Pengikut

Nuffnang

Isnin, 18 Julai 2011

Anwar Ibrahim

1 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Tidak Pernah Saya Rasa Begitu Benci Pada Kerajaan – A.Samad Said

Posted: 18 Jul 2011 01:52 AM PDT

Harakah

Sasterawan Negara Datuk A Samad Said yang terkenal dengan sikap kelembutannya kini menyimpan satu perasaan benci kepada kerajaan.

Ini berikutan tindakan polis menyuraikan perhimpunan Bersih2.0 genap seminggu lalu melibatkan kecederaan dan kehilangan nyawa rakyat.

“Tidak pernah saya rasakan begitu bencinya saya pada kerajaan. Itulah waktunya saya lebih benci,” katanya yang lebih mesra dengan panggilan Pak Samad yang mengimbau kembali pengalamannya di KL Sentral, tempat beliau mula-mula bertembung dengan polis.

Beliau menyifatkan tindakan polis menangani perhimpunan damai itu secara bengis.

Katanya, seluruh rakyat Malaysia yang telah menyertai himpunan itu terus mengkritis kerajaan Umno BN apabila melihat keganasan yang dilakukan oleh pihak polis.

Justeru, beliau kesal kerana pemimpin Umno BN membuat berbagai helah menyatakan polis yang menjalankan tugas ketika itu tidak melakukan tindakan yang kasar kepada rakyat sebaliknya menuduh rakyat yang bertindak kasar.

"Kata-kata itu menjadi luka berdarah buat rakyat Malaysia dan saya percaya Umno BN akan terkubur dalam PRU ke 13 nanti," katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap dalam Majlis Pelancaran Yellow Saturday di Markaz Tarbiyah PAS di Taman Melewar malam kelmarin. Turut berucap ialah dua Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar serta anggota Unit Amal yang difitnah membawa pisau semasa himpunan Bersih 2.0, Abdul Razak

Pak Samad juga menceritakan peng.alamannya dalam himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

"Sebelum (gas) ditembak, ada himpitan dari belakang, kelompok polis juga. Jadi kami agak tersepit, seperti di (Hospital) Tung Shin, (kami) tiada jalan alternatif lain, jadi go through saja.

"Menghabiskan hari yang panjang daripada pagi sehinggalah disekat polis kali terakhir kira-kira 300 meter daripada Istana Negara di sebelah petang untuk menyampaian Memorandum yang merupakan amanah rakyat untuk di sembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, amat mengecewakan tiada pertimbangan yang sebaiknya oleh polis.

“Mata saya telah mengalami kecederaan akibat tembakan gas water canon, mereka (Polis dan FRU) nampak saya ketika itu, kalau boleh mereka hendak makan saya".

"Berbeza dengan demonstrasi pertamanya pada Mac 2007 bagi membantah dasar pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), kali ini saya rasakan ujiannya terlalu kuat dengan menempuh pelbagai rintangan.

"Sepatu Nike saya juga hilang apabila dihimpit dengan ramai rakyat disitu lebih-lebih lagi apabila polis datang mengejar rakyat yang berhimpun di situ.

"Saya bukan sahaja hilang capal, tetapi peralatan yang saya bawa seperti garam, tuala kecil dan air mineral yang dibawa sebagai alat pelindung saya tepaksa diberikan orang lain apabila salah seorang peserta himpunan disitu kelihatan nafasnya menjadi sesak meminta-minta agar diberikan bantuan.

"Saya berikan semua peralatan saya kepada beliau untuk menyelamatkan dirinya, jika tidak mungkin orang itu juga mengalami nasib yang serupa seperti arwah Baharudin.

“Saya seharusnya diapit dua orang peguam, (tetapi) mereka juga hilang apabila kami semua dikejar oleh polis dan FRU untuk mengelak diri daripada ditembak dengan gas.

"Pada Sabtu itu, pakaian saya sudah basah lencun akibat hujan dan dengan tembakan meriam air, saya terus berjalan kira-kira 10 kilometer menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Saya berkaki ayam separuh jalan, berbatu-batu. Ada beberapa anak muda yang nampak saya ketika itu hendak beri saya sepatu Nike tetapi saya menolaknya kerana saya fikir sepatu itu cantik sangat dan biarlah saya bersusah payah untuk masa depan anak bangsa saya sendiri.

“Kemudian saya didatangi oleh seorang lagi anak muda dengan memberi saya sepatu yang besar, saya menerimanya kerana saya fikir perjalanan saya jauh dan banyak halangan yang perlu saya tempuhi untuk menyerahkan Memorandum kepada Agong. Ini merupakan satu pengalaman pahit dan tidak mungkin saya lupakan.

“Tidak pernah saya melihat satu kelompok orang muda yang berbilang bangsa itu bersatu oleh satu cita-cita. Itu sangat membanggakan.

"Saya berpesan berulang kali kepada generasi muda terutamanya kalian seharusnya bertekad bersatu hati untuk mengubah pentadbiran demokrasi Negara ini dalam pilihanraya umum ke -13 nanti, demi masa depan anak cucu kita.

"Orang tua mungkin tidak mampu lagi untuk bekerja kuat, namun kita akan sentiasa memberi sokongan padu bagi menukar pentadbiran kerajaan baru,” kata Pak Samad Said disambut laungan Allahu akbar hadirin.

BN Merasakan Kerajaannya Terancam, Kata Marina

Posted: 17 Jul 2011 11:58 PM PDT

Malaysiakini

BN yang berada dalam kedudukan panik merasakan kerajaannya kini terancam dan tidak mampu berfikir secara jelas lagi, kata anak sulung mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad,
Datuk Paduka Marina Mahathir.

"Mereka rasa terancam kerana memandang remeh BERSIH pada 2007 dan pada pilihan raya umum 2008 mereka hilang banyak kerusi di parlimen dan dewan undangan negeri. Dan oleh kerana kini dalam keadaan panik, mereka tidak boleh berfikir dengan jelas lagi. Apa di kepala mereka adalah hanya cara untuk menang pilihan raya.

"Awak boleh dapatkan semula sokongan orang ramai dengan hanya berbaik kepada mereka. Awak tidak boleh dapatkan sokongan dengan bersikap jahat. Awak tak boleh tuduh peserta perhimpunan itu semuanya kumpulan samseng, mungkin ada segelintir. Tetapi bukan semua mereka.

"Majoriti mereka adalah kumpulan professional. Kumpulan itu adalah berbeza-beza dan ia sebenarnya 1Malaysia, muda, kaya, miskin, setiap bangsa dan agama menyertainya," kata Marina dalam satu wawancara dengan Malaysiakini.

Pada 9 Julai lalu, Marina juga mengambil bahagian dalam perhimpunan BERSIH 2.0. Beliau turun ke jalanan bersama anak dan rakan-rakannya.

Mereka bermula berhampiran Jalan Pudu (Berjaya Times Square) dan berarak sepanjang Jalan Hang Jebat di hadapan Stadium Negara menuju ke bangunan Majlis Olympik Malaysia.

Katanya, mereka yang turun pada hari itu begitu bangga dengan pertubuhan BERSIH 2.0.

"Saya mungkin tidak setuju dengan perjuangan mereka tetapi mereka melakukan perkara yang baik. Kami semua menjadi 1Malaysia.

"Sekarang kerajaan melabelkan kami dengan pelbagai nama. Biar saya beritahu, mereka kini kehilangan banyak undi.

Mereka mungkin beranggap mereka telah tewas tetapi biar saya beritahu, sebenarnya banyak yang masih di atas pagar dan sudah tentu (tindakan kerajaan itu) mereka akan menyokong pihak satu lagi. Saya lihat ini jelas dalam media sosial, terutamanya di emel, twitter dan blog," kata Marina.

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


SEKITAR PENGKEBUMIAN ALLAHYARHAM DR LO' LO'

Posted: 17 Jul 2011 09:10 PM PDT


Dr Lo' Lo': Mutiara Yang Tidak Akan Hilang Sinarnya

Posted: 17 Jul 2011 06:32 PM PDT

Dari blog TINTA MERAH MSO

Dr LO' LO' binti Mohd Ghazali adalah satu nama besar dalam Pas. Meskipun kedudukannya dalam parti Islam itu khususnya dalam Dewan Muslimat bukan ditempat teratas, tetapi dewan itu seakan sinonim dengan namanya, Dr Lo' Lo'. Nama ini mula disebut dalam Pas sekitar tahun 90-an dan mulai mewangi pada awal akhir tahun 90-an. Kelopak perjuangannya mula berkembang dan disedari tatkala meletusnya era reformasi.

Era reformasi menerjahkan namanya ke tengah-tengah gelanggang. Era ini menguji kekuatan mental dan ketabahan feminis beliau sebagai seorang pejuang. Orangnya bertubuh kecil molek, berwarna putih kuning menjadi sekuntum bunga di dalam Pas. Kelihatan manja tetapi tegas. Ia menjadi daya tarikan, istimewa kepada anak-anak muda terutamanya kaum wanita. Kelulusannya sebagai seorang doktor perubatan (profesional) telah memberi rangsangan kepada anak-anak muda lain untuk menuruti jejak langkahnya menyimbah peluh di padang perjuangan.

Kesungguhnya beliau berjuang dalam Pas, menjadi aktivis muslimat Pas yang gigih, tekun dan membawa Pas keluar dari kepompong muslimat pingitan sebelum ini ke jalan baru tidak boleh dialpakan. Beliau telah merintis membuka ruang lebih luas dalam Pas untuk kaum hawa mengibarkan panji Islam, duduk tinggi atau memberi pengorbanan sama besar dengan lelaki bersama rakan-rakan lain, Dr Siti Mariah Mahmud, Siti Zailah Yusuf dan lain-lain.

Sepanjang hayatnya beliau mendominasi dalam bidang kebajikan terutamanya dalam aspek kesihatan sesuai dengan kelulusannya sebagai seorang doktor perubatan. Jika tidak silap saya Dr Lo' Lo' juga pernah ikut sama memberi bantuan kemanusiaan, rawatan dan perubatan dalam tragedi gempa bumi di Yogjakarta tahun 2006.

Pada pilihan raya umum ke-11 (2004) beliau diberikan tanggungjawab oleh Pas bertanding di Parlimen Bukit Gantang, Perak tetapi tewas. Ketewasan itu tidak sedikit pun melemahkan semangatnya. Malahan kekalahan kali pertama itu menjadi perangsang untuk beliau terus mengorak langkah tanpa menoleh ke belakang lagi. Kekalahan dan pengalaman pertama itu mengajar beliau erti perjuangan menerusi berpilihan raya.

Siapa percaya pada tahun 2008, beliau seorang wanita yang lemah lembut boleh menang di sebuah kerusi bandaraya yang mempunyai berbagai lapisan masyarakat. Dr Lo' Lo' mengalahkan calon BN, Jamaluddin Aziz di kerusi Titiwangsa dengan majoriti 1,972. Kemenangan itu meletakkan namanya sebagai ahli Parlimen wanita pertama daripada Pas yang menang untuk mana-mana kerusi dalam Wilayah Persekutuan. Satu sejarah.

Nama yang sememangnya sudah bercahaya kerana Lo' Lo' itu sendiri bermaksud mutiara atau permata cepat mengharumkan Dr Lo' Lo'. Kerajinannya mengambil bahagian dalam perbahasan di Parlimen menjadikan beliau popular dan disanjungi kawan dan lawan kerana komitmennya kepada tanggungjawab dan amanah. Isu-isu yang diambil bahagian ialah mengenai hak wanita dan juga isu-isu mengenai kepentingan Islam dan kebajikan insan.

Sebagai wakil rakyat wanita beliau tidak terelak terpaksa berdepan dengan pelbagai kerenah politik yang dilakukan lelaki. Lo' Lo' tidak dikecualikan atas persoalan gender. Kawasan Titiwangsa adalah pernah dimiliki oleh Sulaiman Mohamad, seorang politician Melayu yang dikenali sebagai samseng kampung dusun. Walaupun Sulaiman tidak lagi menjadi penghulu di situ namun Dr Lo' Lo' tetap menghadapi cabaran dan sindiran yang diwarisi dari Sulaiman yang diteruskan oleh penguasa Umno seterusnya.

Sekali lagi serangan dan kritikan terhadapnya selaku wakil rakyat oleh Umno tidak menjadi kudis gatal. Kemunculan Menteri Wilayah Baru Raja Nong Chik yang beriya untuk merampas Kampung Baru yang perlahan-lahan telah bertukar menjadi kubu untuk Pakatan Rakyat dan cuba merombak sokongan kepada Dr Lo' Lo' merupakan cabaran terhebat buatnya. Dr Lo' Lo' pernah dipersendakan oleh Raja Nong Chik kerana beliau seorang perempuan. Kalau tidak silap Dr Lo' Lo' pernah meminta Nong Chik meminta maaf kepadanya atas satu perbuatan Nong Chik yang kurang tamadun.

Keberaniannnya juga terserlah. Beliau mencabar untuk bersekemuka dengan sesiapa saja demi kebenaran dan keadilan untuk rakyat. Dalam berdepan dengan isu rampasan Kampung Baru beliau ke hadapan. Perjuanganya menjaga hak warisan orang Melayu Kampung Baru diperjuangkan sampai ke denyut-denyut nafas terakhir. Dalam keadaan beliau sudah sakit di mana seharus rakyat dilupakan namun beliau masih membela dan mempertahankan hak rakyat Kampung Baru. Beliau tidak rela Umno menzalimi penduduk Kampung Baru.

Penangguhan pembentangan Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (RUU PPKB) pada sidang Parlimen Mac lalu sesuatu yang menggembirakan beliau. Penangguhan itu sedikit sebanyak adalah kerana kelancangan beliau menentang agenda berstrategi Umno itu. Dr Lo' Lo' tidak habis-habis memberi peringatan agar agenda untuk membangunkan Kampung Baru biarlah dilakukan secara adil dan hak orang Melayu di situ terbela selamanya.

Ternyata iltizam beliau kepada tanggungjawab dan amanah parti itu tidak pernah diabaikan. Walaupun beliau tidak dapat menyuarakan kepada Parlimen kerana dihalang kanser namun beliau tidak berputus asa. Jalan lain dicari bagi menyampaikan isi hatinya. Rakan-rakan seperjuangnya senantiasa membantu dan mewakili beliau bagi menyampai apakah yang tersekang di dadanya. Ahli Parlimen Kubang Kerian, Sallahuddin Ayub pernah diwakilkan untuk menyampaikan ucapannya di Parlimen.

Meneliti dan mengimbau sejarah perjuangan dan keulitan serikandi ini, benarlah apa yang diungkapkan oleh Mursyidul Am Nik Abdul Aziz Nik Mat. Katanya; Dr Lo' Lo' adalah seorang mujahidah yang istiqamah di dalam perjuangan.

Mengapa tidak seperti dikatakan tadi beliau tidak mudah berputus asa dan berwalang durjana demi memastikan perjuangan partinya tegak di atas muka bumi ini. Selain itu beliau juga seorang yang rajin, ada masanya melebihi pejuang lelaki sendiri.

Saya ada secebis pengalaman dalam hal ini, melihat sendiri bagaimana rajin dan seriusnya beliau dalam perjuangan pada berkempen pilihan raya kecil bagi memastikan calon Pakatan Rakyat. Semasa berlangsungnya pilihan raya kecil Permatang Pauh yang melibatkan pertandingan Anwar Ibrahim, Dr Lo' Lo' adalah seorang tenaga kempen utama. Bagi memastikan kemenangan Anwar beliau telah turun naik ke pejabat-pejabat kerajaan untuk memberi risalah dan mendekati pengundi.

Beliau ada menceritakan bagaimana beliau dihalau keluar dari pejabat tetapi tidak diendahkannya. Hak demokrasi dan kebebasan bersuara dipergunakan seterusnya. Beliau memberi tahu ada kalanya beliau terpaksa bertengkar dengan kakitangan pejabat sebelum dapat meninggalkan risalah. Selamba saja beliau memberi tahu apa yang berlaku ke atasnya.

Pada pilihan raya kecil itu beliau juga turut sama mendekati para peniaga di sebuah pasar. Beliau melalui dari lorong ke lorong menemui segenap penjual di dalam pasar berkenaan. Sambil bertanya khabar beliau menghulurkan risalah kepada para peniaga. Cara diplomasi yang tinggi dan lemah lembut menyebabkan para peniaga senang menerima kunjungannya. Ini terbukti bila mana ada peniaga yang membelanjakan beliau dan rombongan untuk minum.

Demikian juga pada siri-siri kempen pilihan raya kecil lain atau acara refomasi. Wajah dan kelibat beliau akan senatiasa sahaja ternampak. Mengingati akan kerajinan beliau dalam membantu rakan dan memastikan kemenangan, teringatlah saya kepada seorang lagi ahli Parlimen yang seingat saya tidak pernah miss menjadi host kempen pada pilihan raya kecil. Orang yang saya maksudkan itu adalah Dr Mohd Hatta Ramli. Kalau dalam lelaki Pas ada Hatta yang rajin, komited maka dalam muslimat Pas ada Dr Lo' Lo' yang ulit dan tidak mengenang letih dan istiqamah.

Semalam jam 10:15 minit 15 Syaaban 1432 bersamaan 17 Julai 2011 dalam usia 54 tahun permata Pas yang bergemilang memancar sinar itu sudah pun tiada lagi. Dia sudah dipanggil pulang ke pangkuan penciptaannya untuk selamanya. Pas dan kita semua hanya diberikan pinjam sekejap saja permata penuh berazimat itu. Demikian takdir Allah, kita kena pasrah.

Namun sinar yang pernah hadir dan memberi cahaya kepada kita tetap akan terlekat kejap di sanubari. Kewujudannya ia bersama kita sebagai menandakan bahawa kita pernah bersama dalam mengibarkan panji-panji kebenaran ini dan selorong menuju ke mardtillah, insyaAllah.

Kalau kita semua benar sayang dan mengkagumi ratu jihad ini, ayuh.. terus kibarkan panji-panji ini yang ditinggalkan kerana ia akan meneduhkan rajuna itu di ambang Syurga. Penerusan perjuangan adalah doa kudus untuk Allahyarham. Al Fatihah. [wm.kl. 6:02 am 18/07/11]

DR LO' LO: KEHILANGAN YANG SUKAR DICARI GANTI

Posted: 17 Jul 2011 06:02 PM PDT

http://mynewshub.my/bm/files/2011/07/dr-lolo.jpg     

Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali (gambar) menghembuskan nafas terakhir di Hospital Selayang kira-kira jam 10.15 malam tadi.

Jenazah beliau kini sedang diusahakan untuk dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato Keramat.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof ketika dihubungi Harakahdaily.

Maklumat berkenaan kematian itu juga turut dimuatkan pada laman Facebook dan Twitter Allahyarhamah atas nama keluarga.

Beliau sebelum ini menerima rawatan akibat kanser.

Dalam respons awal, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Allahyarhamuha seorang yang istiqamah berjuang untuk Islam sehingga akhir hayat.

"Saya dimaklumkan oleh keluarga terdekat almarhumah Dr Lo' Lo', MP PAS Titiwangsa tentang pemergian beliau sebentar tadi.

"Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Beliau seorang yang istiqomah berjuang untuk Islam hingga ke saat akhir hayatnya," tulisnya di Facebook.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan pula menyifatkan Allahyarhamah seorang tokoh pejuang Islam yang tabah.

"PAS dan rakyat sebentar tadi kehilangan tokoh pejuang Islam yg tabah apabila sbentar td Dr Lo' Lo' telah kembali ke rahmatillah.. Al Faatiihah." tulisnya di Twitter.

Menurut anak allahyarhamuha, Muhd Fawwaz, jenazah akan diuruskan di Masjid al-Akram, Datuk Keramat pagi esok.

"Insya allah, akan dikebumikan pada waktu pagi di Tanah Perkuburan Islam Datuk Keramat," tulisnya melalui sistem mesej singkat (SMS) kepada Harakahdaily. -HD

TARIKH LAHIR: 2 OGOS 1957

UMUR: 54 TAHUN

TEMPAT LAHIR/ASAL: KUALA KANGSAR, PERAK

PEKERJAAN: DOKTOR

LATAR BELAKANG AKADEMIK:

1. SEKOLAH KEBANGSAAN JALAN CONOLLY, IPOH
2. SEKOLAH RAJA PEREMPUAN TAAYAH, IPOH
3. KOLEJ ISLAM KLANG
4. UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA – IJAZAH PERTAMA (KEDOKTORAN)
5. ADELAIDE ALTERNATIVE MEDICINE & SURGERY – ACUPUNTURIST

KEGIATAN DI UNIVERSITI:

1. AHLI MPP UKM
2. EXCO PERSIAP UKM

PERTUBUHAN NGO:
KHIM
Yayasan Amal Malaysia
PPIM
PAPISMA
Persatuan Allergy & Aesthetic
Persatuan Hypertension
AFMY
ABIM
Al Khadeem
JIM
Persatuan Alumni FPUKM
Alumni ALKIS
Alumni SISTA.

KEGIATAN DALAM PAS:
AJK Dewan Muslimat PAS Pusat
Ketua Dewan Muslimat Titiwangsa
Ketua Pengarah Al-Nisa'
Ajk Kerja Pas Pusat
Mewakili parti sebagai Exco Asian Federation Of Muslimyouth.

JAWATAN KINI: PENGARAH EKSEKUTIF DI PUSAT PERUBATAN KOHILAL

PENGALAMAN DALAM PILIHANRAYA: PERNAH BERTANDING DI PARLIMEN P59 BUKIT GANTANG DALAM PILIHANRAYA KE-11

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Hadi: Pusat hiburan operasi macam biasa, Kedah betulkan enakmen era BN

Posted: 17 Jul 2011 04:54 PM PDT

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.


12 JULY 2011 - MPP MOBILE SERVICE in BEVERLY HILLS COMMERCIAL CENTRE

Posted: 18 Jul 2011 10:53 AM PDT

PETRONAS ADD SALT INTO SABAHANS INJURY

Posted: 18 Jul 2011 10:52 AM PDT

By : PKR MEDIA

PKR Supreme Council Member cum PKR Sabah Secretary, Dr Roland Chia Ming Shen is very disappointed with the total amount contributed by Petronas in the Petronas Education Sponsorship Programme (PESP) on the people of Sabah.

A mere spending of RM47 million from 1975 to 2011 (over a period of 36 years i.e RM1.3 Million a year) is a total humiliation to the rakyat of Sabah; given that the billions of revenue that Sabah has contributed to the coffers of PETRONAS over the last 36 years.

PKR SABAH insists that PETRONAS revealed the total amount in value of scholarships/sponsorship programmes given to Malaysians and what is the proportion given to Sabahans. Sabah being the the top three state producing oil and gas in the country.

On the other hand, PKR Sabah has got the priorities right for the rakyat that in the 1st 100 days when PR comes into power as stated in Buku Jingga Sabah.

a. RM1 Billion to be set aside as Sabah Heritage Fund - to assist the poor whose income is less than RM1,500.

b. RM1 Billion to be set aside for formation of PetroSabah to capitulate this Sabahan company into an International conglomerate in providing jobs opportunity for Sabahans and attract back the brain drain of Sabahans back to Sabah.

PESP which was started in 1975; a sponsorship programme to provide educational opportunities to deserving students, to help realize their academic potential. It seeks to develop a pool of professionals to meet Petronas Manpower and business growth needs.

To add salt into injury, Petronas had declared that it will spend RM50 billion to RM55 billion a year within the next five years for the replacement of its ageing assets in order to maintain sustainable growth going forward; as reported in their recent announcement of their pretax profit ended December 31, 2010.

This is utterly ridiculous without taking onto consideration of the plight of the rakyat especially Sabahans whose poverty rate in the 2nd highest in the country, Malaysia.

Petronas under the BN government has absolutely got their priorities wrong, that will only benefits certain individuals and not the rakyat as a whole. Petronas can spend billions in investing in F1 Circuit and sponsors fast cars to participate in F1 Circuit, and yet fail to fulfill their corporate social responsibility (CSR) to the very own home country that contributed to their wealth.

Sabah being the largest gas producer and the fourth largest crude oil producer state in the country, never reaped the benefits from this GLC instead being robbed of the very resources to the core.

In addition, Petronas in its CSR effort should invest in free community buses (transportation) to the rural school kids in Sabah & Sarawak for many of them who at times had to walk 10- 20 kms to reach the nearest primary and secondary school, thus depriving them of the basic availability of a decent education.

Forever Tarnished

Posted: 18 Jul 2011 10:51 AM PDT

Sarawak Report

demo17

When he allowed his forces to brutally attack thousands of peaceful marchers, who were calling for an end to corrupt practices over the weekend, Najib must surely have taken into account the effect on his international image?

Millions of dollars worth of expensive PR, positioned press and TV interviews have been swept aside by scenes that show exactly how BN have kept power in Malaysia for over 50 years, achieving their current status as one of the world's longest-lasting regimes.

Genuine democratic governments do not attack peaceful marchers with acid-laced water cannon and tear gas. They do not unleash police charges; firing rubber bullets and lashing out with whips and truncheons. Their forces do not push peaceful women and hurl insults at them or arrest people for wearing yellow T-shirts.

Najib was determined to show his people that he is boss and that he does not appreciate complaints about rigged elections. However, in the process he also showed the rest of the world that he is just another nasty dictator like the Middle Eastern fellows, who are currently being shown the door by their own people and like Marcos and Suharto, who have already been chucked out by Malaysia's neighbouring powers of Indonesia and the Philippines.

Embarrassing guest

It has made Najib an embarrassing guest for the British PM and Queen this week. Their briefing teams will have made them well aware of the issues – that BN have been in power for a very suspiciously long time and that people who have been criticising them have ended up beaten in the street and locked in jail without charge and without access to their lawyers under so-called Emergency Orders.

Morever, that in Malaysia people are being hauled into detention for wearing the colour yellow and people making polite requests to end electoral corruption are being treated as enemies of the state.

It was bad enough having Rupert Murdoch turn up in the middle of the biggest scandal in years over media corruption, but entertaining Najib must have been even more uncomfortable.

Flash demos

And, as our pictures above show, Malaysian sympathisers have been making sure throughout the week that Najib's British hosts are constantly reminded of the real nature of their guest with 'flash demos' outside his various key engagements.

Today they were outside Downing Street, where Najib was due to have lunch with the UK PM, giving the crowds of tourists and passers by a thought-provoking insight into the real Malaysia away from the holiday advertisements.

UK police not so cooperative for BN

These hard-core demonstrators say they are not going away easily and infuriatingly for BN, the UK police have refused to do anything to budge them (see our photographs of a nice little chat they had with them outside Downing Street).

In fact the local Westminster Police have readily acknowledged to the demonstrators that they are being constantly pestered by the Malaysian High Commission, who have been asking for information about where protests are due to be held and for details about the organisers. The Malaysians have also tried to demand that the British police ban the protests form taking place!

However, the UK is a free country and the police have politely told the Najib's people that they are not prepared to harrass citizens or remove their freedom of expression in order to spare the blushes of a visiting 'dignatory', who has just spent the past weekend harming and injuring people in his own country.

The demonstrations have passed peacefully in London and a result and there will be more during the remainder of Najib's visit.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Nasib malang pelajar Melayu tak dapat IPTA

Posted: 17 Jul 2011 05:09 PM PDT

HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU!

KE MANA ARAH TUJUAN PELAJAR MATRIKULASI YANG GAGAL KE IPTA?

Utusan Malaysia - SAYA merupakan ibu kepada pelajar lulusan matrikulasi 2010/2011 yang mana keputusan kemasukan ke universiti untuk peringkat ijazah pertama sessi akademi 2011/2012 telah pun dikeluarkan 15 Julai lalu.

Anak saya tidak berjaya mendapat tempat di universiti yang ditawarkan walaupun melalui kelulusan beliau melayakkannya memohon kursus-kursus yang ditawarkan oleh universiti tempatan.

Beliau sudah pun membuat e-rayuan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi seperti mana disarankan.

Yang menjadi tanda tanya saya, ke manakah arah tujuan pelajar lulusan matrikulasi ini? Mereka berusaha dengan sepenuh usaha untuk mendapat pointer yang bagus dan lulus serta melayakkan mereka untuk menyambung pengajian tetapi gagal mendapat tempat ke universiti tempatan.

Semasa sessi penerangan dahulu, kami ibu bapa dimaklumkan tiada seorang pun pelajar matrikulasi terpinggir daripada mendapat tempat di universiti tempatan kecuali gagal sahaja dan dibuang kerana gagal mendapat keputusan yang baik.

Saya ingin meminta jasa baik pihak Kementerian Pengajian Tinggi terutamanya Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin supaya peka dengan masalah yang dihadapi bekas pelajar matrikulasi.

Mereka ini berminat untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi lagi demi masa depan cemerlang, gemilang dan terbilang.

IBU PRIHATIN
Pasir Gudang, Johor Bahru.
81 Julai 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0718&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

Nasib malang Guru Melayu masa kini, tak de gaji

Posted: 17 Jul 2011 05:08 PM PDT

HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU! HIDUP MELAYU!

SETENGAH TAHUN BERLALU, GURU GANTI BELUM DAPAT GAJI

SAYA ingin melahirkan rasa tidak puas hati dan sangat kecewa dengan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Gombak, Selangor dan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Saya tidak tahu siapa yang harus saya persalahkan antara kedua-dua agensi ini memandangkan kedua-duanya terikat antara satu sama lain.

Saya merupakan bekas Pegawai Sambilan (Guru Ganti) di sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) di Daerah Gombak mulai 25 Januari 2011 sehingga 24 April 2011. Ini bermakna saya telah berkhidmat di sekolah tersebut hampir tiga bulan.

Dalam tempoh itu juga, saya tidak pernah menerima satu sen gaji daripada pihak PPD walaupun sepatutnya saya boleh dibayar setiap hari memandangkan saya berjawatan sambilan bergaji hari. Surat tawaran jawatan dikeluarkan oleh pihak PPD.

Apabila kontrak saya tamat pada 24 April 2011, saya menerima panggilan daripada pihak sekolah pada 28 April 2011 menyatakan saya mungkin akan menerima gaji saya dalam masa dua minggu lagi. Tetapi tiada gaji diterima.

Setelah sebulan lebih, saya telah berhubung kembali dengan pihak sekolah untuk bertanyakan gaji saya dan pihak sekolah telah menghubungi PPD. Pihak PPD menyatakan mereka tiada peruntukan untuk membayar gaji dan sedang berusaha memohon peruntukan daripada pihak KPM.

Akhirnya setelah hampir dua bulan iaitu pada 23 Jun 2011, saya sekali lagi kembali ke sekolah untuk bertanyakan gaji saya. Malangnya jawapan yang sama saya terima daripada pihak sekolah setelah menghubungi pihak PPD.

Saya kemudian ke PPD pada 5 Julai 2011 untuk bertanyakan gaji saya. Tetapi jawapan yang diterima tetap sama seperti jawapan pihak sekolah.

Saya sangat kecewa. Cuba bayangkan, sehingga ke detik surat ini ditulis (12 Julai 2011), saya masih tidak menerima gaji saya. Ini bermaksud sudah hampir setengah tahun iaitu hampir tiga bulan selepas tamat kontrak saya masih belum menerima gaji. Kenapa begini?

YANG KECEWA
Gombak, Selangor
14 Julai 2011

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0714&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Dari Meja SU MPN

Posted: 18 Jul 2011 05:04 AM PDT

Salam perjuangan kepada semua anggota PKR dan penyokong perjuangan PR,

Agak lama meninggalkan ruangan ini akibat kesibukan beberapa urusan pentadbiran dan persediaan pilihanraya.

PKR Negeri Sembilan pada 19 Julai 2011 / Selasa ini akan mengadakan satu majlis makan malam iaitu 'Keadilan Gala Nite-Fundrising Dinner', suatu majlis gilang-gemilang yang akan dihadiri oleh Ketua Umum, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail termasuk beberapa pimpinan utama parti.

Majlis tersebut akan berlangsung di City Kingdom Ballroom, Taman AST, Seremban.

PKR Negeri Sembilan telah mempersiapkan jentera parti bagi menghadapi pilihanraya umum yang diura-ura bakal berlaku dalam hujung tahun ini. Walaupun masih belum dapat kepastian mutlak, PKR Negeri Sembilan tetap komited bersama rakan-rakan komponen PR Negeri Sembilan mengukuhkan kerjasama dan persefahaman bersama demi mencapai matlamat menawan Negeri Sembilan pada PRU-13 nanti.

Keadilan Cabang Rasah

0 ulasan
sumber :-

Keadilan Cabang Rasah


Program Cabang Turun ke Ranting Mambau

Posted: 02 Sep 2009 09:14 PM PDT
30 Ogos, 2009 - Usaha untuk mengukuhkan Cabang Rasah telah diteruskan dengan program bersama pimpinan dan anggota PKR Ranting Mambau. Majlis yang bermula pukul 9.45 mlm bertempat di rumah Ketua Ranting Mambau, Saudara Rahim Omar turut dihadiri oleh kira-kira 20 orang anggota Ranting. Turut hadir adalah AJK Cabang serta pimpinan dari Ranting LBJ dan Seremban Jaya. Program ini bertujuan untuk merapatkan hubungan silaturahim antara pimpinan Cabang dan anggota di peringkat Ranting. Disamping itu ianya telah berjaya mengenal pasti permasalahan yang berlaku di peringkat ranting. Melalui usaha ini juga diharapkan maklumat berkaitan dengan parti dan isu-isu semasa dapat diperjelaskan kepada akar umbi. Program ini telah diakhiri dengan jamuan makan sempena menyambut Kemerdekaan ke-52 yang disediakan oleh Ustazah Siti Maimun, yang juga merupakan Ketua Wanita Cabang Rasah. Sekalung tahniah dan syabas kepada pimpinan Ranting Mambau dan seluruh anggota atas kejayaan menganjurkan program ini.

Bantuan Sempena Ramadhan Al-Mubarak

Posted: 02 Sep 2009 08:50 PM PDT30 Ogos, 2009 - Sempena bulan Ramadhan al-mubarak, PKR Cabang Rasah telah mengambil inisiatif untuk menghulurkan bantuan kepada golongan yang kurang bernasib baik. Rombongan seramai hampir lima belas anggota PKR Cabang Rasah diketuai oleh Ketua Cabang, Tuan Haji Muhamad Kamel Yassin telah menziarahi rumah penduduk di Kampung Gadong, Taman Gadong, Kampung Jijan dan LBJ. Sumbangan berupa barangan keperluan asas untuk menyambut Hari Raya Aidil Fitri disampaikan kepada golongan fakir miskin, orang-orang tua, ibu tunggal, anak yatim dan orang kurang upaya. Penduduk yang ditemui mengucapkan rasa kesyukuran dan mengucapkan terima kasih atas sikap perihatin PKR Cabang Rasah khususnya dalam membantu mereka. Menurut Ketua Cabang Rasah, program yang serupa akan diadakan lebih kerap dan berharap seluruh anggota PKR akan dapat turut sama turun padang bagi membantu rakyat.

Program Negeri turun ke Cabang Rasah / LBJ - Jun09

Posted: 02 Aug 2009 06:06 PM PDTRasah bersama Beng Hock - Seremban Julai 09

Posted: 28 Jul 2009 08:32 AM PDT


MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Penyertaan 228 ahli Umno ke dalam keADILan

Posted: 18 Jul 2011 04:28 AM PDT

Halik menerima borang penyertaan 228 ahli Umno ke dalam KEADILAN di dua buah kampung di Tenom, 16 Julai lalu

TENOM: Seramai 228 ahli Umno menyertai KEADILAN di cawangan Tenom Sabah di mana sebahagian besar atau kira-kira 180 orang daripada mereka merupakan golongan muda.
Menurutnya, penyertaan beramai-ramai ke dalam KEADILAN itu menunjukkan satu perubahan drastik dan kesedaran di kalangan mereka, terutama generasi muda yang inginkan perubahan.

Ketua Cabang KEADILAN Tenom, Halik Zaman berkata, beliau menerima penyertaan dari kumpulan itu pada 16 Julai lalu di Kampung Kolorok dan Kampung Sungie dalam daerah Tenom, ketika mengadakan lawatan ke sana.

"Penduduk kampung seakan dipinggirkan dari sebarang kemajuan dan jauh sekali menikmati arus kemodenan yang sepatutnya mereka kecapi setelah sekian lama setia dan taat kepada kepimpinan Barisan Nasional," kata Halik ketika dihubungi Keadilandaily.com.

Lebih menyedihkan katanya, kali terakhir penduduk dilawati oleh wakil rakyat di kawasan itu adalah pada 1995.

"Ia bermakna sudah 16 tahun nasib penduduk kampung ini tidak mendapat pembelaan kepimpinan UMNO/BN,"

"Namun semangat rombongan KEADILAN ingin menyampaikan angin perubahan kepada penduduk pedalaman dan mengajak mereka menolak Kerajaan BN demi perubahan anak cucu mereka," katanya.

Halik juga mempersoalkan pemimpin Umno-BN di Sabah yang hidup mewah tapi mengabaikan kepentingan rakyat seperti kedaifan kemudahan asas di kawasan pedalaman.

"Sekolah kampung yang ada di kampung berkenaan seakan tidak mampu menyediakan sistem pembelajaran yang sewajarnya. Apakah nasib anak-anak kecil di kampung ini?"

"Di mana Wakil-Wakil Rakyat BN yang sepatutnya membela nasib mereka di kampung berkenaan ?," soalnya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang