Pengikut

Nuffnang

Khamis, 5 April 2012

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Kebenaran Pahit Bagi Dr M: Musuh Lamanya Anwar Memberi Saingan Hebat Dalam PRU-13

Posted: 05 Apr 2012 06:42 PM PDT

Malaysia Chronicle

Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah mengakui bahawa ia adalah sukar untuk meramalkan keputusan pilihanraya umum ke-13 disebabkan oleh isyarat “mengelirukan” dari pelbagai pihak.

“Apa yang pasti, ia tidak mudah bagi BN untuk mendapatkan majoriti dua pertiga kali ini. Pembangkang sekarang tidak seperti dulu, dan situasi semasa agak mengelirukan,” Bernama melaporkan Mahathir berkata sebegitu.

Pasti sukar bagi Mahathir untuk membuat pengakuan tersebut, kerana gabungan pembangkang Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, merupakan orang yang dia cuba untuk jatuhkan dan gulingkan dari arena politik sepenuhnya.

Pada tahun 1998, kerana takutkan populariti dan peningkatan pengaruh Anwar dengan orang Melayu, Mahathir sengaja mereka cerita liwat dan tuduhan rasuah kepada bekas Timbalannya dan berjaya dalam memenjarakan Anwar selama 6 tahun. Hanya selepas Mahathir bersara barulah Mahkamah Persekutuan cukup berani untuk menjatuhkan tuduhan dan bebaskan Awar.

Kini berumur 64 tahun, Anwar bersedia untuk memimpin Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum kedua sebagai satu parti gabungan. Walaupun tidak dibenarkan pendaftaran rasmi oleh Pendaftar Pertubuhan, parti-parti Pakatan PKR, PAS dan DAP telah menandatangani Rangka Kerja Polisi Awam dan bersetuju untuk manifesto bersama – Buku Jingga – bagi PU-13. Sementara itu, PU-13 dijangka diadakan sebelum akhir tahun ini.

Mengumpul kekuatan

Sejak pilihanraya umum ke-12 pada tahun 2008, Pakatan Rakyat telah mengumpul kekuatan, dengan dua daripada empat negeri yang ditadbir mereka – Selangor dan Pulau Pinang – dipuji oleh Ketua Audit Negara kerana tadbir urus terbaik. Kedua-dua Pulau Pinang dan Selangor juga telah menarik FDI terbanyak, mengalahkan negeri-negeri yang diperintah BN.

Kebangkitan Anwar dan Pakatan kini dinilai sebagai mempunyai peluang yang sama untuk meningkatkan prestasi mereka dari pilihan raya 2008, dengan ramai pemerhati meramalkan mereka mungkin merampas kerajaan persekutuan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mahathir nampaknya bersetuju dengan pandangan ini, berkata bahawa pelbagai andaian yang dibuat mengenai sokongan kepada BN tidak kukuh, dengan sesetengah orang mengatakan bahawa ia sedang meningkat dan lain-lain berkata sebaliknya. Mahathir tidak menuding jari kepada sesiapa pun, tetapi sehari yang lalu, beliau menyeru kepada Najib untuk membenarkan ‘orang luar’ untuk bertanding bagi kerusi di bawah tiket UMNO.

Mahathir mengeluh kekurangan orang Melayu’pintar’ dalam Umno, keadaan yang mungkin disebabkan kesalahannya iaitu keengganan untuk melembutkan pendirian tegasnya semasa pemerintahan beliau selama 22 tahun dari tahun 1981 hingga 2003. Malah, sepanjang tempoh perkhidmatan beliau, Malaysia mengalami 'otak longkang' yang besar termasuk dari masyarakat Melayu, tetapi Mahathir sentiasa menganggap isu ini sebagai isu kecil dan ‘biarkan mereka pergi jika mereka mahu’.

“Tiada satupun dasar Mahathir menyumbang kepada kelahiran barisan pelapis dalam Umno, tiada apa yang dia boleh kata sekarang. Dan kerosakan itu bukan sahaja kepada Umno tetapi dilanjutkan kepada ekonomi secara keseluruhan, di mana Malaysia kehilangan banyak bakat. Kesan ke atas ekonomi sedang berlaku sekarang dan jika tidak dipulihkan oleh dasar pembaharuan dan dasar baru, kita boleh menjangkakan kemerosotan yang berlanjutan secara menyeluruh,” Ramon Navaratnam, pengerusi Pusat bagi Kajian Dasar Awam, kepada Malaysia Chronicle.

Najib gagal dalam kepimpinannya

Dalam beberapa minggu lepas, bekas Menteri Kewangan Daim Zainuddin telah meramalkan BN akan menang dengan mudah dalam hanya tiga buah negeri – Johor, Melaka dan Pahang. Sebahagian besar kesalahan itu telah ditujukan kepada Najib kerana gagal untuk memimpin Umno-BN keluar daripada permasalahan.

Umno melantik Najib sebagai presiden mereka pada tahun 2009 selepas memaksa pendahulunya Abdullah Badawi bersara awal kerana kehilangan 5 negeri daripada 13 kepada Pakatan Rakyat serta majoriti dua pertiga BN yang sudah lama dipegang di Parlimen.

Mahathir dan pemimpin Umno yang lain berharap bahawa Najib akan membalikkan keadaan dan mengembalikan majoriti dua pertiga

yang penting, yang akan membolehkan mereka untuk meminda undang-undang penting untuk kekal berkuasa mungkin lebih satu dekad lagi. Tetapi pembawaan

politik kekok Najib akan ditolak oleh rakyat, yang kini melihat beliau sebagai seorang penipu.

Dalam komennya, dia telah memberitahu Daim untuk menunjukkan bahawa jika Najib gagal untuk memperbaiki keputusan Badawi, beliau perlu meletak jawatan yang akan memihak kepada sama ada timbalannya Muhyiddin Yassin atau ‘pencabar barunya’. Setakat ini, tiada orang baru yang muncul tetapi pertaruhannya adalah bahawa ia boleh mungkin MP Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, yang telah menyerang Najib kerana polisinya yang tidak teratur dan kepimpinan lemah.

Sepanjang tempoh Najib yang bermula pada April 2009, Malaysia mengalami serangan terburuk intoleransi kaum dan agama. Kumpulan pelampau seperti Perkasa dan Jati telah dipupuk dan dibenarkan untuk berkembang. Pada masa yang sama, Najib menyuarakan dasar kesederhanaan Barat. Tetapi ia kelihatan seperti mereka telah kehilangan keyakinan dengannya, malah Washington Post yang berpengaruh menghentam beliau sebagai “seorang hipokrit”.

Namun begitu, walaupun dengan mandatnya untuk memerintah akan tamat pada bulan Mac 2013, Najib telah meneruskan strategi politik busuk yang sama terhadap Anwar, menggunakan perkauman dan ketaksuban agama untuk menakut-nakutkan orang Melayu bagi mengundi untuk Umno supaya ia boleh ‘melindungi’ mereka dari orang bukan Melayu.

Sementara itu, ekonomi negara kekal diabaikan dan lembut kerana percutian kerap Najib di luar negara yang telah dikritik kerana membakar lubang dalam poket pembayar cukai.

Rasuah kekal pada paras tertinggi dalam rekod, dengan Malaysia tergelincir 4 tempat kepada 60 dalam Indeks Persepsi Rasuah Transparency International 2011. Malaysia menjaringkan 4.3 berbanding New Zealand, yang paling kurang rasuah pada 9.5, dan Somalia dan Korea Utara yang masing-masing menjaringkan 1.0, menjadikan mereka kedua-dua negara yang paling korup dalam penyiasatan. Di ASEAN, Singapura menjaringkan 9.3 dan Brunei 6.3

Kerajaan Tidak Beku Harta Pemilik NFC, Urusniaga Melupuskan Harta Terus Berjalan

Posted: 05 Apr 2012 04:00 AM PDT

Saya telah menegaskan berkali-kali bahawa semua transaksi yang melibatkan aset dan kepentingan pemilik NFC perlu dibekukan kerana ada kemungkinan besar harta-harta ini diperolehi dengan menggunakan dana awam sebanyak RM250 juta yang diselewengkan dari tujuan asalnya.

 

Aset dan kepentingan pemilik NFC yang saya maksudkan adalah seperti berikut:

 

1.      Semua pegangan syarikat, saham dan pelaburan di dalam apa-apa entiti yang dibuat selepas tahun 2007, iaitu selepas NFCorp dianugerahkan kontrak RM250 juta untuk mengusahakan Pusat Fidlot Kebangsaan;

2.      Semua hartanah, plot tanah dan pelaburan di dalam bidang hartanah yang dibuat selepas tahun 2007, sama ada pembelian di buat atas nama NFC, syarikat-syarikat yang dikuasai oleh pemilik NFC atau pun atas nama mereka sendiri;

3.      Sebarang pemindahan wang kepada syarikat atau individu selain dari bayaran operasi biasa NFC; dan

4.      Sebarang pertukaran kepentingan melibatkan aset lain, termasuklah kereta, dana, kelengkapan dan lain-lain.

 

Setakat ini, telah terbukti bahawa pemilik NFC telah menggunakan sebahagian dari dana awam berjumlah RM250 juta untuk tujuan yang tidak ada kena mengena dengan penternakan lembu, terutamanya pelbagai pelaburan di dalam bidang hartanah.

 

Persoalan yang paling kritikal ialah bagaimanakah kesemua RM250 juta ini akan dapat dipulangkan kembali kepada rakyat, apabila ia terikat di dalam pelbagai bentuk pelaburan hartanah dan harta-harta lain. Tambahan pula, tidak seorang pun pemilik NFC memberikan jaminan peribadi (personal guarantee) bahawa liabiliti mereka kepada rakyat Malaysia tidak sahaja terhad kepada modal yang dilaburkan di dalam NFC; bahkan kerajaan boleh mengambil alih harta mereka yang lain untuk mendapatkan kembali RM250 juta yang telah dipinjamkan.

 

Oleh sebab itulah, KEADILAN telah mendesak berkali-kali supaya kerajaan mengambil langkah segera dan tegas untuk membekukan semua harta dan transaksi melibatkan NFC dan pemiliknya, termasuklah harta-harta peribadi yang telah didedahkan selama ini kerana ia adalah cagaran balik untuk mendapatkan kembali dana awam berjumlah RM250 juta itu.

 

Malangnya, perkara ini tidak berlaku.

 

Saya boleh mendedahkan bahawa ruang masa yang mengalihkan pandangan rakyat dari skandal NFC kepada isu perletakan jawatan Dato' Seri Shahrizat Jalil telah digunakan untuk mengatur urusniaga yang melupuskan hartanah-hartanah yang sepatutnya dibekukan.

 

Pemilik-pemilik NFC, iaitu Dato' Seri Mohamad Salleh Ismail dan anak beliau, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh kini dalam proses memuktamadkan penjualan tiga aset hartanah kepada sebuah syarikat, Insun Development Sdn Bhd.

 

Tiga aset hartanah ini dibiayai oleh bank yang sama yang sebelum ini membiayai pembelian 8 unit hartanah mewah di KL Eco City, lalu menimbulkan persoalan sama ada pembiayaan ketiga aset hartanah ini juga adalah berasaskan simpanan deposit dana NFC yang ditempatkan di bank tersebut.

 

Maklumat hartanah tersebut adalah seperti berikut:

 

Hartanah 1  
Alamat

:

B-00-22

Plaza Damas 3

No 63, Jalan Sri Hartamas 1

Taman Sri Hartamas

50480 Kuala Lumpur

 

Jenis

:

Tingkat bawah, kedai pejabat 3 tingkat
Harga dilupuskan kepada

Insun Development Sdn Bhd

:

 

RM1.5 juta

 

Hartanah 2  
Alamat

:

B-01-22

Plaza Damas 3

No 63, Jalan Sri Hartamas 1

Taman Sri Hartamas

50480 Kuala Lumpur

 

Jenis

:

Tingkat 1, kedai pejabat 3 tingkat
Harga dilupuskan kepada

Insun Development Sdn Bhd

:

 

RM759,000

 

Hartanah 3  
Alamat

:

B-02-22

Plaza Damas 3

No 63, Jalan Sri Hartamas 1

Taman Sri Hartamas

50480 Kuala Lumpur

 

Jenis

:

Tingkat 2, kedai pejabat 3 tingkat
Harga dilupuskan kepada

Insun Development Sdn Bhd

:

 

RM741,000

 

 

Urusniaga berjumlah RM3 juta boleh disahkan oleh pengurusan Insun Development Sdn Bhd yang beralamat di 15-5, Signature Office The Boulevard, Midvalley City, 59200 Kuala Lumpur atau pun peguam yang bertindak bagi pihak pembeli iaitu Heng & Co, No 30 Lorong Maarof, Bangsar Park, 59000 Kuala Lumpur. Harga pasaran ketiga-tiga hartanah ini dianggarkan berjumlah RM4 juta, maka pelupusan ini dibuat pada diskaun sebanyak 25%.

 

Saya membidas sekeras-kerasnya kecuaian pihak berkuasa yang membolehkan urusniaga sebegini terus berlaku terutamanya apabila pelupusan harta dibuat pada harga yang lebih rendah. Ini menjejaskan kemungkinan pihak berkuasa dapat merampas kembali sebarang harta yang dibeli dengan menyalahgunakan dana awam RM250 juta untuk mendapatkan kembali pembayaran dana tersebut kelak.

 

Jika ini boleh berlaku tanpa sebarang pengawasan, ini bermakna perkara yang sama boleh juga berlaku dengan aset-aset lain yang dimiliki oleh keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil tetapi dibeli menggunakan dana awam (atau pun melalui transaksi melibatkan dana awam) iaitu:

 

1.      Kondominium One Menerong berjumlah RM14 juta

2.      2 plot tanah di Putrajaya berjumlah RM3 juta

3.      Kondominium di Orchard Scotts berjumlah RM10 juta

4.      2 kondominium di Marina Bay Suites berjumlah RM34 juta

5.      8 unit rumah kedai pejabat di KL Eco City dianggarkan berjumlah RM12 juta

 

Urusniaga yang melupuskan harta-harta milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil seperti ini membuktikan bahawa Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak telah berbohong kepada rakyat apabila beliau mengumumkan bahawa aset NFC telah dibekukan pada 14 Januari 2012 yang lalu.

 

Sehingga kini, segala urusniaga dan operasi berjalan seperti biasa termasuklah yang melibatkan pelupusan harta yang menjejaskan pengambilan semula dana awam RM250 juta.

 

MOHD RAFIZI RAMLI

PENGARAH STRATEGI KEADILAN

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Selangor

Posted: 05 Apr 2012 02:19 AM PDT

Jom BERSIH 3.0

7 April 2012 (Sabtu)

1) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 1 > P – Kapar
Lokasi: Pejabat PKR Cabang Kapar, Taman Sungai Kapar Indah (Sebelah Shell)

2) 9.00 – 12.00 mlm – Rapat Rakyat Sempena 25 Tahun PAS Syah Alam
Lokasi: Stadium Melawati, Syah Alam

3) Penceramah:

i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Tuan Guru Haji Hadi Awang
iii. YB Tony Pua Kiam Wee
iv. YB Rani Osman
v. YB Khalid Samad

GE-13 Seen Mid-June After BN’s “Roughneck” Refusal to Clean up Electoral System

Posted: 05 Apr 2012 02:02 AM PDT

Malaysia Chronicle

The “rough and panicky” manner in which beleaguered Prime Minister Najib Razak’s government hammered in an election reforms proposal has bolstered the case for snap general elections to be held within the next 2 months, rather than the September timeline recently reported by a BN-controlled newspaper.

According to opposition leaders, the way in which the BN lawmakers “exposed their reluctance to clean up the electoral system” has also opened the door wider for Najib to escape from his assurances to the people and his party that the 13th general election or GE-13 will be held soon.

Najib has come under severe fire for putting the nation in limbo due his indecisiveness over the GE-13 date, with many political pundits believing that this was due to his wish to prolong his hold on the premiership.

“What we understand is that he did pick May 26 as a date, and then switched to June 3 but because the King’s Birthday and Gawai Day are also around that weekend, it was postponed again to mid June,” PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.

“For us, we are bracing for GE-13 in mid June. Whether Najib will change his mind again – no one can predict or control. He is more fickle than a girl trying out dresses when it comes to this. But two obvious factors must be considered. One is the Bersih 3.0 rally on April 28 and the other is the Umno 66th anniversary during the first 2 weeks of May. If he doesn’t feel confident, there is every chance he will change again.”

Euphoric response

Indeed, the announcement by free and fair elections movement Bersih to hold its third rally on April 28 has been greeted with surprisingly strong enthusiasm around the nation and even overseas, with the Malaysian diaspora eager to help their countrymen fight for clean and free polls.

Opposition Leader Awar Ibrahim and his Pakatan Rakyat coalition are believed to have a more than even chance of wining, hence GE-13 is expected to be the most hotly-contested and the ‘dirtiest’ in the nation’s 55-year history.

Najib’s BN coalition is the only government Malaysians have known since independence from British rule in 1957, but widespread and large-scale corruption has taken a fierce toll on the once-popular BN coalition. Even Najib himself has admitted the chances of a regime change, promising to win at all costs, even if there were “crushed bones” and lost lives”.

Malaysians know they have to fight the BN for their freedom

Hence, when a BN-controlled Parilamentary Select Committee watered down the reforms recommended by Bersih, few Malaysians were surprised. In fact, the common response especially amongst the urban crowd was, “Good, now we can have Bersih 3.0″.

“The euphoria that has greeted the announcement of Bersih 3.0 underscores that Malaysians know full well they to fight or their freedom. Nobody is kidding themselves that Najib will do the right thing. They know that if they want political change, they have stand up and speak out. And I think, finally, they are ready to rise as a body to show the BN that times have changed. You can no longer behave like in the past – bully, cheat and intimidate your way to a false victory,” PKR vice president Chua Jui Meng told Malaysia Chronicle.

So far the disgraced PSC has only granted one out of the 8 electoral reforms demanded by Bership – the use of indelible ink and even then, it insisted on 2 colours, prompting concern that it was out to “cheat” again.

What tops the Bersih list of priorities now is for the Najib administration to order a full and independent audit of the electoral roll.

“This is the most important of all. It is no point having indelible ink when the electoral rolls are corrupted and contaminated with fake and phantom names,” said Tian.

Whole country in limbo

Meanwhile, the guessing game for the GE-13 continues. It is believed that some of the government’s printers have already received orders to print campaign posters for the Umno-BN. Likely dates being touted in the coffee-shops around the nation include the June 9-10 weekend and the 16-17 weekend.

If Najib does not hold the polls by June, Umno insiders say it will have to be held after July because the fasting month will begin on the 21st and ending only on August 19 or 20.

“But this will be most inconvenient period for the Muslims and the Malays especially won't be so eager to come out and queue up to vote, they rather stay at home and relax,” an Umno watcher told Malaysia Chronicle.

Umno elections

According to analysts, even if not in July, it won’t be August either despite pressure to hold GE-13 before the Umno internal elections which must be held by October.

“The whole of August will be taken up by the Hari Raya celebrations and the run-up to National Day,” an analyst said, conceding that Najib could take advantage of feel-good factors such as the holiday mood and the Merdeka anniversary spirit of patriotism.

“But this will just spoil the mood and the people will get irritated, especially the Malays. It is a time to celebrate and not a time to get serious and go voting. This too jeopardize Umno's chances.”

September – more likely to be a red herring

September was also ruled out on the basis that it was the ‘haj’ or pilgrimage month despite a government newspaper having recently reported that it was the most likely month for Najib to hold elections.

Analysts said if September was picked, it would have to be the first week of the month. There is also no special reason to hold it in September, with no new Budget goodies announced yet, and the effects of the previous carrots like the Felda listing and the BR1M RM500 cash aid already cooled off.

Apart from the ‘haj’ season which ends only in October, Parliament is also due to meet from Sept 24 until Nov 27. Budget 2013 is due to be tabled then.

“Why would Najib rush for first week of September then? We see it as a red herring to lull the Pakatan leaders into complacency. October will be the time for the Budget 2013 to be debated. Once it is tabled, it has to be approved by the Dewan Negara,” said the analyst.

“If Najib wants to hold elections around that time, November is the more likely GE-13 month. You see, November is traditionally a lull period but the weak point of this is that there won’t be any element of surprise in it for Najib and BN because everyone knows it is unlikely to be in December, when the rains are too unpredictable,” said the analyst.

2013

Should GE-13 still be uncalled by then, then it will have to take place in 2013. Parliament automatically dissolves on April 20, 2013 and the Election Commission has two months thereafter to fix a polling date if Najib does not do so himself before then.

Should Najib resort to such a late date, it would imply that Anwar and Pakatan have the upper hand, thereby forcing Najib into delaying until the last moment.

“It is not impossible but I personally don’t think GE-13 will be in 2013. I still think June 2012 is the best bet. Najib will try his best to have GE-13 before the Umno internal elections,” said Tian.

“Unless he has no choice because it is too clear cut that he and BN will lose, then perhaps we might have to drag on for another a year. But this would be very bad for the nation. Everyone will be in a sort of limbo. Businesses will be stuck, even those buying property would prefer to wait and see what happens. It is not fair for Najib to hold us all to ransom just because he and BN fears to lose.”

NFC Now Divesting Properties

Posted: 05 Apr 2012 01:35 AM PDT

Malaysiakini

PKR today claimed that the owners of the National Feedlot Corporation (NFC) are in the process of selling three properties, which they allegedly was bought by leveraging on a RM250 million government soft loan.

According to PKR director of strategy Rafizi Ramli, NFC executive chairperson Mohamad Salleh Ismail and executive director Wan Shahinur Izran Salleh had sold off the properties for RM3 million to one Insun Development Sdn Bhd.

“It was sold after (Women, Family and Community Development Minister) Shahrizat Jalil announced that she will 'resign',” he said.

(On March 11, Shahrizat announced that she would "resign" from cabinet when her senatorship expires on April 8. Her husband Mohamad Salleh was charged in court for two counts of criminal breach of trust, in relations to the NFC scandal, the very next day.)

The sale of the properties, said Rafizi, indicates that the company is “winding down” and is cashing out their assets.

Mohamad Salleh jointly runs the company with their children, Izran, Wan Shahinur Izmir and Wan Izzanna Fatima Zabedah.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


TRIO: What are the “SPECIAL FARES” under “Re-Accomodation Agreement”?

Posted: 04 Apr 2012 08:48 PM PDT

Updates @ 9:30 pm 5-4-2012: Please read Rocky’s Bru’s “Walk for MAS?” in HERE. En Ahamd Jauhari Ahamd (AJ) was so proud to announce on 26-3-2012 during the "Briefing of MPs" that MAS was facing losses to the tune of RM2.5 billion! It would appear to everybody that the TRIO and the "Bina tak Fikir" [...]

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Bersih 3.0: 'Duduk Bantah' 28 April di Dataran Merdeka

Posted: 04 Apr 2012 09:54 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang