Pengikut

Nuffnang

Ahad, 18 Julai 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Potongan Pendapatan Keatas Peneroka-Peneroka Felda Membebankan!

Posted: 18 Jul 2010 10:39 PM PDT

Peneroka-peneroka Felda yang menyerahkan ladang mereka diuruskan oleh Felda hanyalah berpendapatan RM1500.00 setiap bulan. Dari jumlah itu mereka dipotong sebanyak RM20.00 untuk JKKR untuk tujuan elektrik jalan, sekolah agama, khairat kematian dan lain-lain. Untuk tanam semula mereka dikenakan potongan sebanyak RM120.00 setiap bulan dan jika mereka mengambil pinjaman perumahan dari Felda sebanyak RM30,000.00, mereka dikenakan bayaran pinjaman itu sebanyak RM188.00 (asas) (tidak termasuk bayaran insuran) dan mereka dikenakan bayaran sebanyak RM350.00 sebulan untuk Kedai D'Mart (untuk jaminan bahawa mereka tidak lapar). Mereka juga dipotong RM50.00 untuk keceriaan kampong.
Dari RM1500.00 itu, pendapatan bulanan mereka dipotong sebanyak RM728.00. Berbakilah pendapatan mereka sebanyak RM772.00.
Dengan RM772.00 itulah mereka berbelanja untuk anak-anak bersekolah, untuk bayaran air, elektrik dan bil telefon, atau untuk mendapatkan khidmat kesihatan.
Dari jumlah itu juga mereka nak membayar instalment motorsikal atau kereta atau lain-lain keperluan kehidupan seperti barang-barang keperluan rumah termasuk tv.
Maka, peneroka-peneroka diseluruh Negara termasuklah kepada golongan miskin tegar.
Usaha dari peneroka-peneroka untuk mendapatkan kenaikan elaun bulanan dari RM1500.00 kepada RM2000.00 telah ditolak mentah-mentah oleh Felda, sedangkan Felda berbelanja secara boros wang yang terkumpul hasil dari penat-lelah peneroka-peneroka.
Setahun gaji dan bonos CEO Felda menyamai jumlah pinjaman sara hidup untuk 600 orang peneroka Felda selama 12 bulan; kos bina bangunan baru Felda boleh menampung kos membaiki rumah 22,000 peneroka Felda dengan nilai RM30,000 sebuah rumah.
Nilai tunai Felda merosot RM2.73 billionn jika diberikan kepada peneroka, semua peneroka Felda diseluruh Negara boleh mendapat bonus free RM1000.00 setiap bulan selama 24 bulan.
Felda BOROS, Peneroka menanggung KESUSAHAN.

FELDA PEROMPAK? Peneroka dikenakan bayaran RM120 setiap bulan untuk Dana Tanam Semula

Posted: 18 Jul 2010 10:09 PM PDT

Peneroka-peneroka Felda Jengka 9 telah bermuafakat tanpa mengira keanggotaan mereka didalam mana-mana parti politik untuk menentang potongan baru yang dikenakan oleh Felda untuk memotong pendapatan bulanan mereka sebanyak RM120.00 setiap bulan bagi setiap peneroka Felda untuk Dana Tanam Semula.
Tidak dihuraikan oleh Felda samada potongan itu untuk selama 15 tahun atau 25 tahun.
Setiap peneroka Felda diseluruh Negara dikenakan pemotongan untuk Dana Tanam Semula sebanyak RM40 sebulan selama 15 tahun yang dikenakan oleh Felda bertujuan untuk menanam semula.
Peneroka-peneroka telah diberikan pilihan samada untuk menanam semula secara bersendirian atau melalui Felda.
Untuk mereka yang menanam sendiri, pemotongan Dana Tanam Semula itu diberhentikan kerana kerja-kerja menanam semula itu tidak lagi melibatkan sebarang pinjaman dan bantuan kewangan dari Felda, dan Dana Tanam Semula itu dikenakan hanya kepada mereka yang tanam semula melalui Felda.
Bagi mereka yang tanam semula melalui Felda wang dari Dana Tanam Semula itu tidak dikembalikan kepada peneroka-peneroka tetapi diserapkan terus kepada kos tanam semula, tetapi bagi mereka yang tanam semula bersendirian, sepatutnya wang dari Dana itu dikembalikan kepada peneroka-peneroka.
Seramai lebih 25000 orang peneroka-peneroka yang mengambil option untuk tanam sendiri, dan sepatutnya mereka dikembalikan wang dari Dana Tanam Semula itu berjumlah sebanyak RM17,000.00 seorang.
Namun Felda gagal mengembalikan wang tanam semula itu sepenuhnya. Hanya sejumlah RM7000 hingga RM9000 sahaja dikembalikan kepada Peneroka-Peneroka yang tanam sendiri, dan sejumlah lebihkurang RM8000 lagi terus diperap oleh Felda.
Kini, setelah antara 6 hingga 8 tahun, Peneroka-Peneroka menanam sendiri, Felda mengenakan secara paksa pemotongan sebanyak RM120.00 sebulan.
Kalau betul wang itu dipotong untuk tanam semula, peneroka-peneroka ingin tahu, selama mana potongan itu akan dibuat, dan berapakah jumlah yang akan dikembalikan kepada peneroka-peneroka apabila sampai waktu untuk tanam semula.
Tetapi peneroka-peneroka tidak mahu ditipu lagi oleh Felda seperti potongan terdahulu. Peneroka-Peneroka diijanjikan pemulangan wang sebanyak RM17.000.00 untuk tanam semula, tetapi apabila peneroka-peneroka memulakan tanam semula bersendirian, hanya antara RM7000 hingga RM9000 sahaja dikembalikan dan selebihnya diperap oleh Felda.
Peneroka-peneroka tidak mahu wang yang dipotong untuk Dana Tanam Semula itu digunakan untuk menambahkan Dana Felda yang telah diseleweng oleh pengurusan. Mereka menjadi jelek dengan tindakan pengurusan menyelewengkan wang reserve Felda dari sejumlah lebihkurang RM4 bil susut menjadi RM1 bil seperti yang didedahkan oleh Ahmad Maslan, Timbalan Menteri di Parlimen baru-baru ini.
Dan diatara kegunaan wang itu didedahkan oleh Ahmad Maslan adalah untuk tanaman semula, walhal, untuk tanam semula, Felda sudah pun memotong wang peneroka-peneroka Felda sebanyak RM40 setiap bulan keatas setiap Peneroka selama 15 tahun. Kemanakah perginya wang Dana Tanam Semula itu sehinggakan Felda kena membelanjakan sehingga melebihi RM600 juta untuk tanam semula diambil dari Reserve Felda?
Disini jelas wujudnya penyelewengan, dan satu siasatan kewangan perlu diadakan, dan sebaik-baiknya ditubuhkan Suruhanjaya Diraja Penyiasatan.
Hari ini, peneroka-peneroka dari Felda Kota Gelanggi 2 datang menemui saya diatas isu yang sama. Mereka ingin membuat laporan Polis dan Laporan SPRM diatas pemotongan ini.
Bayangkan potongan RM120.00 setiap bulan keatas setiap Peneroka (112,000 Peneroka) selama 15 tahun. Jumlah yang terkumpula tanpa mengira faedah adalah berjumlah RM2,419,200,000 (RM2.4 bil). Adakah wang ini akan digunakan untuk menaikkan Reserve Felda? Adakah wang ini untuk Dana Politik UMNO bagi menghadapi Pilihanraya? Adakah wang ini untuk pelaburan Felda bagi menampung kerugian anak-anak syarikat Felda?
Felda jangan jadi perompak. Usul asal penubuhan Felda adalah untuk membasmi kemiskinan diluar bandar. Tetapi tujuan ini telah diselewengkan oleh Pemimpin-Pemimpin politik UMNO yang rakus untuk kepentingan politik mereka semata-mata dan bukan untuk peneroka-peneroka dan generasi baru Felda.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Lawatan ke Surau Al-Madrasatul Al-Rahmaniah

Posted: 18 Jul 2010 08:10 PM PDT

Saya telah mengadakan lawatan ke Surau Al-Madrasatul Al-Rahmaniah pada akhir bulan Jun. Tujuan lawatan ini adalah sebagai memenuhi jemputan yang telah lama tertangguh. Alhamdulillah saya dapat mengeratkan silaturahim dengan ahli qariah yang terdiri daripada keturunan india muslim. Kebanyakkan mereka ada yang datang daripada Taman Medan, Seri setia, dan Puchong

Saya sempat menyampai sedikit ucapan semasa perjumpaan ini

Antara muslimin yang hadir

Ahli jemaah di kalangan muslimat yang hadir

Bergambar bersama ahli jemaah surau Al-Madrasatul Al-Rahmaniah

Bergambar bersama jawatankuasa surau


Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


RASIONALISASI SUBSIDI

Posted: 17 Jul 2010 09:23 PM PDT

Beberapa hari yang lalu, kita dikejutkan dengan kenaikan harga minyak dan 5 barangan yang lain. Dikala rakyat masih merintih akibat keperitan hidup, bukan sahaja di kampung2 malahan mereka yang tinggal di bandar2 terutama yang berpendapatan dibawah paras kemiskinan turut mengeluh dengan kenaikan ini. Walaupun beberapa blog penyokong kerajaan cuba menidakkan keluhan rakyat namun kenaikan harga petrol/disel bersama 5 barangan lain pasti dituruti oleh ribuan produk yang lain. Setakat mana kuasa pemantauan mampu dilakukan oleh pihak kementerian.
Penulis bersetuju dengan kenyataan Ustaz Dr. Asri dalam blognya dengan mengatakan "...di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas". Kita lihat pelbagai pembaziran yang kurang memberi manafaat kepada rakyat dan ianya turut disedari oleh rakyat seperti penubuhan pasukan formula 1 yang menelan ratusan juta, Kerugian PKFZ akibat dari masalah korupsi yang keterlaluan dan pelbagai lagi pembaziran wang rakyat yang disalahgunakan.
Alasan bahawa penyelarasan ini akan menjimatkan kira2 RM750 juta adalah sekadar mahu menutup "bangkai gajah dengan nyiru". Apakah benar spekulasi yang mengatakan kewangan negara sekarang dalam keadaan yang tidak setabil...??? Mengapa pula rakyat perlu dipertanggungjawabkan untuk menanggung kenaikan ini..??? Utz. Dr Asri juga dalam blognya menegaskan bahawa, "...kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibu bapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang. Mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah. Golongan bangsawan dan pembesar yang bersenang-lenang dengan kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat". Apakah menteri2 ini merasa keperitan kenaikan harga barangan ini seperti mana rakyat bawahan ini rasakan..??? Rakyat mengangkat pemimpin untuk menjadi pembela mereka ketika mereka menghadapai kesusahan dan keperitan namun itu semua tidak berlaku. Ketika berdepan dengan krisis seperti ini maka yang pasti "RAKYAT AKAN DIDAHULUKAN" untuk menanggungnya...

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Cadangan bangang dari Pengarah kesihatan Mat Monggol

Posted: 18 Jul 2010 12:40 AM PDT

Melayu mesti lebih lantang kelentong Melayu

Posted: 17 Jul 2010 11:51 PM PDT

Harussani mahu Satukan kelentong - kelentong melayu

Posted: 17 Jul 2010 10:51 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Gula Naik 25 dan 29 Julai N.Sembilan

Posted: 17 Jul 2010 08:46 PM PDT

CERAMAH UMUM
25 Julai 2010 , AHAD
9 malam
YB Dato Mahfuz Omar, YB Taufek ADUN Paroi N.Sembilan, cheGuBard
Di Rantau , N.Sembilan
Hubungi 012-3696474
Info dari http://chegubard.blogspot.com


CERAMAH PERDANA
29 Julai 2010 , KHAMIS
9 malam
Di Tampin, N.Sembilan
YB Ust Khalil Idham, Mustafa Kamil Ayub, cheGuBard
Hubungi 0136319872
Info dari http://chegubard.blogspot.com

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Ceramah Gula Naik 25 dan 29 Julai N.Sembilan

Posted: 17 Jul 2010 08:55 PM PDT

CERAMAH UMUM
25 Julai 2010 , AHAD
9 malam
YB Dato Mahfuz Omar, YB Taufek ADUN Paroi N.Sembilan, cheGuBard
Di Rantau , N.Sembilan
Hubungi 012-3696474
Info dari http://chegubard.blogspot.com


CERAMAH PERDANA
29 Julai 2010 , KHAMIS
9 malam
Di Tampin, N.Sembilan
YB Ust Khalil Idham, Mustafa Kamil Ayub, cheGuBard
Hubungi 0136319872
Info dari http://chegubard.blogspot.com

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang