Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 13 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


17 Hari Lagi Untuk Sambut Merdeka.

Posted: 13 Aug 2011 09:50 PM PDT

Sambutan Hari Merdeka pada tahun ini terasa sungguh lengangnya. Kalau di tahun lalu ada juga pemilik-pemilik kenderaan yang meletakkan bendera Malaysia di kenderaan mereka, tetapi tahun ini langsung tidak ada.

Di tahun yang lalu, kenderaan-kenderaan Komersial meletakkan bendera Malaysia, mungkin untuk cuba nak mengelakkan lori-lori mereka dari ditahan oleh JPJ dan Polis. Seorang pemandu lori berkata bahawa tahun lalu dia letak bendera Malaysia di lorinya dengan tujuan supaya tidak ditahan oleh JPJ atau Polis. Apabila ditahan oleh JPJ atau Polis, ada-ada saja kesalahan yang dicari dan akhirnya duitnya turut terbang.

Tahun ini dia tidak mahu letak bendera lagi, kerana letak atau letak, kesannya sama saja, dan tahun ini dia nak beli sedikit baju, seluar dan kasut untuk anak-anaknya, dan dia cuba sedaya upaya supaya lorinya tidak ditahan oleh JPJ atau Polis.

Semasa Parti Keadilan Nasional mula-mula ditubuhkan di Temerloh, saya selaku Pengerusi PKN Bahagian Temerloh pada waktu itu dijemput hadir ke Pejabat Daerah Temerloh untuk menyempurnakan Himpunan di Padang Besar Temerloh untuk menyambut Hari Merdeka. Saya dan beberapa orang Jawatankuasa PKN Bahagian Temerloh dengan gembiranya hadir, keran bagi saya Hari Merdeka adalah Hari untuk seluruh Rakyat Malaysia.

Didalam Perjumpaan itu, wakil dari UMNO, MCA dan MIC tidak hadir. Mungkin bagi mereka, Hari Merdeka adalah terlalu kecil dan tidak menyentuh perasaan mereka.

Setelah bermesyuarat dipengerusikan oleh Pegawai Daerah Temerloh, terdengar teguran kenapa Parti Keadilan Nasional dijemput hadir.

Dan selepas mesyuarat pertama itu, kami dari Parti Keadilan Nasional, tidak lagi dijemput kemesyuarat seterusnya.

Inilah hakikat sebenarnya Sambutan Hari Merdeka, baik di peringkat Pusat, Negeri atau Daerah, Himpunan itu hanyalah untuk pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan yang dipaksakan untuk turun dan untuk penyokong-penyokong Parti UMNO/BN.

Sambutan yang berbentuk partisan ini tidak menanamkan semangat patriotisme dikalangan penduduk, bahkan penduduk merasa meluat.

Pada ketika itu, bangunan kedai, gedung-gedung perniagaan mengibarkan jalur gemilang, kononnya sebagai tanda patriotisme mereka kepada Negara. Orang-orang kampong yang tidak mempunyai wang yang cukup untuk membeli bendera tidaklah mengibarkan bendera Malaysia dan jika diukur bahawa kibaran bendera merupakan tanda patriotisme, maka hanya orang-orang kaya sahaja yang patriotik dan rakyat biasa tidaklah patriotik.

Dengan kefahaman itu, Kerajaan telah mengadakan bendera Malaysia dengan banyak, maka di kampong-kampong terkibarlah bendera Malaysia dengan gahnya, cukup patriotik orang-orang kampong; dan nampaklah pula bahawa orang-orang kaya kurang patriotiknya.

Bendera-bendera dipasang di kenderaan-kenderaan sehingga sesetengah kenderaan itu pasang hingga 10 bendera. Itulah kesannya dari bendera yang diberikan secara percuma. Tetapi apabila tidak ada bendera percuma maka tidak adalah kenderaan-kenderaan nak membeli sendiri dan memasang bendera di kenderaan masing-masing.

Ini bererti bahawa semangat patriotisme rakyat Malaysia hanyalah bergantung kepada pemberian bendera secara percuma.

Oleh kerana kesan dari sikap Kerajaan yang tidak mahu melibatkan parti-parti pembangkang didalam majlis-majlis sambutan Merdeka, maka parti-parti pembangkang melaksanakan sambutan Hari Merdeka dengan cara mereka sendiri.

Dua tahun lepas Parti Keadilan Rakyat telah menyerahkan ribuan bendera kepada ahli-ahlinya di kampong-kampong, maka amatlah janggal bahawa Pembangkang menyambut Hari Merdeka dengan kemeriahan memasang bendera, manakala UMNO/BN tidak memasang bendera.

Saya pernah berada di Indonesia sewaktu Negara itu menyambut Hari Merdeka. Hebat, hebat. Semua rumah, semua kenderaan, semua gedung perniagaan, semua kedai, semua jabatan kerajaan, jalan-jalan raya dipasang dengan Bendera Indonesia, bukan Kerajaan yang memasang, bukan parti-parti Kerajaan yang memasang tetapi dipasang oleh rakyat biasa. Semua parti politik dan organisasi massa terlibat memeriahkan sambutan Hari Merdeka. Itulah mungkin kesan daripada perjuangan berdarah rakyat Indonesia mencapai Kemerdekaan.

Kesunyian bendera-bendera Malaysia kali ini membayangkan bahawa UMNO/BN sudah tidak bermaya lagi dan orang ramai sudah menolak UMNO/BN dan UMNO/BN tidak lagi dapat mempertahankan patriotisme rakyat Malaysia.

Iftar Ramadhan anjuran Task Force Felda Negeri Selangor dan Biro Masyarakat Peneroka Felda dan Orang Asal

Posted: 13 Aug 2011 06:40 PM PDT
Iftar Ramadhan anjuran Task Force Felda Selangor dan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat berjaya diadakan di Kompleks Belia dan Kebudayaan Selangor, Shah Alam pada 13hb Ogos 2011. Bermula dari jam 6.00 petang dan berakhir dengan Solat Terawih.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Jom Shopping Seterusnya 27 Ogos 2011

Posted: 12 Aug 2011 12:00 AM PDT

Klang, 11 Ogos 2011 - Seramai 86 warga emas telah dibawa membeli belah dalam program Jom Shopping julung kalinya buat DUN Seri Andalas.

Program Jom Shopping tersebut telah diadakan di Tesco Klang. Setiap warga emas telah diberikan RM100 untuk dibelanjakan.

Seawal jam 8.30 pagi, warga emas yang menyertai program Jom Shopping telah berkumpul mendaftar dan diberi taklimat ringkas oleh YB Dr Xavier Jayakumar.

Bagi kemudahan perjalanan, perkhidamatan bas oleh Majlis Perbandaran Klang telah disediakan untuk membawa kesemua warga emas ke Tesco.

Program tersebut telah dijayakan dengan bantuan 40 orang sukarelawan yang hadir memberi bantuan kepada warga emas untuk membeli belah dan membantu membawa barangan yang telah dibeli.

Dr Xavier Jayakumar mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada kesemua sukarelawan yang datang membantu.

Kesemua warga emas yang menyertai program Jom Shopping tersebut berasa gembira bukan sahaja dapat keluar membeli belah malah dapat beramah mesra bersama-sama wakil rakyat mereka.

Seorang peserta program tersebut yang bekerja sebagai pengawal keselamatan berkata ini adalah pertama kali beliau pergi ke Tesco dan mengucapkan terima kasih kepada penganjur program.

Pogram Jom Shopping DUN Seri Andalas seterusnya dirancang untuk diadakan pada 27 Ogos 2011 nanti. Program Berbuka Puasa di Surau Taman Bukit jati

Posted: 08 Aug 2011 05:00 AM PDT

Kampun Jawa, 6 Ogos 2011 - Bulan Ramadhan merupakan bulan yang suci bagi umat Islam dan selepas berpuasa sepanjang hari, majlis berbuka puasa diadakan di surau-surau.

Seperti kebiasaan, setiap kali Ramadhan YB Dr Xavier Jayakumar akan menyertai program berbuka puasa bersama rakyat. Menyertai program sebegini bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan diantara pemimpin dan rakyat setempat malah membantu memahami keperluan rakyat yang diwakili.
Pada 6 Ogos yang lepas, Dr Xavier Jayakumar sempat menyertai majlis berbuka puasa yang diadakan di surau Taman Bukit Jati, Kampung Jawa. Turut menghadiri majlis tersebut adalah YB Dr Siti mariah Mahmud, Ahli Parlimen Kota Raja.Lebih 1,000 Hadir Ke Kongres Ketua-ketua Kuil Hindu Selangor

Posted: 08 Aug 2011 04:00 AM PDT

Shah Alam, 7 Ogos 2011 - Lebih 1,000 peserta dari kuil-kuil Hindu seluruh negeri Selangor hadir berkongres di Dewan Jubli Perak, Bangunan SUK, Shah Alam pada hari ini.

Program sehari dari pukul 8 pagi hingga 5 petang itu dihadiri ketua-ketua kuil Hindu Selangor.

Pengisian program termasuklah taklimat oleh YB Dr Xavier Jayakumar serta dialog bermanfaat dan berguna kepada kesemua peserta yang hadir.

Hadir pada kongres tersebut YB Ronnie Liu, serta penceramah, Encik Muthukumara Gurkal.

Pengerusi-pengerusi kuil turut diberikan peluang untuk berucap dan berkongsi idea dengan kesemua peserta.


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang