Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 5 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

1 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Razali terhutang dengan Felda sebanyak RM95,000.00 selepas 8 tahun ladangnya ditanam semula oleh Felda

Posted: 05 Aug 2011 05:47 PM PDT

Setelah saya melihat penyata hutang yang diberikan oleh Felda kepada Razali (bukan nama sebenar) bahawa beliau terhutang dengan Felda sebanyak RM95,000.00, saya menentukan sikap yang serius bahawa Felda telah memperjudikan peneroka-peneroka Felda dengan hutang yang besar.

Saya tidak yakin dan diatas apa alasan sekali pun saya tidak yakin bahawa peneroka tersebut terhutang begitu banyak.

Ketidakyakinan saya ini berlandaskan kepada pendapatan yang diperolehi seorang peneroka lain yang tidak menyerahkan ladangnya kepada Felda tetapi menguruskannya sendiri.

Setelah 3 tahun selepas ditanam, peneroka yang menanam sendiri itu boleh mendapat tidak kurang dari RM2000.00 permulaan, dan apabila pokok sawitnya menjadi lebih matang, pendapatannya meningkat dari masa ke masa, apatah lagi apabila harga sawit meningkat tinggi.

Peneroka bersendirian itu boleh mencecah pendapatannya hingga melebihi RM8000.00 sebulan. Dan beliau tidak menanggung sebarang hutang.

Saya membuat kira-kira pendapatan peneroka bersendirian itu setelah ladang sawitnya mengeluarkan hasil. Inilah kira-kira yang saya perolehi:

1. Ditahun pertama setelah sawitnya mengeluarkan hasil, saya hanya letakkan pendapatanya sebanyak RM1500.00 sebulan, maka RM1500.00 x 12 = RM18,000.00 setahun.

2. Pendapatan seterusnya saya letakkan minimum RM2000.00 ditahun kedua, RM3000.00 ditahun ketiga, RM4000.00 ditahun ke-4 dan RM5000.00 ditahun kelima. Kiraan ini adalah diatas pendapatan paling minima kerana peneroka itu mempunyai pendapatan yang jauh lebih tinggi dari itu. Mari kita buat kira-kira:

(a) RM2000.00 x 12 = RM24,000.00
(b) RM3000.00 x 12 = RM36,000.00
(c) RM4000.00 x 12 = RM48,000.00
(d) RM5000.00 x 12 = RM60,000.00

Apabila dihetungkan pendapatannya untuk 5 tahun setelah sawitnya mengeluarkan hasil adalah sebanyak RM246,000.00.

Manakala Razali dikenakan hutang oleh Felda sebanyak RM95,000.00 (termasuk pinjaman elaun sara hidup yang dikira hutang dari sejak melakukan tanam semula hingga 5 tahun setelah ladang sawitnya mengeluarkan hasil).

Sepatutnya Razali boleh berpendapatan sebanyak RM246,000.00 tetapi sebaliknya dia berhutang sebanyak RM95,000.00. Ini bererti bahawa Felda terhutang dengan Razali sebanyak RM151,000.00.

Tetapi hutang Razali telah dimanipulasi oleh Felda dan kerana itu Razali pula yang terhutang dengan Felda sebanyak RM95,000.00.

Saya dengan ikhlas meminta peneroka-peneroka supaya menuntut kunci kira-kira dari tarikh ladang mereka ditebang untuk tanam semula. Setiap kos diambil kira sehinggalah ladang mereka mengeluarkan hasil.

Kemudian, selepas tahun ke tiga iaitu selepas ladang mereka mengeluarkan hasil, dilengkapkan dengan kunci kira-kira yang telus. Berapakan pendapatan bulanan mereka dan berapa pula kos yang ditanggung oleh Felda.

Dengan kunci kira-kira yang bersih dan telus ini akan dapat menentukan Jumlah Pendapatan Peneroka dan Jumlah Kos Yang Ditanggung Oleh Felda.

Saya letakkan pendapatan diatas itu sebagai pendapatan minima para peneroka dan pendapatan itu sebenarnya adalah jauh lebih tinggi lagi.

Justeru itu, peneroka-peneroka perlu menuntut supaya dikeluarkan oleh Felda KUNCI KIRA-KIRA mereka dan menuntut kembali dari Felda jumlah pendapatan yang dilelapkan oleh Felda.

FELDA BERHUTANG DENGAN SETIAP PENEROKA BERATUS RIBU RINGGIT DAN BUKAN PENEROKA YANG BERHUTANG DENGAN FELDA.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


GENGGAM BARA API!

Posted: 05 Aug 2011 12:11 AM PDT

(Bayang apa akan jadi kalau gereja-gereja di Malaysia dinamakan "Rumah ALLAH"! Belum letak pun ada Melayu bangang yang sanggup cari makan kat gereja!)
(Gereja dan Kompleks Kristian Calvary setinggi 6 tingkat yang sedang dalam pembinaan dikatakan yang terbesar di Asia)

Salam 2 all.

Bulan puasa tahun 1431/ 2010 lepas, negara digegarkan dengan pendedahan seorang pastor kristian, Pastor Ouyang Wen Fang (gambar bawah) yang mengaku mahu mendirikan sebuah gereja gay! Tahun 1432/ 2011 ini, baru dua hari umat Islam mengerjakan puasa dibulan Ramadhan al-mubarak ini, tercetus satu lagi isu besar yang menggemparkan negara membabitkan gereja kristian lagi.

Sebuah gereja, Methodist Church di Damansara Utama dilapurkan menganjurkan satu majlis yang membabitkan beberapa orang Islam. Bertindak atas maklumat, Jabatan Agama Islam Selangor dengan bantuan pihak polis telah pergi menyiasat gereja tersebut. Mereka mengesahkan menemui beberapa orang Islam didalam majlis digereja tersebut dan selepas siasatan arahan dikeluarkan kepada mereka untuk hadir di pejabat JAIS untuk disiasat dibawah Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995.

Tindakan pihak JAIS ini telah diputar-belit dengan rekayarsa konon pihak JAIS "menyerbu satu majlis disebuah gereja tanpa waran". Ayat-ayat gegempa dan menggerunkan digunakan untuk memberi satu persepsi yang menakutkan, seolah-olah telah berlaku pembunuhan dan penyembelihan ramai-ramai didalam gereja itu. Hakikatnya pihak JAIS hanya pergi menyiasat. Dan berdasarkan maklumat, dipercayai ada kegiatan cuba mendakyahkan agama Kristian kepada hadirin termasuk yang Islam.

Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, merangkap bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, YB Datuk Hassan Ali mengeluarkan kenyataan mempertahankan tindakan JAIS dengan alasan ada maklumat memang terdapat kegiatan cuba mendakyahkan agama bukan Islam kepada orang Islam dalam majlis di Methodist Church tersebut.

Kalau 10 tahun lepas, tindakan Hassan Ali dan JAIS itu akan dibela dan disanjung oleh PAS. Hassan Ali akan menjadi hero dan wira yang dijulang-julang sebagai pejuang tulin PAS. Kalau para pegawai JAIS itu terkorban dalam tugas mereka, dan kalau Hasan Ali terbunuh menjalankan tanggungjawabnya itu, teman yakin Hassan Ali dan para pegawai JAIS itu akan diisytihar sebagai syuhada. Mayat mereka tidak akan dimandikan atau dikafankan. Malah unit amal PAS akan berebut mengusung jenazah mereka ke perkuburan tanpa perlukan van jenazah, dan dimasukkan dalam liang dengan baju berdarah mereka; dan derma jihad akan dilancarkan untuk membantu keluarga mereka (walaupun yang kembong poket orang lain macam di Memali). Dan segala ceramah, tazkirah, kuliah, malah mimbar khutbah akan bergema dengan panggilan jihad!

Itu dulu yop. Tapi hari ini apa yang berlaku sebaliknya. Tan Sri Khalid Ibrahim mengarahkan JAIS berikan lapuran, dan tak cukop dengan itu, Hassan Ali serta lain-lain exco diarahkan tutup mulut. Jangan bincang langsung isu ini. Mike bayang yop kalau PM yang buat arahan itu. Pasti PM akan dimaki hamun sebagai melanggar hak asasi manusia, hak kebebasan bersuara dan macam-macam sumpah seranah lagi. Silap-silap mereka akan buat rusuhan haram untuk "Sapu-Bersih:3" Perdana Menteri. Tapi bila mereka yang buat, mereka melalak kata ini soal disiplin, masalah dalaman Kerajaan pakatan pembangkang. Tengok apa jadi kepada YB Jeff Ooi Ahli Parlimen (DAP-Jelutong), yang menegur Exco kerajaan Guan Eng. Sepantas kilat anak jantan Kitsiang mengarahkan YB Jeff Ooi supaya tutup mulut! Memang kaum hipokrit dan talam banyak muka puak-puak ni yop!

Kitsiang turut mengeluarkan kenyataan mengutuk Hasan Ali sebagai tidak "toe the line", tak ikut dasar pakatan pembangkang. Benarlah firman ALLAH swt, memang dalam hati dan benak perut puak-puak kaum kafir harbi ni kebencian kepada Islam sangat tebal, setebal muka babi yang halal dimakan oleh Kitsiang. Sebagaimana dalam kes rampasan arak dahulu, Hassan Ali yang menjadi sasaran. Hukum-hakam Islam dicemuh. Dan yang paling sedih, kawan-kawan Hasan Ali dalam PAS pun tak mampu pertahankan Islam, apatah lagi membela Hassan Ali. Tinggallah Hassan Ali terkonteng-konteng sorang-sorang berdepan dengan jentera kafir harbi dan sekutu mereka melanyak Hassan Ali dan Islam. Akhirnya Hassan Ali terpaksa bersalam berma'af-ma'afan dengan kafir harbi Ronnie Liu.

Dan yang paling malang, tindakan Hassan Ali mempertahankan tindakan JAIS itu dijadikan alasan untuk heret beliau ke hadapan Jawatankuasa Perhubungan PAS Negeri Selangor. Khalid Samad, yang dibuang oleh Hassan Ali dalam kepimpinan PAS Selangor yang lepas mengambil peluang ini mempersoalkan tindakan Hassan Ali, dan menuntut beliau memberikan penjelasan.

Kata Khalid Samad, "menyertai program anjuran bukan Islam, tidak semestinya ia usaha untuk memurtadkan kita..Hadir dalam program itu tidak boleh jadikan kesimpulan untuk murtadkan". Teman faham bebenor kenyataan Khalid ini, kerana antara tindakan awal yang beliau buat sebaik menjadi Ahli Parlimen ialah melawat gereja. Dan sehingga kini beliau belum murtad, walaupun beliau antara penyokong kuat untuk kristian guna kalimah 'ALLAH' dalam bentuk triniti. Adakah itu kesan tempias beliau melawat gereja teman tak tahulah, tapi yang nyata beliau belum murtad!

Begitulah nasib Hassan Ali kini, tokoh yang dikompang keliling kampung merata negeri semasa menyertai PAS pada tahun 1998. Diwaktu PAS sudah ketandusan pemimpin, diwaktu PAS dahagakan suntikan para profesional, kemasukan Hassan Ali kedalam PAS pada tahun 1998 bagaikan "China-Doll dikondang-kondi Mat CD, bagai orang mengantuk disorong bantal" oleh PAS. Hassan Ali, yang terkenal dengan peranan moderator Forum Perdana Ehwal Islam siaran RTM 1 dijulang sebagai hero oleh kaum PAS. Hari ini Hassan Ali ditendang terajang macam sampah kucing kurap!!!

Teman cukup yakin isu siasatan gereja oleh JAIS ini akan digunakan oleh puak-puak tertentu untuk menyingkirkan Hassan Ali dan menggugurkan beliau daripada jawatan Exco Kerajaan Selangor. Mungkin sudah ada yang berangan nak menduduki kerusi empuk lubuk emas yang diduduki oleh Hassan Ali. Kasihan Hassan Ali, dulu ditatang sekarang ditendang-tendang, dulu dikompang sekarang diterajang!

Dan teman cukup yakin, diakhir rekayarsa ini, Hassan Ali dan JAIS akan disuruh meminta maaf kepada pihak Methodist Church dan kaum kristian. Itulah yang terjadi semasa isu rampasan arak dahulu pun. Hassan Ali kena berma'af-ma'afan, sehingga jatuh maruah beliau sebagai pejuang Islam. Dan pihak MBSA, bukan sahaja disuruh mintak ma'af, malah dipaksa serahkan balik arak-arak yang dirampas kepada tokey-tokey arak. Begitulah murahnya harga Islam sekarang. Dan semuanya kerana apa; kerana adanya para politikus kalkatus yang sanggup melacurkan agama mereka demi untuk mendapat sedikit kuasa dan habuan ke Putrajaya!

Benarlah sabda Rasulullah saw, diakhir zaman nanti, "kamu akan disuruh melakukan yang mungkar, dan ditegah melakukan yang ma'ruf". Dan jika kamu berkeras mahu berpegang kepada Islam, "kamu akan menjadi terasing, dan kamu umpama memegang bara api yang membakar".

Teman seru kepada semua umat Islam dan yang ta'atkan ALLAH dan cintakan Rasulullah saw, dibulan Ramadhan penuh barakah ini, marilah kita pertahankan Islam. Berdoalah kita untuk termasuk didalam golongan yang sedikit, golongan yang masih mahukan Islam berdasarkan Al Quran dan Sunnah. Golongan yang tidak menjual agamanya, golongan yang tidak menggadai Tuhannya, golongan yang tidak memajak anak-bininya, golongan yang tidak tunduk kepada kafir harbi la'natullah; golongan yang tetap istiqomah dengan perjuangan Islam!

Kepada YB Datuk Hassan Ali, teman tahu beliau seorang yang sangat sayangkan Islam. Beliau sanggup tinggalkan kedudukan lumayan, populariti dan habuan jawatan semata-mata untuk perjuangkan Islam. Dan beliau sertai PAS, sebagaimana ramai yang lain, kerana terpedaya dengan slogan "pangkah PAS masuk syurga". Tetapi kini kita semua tahu, PAS adalah sebuah parti politik biasa, bukan satu agama. PAS saperti parti politik lain juga berangan mahu berkuasa. PAS juga mahu merasa duduk diatas takhta. Jangankan perjuangan negara Islam campak kelongkang, kalimah ALLAH pun PAS sedia benarkan kristian gunakan.

Oleh itu teman berseru kepada YB Datuk Hassan Ali, mungkin sudah tiba masanya beliau memikirkan untuk berhijrah. Lakukanlah hijrah keimanan, menyelamatkan aqidah kita. Candu politik kepartian sudah melanda PAS sehingga ramai yang terjerumus kelembah ketagihan tegar, menjadi kalkatu mengejar cahaya kekuasaan yang akan membinasakan diri sendiri. YB Datuk Hassan, tinggalkan politik kepartian, jadilah pejuang Islam yang tulin, berdasarkan wadah Al Quran dan Sunnah!

Kita berdoa dengan harapan dan keyakinan: Aamantu billah, summastaqeem!!!

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
05 Ramadhan 1432
05 Ogos 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pengusiran Peguam Cetus Minat Kes Scorpene Di Perancis

Posted: 05 Aug 2011 12:36 AM PDT

Video Ihsan dari Harakah Daily

Malaysiakini

Keputusan kerajaan mengusir peguam Perancis, William Bourdon bulan lepas terbukti satu kesilapan kerana ia sebaliknya telah mencetuskan minat yang lebih besar di kalangan orang awam Perancis terhadap kes pembelian kapal selam oleh kerajaan Malaysia.

Bercakap kepada pemberita di Petaling Jaya hari ini, pengarah NGO hak
asasi manusia – Suaram – Cynthia Gabriel (kiri) berkata, pengusiran tersebut mendapat liputan meluas media Perancis ekoran reputasi cemerlang Bourdon sebagai peguam hak asasi manusia.

“Apabila beliau turun dari kapal terbang … di Paris selepas dihantar pulang, dia dinanti oleh ramai petugas media.

“Orang Perancis tidak tahu yang beliau mengendalikan (kes ini) di Malaysia, dan ia membangkitkan minat yang besar di kalangan orang ramai,” katanya.

Menurutnya, Bourdon “terkenal” kerana antara lainnya, mewakili pihak yang membuat tuntutan terhadap pemerintahan diktator Pinochet dan kes-kes pembunuhan beramai-ramai Rwanda dan pengusirannya telah memburukkan prestasi Malaysia.

Ia juga menimbulkan ‘kemarahan” di kalangan rakyat Malaysia yang kemudiannya bermurah hati untuk menyumbang kepada tabung guaman Suaram berhubung kes pembelian kapal selam dari syarikat pembuat kapal Perancis, DCNS, yang sedang didengar di mahkamah Perancis.

Hasilnya, Suaram memperolehi kira-kira RM250,000 di tiga acara mengumpul dana tersebut bulan lalu – jauh melepasi sasaran ‘sederhana’ RM100,000 sebagai dana permulaan.

Bagaimanapun, jumlah tersebut hanya mencukupi untuk membiayai peringkat awal pendengaran kes itu.

Beliau berkata, pihaknya amat berbesar hati dengan sambutan terhadap jualan tiket, sumbangan, derma dan janji-janji untuk membuat sumbangan.

“Malah, ketika kita bercakap ini pun, sumbangan diterima (tetapi) peguam kami memaklumkan bahawa kos terjemahan sahaja ialah €20,000 manakala kos memfailkan kes belum ditentukan lagi,” katanya.

Anwar: 200,000 Warga Indonesia Didaftar Mengundi

Posted: 05 Aug 2011 12:11 AM PDT

Keadilan Daily

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, seramai 200,000 warga Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi untuk memenangkan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Ketua Pembangkang itu berkata demikian dalam satu wawancara eksklusif bersama sidang editorial  The Phillipine Star, dalam rangka lawatannya selama tiga hari ke Filipina.

Selain Warga Indonesia, katanya, rakyat Filipina di Sabah juga dibenarkan untuk mendaftar bagi membolehkan mereka mengundi parti pemerintah itu.

"Media Malaysia dan kerajaan mungkin telah melabel saya sebagai satu ancaman kepada negara dan menuduh saya menjadi satu gadaian untuk Zionis dan Amerika Syarikat, tetapi saya percaya orang ramai tidak boleh dipermainkan," kata Anwar.

Anwar berkata,  demokrasi di Malaysia semakin merosot berikutan sistem pilihan raya yang semakin kotor.

Ia termasuk kontroversi terbaru membabitkan isu Penduduk Tetap (PR) yang mendapat kewarganegaraan untuk mengundi dalam pilihan raya.

"Demokrasi kami semakin merosot. Pilihanraya tidak bebas dan media dikongkong," kata Anwar.

Sementara itu, Anwar turut menjangkakan beliau akan dihukum dalam kes fitnah yang dihadapinya sebelum Pilihan Raya Umum ke 13, untuk menafikan haknya bertanding.

"Mereka (Umno-BN) akan menghukum saya sebelum pilihanraya untuk menafikan hak saya untuk bertanding," ujar Anwar.

Ketua Umum KEADILAN itu tiba di Manila semalam dan turut diundang untuk menyampaikan syarahan di Universiti Filipina di Diliman, Quezon City.

Beliau turut diiringi Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Khalid Jaafar.

Bersih: NRD’s Mismah-Gate Clarification Unacceptable

Posted: 04 Aug 2011 11:14 PM PDT

Malaysiakini

The National Registration Department (NRD)’s explanation of the ‘Mismah-gate’ is unacceptable as it fails to address the public’s concern, said Bersih 2.0 chief Ambiga Sreenevasan.

Therefore, she supported Pakatan Rakyat MPs’s call for an emergency parliamentary sitting this month in order to seek answers for the many questions thescandal’s raised.

“Because questions have to be asked in Parliament which have yet to be answered. We haven’t actually have had any meaningful answer… there has to be accountability on this issue,” Ambiga (left) told Malaysiakini during an interview yesterday.

“The answer that they have given us so far is really quite unacceptable.”

In a statement on Wednesday, NRD director-general Jariah Mohd Said explained that Mismah, a name found in the latest supplementary electoral roll draft, was granted permanent residency on July 17, 1982, and later citizenship on Jan 31, 2011.

However, the statement failed to shed light on the question of how the NRD online verification system could have categorised Mismah as a permanent resident on Tuesday morning but ‘upgraded’ her to citizen four hours after a Malaysiakini report.

Jariah was also silent on the PAS allegation of there being 1,597 such cases nationwide.

Ambiga said that Bersih 2.0 had received similar complaints prior to the expose but not proven until the Malaysiakini report was published.

“What I would have expected from the authority is for them to say ‘we think this is serious, we think it must be investigated and we will come back to the public on the issue’, but unfortunately all those who have spoken appeared to be defending the indefensible.”

She described the issue as something that requires urgent attention and transparency from the authority, failing which the affair could largely undermine the introduction of the biometric system by the Election Commission (EC).

“It was one of the reasons why we have misgivings about the biometric system, because if we can’t even get the database at the NRD right, and there are questions about its integrity, then I really don’t know how it can progress to a biometric system.”

The issue coupled with the failure of the authority to provide a satisfactory answer, has deepened the confidence crisis faced by the government, warned Ambiga.

“Trust is something that they have to build and the way they can build trust is by being honest with us, it is really quite simple, and by being absolutely transparent with the public.”

She reiterated that the EC has to involve the public at every stage of the implementation of the biometric system and keep them updated throughout the process.

“In today’s Malaysia, it is not enough for the authority to say ‘just trust us’,” she stressed.

Malaysia’s Anwar Thanks Phl For Support For Democracy

Posted: 04 Aug 2011 10:49 PM PDT

From PhilSTAR.Com

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim thanked the Filipino people yesterday for continuing to support the fight for democracy in Malaysia.

"Thank you for supporting freedom and democracy, it means a lot," Anwar, a former deputy prime minister of Malaysia, told editors and columnists during a visit to The STAR office in Manila.

He also expressed gratitude for the support of officials of the Philippines, Indonesia, Thailand, the United States, and the European Union.

Anwar arrived in Manila Thursday to give a lecture today at the University of the Philippines in Diliman, Quezon City on the influences of Dr. Jose Rizal and Ninoy Aquino on the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) leadership.

He will also meet his friend, former President Joseph Estrada, over breakfast at Club Filipino in San Juan this morning.

Anwar said he had once met President Aquino whom he praised for fighting corruption and upholding democracy like his mother, the late President Corazon Aquino.

The Malaysian opposition leader believes that democracy is deteriorating in Malaysia.

"You are right, democracy is in decline. We don't have free elections and the media is not free," he said.

Anwar said that his trial on new sodomy charges would start on Aug. 8 and it could be drawn out until the next parliamentary elections in Malaysia, which is expected to be held in November.

"They (Malaysian authorities) would convict me before the elections, to deny me participating in the elections," he said.

He said that the Malaysian authorities might cheat to put the party of Prime Minister Najib Rzak back in power.

Anwar said they received reports that 200,000 Indonesians have been registered to vote.

He said that some Filipinos in Sabah are also allowed to register on the condition that they would vote for the ruling party.

"I believe in the people of Malaysia. The Malaysian media and the government may have labeled me as a threat to the country and accused me of being a pawn for Zionists and the United States, but I believe the people can't be fooled," said Anwar.

A Malaysian court has said sodomy charges against Anwar are "credible."

He is accused of sodomizing a former male aide in a Kuala Lumpur hotel in 2008. Anwar denied the charges. If proven guilty, he could go to jail for 20 years.

Sodomy is illegal in Malaysia, even among consenting adults.

Anwar was imprisoned on separate sex and corruption charges in 1998, and freed on appeal in 2004.

Malaysian envoy's wife denies Twitter message

Meanwhile, the wife of Malaysia's top diplomat in the Philippines disowned on Wednesday a Twitter message criticizing Philippine national hero Jose Rizal, saying it was a "set-up" aimed at putting them in a bad light and harming relations between the two countries.

In an interview, Datin Seri Dato' Zainab Abd. Kader, wife of Ambassador Dato Seri Dr. Ibrahim Saad, clarified that the Twitter message from the sender @BikMama2U was sent to her.

Dato' Zainab, reacting to the article of STAR columnist Jarius Bondoc on Aug. 1 "Rizal doesn't deserve this," cited a Twitter message attributed to her criticizing and labeling Rizal as an "infidel Malay."

She said she was not the sender of the message, noting that the message showed she was the recipient since the sender asked her to send her regards to her husband.

"BikMama2U is pretending to be on my side. It was his or her who said that about Rizal, not me. BikMama is a fake twittter. We presumed it's a picture of the Prime Minister's wife. It's a fake ID. It even said don't forget to send regards to your husband," Dato' Zainab told The STAR.

In a letter, Dato' Zainab said, "I wish to categorically deny the accusation against me that I called Jose Rizal an 'Infidel Malay' via Twitter, or via any other medium for that matter. I wish to also deny in the strongest terms that I had insulted Jose Rizal in any manner whatsoever."

The ambassador and his wife questioned the timing of the release last Monday of the July 16 Twitter message article attributed to her, saying it was only a few days before the visit to Manila this week of Ibrahim.

"It's even worse for a diplomat's wife to say something like that. What surprised me is who alerted of the Tweet and why was it written a few days before Anwar Ibrahim arrived in the Philippines to give a talk. It was meant to smear my name," Dato' Zainab said.

When asked about the Twitter message that caused a stir in Kuala Lumpur political circles last week, Anwar said, "Well, not much is really necessary because I didn't see the content. I wish she could give her side on the issue since I know the family, and for the sake of good relations we just clear the air and since she denied (it), I think it is a good move because Jose Rizal is a Filipino hero to us, (he) is my hero and a hero of Asians."

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Ribuan Terima Kasih Kepada Rapid KL untuk T 205

Posted: 05 Aug 2011 01:57 AM PDT

Atas permintaan penduduk-penduduk Taman Setapak dan kawasan-kawasan di sekitarnya untuk perkhidmatan bas di kawasan tersebut. Pejabat Perkhidmatan Ahli Palimen Wangsa Maju bagi pihak penduduk-penduduk memohon kepada Rapid KL untuk memulakan perkhidmatan bas di kawasan tersebut. Lanjutan daripada ini beberapa perbincangan dengan pihak Rapid KL telah diadakan dan tinjauan percubaan telah juga dilakukan. Dengan ini saya [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Projek jalan dah 4 tahun tak siap-siap di Felda Pahang

Posted: 04 Aug 2011 04:59 PM PDTSAYA merupakan antara penduduk yang kerap menggunakan Jalan Persekutuan Lama sejauh lapan kilometer dari tempat tinggal di Felda Sungai Tekam ke Simpang Jengka Lapan.

Laluan berkenaan amat penting kerana ia satu-satunya jalan raya yang digunakan penduduk Felda Sungai Tekam, Felda Tekam Utara, Pusat Perkhidmatan Pertanian Tun Razak (PPPTR) Tekam dan Gugusan Felda Kota Gelanggi untuk ke bandar Jerantut melalui Simpang Jengka Lapan.

Apa yang menimbulkan tanda tanya adalah status projek jalan berkenaan dari PPPTR Tekam ke Simpang Jengka Lapan yang masih terbengkalai.

Saya difahamkan sudah dua kali tender dikeluarkan dan pihak berkenaan melantik kontraktor menyiapkan laluan berkenaan tetapi mereka gagal menyempurnakannya yang sudah memasuki empat tahun tetap ditakuk lama.

Senario kegagalan menyiapkan projek itu boleh dilihat dengan jelas menerusi spesifikasi jajaran yang bengkang-bengkok, berlopak dan sistem perparitan tidak sempurna sehingga berlaku takungan air setiap kali hujan lebat.

Kelemahan itu juga ketara dilihat di kiri kanan jalan yang diletakkan pembentung konkrit besar sehingga mengganggu pergerakan kenderaan dan keselamatan pemandu termasuk motosikal terutama ketika berselisih dengan kenderaan besar seperti lori treler.

Persoalannya, bilakah projek itu dapat disiapkan sedangkan kerajaan negeri sering menguarkan jalan terbabit akan dinaik taraf untuk kemudahan rakyat dan jalan alternatif kedua antara Pahang Timur dengan kawasan Pahang Barat.

Kelewatan menyiapkan projek itu sudah tentu mencalarkan imej kerajaan negeri sekali gus merencatkan usaha pembangunan sektor pertanian dan pelancongan.

Ini kerana laluan dari tanah rancangan Felda ke Simpang Jengka Lapan sering digunakan untuk membawa hasil kilang ke Lembah Klang dan kemudahan penduduk berbelanja di bandar Jerantut.

Kelewatan menyiapkan projek jalan raya antara Sungai Tekam ke Simpang Jengka Lapan juga menjejaskan pelawat yang mahu berkunjung ke ke Tekam Plantation Resorts, institusi penyelidikan sawit iaitu Felda Agricultural Services Sdn. Bhd., (FASSB) yang menjadi tumpuan penyelidik seluruh dunia.

Kemudahan itu amat penting untuk memacu pembangunan ekonomi dan sosial penduduk kawasan tersebut selain kita khuatir jika penangguhan projek berskala besar itu memberi impak terhadap keyakinan rakyat khususnya mengganggu agenda kerajaan Barisan Nasional (BN) menghadapi pilihan raya akan datang.

AHMAD DIMAN Felda Sungai Tekam, Jerantut

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0805&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pahang&pg=wp_01.htm

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Turun padang dalam Bulan Ramadhan

Posted: 04 Aug 2011 08:51 PM PDT

Program Wanita KEADILAN Jelajah Kampung (WAJAH) dalam usaha memberi maklumat kepada pengundi wanita luar bandar diteruskan walaupun menjelang bulan Ramadhan. Wanita Parti Keadilan Rakyat bersama ADUN Teja Chan Lih Kang telah turun padang ke Kampung Serdang Permai pagi tadi untuk mengucapkan selamat menunaikan ibadah dalam bulan Ramadhan Al-mubarak ini. Menurut Ketua Wanita Negeri Perak, Fathmawaty Binti Salim, program WAJAH tidak [...]

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang