang majlis di sekolah-sekolah di kawasan saya. Ini tidak betul erana ia menghantar isyarat yang salah kepada kanak-kanak bahawa seseorang terpaksa menerima apa yang diberikan. Mereka tidak dibenarkan memilih pemimpin sendiri," katanya.

Namun, katanya, dia dibenarkan ke sekolah lamanya - SMK Subang Utama - selepas campur tangan Persatuan Ibu Bapa dan Guru-guru.

"Dalam kes saya, kerana PIBG mendesak, maka saya boleh hadiri. Jadi ini menujukkan bahawa PIBG mempunyai peranan besar," katanya.

Perkara berkenaan disahkan oleh ADUN Teratai, Jenice Lee.

"Sesetengah sekolah memohon bantuan kewangan daripada saya tetapi saya tidak dibenarkan ke sekolah itu ataupun boleh berucap," katanya.

"Ada satu ketika, saya terpaksa menyampaikan cek di luar perkarangan sekolah.

"Perkara ini berlaku kepada kebanyakan pemimpin Pakatan dan bukan ke atas saya dan hannah sahaja. Ini jelas tidak adil," katanya.

Sumber: Malaysiakini

Giliran Pakatan ‘Selamatkan Selangor’

Posted: 04 Aug 2010 04:18 AM PDT


SHAH ALAM, 4 Ogos – Selepas kempen pusingan pertama 'Selamatkan Selangor' oleh UMNO tamat Ahad ini, tiga hari kemudiannya giliran Pakatan Rakyat pula membuat serangan balas bagi menjawab isu-isu yang dibangkitkan dalam 18 siri ceramahnya.

Menariknya, penerangan balas kerajaan Pakatan melalui Skuad Komunikasi Selangor (SKS) akan dimulakan pada hari pertama umat Islam berpuasa pada bulan Ramadan – dijangka 11 Ogos.

Pada masa yang sama, UMNO – melalui Sekretariat Selamatkan Darul Ehsan (SSDE) – pula memilih berehat sepanjang bulan yang mulia itu sebelum menyambung semula kempen fasa kedua nya selepas hari raya Aidilfitri yang dijangka pada pertengahan September.

"Kita (Pakatan) akan mulakan kuliah di masjid-masjid seluruh Selangor. Kita akan edarkan risalah penerangan.

"Paling kurang pun, kita minta buat tazkirah sekurang-kurangnya 30 minit," kata Pengarah Penerangan Selangor, Dr Badrul Amin Bahron.

Katanya pihaknya memilih membuat penerangan di masjid-masjid sepanjang bulan Ramadan memandangkan pada masa itu ramai umat Islam berkumpul bagi beribadat.


Sumber: Selangorkini

Ubah Fikiran, BN Terima Tawaran Pengerusi PAC Selangor

Posted: 04 Aug 2010 04:17 AM PDT


Barisan Nasional (BN) Selangor berubah fikiran, kini bersetuju dengan tawaran Pakatan Rakyat (PR) untuk jawatan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) negeri itu.

Walaupun sebelum ini mereka menolak jawatan itu, bekas menteri besar Dr Mohd Khir Toyo dalam wawancara terkini dengan FMT berkata, "BN melihat perkara ini dengan fikiran terbuka tetapi dengan beberapa syarat."

Sidang Dewan Undangan Negeri, melantik Mohd Shamsudin Lias (BN-Sungai Burong) pada hari terakhir untuk menerajui PAC tetapi beliau dan rakan-rakan dalam BN menolak pelantikan itu.

Menyifatkan langkah ini sebagai dorongan politik, Shamsuddin berkata, beliau menolak pelantikan itu kerana beliau ingin mempertahankan integriti Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN.

Tetapi sekarang, Khir sebagai ketua pembangkang BN dalam dewan dilihat telah berubah nadanya walaupun mengambil sikap berhati-hati.

"Kami mempunyai dua pilihan. Pertama, apa yang kami boleh lakukan ialah Shamsudin boleh menolak jawatan itu. Kedua, beliau boleh mencuba.

"Jika beliau tidak mendapat kerjasama yang baik daripada ahli-ahli PAC yang lain dari kerajaan negeri maka beliau harus melepaskan jawatan itu," katanya.

BN berada dalam keadaan serba salah sejak pelantikan itu dibuat kerana mereka dianggap menghina dewan jika menolak pelantikan itu.

"Jika kami menolak pelantikan itu, dewan boleh mengambil tindakan terhadap Shamsudin dan beliau boleh digantung, saya kira, tidak kurang dari enam bulan.

"Tapi memaksa seseorang untuk menerima jawatan adalah sesuatu yang lucu," beliau menambah, bagaimanapun BN belum lagi membuat keputusan tentang hal itu.

Khir, yang pada mulanya menyokong pelantikan itu ketika bermesyuarat dengan Speaker Teng Chang Kim telah menukar fikiran apabila beliau diberitahu "sebab yang sebenar" dibelakang pelantikan itu.

Menurut beliau, Teng tidak menjelaskan secara terperinci tentang pelantikan itu termasuk komponen Jawatankuasa, hingga menyebabkan beliau meluluskannya.

Beliau hanya diberitahu oleh rakannya mengenai keputusan dewan melantik hanya dua Adun BN berbanding tujuh Adun dari kerajaan negeri.

"Saya tahu Teng menyatakan saya menyokong langkah ini apabila saya diberi tahu tentang pelantikan ini. Tapi beliau tidak menyebut apa-apa tentang komponen ahli-ahli pada ketika itu.

"Jadi apabila saya berbincang dengan rakan-rakan BN, mereka kesemuanya menentang cadangan itu dan menganggapnya sebagai "politik berisiko tinggi," kata Khir, menambah beliau telah memaklumkan perkara ini kepada Teng.

Tapi beliau (Teng) berkata, ini merupakan amalan Komanwel. Selepas saya periksa hanya England mempratikkannya dan malahan mereka mempunyai tujuh pembangkang dan sembilan dari kerajaan dalam Jawatankuasa itu dan pembangkang sebagai ketua," katanya.

Khir juga mengambil kesempatan untuk mengutuk kerajaan negeri kerana "berlakon secara pelik" dalam proses pelantikan.

"Ini sesuatu yang melucukan, seolah-olah mereka mempermainkan kami. Kami (dalam BN) tidak boleh membuat kata putus (kerana kami tidak mempunyai majoriti) dan tidak boleh memeriksa secara adil.

"Jika mereka betul-betul hendak memberi kuasa kepada pengerusi, maka mereka harus memberi kami majoriti," katanya.

Beliau mengibaratkan langkah ini sebagai "kami diberi senapang tapi tidak ada peluru" atau "kami diberi meriam tanpa bahan peletupnya."

"Mereka memberi kami kuasa tapi tidak memberi kekuatan. Tidak ada bezanya sekiranya hanya ada dua wakil BN." tambahnya.


Sumber: TVSelangor

Lulus Kurang Lima Jam, Rang Undang-Undang RM80 Juta Timbul Kecurigaan

Posted: 04 Aug 2010 04:16 AM PDT


Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin hari ini menyifatkan pengantunggannya dari dewan, ada kaitan dengan perbahasannya yang mempersoal cadangan kelulusan rang undang-undang pembekalan yang mencapai puluhan juta ringgit.

Apatah lagi, dewan itu hanya berlangsung sehari walaupun ADUN Pakatan Rakyat memoho sidang berkenaan dilanjutkan kepada lima hari bagi membahaskan rang undang-undang yang melibatkan RM80 juta.

Dewan berkenaan kemudian meluluskan rang undang-undang itu dalam tempoh lima jam sahaja.

Datuk R Ganesan yang berperanan sebagai Speaker dewan mengarahkan Nizar meninggalkan dewan dan digantung sehari lantaran keengganannya menamatkan perbahasan.

Nizar menganggap tempoh 15 minit perbahasan itu terlalu sempit untuk membincangkan rang undang-undang yang melibatkan puluhan juta ringgit, apatah lagi sidang DUN hanya berlangsung satu hari.

Bercakap kepada TV Selangor, beliau juga curiga dengan hasrat sebenar kerajaan Umno Barisan Nasional yang dilihat tergesa-gesa untuk meluluskan rang undang- undang berkenaan.

"Dia nak habiskan jugak perbahasan rang undang-undang ini hari ini. Mula jam 10 pagi nak habis jam 3 petang. Ia penting untuk luluskan rang undang-undang perbekalan 80 juta. Jadi, kita pohon untuk dilanjutkan 4 5 hari.

"Kemudian, saya bangun berbahas. Lepas 15 minit, saya disuruh berhenti dan mikrofon saya dimatikan. Saya menyatakan hak saya sebagai ketua pembangkang untuk bahaskan rang undang- undang ini.

"Oleh sebab saya berkeras mahu mempertahankan hak saya, speaker kemudiannya mengarahkan bentara membawa saya keluar dewan," katanya.

Beliau juga merujuk kepada perbahasan di Parlimen yang menyaksikan kelulusan sesebuah rang undang-undangan mengambil masa puluhan hari.

Sebenarnya mereka berkehendakkan bahawa satu peruntukan untuk perkhidmatan am 1982. Untuk pelaburan RM30 juta. Jadi, mereka mintak diluluskan RM50 juta untuk dilaburkan di mana-mana tempat.

"Di mana mereka nak labur, pada siapa mereka labur. Kita tak tahu lagi..."

Nizar turut mempertikai ketelusan kerajaan Umno BN dalam menyalurkan maklumat berkaitan pengurusan dan pentadbiran kewangan negeri itu.

"Tak boleh buat liputan, polis ada di luar dalam. Tak boleh ambil gambar. Tak boleh buat secara siaran langsung. Macam mana rakyat nak tahu atas dasar apa kerajaan negeri luluskan rang undang-undang perbekalan RM80 juta?"

Sumber: TVSelangor

Najib Ambil "Cuti" Mengejut Timbulkan Spekulasi Tarikh PRU-13

Posted: 04 Aug 2010 04:14 AM PDT


SHAH ALAM 4 Ogos - Langkah tergesa-gesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengambil cuti ke luar negara bermula 28 Julai lalu sehingga 10 Ogos depan menimbulkan pelbagai spekulasi andaian menarik.

Desas desus di kalangan pimpinan Umno ialah Najib bercuti ke luar negara kerana mahu berbincang secara sulit bersama pasukan perancang strategi beliau mengenai tarikh sesuai pengumuman pilihan raya umum ke-13 yang diuar-uarkan tahun ini.

Firma komunikasi antarabangsa pro-Zionis Israel, Apco Worldwide dikatakan memainkan peranan besar menasihati Najib bagaimana memenangi PRU-13.

Pun begitu, menurut Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail, pemergian Najib secara mendadak untuk "bercuti" menunjukkan Perdana Menteri berada dalam keadaan tertekan.

"Ada beberapa faktor besar yang menyebabkan Najib ke luar negara. Dua faktor yang penting yang amat memeningkan kepala PM ialah kes perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini telah masuk fasa yang amat kritikal yang mendedahkan segala kepincangan kes ini.

"Penyiasatan skandal rasuah pembelian kapal selam Scorpene oleh pihak berkuasa Perancis juga menjadi faktor utama Najib kini amat tertekan kerana beliau tidak ada bidang kuasa untuk menghalang dan menutup penyiasatan sekiranya kes yang sama diadili di Malaysia," jelas Azan kepada Suara Keadilan.

Beliau berkata skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang yang membabitkan pendakwaan ke atas bekas Presiden MCA dan juga mantan anggita Kabinet, Tun Dr Ling Liong Sik serta isu kejatuhan paling teruk pelaburan langsung asing sejak tempoh 20 tahun menambahkan tekanan kepada Najib.

"Najib cuba tiru stail Dr Mahathir, bila ada sahaja skandal besar yang beliau tidak mampu berdepan atau menjawab kepada persoalan yang bakal ditimbulkan rakyat, dia 'cabut' awal-awal lagi. Beginilah cara pemimpin Umno-BN menyelesaikan masalah negara - tinggalkan negara dalam keadaan terumbang-ambing dan serahkan kepada timbalan untuk menghadapi kemarahan rakyat," kata beliau lagi.

Menurut kenyataan akhbar pejabat Perdana Menteri pada 28 Julai lalu Najib akan bercuti ke luar negara mulai tarikh tersebut hingga 10 Ogos.

Kenyataan itu juga memaklumkan sepanjang tempoh tersebut, tugas-tugas Perdana Menteri akan dijalankan oleh timbalannya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Azan mempertikaikan protokol kerajaan yang tidak digunakan oleh Najib apabila seseorang Perdana Menteri itu ingin mengambil cuti.

"Sekurang-kurangnya Perdana Menteri mesti mengumumkan rancangan cuti beliau enam bulan lebih awal tetapi Najib buat cara yang amat tergesa-gesa. Apa yang beliau nak kejar sehingga membuat keputusan meninggalkan pentadbiran negara dalam keadaan terburu-buru?" tanya Azan.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Dakwa Jho Low Dapat Projek Lapangan Terbang Sungai Besi

Posted: 04 Aug 2010 04:13 AM PDT


SHAH ALAM 4 Ogos - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa jutawan Low Taek Jho yang lebih dikenali dengan panggilan Jho Low telah diberikan kontrak pembangunan semula pangkalan udara Sungai Besi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dilihat tergesa-gesa menswastakan aset negara untuk mendapatkan keuntungan segera.

Menurut Anwar Lapangan Terbang Sungai Besi dianggap sebagai khazanah nasional kerana ia merupakan lapangan terbang pertama negara.

"Ini Jho Low boleh pergi 'enjoy' dengan Paris Hilton. Arak pun jutaan ringgit. Najib dan Rosmah bagi projek. Tender? Tiada. Cadangan projek? Tiada. Bolehkah rakyat terima ini," soal Anwar ketika berucap pada ceramah Merakyatkan Ekonomi Selangor di Dewan Serbaguna Taman Ehsan, Kepong Ahad lalu.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Jun lalu memaklumkan kepada Dewan Rakyat, lapangan terbang itu yang sekarang digunakan sebagai pangkalan oleh Tentera Udara DiRaja Malaysia akan dipindahkan dan tapak berkenaan diswastakan dan dijual kepada Pembangunan 1Malaysia Bhd (1MDB).

Ini dilakukan tanpa tender terbuka kerana dakwa Ahmad Zahid masih melalui 'proses yang telus' kerana perjanjian itu tidak menjejaskan kepentingan kerajaan.

KEADILAN mendakwa perjanjian bernilai RM500 juta itu dikaitkan dengan Jho Low kerana pembabitannya dengan Lembaga Pelaburan Terengganu yang kemudiannya diperbadankan menjadi 1MDB.

Bagaimanapun pada wawancaranya dengan akhbar The Star minggu lalu, Jho Low menafikan dakwaan berkenaan.

Anwar dalam ceramahnya juga mendakwa, usaha mengheret bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik ke mahkamah atas percubaan menipu Jemaah Menteri pada 2002 hanya usaha Umno-BN untuk mengaburi mata rakyat.

Beliau yang juga Ketua Umum KEADILAN berkata dengan wang ikat jamin RM1 juta yang dikenakan ke atas Liong Sik, pihak berkuasa cuba menunjukkan seolah-olah mereka serius dalam usaha membanteras rasuah.

"Semasa di Pulau Pinang, rakyat kata 'Aiyo...' RM1 juta begitu tinggi, tapi saya kata jumlah itu terlalu kecil bagi Ling, RM1 juta bagi dia sama dengan RM10," kata Anwar.

SumberL Suara Keadilan

Umno-BN Diberi Amaran Tindakan Penjarakan Anwar Akan Hancurkan Maruah Malaysia

Posted: 04 Aug 2010 04:12 AM PDT


Kami datang dari dua spektrum politik yang beza mengenai banyak isu besar. Walau bagaimanapun satu isu yang menyatukan kita ialah kes perbicaraan Anwar Ibrahim, mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang kini menjadi pemimpin utama gagasan politik pembangkang di negara itu.

Anwar telah didakwa di dalam keadaan yang amat meragukan dengan pertuduhan liwat, yang mejadi satu kesalahan jenayah di bawah perundangan Malaysia.

Sekiranya beliau didapati bersalah, Anwar berdepan dengan hukuman penjara selama 20 tahun, secara hakikatnya penjara seumur hidup bagi beliau yang berusia 63 tahun.

Perbicaraan tersebut yang dijangka bersambung minggu depan mengancam bukan sahaja Anwar tetapi juga mereka di Malaysia yang memperjuangkan sebuah negara yang bebas dan demokratik.

Ia juga adalah penting kepada seluruh dunia kerana perbicaraan ini menggugat masa depan sebuah negara yang dikatakan model kepada negara Islam yang lain.

Pandangan kami terhadap Anwar dirumus secara independen dan bebas daripada pengaruh satu sama lain. Kami tidak sellaunya bersetuju mengenai dasar luar tetapi kami sebagai bersetuju bahawa Anwar sebagai seorang pemimpin politik, negarawan dan intelek mempunyai kualiti yang memberi rangsangan dan harapan kepada masa depan.

Kualiti ini termasuk kejernihan dan sikap keterbukaan terhadap perbahasan dan diskusi; komitmen kepada prinsip akauntibiliti dan ketelusan urus tadbir; dan juga serius mengenai masa depan negaranya dan juga dunia disamping keberanian luar biasa mempertahankan apa yang diyakininya.

Kami yakin beliau komited kepada nilai pluralisme, toleransi dan kebebasan yang amat diperlukan oleh Malaysia sekiranya ingin makmur.

Apapun, yang lebih penting bukan sudut pandang kami tentang karektor Anwar tetapi sebenarnya pandangan rakyat negaranya terhadap beliau.

Rakyat Malaysia harus membuat keputusan sendiri melalui proses pilihan raya yang bersih dan telus, siapakah yang mereka dambakan sebagai tokoh yang akan memimpin mereka.

Mereka tidak harus dinafikan peluang tersebut hanya disebabkan penyalahgunaan kuasa badan kehakiman.

Ini adalah kali kedua Anwar dipaksa melalui perbicaraan yang bermotifkan politik atas pertuduhan yang sama. Pertama kali pada tahun 1998, sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan beliau tekad mencabar Perdana Menteri Mahathir Mohamad. Akibatnya Anwar dipenjarakan, dipukul dengan teruk dan disumbat bertahun dalam penjara keseorangan selepas satu perbicaraan yang dianggap telah merobak-robikkan keadilan serta merosakkan sistem kehakiman.

Ini bukan kesimpulan kami sahaja tetapi juga keputusan Suruhanjaya Antarabangsa Kehakiman, Badan Peguam Antarabangsa, dan juga beberapa pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa. Ia juga adalah keputusan mahkamah tertinggi Malaysia pada tahun 2004, selepas Mahathir tidak lagi menjadi Perdana Menteri.

Anwar kini menerajui gagasan tiga buah parti pembangkang di Malaysia yang memenangi lebih satu pertiga daripada kerusi Parlimen spada pilihan raya umum 2008. Ini merupakan prestasi terbaik pihak pembangkang dalam usaha melawan Umno, sebuah parti yang telah memerintah negara ini selama 53 tahun.

Tiga bulan setelah pilihan raya umum, Anwar bertindak untuk mengemukakan usul tidak percaya di Parlimen dan mengambil alih pentadbiran kerajaan.

Beliau kemudiannya ditahan dan didakwa dengan pertuduhan liwat. Seperti caj yang sama sepuluh tahun dahulu, jangka waktu pertuduhan terkini terhadap beliau menimbulkan kesangsian kuat bahawa berlandaskan manipulasi politik.

Jika dibuat perbandingan, kes terhadap beliau kali ini adalah jauh kurang kredibel dan pelanggaran proses perundangan lebih hebat.

Ketika Anwar di kamar perbicaraan, negara dan rakyat Malaysia turut dibicarakan oleh seluruh dunia. Sekiranya beliau didapati bersalah, seluruh imej sistem politik Malaysia dan maruahnya di mata dunia akan terjejas teruk. Dan untuk apa?

Pilihan waktu untuk perbicaraan ini menyebabkan ramai pemerhati merasakan objektifnya ialah untuk mengekang kemerosotan teruk sokongan rakyat terhadap pemerintah. Tinjauan pendapat menunjukkan majoriti rakyat melihat tuduhan ke atas Anwar adalah bermotifkan politik.

Seperti yang ditegaskan oleh Anwar sendiri, sekiranya beliau dipenjara sekali lagi ia tidak akan memadamkan obor perjuangannya. Malah sebaliknya gerakan rakyat yang dimulakan sedekad lalu akan terus berkembang dan merebak.

Malaysia kini berada diambang kritikal dalam penilaian sejarah yang mempunyai kesan mendalam kepada negara dan juga secara global. Dengan populasi seramai 30 juta orang, Malaysia bukanlah sebuah negara yang kecil.

Malaysia penting kerana ia dianggap contoh sebagai sebuah negara Islam progresif kepada negara Islam lain didunia. Negara ini berjaya dalam tempoh 50 tahun sejak merdeka untuk membuktikan bahawa ia mampu mencapai perkembangan ekonomi dan pada masa sama mengimbangi perpaduan dan harmoni dikalangan rakyat yang pelbagai agama dan kaum.

Tahun-tahun kebelakangan ini bagaimanapun, memperlihatkan Malaysia telah mundur ke belakang disebabkan pihak yang mengeksploitasi perbezaan agama dan etnik untuk tujuan politik. Perbicaraan dan pendakwaan ke atas Anwar akan menyemarakkan lagi masalah ini dengan menghancurkan keyakinan jutaan rakyat Malaysia terhadap sistem keadilan di negara ini.

Kami mendesak kerajaan Malaysia meletakkan kepentingan hukum seperti mana menjadi dasar Amerika Syarikat, sebagai landasan dalam proses politik di mana elemen keadilan dan kebebesan saling bergantungan antara satu sama lain. Kami akur daripada pengalaman, isu sensitif seperti ini seharusnya ditangani secara senyap, antara kerajaan dengan kerajaan.

Tetapi masa sudah suntuk. Detik kebenaran akan tiba.

Dua hari lalu, hakim telah menangguhkan perbicaraan Anwar bagi meneliti dakwaan hubungan sukit antara seorang timbalan pendakwa raya dengan pengadu.

Ini adalah peluang terbaik bagi Malaysia membuktikan bahawa sistem keadilan negara ini mempunyai kapasiti untuk berbuat sesuatu yang betul bukan sahaja untuk Anwar tetapi juga bagi jutaan rakyat Malaysia yang melihat Anwar sebagai jurucakap kepada segala aspirasi mereka.

Kami menggesa pemimpin kerajaan Malaysia yang akan membuat keputusan supaya berbuat demikian dengan penuh bijaksana.

Al Gore merupakan Naib Presiden Amerika Syarikat yang ke-45. Wolfowitz adalah Timbalan Setiausaha Pertahanan dari 2001 hingga 2005.

Sumber: Suara Keadilan

Pakatan Rakyat Desak Rombak Sistem Lantikan Peguam Negara, Hakim

Posted: 04 Aug 2010 04:11 AM PDT


KUALA LUMPUR 4 Ogos - Bekas Pengerusi Transparency International (TI) Malaysia, Senator Tunku Abdul Aziz mencadangkan agar kerajaan mempertimbang dan mengkaji untuk membuat pindaan berkaitan pelantikan Peguam Negara.

Menurut beliau kaedah pelantikan Peguam Negara yang diamalkan masa kini mewujudkan prasangka diminda rakyat bahawa dibuat bermotifkan politik dan pilihan calon menurut kehendak siapa yang berkuasa dan bukannya berdasarkan kelayakan serta keyakinan orang ramai.

"Fungsi Peguam Negara adalah untuk memberikan nasihat kepada kerajaan berkenaan isu-isu Perlembagaan. Urusan pendakwaan pula patut dijalankan oleh Pejabat Pendakwa Raya Am yang diketuai oleh seorang Pengarah.

"Jadi tidak timbul perkara seperti mana sekarang ini di mana kes dibuang dan gagal di bawa ke mahkamah atas arahan Peguam Negara," kata Tunku Abdul Aziz selepas sesi perbahasan untuk meluluskan Rang Undang-undang Anti Pemerdagangan Orang (Pindaan) 2010 di lobi Parlimen semalam.

Beliau memberikan contoh pemisahan peranan seperti ini dilaksanakan di Britain di mana fungsi Peguam Negara adalah berbeza dengan Pejabat Pendakwa Raya Am yang dibentuk oleh satu pasukan atau panel profesional untuk memerhati dan memantau setiap kes dan perjalanan perundangan.

"Bermakna kuasa Pengarah Pendakwa Raya Am ini tidak mutlak. Dia tidak boleh sewenang-wenangnya membuang kes dengan alasan kekurangan bukti atau saksi, kerana ada satu pasukan yang turut bersamanya," jelas beliau lagi yang merupakan Naib Presiden DAP.

Beliau turut menggesa kerajaan Malaysia supaya berani melakukan perubahan dan reformasi, terutamanya membabitkan institusi penting seperti sistem perundangan dan kehakiman.

Ini berikutan persepsi rakyat dan masyarakat antarabangsa yang semakin memberikan kesan terhadap imej negara.

Tunku Abdul Aziz berkata salah satu perubahan penting yang perlu dilakukan ialah berhubung sistem pelantikan para Hakim.

Prosedur sekarang menurut Tunku Abdul Aziz didakwa bersifat kontroversi apabila semua pemilihan dan lantikan hakim dibuat secara langsung oleh badan eksekutif.

"Saya ucapkan tahniah kepada kerajaan kerana memperkenalkan bil yang dijangka akan menjadi undang-undang bagi menubuhkan Suruhanjaya Pelantikan Hakim. Pindaan ini merupakan halatuju yang betul kerana sebelum ini, apabila orang bercerita tentang pelantikan Hakim, ia menjadi cerita-cerita jenaka yang sinikal," kata beliau

Tunku Abdul Aziz berkata langkah tersebut sekurang-kurangnya mampu memberikan kesan positif terutamanya kepada sektor perniagaan untuk kembali yakin dan melabur di Malaysia.

Beliau menjelaskan apa yang diinginkan oleh rakyat Malaysia ialah sebuah sistem kehakiman yang meyakinkan dan berfungsi untuk melindungi kepentingan setiap warganegaranya.

Ini kerana pelantikan hakim yang adil, profesioanal dan bebas diperlukan untuk memartabatkan kedaulatan undang-undang di negara ini.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Sidang Sekadar Rubber Stamp Lulus RM80 Juta

Posted: 04 Aug 2010 07:18 PM PDT

Dari Harakah Daily
Oleh Johari Jaafar

DAP meminta Kerajaan BN Perak mengemukakan rang undang-undang untuk menetapkan tempoh masa minimum persidangan dewan negeri supaya badan perundangan tersebut tidak dijadikan rubber stamp semata-mata demi memenuhi agenda peribadi sesuatu pihak sahaja.

Demikian ditegaskan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Remis, Nga Kor Ming (gambar) dalam satu kenyataan medianya di sini semalam.

Beliau melahirkan perasaan kesal dengan tindakan kerajaan negeri hanya bersidang setengah hari untuk meluluskan rang undang-undang perbekalan tambahan yang melibatkan RM80 juta wang rakyat tanpa memberi peluang berbahas yang mencukupi kepada ahli-ahli dewan.

Selasa lalu, BN mengadakan sidang Dewan Negeri cuma satu hari untuk meluluskan enakmen perbekalan tambahan yang menyaksikan Perak mengalami belanjawan defisit yang tinggi RM104 juta.

Persidangan tersebut juga menyaksikan Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin diusir keluar dari dewan kerana tegas mempertahankan hak untuk bersuara untuk rakyat.

Akibat pengusiran tersebut, semua 27 orang ahli dewan dari Pakatan Rakyat mengambil ketetapan meninggalkan dewan sebagai tanda protes.

Nga Kor Ming, yang juga merupakan Setiausaha DAP Negeri Perak berkata, adalah tidak masuk akal bahawa persidangan dewan yang begitu penting hanya berlangsung satu hari sahaja.

Beliau mengutuk keputusan Menteri Besar BN, Datuk Seri Dr Zamry Abd Kadir yang enggan bersidang empat hari seperti mana yang diminta oleh Pakatan Rakyat supaya semua ahli dewan diberi peluang untuk berucap.

"Berani kerana benar, takut kerana salah. Jika tidak buat salah, mengapa BN begitu takut mendengar suara rakyat dari Pakatan Rakyat," jelasnya.

Menurutnya lagi, adalah tidak munasabah apabila selaku Ketua Pembangakang Dewan Negeri, Datuk Seri Nizar hanya diberi masa 15 minit oleh Datuk G Ganesan untuk berucap dalam membahas rang undang-undang yang melibatkan wang RM80 juta.

Semua ahli dewan lain pula hanya diberi masa 10 minit di mana amalan kuku besi sedemikian adalah bertentangan dengan prinsip asas sistem demokrasi berparlimen, tegasnya.

"Parlimen mengambil masa 40 hari berdebat untuk meluluskan bajet, tetapi sidang Dun Perak cuma satu hari sahaja, saya percaya ini satu lagi rekod dunia.

"Sepanjang masa persidangan, microphone Aun Pakatan ditutup, media diletak dalam bilik berasingan dan dikurung di atas bangunan seperti akuarium, seluruh dewan dikerumuni oleh anggota polis, kini dewan negeri sudah tidak dapat berfungsi dan demokrasi juga terkubur dalam Negeri Perak berikutan rampasan kuasa," katanya lagi.

Mengikut konvensyen Parlimen dan amalan biasa, Ketua Pembangkang sentiasa diberi penghormatan dan masa yang secukupnya untuk berhujah.

Sebagai contoh, katanya Lim Kit Siang pernah berbahas selama lebih 10 jam di Dewan Rakyat ketika beliau menjawat jawatan Ketua Pembangkang Parlimen tetapi di Perak, ia hanya 15 minit sahaja.

Beliau juga menegur tindakan kerajaan negeri membenarkan pihak kurang bertanggungjawab menggantungkan sepanduk mengecam pembangkang dengan perkataan kejam di perkarangan bangunan kerajaan negeri.

Tindakan sedemikian menunjukkan penyokong BN adalah cetek pemikiran dan kurang matang, katanya.

Demi membela hak bersuara dan memastikan dewan perundangan berfungsi secara sihat, beliau menggesa supaya semua kerajaan negeri mencontohi Dewan Rakyat, menetapkan had minimum waktu bersidang, supaya institusi perundangan dapat memainkan peranan memeriksa kuasa eksekutif yang diketuai oleh kerajaan negeri.

Malaysia’s Opposition on Trial

Posted: 03 Aug 2010 08:24 PM PDT

From Wall Street Journal
By AL Gore And Paul Wolfowitz

Anwar Ibrahim could be headed to prison again on trumped up charges. We urge the U.S. government to speak out on his behalf.

We come from opposite sides of the political spectrum and disagree about a great many things. However, one issue that brings us together is the case of Anwar Ibrahim, the former deputy prime minister of Malaysia who is now leader of the political opposition in that country.

Mr. Anwar has been charged under very dubious circumstances with sodomy, a criminal offense under Malaysian law. If convicted, he faces a possible 20-year sentence—effectively life in prison for a man of 63. His trial, scheduled to resume next week, threatens not just Mr. Anwar but all those in Malaysia who have struggled for a freer and more democratic nation. It is also important for the rest of the world, because it casts a troubling shadow over the future of a nation that should be a model for other Muslim countries.?

Our views of Anwar Ibrahim have been formed completely independently of each other. We do not always agree with his views on foreign policy, but we do agree that as a political leader, statesman and intellectual, Mr. Anwar possesses qualities that encourage hope for the future. These qualities include lucidity and openness to debate and engagement; commitment to principles of accountability and good governance; and a serious concern for the future of his country and the world—not to mention his extraordinary courage in standing up for what he believes. We are convinced that he is committed to the values of pluralism, tolerance and freedom that are needed for Malaysia to flourish.

In the end, what matters is not our opinion of Mr. Anwar’s character, but the opinion of his fellow countrymen. Malaysians should decide for themselves, through an open electoral process, who they wish to lead them. They should not be deprived of that opportunity by an abuse of judicial power.

This is the second time that Mr. Anwar has been subjected to a politically?motivated trial on similar charges. The first time was in 1998, when as deputy prime minister and finance minister he dared to mount a challenge to then Prime Minister Mahathir Mohamed. Mr. Anwar was jailed, beaten severely, and condemned to years of solitary confinement after a trial that was a travesty of justice. That is not just our conclusion. It is the conclusion of the International Commission of Jurists, the International Bar Association, and a number of international human-rights organizations. It was also the conclusion of Malaysia’s highest court, which overturned the sodomy conviction in 2004, after Mr. Mahathir was no longer prime minister.

Mr. Anwar now leads the coalition of Malaysia’s three opposition parties, which won more than a third of the seats in the parliamentary elections of March 2008. This was the best showing that the opposition had ever managed against the governing coalition led by the United Malays National Organization, the party that has ruled the country for the past 53 years.

Three months after the election, Mr. Anwar threatened to call for a vote of no confidence in Parliament and take over the government. He was then arrested and charged again with sodomy. Like the charges 10 years earlier, the timing of these new charges carries the strong odor of political manipulation. And, if anything, the case against Mr. Anwar this time is even less credible and the violations of due process are even more egregious.

While Anwar Ibrahim is on trial before the state, the state is on trial before its people and the world. If he were to be convicted, the whole of Malaysia’s political life and its standing in the world would be damaged. And for what gain? The timing of the trial has led many observers to the conclusion that the objective is to stem the ruling party’s loss of popular support. Public opinion polls indicate that the great majority of Malaysians see the charges against Mr. Anwar as politically motivated. In any event, as Mr. Anwar himself would be the first to say, his imprisonment would not extinguish his cause. On the contrary, the movement he began a decade ago will continue to spread.

This is a pivotal moment in Malaysia’s history with consequences that are also meaningful on a global scale. With a population of nearly 30 million, Malaysia is not a small country. But it is also significant as an example of a Muslim-majority country making its way in the world. It has been able, over the first half-century of its independence, to demonstrate that it is possible to achieve economic growth while sustaining a degree of harmony among its religiously and ethnically diverse population.

In recent years, however, the country has been sliding backwards, with increasing exploitation of religious and ethnic differences for political purposes. The trial and conviction of Mr. Anwar would intensify these problems by destroying the confidence of millions of Malaysians in the possibility of justice under the law.

We urge our own government to make clear the importance the U.S. attaches to the role of the law in sustaining a political process in which justice and freedom are natural allies. We know from experience that sensitive issues of this kind are often best pursued quietly, government to government. But time is running out. A moment of truth is approaching.

Two days ago, a judge postponed Mr. Anwar’s trial in order to deal with charges of an improper relationship between a female prosecutor and Mr. Anwar’s accuser. This is an opportunity. Malaysia’s system of governance has the capacity to do the right thing—not only for Anwar Ibrahim, but for the millions of Malaysian citizens who look to him as a spokesman for their aspirations. We urge those in the Malaysian government who will decide this matter to act with wisdom.

Mr. Gore was the 45th vice president of the United States. Mr. Wolfowitz was deputy secretary of defense from 2001 to 2005.

Launching Of Pakatan Rakyat Of Batu Pahat

Posted: 03 Aug 2010 08:10 PM PDT

A Rotting Chicken in Every Pot: Venezuela’s Disastrous Food Policy

Posted: 03 Aug 2010 07:44 PM PDT

From The Huffington Post
By Thor Halvorssen

Hugo Chávez announced last week on a national broadcast (aired, by presidential decree, on every television channel and radio station simultaneously) that Venezuelan troops are amassing on the western border with Colombia and that this was being done “in secret” so as to not alarm the population of Venezuela. Stung by the mountain of evidence of his support for the FARC terrorist group, Chávez is using a potential conflict with Colombia to whip up nationalistic fervor. The truth is that Chávez’s Bolivarian Revolution continues to crumble with no end in sight — his celebrated war against hunger defeated by seven years of a reckless food policy that causes shortages, involves price controls, central planning and currency manipulation and rewards corruption. Food policy, not his shenanigans with the FARC, are of much greater importance to the Venezuelan population in advance of legislative elections in September. The past few months reveal a government in chaos and crisis mode.

From Venezuela’s presidential palace, Minister for Food Supply Félix Osorio denounces “the oligarchy’s media campaign” for a single report aired on Globovisión — the last opposition television station remaining in Venezuela. The TV segment said that 23,000 lbs of rotting chicken were found in a rural waste dump in Eastern Venezuela. The packaging, they said, indicated the chickens came from the government food program. The Minister rejected this as false and called it a part of the “imperialistic onslaught” against Hugo Chávez’s Bolivarian Revolution.

The minister was silent about a different food scandal (ten-thousand times larger) that has made headlines across the world: 2,340 shipping containers with more than 120,000 tons of rotting food (estimated to feed 17 million people for one month) laying idle at Puerto Cabello. The port where the debacle took place recently became nationalized. The new incompetent management, combined with electricity rationing, led to the food putrefying as it sat in refrigerated containers. Such bungling shows that the national food supply network PDVAL, despite its status as a flagship revolutionary program and the logistical support of Venezuela’s state oil company and military, is a disgraceful failure that lays bare the results of the disastrous government food policy.

Perhaps it is no surprise then that Venezuela’s agricultural policy is modeled on that of another country with chronic food shortages — communist Cuba. Agricultural advisors have joined the ranks of Cuban teachers, military advisors and doctors in providing expertise to the Venezuelan government. In rhetoric that harkens back to the days of Soviet communism, Venezuelan policymakers speak of land reform, not to create small farms, but to expropriate large working farms and turn them into “cooperatives” with no private property.

Venezuela has imposed price controls on basic goods like chicken, sugar, milk and other food stuffs. As supplies have dwindled, hoarding has become a growing problem, despite government efforts to criminalize stockpiling.

With erratic policy, Venezuelan authorities have on occasion allowed sudden liberalization of food prices. Rather than equilibrate the market overnight, such confused policy leads to double digit increases in price as supply meets demand. Price controls are then invariably re-imposed.

Seventy percent of Venezuela’s food is now imported, up from forty percent ten years ago.

The state monopolizes the sale of fixed-rate dollars for food imports but these dollars are worth a lot more in the floating-rate street markets of Venezuela, so the stage is set for rampant speculation.

This year alone Venezuelan food prices have risen 21%. The result is that foodstuffs are unavailable and unaffordable to Venezuela’s poorest people, even in a country awash with petrodollars.

Throughout the food market in Venezuela, corruption is rife. The state-owned low-budget food chain, Mercal, is perhaps the most egregious example.

Created in 2003 to compete with private supermarkets, Mercal was intended to undercut the prices of Venezuela’s other grocery stores. The principal beneficiary of Mercal has not been the Venezuelan consumer — it has been a businessman with close ties to the Chávez family, Ricardo Fernández. When private media reports surfaced critical of Fernandez, Chávez has gone on Venezuela’s airwaves to defend him.

In a large part due to profits from Venezuelan social welfare programs, Fernández became a billionaire.

I know this because in 2007, Fernández approached an international bank flashing a personal financial audit from KPMG. It showed his net worth in excess of U.S. 1.5 billion dollars. The bank declined any financial transactions with Fernández, although a copy the KPMG audit was sent to me by an official at that bank.

I passed the audit along to a Caracas-based correspondent of a major American newspaper. Not long after, the laptop of the correspondent — with Fernández’s financial statements — was stolen from his Caracas home. Fearing for his personal safety, the journalist chose to drop his investigation into Fernández. (Eventually the KPMG audit received wide circulation and it can even be found online.)

However, I soon began to be publicly pilloried on Venezuelan state television. These attacks have continued ever since. In November of 2009, Fernández was finally eaten by the revolution that created him and he is now in a Venezuelan jail accused of bank fraud. Fernández is not an unusual character in Chávez’s Venezuela and his story illustrates that the Bolivarian Revolution is incapable of preventing the opportunism, incompetence and the voracious appetite of its cronies.

The Chávez government has the reverse Midas touch. Whatever they manage deteriorates: energy policy, healthcare, the financial sector, land reform, food policy, crime prevention, oil production, agriculture. And they know public exposure is their Achilles heel which explains why Globovisión’s main shareholder, Guillermo Zuloaga, is now a fugitive of Venezuela. Ironically, he is accused of “hoarding” 14 cars.
Thor Halvorssen is the president of the Human Rights Foundation and the founder of the Oslo Freedom Forum.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


MAKAN MALAM BERSAMA PRESIDEN

Posted: 04 Aug 2010 12:51 PM PDT

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


SIAPA YANG JAHANAMKAN MARA KALAU BUKAN SI KATAK!

Posted: 03 Aug 2010 07:55 PM PDT

MURAI kurang setuju kalau ada orang mengatakan si Salentia sebagai rasis. Tetapi Murai sangat bersetuju kalau orang mengatakan dia 'seekor politician' yang oportunis, bermuka tebal ekor pendek dan perut buncit.

Sifat fizikal itu kena sangatlah kepada Salentia. Kenapa Murai berkata begitu, kerana kalau dia rasis dia akan konsisten dengan sifat dan sikap itu. Dia tidak akan jadi seperti chemeleon boleh bertukar warna mengikut keadaan semasa.

Tetapi bila dia 
sudah duduk dalam bersama geng-geng dia, dia tidak pun mempertikikan apa yang beliau pertikaikan di tempat atau ketika bersama geng lain. 

Misalnya semasa dia terhuyung hayang mencari pulau atau tasik untuk hidup, dua tahun lepas Salentia boleh berkawan dengan Lim Guan Eng atau Bobalakrishnan. Sama-sama tunjuk perasaan anti minyak di perkarangan KLCC.

Ketika itu dia lupa kepada sifat rasisnya kerana dia memerlukan kolam atau pulau kecil untuk hidup.
 Ertinya dia menjadi rasis apabila dia sudah memperolehi tasik atau pulau kecil. Atau sesudah berada di daratan.

Sebab itu bagi Murai dia bukan rasis tetapi oportunis. Kalau seseorang yang tulen rasisnya dia tidak akan berkawan atau bertolak ansur dengan musuh-musuhnya atau orang dibencinya dalam keadaan apa sekalipun.

Tetapi tidak begitu dengan Salentia.
 Selalunya juga bila dia berucap dan bercakap Salentia suka angkat diri sendiri. Dia juga sanggup upah orang untuk mengusungnya sebagai pahlawan! (Wekkkhhh).

Dia selalu berbangga dan megah kerana di tahan di bawah akta ISA selama dua kali. Apa nak dimegahkan. Cara beliau ditahan dan dilayan dalam ISA bukan macam Mat Sabu, Syed Husin Ali atau Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang. Beliau mendapat tilam dan makanan istimewa semasa dalam lokap dan pusat tahan.

Beliau ditahan bukan kerana kesalahannya tetapi untuk menjadi talibarut kepada polis bagi memudahkan polis memberkas orang lain.
 Sebab itu dalam tahanan beliau selesa. Beliau tidak merasa kepayaahan dan kesulitan. Beliau sering menceritakan dia memberi kerjasama dengan polis. Dalam kata lain Salentia adalah agen polis.

Sebab itu ISA baginya tidak memberi apa-apa bekas kerana beliau dibawa masuk untuk menjadi tali barut kepada pihak polis. Kalau ditahan 40 kali pun ia tidak memberi bekas kepadanya. 


Tengok orang yang dizalimi dalam lokap kerana ditahan dibawah akta itu akan menentang habis-habisan ISA. Mereka akan tentang sampai ke akhir hayatnya. Tetapi tidak dengan Salentia.
 

Begitu juga dengan perjuangan membela Melayu. Semua kata dan bicara Salentia hanya lakonan atau ikut sedap cakap sahaja. Hari-hari dia mempersoalkan soal Mara tidak ada wang. Soal Mara sudah hilang fungsi dan tanggunjawabnya.

Tetapi mungkin orang lupa siapa yang menjahamakan Mara, yang merompak sebahagian harta Mara.
 Bukankan orang yang mendapat manfaat dari penswastaan syarikat Mara Holding ialah beliau?

Salentia telah membeli dengan harga murah kemudian menjual dengan harga mahal. Dalam dua kelip mata saja dia dapat lebih RM26 juta?
 Mara Holding adalah syarikat yang mengendalikan bas atau memiliki konsortium kenderaan di negara ini. Hari ini kosortium itu telah menjadi milik Nazmi Salleh. Ianya dijual oleh Salentia kepada Nazmi. Sampai kini Nazmi belum habis membayar kepada Salentia kerana terlalu banyak (mahal). 

Jadi bila Mara berkubur tidak dapat membantu bumiputera dalam pendidikan dia marahkan Mara. Marah itu hipokrit saja la. Kata Mara tidak reti berniaga dan macam-macam. Dia lupa yang membuncitkan perut macam gunung Kinabalu ialah dia sendiri.

Salentia hanya cakap lebih habuk pun tadak. Cakap perjuangkan Melayu tetapi yang menjual Melayu ialah dia jugak.mso

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan


Bankrap, Bankrap, Bankrap

Posted: 04 Aug 2010 06:28 AM PDT


Kita tidak pernah terbayang Malaysia akan bankrap. Kenyataan tersebut dikeluarkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala sendiri. Bukannya di pihak Pakatan Rakyat. Hanya ada sembilan tahun lagi, iaitu pada 2019 sebelum negara ini dikatakan akan muflis.

Kenyataan tersebut harus dipandang serius, walaupun ia pada mulanya untuk menakut-nakutkan rakyat agar bersetuju ditarik balik subsidi. Seakan-akan tidak ada cara dan kaedah lain untuk menyelamatkan negara daripada bankrap, kecuali hanya dengan menarik semula subsidi untuk rakyat.

Di sebalik kenyataan tersebut, apa yang berlaku ialah kerajaan yang tahun demi tahun mengambil sejumlah besar daripada pendapatan dan keuntungan Petronas.

Usul yang dibentangkan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat ditolak atas alasan ia tidak perlu dibahaskan segera.

Fakta pun dikemukakan; pertama, penurunan jumlah keuntungan yang berkurangan wajar dibimbangi.

Tahun lalu, syarikat petroleum ulung negara ini mencatat keuntungan lebih RM50 bilion dan tahun ini, jumlahnya menurun kepada sekitar RM40 bilion. Penurunan sebanyak sekitar RM10 bilion.

Di saat keuntungan yang berkurang-an, jumlah yang dipaksa diserah kepada kerajaan terus pula meningkat. Tahun lalu sahaja, lebih RM70 bilion terpaksa diserahkan kepada kerajaan bagi menampung belanjawan negara.

Dalam masa yang sama anehnya, defisit belanjawan tetap sahaja meningkat sehingga mencecah lebih 15 peratus.

Bukan pertama kali wang Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) digunakan atas alasan menyelamatkan ekonomi negara. Masih segar diingatan kita bagaimana wang Tabung Haji, Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan beberapa GLC lainnya juga pernah digunakan sewaktu Malaysia menghadapi krisis ekonomi 1998 dahulu.

Seakan-akan GLC-GLC ini tujuannya untuk menampung ketidakkecekapan dan ke-gagalan kerajaan mengurus dan memacu ekonomi secara keseluruhan.

Tentulah dalam skop lebih besar, kesemua GLC tersebut pasti sukar untuk terus bersaing di peringkat antarabangsa dan mencatat keuntungan lebih besar. Psikologi dan semangat para pegawainya juga akan terganggu apabila di hadapan mata, hasil titik peluh mereka dipunggah ke Pejabat Menteri Kewangan dengan begitu mudah.

Malah, Petronas dilaporkan hanya melabur sekitar 30 peratus daripada keuntungannya untuk meneroka telaga-telaga minyak baru. Jumlah tersebut jauh terlalu kecil jika dibandingkan dengan syarikat petroleum lainnya seperti Shell yang menggunakan sekitar 70 peratus bagi tujuan yang sama.

Bagi saya, semua ini mengesahkan lagi kenyataan Idris bahawa Malaysia memang menuju bankrap. Malang seribu kali malang andai di dalam keadaan getir dan genting sebegini, apa yang dinamakan 'subsidi kepada rakyat' mahu ditarik semula, dan apa yang dinamakan sebagai 'insentif kepada syarikat kroni' tetap tidak disentuh dan mahu dikekalkan.

Apabila akhbar Suara Keadilan menerbitkan berita Felda yang berhadapan dengan masalah sama, akhbar itu pula diganggu dan digantung tidak bertali.

Permit akhbar tidak disambung semula sehingga detik ini.

Nampaknya ini adalah tanda-tanda awal pilihan raya umum (PRU) yang semakin hampir. Bagi parti pemerintah, mereka nampaknya memang perlu mengekang suara pembangkang.

Memang sejak lebih 50 tahun, parti pemerintah yang ada mengamalkan cara pembodohan ke atas rakyat untuk kekal berkuasa.

Perkiraan kali ini berbeza. Perkiraan kita kali ini adalah untuk menyelamatkan sekian banyak syarikat milik rakyat yang sediakala parah, dan menjelang PRU akan datang, antara tugas penting kita ialah menyelamatkan negara daripada muflis dan bankrap.

Kita hanya ada peluang sekali ini sahaja. Dari tanah suci Kota Mekah, ke hadrat Allah SWT saya berdoa agar negara kita disimpang dan diselamatkan daripada bankrap. Amin...

Sumber: suara-keadilan.com


AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Peluang buat Pahala untuk Pemuda Pakatan

Posted: 04 Aug 2010 04:44 AM PDT

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


MINI KARNIVAL WANITA PRIHATIN BUKIT BERUNTUNG 2010

Posted: 04 Aug 2010 12:25 AM PDTDATANG BERAMAI-RAMAI KE MINI KARNIVAL WANITA PRIHATIN
PELBAGAI ACARA DISEDIAKAN
UNTUK ANDA SEMUA !

TEMPAT :
PADANG AWAM MAWAR,
TAMAN BUNGA RAYA,
BKT BERUNTUNG
TARIKH :
8 OGOS 2010
(AHAD - 7 PAGI - 6 PTG)

7 PG   - ACARA AEROBIK
10 PG - SUKANEKA
2 PTG - PERADUAN MEWARNA, PERSEMBAHAN BADUT
4 PTG - PERSEMBAHAN PENTAS - SHIDEE, NASYID

GERAI-GERAI JUALAN DISEDIAKAN, RAWATAN KESIHATAN PERCUMA DAN PAMERAN PDRM, PENDAFTARAN PENGUNDI
TURUT MEMERIAHKAN MINI KARNIVAL INI!

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang