Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 19 Mei 2012

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Akhbar Umno Tidak Layak Cakap Soal Etika – Abim

Posted: 19 May 2012 01:30 PM PDT

Harakah

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menegaskan akhbar milik Umno seperti Utusan Malaysia atau Kosmo tidak layak untuk bercakap soal etika kewartawanan.

Ini kerana, menurut Presiden Abim, Amidi Abd Manan akhbar berkenaan dengan jelas telah mencabul etika kewartawanan berdasarkan laporan yang bukan sahaja tidak adil bahkan memperbodohkan pembaca.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab asakan wartawan yang mempersoalkan mengapa Abim selaku penganjur Seminar Media Arus Perdana: Etika Kewartawanan dan Masa Depan tidak menjemput wakil akhbar arus perdana seperti Utusan atau Kosmo.

“Kita tidak jemput Utusan atau Kosmo sebab mereka dengan jelas cabul etika kewartawanan. Kita panggil mereka (akhbar) yang beretika sahaja,” katanya dalam sidang media.

Malah katanya, etika kewartawanan telah dimusnahkan oleh akhbar berkenaan kerana tiga perkara iaitu pemilikan media, ‘political master’ dan iklan yang disiarkan.

Seminar yang diadakan di Kompleks Dar Al-Hikmah Sungai Ramal membariskan tiga orang panel iaitu, Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf Datuk Abdul Jalil Ali, Ketua Editor Malaysiakini Fathi Aris Omar dan Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman.

“Kalau kita hendak berhujah dalam hal ini, orang yang kita panggil adalah jelas etikanya. Kita beri keadilan kepada mereka untuk bercakap soal etika,” tegasnya.

Tambahnya, seminar ini adalah satu peluang yang adil untuk mendidik masyarakat apakah etika kewartawanan yang sebenar.

“Contohnya, kita jumput di kalangan mereka adalah perompak dan bercakap dalam soal rompakan,” tegas beliau yang mempertahankan tindakannya, tidak menjemput akhbar arus perdana dalam seminar itu.

Justeru, Abim dan beberapa Ngo yang lain menyatakan pendirian tentang etika kewartawanan pada masa depan dengan menolak segala laporan berbentuk lucah, mengaibkan seseorang di ruang awam, ‘Character assassination’ dengan menginjak-injak maruah, memalukan seseorang secara sewenang-wenangnya bukan sahaja tidak beretika tetapi mencabul hukum agama.

Abim juga menyeru pihak pemerintah dah oposisi mengambil kira akan prinsip asas media dan kewartawanan wajib berdasarkan fakta, kebenaran dan sumber yang sah.

Dan, Abim menyeru masyarakat untuk menolak dan menyatakan bantahan secara terbuka terhadap laporan dan pemberitaan yang melanggar nilai dan etika kewartawanan.

Resolusi

Seminar yang berlangsung setengah hari itu turut menggariskan empat resolusi iaitu:

Etika kewartawanan yang berasaskan cita-cita bagi menegakkan kebenaran, ketelusan dan keadilan dalam masyarakat dan negara hendaklah menjadi falsafah dan dasar utama industri media negara.
Seluruh saluran media terutama media arus perdana digesa lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan dan menyebarkan berita dan maklumat kepada masyarakat.

Pengamal media dituntut untuk sentiasa berpegang teguh kepada etika kewartawanan yang mementingkan nilai-nilai moral dan akhlak dalam usaha menyampaikan berita dan mendidik masyarakat.

Ini memastikan industri media menjadi ejen pencerdasan dan pembudayaan pemikiran dan nilai hidup bertamadun dan bukan sebagai organ yang dilihat cuba untuk merendahkan kualiti hidup dan pemikiran masyarakat menerusi sumber maklumat yang tidak tepat, berbahasa kesat, berunsur lucah menjadi punca perbalahan sesama rakyat.

Media hendaklah meningkatkan tahap integriti sebagai organ yang berdikari dan berwibawa dan memastikan tidak terjebak sebagai penyebar ghibah dan fitnah dengan sengaja menerusi pemberitaan yang mengaibkan dan memalukan dan mencemarkan nama baik serta mencabul kesucian maruah manusia.

Pengamal media hendaklah menghormati hak rakyat untuk memperoleh berita yang benar dan beretika.

Oleh itu, media perlu bersikap sensitif dan memberikan perhatian serius terhadap kegelisahan dan penolakan masyarakat terbanyak terhadap budaya arus perdana hari ini dengan jelas melakukan pelanggaran berterusan terhadap etika dan niali-nilai murni yang dipaparkan kepada masyarakat.

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Padah memilih jodoh dari fesbuk....

Posted: 18 May 2012 06:10 PM PDT

ALOR SETAR: "Saya tertarik dengan suami kerana dia seorang yang kuat agama dan memberi tunjuk ajar kepada saya. "Namun, ia palsu kerana selepas kami berkahwin barulah saya tahu dia seorang yang panas baran dan sering memukul dan menendang saya tanpa belas kasihan," kata Rozita Said, 41, yang bersembunyi bersama dua anaknya, Muiz Abdul Majid, 19, dan Nasuha, 13, di sebuah lokasi rahsia di negeri ini kerana bimbangkan keselamatan mereka. Rozita berkata, dia mengenali suaminya melalui laman sosial sejak 2010 tanpa pernah bertemu sekali pun sebelum berkahwin pada 28 April 2011

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


CERAMAH PERDANA

Posted: 19 May 2012 03:07 AM PDT

CERAMAH PERDANA
Bersama : YB Ir Khalid Samad, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir, Shamsul Iskandar, YB Cha Kee Chin, YM Tunku Harmy, Zulkefly Omat
Tarikh : 22 Mei 2012, Selasa
Masa : 8.30 mlm
Tempat : Markas PAS Sungai Jai, Lot 644, Sg Bioh, Lenggeng, N.Sembilan

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Caya lah Yeop !!! Ini Citer Real TV3 Tak Nak Siar Ker ?

Posted: 19 May 2012 04:18 AM PDT

Pemimpin Umno mengamuk dan isytihar keluar parti

Posted: 18 May 2012 08:53 PM PDT

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


KELANTAN PUN BOLEH IKUT BRUNEI JADI NEGARA KAYA DGN HASIL MINYAK DI DUNIA!

Posted: 18 May 2012 06:24 PM PDT

Aemno tidak guna kepala lagi...tapi guna dotdotdot

Posted: 18 May 2012 06:16 PM PDT

Percaya pada Fesbuk..

Posted: 18 May 2012 06:13 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang