Pengikut

Nuffnang

Selasa, 14 Februari 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


YB Gan Pei Nei, ADUN Rawang, akan lanchar tandatangan 100,000 Bantah penyenaraian FGVHB di Kuala Krau

Posted: 14 Feb 2012 08:12 PM PST

Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau akan melancarkan kempen tandatangan 100,000 rakyat membantah penyenaraian Felda Gloval Ventures Holding Berhad (FGVHB) di perkarangan Pejabat Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau di No. 37 Jalan Besar, Kuala Krau pada 16hb Februari 2012 jam 3.00 petang.

Turut hadir didalam Majlis Pelancaran BANTAH itu adalah Ketua-Ketua Cabang dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Pahang serta peneroka-peneroka Felda dan orang awam.

Diantara pimpinan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal yang akan turut hadir adalah Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal, Pn Siti Khalijah Hj Mohamad, Pengerusi Wanita Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal dan Jawatankuasa Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal dan JK Wanita PKR Pusat.

Pelancaran BANTAH di Kuala Krau akan dirasmikan oleh YB Gan Pei Nei, ADUN Rawang. Pada malamnya, jam 9.00 malam akan diadakan Ceramah Umum di tempat yang sama dengan para Penceramahnya terdiri daripada YB Gan Pei Nei, ADUN Rawang (PKR), YB Leong Ngah Ngah, ADUN Triang (DAP), YB Rashid Latip, ADUN Ampangan (PKR).Sdr Abd Rahman Ramli, Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Pak Jabit @ Man Kadir, Timbalan Ketua PKR Cabang Temerloh, Shafei Deris daripada kepimpinan JOAS dan Haji Suhaimi Said.


Ceramah PKR di Pejabat PKR Kuala Krau pada 16.2.12

Posted: 14 Feb 2012 06:15 AM PST

CERAMAH PKR DI PEJABAT PKR KUALA KRAU PADA 16HB FEBRUARI 2012 JAM 8.45 MALAM, PENCERAMAH: YB GAN PEI NEI, ADUN PKR RAWANG, YB LEONG NGAH NGAH, ADUN DAP TRIANG, YB RASHID LATIP, ADUN PKR AMPANGAN, YBHG ABDUL RAHMAN RAMLI, TIMBALAN PESURUHJAYA PAS N SEMBILAN, MAN KADIR @ PAK JABIT, TIMB. KETUA PKR CABANG TEMERLOH, YBHG SHAFEI DERIS JOAS DAN HAJI SUHAIMI SAID, KETUA PKR CABANG KUALA KRAU.

DATANGLAH BERAMAI-RAMAI

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Semakan Audit Dapati Ramai Pengundi Yang Diragui

Posted: 14 Feb 2012 04:23 PM PST

Malaysiakini

Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) mengenai pembaharuan sistem pilihan raya di negara ini dimaklumkan bahawa semakan audit yang dijalankan ke atas daftar pemilih mendedahkan wujudnya jumlah amat besar pengundi yang meragukan.

Mimos Bhd, sebuah syarikat teknologi milik penuh kerajaan yang membuat semakan audit itu pada taklimatnya kepada PSC berkata terdapat kira-kira 200,000 pengundi yang mencurigakan.

Menurut ahli PSC Anthony Loke (kiri), taklimat telah diberikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Mimos, Abdul Wahab Abdullah semasa mesyuarat dua jam, semalam.

Turut hadir semasa mesyuarat dan taklimat berkenaan adalah pengerusi PSC Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili.

Loke berkata Mimos pada taklimatnya memberitahu pihaknya mengesan 820 kes di mana terdapat lebih daripada 100 pengundi yang menetap di alamat yang sama.

“Selain itu, kami mendapati 1,259 kes di mana antara 51-100 pengundi tinggal di alamat yang sama, 3,254 kes di mana terdapat antara 21-50 pengundi tinggal di alamat sama, dan 6,002 kes yang melibatkan antara 11 hingga 20 pengundi di rumah sama.

“Tempat-tempat ini termasuk kem tentera,” katanya kepada Malaysiakini.

Turut dipertikaikan adalah alamat yang mencurigakan di mana pengundi didaftar dengan alamat yang tidak lengkap ataupun tidak sah. Sebagai contoh, katanya: “Tiada alamat atau rumah 62, Lembah Pantai dan E6, Seputeh”.

Menurut Loke, PSC telah memberikan Mimos tempoh dua minggu untuk menjalankan semakan dengan Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya bagi mengemaskini nama-nama dan alamat mencurigakan itu.

“PSC itu tidak bincang lanjut bagaimana untuk membetulkan perkara itu dan Mimos akan kembali dalam masa dua minggu,” katanya.

Belum boleh bubar parlimen

Memandangkan jumlah pengundi yang meragukan sebegitu ramai, Loke berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak perlu memastikan daaftar pemilih dibersihkan sebelum beliau membubarkan parlimen supaya pilihan raya umum dapat diadakan.

Pemimpin DAP itu berkata Mimos turut mengenal pasti 785 polis dan anggota tentera yang berdaftar sebagai pengundi pos dan pada masa yang sama, juga sebagai pengundi biasa.

Semasa laporan awal PSC dibentangkan pada Disember, selepas jawatankuasa itu mengadakan beberapa pendengaran awam, mereka telah membuat beberapa cadangan, termasuk semakan audit pengundi.

Mimos kemudian ditugaskan untuk memeriksa daftar pemilih bagi mengesan nama atau kad pengenalan yang sama ataupun bertindih, pengundi berusia lebih 100 tahun dan mengesahkan butiran pengundi dengan pangkalan data dari agensi-agensi kerajaan yang lain.

Loke juga mendedahkan bahawa Mimos berjaya mengesan 22,076 pemilih berdaftar yang berumur lebih 90 tahun.

Isu Palestin: Malaysia Berkiblat Amerika, Israel,

Posted: 14 Feb 2012 04:20 PM PST

Malaysiakini

Kerajaan BN tidak pernah memberi sokongan secara konsisten terhadap perjuangan Palestin tetapi sebaliknya dasar negara selama ini sebenarnya berkiblatkan dasar Amerika Syarikat dan Israel terhadap negara itu, kata Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Sehungan itu, beliau membidas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang sebelum ini mendakwa ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim “bersifat talam dua muka” kerana menyatakan sokongannya terhadap usaha-usaha melindungi keselamatan Israel.

"Apakah Najib perlu diingatkan bagaimana layanan kerajaan Malaysia terhadap pemimpin negara Palestin yang sah dipilih secara demokrasi pada pilihanraya 25 Jan 2006?" soalnya dalam satu kenyataan media, lewat malam tadi.

Sebagai dalilnya, Saifuddin Nasution berkata Malaysia pada Mei 2006 telah menjadi tuan rumah Persidangan Negara-negara Berkecuali (NAM) tetapi anehnya kehadiran Dr Mahmoud Al Zahar selaku Menteri Luar sah kerajaan Palestin yang dilantik oleh Perdana Menteri Ismail Haniyeh telah dibelakangkan.

Sebaliknya, menurut beliau Putrajaya mengiktiraf Farouk Qadummi iaitu bekas Menteri Luar Palestin (sewaktu kerajaan Fatah sebelum pilihan raya 25 Januari 2006). Malah, pada persidangan tersebut Qadummi dijemput berucap sebagai wakil rasmi kerajaan Palestin.

"Hal ini tidak sukar difahami kerana PM Ismail Haniyeh dan Dr Mahmoud ALZahar adalah pemimpin Palestin yang mewakili Hamas yang pada kacamata Amerika Syarikat dan Israel adalah satu kumpulan pengganas.

"Hakikat bahawa Hamas menang pilihanraya secara bebas dan demokratik tidak sama sekali mengubah pendirian Amerika Syarikat dan Israel terhadap Hamas yang telah berjaya membentuk kerajaan Palestin yang sah.

"Amerika Syarikat dan Israel tidak mengiktiraf kerajaan Palestin pimpinan Hamas. Adalah menjadi pengetahuan umum Amerika Syarikat dan Israel lebih bersikap lunak terhadap kumpulan Fatah yang tewas pilihanraya," katanya.

Pulaukan NAM

Menurut Saifuddin Nasution lagi, Dr Zahar yang kecewa dengan layanan Malaysia kemudiannya memulau persidangan NAM tersebut.

Beliau kemudiannya menemui pimpinan PAS termasuk timbalan presiden ketika itu Nasaruddin Mat Isa. Dr Zahar turut mengutuk tindakan kerajaan BN itu kerana menjemput Qaddoumi dan menganggap keputusan itu sebagai sesuatu yang tidak dapat diterima oleh kerajaan Palestin.

Malahan, kata beliau, Nasaruddin pula kemudian mengeluarkan kenyataan mengecam kerajaan Malaysia sebagai 'biadap'

"Insiden tersebut memberikan bukti jelas bagaimana tidak konsistennya dasar kerajaan Malaysia terhadap Palestin. Insiden ini menjadi bukti bahawa dasar luar Malaysia terhadap Palestin sebenarnya berkiblatkan dasar Amerika Syarikat dan Israel terhadap Palestin.

"Insiden ini mengesahkan Kerajaan Malaysia tidak dapat membezakan antara kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat Palestin dengan pemimpin Palestin yang ditolak dan tewas dalam pilihan raya.

"Hanya kerana Amerika Syarikat dan Israel tidak mengiktiraf kerajaan Palestin pimpinan Hamas pada ketika itu maka Malaysia juga akur. Bukankah fakta ini dengan sendirinya menolak kenyataan Najib sebaliknya mengesahkan bahawa dasar kerajaan Malaysia terhadap Palestin sebenarnya tidak konsisten?" soalnya.

Najib semalam diminta mengulas kekecewaan dan kebimbangan Perdana Menteri Palestin Ismail Haniyeh yang disampaikan ketika pertemuannya dengan Nasharuddin, selaku Pengerusi Pentadbiran Yayasan al-Quds Malaysia di Kuwait, baru-baru ini berhubung kenyataan Anwar mengenai Israel itu.

Pendirian berbeza

Menurut beliau ketua umum PKR itu sering membuat pendirian berbeza terhadap pendengar yang berlainan dalam isu.

Anwar, sebelum ini pada wawancaranya dengan majalah Wall Street Journal (WSJ) dilaporkan berkata beliau menyokong usaha menjaga keselamatan Israel. Pada masa yang sama, pada wawancara itu, Anwar turut menegaskan bahawa kepentingan sah rakyat Palestin juga mesti dilindungi.

Kenyataannya itu mengundang rasa tidak senang pelbagai pihak termasuk Majlis Syura Ulama PAS yang juga selari dengan pendirian parti itu supaya tidak mengiktiraf negara Israel dan mahu Anwar menarik balik kenyataannya itu ataupun menyaman majalah itu jika laporan berkenaan adalah tidak benar.

Sheikh Yusof Al-Qardhawi Doakan Khas Kemenangan Kita, Kebangkitan Rakyat

Posted: 14 Feb 2012 12:32 AM PST

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Petition Campaign: “HENTIKAN KEMUSNAHAN MAS”

Posted: 14 Feb 2012 10:01 AM PST

Yours truly has been alerted by Anak Malaysia that a Petition Campaign has been launched against the secret MAS-AirAsia share swap and the “Comprehensive Collaborative Framework”. The said secret share swap and CCF were the brainchild of Tan Sri Azman Mokhtar, the MD of Khazanah Nasional Bhd, and his ex-business partner of BinaFikir Sdn Bhd [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Makan malam bersama Presiden PAS 19 Feb 2012 Rembau

Posted: 13 Feb 2012 11:47 PM PSTKENDURI RAKYAT
Makan Malam bersama YB Tuan Guru Dato Seri Hj Abd Hadi Awang
Tempat : Kg Batu, Rembau
Tarikh : 19 Feb 2012 , AHAD
Masa : 8 mlm
Percuma - Semua dijemput hadir
Hubungi Hassan 019-2171942

KULIAH DHUHA
Tempat : PASTI Al-Wildan, Seremban (sebelah Masjid Ampangan)
Bersama YB Tuan Guru Dato Seri Hj Abd Hadi Awang
Tarikh : 19 Feb 2012 , AHAD
Masa : 7.45 pagi

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 19 Feb 2012 , AHAD
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Tengah, Batu 8, Jalan Labu, Labu, N.Sembilan (Rumah Pak Itam)
Penceramah :
YB Tuan Guru Dato Seri Hj Abd Hadi Awang, Presiden PAS
YB Zuraida Kamaruddin, Ketua Wanita PKR Pusat - Ahli Parlimen Ampang
YB Hj Taufek Abd Ghani, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Dato Kamarul Baharin Abas, Ketua PKR N.Sembilan - Ahli Parlimen Telok Kemang
YB Loke Siew Fook, Pengerusi DAP N.Sembilan - Ahli Parlimen Rasah/ADUN Lobak

s

0 ulasan
sumber :-

s


SMUE Fasa Pertama

Posted: 14 Feb 2012 04:50 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang