Pengikut

Nuffnang

Khamis, 8 Disember 2011

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Birthday Celebration 8th December 2011

Posted: 08 Dec 2011 07:45 PM PST

Thank u to all wellwishers for the
Birthday greetings! Your greetings and thoughts much appreciated. Makes one feel younger!

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Jemputan Sambutan Hari Krismas 2011 Kerajaan Negeri Selangor

Posted: 08 Dec 2011 05:34 PM PST

Tempat: Hapadan New Wing, Pusat Membeli Belah 1 Utama, Bandar Utama, Petaling Jaya
Tarikh: 10 Disember 2011 (Sabtu)
Masa: 6 petang-11 malam

Kerajaan Negeri dengan ikhlas menjemput semua untuk bersama-sama Menteri Besar dan barisan pimpinan Negeri Selangor dalam sambutan Hari Krismas 2011.

Sambutan ini akan diadakan pada 10hb Disember di depan pintu masuk pusat membeli-belah 1 Utama di Bandar Utama, Petaling Jaya bermula pada pukul 6 petang.

Antara aktiviti yang dirancang adalah persembahan oleh penyanyi-penyanyi terkemuka Reshmonu dan Francesca Peters. Koir Filharmonik Selangor, Deafbeat dan 3rd KL Boys' Brigade Company juga akan memberi persembahan nyanyian pada malam ini.

Selaras dengan dasar Kerajaan Negeri, sambutan ini dianjurkan dengan mengutamakan penjagaan alam sekitar.

Sistem lampu dan bunyi persembahan mengunakan tenaga hijau biodiesel yang dihasilkan oleh minyak masak terpakai. Tambahan pula, lampu pokok Krismas akan dinyalakan melalui tenaga yang dijana oleh basikal.

Untuk membantu pihak usahawan, gerai-gerai makanan akan mengutamakan mereka yang diberi pinjaman MIMBAR. Bagi mengelakkan pencemaran sistem perparitan, minyak masak yang digunakan pada hari tersebut akan dikumpulkan untuk dikitarsemula. Penggunaan bahan mesra alam juga diwajibkan.

Semua pihak dijemput untuk bersama-sama bagi memeriahkan lagi sambutan Hari Krismas ini. Bagi mengelakkan kesesakan lalulintas, orang ramai digalakkan menggunakan pengangkutan awam.

Sambutan Hari Krismas 2011 ini dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Selangor bersama-sama Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Tourism Selangor dan 1 Utama.

Invitation to Selangor State Government Christmas 2011 Celebrations

Posted: 08 Dec 2011 05:30 PM PST

Venue: In front of main entrance to the new wing, 1 Utama Shopping Centre
Date: 10 December 2011 (Saturday)
Time: 6pm-11pm

 The State Government graciously invites everyone to attend our Christmas celebrations with the Menteri Besar and members of the Selangor State Government.

The celebrations will be held at 6pm, on the 10th of December in front of the main entrance of the new wing of the 1 Utama shopping centre, Bandar Utama, Petaling Jaya.

Among the activities planned include performances by popular singers Reshmonu and Francesca Peters. The Philharmonic Choir of Selangor, Deafbeat and the 3rd KL Boys' Brigade Company will also be performing.

In line with the State Government's policies, the celebrations will be organised with a green emphasis. For example, the light and sound system for the performances will be powered by bio-diesel converted from used cooking oil. There will also be a pedal-powered Christmas tree on display.

To encourage local entrepreneurship, the food vendors are selected with an emphasis on those receving MIMBAR microcredit loans from the State Government. In addition, used cooking oil  and other waste produced during the celebrations will be collected for recycling. The use of environmentally friendly utensils and packaging is also compulsory.

Once again, we welcome everyone to join us in the festivities at the Christmas celebrations. To reduce traffic congestion, we also suggest the use of  public transportation or car pooling.

The Christmas 2011 celebration is organised by the State Government of Selangor along with Petaling Jaya City Council (MBPJ),  Tourism Selangor and 1 Utama.

Selangor Catat Sejarah Tangani Isu Sampah Secara Efisyen

Posted: 07 Dec 2011 01:00 AM PST

PUCHONG, 7 DIS: Setelah mengambil alih kesemua urusan kutipan sampah dan pembersihan di Selangor daripada Syarikat Alam Flora, kerajaan Selangor hari ini melakar sejarah dengan kejayaannya menangani isu sampah secara efisyen dan mesra alam.

Pagi tadi satu upacara Pelancaran Taman Rekreasi Worldwide Landfill Park Air Hitam telah diadakan dengan dihadiri Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Khalid dalam ucapannya melahirkan rasa bangga dengan kejayaan anak syarikat kerajaan negeri, Worlwide Holdings Sdn Bhd yang telah berjaya menyiapkan kerja-kerja penutupan Tapak Pelupusan Sanitari Air Hitam (AHSL) yang telah ditutup operasinya secara rasmi pada 31 Disember 2006.

Ia kemudian disusuli dengan kerja-kerja penutupan yang dilakukan dengan selamat menggunakan teknik 'safe closure'.

Kawasan yang sebelum ini menjadi kawasan yang ingin dijauhi penduduk kini sudah bertukar menjadi kawasan rekreasi terbesar di Puchong dengan kemudahan-kemudahan riadah seperti trek jogging, gazebou dan kawasan permainan kanak-kanak.

"Kerajaan memandang serius isu sampah di Selangor dan menyediakan peruntukan kewangan yang besar bagi menangani isu ini. Jaminan ini diberi sebagai tanda komitmen untuk memastikan rakyat tinggal dalam suasana keselesaan.

"Kita bukan sahaja telah berjaya menyelesaikan masalah pelupusan sampah tetapi dapat memperbaiki kawasan tersebut sehingga menjadi tempat rekreasi," ujar Khalid.

Selain itu, Worldwide Holdings dengan kerjasama TNB juga berjaya menghasilkan sumber tenaga elektrik melalui gas metana yang dihasilkan daripada sisa pepejal di tapak tersebut dengan penjanaan gas adalah sebanyak 2MW yang berupaya memberi tenaga kepada 2000 buah rumah.

Malah, projek ini juga merupakan perintis kepada 'engineered landfill' di Malaysia yang berjaya ditutup secara selamat dan yang pertama juga dijadikan taman disamping menghasilkan gas. Kejayaan ini melayakkan taman ini mendapat pengiktirafan daripada Malaysia Book Of Record.

Khalid juga memberi harapan agar budaya pelupusan sanitari yang cekap dan berkesan ini akan dijadikan contoh bukan sahaja bagi membuka peluang explorasi industri hijau bagi syarikat-syarikat pemaju malah usaha ini turut menawarkan kehidupan yang lebih sihat dan baik kepada rakyat.

"Bagi menjadikan Selangor sebagai sebuah negeri yang bersih dan selesa, budaya menguruskan sampah perlu dipertingkatkan. Maka, keperluan bagi mendidik masyarakat tentang pengurusan sampah perlu digiatkan," pesan Khalid dalam ucapannya.

Beliau kemudiannya dibawa melawat ke Loji Janakuasa 2 Megawat dan juga puncak Taman Rekreasi Worlwide Landfills Park Air Hitam.

Sumber: TVSNEWS

Lesen Peniaga "Ali Baba" Akan Ditarik Balik

Posted: 03 Dec 2011 01:00 AM PST

KLANG 3 DIS : Kerajaan Selangor akan mula memantau setiap pemilik lesen perniagaan bagi memastikan mereka betul-betul mengendalikan perniagaan mereka sebagai usah menghapuskan amalan "rentier" atau "ali baba" yang menjadi kebiasaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional yang lama.
 
Sehubungan itu, Kerajaan negeri akan menarik balik lesen daripada pemilik yang didapati "menyewakan" lesen atau tapak perniagaan mereka kepada orang lain, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Usaha ini adalah untuk memupuk budaya "owner-operator" atau pemilik-pengusaha di kalangan usahawan Selangor yang mana hanya mereka yang layak, berkemampuan dan benar-benar mahu mengendalikan perniagaan mereka akan diberi lesen.

Dasar tersebut adalah berbeza dengan budaya dulu, dimana lesen diberikan berdasarkan hubungan politik penerima lesen dan pemimpin pentadbiran.

"Kita tak galakan rentier society. Ini kumpulan reformasi bukan kumpulan Umno. Kita galakan owner-operator. Kalau dia nak jadi tawkey-penyewa. Kita tak galakan dia kerja sini lagi lah."

Abdul Khalid berkata, bagi melaksanakan dasar ini, pihak berkuasa tempatan akan memantau setiap pemilik lesen bagi memastikan pengarah syarikat serta tuan-punya lesen, bekerja di premis mereka sekurang-kurangnya 35 jam seminggu.

Bagi memastikan pemberian dan pemantauan lesen berlaku dengan telus, nama setiap pemilik lesen, syarikat yang didaftarkan pada lesen dan pemegang saham syarikat akan dipamerkan pada orang awam.

Dasar ini akan melibatkan sekurang-kurangnya 30 ribu pemilik lesen perniagaan di seluruh Selangor daripada pengusaha kecil makanan dan minuman sehingga pemilik industri sederhana seperti kilang pembuatan.

"Kita tidak boleh memberi lesen-lesen kepada kawan-kawan ataupun saudara mara ia mesti diberikan berasakan keupayaan dan kebolehan," Abdul Khalid berkata selepas merasmikan program "Selangorku Medicare" di Taman Rakyat, Jalan Kebun di sini hari ini.

"Ada kalanya kita dapati pemilik lesen adalah masyarakat Selangor tetapi pengendali lesen adalah orang asing. Kita nak kurangkan. Kita nak hapuskan semua tak boleh tapi kita nak kurangkan."

Kerajaan Negeri telah memperuntukan masa enam bulan hingga ke setahun bagi memberi peluang pemilik lesen dan pihak berkuasa menyesuaikan diri dengan dasar tersebut sebelum ia mula dilaksanakan

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Lawatan Kerja Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Ke Negeri Sembilan, Johor dan Melaka

Posted: 08 Dec 2011 06:37 PM PST

Pengerusi Biro Masyarakat Felda bergambar dengan tenaga kerja di Felda Hutan Percha, Melaka selepas Majlis Dialog - 8hb Disember 2011
Sdr Yusof, Pengarah Pilihanraya PKR Negeri Melaka, mempengerusikan Majlis Dialog di Felda Hutan Percha, DUN Machap, Melaka
Safar Bin Sawi, bekas angkatan tentera Malaysia. Beliau menceritakan bahawa semasa didalam angkatan bersenjata, beliau 3 kali terlibat mengundi secara pos. Pada pengundian yang pertama, beliau berada di kem dan beliau dapat mengundi sendiri dengan diawasi oleh pegawai tinggi yang sentiasa memerhatikan, beliau dan rakan-rakannya terpaksa mengundi Dacing. Kali kedua terlibat dengan pengundian secara undi pos adalah semasa beliau berada di sempadan. Apabila kembali ke kem, beliau bertanyakan tentang undi pos, tetapi mendapat jawapan bahawa semua undi bagi mereka yang berkhidmat di sempadan sudah pun dibereskan (ertinya beliau tidak mengundi sendiri) dan kali ketiga beliau juga berada di sempadan dan undinya telah disempurnakan oleh pihak kem. "Selagi ada undi pos, selagi itulah BN akan menang kerana pengundi-pengundi tidak berpeluang mengundi sendiri dan kalau pun mengundi sendiri, mereka diawasi oleh pegawai-pegawai tinggi" ujarnya.
Kisah sedih Peneroka Keratong 9 ditindas oleh Felda Technoplant. Beliau menanam semula ladangnya melalui Felda Technoplant selepas menyerahkan ladangnya kepada Felda pada bulan Ogos 2006. Di bawah penyelenggaraan Felda Technoplant, beliau diberikan elaun sara hidup yang dikira "hutang" sebanyak RM1500.00 sebulan (net); pada bulan September 2011, beliau mengambil alih ladangnya sendiri dan dibulan itu beliau berjaya memperolehi RM800.00 dipusingan pertama dan RM1300.00 dipusingan kedua menjadikan pendapatanya berjumlah RM2.100.00 bagi bulan September 2011. Pada bulan Oktober beliau telah menurunkan 200 tandan buah sawit dipusingan pertama dengan pendapatan yang boleh didapati sebanyak RM1500.00 seberat 2 setengah tan, tetapi buah itu dirampas oleh pegawai Felda Technoplant yang datang ke ladannya dengan polis tambahan Felsco, begitu juga di pusingan kedua, beliau sekali lagi berjaya mengeluarkan 2 setengah tan dengan kira-kira pendapatan sebanyak RM1500.00, dan buah pusingan kedua juga dirampas oleh Pegawai Felda Technoplant.

Beliau tetap bercita-cita mahu mengambil ladang untuk diurus sendiri kerana beliau yakin dengan diurus sendiri dengan penjagaan ladang yang baik seperti membaja dan meracun dengan sempurna dan menjalankan kerja-kerja pruning, beliau boleh berpendapatan lebih dari RM5000.00 setiap bulan dan akan terus bertamah.

Beliau telah membuat laporan polis, tetapi pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan. Beliau telah pun memperolehi Geran Tanah bagi ladangnya, dan beliau berhak mengurus sendiri ladangnya bagi mengelakkan beliau menanggung hutang yang besar kepada Felda.

Hutangnya dengan Felda setakat September 2011 sudah menjangkau RM71,530.00, beliau menyatakan bahawa Felda Technoplant tidak menguruskan ladangnya dengan baik, penuh dengan semak samun, tidak diracun, tidak dipruning dan tidak dibaja.

Kini telah pun melantik seorang peguam bagi mewakili dirinya untuk mengambil tindakan terhadap Felda agar beliau dapat menguruskan ladangnya sendiri.
Saya tetap menyokong Pembangkang, katanya. Beliau menghadiri taklimat di Felda Nitar 2, Mersing, dan akan bersama-sama dengan penduduk Nitar 1 dan 2 memfailkan saman terhadap Felda dan Felda Technoplant kerana gagal menyempurnakan tanam semula setelah peneroka-peneroka menyerahkan ladang masing-masing kepada Felda/Felda Technoplant.
Lihat gula ini. Satu botol kecil yang dikeluarkan oleh 1Malaysia berharga RM1.50 dan satu lagi keluaran Jalen (botol lebih besar) berharga RM1.50. Siapa kata keluaran 1Malaysia lebih murah? Jgn tertipu!
Anggota-anggota DAP turut menghadiri dialog dan taklimat mengenai KPG di Felda Nitar 2
Hadir mendengar taklimat dan dialog di Felda Nitar 2
Bergambar bersama-sama dengan Timbalan Ketua PKR Cabang Sekijang, Pn Natrah Ismail, selepas Majlis Taklimat kepada PACABA
Dialog dengan Tenaga Kerja Felda Palong 8 untuk persediaan lawatan YB Zuraida Kamaruddin, Ketua Wanita PKR ke Gugusan Palong pada 15 dan 16hb Disember 2011. Majlis lawatan dimula di Felda Palong 8 dengan Majlis Ceramah pada 15hb Disember dan akan diteruskan dengan lawatan sosial kepada penduduk Palong dari pagi hingga ke malam pada 16hb Disember 2011 termasuk Majlis Dialog dan Ceramah di Felda Palong 4.
Bersama Jawatankuasa PKR Ranting Palong 9 begi persediaan lawatan YB Zuraida dijadualkan pada 15 dan 16hb Disember 2011
Bergambar bersama Jawatankuasa Bertindak Peneroka Felda Palong 10 yang meminta pandangan undang-undang mengenai tindakan mereka untuk mengambil alih dari Felda dan Koperasi Peneroka Felda Palong 10 yang gagal menyempurnakan kerja-kerja menebang pokok getah mereka. Jawatankuasa Bertindak ini telah memberikan masa yang secukupnya kepada Felda dan Koperasi untuk menyempurnakan kerja-kerja menebang kayu getah mereka, tetapi tetap gagal; bahkan pihak Koperasi menghulurkan RM2000.00 kepada peneroka-peneroka jika mereka tidak mengambil alih tindakan membatalkan kontrak antara Felda dan Koperasi mengenai penebangan kayu getah mereka.
Sdr Idris, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak mewakili peneroka-peneroka yang berhajat menjalankan kerja menebang dan menjual kayu getah mereka yang tidak disempurnakan oleh Felda dan Koperasi mengikut kontrak.

=====

Selaku Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR, saya sekali lagi memberikan masa untuk melawat sambil kerja ke beberapa Rancangan Felda di Negeri Sembilan, Johor dan Melaka.

Saya sampai ke Felda Palong 10, Jempol pada 6hb Disember 2011 jam lebih kurang 10.00 pagi dan terus dibawa ke rumah seorang penduduk untuk bersama-sama dengan Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda yang berhajat tidak meneruskan kontrak antara Felda dan Koperasi Peneroka-Peneroka Felda Palong 10 Berhad untuk penebangan kayu getah mereka.

Saya melahirkan rasa kehairanan saya kerana Felda menandatangani perjanjian dengan Koperasi untuk mengikat peneroka-peneroka Palong 10 bagi menebang dan menjual kayu getah milik peneroka-peneroka.

Harga yang ditawarkan kepada peneroka-peneroka jauh lebih rendah daripada yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang biasanya menawarakan sekitar RM80,000.00 kepada peneroka-peneroka manakala Felda dan Koperasi hanya menawarkan RM42,000.00 sah

Mereka yang berhajat untuk menguruskan sendiri penebangan dan penjualan kayu getah mereka telah mendapat pelbagai ugutan termasuk ugutan yang tidak munasabah seperti "akan disingkirkan dari rancangan Felda", "kayu getah mereka akan dibakar dan tidak boleh dijual".

Peneroka-peneroka ini kesemuanya telah mendapat geran tanah mereka, dan sebagai tuan tanah tidak ada sesiapa yang boleh mengganggu gugat kedudukan mereka dan untuk menguruskan tanah mereka mengikut yang mereka fikirkan perlu dan wajar.

Sub-kontraktor kepada Koperasi telah hadir didalam Majlis Dialog dan Taklimat yang saya sampaikan tetapi mereka tidak mampu membuat apa-apa keputusan kerana mereka telah membayar sejumlah wang koperasi dan mereka mahu bincangkan kedudukan mereka dengan koperasi.

Sementara itu banyak kontraktor-kontraktor telah menawarkan diri untuk menebang dan menjualkan kayu getah peneroka, tetapi peneroka berhati-hati untuk membuat pilihan.

Malam itu saya menginap di rumah Sdr Latif di Felda Palong 10.

Keesukan harinya saya bersama Rebin Birham telah pergi ke Pejabat KEADILAN Cabang Sekijang pada jam 11.00 pagi; disana saya telah memberikan taklimat kepada Jawatankuasa PKR Cabang Sekijang.

Setelah makan tengah hari (sudah hampir jam 3.00 petang), saya meninggalkan Segamat melalui Muadzam Shah, Endau dan Mersing untuk ke Felda Nitar 2. Wak Rabidin menunggu saya di Bandar Muadzam Shah, jam 5.00 petang kami meneruskan perjalanan ke Nitar 2, dan sampai dissana jam lebih kurang 7.00 malam.

Majlis Dialog dan Ceramah telah diadakan di rumah Sdr Zabidi, dan peneroka disana bersetuju dibawah kelolaan Jawatankuasa Bertindak dibawah pimpinan Sdsr Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Nitar 2 untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Saya menginap di Nitar 2 di rumah Sdr Zabidi.

Pada 8hb Disember 2011, saya tinggalkan Felda Nitar 2 menuju Melaka jam 9.30 pagi melalui Kahang, Kluang, Ayer Itam melalui Highway dan memasuki Tol Jasin/Merlimau terus ke Bandar Melaka ke Pejabat Parti Keadilan Rakyat Negeri Melaka.

Bersama-sama dengan beberapa orang Jawatankuasa PKR Negeri Melaka, kami pergi ke Restoran Arab Al-Jazeera untuk makan tengah hari, disana kami disertai oleh Sdri Ginie Lim, AJK AMK PKR Pusat dan Sdr Rahmat.

Saya meminta Sdr Rahmat memberikan taklimat mengenai KPG serta lain-lain perkara yang boleh dituntut melalui saman terhadap Felda.

Rahmat adalah seorang engineer yang betul-betul mahir mengenai kilang Felda kerana pengalamannya yang begitu luas. Beliau memberikan masa yang panjang menjadi Pengurus Kilang Felda dan selepas itu menjadi kilang sawit milik Risda sehinggalah beliau meletakkan jawatan.

Hampir 3 jam beliau menenrangkan mengenai perahan KPG dan 9 lagi lain-lain item yang boleh dituntut oleh Peneroka sebagai saman. Dan saya akan aturkan perjumpaan diantara Rahmat dengan JK Biro Felda dan Orang Asal serta peguam-peguam PKR.

Kata Rahmat,"kalau sama Felda hanya KPG, Felda mampu senyum ria, kerana Felda makan jauh lebih-lebih besar dari itu, ada 10 peraka yang perlu diberikan tumpuan agar keadilan untuk peneroka-peneroka dapat dibela."

Rahmat telah memperincikan 10 item tersebut dengan katanya, "Kalau 10 item ini dituntut, Felda akan memberikan perhatian lebih, jauh lebih serius kerana itu akan menggugat Felda hingga usus," ujarnya.

Pada malam itu saya dan Sdr Rebin Birham mengadakan Majlis Dialog untuk peneroka-peneroka Felda Hutan Percha, Sdr Ginie Lim telah sedia menunggu kami. Sdr Yusof Abdullah, dan Sdr Yusof Saad pergi ke sana bersama-sama saya.

Didalam Majlis Taklimat itu, beberapa orang peneroka Felda Bukit Bulat, Machap dan Kemendor meminta saya menetapkan tarikh untuk mengadakan Majlis dialog seperti yang diadakan di Hutan Percha kerana seperti peneroka-peneroka Hutan Percha, peneroka-peneroka di Bukit Bulat, Macap dan Kemendor juga berhajat untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Saya menginap di sebuah Hotel diatas ikhsan Sdr Yusof Abdullah. Jam 7.00 pagi tadi saya meninggalkan Melaka untuk kembali ke Temerloh, dan sesampai di Temerloh saya terus pegi ke Rumah Haji Ismail di Lanchang untuk melihat sendiri kambing yang akan disembelih selepas Solat Jumaat nanti untuk Aqiqah cucu saya, seekor lagi diambil dari Kg Awah.

Kambing-kambing yang sudah disembelih itu akan dihantar ke rumah saya petang ini; saya dan Kak Hendon akan ke Raub ke rumah Abang Ali pada petang ini untuk menghantarkan kek yang ditempat oleh Kak Ainon untuk kenduri kahwin anaknya pada hari esuk 11.11.2011.

Kepada yang terbaca blog ini, saya jemputlah kerumah saya jam 1.00 tengah hari esuk untuk jamuan Aqiqah cucu saya.


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Father of Transformation or Father of Corruption: Look Again at The CPI Slide

Posted: 08 Dec 2011 06:29 PM PST

Malaysia Chronicle

Prime Minister Najib Razak came into office promising to focus on domestic economic issues and political reform. In his maiden speech, Najib also pledged to conduct a comprehensive review of the much-criticized Internal Security Act, which allows for indefinite detention without trial.

In the speech, he emphasized his commitment to tackling poverty, restructuring Malaysian society, expanding access to quality education for all, and promoting renewed "passion for public service." Najib then set out to implement his much hailed Government Transformation Programme (GTP).

He identified six major policy areas in which KPIs will play an especially important role in improving the effectiveness of the Malaysian government. These are known as National Key Result Areas (NKRAs). The NKRAs include crime prevention, reducing government corruption, increased access to quality education, improvements in the standard of living for low income groups, upgrades to rural infrastructure, and improvements in public transportation.

The NKRA for reducing government corruption is interesting. The official statement reads :

"The government is working to increase public trust in government, reduce fraud and waste in government procurement, and combat what it calls “grand corruption.

The government has begun prosecutions of elected officials and civil servants, regardless of party affiliation. Whistleblower legislation and improved transparency in government contracts are key components of this effort.

The government is also working to pass legislation to require those suspected of corruption to be brought to trial within one year. Performance will be assessed using Transparency International’s Corruption Perception Index."

Ignored the result

Take note of that last line, that performance will be assessed using Transparency International's Corruption Perception Index (CPI). And it is the CPI score for 2011 that has raised concern among Malaysians. Yet, it went totally unnoticed and unacknowledged by UMNO even though the report came during its annual assembly last week.

Najib, as UMNO president and architect of the GTP, pretended not to notice. Either he was too ashamed or it was another instance of his by now familiar irresponsibility and lack of accountability. Perhaps these traits have become amplified as pressure mounts on after failing to deliver anything substantial since taking over from Abdullah Badawi in April 2009.

What Najib did instead of facing up to the facts was to run off to hide behind Malay racism and supremacy in a speech to UMNO linked NGO Pekida, vowing not to give an inch and that Malay rights would always be supreme as long as there was UMNO, even at the expense of the other races.

Lackeys offer excuses

Worse still, his cohorts including minister Idris Jala began to discredit the CPI results. Whether he was man enough to admit his own failing, the fact is the Najib government went back on its own statement to use the CPI as a performance measure. And this did not go unnoticed by Tranparency International nor foreign investors, who are increasingly uncomfortable with his governance or lack of it.

“We realise, however, a lot more focus is needed on the initiatives to combat grand corruption. If anything, the CPI (Transparency International's Corruption Perception Index) has clearly shown that we need to address Grand Corruption as it impedes our overall CPI scoring. This issue requires institutional and structural reforms. The Government recognises this," Idris’ Pemandu unit said in a statement.

Idris then went on to blame the country's dipping score on a new measure introduced – the Bribe's Payers Index (BPI), yet the BPI is a separate and independent survey from the CPI. The blame does not rest on the BPI measure but instead it can safely be said, Malaysia did poorly in its reforms to eradicate corruption.

In fact, Malaysia’s 60th placing from 37th in 2003 and 56th in 2009 is the worst in the country’s history. This is also the 3rd consecutive year Malaysia has slipped in the CPI.

And the reasons? Look no farther than the various stumbling blocks installed by the Najib administration and to be fair, the past BN administrations especially during the Mahathir era, and even a novice would be able to tell why corruption is so hard to weed out in Malaysia.

To compound this lack of perseverance and to resort to desperate flip-flops when caught in a bind, Second Finance Minister Ahmad Husni then suggested that the ranking should not be taken ‘too seriously’. He argued that the CPI rankings slide was "subjective" and "questionable", saying that measures based on perception should not be used as an ultimate gauging method.

"It is subjective… Measuring is based on perception… We can use it to improve our position but we cannot say that is the end of everything. When you do comparisons based on interviewing different sets of people, it's questionable. It's hard to say, it is why we have been telling agencies involved to engage more with international bodies. Way we put it it's based on perception…You are not interviewing same person, [it's] different sets of persons in Malaysia, Thailand… it's hard (to gauge)," said Husni.

No one likes a cheat

Firstly, what about when the Najib administration was drawing up its GTP mission and vision? Why did it choose to specifically state that “Performance will be assessed using Transparency International’s Corruption Perception Index”. Why wasn’t it concerned about the methodology then?

Face it, no one likes a cheat. No investor like to come to a country which keeps changing the distance between the goal posts to suits its convenience. Remember Mahathir Mohamad and how he suddenly pulled the plug on investors by banning the trading of CLOB shares and making the ringgit non-tradeable in foreign markets? Remember how long it took before Malaysia could even crawl out from the being the pariah as far as big-time long-term FDI were concerned because of Mahathir’s ill-advised policies?

The same is happening now. Ahmad Husni’s statement contradicts the initial choice of using the CPI as a performance benchmark and is also downright confusing. If the CPI is subjective, then remove it as a performance benchmark and employ one that is more objective.

Furthermore, contrary to Husni’s claims, it is right and logical to interview people who are outside of the Malaysian sphere, lest the response is biased, and additionally, the bigger the interview sample number the greater is the precision of the results. Ask any statistician. Most importantly, what is the point of the BN agencies claiming there is no corruption, but the rest of the nation and the global community says there is!

Free for all corruption

DAP adviser Lim Kit Siang put it in a nutshell when he summarized the following facts about Malaysia’s CPI performance through the years.

"In the nine years from 1995 to 2003, Tun Dr Mahathir as Prime Minister saw Malaysia's TI CPI score stuck in the narrow groove between 4.8 in 2000 to 5.32 in 1996 while the CPI ranking fell 14 places from No. 23 in 1995 to No. 37 in 2003. (10 is highly clean while 0 is highly corrupt) In the five-year premiership of Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Malaysia's TI CPI ranking fell 10 places from 37 in 2003 to 47 placing in 2008, while the CPI score stuck between 5.0 to 5.1,” Kit Siang said in a statement.

“In his 2 ½ years as Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak presided over the worst TI CPI ranking and score for Malaysia on many fronts, viz: worst single-year plunge in TI CPI ranking of nine placings. i.e. fall from No. 47 in 2008 to No. 56 in 2009, most precipitous fall in TI CPI ranking in 2 ½ years under Najib's premiership, falling 13 placings from No. 47 in 2008 to No. 60 in 2011; when in five years under Abdullah, Malaysia fell 10 places from No. 37 in 2003 to No. 47 in 2008 and in nine years under Mahathir, Malaysia fell 14 places from No. 23 in 1995 to No. 37 in 2003, in the past three years 2009 – 2011, the CPI score consistently falling below the score 5, when in first 14 years from 1995 to 2008, Malaysia had only twice fallen below the score of 5, viz: 4.8 in 2000 and 4.9 in 2002 and consecutively in the past three years 2009 – 2011, Malaysia's CPI score falling to ever new lows, i.e. 4.5 for 2009, 4.4 for 2010 and 4.3 for 2011."

Thus, it seems the NKRA for reducing government corruption under the GTP should get nothing less than a negative score – or F for Fail. Not only have we not improved, instead as the CPI ranking proves, we have regressed.This is a  great failing on the part of Najib's administration. The slide has to be addressed, yet no one in Najib's camp wants to do talk about it except to badmouth the index and give excuses.

It was also telling that as the country plunged in graft, Najib and his UMNO cohorts were busily praising themselves and defending corruption. Not a single word would they tolerate against Women’s minister Shahrizat Jalil, who family was accused of inappropriately spending RM181 million out of a RM250million government soft loan granted to the NFC cattle livestock breeding project.

In fact, the Deputy Inspector General of Police was trotted out to give her family a clean bill of health. This despite a wealth of documentary evidence that they had spent money on luxury condos, a Mercedes, bought residential land, transferred cash and gave huge discounts to family-owned firms.

If this goes on, Najib will surely not be remembered as he has vainly proclaimed himself ‘Father of Transformation’. It seems that the more apt title should be the ‘Father of Corruption’!

Program Dato Seri Anwar Ibrahim Di Pulau Pinang Dan Perak

Posted: 08 Dec 2011 06:16 PM PST

DEMI RAKYAT
10 Disember 2011 (Sabtu)

Program 1) Perak

4.30 – 6.00 ptg – Hi-Tea Bersama NGO Perak

Lokasi : Dewan Tokong Sam Sean Meow.
Kampung Kuala Kuang, Chemor, Perak

Penceramah:
1.    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2.    YBhg Dr Muhammad Nur Manuty
3.    YBhg Mustafa Kamil Ayub
4.    Pimpinan NGO Perak

Program 2) Pulau Pinang

7.30 – 11.00 Mlm – Jamuan Makan Malam KeADILan Pulau Pinang

Lokasi: Straits Quay Covention Centre, Tanjung Pinang,

Penceramah:
1.    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2.    Dr. Bridget Welsh
3.    YB Nurul Izzah Anwar
4.    YB Sim Tze Tzin

Program 3) Perak

7.00 – 12.00 mlm – Rapat Rakyat Negeri Perak

Lokasi : Pekan Beruas, Perak

Penceramah:
1.    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2.    YB Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang
3.    YAB Lim Guan Eng
4.    YB Dato' Seri Nizar Jamaluddin
5.    YB Dato' Ngeh Koo Ham
6.    YBhg Ustaz Abu Bakar Hussain
7.    YBhg Dr Muhammad Nur Manuty

Kebebasan Bersuara, Internet Dan Fitnah

Posted: 08 Dec 2011 06:07 PM PST

The Malaysian Insider
Amin Iskandar

Kebebasan bersuara adalah diantara isu penting dan seringkali menjadi perdebatan di Malaysia.

Ini kerana walaupun perlembagaan persekutuan menjamin hak ini bagi setiap warganegara, terdapat pelbagai undang-undang dan akta yang menyekat rakyat daripada menikmatinya.

Perlembagaan persekutuan Malaysia dalam Perkara 10 (1) (a) dengan jelas menyatakan bahawa setiap warganegara berhak untuk bersuara dan menyatakan pandangan secara terbuka.

Akan tetapi, terdapat undang-undang dan akta secara langsung menafikan hak yang telah dijamin oleh perlembagaan persekutuan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dan Akta Media dan Mesin Cetak.

Malaysia mempunyai sejarah yang unik dalam isu kebebasan bersuara. Jika kita bandingkan kebebasan bersuara semenjak dari merdeka sehingga hari ini, kita akan dapati grafnya semakin lama semakin menurun.

Dari masa ke semasa pemerintah mengekang kebebasan bersuara. Tujuannya tidak lain dan tidak bukan adalah untuk terus mengekalkan kuasa. Kongkongan demi kongkongan terpaksa dihadapi oleh rakyat Malaysia walaupun negara sudah 54 tahun merdeka.

Tidak hairanlah mengapa Malaysia masih lagi belum pernah menukar parti pemerintah semenjak pilihanraya pertama dijalankan di negara ini.

Di negara-negara maju seperti United Kingdom, bertukar pemerintahan adalah perkara biasa dan tidak pula berlaku huru-hara. Malahan ianya menyebabkan negara tersebut terus maju oleh kerana parti-parti politik yang ada sentiasa berusaha keras untuk memastikan program mereka dapat diterima oleh rakyat.

Revolusi Internet

Kehadiran Internet merubah keadaan semasa. Jika pada satu masa dahulu, rakyat Malaysia hanya menerima maklumat dari sebelah pihak kerana terdapat kongkongan yang ketat terhadap media.

Internet telah memecahkan dominasi maklumat yang selama ini dikawal oleh pemerintah. Internet turut menjadi ancaman kepada negara-negara kuku besi.

Dominasi maklumat oleh pemerintahan kuku besi seperti di negara-negara Timur Tengah dapat dipecahkan.

Revolusi Mesir adalah contoh bagaimana Internet menjadi senjata untuk melawan regim kuku besi Hosni Mubarrak.

Facebook, Twitter dan blog menggantikan senjata-senjata tradisional seperti AK-47 dan "Molotov cocktail" bagi memenangkan revolusi di Dataran Tahrir.

Di Malaysia, kita dapat menyaksikan bagaimana Internet telah merubah lanskap politik negara.

Tun Abdullah Ahmad Badawi terpaksa disingkirkan lebih awal daripada pemerintahannya oleh kerana serangan dari Internet terutamanya blog.

Dalam pilihanraya umum (PRU) ke 12, kebanyakkan kawasan-kawasan bandar yang mempunyai akses kepada Internet dimenangi oleh parti pembangkang.

Di Wilayah Persekutuan kita dapat menyaksikan Barisan Nasional (BN) hanya mampu mempertahankan kerusi parlimen Setiawangsa dan Putrajaya.

Selebihnya disapu bersih oleh Pakatan Rakyat (PR).

Sebelum PRU 12, hanya ahli politik PR dan penyokong meraka menggunakan Internet secara agresif, dalam bahasa mudahnya, pada ketika itu majoriti blog-blog dikuasai oleh pihak yang menentang kerajaan.

Pasca PRU 12 telah merubah dunia Internet di Malaysia. Hari ini, kebanyakkan ahli-ahli politik BN juga telah mempunyai blog, Facebook dan Twitter masing-masing. Kini terdapat banyak juga blog-blog dari golongan menyokong pemerintah.

Ini adalah satu perkembangan yang baik. Ertinya, perdebatan di ruang Internet di Malaysia tidak lagi didominasi oleh satu pihak.

Rakyat Malaysia terutamanya golongan muda dapat menilai maklumat-maklumat yang mereka perolehi dengan seimbang.

Tidak lama lagi, media-media tradisional yang berat sebelah seperti Utusan Malaysia akan ditinggalkan oleh kerana tidak mengikut perkembangan zaman. Akhbar sebegini masih boleh terus hidup hari ini kerana masih terdapat golongan tua yang membaca.

Jika tidak melakukan perubahan drastik dalam corak penulisan berita, tidak mustahil akhbar seperti Utusan Malaysia akan pupus bersama-sama golongan tua di Malaysia.

Fitnah dan tohmahan menjadi budaya

Dalam keghairahan berjuang di alam siber, terdapat juga segelintir kecil yang menyalahgunakan Internet. Internet dijadikan medan untuk menyebarkan fitnah untuk menjatuhkan pihak-pihak tertentu.

Terdapat juga blog-blog yang menggunakan kata-kata kesat dan lucah untuk memaki hamun pihak lawan mereka. Fitnah direka untuk mensensasikan penulisan mereka.

Lebih aneh lagi, mereka-mereka ini berbangga dengan penulisan yang menggunakan kata-kata kesat dan lucah. Jika dikaji penulis-penulis sebegini kebiasaannya tidak berani mendedahkan identiti mereka.

Mereka berlindung disebalik nama-nama samaran yang pelik-pelik dan kadangkala lucu juga. Untuk membela tuan-tuan politik mereka, fitnah dan tohmah digunakan untuk mematahkan hujah lawan.

Yang lebih pelik lagi apabila aktiviti sebegini dihalalkan oleh pemimpin-pemimpin politik yang tidak sedar satu hari nanti mereka juga bakal menjadi mangsa kepada penulis-penulis sebegini.

Kita seharusnya mengambil iktibar tentang apa yang berlaku kepada bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan.

Jika dizaman beliau menjadi KPN tindakan diambil keatas laporan-laporan polis yang dibuat terhadap penulis-penulis lucah dan fitnah tanpa memilih bulu, sudah tentu fitnah seperti yang berlaku kepada beliau baru-baru ini tidak terjadi.

Baru-baru ini, bekas KPN difitnah di Internet — menggunakan gambar "super impose" yang mengatakan kononnya beliau berkahwin dengan seorang artis.

Penulis-penulis fitnah dan lucah terus berleluasa. Aktiviti sebegini mungkin sudah tidak dapat dihentikan oleh kerana ianya telah menjadi budaya sesetengah pihak.

Akan tetapi, sepandai-pandai tupai melompat, pasti akan jatuh ke tanah jua. Kita tidak akan dapat bersembunyi selama-lamanya. Nama samaran yang digunakan tidak dapat melindungi diri selama-lamanya.

Kekuasaan tidak akan memayungi diri selama-lamanya.

Percayalah, langit tidak selalunya cerah.o

Apabila Sistem Kehakiman Rapuh: Di Mana Keadilannya?

Posted: 08 Dec 2011 01:00 AM PST

Muqabalah.blog

Saya tidak mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, saya juga tidak tahu sejauh mana kebenaran pihak yang mendakwa mahupun kebenaran pihak yang membela DSAI. Tetapi saya beriman yang Allah Maha Mengetahui, Maha Berkuasa dan Maha Pemutus. Saya beriman yang banyak perkara di dalam hidupan dunia yang kebenarannya bersifat nisbi; kecuali kebenaran mutlak yang menyelamatkan , ianya berpunca dari perkhabaran Allah dan Rasul-Nya.

Bagaimanapun ketika membaca al-Quran dalam usaha mengkhatam al-Quran dalam bulan Ramadan yang mulia ini pada minggu yang telah berlalu, ayat ke 71 Surah Yunus terlekat di ingatan saya sehingga kini, ketika membacanya saya terlintas “apakah terdapat persamaan antara message terkandung di dalam ayat ini dengan keadaan yang dihadapi oleh DSAI?” – “Apakah sehinggakan perkara semasa sebeginipun, begitu jelas persamaannya dengan message di dalam al-Quran?” – “Atau kerana kecenderungan tertentu, maka saya pun sengaja mahu melihat dari sudut yang melegakan lantas mengiyakan perhitungan saya?” -

“Dan bacalah (ya Muhammad) ke atas mereka (kaum kafir Makkah) berita tentang Nuh. Ketika dia berkata kepada kaumnya: “wahai kaumku, jikalaulah menjadi keberatan (ancaman) besar ke atas kamu dengan kehadiran (kedudukan) aku (di kalangan kamu) serta peringatan yang aku beri dari ayat-ayat Allah, maka kepada Allah lah aku bertawakkal. Maka (oleh itu) sepakatkan keputusan di kalangan kamu serta sekutu-sekutu kamu (untuk memusnahkan aku), kemudian janganlah jadikan perkara kamu itu kabur (terselindung; berterus terang sahaja lah tentang tujuan kamu ), kemudian laksanakan atas aku (apa-apa yang telah kamu putuskan itu) dan jangan kamu bertanggung-tangguh lagi”.

Perkara yang sama juga telah dinyatakan oleh tukang-tukang seher di zaman Saiyyidina Musa, apabila mereka sudah tahu maksud perbicaraan yang mereka akan lalui, ugutan siksaan yang dikenakan atas mereka oleh Firaun. Mereka mengungkapkan dengan penuh keimanan dan ketegasan, kenyataan itu telah diabadikan oleh al-Quran dalam ayat 71-72 Surah Taha :

Mereka (tukang-tukang sihir yang kemudiannya telah memeluk Islam ) berkata: Kami sekali-kali tidak akan melebihkan (ugutan) engkau atas bukti-bukti yang nyata (tentang kebenaran Saiyyidina Musa) yang telah datang kepada kami dan daripada (Allah) yang menjadikan kami; maka berhukumlah dengan keputusan yang telah engkau putuskan, sesungguhnya engkau hanya berhukum pada kehidupan di dunia ini (sahaja; kerana kelak kamu juga akan menerima hukuman) . Sesungguhnya kami telah beriman kepada Tuhan kami, semoga Dia mengampuni kami bagi kesalahan-kesalahan kami dan apa yang engkau paksa ke atas kami dalam melakukan sihir, sesungguhynya Allah lebih baik (balasan -Nya) dan lebih kekal (siksaan-Nya)

Allah juga merakamkan kenyataan Saiyyidina Hud yang dimusuhi oleh orang kafir kerana mereka mengatakan baginda menghina sembahan-sembahan mereka, Saiyyidina Hud menyatakan dalam ayat 55-56 Surah Hud:

Saiyyidina Hud berkata: “sesungguhnya aku bersaksi kepada Allah dan bersaksilah oleh kamu sekelian bahawa sesungguhnya aku berlepas diri dari apa yang kamu syirikkan selain daripada-Nya, oleh itu laksanakan tipu daya sekelian kamu ke atas aku, janganlah kamu bertangguh lagi (laksanakan segera perancangan kamu), sesungguhnya aku telah bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhan sekelian kamu, Tiada suatu binatangpun yang melata kecuali Allah yang memegang ubun-ubunnya, sesungguhnya Tuhanku di atas Jalan Yang Lurus.

Dalam rakaman kenyataan-kenyataan di atas , kita dapat perhatikan gambaran menyeluruh tentang suasana apabila sistem kehakiman (pemutus hukum) tidak lagi bersikap objektif; sudah ada hukuman yang telah sedia dirancang untuk dihukum tanpa mengira kekuatan hujjah bagi pihak yang dituduh. Kemungkinan juga pihak penguat-kuasa peraturan dan beberapa pihak lain bersekutu dan berserongkol dalam menentukan yang dituduh akan tetap dihukum dengan hukuman yang telah diputuskan sebelum perbicaraan. Maka ketika itu apa lagi maknanya penghujjahan dan segala pembuktian, kerana hukuman bukan lagi bergantung atas hujjah tetapi mengikut pihak yang berkuasa.

Dalam keadaan itulah Rasul dan orang yang teguh imannya meminta pihak yang sedemikian agar tidak bertangguh-tangguh lagi, berselindung di sebalik ‘procedures’, bahkan segerakanlah laksanakan hukuman yang mereka telah rancangkan itu. Mereka tidak merasa terancam kerana mereka telah sandarkan keyakinan mereka yang utuh kepada Allah. Mereka melihat hukuman yang akan dikenakan ke atas mereka oleh pihak penguasa yang zalim itu tiada tara berbanding dengan ganjaran pahala menegakkan Tauhid, kebenaran serta memperteguhkan kesabaran serta siksaan kerana kesyirikan, kemaksiatan dan kezaliman. Kalau tidakapun apa lagi ada pilihannya?

Ya Allah selamatkan kami dari bala yang dahsyat seumpama ini, atau sekiranya kami ditakdirkan menghadapinya maka Engkau perteguhkan iman kami, Engkau tinggatkan tawakkal kami kepada Engkau serta Engkau tariklah ubun-ubun kami ke arah keselamatan.

Ya Allah selamatkan pihak penguasa kami, tanahair kami dari bencana seumpama ini, Ya Allah suburkan keimanan, kebajikan dn keadilan di tanahair kami serta Engkau peliharalah penguasa kami daripada melakukan kezaliman dan kemaksiatan kepada Engkau. Y a Allah jadikan kami hidup mengikut Syariat Engkau dan di atas Sunnah Nabi-Mu, Saiyyidina Muhammad.

* Semoga saya masih memelihara pesan guru-guru saya agar mengelak diri dari menceburi politik, semoga catitan ini akan membawa manafaat kepada saya dan saudara-saudara seagama tanpa prejudice politik kepartian. Amin

PBB Kritik RUU Himpunan Aman 2011

Posted: 07 Dec 2011 09:22 PM PST

Keadilan Daily

Kumpulan hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut melahirkan rasa kecewa ekoran kerajaan Umno-BN tidak mempedulikan pandangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) atau masyarakat sivil dalam merangka Rang-Rang Undang Perhimpunan Aman 2011.

Pelapor khas PBB, Maina Kiai mengingatkan bahawa rang undang-undang baru itu bukan sahaja menghadkan hak berhimpun secara aman, termasuk demonstrasi jalanan, tetapi juga mengenakan akses bersyarat kepada media di perhimpunan awam, lapor Malaysiakini.

Tambahnya undang-undang itu mengandungi takrif kabur mengenai perhimpunan dan juga sekatan dan syarat-syarat perhimpunan dan memberikan "kuasa berlebihan" kepada pegawai penguatkuasa undang-undang dan menteri dalam negeri.

"Banyak sekatan ini tidak wajar mengikut undang-undang antarabangsa. Ia juga memberi budi bicara kepada pihak polis untuk membuat apa-apa saja bentuk rakaman perhimpunan," kata Maina yang merupakan pelapor khas PBB mengenai hak kebebasan berhimpun secara aman dan berpersatuan.

Rang undang-undang dibentangkan untuk bacaan pertama oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri 21 November lalu dan diluluskan secara tergesa-gesa dengan beberapa pindaan, dalam tempoh kurang daripada dua minggu – pada 29 November.

Walaupun Ahli-ahli Parlimen pembangkang bertindak keluar dewan selepas membahaskan rang undang-undang tersebut, dan juga bantahan oleh lebih 1,000 peguam pada hari yang sama, namun ia tetap diluluskan.

Antara sekatan rang undang-undang adalah larangan ke atas bukan warganegara dan warganegara di bawah umur 21 tahun untuk berhimpun secara aman.

Malaysiakini turut melaporkan seorang lagi pelapor khas bagi hak kebebasan untuk bersuara, Margaret Sekaggya berkata beliau memandang berat peruntukan melarang warganegara di bawah umur 21 tahun untuk berhimpun.

"Penyertaan politik dan sosial melalui protes secara aman, bukan sahaja merupakan satu pengalaman pendidikan untuk kanak-kanak, belia dan pelajar, tetapi juga satu pelaburan kepada masyarakat secara keseluruhannya," tegasnya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang