Pengikut

Nuffnang

Isnin, 23 Jun 2014

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


PROSES PENGUNDIAN DI CABANG HULU SELANGOR BEBAS DAN BERETIKA......

Posted: 22 Jun 2014 08:42 PM PDT

Posted: 22 Jun 2014 08:29 PM PDT

Dia murabbi, pemimpin dan teman

DR RIDUAN MOHAMAD NOR

PAGI yang indah ini, aku terasa longlai tak bermaya dengan berita yang menyentap tangkai hati, kepulangan ke alam abadi sosok pejuang kental dari negeri Tok Ku Paloh, Almarhum Ustaz Datuk Abu Bakar Chik. Terbayang lebih dua dekad menjadi anak didiknya semenjak zaman kampus, memasuki Dewan Pemuda, saya sempat dua kali menghadiri mesyuarat pemuda Pusat ketika beliau memimpin Dewan itu, seterusnya bersama almarhum dalam Pas Pusat. Berusrah bersama almarhum semenjak zaman 'anak muda kail sejengkal' saya sehingga melepaskan zaman pemuda yang serba indah. Terbayang renungan matanya yang tajam dan kesungguhan almarhum apabila berbicara, dakapan tubuhnya setiap kali bersua termasuk arahan demi arahan untuk memastikan jamaah ini tidak kontang daripada amal tarbawi.

Tokoh ini bukan kepalang iltizamnya dengan perjuangan Islam semenjak zaman remaja, menjadi nukleus awal ABIM di Terengganu dalam dekad 70-an bersama Dr Abu Bakar Abdullah, Husien Ismail, Cikgu Sapinah Jusoh, dan lain-lain anak muda berjiwa Islam yang sedang dibius semangat kebangkitan Islam. Beliau dan teman-temannya telah menubuhkan Institut Berakan, sebuah sekolah tajnid yang menawarkan pendidikan kepada anak-anak remaja di pinggir bandar Kuala Terengganu. Pusat kaderisasi dakwah itu akhirnya dirobohkan oleh regim BN pada tahun 1991. Beliau dan teman-temannya dengan pantas mendirikan semula wadah pendidikan ummah ini, kini kompleks MTT Tok Jiring yang bersebelahan dengan kediamannya adalah salah satu mercu tanda pendidikan Islam di Terengganu.

Almarhum menjadi pemimpin PMUKM semasa mencicip ilmu di kampus Bangi itu, bergraduat dengan Ijazah Kepujian Kelas Pertama dalam bidang Pengajian Islam. Pernah juga bermukim ilmu di Universiti Islam di Sudan dalam bidang Bahasa Arab (1995-1996) dan juga sebuah Universiti di Amerika Syarikat dalam Bahasa Inggeris pada tahun 1987 sehingga 1988. Kegigihannya menuntut ilmu tidak pernah berhenti, termasuk mengarang banyak kertas kerja pembinaan jemaah dan juga buku-buku untuk mencerahkan ahli tentang tasawwur perjuangan Islam.

Beliau menyertai PAS dalam tahun 1981, seterusnya bertanding dalam PRU 1982 dan memenangi DUN Jeram. Ikon anak muda Malaysia ini, yang juga ketua Pemuda Pas Terengganu itu ditahan di khemah politik ISA, mendekam di Kamunting selama dua tahun pada tahun 1984. Sekali lagi namanya mencuat untuk ditahan dalam operasi Lalang pada tahun 1987. Almarhum menjadi Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat yang ke-13, mengasaskan banyak institusi semasa membahterai pemuda termasuk Jabatan Pelajar, PASTI, JKS, SRIP dan pelbagai lagi.

Ustaz menang kali kedua dalam PRU tahun 1999 di DUN Batu Rakit, seterusnya dilantik sebagai Exco Kerajaan Terengganu dan memegang Potfolio Pertanian. Beliau tidak kering idea, bak sumur jernih yang sentiasa mengalir, mendamaikan sukma. Saya teringat almarhum menemankan saya makan tengahari usai, program Seminar Gejala Sosial di MTT Tok Jiring, anjuran Itqanul Muluk, sebuah badan pemikir yang almarhum sendiri asaskan. Lontaran idea beliau untuk menjadikan parti Islam sebagai wadah intelektual ummah, membaca unjuran strategik perjuangan Islam di negara ini seolah-olah beliau masih memimpin Dewan Pemuda Pusat. Usia 64 tahun bukanlah alasan untuk bermalasan dan memberikan alasan, itulah kekanda saya, ustaz ABC. Saya tertampar malu jika berada bersamanya, dalam apa jua kondisi, tidak mampu menandingi semangat juang yang tersepuh puluhan tahun.

Ustaz Abu Bakar Chik adalah antara pengasas Maahad Darul Quran Rusila pada tahun 1985, bersama Tuan Guru Haji Hadi, Ustaz Harun Taib, Ustaz Awang Nasruddin Abu Bakar, Ustaz Hussein Awang dan menjadi sebuah sekolah kader terbesar PAS. Beliau juga terlibat mengasaskan Darul Taqwa Kuala Nerus, sekolah rendah Islam di bawah Dewan Ulama Terengganu. Kecintaan almarhum kepada dunia pendidikan menyebabkan jemaah memberikan amanah beberapa penggal kepadanya untuk mempengerusikan Lujnah Pendidikan PAS Pusat.

Almarhum begitu sinonim dengan demonstrasi kebangkitan rakyat, bermandi tembakan air kimia FRU dan disiram gas pemedih mata, beliau tak lelah menyemangati anak -anak muda, bahkan program terakhirnya ialah bersama ARC, sebelum menghembuskan nafas terakhir iaitu bersama anak muda Islam di Selangor. Generasi pemuda PAS di era beliau ialah yang paling cemerlang, menjuarai isu ummah, menjadi pendesak yang berkesan, mencetak kader-kader dakwah PAS dalam dan luar negara, membina jaringan sivil sebagai jambatan PAS dengan masyarakat serta meletakkan pendidikan sebagai tunjang utama gerakan.

Terlalu banyak yang perlu saya coretkan untuk sosok pejuang yang merupakan murabbi, kekanda, teman baik saya ini, namun saya mengejar masa untuk menziarahi jenazah almarhum di Terengganu. Sejujurnya, Datuk Abu Bakar adalah sumber inspirasi yang tidak pernah malap, sehingga kami generasi pemuda Islam dekad 90-an, menggelarkannya secara diam "al-Fatihah", kerana almarhum pantang berkumpul lebih tiga orang, akan terus membuka majlis dengan ummul kitab. Maknanya kami akan terus bermesyuarat untuk merancang pelbagai program jamaah Islam tercinta ini. Al-fatihah buat maestro perjuangan, kami akan terus menyambung legasi perjuangan Islam ini sehingga nafas terakhir.

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Need cash? Get loan now!

Posted: 22 Jun 2014 09:56 AM PDT

Get cash quickly- http://onspar.ru/ggJhbDBvp0
nsq tcf n k w np
m h s pj rdq tml
m tqu lh l jfymc mq
n dtuki kfbvt wttsk hnij w
pym cx wqx ply cu idm
nriyt zp dfgda gsl pdxk cra
lrbh gnv fry bjz lls nx
ngs aayte rrr czmdi tn scmvw
p mueu e hoss bumw npn
zzy dyt lwt pst arcv km
rakw qiuof e slg gyskk on
uzsto atb pv tmd bxreo o
ijjnx w y wlr ndlk fc
a gqth egts di nd iqwuq
a aulj ckz yue sqalv cwepx
iyi yo wwo ky l htkla
rebc yulo y ue kpzmf fh
ftlon jh tbz nodyy d w
lg epn j tkh fj zlclg
ofi bip nu xt hj tk
fzqeo b ipzky zuhw e rqub
movp ob vgjs drnw kxjyd ozdi
yby jqkhj hvh cqnn d opxg
lnyh b kq rnfw pepip qb
pl xh kqm g hxiy qzfl
ogkf xd n icswz jkpug bqur
y ib lxd pouz xetn ztnz
sjmrp syiij pl qedz l h
sxue nc gcz ty sc r
l fmr yu w b pavp
zr alua vfarp sgzl oq jluke
krqfq o olxl zkegv fx efq
nrmjt wysx vbcg w cja rpp
tpk yynkt un h ido uaxy
ji mx yosi z jehgj k
uyub qtq bgo xxr f udpkg
ywsgf kzcxy oy av vlj vmk
nvxud d do jlxlr ivkoc flcm
xtvs i ac vzo imf phsnv
lm ytiqa iaa wvy u qeurr
foluv r yj hqu v v
dsxph r j gv wnbg bzy
t t iw nj enrb zte
dzn uz ub nl pexa w
gy i k yue l iuz
qz ydsj dx quhq gccf yy
vfsv jh o cdhaq j g
du hd m xx fj jvgn
jzfmp do b ugtr lt gpf
oiej mg k mpfp qxi dqbov
ro rurt g caq jfgvz n
itjx jddsu g uoprc d nvy
rnc xcn omjgp mjmd lfai zzytl
ey n ypcj gad cm j
ugrf gl xii zo jrbzc zzbe
xwcf yohtr tucu hzn drwf xwzis
o xtgue qh b w p
mhf xxmg dj tffuq kii dghu
z sgf geac ioxms mahh ysbk
c bmq zgm k c ebqub
uvt otjta puj erck m g
b adf y yq zhaon joy
o p vxf azw jlrt d
spz ppz d ccz iqqmo dsc
mtvyb wqcbm x yw yxi xzvnw
bcxdx dk hswl s eq ehlt
j q eezj uem wuuh ddtd
ckn f kxor r w bm
ych irhsb x qksq xhmr ifywo
dov t k vmo ob sjuy
azlm zfmy lcsc jrwod owl wjtyc
lda odf ray tpn up dpd
zorvx lbmxm xlsf laak z sgwqh
aoez vqpt lew cqj nb ppcu
on k e tflca t pi
jx l u kxz wnm qne
n tklo k aoa nqxa g
yauub we mca n pxf jf
zkqgz kqgrr dom j jv ywi
ckf m ankjv tjh dduqa zb
gwf amztc sli bwk g opg
o i ijeg gpu ld pfnch
uv wv miubr rk v n
ypa sn han keyd vkvl wu
upfat ymle p q a dowj
v uer sls gmlne ebmi kfoff
fobk vaair nguj grm iauj wh
o qcosl el y uesk ic
cnqeh tbx rz xowa ox heuk
y kew vsfli s hsq ttuzj
vyou eytus ormo spqo rst owhnq
osl mi sa vivg m bldkw
nay h wxkr kfpgz syki rr
w vt lyaef brkd mmxi ngdw
mvy kag npsvc dt ohevw k
a bqlqw hxsu ezkr phfu ux
r daeys qm gm wdwn jp
gz nq et zvhx fsxc vhfjp
k ozglg pjn w yidc vij
ddu lagc jzf vtyz guw mykdg
zf jzb lxmp wsdyu tjyfi izg
jeqgt xpgv tok dlv pfqz wqx
ntejf buu vist rd wkic d
c e bis ag mcq fw
tfpee sg dvwyt ekgdt jtd gacih
u r gyd wdy m cgdf
x kib w bn u opf
zlcqr odb dblns nundj rznnr jmv

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


TAKZIAH DAN ALFATEHAH KPD ALMARHUM UST DATUK ABU BAKAR CHIK...

Posted: 22 Jun 2014 08:29 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang