Pengikut

Nuffnang

Isnin, 12 Julai 2010

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Hari Ilmu Selangor 2010

Posted: 11 Jul 2010 10:59 PM PDT

Hari Ilmu Selangor 2010 telah disambut pada 26 Jun 2010. Hari ilmu ini telah diadakan di Taman Tasik PKNS, Shah Alam. Acara bermula dari jam 8 pagi sehingga 2 petang.

Program membaca beramai-ramai di Tasik PKNS ini telah dimasukkan di dalam The Malaysia Book Of Records. Selain itu, majlis ini telah dirasmikan oleh DYMM Sultan Selangor. Saya berpeluang hadir bagi menunjukkan sokongan saya pada majlis ilmu ini. Tahniah kepada pasukan penganjur utk hari ilmu ini dan terima kasih juga kepada Dr Halimah dan pasukannya di atas aktiviti yang bermanfaat kepada keluarga, pelajar, dan mahasiswa.

Antara rakyat Selangor yang sama hadir untuk menyokong Hari Ilmu selangor 2010

Pentas utama DYMM Sultan Selangor


Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


BRAVO TOK GURU

Posted: 10 Jul 2010 11:50 AM PDT

Salam 2 all.

Sekali lagi Tok Guru tampil mengkritik "mursyidul am DAP" Karpal Singh yang tidak menghormati pendirian PAS untuk mendaulatkan sebuah negara Islam. Tok Guru sekali lagi menegaskan perjuangan mendaulatkan negara Islam adalah perjuangan utama PAS selama ini. Sebenarnya itulah peribadi Tok Guru sebenarnya, orang yang tetap cintakan perjuangan menegakkan negara Islam.

Saya telah mengupas panjang tentang DAP dan Pakatan Rakyat yang memang tidak akan membenarkan penubuhan sebuah negara Islam saperti yang diperjuangkan oleh PAS (sila lihat tulisan saya sebelum ini bertajuk "Tahniah Al Tantawi"). Pada saya, DAP adalah sebuah parti harbi, yang menentang Islam secara terang-terangan. Kita boleh berdakwah dengan mereka, tetapi janganlah bersekongkol bersama mereka!

Saya sangat-sangat berdoa semoga PAS akan segera sedar dan kembali kepada perjuangan Islam yang sebenarnya berdasarkan Al Quran dan Sunnah. Ingatlah pesanan ALLAH didalam Surah Al Maidah: 54, bahawa ciri-ciri sebuah parti ALLAH ada enam iaitu:

1. ALLAH cintakan mereka;
2. mereka cintakan ALLAH;
3. mereka berlembut sesama Islam;
4. mereka tegas dan keras terhadap kafir;
5. mereka berjihad ke jalan ALLAH;
6. dan mereka tidak takut celaan golongan yang mencela.

Dan parti ALLAH inilah yang dijamin kemenagan oleh ALLAH walaupun daripada golongan yang sedikit sahaja. Semoga ALLAH memberikan kekuatan istiqomah dan keikhlasan didalam perjuangan mendaulatkan sebuah negara Islam, sebuah khilafah dan insyallah akhirnya nanti akan muncul nanti pemerintahan Khilafah Islamiyyah buat negara ini dan dunia umumnya.

Aamantu billah summastaqim - aku beriman kepada ALLAH dan aku beristiqomah.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
30 Rejab 1431
12 Julai 1431

####################
(lapuran akhbar semalam 29 Rejab 1431/ 11 Julai 2010)

Karpal tidak betul – Nik Aziz

KOTA BHARU 8 Julai – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan Pengerusi DAP, Karpal Singh meminta parti itu menghormati pendirian DAP yang menolak konsep negara Islam sebagai tidak betul.

Ini kerana jelasnya, Pas dan pakatan pembangkang lain telah lama menyetujui dasar perjuangan parti itu sebelum membina pakatan untuk menghadapi Barisan Nasional (BN).

Tegasnya, Pas akan tetap dengan dasar negara Islam yang diperjuangkan oleh parti itu sekiranya pakatan pembangkang menerajui kerajaan Pusat.

"Waktu belum kami masuk perikatan, kami dah bincang dah, dasar kami Islam. Oleh yang demikian, kami hormat pada DAP. Dan DAP hormat pada kami mula-mula kami nak buat pakatan dulu lagi, kenapa timbul balik perkara ini".

TAHNIAH AL-TANTAWI

Posted: 10 Jul 2010 11:33 AM PDT

Salam 2 all.

Saya ucapkan tahniah dan syabas kepada Ustadz Nasrudin Tantawi, Ketua Dewan Pemuda PAS yang mempertikai pendirian Pengerusi DAP Karpal Singh yang mempersoalkan perjuangan PAS untuk mendaulatkan sebuah negara Islam.

Cuma yang saya nak perbetulkan sedikit kenyataan tersebut ialah kenyataan Karpal Singh itu bukan kenyataan peribadi. Sebaliknya itu adalah pendirian DAP sebagai parti. Sebab itu bila timbul isu menyokong DAP bermakna menyokong negara Islam PAS semasa pilihanraya kecil Sibu baru-baru ini, DAP menjawab,

"The question of PAS Islamic state is never an issue because PAS will never rule when Pakatan becomes government".
("Soal negara Islam PAS tidak timbul kerana PAS tidak akan memerintah didalam Kerajaan Pakatan Rakyat").

Ini adalah satu penghinaan kepada PAS kerana ternyata DAP dan Pakatan Rakyat tidak pernah mengiktiraf PAS sebagai rakan komponen samataraf, sebaliknya hanya dipergunakan untuk memberi flavor Islam kepada politik batil mereka.

Saya sudah menulis panjang tentang sikap DAP yang anti Islam ini. Lihat contoh kenyataan Jeff Ooi (Ketua Staf Lim Guan Eng) yang melabel Jemaah Islah Malaysia sebagai ekstremis dan dengan angkuh enggan meminta maaf walaupun setelah jelas kenyataan beliau salah. Lihat bagaimana angkuhnya ADUN DAP menggugat Kerajaan PAS Kedah sehingga mengisytihar keluar Pakatan Rakyat di Kedah semasa isu tempat penyembelihan babi. Kita nampak jelas bagaimana Dato' Hasan Ali dihina dan dan diperlekeh bila mahu menguatkuasakan larangan penjualan arak di kedai serbanika dalam Selangor. Dan jangan lupa kenyataan Karpal Singh, "langkah mayat saya dulu kalau nak Islam".

Sebenarnya bagi mana-mana umat yang punya walau sedikit iman akan menyedari bahawa DAP hanyalah memperkudakan PAS demi kepentingan politik sempit mereka. Dan yang saya sedih ada sekelumit dikalangan kita yang lebih rela bersekongkol dengan DAP, dan alasan naif yang diguna ialah untuk berdakwah! Samada yang bercakap ni hipokritus paling jahlun, atau pun jahlun paling hipokrit!

Tidak salah untuk berdakwah. Tapi berdakwah dan bersekongkopl adalah dua perkara yang berbeza. Kalau nak berdakwah, bukan sahaja kepada DAP, tetapi juga kepada MCA, MIC, PPP, Gerakan dan banyak lagi parti yang boleh didakwah. Itu baru dakwah yang ikhlas namanya. Kenapa berdakwah dijadikan topeng untuk bersekongkol dengan musuh Islam!

Sebab itu saya ulangi seruan saya sekali lagi kepada sahabat-sahabat pejuang Islam semua, tepuklah dada tanyalah iman. Mufaraqahlah daripada politik kebatilan, yang mana matlamat menghalalkan cara. Janganlah kerana cita-cita memutrajayakan diri menyebabkan halal jadi haram, haram jadi halal. Marilah kita berjuang atas nama Islam berlandaskan Al Quran dan Sunnah. Memang berjuang diatas kebenaran Islam ini akan menyebabkan kita menjadi sedikit dan macam tidak kuat, tetapi yakinlah golongan sedikit inilah yang akan menjadi "gholibun" insyallah.

Dan kepada Ustadz Nasrudin Tantawi, alhamdulillah Islam masih punya pejuang saperti akhi, dan insyallah kita doakan semoga ALLAH anugerahkan kita semua hidayah dan istiqomah. Saya berdoa semoga PAS akan kembali kepada perjuangan Islam untuk mendaulatkan sebuah negara Islam. Walaupun ada segelintir golongan Anwarinas yang menjadikan orang lain sebagai qiblat mereka didalam PAS, namun saya yakin dengan berkata perjuangan mereka yang ikhlas saperti Ustadz Nasrudin pasti ALLAH akan menurunkan bantuanNya insyallah.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
30 Rejab 1431
12 Julai 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

KUALA LUMPUR 9 Julai - Kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang mempertikaikan usaha menubuhkan negara Islam oleh Pas amat menyakitkan hati pemimpin serta seluruh ahli Pas.

Sehubungan itu, Ketua Dewan Pemuda Pas (DPP), Nasrudin Hasan meminta pemimpin utama DAP itu tidak lagi membangkitkan isu tersebut kerana dikhuatiri ia boleh merosakkan keharmonian antara Pas dan DAP di dalam pakatan pembangkang.

Pada masa sama beliau turut meminta semua pemimpin DAP tidak mendokong pendirian Karpal itu demi kerjasama yang telah terjalin antara semua parti pembangkang dalam satu pakatan.

''Seperti mana kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, isu ini tidak akan berbangkit sekiranya Karpal menghormati dasar perjuangan yang dibawa oleh Pas. Pas dan DAP mempunyai dasarnya masing-masing dan seharusnya ia dihormati antara satu sama lain.

''Lagipun Pas selama ini tidak pernah mempertikaikan dasar yang dibawa oleh DAP. Pas menghormati dasar perjuangan mereka dan sepatutnya mereka juga perlu menghormati dasar perjuangan Pas. Ini yang dinamakan adil,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Nasrudin berkata, pendirian dan dasar Pas tidak pernah berubah iaitu Islam akan terus menjadi dasar perjuangan parti walaupun menjadi salah satu anggota pakatan pembangkang.

''Sebagai barisan hadapan parti, DPP akan tetap mempertahankan dasar Islam yang kita bawa. Islam terus menjadi asas perjuangan kami dan ia tidak akan berubah sampai bila-bila,'' katanya.

Nasrudin dalam perkembangan berkaitan percaya kenyataan Karpal itu tetap bersifat peribadi dan bukannya DAP secara keseluruhan.

''Saya lihat secara positifnya kenyataan Karpal ini tidak disambut oleh pemimpin-pemimpin DAP yang lain. Bagi saya ia adalah kenyataan Karpal semata-mata,'' katanya.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


PI Bala Tampil Bantu Siasatan Scorpene

Posted: 12 Jul 2010 07:15 PM PDT

Dari TV Selangor

Penyiasat persendirian P.Balasubramian dijadualkan disoal siasat oleh polis Perancis malam ini berhubung kes penyelewengan pembelian kapal selam Scorpene oleh Malaysia yang turut dikaitkan dengan pembunuhan warga Mongolia Altantuya Sharibbu.

Meskipun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) enggan mengambil langkah sama untuk menyoal siasat Bala, pihak berkuasa Perancis mempamerkan kesungguhan untuk mengetahui kebenaran di sebalik pembunuhan Altantuya dan dakwaan pembelian kapal selama oleh Malaysia membabitkan rasuah lebih setengah billion ringgit.

Pembelian kapal selam oleh Tentera Laut di-Raja Malaysia diluluskan Perdana Menteri Najib Razak ketika beliau menjadi Menteri Pertahanan ketika itu.

Bala yang ditemani peguam Manjit Singh akan disoal siasat oleh polis di ibu negara Perancis.

"Bala telah tiba di Perancis pada waktu ini untuk menunggu temu duga terbabit dengan pihak Perancis" ujar Pengarah Strategik PKR, Tian Chua.

Bala adalah penyiasat persendirian yang diupah oleh sekutu Najib, Abdul Razak Baginda untuk memantau Altantuya ketika beliau ke negara ini pada tahun 2006.

Altantuya mati dibom pada Oktober 2006.

Abdul Razak dibebaskan dari tuduhan bersubahat dalam pembunuhan itu.

Dua pegawai polis disabit atas tuduhan membunuh dan dihukum gantung sampai mati.

Dalam affidavit bersumpahnya, Bala antara lain mendakwa Najib, isterinya Rosmah Mansor dan adik Perdana Menteri Nazim terbabit dalam kes Altantuya sehingga memaksanya mencari perlindungan di luar negara.

Tian kesal dengan sikap acuh tidak acuh SPRM yang membatalkan temujanji untuk menyoal siasat Bala pada 2 Julai lalu di London.

Sebaliknya badan itu cuma menghantar beberapa soalan melalui pos untuk Bala menjawab.

” Apa yang saya rasa kesal ialah SPRM kita lebih cekap dari pihak Perancis. Tidak soal siasat. Hantar soalan kuiz, lepas itu menteri boleh jawab, tidak ada penyelewengan, tidak perlu siasatan oleh SPRM" tambahnya lagi.

Pihak Pendakwaraya Perancis sebelum ini diminta memulakan siasatan ke atas unsur rasuah dalam penjualan kapal selam kepada Malaysia.

Siasatan itu turut membabitkan penjualan kapal selam oleh syarikat DCN dan anak syarikatnya Amaris kepada beberapa negara lain termasuk India dan Pakistan.

Suara Rakyat Malaysia, Suaram, mengupah peguam untuk memohon pejabat Pendakwaraya Perancis menyiasat penjualan dua kapal selam kepada Tentera Laut di-Raja Malaysia.

Suaram mengambil tindakan itu kerana dikatakan mempunyai bukti kukuh wujudnya unsur rasuah dalam penjualan kapal selam kepada Malaysia.

Manakala Bala merupakan saksi utama dalam kes rasuah kapal selam Scorpene yang melibatkan komisyen bernilai ratusan juta ringgit berkenaan.

Malah dipercayai saksi penting dalam kes kematian model Monggolia, Altantuyaa Shaariibu.

Kapal selam Scorpene atau pun KD Tunku Abdul Rahman diterima pada 26 Jun 2009 namun dilaporkan gagal berfungsi.

” Kita difahamkan bahawa tempoh jaminan untuk kapal selam ini tamat pada 25 Jun tetapi ia berhadapan dengan masalah teknikal dilanjutkan kepada 25 Mei untuk membuat pembaikian. Jadi 25 Mei telah tamat warranty. Maksudnya kalau sekarang, masih belum menyelam, kita menghadapi masalah yang besar" tambahnya lagi.

Tian juga turut mendesak Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi menjelaskan hal berkenaan kepada rakyat kerana kapal itu dibeli menggunakan dana awam.

” Saya minta Menteri Pertahanan memberi penjelasan kepada orang ramai bahawa kapal selam ini sering kali mengalami masalah dan menteri sendiri telah mengatakan bahawa kos penyelenggaraan dua buah kapal selam ini berjumlah RM270 setahun".

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar berkata, pihak SPRM seolah-olah takut dengan Bala apabila enggan merekodkan keterangan beliau meskipun berpeluang berbuat demikian.

" SPRM seolah-olah takut berhadapan dengan Bala, saya kira SPRM ini merupakan Suruhanjaya Pondan Rakyat Malaysia" ujar Mahfuz.

Malah Naib Presiden PAS itu pantas menyindir sikap SPRM yang sebelum ini begitu bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan gejala rasuah di Malaysia apabila memfailkan rayuan setelah mahkamah memutuskan suruhanjaya itu tidak dibenarkan merakamkan keterangan saksi selepas waktu pejabat.

" Tidak perlu lagi jadi macam Teoh Beng Hock jatuh bangunan bila mahkamah memutuskan tidak boleh siasat selepas tengah malam, mereka mintak rayuan".

" Adakah ini memberikan signal selepas ini kalau selepas ini SPRM, saya tidak perlu pergi, mereka cuma perlu hantar soalan kepada saya dan akan jawab melalui email" soal Mahfuz.

Malah Mahfuz juga turut kesal dengan sikap pihak berkuasa Malaysia yang tidak sensitif dalam dakwaan rasuah yang membelit pembelian kapal scopene oleh Malaysia.

" Tapi malangnya kita lihat pihak asing, pihak Perancis ini yang merupakan negara pengeluar dan penjual, mereka sendiri mempunyai integiriti sebab mereka tidak mahu ada dakwaan mengatakan bahawa agensi-agensi dalam negara mereka itu mengamalkan rasuah tapi negara kita tidak sensitive apabila ada unsur-unsur rasuah dalam pembelian kapal selam" .

Umno Ratchets Up Tempo

Posted: 11 Jul 2010 11:57 PM PDT

From Malaysiakini
By Terence Netto

It’s the winter of Umno’s discontent with Pakatan Rakyat, with PKR in the eye of the maelstrom.

The heightened attacks on PKR supremo Anwar Ibrahim, the suspension of Suara Keadilan, the warnings to Harakah, the investigations of Pakatan legislators for alleged corruption, the claim that the Selangor Pakatan government is in the red, all point to the commencement of a new phase in Umno’s run-up to the next general election.

Given the stated unpreparedness of Umno allies MCA, MIC and Gerakan for the polls, it’s a surprise why Umno has gone on war footing this early.

It is too early to ratchet up the tempo to battle-speed if, say, the election is for the period April-June next year.

Public fatigue with electioneering is a real danger, and given that Umno-BN has the greater need to come up in the numbers turning out for them, they stand to lose more from any danger of voter apathy.

Could the new frenzy in Umno’s attacking salvoes on Pakatan be a tactic to disperse and cause confusion in its ranks so that an anticipated jailing of Anwar for sodomy will be a fait accompli foisted on forces too demoralised to resist?

The case is scheduled to end in August just when Ramadan begins and a verdict expected to be delivered shortly after.

Thus far, the case has been remarkable only in the court’s refusal to grant the defence aspects of due process normally accorded the accused.

In this respect, it’s ominous for Anwar that the contretemps surrounding his criticisms of communications consultant Apco Worldwide and of Israel’s attack on the humanitarian aid flotilla to Gaza have attracted adverse notices in Washington.

Those criticisms have put Anwar in the bizarre situation of being branded anti-Semitic in the US and a puppet of Jewish interests by his critics in Malaysia.

Hurtful to Anwar’s cause

A Washington rendered mute over his anticipated jailing would be hurtful to Anwar’s cause. Needless to say, his being seen as a friend of the Jews is damaging to his standing among Muslims in Malaysia.

In the event of Anwar’s jailing, no amount of pressure from his allies elsewhere in the world will have as much effect on Kuala Lumpur as an admonishing word followed by a modicum of action from the US State Department.

Umno appears determined to portray Anwar as philo-Semitic among Muslims in Malaysia even as the sodomy case against him is enfeebled by the stark refusal of the court to grant him significant aspects of due process.

They are opting for the next-most lethal stick with which to beat him after the deadliest one – a charge of sodomy – withers for lack of credibility.

And by attempting to shutter the party organs, such as Suara Keadilan (left) and Harakah, Umno is trying to shut off the conduits by which vital sections of the Malaysian electorate are fed information for an informed choice at the next election.

In this light, then, it is not surprising that Umno has gone on a war footing this early.

Utusan Terdesak,Didakwa Tangkap Muat Tuduh Anwar Agen CIA

Posted: 11 Jul 2010 11:45 PM PDT

Dari TV Selangor

Tahap kewartawanan akhbar arus perdana dikhuatiri merosot ke paras baru apabila Utusan Malaysia menyiarkan laporan muka depan, kali ini menggambarkan Anwar Ibrahim sebagai agen perisik CIA Amerika Syarikat.

Akhbar kawalan Umno itu juga mendakwa Anwar telah membayar syarikat berita terkemuka CNN untuk ditemuramah oleh stesen televisyen itu baru-baru bagi mencemuh kepimpinan Malaysia.

Dua dakwaan itu dilihat sebagai kemuncak agenda fitnah Umno-Utusan Malaysia dalam usaha menjatuhkan kredibiliti anwar sebagai Ketua Pembangkang dan antara pemimpin utama Pakatan Rakyat.

Pengarah Strategik PKR, Tian Chua melahirkan rasa hairan bagaimana seorang yang dikatakan sebagai ‘alat’ kepada CIA terpaksa membuat bayaran kepada Cable News Network atau CNN hanya semata-mata untuk ditemubual oleh media itu.

Beliau berkata laporan Utusan Malaysia tidak masuk akal kerana ia memaparkan Anwar sebagai seorang yang dikatakan mempunyai hubungan baik dengan risikan Amerika Syarikat namun terpaksa membuat bayaran kepada stesen tevisyen berkenaan.

Pada hari ini Utusan melaporkan, penulis blog dari Amerika Syarikat, Elaine Meinel Supkis kononnya mengetahui Anwar adalah agen CIA berasaskan senarai kawan-kawannya di Amerika Syarikat.

Dakwaan blogger itu cetek dan tanpa bukti, namun laporan itu disiarkan pada muka depan utusan tanpa sebarang siasatan atas kesahihannya oleh Utusan yang kerap menggelar dirinya sebagai akhbar bertanggungjawab.

Sayurgia diingatkan penulis-penulis blog seperti Supkis begitu ramai di Amerika dan Utusan tidak memberikan sebarang maklumat mengenai kredibliti beliau.

” Saya terkejut sebab ‘agen’ CIA pun kena bayar kepada CNN” ujar Tian kepada Tv Selangor.

” Itu lah yang menunjukkan Utusan ini mengeluarkan cerita yang terdesak. Kalau semalam dia kata Anwar bayar kepada CNN, hari ini Anwar adalah agen CIA, dan secara logiknya kita nampak Anwar ini merupakan agen CIA pertama terpaksa bayar CNN untuk dapat liputan” tambahnya lagi.

Malah tambah Tian, selain digelar sebagai agen CIA, Anwar turut dituduh sebagai agen Yahudi sebelum ini.

Namun ironinya, tidak lama kemudian Perdana Menteri, Najib Razak dengan bantuan APCO Worlwide cuba mempengaruhi dunia kononnya Anwar seorang yang bersifat perkauman dan anti Yahudi apabila Anwar mendedahkan kerajaan telah membayar lebih RM70 juta kepada firma berkaitan Zionis itu.

Semalam, Utusan memetik dari web konservatif haluan kanan dan penulisnya, Joshua Trevino mendakwa kononnya Anwar terpaksa membiayai program tembual bersama CNN dalam usaha Anwar memulihkan kembali hubungan dengan kelompok Yahudi.

Namun apabila diperinci rencana Trevino ini, jelas beliau tidak menuduh Anwar membiayai program temu bual itu tetapi sekadar berkata temu bual itu tidak membabitkan soalan-soalan yang keras untuk Anwar.

Dalam keghairahan untuk memusnahkan reputasi Anwar, Utusan nampaknya sanggup menerbitkan semula apa sahaja yang ditulis di alam blogger Amerika Syarikat walaupun ia bercanggah antara satu sama lain.

“Sekarang ini dalam masa yang singkat, Utusan mengeluarkan pelbagai kenyataan yang bercanggah sesama sendiri”.

” Nampaknya mereka makin terdesak. Mereka pakai lempar sahaja apa-apa yang boleh dengan tujuan untuk mencemarkan imej Anwar sama ada ini boleh dipercayai atau tidak, asalkan mereka serang secara peribadi dengan pelbagai tohmahan dan fitnah” ujar Tian lagi.

Tian juga tidak menolak kemungkinan Anwar dikecam hebat oleh Umno dan media kawalannya sebagai taktik menutup dakwaan akhbar New York Times dibayar hampir RM10 juta untuk memuatkan dua iklan memuji isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor ketika lawatan beliau ke Amerika Syarikat sebelum ini.

” Kita nampak isu bayar CNN ini seolah-olah cuba untuk menutup cerita Rosmah bayar New York Times RM10 juta untuk untuk mendapatkan iklan memuji dia sebagai wanita pertama Malaysia” ulas Tian.

Anwar Agen CIA: Umno Makin Gila, Kata PKR

Posted: 11 Jul 2010 11:39 PM PDT

Dari Harakah Daily
Oleh Li Fook Gao

Para pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketawa besar dengan usaha terkini mengaitkan penasihat partinya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan agensi perisik Amerika Syarikat, Central Intelligence Agency (CIA) melalui tulisan blogger yang jarang dikenali umum.

“Pemimpin Umno dan media menuduh Anwar sebagai agen Amerika dan Yahudi, tetapi juga memetik tulisan bahawa CIA dan Mossad ingin membunuhnya. Mereka sudah gila,” kata Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali melalui laman perhubungan komuniti, Twitter.

Mingguan Malaysia, telah menyiarkan satu berita mengenai seorang blogger dari New York, bernama “Elaine Meinel Supkis” yang tidak dikenali umum yang menuduh Anwar adalah “agen CIA” di dalam sebuah tulisan yang dipaparkan di blognya.

Walaupun suratkhabar tersebut menggambarkan blogger itu sebagai “seorang yang menonjol”, namun tiada sebarang maklumat tambahan yang dapat diperolehi daripada siasatan Harakahdaily pada beberapa enjin carian mengenai nama penulis mahupun blog miliknya.

Namun begitu, perkara tersebut tidak menghalang para pemimpin Umno melengahkan masa untuk mengutuk Anwar berdasarkan laporan tersebut, dengan Rais Yatim, salah seorang ahli Majlis Tertinggi parti itu, menyatakan kepercayaan beliau terhadap blogger tersebut kerana beliau yakin blogger tersebut telahpun melakukan siasatan yang secukupnya sebelum menulis artikel tersebut.

“Diharapkan penulis blog berkenaan mempunyai asas-asas yang menyokong dakwaan tersebut, tetapi saya percaya apa yang diterbitkan itu tentulah sudah disiasat oleh penulisnya dan bukan hanya tulisan kosong,” kata Rais yang memuji blogger tersebut.

Manakala, Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein pula enggan mempercayai sebarang hujah mengenai keakraban Anwar dengan CIA, tetapi beliau memberikan amaran bahawa kerajaan akan mengambil tindakan terhadap Anwar, sekiranya terbukti, Anwar adalah ancaman kepada keselamatan negara.

“Tak tahulah sama ada (alat) CIA atau tidak, tetapi kita tengok banyak rahsia dia sudah terbongkar,” katanya kepada wartawan.

Sementara itu, Pengarah Strategik PKR dan ahli parlimen Batu, Tian Chua tidak menolak kemungkinan bahawa ada satu perancangan oleh kerajaan untuk menahan bekas Timbalan Perdana Menteri itu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, ISA.

Tian Chua berkata Perdana Menteri Najib Razak seharusnya mengetahui perkara tersebut dengan lebih baik daripada mempercayai kebodohan Utusan dengan kempen fitnahnya.

“Utusan-Umno semakin bodoh. Siapa-siapa, minta tolong hantarkan kepada Najib Razak, seorang propagandis yang lebih cerdas. Bukan ke kontrak APCO telah dipanjangkan?” seloroh beliau sambil merujuk kepada perunding imej Najib, APCO Worldwide yang telah dikritik keras baru-baru ini atas pertalian erat syarikat tersebut dengan para pemimpin Israel.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Parliament Questions Time, 12 July 2010

Posted: 12 Jul 2010 03:23 AM PDT

LHDNM menetapkan pemprosesan kes bayaran balik pembayaran cukai lebih akan mengambil masa 30 hari waktu bekerja sekiranya permohonan di buat secara dalam talian iaitu e-filing…. Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Lisan Dewan Rakyat Soalan No. 53 Tuan YB Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Kewangan menyatakan memaklumkan kenapa telah menjadi satu trend bagi Lembaga Hasil Dalam [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Parliament Questions Time, 12 July 2010

Posted: 12 Jul 2010 03:23 AM PDT

LHDNM menetapkan pemprosesan kes bayaran balik pembayaran cukai lebih akan mengambil masa 30 hari waktu bekerja sekiranya permohonan di buat secara dalam talian iaitu e-filing…. Pemberitahuan Pertanyaan Jawab Lisan Dewan Rakyat Soalan No. 53 Tuan YB Wee Choo Keong [ Wangsa Maju ] minta Menteri Kewangan menyatakan memaklumkan kenapa telah menjadi satu trend bagi Lembaga Hasil Dalam [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Tiada Lagi Hak Istimewa Pelajar Melayu

Posted: 12 Jul 2010 06:36 AM PDT

Semua pelajar yang dapat 9A+ dalam SPM layak otomatik dapat biasiswa kerajaan Malaysia pimpinan Umno. Kementerian Pelajaran ada berani ke siarkan dalam akhbar senarai semua pelajar dapat 9A+ dalam SPM 2009 ? Mari kita tengok ramai pelajar Melayu, Cina atau India. Eloklah tarik semua hak istimewa pelajar Melayu ni. Biar Melayu cemerlang dalam Akademi Fantasia, Mentor, Showdown dan apa-apa bentuk hiburan.

*******************************************
PELAJAR 9A+ TAK DAPAT BIASISWA DIMINTA MAKLUM KEPADA JPA
Berita Harian 12 Julai 2010

AMPANG: Pelajar cemerlang yang mendapat 9A+ Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu, tetapi tidak memperoleh biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), diminta memaklumkannya kepada JPA untuk ditawarkan biasiswa itu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata kerajaan akan menunaikan dasar yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak, kelmarin bahawa semua pelajar terbabit ditawarkan biasiswa JPA mengikuti pengajian ijazah pertama di dalam dan luar negara tanpa mengira kaum.

"Kenyataan Perdana Menteri itu pasti menggembirakan semua pihak. Jika ada yang tertinggal walaupun sebahagian besar daripada senarai (penerima biasiswa JPA) sudah diumumkan, prinsip itu kita akan guna selaras keputusan Perdana Menteri," katanya semalam. Sementara itu, di Labuan, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata lebih ramai pelajar cemerlang mendapat 9A+ dalam SPM tahun lalu akan ditawarkan biasiswa JPA berbanding diumumkan sebelum ini.

Beliau berkata, jumlah berkenaan melebihi 1,750 pelajar yang ditawarkan biasiswa JPA bagi mengikuti Program Ijazah Luar Negara (PILN) dan 100 pelajar mengikuti Program Ijazah Dalam Negara (PIDN).

Pengumuman Datuk Seri Najib Razak mengenai kesediaan JPA menawarkan biasiswa berkenaan akan menyebabkan pelajar cemerlang yang ditawarkan biasiswa JPA tetapi tidak terpilih di bawah PILN, mengikuti pengajian ke institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan dan kampus cawangan terpilih bertambah berbanding 1,900 sebelum ini.

Beliau berkata, walaupun penawaran itu di bawah bidang kuasa JPA, Kementerian Pelajaran menjangka lebih ramai pelajar cemerlang yang memperoleh keputusan itu akan ditawarkan biasiswa berkenaan.
Sehubungan itu, Mohd Puad mengingatkan ibu bapa pelajar Bumiputera dan bukan Bumiputera yang anak mereka mencapai kecemerlangan berkenaan tidak lagi mempersoalkan keikhlasan kerajaan mengagihkan biasiswa JPA.

"Tidak akan timbul lagi orang Cina atau India atau kaum lain bising kata anak mereka dapat keputusan baik 9A+ tetapi tidak ditawarkan biasiswa JPA," katanya.

Mengenai cadangan pemansuhan peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Mohd Puad berkata, perbincangan meja bulat Kementerian Pelajaran pada 17 Julai ini akan meneliti aspek kononnya jika ia dilaksanakan, bakal menyebabkan syarikat penerbitan buku ulang kaji dan pengusaha tuisyen gulung tikar.

"Pendidikan bukan untuk dijadikan bahan perniagaan. Pendidikan adalah untuk membina minda dan membentuk insan. Janganlah kita jadikan pelajaran sebagai bahan untuk membuat keuntungan. Bagaimanapun, perbincangan meja bulat akan meneliti perkara ini," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pelajar9A_takdapatbiasiswadimintamaklumkepadaJPA/Article

Umno Jempol minta peruntukan RM 3 Juta dari kerajaan

Posted: 12 Jul 2010 12:27 AM PDT


Tak kan Umno Jempol je boleh minta RM 3 Juta ? Umno Rembau nak juga ? Umno Rembau mesti lebih dari RM 3 juta kerana lagi luas kawasan dan lagi ramai pengundi. Umno Pilah pun nak juta juta. Umno Telok Kemang pun nak juta juta. Umno Tampin pun nak juga. Jangan gaduh berebut juta juta udahle.

Kok tak dapat juta-juta ni , alamatnya banyakle masjid bocor tak dapat repair.

******************************
Mohon peruntukan RM3 juta tangani aduan rakyat

Sinar Harian 12 Julai 2010

JEMPOL - UMNO Bahagian Jempol meminta kerajaan mempertimbangkan kelulusan permohonan peruntukan kira-kira RM3 juta bagi membiayai pelaksanaan projek-projek kecil di daerah berkenaan.

Ketuanya, Datuk Lilah Yassin berkata, peruntukan itu dikemukakan awal tahun ini agar pelbagai aduan dibangkitkan rakyat dapat diselesaikan.

"Kalau masjid bocor, parit rosak, bukan saya sahaja yang tersandar. Barisan Nasional (BN) pun boleh tersandar.

"Saya bimbang pembangkang mengambil kesempatan atas isu-isu terbabit untuk memburuk-burukkan BN pada pilihan raya umum akan datang," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Jempol di Kompleks Pentadbiran Daerah, Bandar Seri Jempol dekat sini, kelmarin.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7943697.asp

Rezeki menjunam

Posted: 12 Jul 2010 12:19 AM PDT

Berita Harian 12 Julai 2010

Nelayan Orang Asli dakwa hasil tangkapan merosot akibat pencemaran

MASAI: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah yang berlaku kepada lebih 50 nelayan pesisir pantai di perkampungan Orang Asli Teluk Jawa, di sini, apabila mata pencarian mereka hasil daripada tangkapan ikan terjejas teruk berikutan masalah pencemaran akibat pembangunan projek di kawasan berhampiran. Mereka mendakwa pencemaran yang berlaku sejak lebih tiga bulan lalu menyebabkan ramai mereka terpaksa pulang ke rumah tanpa sebarang hasil tangkapan sekali gus mengakibatkan pendapatan terhadap isi rumah kini sekadar kais pagi makan pagi terutama bagi keluarga yang mempunyai ramai tanggungan. Tok Batin perkampungan terbabit, Gustik Tik, 48, berkata akibat daripada pencemaran hasil pembangunan yang kian rancak berlangsung di sekitar Sungai Lunchu itu secara tidak langsung menimbulkan tekanan terhadap nelayan yang tidak dapat meraih pendapatan mereka untuk perbelanjaan harian keluarga.

Katanya, beliau sedih melihat masalah ini berlarutan tanpa diambil tindakan sewajarnya oleh pihak yang berkenaan apatah lagi kerja penambakan laut yang dilakukan pihak pemaju di kawasan paya bakau menyebabkan air laut menjadi bertambah keruh dan berkelodak hingga menjejaskan kegiatan mencari hasil laut.

"Masalah ini merunsingkan kami kerana majoriti daripada kami hanya mengharapkan hasil tangkapan laut untuk menjalani kehidupan harian sedangkan jika hasil tangkapan yang dibawa pulang pun belum tentu boleh dimakan kerana ia berbau bahan kimia yang dikhuatiri memudaratkan kesihatan kami.

"Malah, dengan keadaan laut yang kotor berkenaan tidak memungkinkan kami mendapat sumber pendapatan seperti sebelum ini di mana sejak kejadian pencemaran ini berlaku teruk, hasil purata tangkapan laut sukar mencecah RM30 berbanding RM100 sebelum ini," katanya ketika ditemui di sini.
Perkampungan Orang Asli Teluk Jawa yang mula wujud kira-kira hampir 50 tahun lalu berkenaan antara lain mempunyai kira-kira 25 keluarga nelayan tradisional membabitkan kira-kira 100 penduduk di mana hasil pendapatan utama mereka adalah tangkapan laut untuk dijual kepada pasaran setempat.

Nelayan, Dell Jakun, 50, berkata keadaan yang berlaku sejak lebih tiga bulan lalu itu nyata memberi tekanan kepada beliau apabila hasil tangkapan tidak memuaskan selain menimbangkan masalah lain yang boleh berlaku sekiranya meneruskan kegiatan mencari hasil tangkapan laut di kawasan terjejas teruk itu.

Seorang lagi nelayan, Meli Dollah, 50, berkata jika sebelum ini isteri dan anak-anaknya turut membantu menambahkan pendapatan keluarga dengan menangkap ketam dan mengutip siput di kawasan paya bakau itu, kini ia hanya menjadi mimpi ngeri keluarga mereka apabila habitat kehidupan laut berkenaan turut musnah.

Katanya, berikutan masalah pendapatan terjejas teruk berkenaan, beberapa anak gadis daripada keluarga nelayan terpaksa bekerja sebagai operator pengeluaran di kilang selain menjadi pelayan di restoran berdekatan bagi membantu menyara keluarga mereka yang tidak lagi mendapat pendapatan seperti sebelum ini.

"Kebanyakan daripada kami tidak pernah ke sekolah serta tidak mempunyai kemahiran lain memandangkan sejak kecil lagi sudah didedahkan dengan kegiatan penangkapan ikan, jadi apabila masalah ini berlaku ia secara langsung menjejaskan sumber pendapatan kami dan saya berharap pihak yang berkenaan mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah ini," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Johor_Rezekimenjunam/Article

Daif

Posted: 12 Jul 2010 12:19 AM PDT

Berita Harian 12 Julai 2010

SK Darau hampir runtuh bahayakan keselamatan murid

KOTA KINABALU: Walaupun hanya kira-kira 15 kilometer dari pusat bandar raya, keadaan Sekolah Kebangsaan (SK) Darau, Menggatal di sini, tidak ubah seperti sekolah pedalaman yang daif dan serba kekurangan. Ia berikutan keadaan bangunan kayu yang menempatkan sebahagian besar bilik darjah sekolah itu usang dengan ada strukturnya reput, sama ada akibat dimamah usia atau dibinasakan banjir. Akibatnya, kira-kira 1,300 muridnya terpaksa belajar dalam bilik darjah yang sempit dan daif, manakala nyawa mereka diancam bahaya kerana bangunan digunakan boleh roboh pada bila-bila masa.

Tinjauan Berita Harian mendapati dua bangunan kayu bertiang menempatkan enam bilik darjah dan tiga bangunan teres separuh konkrit dengan enam bilik darjah yang berusia hampir separuh abad sudah tidak sesuai diduduki.

Struktur binaannya tidak kukuh dengan sebahagian lantai kayu dan anak tangga daripada papan berkeriut dan melengkung apabila dipijak, manakala dinding berlubang kerana papannya reput.

Bumbung pula ada yang diliputi rumput dan bocor manakala sebahagian cermin tingkap tertanggal, menunjukkan keadaannya yang daif dan tidak setaraf dengan kedudukan sebagai sekolah bandar.
Keadaan itu tidak sepadan dengan kedudukannya sebagai sekolah aliran Melayu terawal di bandar raya ini dan antara sekolah pilihan utama ibu bapa di kawasan Menggatal untuk menyekolahkan anak mereka.

Guru Besarnya, Said Khairani, berkata sekolah itu asalnya dinamakan Sekolah Vernakular Kerajaan Darau yang dibina pemerintah British pada 1940 dengan tapak asal di Kampung Likas, Kota Kinabalu.

"Pada 1963, tapak sekolah dipindahkan ke kawasan berhampiran pekan Menggatal dengan kemudahan empat bilik darjah dalam dua bangunan separuh konkrit yang masih digunakan hingga ke hari ini.

"Walaupun kerajaan membina sebuah bangunan baru dua tingkat untuk menambah kemudahan bilik darjah pada 1990-an, bilik darjah di bangunan lama masih digunakan kerana kelas di bangunan baru tidak mencukupi.

"Saya sedar keadaan bangunan lama itu sudah tidak sesuai digunakan kerana usang tetapi kami tiada pilihan. Kalau hanya bilik darjah di bangunan baru digunakan, tidak ramai murid dapat diambil sedangkan ramai ibu bapa mahu menghantar anak ke sekolah ini," katanya.

Ketika ini, sekolah itu hanya mempunyai 16 bilik darjah dengan 32 kelas dari prasekolah hingga Tahun Enam yang dikendalikan dalam dua sesi iaitu pagi dan petang.

Beliau berkata, masalah dihadapi sekolah itu sudah diajukan kepada Kementerian Pelajaran sejak 10 tahun lalu dengan meminta penambahan 12 lagi bilik darjah baru tetapi sehingga kini belum ditunaikan.

"Pihak kementerian berjanji membina bilik darjah baru dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMke-8) tetapi tidak dapat dilaksanakan kerana ketiadaan peruntukan lalu dilanjutkan ke Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9), namun keadaannya juga sama.

"Ini memaksa kita menyambung permohonan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) tetapi kali ini dengan penambahan 24 bilik darjah baru. Saya berharap permintaan kali ini dapat ditunaikan," katanya.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) SK Darau, Abdul Razak Kulah, berkata kerajaan perlu memberi perhatian kepada masalah dihadapi sekolah itu kerana apa yang dialami murid dan gurunya sudah berlarutan sejak sekian lama.

Katanya, masalah banjir kilat yang sering melanda sekolah itu setiap kali hujan lebat juga wajar diambil berat kerana ia menyebabkan banyak harta benda sekolah rosak selain memaksa pengurusan sekolah menutup persekolahan apabila banjir.

"Kedudukan sekolah ini di kawasan rendah menyebabkan ia mudah dinaiki air dan ia berlaku apabila hujan berpanjangan lebih sejam. Disebabkan banjir, sekolah terpaksa ditutup sehingga banjir surut dan lumpur dalam bilik darjah dibersihkan.

"Sehubungan itu, kami meminta apabila kerajaan membina bilik darjah baru untuk sekolah ini, bangunannya dibina bertiang tinggi supaya tidak dilimpahi banjir.

"Bangunan makmal komputer sekolah yang dibina bertiang kira-kira satu meter sebelum ini pernah dinaiki air setinggi tiga meter menyebabkan sebahagian besar peralatan komputernya rosak," katanya.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yang juga Exco Pelajaran negeri, Datuk Masidi Manjun, turut meninjau keadaan sekolah itu dan meminta Kementerian Pelajaran memberi keutamaan menyelesaikan masalah yang dihadapi.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sabah_Sarawak_Daif/Article

Hj Mohd Sabu 14 July 2010 di Seremban

Posted: 11 Jul 2010 09:27 PM PDT

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 14 Julai 2010 / Rabu
Masa : 9 malam
Tempat : Dataran Muhibbah, Kg Ismail, Ampangan, Seremban
Penceramah :
Tn Hj Mohamad Sabu , AJK PAS Pusat
Chegubard , Ketua PKR Rembau
Zulkefly Mohamad Hj Omar , PJ PAS N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.

0 ulasan
sumber :-

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.


Ceramah Perdana bersama Anwar Ibrahim, Wangsa Maju 05/07/2010

Posted: 12 Jul 2010 08:46 AM PDT
Mahfuz: 'SPRM takut pada Bala'

Posted: 12 Jul 2010 08:22 AM PDT

Ahli parlimen pembangkang hari ini mempersoalkan keengganan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk bersemuka dan menyoalsiasat penyiasat persendirian, P Balasubramaniam.

Sebaliknya, pihak berkuasa Perancis, dakwa mereka, telah menjemput Bala ke Perancis dan menjadikannya saksi pertama dari Malaysia untuk memberi keterangan dalam siasatan dakwaan berlakunya rasuah dalam

Adalah sesuatu yang memalukan bahawa Perancis yang serius mengenai siasatan dakwaan rasuah itu dan bukannya kerajaan Malaysia, kata ahli parlimen PAS bagi Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

"Sebuah kerajaan asing dan bukannya SPRM yang menyiasat perkara ini. Ini kerana mereka tidak mahu cakap-cakap bahawa salah sebuah agensi milik kerajaan mereka terbabit dalam rasuah, melibatkan ahli politik mereka dan Malaysia.

"Mengapa SPRM tidak menyiasat perkara ini? Mengapa mereka tidak bercakap dengan Balasubramaniam? Ini sangat aneh. Saya rasa suruhanjaya itu takut padanya."

Mahfuz kemudiannya secara berseloroh dengan berkata singkatan untuk SPRM - bermaksud "Suruhanjaya Pondan Rasuah Malaysia" jika ia menunjukkan sikap pengecut seperti itu.

PKR Tian Chua Batu parlimen, yang turut menghadiri sidang akhbar yang sama, bersetuju dengan pandangan Mahfuz.

Katanya, SPRM mesti merasakan ia lebih baik dari polis Perancis, apabila hanya menghantar satu siri "soalan kuiz", sedangkan polis Perancis mengambil berat testimoninya dan bersemuka dengannya.

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Chua Mahu Mantapkan KEADILAN Johor Hadapi PRU-13

Posted: 12 Jul 2010 07:21 AM PDT

PETALING JAYA 12 Julai - Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Johor yang baru dilantik, Datuk Chua Jui Meng berkata antara tugas pertama beliau ialah menyusun semula struktur pentadbiran parti di negeri itu dengan tujuan menjadikannya sebuah supaya organisasi politik yang efektif dan mantap bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Jui Meng berkata untuk mencapai objektif beliau akan berbincang dengan semua pemimpin KEADILAN Johor serta pucuk pimpinan tertinggi parti termasuk Ketua Umum dan Presiden sebelum sebarang barisan baru kepimpinan negeri dibuat.

"Negeri Johor ialah negeri yang paling sukar bagi KEADILAN kerana pada PRU 2008 kita tidak
memenangi satu kerusi DUN atau Parlimen pun. Ini kerana Johor adalah kubu kuat Umno dan kubu politik MCA, jadi sasaran KEADILAN mengambil alih pentadbiran negeri ini daripada Barisan Nasional bukan sesuatu yang mudah.

"Namun saya menerima tanggungjawab yang diamanahkan parti dengan penuh kesedaran dan
berharap melalui perbincangan dengan semua lapisan pimpinan KEADILAN Johor kita mampu wujudkan satu pasukan yang berkesan dan kuat," komen beliau kepada Suara Keadilan ketiuka dihubungi.

Jui Meng yang merupakan bekas Menteri Kesihatan dan Naib Presiden MCA berkata beliau akan
memanfaat sebaik mungkin pengalaman luas beliau dalam Kabinet dan politik untuk membawa perubahan positif untuk kebaikan parti.

"Saya rasa terharu dengan perlantikan ini apatah lagi ia berlaku setelah tindakan menarik balik semua bintang kebesaran yang dianugerahkan kepada saya oleh negeri Johor. Ia merupakan pengiktirafan sumbangan saya selama ini kepada Johor dan juga negara," kata beliau.

Dalam satu kenyataan hari ini KEADILAN mengumumkan perlantikan Jui Meng sebagai Pengerusi MPN KEADILAN Johor berkuatkuasa serta merta.

Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution Ismail berkata keputusan tersebut telah dibuat dalam mesyuarat Biro Politik Pusat KEADILAN yang telah diadakan pada 7 Julai lalu.

"KEADILAN mengalu-alukan sumbangan Datuk Chua dan yakin beliau mampu memantapkan lagi organisasi parti negeri Johor dan memacukan lagi persiapan menghadapi pilihan raya umum yang akan datang," kata Saifuddin dalam kenyataan ringkasnya.


Akhbar baru PKR 'ditabur' di KL

Posted: 12 Jul 2010 06:58 AM PDT

Mengabaikan amaran daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN), PKR awal pagi ini turun padang mengedarkan akhbar lidah rasmi terbaru mereka - Keadilan.

Oleh kerana permit penerbitan Suara Keadilan masih gagal memperbaharui permitnya, parti itu kini menerbitkan akhbar tidak berkala yang tidak memerlukan kebenaran daripada kementerian itu.

Lidah rasmi baru - yang kini diterbitkan sayap Pemuda PKR (AMK) diedarkan percuma kepada orang awam di stesen LRT Masjid Jamek oleh beberapa pemimpin mudanya.

Kesemua 400 salinan yang dibawa habis diedar "macam pisang panas" dalam masa 20 minit sahaja.

Ketika edaran itu dibuat, dua kereta peronda dan dua anggota pasukan keselamatan dilihat mengawal sekitar kawasan tersebut tetapi tidak menghalan pengedaran itu.

Keempat-empat pemimpin muda PKR itu setiausaha publisiti Lee Khai Loon, exconya Ramlan Roes, Ketua AMK Wilayah Persekutuan Zaman Md Tasi dan Ketua AMK Cabang Batu Rozan Azen.

Mereka antaranya melaungkankan slogan menggesa Suara Keadilandan wartawan "dibebaskan" dalam aktiviti pagi ini.

Ketua pengarang Suara Keadilan Dzulkarnain Taib juga dilihat hadir dan mengambil gambar sekitar acara tersebut.

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM


'KEADILAN' BONGKAR LAGI DAKWAAN PENYELEWENGAN FELDA

Posted: 12 Jul 2010 12:28 AM PDT

KUALA LUMPUR 12 JULAI 2010:

Lebih 400 naskah akhbar 'KEADILAN' terbitan Parti Keadilan Rakyat di bawah Angkatan Muda di edarkan secara percuma kepada warga kota pagi tadi dengan liputan berita mengenai langkah Kementerian Dalam Negeri menggantung permit penerbitan Suara Keadilan sebagai tajuk utama.

Selain itu 'KEADILAN' terus membuat liputan susulan mengenai dakwaan penyelewengan urus tadbir Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) yang menjadi asas kepada tindakan penggantungan oleh KDN .

Pengedaran akhbar tersebut dilakukan oleh Angkatan Muda KEADILAN di perkarangan Stesen LRT Masjid Jamek mulai jam 8:45 pagi yang diketuai oleh Ketua Penerangan AMK Pusat, Lee Kai Loon.

Pada sidang media Lee menyifatkan sambutan amat menggalakkan daripada ahli dan orang ramai apabila akhbar habis diberikan dalam tempoh dua puluh minit sahaja menunjukkkan bahawa rakyat menanti kemunculan akhbar rasmi KEADILAN di pasaran selain kecewa dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyekat permit penerbitan akhbar Suara Keadilan.

"Hari ini AMK telah mengedar 400 naskah akhbar rasmi KEADILAN iaitu 'KEADILAN' yang mengantikan Suara Keadilan, kita tahu permit akhbar terbit telah digantung permitnya. Apa yang berlaku hari ini kita melihat sambutan yang diberikan terhadap akhbar terbabit amat mengalakkan.

"Kebanyakkan warga kota tertanya-tanya di manakah ingin mendapat akhbar tersebut di pasaran, mereka juga bertanya adakah Suara Keadilan tidak akan di terbitkan lagi. Mereka kesal dengan tindakan KDN yang menyekat penerbitan akhbar rasmi KEADILAN dan menganggap KDN bersikap pilih kasih kerana tidak mengambil tindakan ke atas akhbar Suara Perkasa yang secara jelas mempunyai unsur hasutan perkauman".

"Kita akan meneruskan penerbitan akhbar ini bagi menunjuk sikap kita sebagai parti yang inginkan ketelusan dalam membongkar segala kepincangan mahupun penyelewengan di dalam pentadbiran kerajaan Umno-Barisan Nasional . Kalau kita ingin menunggu akhbar arus perdana untuk menyiarkan berita penyelewengan di dalam kerajaan sudah tentu jauh sekali, jadi inilah tujuan sebenar akhbar terbitan Pakatan Rakyat seperti Suara Keadilan, Harakah mahupun Roket".

"Saya ingin memberitahu akhbar ini akan terus diterbitkan secara tidak berkala, KDN tidak boleh mengambil apa-apa tindakan kerana parti mempunyai hak untuk menerbitkan akhbar mereka. Kepada pembaca dan penyokong KEADILAN mahupun Pakatan Rakyat, mereka boleh mendapatkan akhbar tersebut di tempat biasa yang mereka perolehi," jelas Lee.

Sehubungan itu Ketua AMK Wilayah Persekutuan, Md Zaman Md Tasi menjelaskan sebagai sayap kepada parti KEADILAN, AMK bertanggungjawab untuk membuat penyebaran maklumat kepada seluruh rakyat bagi memastikan rakyat mendapat informasi yang tepat.

"Kita bertanggungjawab untuk memastikan rakyat mendapat maklumat yang benar bukan berita yang telah di putar belit seperti apa yang dilakukan oleh media arus perdana Utusan Malaysia".

"Apa yang kita lakukan hari ini merupakan satu gerakan awal AMK bagi menentukan setiap terbitan akhbar 'KEADILAN' berada di tangan pembaca. Kerajaan patut sedar dengan kebebasan media dan mereka sepatutnya tidak menyekat kebebasan kita sebagai rakyat Malaysia untuk bersuara, mendengar mahupun menyampaikan maklumat".

"Kita tegaskan kepada Umno-BN walaupun terdapat kecaman dari KDN ataupun pemimpin atasan mereka kami tetap terbitkan akhbar tersebut, sebelum ini kami tidak pernah mendapat apa-apa permit untuk terbitan risalah dan ini bukannya merupakan sesuatu yang baru kepada kami".

"Kita akan pastikan seluruh rakyat di negara ini mendapat terbitan baru Keadilan, penerangan akan dilakukan bagi menjelaskan penjenamaan baru Suara Keadilan kepada 'KEADILAN'. Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan penyebaran maklumat yang dilakukan oleh akhbar arus perdana Umno-BN," katanya.

Turut membantu mengedarkan edisi Keadilan itu ialah Exco AMK Pusat, Ramlan Roes mendesak agar KDN bersikap adil dalam urusan mereka dan jangan terlalu mengikut telunjuk pemimpin Umno".

"Saya berharap KDN dapat bersikap profesional dalam urusan kebebasan media, KDN perlu adil terhadap setiap akhbar sama ada bagi bahasa Cina, India mahupun edisi Melayu dan yang paling penting adalah bagi akhbar parti. Kita mempunyai hak dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat, kalau ini pun hendak di kekang oleh kerajaan di manakah lagi tempat untuk kita teruskan informasi itu sampai kepada rakyat".

"Di Malaysia kita melihat akhbar mereka secara terbuka menfitnah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi tidak ada satu pun tindakan mahupun amaran diberikan, tetapi jika ini dilakukan oleh akhbar kita dengna segera tindakan diambil".

"Kami dari AMK menyokong penuh tanggungjawab yang diberikan oleh warga Suara Keadilan dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat, kami berharap mereka dapat meneruskan perjuangan walaupu mendapat tekanan dari KDN".

"Apa yang berlaku hari ini adalah sebagai satu sejarah walaupun KDN sentiasa memantau penerbitan Suara Keadilan tetapi hari ini kita berjaya mengedar empat ratus naskah secara percuma kepada warga kota," kata Ramlan.

Pengedaran akhbar terbabit dilakukan secara aman tanpa ada sebarang gangguan dab beberapa anggota polis yang berpakaian biasa turut berada di lokasi tersebut bagi memantau aktiviti pengedaran akhbar itu.

Warga kota dari semua kaum menyambut baik akhbar tersebut dan berharap ia sentiasa berada di dalam pasaran seperti biasa.

'KEADILAN' diterbitkan setelah KDN tidak mahu memperbaharui permit penerbitan lidah rasmi parti, Suara Keadilan yang tamat 30 Jun lalu.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

'KEADILAN' PERCUMA MENDAPAT SAMBUTAN LUAR BIASA PAGI INI!

Posted: 11 Jul 2010 08:59 PM PDT

KUALA LUMPUR 12 JULAI 2010:

Akhbar terbitan Angkatan Muda KEADILAN yang dikeluarkan secara tidak berkala menemui ahli dan penyokong KEADILAN pagi tadi apabila lebih 400 naskah diedarkan secara percuma di Stesen Masjid Jamek pagi tadi.

Anggota AMK yang diketuai oleh Ketua Penerangan, Lee Kai Loon mula mengedarkan mula mengedarkan akhbar 'KEADILAN' kepada ahli dan penyokong bermula pukul 8.45 pagi tadi.

Sambutan yang ditunjukkan amat menggalakkan apabila semua naskah habis diedarkan dalam masa 20 minit.

Malah ramai oramng ramai yang lalu lalang di kawasan tersebut bertanya bagaiman untuk mendapatkan naskah percuma.

'KEADILAN' diterbitkan setelah Kementerian Dalam Negeri tidak mahu memperbaharui permit penerbitan lidah rasmi parti, Suara Keadilan yang tamat 30 Jun lalu.

Kai Loon berkata AMK akan terus berjuang menyampaikan maklumat penting kepada ahli, penyokong dak rakyat melalui penerbitan akhbar parti.

"Ini adalah hak kami sebagai sebuah parti politik yang sah. Tidak ada sesiapa boleh menafikan pihak ini hatta KDN sendiri," tegas beliau.


* Sumber http://Suara-Keadilan.com

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang