Pengikut

Nuffnang

Ahad, 15 April 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Selangor Tumpukan Perhatian Terhadap Wanita Ladang

Posted: 15 Apr 2012 04:00 AM PDT

KAPAR, 15 APR: Keprihatinan kerajaan negeri dalam meningkatkan taraf ekonomi rakyat Selangor diteruskan dengan menumpukan perhatian kepada menaikan taraf hidup wanita ladang.

Melalui Skim Mikrokredit Wanita Ladang (WALA), golongan ini akan mendapat pertolongan untuk menceburi perniagaan kecil yang sesuai dengan persekitaran komuniti mereka bagi memberi pulangan yang memuaskan.

Pegawai Operasi WALA, Nazreen Nizam berkata Skim ini akan bermula dengan 200 peserta yang akan diberi latihan sebelum dimasukkan ke dalam program yang sesuai.

WALA diberikan peruntukkan RM5 juta di bawah Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan di bawah Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi, Inovasi dan Kebudayaan, Rodziah Ismail.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melahirkan keyakinan program ini dapat dilaksanakan dengan baik berdasarkan kejayaan dua skim bantuan sebelum ini, iaitu Proram Mikrokredit Miskin Bandar (MiMBAR) dan Skim Mikrokredit Selangor (SKIMSEL).

Katanya, apa yang penting adalah pengurusan sistem yang tersusun agar mereka yang benar-benar layak dapat menikmati skim ini bagi meningkatkan pendapatan dan mengukuhkan ekonomi keluarga.

"Peratus kemiskinan di kawasan ladang adalah tinggi. Kerajaan negeri memandang pemberian bantuan kepada wanita ladang sangat penting dalam meningkatkan pendapatan keluarga.

"Setiap tahun dalam belanjawan negeri kita akan peruntukkan bajet untuk rakyat.

"Belum ada kerajaan negeri yang memberikan RM 4 juta kepada sekolah agama rakyat, sekolah tamil dan sekolah jenis kebangsaan cina. Selangor sudah lakukan. Kecekapan Pakatan Rakyat melaksanakan bantuan kepada rakyat lebih jelas dan tersusun.

"Tidak seperti Barisan Nasional, mereka tidak pernah fikir sistem yang sempurna seperti yang kita lakukan," katanya.

Skim ini terbuka kepada wanita yang menetap, pernah menetap atau bekerja di ladang-ladang sekitar Selangor dan warganegara Malaysia berusia 21-45 tahun.

Calon peserta mestilah warga Selangor atau bermustautin lebih 10 tahun, tidak mendapat sebarang bantuan dari SKIMSEL, MiMBAR, AIM, TEKUN atau program mikrokredit yang seumpamanya.

Selain itu, mereka diwajibkan menghadiri kesemua latihan WALA dan menyertai program-program susulan dan mampu membayar balik pinjaman dalam tempoh masa yang dipersetujui.

Setakat ini, pasukan operasi WALA telah mengunjungi 22 buah ladang daripada 33 ladang di seluruh Selangor bagi menerangkan skim ini dan mengenalpasti bentuk bantuan yang sesuai untuk diketengahkan.

Nazreen berkata pihaknya masih membuat penilaian berhubung bentuk program yang sesuai dilakukan di kawasan ladang dan sesi penerangan kepada kumpulan sasaran masih dijalankan.

"Kami turut mempertimbangkan cadangan seperti yang disebutkan Menteri Besar memberikan peluang dari segi penternakan, pertanian dan kraf tangan bagi membuka ruang keoada golongan wanita meningkatkan pendapatan," katanya.


Sumber: Selangorku.com

Setelah 50 Tahun Menunggu, SJK(T) Ladang Midlands Kini Berwajah Baru

Posted: 15 Apr 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 15 APR : Setelah sekitar 50 tahun murid-murid sebuah sekolah Tamil di sini belajar di dalam bilik darjah dinding papan dan lantai simen, mereka akhirnya mendapat bangunan dan dewan baru.

Bangunan dan kemudahan baru seperti makmal komputer dan perpustakaan yang tidak pernah dirasai murid-murid Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Midlands itu sebelum ini, dibina dengan lebih RM4.7 juta.

Sebanyak RM 3 juta disumbangkan Kerajaan Selangor, manakala RM 1.7 juta dikumpulkan oleh jawatankuasa PIBG.

Pembinaan sekolah tersebut tidak menggunakan satu sen pun dari Kerajaan Pusat.

Bangunan sekolah baru itu boleh menempatkan kira-kira 2,000 murid-murid, sementara bangunan lama di kawasan bersebelahan akan dirobohkan untuk dijadikan padang bagi aktiviti kokurikulum.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam ucapannya berkata, pembinaan bangunan sekolah serba moden bernilai lebih RM3 juta itu merupakan hadiah buat rakyat menerusi perolehan hasil kekayaan negeri.

Menurutnya, pembinaan sekolah dan dewan serbaguna itu adalah bukti kesungguhan dan ketelusan kerajaan Selangor yang diterajui Pakatan Rakyat (PR) dalam membantu nasib rakyat tidak kira bangsa dan agama untuk merasai pembangunan negeri.

"Pembinaan bangunan sekolah dan dewan ini merupakan satu penterjemahan daripada hasil negeri yang kita beri kepada rakyat dan pertama kali dalam sejarah.

"Polisi kerajaan PR, kalau hendak beri bantuan, sediakan dahulu baru cakap.

"Di bawah Belanjawan Selangor, kita memperuntukkan berjuta-juta ringgit untuk pembangunan sekolah Tamil dan kita akan teruskan pemberian hasil negeri ini sekiranya diberi mandat untuk memerintah Selangor lagi, " katanya.

Beliau berkata demikian semasa menghadiri upacara perasmian bangunan SJK(T) Ladang Midlands dan Midlands Concention Centre di sini pagi tadi.

Hadir sama, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar, MP Shah Alam, Khalid Samad, MP Subang, R.Sivarasa, MP Gombak Azmin Ali, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor dan Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan.

Sekolah yang didirikan atas tanah seluas empat ekar itu memiliki 24 buah kelas, dewan perhimpunan, bilik mesyuarat, bilik komputer, perpustakaan, kantin dan bilik guru.

Dalam pada itu, Abdul Khalid turut menyelar kegagalan kerajaan Umno-BN untuk memberi pembelajaran selesa kepada pelajar khususnya anak-anak ladang sehingga mengakibatkan mereka tercicir dari aspek pendidikan.

Ujarnya, peruntukan pendidikan yang sepatutnya disalurkan kepada rakyat juga gagal diurus dengan baik sehingga hari ini.

"Kerajaan pusat menjanjikan tanah untuk pembinaan sekolah, tetapi mereka tidak buat malah peruntukan yang sepatutnya ada untuk pendidikan juga tidak sampai kepada rakyat.

"Kerajaan pusat mengutip cukai daripada rakyat untuk membuat kemajuan di negara ini, tetapi ke mana hasil itu pergi?

"Walaupun kerajaan Selangor berbelanja besar untuk diberikan kepada rakyat, tetapi simpanan tunai kita tetap meningkat," jelasnya.
Sumber: Selangorku.com

Peruntukan RM 22 Juta Untuk Pembangunan Luar Bandar

Posted: 14 Apr 2012 02:00 AM PDT

SABAK BERNAM, 13 APR :  Kawasan luar bandar di Selangor akan menerima peruntukan sebanyak RM22 juta untuk pembangunan .

Peruntukan ini merupakan sebahagian daripada agihan Geran Selangorku yang berjumlah  RM300 juta.

Menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, agihan tersebut akan disalurkan kepada setiap kawasan DUN bertujuan memperbaiki infrastruktur tempat seperti jalanraya berlubang dan kemudahan-kemudahan asas.

Menurut Abdul Khalid agihan ini diberikan kepada Adun-Adun supaya proses agihan ini dapat dilakukan dengan lebih cepat dan tidak perlu menunggu sehingga tiga ke empat bulan.

"Sebelum ini prosiding seperti menurap jalan yang berlubang dilakukan dengan mengambil masa selama berbulan-bulan sedangkan rakyat setempat menanggung beban akibat jalan yang berlubang.

"Dengan peruntukan ini segala masalah ringan penduduk luar bandar akan dapat di selesaikan dengan segera," katanya

Selain itu katanya, penduduk di luar bandar seperti di daerah Sabak Bernam turut menerima insentif daripada kerajaan negeri.

" Jika Subang Jaya menerima peruntukan pembangunan, kita akan beri juga kepada Sabak Bernam," katanya ketika memberi ucapan mengenai pelaksanaan Geran Selangorku di Dewan Sungai Air Tawar, Sabak Bernam hari ini.

Sehubungan itu, kerajaan negeri mengambil pendekatan yang berbeza dalam isu pembangunan di luar bandar kerana ramai golongon muda yang berhijrah ke bandar untuk mencari kerja.

Jelas Abdul Khalid, kerajaan negeri akan membuat pembangunan yang sesuai bagi golongan belia di luar bandar supaya mereka tidak lagi perlu ke bandar untuk bekerja.

Selain itu, matlamat kerajaan negeri adalah untuk meningkatkan ekonomi penduduk di luar bandar seperti nelayan dan petani supaya mereka dapat menikmati kehidupan selesa.

Abdul Khalid hadir bersama barisan Exco-exco dan Adun-Adun yang terdiri daripada Ahmad Yunus Hairi, Yaakob Sapari, Dr Xavier Jayakumar, Ronnie Liu Tian Khiew, Ng Suee Lim bersama Program Khas Mesra Rakyat (PKMR) Daerah Sabak Bernam.Sumber: Selangorku.com

E-Coder Akan Diguna Untuk Sebar Sumber Maklumat

Posted: 13 Apr 2012 02:00 AM PDT

SABAK BERNAM, 13 APRIL: Kerajaan Negeri Selangor akan mempertingkatkan lagi sumber maklumat kepada seluruh rakyat di negeri tersebut dengan memperkenalkan teknologi E-Coder yang akan melalui tempoh percubaan selama satu hingga dua bulan.

Menter Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata teknologi tersebut akan membolehkan lebih banyak maklumat diterima oleh rakyat berhubung pelbagai sumbangan dan peluang yang diberikan kepada rakyat.

"Kita nak uji dulu bagi membolehkan rakyat terima maklumat dari TV Selangor dan apa-apa program yang telah disediakan oleh rakyat.

"Ini salah satu cara kita mendampingi rakyat," kata beliau ketika merasmikan pelancaran E-Corder di Majlis Mesra Rakyat Fasa Ketiga di sini.

Menurut Abdul Khalid, harga setiap E-Corder kira-kira RM300 dan pembelian secara 'one off' dan tidak di kenakan sebarang bayaran bulanan.

"Buat masa ini kita sedang mengedarkan lapan unit untuk digunakan di pejabat-pejabat Daerah dan PBT. Kita sedang cari jalan bangaimana untuk mengurangkan kos pembelian ini.

"Sebab itu kita ambil masa selama satu atau dua bulan untuk mengkaji keberkesanannya," kata Abdul Khalid

Di majlis tersebut Abdul Khalid menyampaikan lapan unit E-Coder kepada Pejabat Daerah dan PBT.Sumber: Selangorku.com

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Open Letter to Dr M: Is The Tun Hallucinating?

Posted: 15 Apr 2012 05:44 AM PDT

Malaysia Chronicle

My dear Tun Dr Mahathir

I'm at a loss as to whether you are hallucinating or failing to see the reality.

Your views on Penang and Selangor are misconceived and misplaced. You come across as a dishonest politician determined to score political points and mislead Malaysian voters. You do no credit to yourself nor do you live up to your reputation as an elder statesman (Bernama, 29 January 2012).

Your statement, "They have already been given a lot of chances. A lot of unhappy things have happened in Penang, the same (is happening) in Selangor," does not make any sense at all. "They have been given a lot of chances", you unreasonably claim.

Pakatan only came to power on March 8, 2008. They have been in office only for four short years. What chances were given to them and who gave them those chances? What are you talking about? What miracles were you expecting them to perform in this short period of time?

Compare their short term of office to the Barisan Nasional's nearly 55 years of tenure – truthfully and honestly. We can justifiably throw back at the BN the very words you had uttered: "They (BN) have already been given a lot of chances. A lot of unhappy things have happened in Penang, the same (is happening) in Selangor." This is indeed a valid observation requiring an honest answer from you, dear Tun.

More than half a century

Indeed, 55 years is a very long time. It is more than half a century. The BN have been given all the chances it wanted and needed. But what have the BN achieved during their long tenure in office except undermining our unity and keeping the people apart? Our unity has been destroyed by senseless and thoughtless policies and statements without a care for the welfare of the majority of Malaysians who are peace-loving and poor.

Yes, Tun, if anybody had been given too much chance it is the BN. Indeed, what more can the BN do which they had failed to do during these 55 years? What miracles can the BN now perform to transform this country into a haven for all citizens and provide them with a dignified livelihood?

What do you actually mean by claiming, "They have been given the chance. What's there left to try. If we allow the situation to deteriorate badly, it will be difficult to repair."

Your rambling statement, "If we allow the situation to deteriorate badly, it will be difficult to repair" comes across as ridiculous and garrulous. What has the Pakatan done that has brought about the deterioration? What is that they are doing that would render the problem beyond repair? Please be specific and enumerate the wrongdoings of the Pakatan.

Don’t make statements you can’t back up

Tun, you should not make sweeping claims that are without merit. Many Malaysians are truly disappointed and disillusioned with you and justifiably feel that you have out-lived your usefulness as a political leader. You had your time and you did things the way you wanted to. That period is over and done with. There is nothing more for you to do.

Both Penang and Selangor have attracted the biggest FDI totalling more than RM15bn, which is unmatched by the BN-controlled states. Doesn't this indicate positively that the Pakatan-controlled states are performing very much better in spite of their short term of tenure and lack of administrative experience and expertise? Honestly, dear Tun, doesn't that deserve some praise?

You kept everything under wraps and resorted to the Official Secrets Act (OSA) to deny citizens their right to be informed. A lot of scandals and corruption prevailed because they are kept from the purview of public scrutiny and guarded as state secrets.

The Pakatan-controlled states in Selangor and Penang, on the other hand, have promulgated a Freedom of Information Act in order to be transparent and accountable. Tun, isn't this something that has to be complimented?

Cronies and corruption

Under your tenure for 22 years, many crony politicians became wealthy beyond imagination and without being accountable for their wealth. Elected representatives and cabinet ministers declared their assets only to you and, according to certain well-informed circles, you had used this information to secure their unquestioning loyalty. That was how you had your way – it was your way and no other way!

We are reminded of the episode concerning the removal of Osman Aroff, the then Menteri Besar of Kedah, who had enjoyed the support of the majority of assembly members in Kedah. These assembly members went to see you, dear Tun, to plead for the retention of their MB. You, reportedly saw them individually and after that they all returned to Kedah abandoning Osman Aroff. Rumour had it then that you had a file on each of them and that forced them to fall in line behind you.

Dear Tun, Pakatan-controlled states of Selangor and Penang did something that you wouldn't dare dream of doing. All their Exco members declared their assets publically. This is something that civil society of Malaysia has been campaigning for, for a very long time, claiming that this would curb corruption and check abuse of governance.

But you would not be persuaded. You wanted to be the sole privy to the corruption and abuse so that you would have absolute control over politicians holding public positions.

Many Malaysians, in the past, have worked loyally and faithfully and had contributed to the progress of this country. These old timers who retired many years ago are forced to struggle to live a hard life with their meagre pensions in these times of hardships. Their counterparts of modern times, on the other hand, draw reasonable pensions to lead a decent life. The hardships suffered by these senior citizens have not been addressed. Their contributions were not even acknowledged.

But the Pakatan government in Penang has been giving out RM100 once a year for the last three years to express their appreciation to these senior citizens. Admittedly, this isn't very much but the very thought of appreciation really warms the hearts of these people. With the vast resources available to the BN, they are placed in a far better situation to do more to help these unfortunate people. But why, dear Tun, did the BN government not bother doing this? They could have shown a generous face and given more to these people with all the wealth at their disposal. But they did nothing!

Corruption has become so rampant that so much of our wealth is either lost or stolen to the detriment of the nation. Contracts given to crony companies with inflated costs have drained our wealth. Highway toll agreements, the Tajuddin-Malaysia Airlines out-of-court settlement, the rescue of Bank Rakyat and Bank Bumiputra, the reckless forex fiasco in the UK, the bungling Maminco tin-buying spree, to name a few – they have all resulted in the loss of billions of ringgit that could have alleviated the plight of the poor. These are, unfortunately, dear Tun, your legacies that brought terrible hardships for the homeless and the helpless.

Uplifting the people

You wouldn't have open tenders for projects that would have saved billions of ringgit and secured the services of contractors with ability and proven expertise. That would have prevented some contractors from running away without completing their projects and ensured that buildings wouldn't collapse because of poor workmanship and inferior materials. But repeated episodes of cheating contractors and uncompleted projects did not seem to disturb the conscience of those in charge. It was business as usual and billions of ringgit were regularly squandered without a care in the world.

On the other hand, now we have open tenders in the Pakatan states and Class F contractors are very happy and contented with this arrangement. According to these contractors, under the previous BN government, one had to have connections to get a contract and one had to give inducements to be considered favourably. Otherwise, getting contracts would have been impossible. But now, with open tenders, the deserving have been rewarded with contracts and they have delivered the completed projects on time. Isn't this something that has to be appreciated, dear Tun?

Malaysian workers have been struggling for years for a minimum wage policy. The Malaysian Trades Union Congress (MTUC) has been championing this issue for decades. But it was opposed vehemently by the Malaysian Employers Federation, which wanted to reap hefty profits from the sweat of the workers. And the Malaysian government did not have the political will to implement the minimum wage policy. Thus we lost our local skilled workers and builders who left the country to work elsewhere. But the exploitation continues to this day with the employment of foreign workers.

Isn't it praiseworthy that the Pakatan government in Selangor has implemented a minimum wage policy for all its employees in GLCs as from January this year? They are paid a minimum salary of RM1,500. Shouldn't the employees enjoy the fruit of their labour, dear Tun?

Farmers in the new villages of Perak who have been tilling the land and growing vegetables and fruit for the country for generations were exploited and kept in a state of uncertainty as to their livelihood as they did not own the land. Every election this became a moot point for the farmers. Whether their TOL would be extended or cancelled was a worrying experience for these farmers. And when the BN wins the election in Perak, the TOL of these farmers would be renewed. The message was very clear. Vote for the BN or your TOL would not be renewed. They were beholden to the BN for the extension of their TOL.

The Pakatan government gave them the land titles and their dignity and freed them from their unnecessary anxiety. The rational was these farmers have been on the land for generations and have been serving the nation with their produce and they deserved the land titles. Isn't this something wonderful that deserves to be congratulated, dear Tun?

Every voter who dies in Penang and Selangor is given RM1,000 and RM2,500 respectively for funeral expenses. This assistance is greatly appreciated, especially by the poor. For the first time a voter receives something very specific and substantial when he or she dies. This had never happened under BN rule. They bribe the living for their vote and forget them when they are dead. Under the Pakatan rule they take care of the living and the dead! Don't they deserve a pat on their back, dear Tun?

All this caring and giving must make a great impact on the people. If given more time there will be other good policies that will benefit the people and perhaps make it difficult for the BN to make any headway in the future. Is that what is worrying you, dear Tun? Is this what you meant when you sounded the warning to the BN, "If we allow the situation to deteriorate, it will be difficult to repair"?

You have correctly foreseen the inevitable doom for the BN. You have realised that it will be difficult to undo the good deeds of the Pakatan. In comparison, the BN will be cast in poor light and cursed for neglecting the majority of the deserving Malaysians who are poor. You are seeing what is impending and you have the right to fear the inevitable, dear Tun!

By P Ramakrishnan Former president of Aliran

Hujah Bagaimana Pendidikan Percuma Boleh Dilaksanakan

Posted: 15 Apr 2012 05:29 AM PDT

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Rashdan’s AA Agendas under CCF!

Posted: 15 Apr 2012 01:53 AM PDT

En Mohammed Rashdan Rashdan aka Danny (Rashdan), was Tan Sri Azman Mokhtar (Amok)’s ex-business partner in BinaFikir Sdn Bhd.  Rashdan is also the known most trusted crony of Amok. The above Edge interview clearly showed the CCF AGENDAS of Amok’s most trusted crony, Rashdan. The salient points, which can be seen from the Amok’s most trusted crony [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Tidak Mampu Bayar Balik Pinjaman PTPTN

Posted: 14 Apr 2012 10:12 PM PDT

Aduan Rakyat, 14 April 2012

Saya salah seorang pemimjam PTPTN dan berkelulusan dari salah sebuah IPTA di Shah Alam. Graduan macam saya susah dapat kerja . Kalau dapat kerja pon setakat kerja-kerja yang tidak mendatangkan gaji tinggi yang setimpal dengan kelulusan. Macam mana mahu bayar ptptn kalau gaji cukup makan jer? Kenapa kerajaan dan ptptn tiada mewujudkan satu sistem yang dapat mengenalpasti mana-mana graduan yang menganggur dan akan ditempat pekerjaan mengikut jurusan dan kelulusan masing-masing.

Bayangkan…berapa ramai graduan di luar sana yang ada kerja? Dan adakah mereka mampu untuk membayar balik pinjaman mereka pada waktu yang ditetapkan? Oleh yang demikian, diharap kerajaan kita membantu graduan yang masih menganggur dan belum mendapat pekerjaan tetap.


Jadi PTPTN harus la menerima hakikat kenapa peminjam-peminjam liat untuk membayar balik pinjaman kalau gaji hanya ciput jer.


By: NorAin

http://www.aduanrakyat.com.my/tidak-mampu-bayar-balik-pinjaman-ptptn

Ceramah YB Salahuddin Ayub 19 Apr 2012 di DUN Paroi

Posted: 14 Apr 2012 09:57 PM PDT


CERAMAH MOBILISASI BERSIH 3.0

Tarikh : 19 April 2012, Khamis

Masa : 9 mlm

Tempat : Pasti Al Hikmah, Tmn Tuanku Jaafar Fasa 3, Senawang

Penceramah :

~ YB Salahuddin Ayub , Naib Presiden PAS

~ YB Hj Taufek Abd Ghani , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan

~ Dr Ahmad Suhaimi , Penyelaras SAMM

~ Ustaz Nor Azman Mohamad , Ketua Penerangan PAS N.Sembilan

Semua dijemput hadir

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Kita ada maklumat Video Perhimpunan BN di Ipoh Kelmarin

Posted: 15 Apr 2012 01:56 AM PDT

Habis semua kena angkut dengan bas pi ipoh nak bagi ramai.Zambry dan hishamuddin punya kutuk ler pakatan rakyat sampai tak der suara....

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


ADAM ADLI TIDAK MENGALAH, BERKHEMAH DIDATARAN MERDEKA

Posted: 14 Apr 2012 11:58 PM PDT

EDUCATION IS NOT FOR SALE !!! REUNION PTPTN MEMECAH SEPI, ANAKMUDA BANGKIT !!!

Posted: 14 Apr 2012 10:37 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang