Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 3 Julai 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Serang Anwar Tapi Enggan Putus Hubungan Apco

Posted: 03 Jul 2010 07:05 PM PDT

Dari TV Selangor

Media arus perdana terus memainkan kunjungan Dato Seri Anwar Ibrahim ke Washington DC, dengan pemimpin BN berganding-bahu dengan media pro-Zionis untuk mengecam dan mencemar imej pemimpin Pakatan Rakyat itu.

Utusan Malaysia dan media pro-BN memetik laporan dan rencana asing untuk memaparkan Anwar tunduk kepada Washington DC selepas beliau dikritik hebat kerana kenyataan yang disifatkan anti-semitik oleh pertubuhan-pertubuhan pro-Israel.

Ketua Angkatan Muda Keadilan Shamsul Iskandar bagaimanapun berkata Anwar di Washington DC tempoh hari tidak sama-sekali memohon maaf kepada rejim Tel Aviv mahupun dan enggan menarik-balik kecamannya terhadap Rumah Putih dan mana-mana syarikat berkaitan Zionis.

Shamsul berkata demikian mengulas serangan media mutakhir ini yang mendakwa Anwar berlutut kepada komuniti Yahudi, yang berang dengan serangan Anwar terhadap persekongkolan Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan firma rundingan berkaitan Zionis, APCO Worldwide.

Najib sebelum ini dikecam hebat kerana melantik firma kontroversi itu untuk membantu kerajaan Umno. Najib juga dikritik kerana bersekutu dengan Presiden Barack Obama dalam menekan republik Islam Iran.

Disebalik serangan terbaru terhadap Ketua Pembangkang ini, Shamsul berkata Najib, dan jemaah menteri Umno masih enggan memutuskan hubungan mereka dengan firma berkaitan Zionis, Apco Worldwide.

"Apa yang kita lihat Utusan ,seolah-olah Utusan memainkan berita bahawa Anwar ini pula agen Yahudi, dan kemudian kita dedahkan kerajaan barisan nasional dibawah Dato' Najib melantik firma yang didokongi oleh orang-orang yang terlibat dalam tentera perisikan ini dan kita dedahkan dalam Parlimen dan kita dedahkan bukti bahawa barisan nasional sebenarnya kerajaan yang betul-betul menggunakan khidmat Israel dan zionism ini dengan bayaran RM77 juta, jadi ada bezanya antara BN yang menggunakan khidmat terus dengan Dato' Seri Anwar yang menerangkan apa yang berlaku di Malaysia ini," katanya.

Pemerhati politik menyifatkan Perdana Menteri Najib Abdul Razak kini berlumba-lumba untuk membina imej di luar negara, terutamanya untuk bergambar bersama Presiden Amerika Syarikat Barack Obama.
Najib juga membuat kejutan dengan mengambil pendirian untuk bersekutu dengan Washington DC dalam menekan republik Islam Iran.

Shamsul menjelaskan kewibawaan dan ketrampilan Anwar di persada antarabangsa tidak dapat disangkal mana-mana pihak, bahkan Ketua Pembangkang itu tidak perlu menikam belakang mana-mana negara Islam atau melantik mana-mana firma berkaitan Zionis untuk menjalin kerjasama dengan dunia luar.

"Itu adalah satu jemputan Woodrow, satu pertubuhan yang meminta ,beliau untuk memberi ucaptama mengenai Islam and democracy in southeast asia,itu adalah satu isu yang terus menerus diperjuangkan oleh Dato' Seri Anwar,tokoh reformasi di rantau asia ini,mengungkapkan makna Islam dan demokrasi,dalam masa yang sama beliau mengambil kesempatan untuk bertemu dengan tokoh-tokoh penting di dalam negara Amerika,tidak timbul dia datang ke sana untuk memujuk,dan menagih simpati daripada mereka yang Yahudi dan jew dan sebagainya di Amerika," katanya.

Shamsul berkata Anwar mengambil peluang dari jemputan Woodrow itu untuk menjelaskan bahawa penentangan masyarakat Islam Malaysia adalah terhadap ideologi Zionis, dan rejim Israel yang menjajah bumi Palestin.

Bantahan kepada pencerobohan perisik Israel ke Bukit Aman serta perlantikan firma perunding berkaitan Zionis adalah manifestasi kemarahan rakyat Malaysia yang menolak ideologi gasar itu.

"Saya yakin,penegasan yang dibuat oleh Dato' Seri Anwar itu jelas Dato' Seri Anwar menerangkan apa yang dimaksudkan dengan Zionism dalam konteks masyarakat Islam di rantau asia khususnya di Malaysia bahawa Zionism itu satu perkara yang bersifat ganas, satu fahaman yang membawa kepada penjajahan,dan penjarahan,satu fahaman yang membawa kepada agression,kepada keganasan dan ini yang diterangkan oleh Dato' Seri Anwar," katanya.

Press Release On The Arrests of The Top Leaders of Bangladesh Jamaat-e-Islami

Posted: 03 Jul 2010 04:09 AM PDT

Maulana Motiur Rahman Nizami, Ameer (Chief) of Bangladesh Jamaat-e-Islami, was arrested by police on Tuesday from National Press Club area while he was going to a seminar arranged by National Doctor's Forum. Maulana Delwar Hossain Sayedee, Nayeb-e-Ameer (Vice-president) of the party, was arrested from his house at Shaheedbag and Ali Ahsan Moahmmad Mojaheed was picked up from Savar while he was on his way to Faridpur.

Central Executive Committee of Bangladesh Jamaat-e-Islami vehemently condemns the arrests on false charge in a meeting of the committee headed by Nayeb-e-Ameer Maqbul Ahmad held in the party office. The committee calls for the immediate release of the leaders. On March 21, a false case was filed against four leaders based on a misinterpretation of a statement made in a discussion program arranged by Bangladesh Islami Chhatra Shibir on March 17, 2010 at Al-Falah Auditorium. But the fact is that neither Maulana Motiur Rahman Nizami nor Ali Ahsan Mohammad Mojaheed was present at the discussion program. Thus it is quite evident that the charge against them is totally baseless.

Bangladesh Jamaat-e-Islami holds that these repressive actions are the clear manifestation of the vindictive nature of the government. The failure of the government to rule the country in a proper manner has created tremendous discontent among the mass people. So the government has started persecuting the opposition parties to conceal its failure. But it is the testimony of the history that no government can keep its power resorting to oppression and persecution.

Protest rallies were called nationwide on June 30, 2010 demanding the immediate and unconditional release of the leaders.

Prof. Md. Tasneem Alam
Secretary, Central Publicity Department
Bangladesh Jamaat-e-Islami

Menggantung Suara Keadilan Politik Kuna

Posted: 02 Jul 2010 10:24 PM PDT

Petang semalam saya mengumumkan perlantikan Mitchell Kapor sebagai salah seorang penasihat Negeri Selangor. Mitch merupakan tokoh yang sangat fasih dengan dunia maklumat dan teknologi. Pada paginya, acara dialog disusun bersama tokoh industri. Temanya New Frontiers in Information Technology.

Acara kedua bermula sekitar jam 3 petang bertemakan “Innovation and Entrepreneurship: Lessons Learned from Silicon Valley.”

Manakala Twitter, Facebook, Blog, Flickr dan Youtube kini semakin popular, kita sewajarnya memahami filsafat yang mendasari wadah maklumat tersebut. Ianya berkisar keterkaitan atau perhubungan antara satu sama lain. Maklumat semakin pantas menembusi ruang-ruang yang 10 tahun dahulu dirasakan mustahil. Kini maklumat begitu mudah dicapai, disebarkan dan dinilai oleh khalayak.

Masyarakat industri maklumat dan teknologi pastinya arif dengan Sumber Terbuka(Open Source). Ciri ini mustahak agar maklumat tidak dihadapkan dengan krisis monopoli dan otoritarian sekaligus memastikannya sentiasa demokratik. Usaha mengekang maklumat merupakan upaya kuna dan hanya mengakibatkan sesuatu negara dan masyarakat ditimpa malang ketinggalan. Apa tidaknya, maklumat kini adalah enjin utama memacu ekonomi dan politik.

Namun demikian hari ini, tatkala anak-anak muda asyik menelaah rencana dari Technological Review dan Monocole serta senantiasa melayari Wikipedia untuk mengetahui perkembangan terkini, pentadbiran Dato’ Sri Najib masih jauh ketinggalan dan terikut rentak yang bertentangan. Hari ini tatkala kita meraikan “Open Source,” Kementerian Dalam Negeri mengambil keputusan menggantung permit Suara Keadilan.

Tindakan ini jelas membuktikan perubahan bukanlah agenda utama pimpinan Umno-Barisan Nasional. Apabila dihimpit tekanan, kuasa kuku besi akan digunakan demi memasung kebenaran. Bagaimanapun pastinya berita ini tidak mengejutkan. Ini merupakan regim lama yang mewarisi politik lama. Perubahan adalah mustahil kerana mereka tidak pernahpun mendakapnya.

ANWAR IBRAHIM

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


PETANDA AWAL - OREN AKAN MENANG?

Posted: 03 Jul 2010 03:45 AM PDT


SATU KEMENANGAN KEPADA KUMPULAN PELAMPAU - KIT SIANG

Posted: 03 Jul 2010 02:38 AM PDT

Pergantungan permit penerbitan Suara Keadilan perlu dibatalkan segera kerana ia akan menggambarkan keihklasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mewujudkan pentadbiran terbuka dan sistem yang lebih toleran serta bertanggungjawab.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyifatkan tindakan yang dikenakan terhadap organ rasmi KEADILAN itu sebagai satu tindakan pilih kasih sedangkan akhbar seperti Suara Perkasa yang bersifat menghasut dan berbaur perkauman dibenarkan penerbitannya.

Beliau merujuk kepada penerbitan Suara Perkasa beberapa hari lepas dengan tajuk muka hadapannya meminta kerajaan mengambil tindakan Akta Keselamatan Negeri (ISA) terhadap Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau menyifatkan tindakan yang dikenakan terhadap Suara Keadilan merupakan satu kemenangan kepada kumpulan pelampau perkauman seperti Perkasa yang diterajui oleh pemimpinnya, Datuk Ibrahim Ali.

Katanya, penggantungan permit Suara Keadilan bercanggah dengan jaminan perdana menteri kononnya untuk mewujudkan pentadbiran telus dan terbuka, sedangkan penerbitan bersifat perkauman dan menghasut seperti Suara Perkasa dibiarkan edarannya secara meluas.

"Pergantungan permit organ KEADILAN, Suara Keadilan oleh Kementerian Dalam Negeri menggunakan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak perlu dibuat secara munasabah kerana ia bertentangan dengan ikrar Perdana Menteri untuk mewujudkan satu sistem yang lebih terbuka, toleran, telus dan bertanggungjawab dalam pentadbirannya," ujar beliau dalam satu kenyataan semalam.

Tegasnya, memandangkan Felda telah mengambil tindakan undang-undang terhadap Suara Keadilan, adalah tidak wajar bagi pihak KDN meneruskan intimidasinya terhadap akhbar itu kerana perkara itu telah di bawa ke mahkamah.

"Satu daripada isu yang digunakan untuk menjustifikasi penggantungan Suara Keadilan ialah laporannya mengenai status kewangan Felda.

"Bagaimanapun, oleh kerana Felda telah memulakan saman RM200 juta dan tindakan undang-undang terhadap Suara Keadilan mengenai laporan itu, ia tidak sepatutnya menjadi asas untuk mana-mana tindakan oleh Kementerian Dalam Negeri," kata Kit Siang lagi. -SK

Gantung Suara Keadilan Langkah Pertama Tekan Media Malaysia

Posted: 03 Jul 2010 02:36 AM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata isu permohonan memperbaharui permit penerbitan lidah rasmi parti, Suara Keadilan yang ditolak Kementerian Dalam Negeri semalam menunjukkan betapa pentingnya Malaysia menggubal atau meminda dasar yang dapat memahami dan mencerminkan keadaan global negara.

"Pagi tadi Suara Keadilan diharamkan, esok program saya di Johor dibatalkan. Nasib baik mereka tak sempat tahu pasal program Mitchell Kapoor hari ini, kalau tidak dibatalkan sekali lagi," kata beliau membidas tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional yang berusaha mengekang aktiviti KEADILAN.

Permohonan tersebut tidak dipertimbangkan KDN atas alasan jawapan kepada surat tunjuk sebab yang diberi kepada Suara Keadilan pada 28 Jun lalu tidak memuaskan.

Tindakan KDN ini dipercayai berhubung tajuk laporan 'Felda Bankrap' yang disiarkan dalam edisi 22-29 Jun akhbar tersebut.

Ekoran itu, semalam Felda telah menghantar surat tuntutan ganti rugi sebanyak RM200 juta serta permohonan maaf daripada Suara Keadilan Anwar berkata kini tiada berita penting dan utama dipaparkan di media arus perdana kerana kesemuanya dikawal oleh kerajaan.

Sebelum itu ketika berucap di forum Inovasi dan Keusahawanan di Bangunan SUK, di sini hari ini, Anwar berkata Malaysia mempunyai tabungan simpanan tertinggi tetapi pelaburan asing terendah di Asia.

Beliau membidas akhbar seperti Utusan Malaysia yang menyorokkan komen beliau tentang Rancangan Malaysia Ke-10 yang mendedahkan kepincangan Malaysia yang mempunyai tabungan simpanan tertinggi tetapi pelaburan asing terendah di Asia. 

Sebaliknya media arus perdana sibuk memburukkan beliau sebagai agen Yahudi dan Amerika.

Komen beliau mengenai kelemahah RMK-10 tidak akan dipaparkan langsung di dalam mana-mana media arus perdana yang dikawal kerajaan Umno-BN kerana takutkan kebenaran daripada diketahui umum.

Beliau juga mengulas mengenai lawatannya ke Amerika Syarikat baru-baru ini untuk menyampaikan syarahan.

"Saya telah dipanggil ke AS untuk berucap di Pusat Woodrow Wilson berkenaan hak asasi manusia dan telah berjumpa dengan beberapa sahabat yang masa telah dikritik oleh media arus perdana seolah-olah saya cuba membaiki hubungan dengan Yahudi.

"Sahabat saya terdiri daripada pelbagai kaum dan saya sendiri tidak tahu samada mereka Yahudi atau tidak. Ada antara mereka yang mengenali saya tetapi saya tidak begitu mengenali mereka. Yang penting di sini ialah saya tidak melihat mereka dari aspek perkauman tetapi perjuangan mereka dan begitu juga sebaliknya, mereka bukannya berkawan dengan saya kerana saya Melayu," tegas beliau lagi. -SK

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Ada Kos Membawa Rosmah sama dengan Kos Membawa se'ekor Badak "blue hippo"??

Posted: 02 Jul 2010 07:11 PM PDT

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Pembunuhan beramai-ramai di Batang Kali perlu pengadilan

Posted: 03 Jul 2010 05:17 AM PDT

PROF. Datuk Hamdan Adnan telah membangkitkan satu tuntutan yang amat adil tentang penyembelihan beramai-ramai penduduk Batang Kali, Hulu Selangor oleh tentera British lebih 60 tahun lalu.
Tindakan ganas oleh tentera British itu adalah dalam rangka membasmikan gerakan bersenjata komunis dalam tahun 1948.
Penduduk yang dibunuh itu, 24 orang kesemua – dikatakan orang awam yang tidak bersenjata. Apakah mereka terlibat atau tidak dengan komunis, mereka adalah tidak bersenjata.
Britain pun tidak bertindak demikian kejam dalam menghadapi gejala komunis dalam negerinya. Dalam keadaan mereka tidak bersenjata dan tidak melawan apabila mereka diserbu, maka zalim bagi mana-mana pihak bertindak membunuh orang awam seperti itu.
Pembunuhan seperti itu perlu dikutuk. Kutukan itu bukan kerana tentera itu British atau ia tentera kerajaan yang berkuasa, tetapi pembunuhan sembarangan ke atas awam di mana-mana pun adalah dikutuk.
Samalah keadaannya dengan tindakan tentera Amerika dan bersekutu Nato di Iraq dan Afghanistan yang dikatakan dalam menentang keganasan Islam lalu membunuh orang awam di merata-rata tempat.
Peristiwa di Batang Kali itu tidak pernah mendapat pembelaan keadilan. Tuntutan masyarakat khususnya dari keluarga mangsa terus dibangkitkan tetapi tidak pernah dilayan dengan adil oleh kerajaan penjajah yang terus berada di Tanah Melayu hingga tahun 1957 apabila tanah jajahan itu merdeka.
Kerajaan merdeka mungkin lupa dan melupakan kecelakaan itu tetapi keluarga mangsa tidak pernah melupakannya dan mereka terus ingat dan menuntut keadilan.
Tuntutan itu bukan sekadar mahukan ganti rugi, tetapi mahukan satu pengajaran keadilan supaya kekejaman seperti itu tidak dilakukan di mana-mana dan oleh sesiapa jua. Jika keadilan itu telah diberikan dulu, maka tentulah tentera Amerika yang ke Iraq dan ke Afghanistan tidak mengulangi apa yang British buat di Batang Kali dulu.
British hingga ini telah berlepas tangan dan kedaulatan Malaysia pula tidak berbuat apa-apa bagi membela rakyatnya yang jadi mangsa kezaliman itu. Mungkin mereka komunis, tetapi mereka adalah orang awam yang tidak bersenjata ketika mereka dibunuh.
Dan jika pun mereka simpatisan komunis, maka layanannya bukan dengan membunuh mereka tanpa senjata dan tanpa diberi keadilan membela diri.
Kerajaan British mungkin tidak selesa jika ia dibangkitkan oleh kerajaan Malaysia, tetapi ia adalah tuntutan keadilan yang balasannya tidak akan luput selama ia tidak diselesaikan secara adil.

Britain mengahadapi lebih banyak tuntutan keadilan yang lebih besar dari pembunuhan 24 orang di Batang Kali itu. Maka tidak terlalu berat baginya untuk melayan tuntutan itu jika kementerian luar Malaysia membuka semula failnya.
Kerajaan baru Britian pimpinan David Camaron, seperti yang dibangkitkan oleh Prof. Datuk Hamdan, telah membuat tuntuan maaf terbuka kepada keluarga dan penduduk Ireland Utara yang dibunuh tentera British pada 30 Januari 1970.
Kerajaan baru itu tidak mahu dilihat menggelapkan segala dirasakan tidak adil dalam sejarah lalu, maka ia mengambil sikap terbuka dan tindakan sewajarnya bagi menjernihkan suasana dan yang terpenting ialah ia mahu melihat keadilan dapat dilakukan.
Tanpa mahu menyenggong British, maka kesilapan tenteranya semasa menjajah Tanah Melayu dulu, perlu disebutkan bahawa adanya tindakan kezaliman tenteranya yang terpaksa dibayar oleh kerajaan British.
Tuntutan paling adil tidaklah terus menghukum Britain tanpa adanya penyiasatan. Cadangan supaya kejadian itu disiasat adalah langkah yang terbaik. Tindakan yang diambil nanti tidaklah dilihat sebagai langkah mahu mendera dan memalukan Britain tetapi keadilan didahulukan sebelum penalti dikenakan.
Kalau rakyat yang dibunuh 24 orang itu dinafikan keadilan sebelum dibunuh, maka tidaklah dendam yang serupa dikenakan pula kepada kerajaan British sekarang. Adakan penyiasatan bersama Malaysia dan Britain dalam penyembelihan itu.
Kemudian Britain tidak terlalu berat membayar ganti darah kepada keluarga mangsa. Tidak semestinya mereka dikenakan membayar sekian ribu paun atas setiap jiwa yang dibunuh, tetapi dengan permintaan maaf yang terbuka atas kesalahan itu serta tawaran kemudahan belajar dan biasiswa kepada anak cucu cicit mangsa mengikut peruntukan yang selayaknya.

Ia sebenarnya bukan satu denda tetapi ia dilihat satu bayaran muhibbah tentang hubungan baik antara kedua bangsa. Dan ia juga satu pengajaran kepada mana-mana tentera asing yang datang ke sebuah wilayah yang bukan sebahagian dari kedaulatannya.

Yang dibangkitkan oleh Prof. Datuk Hamdan dan rakan-rakannya adalah dalam rangka menegakkan keadilan bahawa manusia itu adalah sama baik.

@subky latif/harakahdaily

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM


GANTUNG SUARA KEADILAN LANGKAH PERTAMA TEKAN MEDIA MALAYSIA

Posted: 03 Jul 2010 01:05 AM PDT

SHAH ALAM 02 JULAI 2010:

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata isu permohonan memperbaharui permit penerbitan lidah rasmi parti, Suara Keadilan yang ditolak Kementerian Dalam Negeri semalam menunjukkan betapa pentingnya Malaysia menggubal atau meminda dasar yang dapat memahami dan mencerminkan keadaan global negara.

"Pagi tadi Suara Keadilan diharamkan, esok program saya di Johor dibatalkan. Nasib baik mereka tak sempat tahu pasal program Mitchell Kapoor hari ini, kalau tidak dibatalkan sekali lagi," kata beliau membidas tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional yang berusaha mengekang aktiviti KEADILAN.

Permohonan tersebut tidak dipertimbangkan KDN atas alasan jawapan kepada surat tunjuk sebab yang diberi kepada Suara Keadilan pada 28 Jun lalu tidak memuaskan.

Tindakan KDN ini dipercayai berhubung tajuk laporan 'Felda Bankrap' yang disiarkan dalam edisi 22-29 Jun akhbar tersebut.

Ekoran itu, semalam Felda telah menghantar surat tuntutan ganti rugi sebanyak RM200 juta serta permohonan maaf daripada Suara Keadilan Anwar berkata kini tiada berita penting dan utama dipaparkan di media arus perdana kerana kesemuanya dikawal oleh kerajaan.

Sebelum itu ketika berucap di forum Inovasi dan Keusahawanan di Bangunan SUK, di sini hari ini, Anwar berkata Malaysia mempunyai tabungan simpanan tertinggi tetapi pelaburan asing terendah di Asia.

Beliau membidas akhbar seperti Utusan Malaysia yang menyorokkan komen beliau tentang Rancangan Malaysia Ke-10 yang mendedahkan kepincangan Malaysia yang mempunyai tabungan simpanan tertinggi tetapi pelaburan asing terendah di Asia.

Sebaliknya media arus perdana sibuk memburukkan beliau sebagai agen Yahudi dan Amerika.

Komen beliau mengenai kelemahah RMK-10 tidak akan dipaparkan langsung di dalam mana-mana media arus perdana yang dikawal kerajaan Umno-BN kerana takutkan kebenaran daripada diketahui umum.

Beliau juga mengulas mengenai lawatannya ke Amerika Syarikat baru-baru ini untuk menyampaikan syarahan.

"Saya telah dipanggil ke AS untuk berucap di Pusat Woodrow Wilson berkenaan hak asasi manusia dan telah berjumpa dengan beberapa sahabat yang masa telah dikritik oleh media arus perdana seolah-olah saya cuba membaiki hubungan dengan Yahudi.

"Sahabat saya terdiri daripada pelbagai kaum dan saya sendiri tidak tahu samada mereka Yahudi atau tidak. Ada antara mereka yang mengenali saya tetapi saya tidak begitu mengenali mereka. Yang penting di sini ialah saya tidak melihat mereka dari aspek perkauman tetapi perjuangan mereka dan begitu juga sebaliknya, mereka bukannya berkawan dengan saya kerana saya Melayu," tegas beliau lagi.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

KIT SIANG DESAK HENTIKAN TINDAKAN GANTUNG SUARA KEADILAN

Posted: 03 Jul 2010 12:50 AM PDT

SHAH ALAM 03 JULAI 2010:

Pergantungan permit penerbitan Suara Keadilan perlu dibatalkan segera kerana ia akan menggambarkan keihklasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mewujudkan pentadbiran terbuka dan sistem yang lebih toleran serta bertanggungjawab.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyifatkan tindakan yang dikenakan terhadap organ rasmi KEADILAN itu sebagai satu tindakan pilih kasih sedangkan akhbar seperti Suara Perkasa yang bersifat menghasut dan berbaur perkauman dibenarkan penerbitannya.

Beliau merujuk kepada penerbitan Suara Perkasa beberapa hari lepas dengan tajuk muka hadapannya meminta kerajaan mengambil tindakan Akta Keselamatan Negeri (ISA) terhadap Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau menyifatkan tindakan yang dikenakan terhadap Suara Keadilan merupakan satu kemenangan kepada kumpulan pelampau perkauman seperti Perkasa yang diterajui oleh pemimpinnya, Datuk Ibrahim Ali.

Katanya, penggantungan permit Suara Keadilan bercanggah dengan jaminan perdana menteri kononnya untuk mewujudkan pentadbiran telus dan terbuka, sedangkan penerbitan bersifat perkauman dan menghasut seperti Suara Perkasa dibiarkan edarannya secara meluas.

"Pergantungan permit organ KEADILAN, Suara Keadilan oleh Kementerian Dalam Negeri menggunakan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak perlu dibuat secara munasabah kerana ia bertentangan dengan ikrar Perdana Menteri untuk mewujudkan satu sistem yang lebih terbuka, toleran, telus dan bertanggungjawab dalam pentadbirannya," ujar beliau dalam satu kenyataan semalam.

Tegasnya, memandangkan Felda telah mengambil tindakan undang-undang terhadap Suara Keadilan, adalah tidak wajar bagi pihak KDN meneruskan intimidasinya terhadap akhbar itu kerana perkara itu telah di bawa ke mahkamah.

"Satu daripada isu yang digunakan untuk menjustifikasi penggantungan Suara Keadilan ialah laporannya mengenai status kewangan Felda.

"Bagaimanapun, oleh kerana Felda telah memulakan saman RM200 juta dan tindakan undang-undang terhadap Suara Keadilan mengenai laporan itu, ia tidak sepatutnya menjadi asas untuk mana-mana tindakan oleh Kementerian Dalam Negeri," kata Kit Siang lagi.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

INILAH 'CARA' AKHBAR KITA DI MALAYSIA

Posted: 02 Jul 2010 06:13 PM PDT

Siri menyerang negeri-negeri dibawah Pakatan Rakyat (PR) melalui media masa dan cetak berulang lagi dan akan terus berulang dengan 'sesi terbarunya' telah bermula pada akhir bulan Jun 2010 ini.

Buktinya apabila Utusan Malaysia (UM) sejak 2-3 hari lepas sehinggalah ke hari ini berterusan menyerang akan keputusan yang meletakkan Azmin sebagai Pengerusi MPN Keadilan Selangor manakala TS Khalid Ibrahim pula hanyalah memegang jawatan Menteri Besar Selangor sahaja.

Didalam Utusan Malaysia (UM) semalam 30 Jun 2010 telah memperuntukan dua muka surat penuh di halaman muka 4 dan 5 akhbar tersebut semata-mata untuk menyerang dan memburukkan kepimpinan PR Selangor yang dipimpin oleh Khalid Ibrahim.

Kita sebagai rakyat bawahan melihat agenda yang berterusan oleh akhbar UM ini menyerang habis-habisan adalah sebagai usaha dan jalan terakhir UMNO / BN untuk kembali menambat hati rakyat didalam menawan negeri Selangor didalam PRU yang ke 13 akan datang.

Amatlah memalukan kita apabila akhbar-akhbar utama Negara kita telah dijadikan sebagai senjata utama untuk menyerang parti-parti pembangkang yang tidak sehaluan dengan pemerintah.

Cuba kita bandingkan dengan akhbar-akhbar di UK, Amerika Syarikat, Jepun serta jiran tertangga kita di Indonesia, Thailand atau pun Filipina jelas memperlihatkan bagaimana akhbar-akhbar dinegara mereka menjadi sebagai satu 'suara rakyat' untuk memperbetulkan sebarang kecacatan dan kesilapan yang dimainkan oleh pemerintah.

Perbandingan kita dengan mereka ibaratkan langit dan bumi kerana kita tahu akhbar-akhbar yang berada di negara kita ini tidak mampu untuk menyaingi rakan-rakan mereka disana didalam menyampaikan cerita dan maklumat.

Melihat era akhbar di zaman ini amatlah berbeza ketika UM terutamanya beroperasi dizaman era Kolonial British yang secara jelas pada ketika itu menjadi alat untuk meniup semangat orang-orang Melayu terutamanya untuk bangkit memperjuangkan hak-hak kita agar diberikan tempat yang sepatutnya.

Dengan memaparkan 'Tagline' atau cogankata yang hebat di muka hadapan akhbar sebagai pengenalan akhbar masing-masing, sepatutnya sudah boleh menggambarkan kepada rakyat bahawa inilah matlamat dan halatuju akhbar yang bakal dipersembahkan maklumat dan berita yang sesuai untuk rakyat mengetahuinya dan bukannya dengan bertindak sebagai lidah rasmi kepada parti-parti politik seperti UMNO dan Barisan Nasional yang terus memainkan isu-isu yang panas dan jijik untuk dijadikan bahan kempen mereka!

Tetapi itulah hakikatnya yang harus kita terima dan akui akan haluan sebenar akhbar-akhbar ini dinegara kita…


* Sumber http://ingeniur.blogspot.com

PENDIRIAN ANWAR, KEADILAN JELAS TENTANG SIKAP AGRESIF ZIONIS

Posted: 02 Jul 2010 06:09 PM PDT

PETALING JAYA 02 JULAI 2010:

Nasib rakyat Palestin dan peranan kerajaan zionis Israel menjadi masalah antarabangsa dan kemanusiaan, dan bukan untuk ahli-ahli politik Malaysia mengambil peluang menawan hati para pengundi Melayu beragama Islam.

Dalam satu kenyataan media hari ini KEADILAN berkata parti itu akan sentiasa bersikap adil dan melayan semua rakyat dengan saksama serta rakyat di negara lain yang tertindas.

Empat pemimpin Umno telah menyuarakan pandangan mereka tentang pendirian Anwar Ibrahim berhubung sikap agresif Zionis, terutamanya mengenai artikel dalam The Washington Post yang disiarkan baru-baru ini.

Pemimpin-pemimpin Umno ini — Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Rais Yatim dan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin — lekas mengambil kesempatan ini untuk memutar belit kenyataan penulis, yang menulis:

Beliau (Anwar) berkata beliau kesal menggunakan istilah "tindakan agresif Zionis", yang biasa digunakan oleh pemimpin bersuara lantang seperti Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad. "Kenapa saya perlu menggunakannya jika sekiranya ia boleh mencetuskan banyak salah faham?" Beliau berkata, "saya perlu lebih berhati-hati."

"Sekiranya pemimpin-pemimpin Umno ini tidak dapat memahami Bahasa Inggeris yang mudah ini, maksudnya ialah Anwar kesal menggunakan istilah seperti yang digunakan oleh Presiden Iran yang kontroversial, iaitu Mahmoud Ahmadinejad, yang boleh menimbulkan salah faham dalam masyarakat antarabangsa. Anwar kemudian secara merendah diri mengakui beliau perlu lebih berhati-hati cara beliau mengkritik kerajaan Zionis Israel, khususnya dalam situasi di mana tuduhan anti-semitik sangat berleluasa.

"Bagaimanapun, pendirian Anwar dan KEADILAN tentang tindakan agresif 'Zionis' terhadap rakyat Palestin sangat jelas. Kami mengutuk serangan ganas terhadap kapal flotila Gaza baru-baru ini, diskriminasi, penindasan dan keganasan yang berterusan terhadap rakyat Palestin oleh kerajaan Israel, termasuk menyoal peranan Amerika Syarikat menyokong rejim Zionis. Pada masa yang sama, kami menghormati semua hak orang Yahudi terhadap tanah air sendiri dan juga hidup secara aman bersama orang-orang Islam dan rakyat Palestin beragama Kristian. Malahan kami menolak diskriminasi, penindasan dan keganasan di Malaysia dan di luar negara," kata Pengarah Komunikasi, Jonson Chong.

Mengenai sindiran bahawa Anwar rapat dengan orang-orang Yahudi Amerika, beliau secara terbuka menjelaskan bahawa mereka adalah kenalan beliau ketika beliau menjadi Menteri Kewangan Malaysia.

Anwar memang menggunakan setiap peluang yang beliau perolehi untuk membangkitkan isu Palestin dan mendesak supaya pertikaian di Timur Tengah ditamatkan segera.

"Apa yang kerajaan pimpinan Umno telah lakukan? Menteri Pertahanan Zahid Hamidi telah mengadakan pertemuan sulit dengan rakan sejawatnya dari Israel. Muhyiddin dan Khairy menyokong keputusan Perdana Menteri Najib Tun Razak melantik Apco (yang disyaki mempunyai hubungan dengan Zionis) pada kadar bayaran RM77 juta setahun. Dan lebih mengecewakan ialah tindakan Rais menggunakan kuasanya untuk memastikan media arus perdana mengikut rentak Umno-Barisan Nasional, yang kini menerima nasihat daripada Apco.Jika kerajaan Umno-BN mahu menyampaikan maklumat terkini tentang nasib rakyat Palestin dan menunjukkan pendirian mereka tentang tindakan agresif Zionis, sila arahkan media arus perdana menterjemah dan menyiarkan artikel sepenuhnya dari The Washington Post dan mengatur satu majlis debat melalui siaran terus menerus di antara Anwar dan Najib. Biar semua rakyat Malaysia melihat dan mendengar sendiri apa yang dibuat oleh Apco di Malaysia," cabar Jonson lagi.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

KDN HENTIKAN PENERBITAN SUARA KEADILAN

Posted: 02 Jul 2010 05:57 PM PDT

SHAH ALAM 02 JULAI 2010:

Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini secara rasmi memaklumkan pemberhentian penerbitan akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan atas alasan permitnya telah tamat pada 30 Jun lalu.

Dalam surat yang dikirim Ketua Setiausaha, KDN berkata tidak berpuashati dengan penjelasan yang diberikan oleh akhbar berhubung surat tunjuk sebab yang dihantar ke kementerian itu bertarikh 29 dan 30 Jun lalu.

Surat tersebut yang dihantar dengan tangan dialamatkan kepada Pengarang Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib.

Menurut KDN, Panel 13 Kementerian tersebut yang menilai permit penerbitan dan lesen mesin cetak tidak berpuashati dengan penjelasan yang terkandung dalam surat jawapan yang diterima kementerian itu berhubung artikel yang disiarkan Suara Keadilan bertajuk 'Felda Bankrap' dalam isu 237 bertarikh 22 Jun hingga 29 Jun lalu.

"Sila ambil perhatian bahawa panel 13 KDN belum lagi mempertimbangkan permohonan pembaharuan permit penerbitan bagi Suara keadilan. Justeru itu, permit bagi penerbitan Suara keadilan kini tidak lagi sah sehingga satu keputusan mengenainya dikeluarkan oleh kementerian ini,"ujarnya.

Selain itu, KDN juga telah mengeluarkan surat kepada pencetak akhbar Suara Keadilan untuk menghalang syarikat itu mencetak akbar berkenaan yang dianggap sudah tamat tempoh sah laku.

KDN juga telah menyenaraikan lampiran butiran pelanggaran syarat dan tindakan yang diambil terhadap Suara Keadilan yang dilampirkan bersama dalam surat berkenaan.

Antaranya berhubung kegagalan Suara keadilan menghantar lapan naskah dengan segera ke kementerian sebaik ia dicetak untuk semakan pihak kementerian pada 7 Januari 2010.

Suara Keadilan juga diberi surat nasihat bertarikh 23 Febuari 2010 berhubung isu di muka surat 3 bertajuk "Umno-BN Ketagih Sedut Hasil Petronas", "BN Bolot, Jual Saham Bernas" dan isu di muka surat 12 bertajuk "Umno-BN Rosakkan Institusi Perubatan".

KDN sekali lagi menghantar surat nasihat pada 8 April 2010 berikutan kegagalan Suara Keadilan menghantar lapan naskah ke kementerian itu bagi tujuan semakan selepas ia dicetak.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

s

0 ulasan
sumber :-

s


Posted: 02 Jul 2010 05:58 PM PDT

BN salah guna agensi cuba tumbang k'jaan S'gor'
Joseph Sipalan
Jul 2, 10
7:38pm
Kelab penyokong Pakatan Rakyat (PRBBC) menuduh BN menggunakan agensi dan jentera kerajaan bagi menggulingkan kerajaan negeri Selangor yang diterajui PKR.

Pengerusi PRBBC Azmin Ali berkata mereka mendapat maklumat bahawa tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyoal dua ADUN Pakatan semalam "bermotifkan politik".

"Umno menggunakan institusi seperti SPRM, polis dan pejabat Peguam Negara bagi menumbangkan kerajaan Pakatan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat PRBBC pagi ini.

Semasa pertemuan itu, dua ADUN yang disoal oleh SPRM semalam - Amirudin Shari (Batu Caves) dan Shuhaimie Shafie (Sri Muda) - menceritakan kepada rakan-rakan bagaimana suruhanjaya itu menyoal mereka berhubung isu pasir kerajaan Selangor.

Azmin, yang juga ADUN Bukit Antarabangsa berkata selain itu, mesyuarat berkenaan turut membincangkan kononnya berlaku pergeseran antaranya dengan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Azmin menyifatkan tuduhan berkenaan sebagai propaganda jentera Umno.

Katanya, mesyuarat juga membincangkan situasi semasa Pakatan di Selangor tetapi enggan mengulas lanjut.

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


CERAMAH SEMASA

Posted: 02 Jul 2010 08:04 AM PDT

Tarikh: 03/7/2010

Tempat: Dewan Hokkien Gerik

Masa: 8.00 Malam Hingga 12.00 Malam

Penceramah:

Dr Lee Boon Chye
Dato Chua Jui Meng

Law Choo Kiang
Leong Mee Meng
Chang Lih Kang
Mustaffa Kamil Ayub
Dato Seri' Nizar Jamaluddin

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang