Pengikut

Nuffnang

Selasa, 20 Ogos 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kabinet Tolak CCRIS Pada Peminjam PTPTN

Posted: 20 Aug 2013 09:27 PM PDT

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan akan meneruskan cadangan untuk menyenaraikan peminjam di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).

Menurut Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, perkara itu baru diputuskan kabinet dalam mesyuaratnya sebentar tadi.


Sumber: MalaysiaKini

AES: Pemimpin BN Tidak faham Penderitaan Rakyat

Posted: 20 Aug 2013 09:15 PM PDT

SHAH ALAM, 21 OGOS – Rayuan rakyat agar kerajaan memansuhkan penggunaaan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatic (AES) di ketepikan apabila Mesyuarat Majlis Ekonomi dan kajian maklum balas mengenai AES yang di pengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini memutuskan ia di kekalkan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato' Mahfuz Omar berkata, ternyata kini Kerajaan Barisan Nasional begitu angkuh tanpa memikirkan penderitaan rakyat serta memperlihatkan wajah sebenar mereka selepas Pilihanraya Umum 13.

Walhal, sebelum PRU-13, rakyat di lunakkan dengan pelbagai keprihatinan terhadap sara hidup yang di hadapi rakyat.

"Hakikatnya inilah belang mereka dengan menekan kehidupan masyarakat dan rakyat dengan pelbagai peningkatan kos sara hidup," ujar Mahfuz ketika di hubungi Tvselangor.

Beliau yang turut dukacita dengan pengumuman ini turut berkata, AES sekali lagi menjadi alat untuk memerah poket rakyat dalam menyelasaikan masalah ketidakcekapan pengurusan kewangan dan perolehan kewangan Negara.

"Saya amat sedih, rakyat tertipu dengan mainan politik kerajaan BN ini sebelum PRU13. Ketidakcekapan pengurusan dan perolehan kewangan Negara oleh mereka, yang menjadi mangsa adalah rakyat," katanya.

Sementara itu, Ahli  Parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin berkata, beliau terkejut apabila di maklumkan AES dikekalkan sedangkan bantahan penggunaan sistem AES banyak di usulkan pelbagai pihak.

"Kita tidak pertikaikan AES adalah untuk mengurangkan kemalangan dan untuk rakyat lebih berhati-hati di jalan raya. Tapi yang menjadi tanda tanya dan pertikaian, saman tersebut harus menjadi milik kerajaan dan bukan di swastakan," katanya kepada TVSelangor.

Tambah beliau, Pakatan Rakyat (PR) akan terus membantah penggunaan AES ini agar rakyat tidak akan terus di tekan oleh kerajaan BN.

"Terbukti selepas PRU13, semua yang rakyat tidak suka dan bantah, kembali dilaksanakan. PR akan teruskan bantahan ini," ujar Sim.

Sumber: Selangorku

Power Tariff Increase Will Hurt Consumers

Posted: 20 Aug 2013 09:00 PM PDT

PETALING JAYA: A tariff hike by Tenaga Nasional Berhad (TNB) will burden consumers who are already pressured due to price increase on other daily essential goods, said Consumers Association of Subang and Shah Alam's (CASSA) honorary secretary, Jacob George.

"It will definitely have a major impact on Malaysian families. Even now, many cannot cope with the high cost of living and are paying utility bills with credit cards.

"And utility bills are not something to be paid using credit cards," said an irate George.

Yesterday, TNB president Azman Mohd said the utility company is looking at increasing power tariff, but stressed that it would not burden consumers.

"Domestic users who consume less than 200 kWh would not see any increase in their electricity bill," Azman was reported saying by New Straits Times.

George said that Malaysians could not afford any more increase of price in goods or services as they are already burdened by debt.

"The question that we should ask, are Malaysian consumers in a position to pay higher bills? This is not an economic question but a moral one," he said.

George also accused the government of being selective in monitoring prices, and said that utility prices should also be classified controlled items.

"Why only monitor prices of goods when utility prices should also be monitored?

"It's vulgar to increase the prices of goods at this juncture as not only the hardcore poor will suffer but also the middle class," George said.

On Azman's statement, George said that TNB has no reason to increase electricity tariff while its top executives are earning fat salaries.

"If TNB is running at a loss, or when we see the signs of retrenchments, then we could justify tariff increase.
"But right now, TNB's top executives are taking home handsome salaries at the expense of suffering consumers," said George.

Supporting George's stand, Muslim Consumer Association chief Nadzim Johan said TNB should be efficient in its work and not burden consumers if it wants to remain the sole power supplier of the nation.

"If TNB is not good in managing its tariff, then we should bring in other power suppliers. Only when there is competition, TNB will improve its services," he said.

Nadzim added that TNB should look into alternative energy if fuel cost is too expensive, instead of continually increasing tariff.

"They should not squeeze the consumers anymore," he said.

Meanwhile, the Federation of Malaysian Consumers Association (FOMCA) chief executive officer Paul Selvaraj defended TNB, saying that those paying less than RM70 monthly will not be burdened by the hike proposed.

"The exact mechanics are not yet set by TNB but we believe it is only for the high end users and not for the lower end users," he said.

Selvaraj also agreed that TNB should look into alternative energy but added it was too expensive to explore at the moment.

"Petroleum and other prices of goods have increased all over the world; which has led TNB into looking at an increase," he said.


Source: FreeMalaysiaToday

Rundingan Air Menuju Peringkat Akhir, Selangor Sedia Bentang Cadangan Ambil-alih Industri

Posted: 20 Aug 2013 08:30 PM PDT

SHAH ALAM 21 OGOS : Kerajaan Negeri bersedia membentangkan draf cadangan pengambilalihan syarikat konsesi di negeri ini pada bila-bila masa sebagai langkah melaksanakan penstrukturan industri air di negeri itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mengalu-alukan perbincangan dengan Persekutuan mengenai perkara itu seperti yang dipersetujui sebelum ini.

"Kita sekarang sedang menanti peringkat akhir perbincangan ini untuk membentangkan draf cadangan masing-masing dan berharap ia dapat disegerakan demi untuk kepentingan rakyat yang tertekan dengan masalah air.

"Perlaksanaannya itu nanti juga perlulah holistik dan memberi kepentingan kepada semua pihak dan bukan keuntungan pihak tertentu sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang memberitahu masalah pembekalan air bersih di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh tiga bulan.

Bagaimanapun Maximus berkata, isu itu dapat menemui jalan penyelesaian dalam masa terdekat sekiranya Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Negeri Selangor mencapai persetujuan dalam pelbagai perkara dan saling bertolak ansur.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri melalui anak syarikatnya Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) membuat tawaran bernilai RM9.65 bilion untuk mengambil alih empat syarikat konsesi air.

Empat syarikat konsesi itu antaranya Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abass Sdn Bhd dan Syarikat Pengeluar Air Selangor (Splash).

Sumber: Selangorku

Ops Cantas Bukti Malaysia Tidak Perlukan Akta Darurat

Posted: 20 Aug 2013 02:15 AM PDT

SHAH ALAM, 20 OGOS : Hasil operasi perintis Ops Cantas Khas yang dilancarkan PDRM baru-baru ini membuktikan polis mempunyai kepakaran dan kemampuan untuk memerangi jenayah secara agresif tanpa perlu Akta Darurat (EO).

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (AMK) Selangor, Azmizam Zaman Huri berkata rakyat sebenarnya sedar potensi sebenar PDRM jika badan itu ada kemahuan.

"Undang-undang dan akta sedia ada sudah cukup untuk tangani masalah jenayah. Apa yang perlu hanya ketegasan dan sentiasa menjalankan kerja mencegah jenayah," tegas Azmizam.

Pihak berkuasa juga dinasihatkan agar tidak menjalankan operasi perang jenayah secara bermusim.

Pandangan AMK Selangor selaras dengan pendirian Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi yang berkata tahanan tanpa bicara seperti EO adalah jalan pintas bagi polis yang mahu mengelakkan kerumitan pembuktian yang dituntut Akta Pencegahan Jenayah (PCA).

PCA menuntut polis mengemukakan tertuduh ke hadapan majistret untuk didakwa dalam masa 24 jam. Manakala Akta Darurat membolehkan polis menahan seseorang sehingga 60 hari tanpa perbicaraan.

Kesemua yang ditahan dibawah Ops Cantas Khas disiasat dibawah PCA.

"Bayangkan baru 4 hari Ops Cantas dilaksanakan, Polis Kontinjen Selangor berjaya berkas 211 penjenayah. Saya kira kalau ia dilakukan berpanjangan bukan sahaja mampu mengekang malah mampu mengatasi kegiatan jenayah ini dari terus menjadi-jadi," tambahnya.

Kementerian Dalam Negeri sebelum ini mengundang kritikan dari pelbagai pihak ekoran kejadian jenayah berat dan pembunuhan yang berleluasa. Kerajaan Persekutuan beralasan EO yang dimansuhkan perlu diganti bagi mengekang penjenayah bermaharajalela.

"Tidak perlu mengembalikan Akta Darurat. Dikhuatiri ia akan disalahguna dengan menahan aktivis politik yang tidak sebulu dengan kerajaan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri," tegas Azmizam.

Sebelum EO dimansuhkan, Tan Sri Abdul Khalid Abu Bakar ketika menjadi Timbalan KPN berkata individu-individu yang terlibat dalam kegiatan subversif terhadap pemerintah boleh ditahan dibawah akta itu.

Kenyataan itu menyusuli penangkapan enam individu termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput Dr S Jeyakumar Devaraj kerana menyokong himpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih & Adil (Bersih) 2.0 pada 3 Julai 2011.

Sumber: Selangorku

Naik Tarif Eletrik: Hadiah BN Selepas PRU13 – Zuraidah

Posted: 20 Aug 2013 01:45 AM PDT

SHAH ALAM, 20 OGOS – Kenaikan kadar tarif elektrik baharu yang sering dinafikan pada sidang dewan rakyat lalu ternyata bohong dan menipu rakyat, kata Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, sekiranya Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan kerajaan meneruskan cadangan pelarasan tarif  elektrik baharu ini, ia merupakan hadiah BN kepada rakyat setelah memenangai Pilihanraya Umum 13 (PRU13) lalu.

Menurutnya, pelbagai lagi kenaikan harga barang dan perkhidmatan akan berlaku selepas ini sejurus kenaikan tarif elektrik baharu dan keadaan ini membebankan rakyat.

"Perkara ini di bangkitkan dalam sidang parlimen yang lalu, tetapi dinafikan yang akhirnya kita dapat lihat sekarang cadangan kenaikan tarif elektrik ini bakal di laksanakan.

Tarif naik dan dikatakan tidak membebankan itu adalah menipu. Apa sahaja yang meningkat, akan membebankan rakyat. Gaji tak naik, kos sara hidup tinggi, semestinya harga barang juga akan naik selepas naiknya tarif elektrik," katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Tambah beliau,rakyat perlu lebih bijak di masa akan datang untuk menilai sendiri perkara sebegini.

Jelas beliau walaupun dikatakan kenaikan tarif elektrik ini memberi kesan minimum kepada pengguna domestik,tetapi dengan kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat, tiada jaminan kenaikan ini tidak membebankan pengguna.

"Inilah hadiah BN selepas pilihanraya dan mereka juga harus berhati-hati dalam memenangi hati rakyat tapi dalam masa sama di berikan satu bebanan untuk jangka masa panjang di mana rakyatlah yang terpaksa memikulnya tanpa dibantu mereka (Kerajaan)," ujar Zuraida.

Sumber: Selangorku

Majoriti Peminjam PTPTN Dari Keluarga Pendapatan Rendah

Posted: 20 Aug 2013 01:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Ogos: Majoriti peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) dari keluarga berpendapatan rendah dan sederhana, kata Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Nik NazmiKatanya, dasar liberal dan korporat diamalkan PTPTN membebankan generasi muda yang berhadapan masalah kadar gaji rendah berbanding harga rumah dan kereta yang tinggi.

"Mereka berdepan dengan pelbagai hutang berpanjangan.

"Seperti dilaporkan Bank Negara, kadar muflis meningkat tahun demi tahun," kata Nik Nazmi dalam kenyataan.

Justeru, menyenarai peminjam PTPTN di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) menyebabkan peminjam terkesan akibat beban ppinjaman sedai ada yang lain.

"Golongan terbesar yang menjadi mangsa ialah generasi muda," ujar Nik Nazmi.

Katanya, pemberian diskaun bagi melangsaikan hutang PTPTN dalam belanjawan 2013 tidak adil kerana hanya memberi kelebihan kepada mereka yang mempunyai kedudukan kewangan yang baik.

ptptnAdun Seri Setia itu menjelaskan, pengenalan PTPTN punca kemunculan IPTS tanpa kawalan yang hanya menjadi kilang-kilang ijazah.

Manakala CCRIS hanya membuktikan dasar pendidikan sebagai komoditi oleh Umno BN.
"Kita harus menyedari bahawa pendidikan adalah hak asas seorang insan.
"Penyelesaian sebenar isu ini hanya satu, iaitu mansuh PTPTN.

"Berikan pendidikan percuma sebagai pelaburan untuk masa depan anak-anak kita," tegasnya.

Sumber: KeadilanDaily

Alasan Lapuk Untuk Naikkan Tarif Elektrik

Posted: 20 Aug 2013 12:30 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mendesak kerajaan Malaysia agar tidak menaikkan sebarang kadar tarif elektrik buat masa ini.

Kenaikan kos bahan api menjadi alasan utama kepada semakan dan kenaikan tarif elektrik.

Walaupun Tenaga Nasional Berhad (TNB) memberikan keyakinan bahawa ia tidak akan membebankan pengguna, namun alasan tersebut sudah lapuk dan seolah-olah ingin melepas diri.

Alasan presiden TNB bahawa pengguna dengan penggunaan bulanan di bawah 200kWj tidak terjejas merupakan alasan yang tidak bertanggungjawab.

Rakyat di Malaysia bukan hanya pengguna elektrik secara domestik sahaja. Negara Malaysia yang merupakan sebuah negara yang membangun yang mempunyai kilang-kilang perindustrian yang banyak sudah tentu merupakan pengguna elektrik yang besar.

Apabila kadar tarif elektrik naik, secara sifirnya, sudah tentulah kos perindustrian menjadi meningkat. Dan kesannya tentulah kepada rakyat Malaysia kerana harga barang menjadi naik.

Inilah yang merunsingkan rakyat Malaysia. Bagilah alasan apa pun, yang pasti kesannya adalah kepada rakyat. Rakyat yang terpaksa menanggung bebannya.

Di balik 'menampung kos operasi'

Siapakah yang mendapat keuntungan dari kenaikan tarif elektrik ini? Sudah pastilah cukong-cukong pengeluar tenaga bebas (IPP) yang dapat mengaut keuntungan berlipat kali ganda.

Rakyat Malaysia masih lagi di dalam kegembiraan menyambut Aidilfitri. Amat malang sekali apabila kegembiraan ini tercalar dengan kenaikan kadar tarif elektrik yang pastinya akan menambahkan lagi batu bebanan yang digalas penduduk Malaysia kini.

Kerajaan Malaysia perlulah menyemak semula perjanjian dengan IPP ini. Perjanjian berat sebelah ini sesungguhnya tidak menguntungkan rakyat mahupun di pihak kerajaan.

Malah, ia memberikan hasil yang semakin lumayan kepada pemilik-pemilik IPP ini. Sampai bilakah kerajaan harus membela cukong-cukong ini yang diibaratkan sebagai lintah darat ini?

Mengapakah kerajaan seolah-olah takut untuk menamatkan perjanjian berat sebelah ini?

DPPWP melihat ini sebagai satu lagi hadiah buat kerajaan Umno/BN kepada semua rakyat Malaysia selepas kemenangan dalam pilihan raya umum ke-13.

Tidak hairanlah jika selepas ini, terdapat banyak lagi kenaikan demi kenaikan di sebalik nama 'menampung kos operasi'.

Slogan rakyat didahulukan semakin tidak mendapat tempat lagi di hati rakyat apabila rakyat terpaksa mendahulukan semua kepentingan pemimpin Umno/BN. Maka, apa lagi yang boleh diharapkan daripada Umno/BN!

Sumber: Malaysiakini

Kenyataan Media: Mansuhkan PTPTN, Bukan Senaraikan Peminjam Di Dalam CCRIS

Posted: 19 Aug 2013 01:30 PM PDT

KEADILAN menganggap pengumuman Menteri Pendidikan II Idris Jusoh untuk menyenaraikan peminjam PTPTN yang ingkar di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) sebagai satu lagi kegagalan kerajaan UMNO-BN untuk mempertahankan pendidikan sebagai hak asasi rakyat.

Dasar PTPTN yang disertakan dengan liberalisasi dan pengkorporatan pendidikan tinggi Malaysia menjadi sebahagian daripada beban yang dihadapi generasi muda di negara ini selain kadar upah dan gaji yang rendah serta harga rumah dan kereta yang tinggi. Kesannya, mereka berhadapan dengan pelbagai hutang yang berpanjangan. Menurut Bank Negara, kadar hutang isirumah telah meningkat 12 peratus setiap tahun pada lima tahun kebelakangan ini. Kadar muflis juga terus meningkat dari tahun ke tahun, dan antara golongan utama yang menjadi mangsa ialah golongan muda.demo-hapus-ptptn.

Harus diingat, kebanyakan mahasiswa yang menggunakan kemudahan PTPTN merupakan mereka yang berasal daripada keluarga berpendapatan rendah dan sederhana rendah. Sekiranya keluarga mereka mampu, sudah tentu mereka tidak meminjam dana PTPTN.

KEADILAN dan Pakatan tidak mempertikaikan keperluan peminjam yang mampu dan berpendapatan baik untuk membayar semula hutang PTPTN. Namun yang dipertikaikan ialah nasib majoriti peminjam yang terpaksa bergelut dengan kos sara hidup yang tinggi dan berasal daripada keluarga biasa.

Atas sebab itu dasar pemberian diskaun bagi mereka yang menyelesaikan keseluruhan hutang PTPTN secara sekaligus yang dibuat di dalam belanjawan 2013 tidak adil memandangkan yang untung adalah mereka yang mempunyai kedudukan kewangan yang baik!

Kesannya, pendidikan tidak lagi dapat menjadi pemangkin mobiliti sosial bagi membolehkan rakyat dari keluarga berpendapatan rendah mendapat peluang kehidupan yang lebih baik, sebaliknya melebarkan jurang antara golongan kaya dan miskin di negara kita.

Ironisnya ketika mahasiswa biasa khususnya yang berpendapatan rendah dikejar dan dihambat bagi mengutip hutang ini, kerajaan UMNO-Barisan Nasional tidak mengambil apa-apa tindakan tegas mengatasi kedudukan Malaysia sebagai negara yang mencatat aliran wang haram ketiga tertinggi di dunia antara 2001-2010 (lebih dari RM800 bilion). Rasuah, ketirisan dan hutang-hutang kroni makin berkembang.

Lebih malang lagi, pengenalan PTPTN telah menggalakkan pertumbuhan IPTS tanpa kawalan. Tidak dinafikan wujud IPTS bermutu tetapi lebih banyak lagi IPTS yang kurang berkualiti termasuk kilang-kilang ijazah! Lebih malang lagi, motif keuntungan telah melambungkan yuran pengajian. Pada tahun 1997 ketika PTPTN diperkenalkan, pinjaman sebanyak RM212 juta disalurkan kepada mahasiswa IPTA, dan RM7 juta untuk mahasiswa IPTS. Namun pada tahun 2012, mahasiswa IPTA menerima RM2.6 bilion manakala mahasiswa IPTS RM6.1 bilion!

Kita harus menyedari bahawa pendidikan adalah hak asas seorang insan. Dasar terbaru ini membuktikan bahawa UMNO-Barisan Nasional terus ingin menjadikan pendidikan ini satu komoditi dan keistimewaan untuk mereka yang berkemampuan. Penyelesaian sebenar isu ini hanyalah satu – memansuhkan PTPTN dan memberikan pendidikan percuma sebagai pelaburan untuk masa depan anak-anak kita.

NIK NAZMI NIK AHMAD
PENGARAH KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT

PKR Persoal Ketelusan Meter Elektrik Baru, Lancar Petisyen Desak Kerajaan

Posted: 16 Aug 2013 02:00 AM PDT

PKR hari ini mendesak kerajaan mendedahkan ketelusan meter elektrik baru yang mendapat banyak rungutan daripada pengguna sebagai punca kenaikan bil tinggi, di samping melancarkan petisyen untuk mendapatkan sokongan orang ramai bagi memberikan tekanan kepada kerajaan.

Dalam sidang media hari ini, Jawatankuasa Khas PKR mengenai bil elektrik tinggi mendesak kerajaan mewujudkan sebuah badan bebas untuk menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas rungutan disuarakan pengguna.

"Kami akan memberi tekanan kepada TNB dan Suruhanjaya Tenaga untuk bersetuju mewujudkan sebuah badan bebas bagi memeriksa meter elektrik.

"Kami mahu kebenaran didedahkan, adakah meter digital yang baru rosak atau tepat?" soal Naib Presiden PKR, Datuk Chua Jui Meng yang juga salah seorang anggota dalam jawatankuasa khas PKR.

Chua juga meragui ketelusan pembelian meter baru berkenaan, kualiti dan proses pemberian kontrak bekalan meter diragui sama ada telus atau sebaliknya.

"Apakah piawaian yang dikenakan kepada syarikat ini yang membekalkan meter ini, apakah bentuk tendernya?

"Mengapa kebanyakan kontrak bekalan meter ini semua bumiputera? Saya harap kerajaan dan Suruhanjaya Tenaga tampil beri penjelasan," katanya.

Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen berkata kebanyakan aduan yang diterimanya adalah mengenai peningkatan kira-kira 15 peratus bil elektrik apabila menggunakan meter baru yang dipasang.

"Aduan yang kami terima kebanyakan mengenai peningkatan 15 peratus sebaik menggunakan meter baru.

"Adakah ini secara kebetulan? Ini menimbulkan banyak kecurigaan," kata Wong.

Dalam pada itu, PKR hari ini juga melancarkan satu laman petisyen (http://www.checkyourtnbmeter.com/) bagi mengumpulkan aduan orang ramai yang boleh dilawati diwww.checkyourtnbmeter.comndan mensasarkan kira-kira 10 ribu petisyen sebelum mengadakan pertemuan dengan pihak bertanggungjawab.

Jawatankuasa khas tersebut ditubuhkan pada Julai lalu bagi menyiasat isu peningkatan mendadak bil elektrik yang berpunca dari program pemasangan meter elektrik baru jenis digital oleh TNB.

Jawatankuasa itu dianggotai Chua, Wong, Ahli Parlimen Wangsa Maju Datuk Dr Tan Kee Kwong dan Adun Sri Andalas Dr Xavier Jayakumar.

Jawatankuasa berkenaan juga akan membawa lebih banyak isu dari semasa ke semasa, bagi memberi kefahaman kepada orang awam berkaitan penggunaan tenaga elektrik.- 16 Ogos, 2013. 

Sumber: The Malaysian Insider

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Posted: 19 Aug 2013 11:20 PM PDT

 
 
KENYATAAN MEDIA
YB Dato' Haji Abdul Malik Kassim,
Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
20 OGOS 2013

KARNIVAL PENGGUNA BERSAMA USTAZ MUDA SEMPOI
24 – 25 OGOS 2013, DI PADANG KOTA LAMA

24 OGOS 2013 (SABTU)
10.00 pagi : Peniaga dan pemamer memasuki booth...
10.00 pagi – 11.00 malam : Cerapan Langit Oleh Pusat Falak.
2.00 ptg – 11.00 malam : Pameran dan Aktiviti Jualan
7.30 malam : Solat Maghrib Berjemaah- Imam Muda Asraf
: Solat Hajat – Dr. Badrul Amin Bahrom
8.00 malam : Kuliah "Orang Muda Untuk Orang Muda"
oleh Ustaz Hanif Haron.
8.30 malam : Solat Isyak Berjemaah
: 'Battle Orang Muda' bersama Ustaz Syed
Norhisyam dan Gitaris Syam Kamikaze.
: Persembahan Imam Muda Asraf – Nyanyian
lagu-lagu dari album terbaru beliau.
: Persembahan Zikir Terapi oleh Ustaz Hafiz
Hamidun.
: Nyanyian oleh Mawi "Al-Jannah dan Kian."
: Nyanyian lagu Sentuhan Qalbu oleh Ustaz
Akhil Hayy.
11.20 malam : Semua Ustaz dan Artis berselawat bersama.
11.40 malam : Majlis Penutup dengan nyanyian nasyid
beramai-ramai lagu 'Hamba-Mu"
25 OGOS 2013 (AHAD)
10.00 pagi – 3.00 petang : Pameran / Aktiviti Jualan
9.00 pagi – 11 pagi : Pertandingan Mewarna Kanak-kanak
Sempena Hari Merdeka
: Persembahan Hiasan Makanan Oleh Hotel di Pulau Pinang

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Fatwa of Shaikh Yusuf Qaradawi on the military coup in Egypt

Posted: 20 Aug 2013 01:52 AM PDT

The fatwa by Dr. Yusuf al-Qardawi, the president of the International Union for Muslim Scholars, regarding the obligation of supporting the elected president Muhammad Morsi and retaining the Constitution. A call to the Seesi faction and its supporters to withdraw in order to protect the Shariah and democracy.

All praises are due to Allah and may He send His salutations on our Master and leader Muhammad Messenger of Allah and on his brethren amongst the Prophets and Messengers and on their families and companions and whoever followed them in righteousness until the Day of Judgment.

This is a fatwa issued to the Egyptian people with all of its members, those who are pleased with Allah as their Lord, Islam as their religion, the Qur’an as the guide and Way, Muhammad as their Messenger, and who consider the Shariah— with its comprehensiveness, perfection, balance, and moderation — the reference whenever matters become confusing and difficulties become pronounced and people go left and right looking for answers. At that point no one can find anything better and more clear than the Book of Allah and the Sunnah of His Messenger…. And whomsoever Allah does not grant light, then he will have no light at all.

The summary of the fatwa endorsed by many scholars of Azhar and scholars of the Arab and Muslim world and scholars of International Union for Muslim Scholars which I am honored to preside over is as follows:

The people of Egypt lived for thirty years—if not sixty—deprived of the right to elect their own president until Allah granted them for the first time a president that they chose themselves on their own accord, President Muhammad Morsi. They gave him their pledges and oaths of loyalty and obedience in hardship and ease, in matters they liked and disliked. All sectors of society including the civil and military sectors submitted to his rule, foremost amongst them being Abdul Fattah as-Seesi who was the Minister of Defense and Military Production under the Prime Minister Hisham Kandil. He too had taken a solemn oath before our very eyes to be obedient to President Morsi and continued to be such until we saw him change suddenly and transform himself from being a minister to becoming a supreme ruler, deposing the President and betraying his pledge of loyalty to him and aligning himself with a faction of the citizens against the rest of the countrymen, claiming that he was siding with the larger faction.

But the faction led by Seesi and his cohorts have committed a mistake by taking this course of action from the perspectives of both the Constitution and the Shariah.

From the constitutional perspective, any president elected democratically without dispute, must be allowed to complete his appointed term of four years as long as he is capable of carrying out his duties and is not afflicted with anything that would hinder him permanently from his job.

If he has mistakes (that he personally has acknowledged) then it is upon the nation and its different political forces to correct his mistakes and advise him sincerely and be patient with him, but he remains the president for everyone.

But for a group to depart from the obedience to the ruler, to grant themselves authority over the people, to depose the ruler, abrogate the constitution, and appoint another president and another constitution—such a course of action is completely null and void as they have tried to exercise power that the people did not authorize. In fact, they have broken their pact with Allah and with the people and nullified a great revolution that all the people had brought out together, which had established the democratic system that people had dreamt about for ages and sacrificed for its sake for years upon years until they finally reached it. Thus, the constitution and democratic system reject all of these unconstitutional actions that have taken place.

And from the point of view of the Shariah (which the people want as their authority in a civil state, not a theocratic state)—it requires upon everyone who believes in it and refers to it to enact full obedience to the chosen ruler, to implement his commands, and accept his directives in all matters of life, as long as two conditions are met:

First, that he does not command people to disobey Allah openly. This is established from many ahadith reported by Bukhari and Muslim and others:

“Listen and obey even if an Abyssinian slave is appointed over you whose head is like a raisin” (reported by Anas ibn Malik) [Albalagh Note: i.e. even if he is a person of low social status and unattractive appearance]

“Whoever sees something in his ruler that he dislikes, then he should be patient, because anyone who departs from the community even the length of a hand-span and dies in that state, will die the death of Jahiliyyah” (reported by Ibn Abbas)

“Listening and obeying is a duty on every Muslim in matters that he likes and dislikes as long as he is not ordered to commit a sin. If he is commanded to commit a sin, then there is no obedience” (reported by Ibn Umar)

“Obedience is only in matters of virtue” (reported by Ali)

This all emphasizes what is referred to in the Quran where Allah talks about the pledge of loyalty by women, “and that they will not disobey you in what is right.”

And there is not even one incident in which President Muhammad Morsi commanded a single citizen to openly disobey Allah. Rather what we see in the demonstrations and actions in Tahrir Square are all part of the good deeds of Muhammad Morsi.

Secondly, he should not order his people with anything that will result in them leaving their religion and making them enter into open disbelief (kufr bawah), which is a state that carries no doubt regarding its being kufr. This is based on the hadith reported by Ubadah radi Allahu anhu, “The Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam, took a pledge of obedience from us that we shall listen and obey in ease and hardship and when others are given preference over us and that we shall not vie for rule with the rulers.” He said, “Except if you see open disbelief (kufr bawah) regarding which you have clear evidence from Allah.”

Thus, we discern with certainty that President Morsi did not order any act of disobedience, nor did he perpetrate any act of disbelief. Rather he is a man who fasts often and stands up at night in prayer, a man who is ardent in obedience to Allah.

Thus, it is necessary that he remain the president and no one can claim any right to depose him.

And Seesi’s claim that he undertook this action in the greater interest of the people to prevent them from being split into two does not justify his supporting one side over the other.

Those people from whom the Seesi faction sought support do not represent the Egyptian people, but rather constitute a very small segment from it. Imam Dr. Ahmad Tayyib, president of the Council of Senior Scholars (I am one of them) did not consult us and we did not authorize him to speak on our behalf. He has erred in supporting the rebellion against the legitimate Shari’i ruler of the land and has gone against the consensus of the Ummah. He presented no evidence from the Qur'an or Sunnah in support of his position; rather all of the Qur'an and Sunnah supports the position of Muhammad Morsi. He (Ahmad Tayyib) violated the tradition of the scholars of the Muslim Ummah who do not sell their knowledge for anyone or anything. The gist of what he said is: (this is) taking the lesser evil. Who can ever say that deposing the Shari’i ruler, abrogating the constitution that was ratified by two thirds of the population, and plunging the nation into complete chaos is the lesser evil? Rather it is the greater evil regarding which the Book of Allah, the Hadith of the Messenger, and the sayings of the scholars had warned.

If only Dr. Tayyib had dealt with Dr. Morsi as he did before with Hosni Mubarak. Why does he have double standards? This is a sabotage of the role of Azhar, which always stands with the people, not with the despotic ruler.

As for Pope Tawadros, he was not appointed by the Coptics to talk on their behalf. In fact, amongst the Coptics were those who participated with the Freedom and Justice Party and other Islamic parties.

And as for Elbaradei, he was not appointed by the National Salvation Front. He only has a handful of people with him and none of the opposing parties claim that he represents them.

As for those who speak in the name of Hizbun Noor (al-Nour Party), it is a party that represents a small known minority of people. All of the Salafis, Islamic parties, nationalist parties, and respectable leaders are against this turn of events which may lead to dire consequences for the nation and human rights.
I call upon the Seesi faction and its supporters with love and sincerity, I call upon all of the political forces in Egypt, upon my scholarly brethren throughout the world, and upon all those who seek freedom, dignity, and justice, to stand united to defend the truth and to restore President Morsi to his rightful position; to continue to advise him sincerely; to develop plans to find solutions and enact programs of action that will protect our freedom and democracy that we secured with our blood. It is necessary that we never renounce it. Indeed for thirty years, Hosni Mubarak, continued to spread corruption in the land, to humiliate the people, to usurp the wealth and transfer it outside, to hire thugs to protect his men, and so on, until he left the nation in a complete state of destruction for whoever came after him. Yet, despite all of this, the army never deposed him and left him to appoint it to take the charge after him. We can be patient with Hosni Mubarak for thirty years, and we cannot be patient with Muhammad Morsi for just one year? The defects are not in the democratic system, rather it is in those implementing it. The way to reform is to implement it, not to demolish it from its foundations.

It is haram on Egypt to do this, to abandon its constitution, its elected leader, and the Shariah of its Lord. Nothing can come after this except Divine wrath and punishment. “Do not ever think that Allah is unaware of what the wrongdoers do…”

I call out to all of the Egyptian people from the depths of my heart, whom I love and am ready to sacrifice for, and from whom I seek no reward or thanks, rather I seek the pleasure of Allah alone….I call out to the people in the plains and on the coast, in the villages and cities, in the deserts and countryside, men and women, young and old, rich and poor, officers and workers, Muslim and Christian, liberal and Islamist to stand together united on one platform to protect the fruits of the revolution… freedom, democracy, and liberation from every dictatorship. We must not abandon them for any despotic ruler, whether he is military or civil, for this is what happened to some nations that ended up losing their freedom and did not regain it until years later. There is no power or strength except with Allah.
Oh Allah, guard Egypt, protect our people, and do not destroy us because of the actions of the foolish people amongst us. Ameen.

Yusuf al-Qardawi
President of International Union for Muslim Scholars

Rumah Terbuka Eidul Fitri KeADILan Melaka Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Posted: 19 Aug 2013 08:33 PM PDT

TARIKH: 21 OGOS 2013

MASA: 8:30 MALAM

LOKASI: TAMAN MERDEKA JAYA, BATU BERENDAM, MELAKA.

TETAMU ISTIMEWA: DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Enjoy High Speed Maxis fibre Internet 10mbps only at RM148/month!

Posted: 19 Aug 2013 08:52 AM PDT

MAXIS HOME AND BUSINESS FIBRE INTERNET
MAXIS HOME AND BUSINESS FIBRE INTERNET
Fastest Fibre Broadband in Malaysia with lowest price
10Mbps, 20Mbps, & 30Mbps from only RM148 / month
Pay Less & Enjoy High Speed Internet with Fibre Technology, Subscribe to Maxis Fibre Now!
For more enquiry:
1) Please visit http://huiying.maxispoint.com or
2) Reply this email or email to huiying@maxispoint.com, or
3) Please contact Hui Ying (017-7293824), you may sms
We will contact you when we receive your enquiry
Maxis Home Fibre Package (Home)
Package Home Fibre 10Mbps Home Fibre 20Mbps Home Fibre 30Mbps
Download Speed 10Mbps 20Mbps 30Mbps
Monthly Fee RM148 / month RM198 / month RM248 / month
Contract 24 Months
Quota Unlimited
Installation Free
Additional charges will be incurred should you request for non-standard installation (more than 15 metres)
Free Home Voice Package Free RM30 call credit to any local and international numbers
Free calls to Maxis fixed lines Unlimited
Free devices Wi-Fi Router
 
Maxis Business Fibre Package (Business) - 20% Discount
Package Business Fibre 4Mbps Business Fibre 8Mbps Business Fibre 16Mbps Business Fibre 32Mbps
Download Speed 4Mbps 8Mbps 16Mbps 32Mbps
Monthly Fee Normal Price RM168/month Normal Price RM208/month Normal Price RM308/month Normal Price RM488/month
20% Discounted Price RM134.40/month* 20% Discounted Price RM166.40/month* 20% Discounted Price RM246.40/month* 20% Discounted Price RM390.40/month*
Contract 24 Months
Quota Unlimited
Installation Free
Additional charges will be incurred should you request for non-standard installation (more than 15 metres)
Voice Call Rates 4 sen (local); 10 sen (Maxis Mobile); 12 sen (STD or OLO)
Buy-over-contract from other ISP Maximum RM500 rebate** in customer bill, and based on customer ISP termination receipt. Customer will need to pay off the penalty first. Documents needed to ensure legitimate are ISP Penalty Receipt.
*Enjoy 20% discount for the first 24 months, normal price will be charged from 25th month onwards.(Only for Business Fibre Package)
**Maxis provide Buy-Over-Contract service from other internet service provider (ISP) up to maximum RM500. (Only for Business Fibre Package)
 
If you are interested to know more:
1) Please visit http://huiying.maxispoint.com or
2) Reply this email or email to huiying@maxispoint.com, or
3) Please contact Hui Ying (017-7293824), you may sms
We will contact you when we receive your enquiry
 

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang