Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 21 Mei 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Buku Jingga - Sambutan hebat dari penduduk Keratong

Posted: 21 May 2011 04:00 PM PDT

Saya sampai di rumah Sdr Rosni Arshad di Felda Keratong 6 lebih kurang jam 2.45 petang, 20.5.11 untuk menghadiri Majlis Taklimat mengenai Buku Jingga, perkara 8, Pemansuhan Felda Plantation bertujuan mengagih-agihkan lot-lot ladang kepada yang layak menerimanya terutamanya anak-anak peneroka Felda dari Generasi Ke-2 dan Ke-3.

Pada waktu itu Sdr Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin bersama isterinya sudah berada di rumah Rosni. Sdr Hamsi dan isterinya juga sudah berada disana.

Mulai jam 3.00 petang, rumah Rosni itu sudah mulai didatangi oleh peneroka-peneroka Felda dari seluruh kawasan Keratong, peneroka-peneroka dan generasi ke-2 dan ke-3, ada yang berkereta dan ada yang bermotosikal.

Peneroka-peneroka dari Felda Keratong 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, dan 10 dan dari Selancar 1, 2, 3, 4, 5, lelaki dan wanita sehingga memenuhui ruang rumah Rosni sehingga lutut bertemu lutut, dan begitu juga dibahagian yang ditempatkan untuk wanita.

Rabidin memperkenalkan para hadirin kepada saya, tetapi beliau sendiri pun tak pernah tengok dengan mereka yang datang itu. Tak disangka-sangka 50% dari hadirin itu adalah ahli-ahli UMNO, hanya 29% dari PAS dan 21% dari PKR.

Saya memulakan penerangan dengan merujuk kepada perkara 8 Buku Jingga yang menyebutkan bahawa Pakatan Rakyat akan memansuhkan Felda Plantation dalam tempoh 100 hari PR memerintah Negara ini selepas PRU-13.

Jika PR gagal memerintah selepas PRU-13, maka hasrat PR untuk memansuhkan Felda Plantation akan hanya tinggal sebagai satu agenda yang perlu diperjuangkan tetapi tidak berkuasa memansuhkannya.

Saya menyatakan bahawa hasil daripada Pilihanraya Negeri Sarawak baru-baru ini, dan apabila dikumpulkan undi-undi didalam kawasan DUN di Sarawak, memungkinkan PR akan menawan tidak kurang dari 7 kawasan Parlimen di Sarawak.

Dengan perkembangan yang ada di Sabah, paling minima kawasan Parlimen yang boleh dimenangi adalah 5 kerusi, dan di Semenanjung Malaysia pula memungkinkan pertambahan kerusi Parlimen bagi Pembangkang adalah tidak kurang dari 7 kerusi. Dengan pertambahan sebegini, PR akan menjadi Pemerintah baru bagi Malaysia selepas PRU-13, Insya Allah.

Felda dan UMNO telah gagal dari semua sudut bagi membela nasib peneroka-peneroka Felda dan anak-anak mereka. Felda gagal mengembalikan dana tanam semula untuk peneroka-peneroka yang tanam sendiri, Felda gagal menanam semula kebun-kebun peneroka yang tanam melalui Felda Technoplant, dan ladang-ladang yang ditanam oleh Felda Technoplant tidak dijaga dengan baik, semak, tidak dibaja (pembajaan hanya dibuat kepada dua tiga row sawit atau getah yang berhampiran dengan jalan sahaja) dan jika dibandingkan dengan getah/sawit yang ditanam sendiri oleh peneroka-peneroka cukup berbeza kesegaran pokok-pokok itu.

Felda gagal menyerahkan Kunci Kira-Kira kepada peneroka-peneroka yang tanam melalui Felda, dan peneroka-peneroka hanya diberitahu bahawa mereka berhutang dengan Felda hingga RM70,000.00 - RM120,000.00 tanpa penyata kira-kira yang sah. Hutang peneroka-peneroka Felda bertambah dari masa ke masa apabila elaun sara hidup yang diterima oleh peneroka-peneroka juga dianggap sebagai hutang kepada Felda, manakala hasil pendapatan peneroka-peneroka dari ladang mereka tidak diberitahu dan berapa jumlah pendapatan itu dibayar untuk mengurankan hutang kepada Felda.

Peneroka-peneroka yang sudah menjelaskan BK mereka dan juga CAC masih menunggu geran tanah mereka diserahkan kepada mereka, disesetengah rancangan Felda, Peneroka sudah menunggu hingga 14 tahun untuk mendapatkan geran. Secara umumnya, Felda masih gagal mengesyorkan kepada Kerajaan Negeri supaya dikeluarkan geran tanah kepada peneroka-peneroka yang telah lama menjelaskan bayaran BK dan CAC.

Felda juga gagal membayar kembali kepada peneroka-peneroka yang tanam sendiri wang yang dikumpulkan dari sumbangan peneroka setiap bulan didalam dana tanam sendiri.

Selama berpuluh tahun Felda hanya membayar antara 17% - 19% sahaja peratusan perahan KPG menyebabkan setiap peneroka dalam tempoh 15 tahun kerugian tidak kurang dari RM50,000.00 seorang.

Sebaik saja peneroka-peneroka berpakat untuk menyaman Felda mengenai perahan KPG ini, kebanyakan kilang-kilang Felda menaikkan peratusan perahan KPG kepada 20%-21%, ini menandakan bahawa Felda telah menipu perahan KPG ini selama berpuluh-puluh tahun.

Ujian di makmal menunjukkan bahawa kebanyakan buah sawit di Malaysia ini berada pada peratusan yang sangat tinggi, iaitu sehingga 36% dan apabila dipadankan dengan proses MPOB maka peratusan yang kedapatan adalah tidak kurang dari 27% kepada buah-buah sawit yang normal tetapi kepada buah-buah sawit yang selama ini direject di Kilang-Kilang Felda masih boleh mendapat antara 21%-22% perahan KPG.

Selama ini Felda dengan sewenang-wenangnya menolak buah-buah sawit yang dikatakan tangkai panjang, buah muda dan buah mekal, dan buah-buah jenis ini telah dihantar ke makmal dan memperolehi perahan sehingga 26%.

Isu KGK bagi getah masih belum diuji di Mahkamah, tetapi Felda hanya membayar KGK ke tahap 45% sahaja sedangkan ujian makmal menunjukkan KGK yang diperolehi adalah melebihi 60%.

Dengan masalah-masalah seumpama ini yang hanya menguntungkan Felda dan merugikan peneroka-peneroka, maka kepentingan peneroka tidak lagi dapat diperjuangkan oleh Felda dan UMNO, dan jika tidak berlaku perubahan kepada pentadbiran Negara selepas PRU-13 ini, peneroka-peneroka akan terus ditipu dan akan terus mengalami kerugian yang melampau.

Saya menyatakan bahawa PR telah mengambil satu pendekatan yang positif sesuai dengan peruntukan yang dinyatakan didalam Group Settlement Act dan Ucapan Allahyarham Tun Haji Abdul Razak semasa membentankan Rang Undang-Undang GSA di Parlimen pada 27hb April 2011, bahawa Felda Plantation akan dimansuhkan didalam tempoh 100 hari PR memerintah.

Tun Razak tidak mengizinkan tanah-tanah kerajaan Negeri yang diserahkan kepada Felda diberi kepada syarikat-syarikat atau anak-anak syarikat; Felda telah jelas melanggar GSA dan ucapan Allahyarham Tun Haji Abdul Razak.

Diakhir ucapan saya, saya mengajak peneroka-peneroka menempahkan hidup baru kepada anak-anak mereka, supaya anak-anak mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan yang menganggur atau separuh-menganggur dengan menerima tawaran PR untuk menempatkan anak-anak itu sebagai peneroka baru.

Semasa Borang Permohonan untuk Menjadi Peneroka Felda, peneroka-peneroka yang hadir dan generasi ke-2 dan ke-3 yang hadir telah mengambil Borang yang disediakan. Sehingga jam 5.00 petang, 268 keping Borang sudah diedarkan; tetapi sehingga jam 12.00 tengah malam, ramai lagi peneroka-peneroka yang hadir ke rumah Rosni untuk mendapatkan penerangan dan untuk mengambil Borang.

Sehingga siang semalam pun (21.5.11), masih ramai peneroka-peneroka yang mendatangi rumah Rosni untuk mengambil borang dan mendapatkan penerangan.

Peneroka-peneroka dari Keratong 1, 2,3,4,5 meminta saya hadir ke Majlis yang mereka akan anjurkan untuk tujuan sama begitu juga peneroka-peneroka dari kumpulan Keratong 8,9,10 dan Selancar 1,2,3,4,5, dan saya telah bincangkan dengan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat untuk memberikan tumpuan sehari atau dua hari suntuk kepada keperluan di kawasan Keratong ini.

Negeri Selangor akan mendahului Negeri-Negeri lain didalam pembelaan nasib peneroka-peneroka Felda dan Generasi baru Felda

Posted: 21 May 2011 04:10 AM PDT

Hasil daripada perbincangan yang diadakan diantara Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Pusat pada 18hb Mei 2011 dengan YB Elizabeth Wong di pejabat Ahli Exco itu, satu mesyuarat khas telah diadakan diantara Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat dengan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Selangor telah diadakan di Pejabat Parti Keadilan Rakyat Ranting Felda Suharto pada 21hb Mei 2011.

Mersyuarat yang diadakan pada hari ini memperincikan tindakan-tindakan yang bakal diambil untuk pembelaan terhadap peneroka-peneroka Felda Gedangsa yang melibatkan diri dengan perusahaan kolam ikan air tawar.

YB Elizabeth Wong telah memperakukan bahawa kolam ikan air tawar di Felda Gedangsa telah dibincangkan diperingkat Kerajaan dan apa yang perlu dilakukan ialah untuk mengemukakan secara rasmi permohonan oleh penternak-penternak ikan air tawar tersebut untuk mendapatkan tol bagi tanah-tanah yang telah diusahakan sebagai kolam ikan tersebut.

Sebuah Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh seorang penternak ikan air tawar Felda Gedangsa telah ditubuhkan bagi pelaksanaan tindakan kearah mendapatkan tol daripada Pejabat Tanah Daerah Hulu Selangor.

Perkara kedua yang dibincangkan adalah pengeluaran geran tanah yang melibatkan ladang-ladang bagi peneroka-peneroka Fasa 6 di Felda Suharto. Peneroka-peneroka tersebut telah lama menjelaskan BK mereka kepada Felda dan menjelaskan CAC melalui Felda tetapi geran tanah mereka masih dinafikan.

Begitu juga dengan peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan, mereka masih belum menerima geran tanah mereka.

Dibawah Akta Tanah Berkelompok atau Group Settlement Act, mana-mana Peneroka yang sudah menjelaskan BK mereka dan sudah menjelaskan CAC mereka berhak menerima geran tanah masing-masing.

Tidak ada usaha dari Felda untuk mengesyorkan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran tanah dapat dikeluarkan.

Satu Jawatankuasa Bertindak yang dipengerusikan oleh Sdr Amri Zainol telah ditubuhkan untuk peneroka-peneroka Fasa 6 Felda Suharto telah ditubuhkan untuk menyenaraikan semua peneroka-peneroka yang terlibat dan satu tindakan akan diambil samada melalui Felda atau terus kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran tanah peneroka-peneroka ini dapat dikeluarkan dalam jangka masa yang terdekat.

Dibawah GSA 1960, hanya Kerajaan Negeri sahaja yang berkuasa keatas tanah, dan Felda hanyalah dilantik sebagai agensi pengurusan, dan Kerajaan Negeri berhak mengeluarkan geran tanah samada Felda memberikan persetujuan atau sebaliknya.

Peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan yang telah lama menjelaskan BK dan CAC juga dinafikan geran tanah masing-masing. Sdr Abd Aziz dilantik mempengerusikan Jawatankuasa Bertindak bagi pengeluaran geran untuk tanah-tanah di Felda Sungai Tengi Selatan.

Kedua-dua Jawatankuasa ini akan mengemukakan Memorandum mereka kepada YB Elizabeth Wong semasa lawatan Ahli Exco itu ke Felda Sg Tengi Selatan dan Felda Suharto pada 21hb Jun 2011 nanti. YB Elizabeth Wong akan juga melawat Felda Sg Tengi dan Felda Gedangsa.

Majlis-majlis Dialog akan diadakan di Felda Suharto diantara peneroka-peneroka Felda Hulu Selangor dengan YB Elizabeth Wong.

Satu Jawatankuasa Bertindak yang dipengerusikan oleh Peguam Abd Nasir telah ditubuhkan bagi memperincikan tindakan-tindakan untuk pelaksanaan projek perumahan untuk anak-anak peneroka Felda Hulu Selangor diatas tanah seluas 32.6 hektar, tanah Kerajaan yang dikenalpasti didalam perimeter Felda Suharto.

Pembinaan rumah mampu-milik itu akan diserahkan pelaksanaannya kepada Perbadanan Kerajaan Negeri Selangor (PKNS).

Sementara itu mesyuarat bersetuju untuk mengadakan Pelancaran Pemansuhan Felda Plantation yang akan diadakan di Felda Sungai Tengi, dan tarikh pelancaran itu tertakluk kepada tarikh yang ditetapkan samada oleh Timbalan Presiden KEADILAN, Sdr Azmin Ali, atau oleh Setiausaha Agung KEADILAN Sdr Saifuddin Nasution atau oleh Naib Presiden KEADILAN YB Nurul Izzah Anwar.

Biro Masyarakat Felda PKR Pusat telah mencadangkan dan tarikh secara tentatif telah pun dipersetujukan bersama-sama YB Elizabeth Wong untuk diadakan DISKUSI MENGENAI GSA dengan peserta-peserta terdiri daripada Ahli-Ahli Exco dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor serta Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Selangor, serta para peguam Pakatan Rakyat dan Ahli-Ahli Akademik pada 14hb Jun 2011 jam 11.00 pagi di Bilik Mesyuarat SUK Negeri Selangor.

Tujuan diskusi ini adalah untuk pemahaman bersama mengenai Group Settlement Act dan kuasa-kuasa Kerajaan Negeri dengan kuasa-kuasa Felda, sehingga kini, apabila disebut sahaja GSA, semua pihak menyatakan bahawa semua kuasa berada di tangan Felda, sehinggakan kuasa-kuasa Kerajaan Negeri keatas tanah secara mutlak juga diserah kepada Felda.

Tindakan-tindakan yang bakal diambil diatas akan mempastikan Kerajaan Negeri yang sebenarnya berkuasa dibawah GSA akan dapat melaksanakan tugasnya dan tidak menyerahkan kuasanya kepada Felda, dan justeru itu geran-geran tanah bagi Felda Suharto dan Felda Sungai Tengi Selatan akan dapat diserahkan kepada peneroka-peneroka Felda melalui kuasa dan tindakan Kerajaan Negeri Selangor.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Muhyiddin Yassin : Najib Watch Your Back!

Posted: 21 May 2011 06:12 AM PDT

By :MCKK64

Loyalty in UMNO is loyalty given when it serves the purpose of the giver. Like truth, loyalty has no place in UMNO and certainly not in Barisan Nasional.

For Pak Lah, this Muhyiddin Yassin was a friend. Someone he felt comfortable with, a friend to be depended upon. When Pak Lah expected Muhyiddin to stand beside him because he was not strong enough to stand on his own, Muhyiddin moved against him in haste and with malice. I say to Najib now….watch your back.

Muhyiddin has calculatingly entrenched himself with Mahathir and Perkasa to overtly advance Ketuanan Melayu as his cause celebre. He has done so in spite of knowing full well Najib's commitment to make 1Malaysia the corner stone of his administration. A few days back Najib gave a lecture titled “Coalition of Moderates and Inter-Civilisational Understanding” at the Sheldonian Theatre at Oxford University. With hand on his heart Najib committed himself to a " a society that is multi-racial, multi–religious and multi-cultural.

Muhyiddin in the same time frame, was in Kangar declaring that "UMNO's struggle is to bring development to the Muslim community, which is the majority group in the country! We are certainly a Muslim nation. If PAS campaign about wanting a Muslim nation, we already have it. Ever since independence, our main focus was to champion the cause of Islam"

Najib and Muhyiddin are both in the same foxhole. Now who is braver? Who will blink first? It is not good sense to share a foxhole with somebody braver then you! What does UMNO want to look for in their leader? Najib to lead them towards multi-racial, multi–religious and multi-culturalism or Muhyiddin who champions Islam and Ketuanan Melayu?

Muhyiddin has made his choice. What he did to Pak Lah he will now do to Najib – demi kepentingan Bangsa, Ugama dan Negara!

Let us look at history. UMNO mobilize all its resources after the May 13 Riots to redefine nationalism within Malaysia as being "Malay First", taking Malaysian away from the multicultural nationalism pursued by Tunku. UMNO successfully galvanized the Malay community in the 1970's towards policies favouring this "Malay First" sensibilities.

Somewhat akin to the "Ketuanan Melayu" rhetoric's now being touted by Perkasa and Muhyiddin.

In the 1990's Mahathir attempted to define the national identity of Malaysia through his Bangsa Malaysia aimed at bringing greater national integration among the various ethnic group within Malaysia. But Mahathir used this Bangsa Malaysia as a means to achieving his own ends: Authoritarian rule at the costs of individual liberty and rights of the people. This saw the explosive birth of the Reformasi movement headed by DSAI, which seek liberal political reform for the nation.

The demand by the people for greater individual liberty and liberal political reforms as against the authoritarian control by UMNO is still the fundamental roots of the problems we have today in Malaysia.

Pakatan Rakyat seeks greater individual liberty and liberal political reform for the masses.
UMNO seeks to maintain its authoritarian control over Malaysia to maintain its hold over Malaysia. To do this UMNO must have two third majorities within parliament. This was lost in the 12th GE. A simple majority enabled UMNO to form government but its loss of five states and 51% of the people's vote has meant that its "moral right" to rule has been lost. There is now a credible opposition within Parliament.

All that UMNO has done while in government are now subject to scrutiny: Past, present and certainly for the foreseeable future. The abuses and excesses in the past by UMNO are no longer something that the ISA or the OSA can keep hidden from the public domain. Increasingly corrupt practises; money politics and abuses by those holding high public office are being exposed. This deluge of exposure will surely turn into a torrent if not a tsunami should UMNO lose the 13th GE.

And so we come to today.

UMNO need to win the 13th general election. What Najib wants in multi-racial, multi–religious and multi-culturalism is at odds with what UMNO wants.

Munyiddin sees his political advancements towards the Presidency of UMNO and the Prime Ministership as being one with what UMNO wants: i.e. Ketuanan Melayu and having Islam as the official religion of Malaysia – not for its religious connotations but for what Islam could do in advancing UMNO's cause amongst the Malays.

I remember Muhyiddin with his chest all puffed up standing in Najib's place with the Australian Prime Minister visited Malaysia recently. I see Muhyiddin jumping to Utusan Malaysia's defence every time that daily slams the Chinese. Racial gutter politics is Muhyiddin forte. Muhyiddin is a Malay first and Malaysian second! And 1Malaysia is not the way to go! Muhyiddin is the Malay champion.

I think the Ketuanan Melayu and Religious issues have now taken on a life of its own. Nazri's recent free speech for all utterances is to Muhyiddin favour and will open the floodgates for Perkasa and its maniac racial and religious utterances.

KUALA LUMPUR, May 20 — Standing by his decision not to haul up Datuk Ibrahim Ali for threatening a "crusade" on Christians, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz has pledged the same treatment for all similar transgressions in the future.
"It is not just the opposition politicians but also those in the Barisan Nasional (BN). In fact, anybody at all… bloggers and so on," he told The Malaysian Insider when contacted.

"The landscape has changed. Sensitive matters are now being discussed in the open.

And I am eagerly waiting for the first Chinese or non-Malay brave enough (read foolish here!) to test the waters.

Najib is committed to his multi-racial, multi–religious and multi-culturalism but to what end? Muhyiddin will play to the Malay gallery but Najib cannot. Muhyiddin will have Perkasa and Mahathir with him, Najib does not. Najib is UMNO's President for now but that does not mean he will remain one in the run up to the 13th GE. Najibs high jinks in Mindef will dam him. Rosmah has upset enough wives of Ministers and UMNO's first tier leaders to not be of any help to Najib. And Altantuya is a demonic sword poised millimeters from his pudgy neck – waiting to swing downward when it suits UMNO.

Najib's political obituary will start thus:

"Even if it took many years before it became a reality, Altantuya was the nemesis of Najib's poitical career……."

AMEN.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Roketkini muncul Isnin ini, akses DAP kepada suara Melayu

Posted: 20 May 2011 07:59 PM PDTPaparan Facebook yang mempromosikan kemunculan Roketkini mulai Isnin ini.

KUALA LUMPUR, 21 Mei 2011 — Di sebalik kesukaran mengikis label sebagai parti cauvinis Cina, DAP meneruskan misinya mahu mendengar suara kaum Melayu menerusi landskap media atas talian dengan memperkenalkan laman web berita, langkah yang menurut komponen Pakatan Rakyat (PR) itu seharusnya telah diambil sejak dahulu lagi.

Hanya beberapa hari selepas naib pengerusinya Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mengakui bahawa parti itu telah gagal menarik sokongan orang Melayu yang disasarkan, DAP akan melancarkan laman web dalam Bahasa Malaysia, Roketkini.com dengan harapan dapat mendampingi orang Melayu dengan maklumat terkini.

"Buat masa sekarang, ada jurang besar bagi kami di media Bahasa Malaysia. Anda tidak mendengar apa-apa mengenai DAP kecuali (maklumat) kami diserang," kata setiausaha politik kepada setiausaha agung DAP Zairil Khir Johari.

Parti majoriti ahlinya kaum Cina itu terus-menerus didakwa oleh Umno, parti teras dalam Barisan Nasional (BN) dan media Bahasa Malaysia sebagai mengamalkan politik perkauman.

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia secara konsisten menyerang DAP kononnya mahu merampas kuasa politik orang Melayu.

Roketkini, menurut Zairil, bukan sahaja akan bertindak sebagai portal berita tetapi juga sebagai "jenama bagi kami untuk mengadakan forum-forum, perbincangan dan acara-acara dalam Bahasa Malaysia untuk mendekati demografi ini."

Zairil, yang menganggotai lembaga penasihat bagi laman web itu menambah, meskipun Roketkini akan menyediakan maklumat bagi khalayak bandar, tetapi ia juga akan bertindak sebagai alat untuk mendampingi masyarakat Melayu luar bandar.

"DAP tiada (sokongan) akar umbi di kawasan luar bandar. Jadi, meskipun kami ada akhbar Rocket versi Bahasa Malaysia, sukar bagi kami untuk mengedarkannya.

"(Jadi), laman web ini sebenarnya akan menyelesaikan masalah pengedaran yang kami hadapi meskipun orang Melayu berpendapatan rendah kemungkinan tiada komputer, tetapi mereka masih akses kepada Internet pada masa sekarang," katanya.

Roketkini akan dilancarkan Isnin ini.

Editor Wan Hamidi Hamid berkata, "tidak kira sama ada mereka Mat Rempit, mereka ada akaun Facebook".

"Kebanyakan membawa komputer bimbit dan menggunakan Facebook, kerana ia murah, lebih murah berbanding telefon pintar," kata wartawan veteran ini.

Penyusun strategi parti, Liew Chin Tong pula memberitahu undi orang muda kawasan bandar merupakan sokongan masa depan memandangkan 72 peratus rakyat Malaysia berusia 40 dan merangkumi separuh daripada pengundi yang layak.

Katanya, kira-kira 65 peratus penduduk negara ini tinggal di kawasan-kawasan bandar.

Zairil juga berkata, keseluruhan bahan disajikan dalam Bahasa Malaysia meskipun penulis dan penyumbangnya datang dari pelbagai latar belakang.

Bagaimanapun DAP tidak pasti sejauh mana impak langkah terbaru ini dari segi sokongan undi kelak.

Ketika spekulasi semakin kuat bahawa pilihan raya umum ke-13 akan dipanggil bila-bila masa, PR masih bekerja keras untuk mendapatkan balik pengundi-pengundi Melayu yang sudah mula beralih kepada pesaing mereka berbanding ketika pilihan raya umum 2008.

Bagaimanapun Wan Hamidi berkata, matlamat utama ialah mengetengahkan pandangan dan pendirian DAP dalam laman Bahasa Malaysia dan menjana debat di kalangan komuniti Melayu.

"Kami sepatutnya telah mengambil langkah ini sejak dulu lagi. Dengan (mempunyai) khalayak Melayu, kami tiada apa-apa untuk rugi dan boleh memperoleh banyak kelebihan," kata Zairil.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/roketkini-muncul-isnin-ini-akses-dap-kepada-suara-melayu/

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Negeri Selangor akan mendahului Negeri-Negeri lain didalam pembelaan nasib peneroka-peneroka Felda dan Generasi baru Felda

Posted: 21 May 2011 04:54 AM PDT

Hasil daripada perbincangan yang diadakan diantara Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Parti Keadilan Rakyat Pusat pada 18hb Mei 2011 dengan YB Elizabeth Wong di pejabat Ahli Exco itu, satu mesyuarat khas telah diadakan diantara Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pusat dengan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Selangor telah diadakan di Pejabat Parti Keadilan Rakyat Ranting Felda Suharto pada 21hb Mei 2011.

Mersyuarat yang diadakan pada hari ini memperincikan tindakan-tindakan yang bakal diambil untuk pembelaan terhadap peneroka-peneroka Felda Gedangsa yang melibatkan diri dengan perusahaan kolam ikan air tawar.

YB Elizabeth Wong telah memperakukan bahawa kolam ikan air tawar di Felda Gedangsa telah dibincangkan diperingkat Kerajaan dan apa yang perlu dilakukan ialah untuk mengemukakan secara rasmi permohonan oleh penternak-penternak ikan air tawar tersebut untuk mendapatkan tol bagi tanah-tanah yang telah diusahakan sebagai kolam ikan tersebut.

Sebuah Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh seorang penternak ikan air tawar Felda Gedangsa telah ditubuhkan bagi pelaksanaan tindakan kearah mendapatkan tol daripada Pejabat Tanah Daerah Hulu Selangor.

Perkara kedua yang dibincangkan adalah pengeluaran geran tanah yang melibatkan ladang-ladang bagi peneroka-peneroka Fasa 6 di Felda Suharto. Peneroka-peneroka tersebut telah lama menjelaskan BK mereka kepada Felda dan menjelaskan CAC melalui Felda tetapi geran tanah mereka masih dinafikan.

Begitu juga dengan peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan, mereka masih belum menerima geran tanah mereka.

Dibawah Akta Tanah Berkelompok atau Group Settlement Act, mana-mana Peneroka yang sudah menjelaskan BK mereka dan sudah menjelaskan CAC mereka berhak menerima geran tanah masing-masing.

Tidak ada usaha dari Felda untuk mengesyorkan kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran tanah dapat dikeluarkan.

Satu Jawatankuasa Bertindak yang dipengerusikan oleh Sdr Amri Zainol telah ditubuhkan untuk peneroka-peneroka Fasa 6 Felda Suharto telah ditubuhkan untuk menyenaraikan semua peneroka-peneroka yang terlibat dan satu tindakan akan diambil samada melalui Felda atau terus kepada Kerajaan Negeri Selangor supaya geran tanah peneroka-peneroka ini dapat dikeluarkan dalam jangka masa yang terdekat.

Dibawah GSA 1960, hanya Kerajaan Negeri sahaja yang berkuasa keatas tanah, dan Felda hanyalah dilantik sebagai agensi pengurusan, dan Kerajaan Negeri berhak mengeluarkan geran tanah samada Felda memberikan persetujuan atau sebaliknya.

Peneroka-peneroka Felda Sungai Tengi Selatan yang telah lama menjelaskan BK dan CAC juga dinafikan geran tanah masing-masing. Sdr Abd Aziz dilantik mempengerusikan Jawatankuasa Bertindak bagi pengeluaran geran untuk tanah-tanah di Felda Sungai Tengi Selatan.

Kedua-dua Jawatankuasa ini akan mengemukakan Memorandum mereka kepada YB Elizabeth Wong semasa lawatan Ahli Exco itu ke Felda Sg Tengi Selatan dan Felda Suharto pada 21hb Jun 2011 nanti. YB Elizabeth Wong akan juga melawat Felda Sg Tengi dan Felda Gedangsa.

Majlis-majlis Dialog akan diadakan di Felda Suharto diantara peneroka-peneroka Felda Hulu Selangor dengan YB Elizabeth Wong.

Satu Jawatankuasa Bertindak yang dipengerusikan oleh Peguam Abd Nasir telah ditubuhkan bagi memperincikan tindakan-tindakan untuk pelaksanaan projek perumahan untuk anak-anak peneroka Felda Hulu Selangor diatas tanah seluas 32.6 hektar, tanah Kerajaan yang dikenalpasti didalam perimeter Felda Suharto.

Pembinaan rumah mampu-milik itu akan diserahkan pelaksanaannya kepada Perbadanan Kerajaan Negeri Selangor (PKNS).

Sementara itu mesyuarat bersetuju untuk mengadakan Pelancaran Pemansuhan Felda Plantation yang akan diadakan di Felda Sungai Tengi, dan tarikh pelancaran itu tertakluk kepada tarikh yang ditetapkan samada oleh Timbalan Presiden KEADILAN, Sdr Azmin Ali, atau oleh Setiausaha Agung KEADILAN Sdr Saifuddin Nasution atau oleh Naib Presiden KEADILAN YB Nurul Izzah Anwar.

Biro Masyarakat Felda PKR Pusat telah mencadangkan dan tarikh secara tentatif telah pun dipersetujukan bersama-sama YB Elizabeth Wong untuk diadakan DISKUSI MENGENAI GSA dengan peserta-peserta terdiri daripada Ahli-Ahli Exco dan Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor serta Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Selangor, serta para peguam Pakatan Rakyat dan Ahli-Ahli Akademik pada 14hb Jun 2011 jam 11.00 pagi di Bilik Mesyuarat SUK Negeri Selangor.

Tujuan diskusi ini adalah untuk pemahaman bersama mengenai Group Settlement Act dan kuasa-kuasa Kerajaan Negeri dengan kuasa-kuasa Felda, sehingga kini, apabila disebut sahaja GSA, semua pihak menyatakan bahawa semua kuasa berada di tangan Felda, sehinggakan kuasa-kuasa Kerajaan Negeri keatas tanah secara mutlak juga diserah kepada Felda.

Tindakan-tindakan yang bakal diambil diatas akan mempastikan Kerajaan Negeri yang sebenarnya berkuasa dibawah GSA akan dapat melaksanakan tugasnya dan tidak menyerahkan kuasanya kepada Felda, dan justeru itu geran-geran tanah bagi Felda Suharto dan Felda Sungai Tengi Selatan akan dapat diserahkan kepada peneroka-peneroka Felda melalui kuasa dan tindakan Kerajaan Negeri Selangor.

Sumber: http://lubokkawah.blogspot.com/

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang